Last news in Fakti

24 Май, 2021 19:00 9 277 47

Хаосът след сгромолясването на Османската империя е причина за израелско-палестинския конфликт

  • израел-
  • османска империя-
  • война-
  • палестина-
  • турция-
  • история-
  • джеймс рентън

Трябва да разберем голямото влияние на Британската империя в историята на конфликта

Хаосът след сгромолясването на Османската империя е причина за израелско-палестинския конфликт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„За израелско-палестинския конфликт много хора погрешно смятат, че се корени векове назад в историята. Но всъщност между двете общности в Светите земи не е имало значими сблъсъци преди края на Първата световна война. Основната причина за израелско-палестинския конфликт е хаосът след сгромолясването на Османската империя. Тя властва в Близкия изток четири века и когато настъпва краят ѝ през 1918 година, британската и френската империи са искали да вземат тези територии. Трябвало е да го направят в съответствие с тенденциите в геополитиката тогава - с идеята за национално самоопределение. Така се е появила обърканата картина, че с поемането на контрола върху Палестина британците е трябвало да са поборници за еврейския, но и за арабския национализъм. И от този момент насетне двете общности водят битка за контрол върху тези земи“. Това обобщи пред БНР професорът по история Джеймс Рентън - директор на Международния център за изследване на расизма към университета Edge Hill, графство Ланкашър.

Историята на конфликта между израелци и палестинци неминуемо се свързва с името на Великобритания, тъй като британците на практика са били гарант за създаването на две държави в древните библейски земи между река Йордан и Средиземно море.

„Една от най-важните части от световната система на Британската империя през Първата световна война е бил Египет - заради Суецкия канал с изключителното му значение за световните търговски пътища и за прекия достъп до Индия. Палестина е като входна точка към Египет и затова във възникналия властови вакуум там британците са били решени да поемат контрола. Те пристигат с цялата си военна мощ в края на Първата световна война и окупират Палестина. Но в тогавашния нов световен ред империите не са могли вече просто да нахлуват в земите на други народи и да си ги присвояват. Това е можело да става само от името на международната общност. Обществото на народите, след основаването си през 1919 година, решава, че народите в Близкия изток не са били готови за независимост и че е трябвало да бъдат направлявани от британската и френската империи до узряването си за това. Така британците получават временно Палестина, с мандат от Обществото на народите. В този мандат са били посочени няколко неща, но в основата му е било задължението на британците да осигурят създаването на „национален дом за еврейския народ“. По онова време този термин не е имал точна дефиниция, но до края на управлението си - за 3 десетилетия до 1948 година - британците създават политическа система, която да е в основата на такъв „национален дом“. Така става възможна огромната вълна от еврейски имигранти по време на фашизма в Европа. Ционистите успяват да купят значителни площи земя. Но и най-важното - нещо, което ционистите никога не биха могли да направят при управлението на Османската империя - те създават необходимите институции, които в крайна сметка ги правят независима нация. Това не е влизало в плановете на британците, но наложената система е позволила на ционистите да го направят. И това е включвало всичко - самоуправление, демократични институции, система на здравеопазване, образователна система, военна самоотбрана, която към 30-те години става и повече от самоотбрана“, припомни проф. Рентън историческите факти в предаването „Събота 150“. И допълни:

„Палестинският народ не е признат нито от британците, нито от Обществото на народите като обособена нация. И макар палестинците да са били близо 90 процента от населението на Светите земи по време на Първата световна война, в Мандата за Палестина те са били споменати просто като „нееврейска общност“. Затова мандатът не им е отреждал политически права. Имали са само граждански и религиозни такива. Така се е стигнало да взрив на напрежението през втората половина на 30-те години на ХХ век с арабското въстание. Британците са използвали военна сила срещу палестинското националистическо движение. 20-хилядна армия е хвърлена да разрушава домовете на замесени в съпротивата, да ги тъпче в лагери като добитък. Имало е екзекуции и масово избиване на невинни цивилни. В края на това въстание през 1939 година палестинското национално движение не само продължава да не бъде признато, но и военният му капацитет е елиминиран. Когато британците напускат през 1948 година, в Палестина вече има много добре изградени ционистки институции и огромен ръст на еврейското население. Остават и много евреи, които са служили в британската армия през Втората световна война и са много добре обучени да водят бойни действия. И освен това, заради Холокоста, ционистите се радват на съпричастност от цял свят за тежката си участ“.

Историкът подчерта, че не може да се каже, че Великобритания е предала Палестина на Израел. „Към навечерието на Втората световна война Британската империя вече възприема ционизма като опасен за нея. Причините за това са били няколко. Но основната е била, че с наближаването на войната за империята е било по-важно да съхрани съюзничеството си с различните държави в арабския Близък изток, отколкото да угажда на ционистите. Така през 1939 година Британската империя изоставя ционизма и започва да води изцяло нова политика, като през 1945-а вече е твърдо против създаването на еврейска държава. Това води до яростна съпротива срещу британците от въоръжени еврейски групировки в Палестина. На практика, еврейската държава се появява през 1948 година против волята на Британската империя. Тя се е страхувала да не бъде обвинена от арабските държави за създаването на Израел. А това би било особено опасно предвид започналата година преди това Студена война“.

Няколко поуки могат да се извлекат от британската политическа история в Палестина. „Една от тях е, че в израелско-палестинската ситуация трябва да се подхожда на принципа „добро за всички хора в тези земи“. И да не се правят сметки по отношение на целия регион или на други елементи на глобалната политика. Усилията трябва да са насочени към специфичните нужди на народите на Израел и Палестина. Вторият урок е, че трябва да разберем голямото влияние на Британската империя в историята на конфликта. Без британците еврейската държава нямаше да бъде създадена и съдбата на палестинците можеше да е много по-различна. Още от самото начало Великите сили са изиграли огромна роля за този конфликт. Сега е същото. Чиста фантазия са твърденията от Белия дом, от „Даунинг стрийт“ и от други центрове на властта, че решение трябва да намерят самите палестинци и израелци. Това е напълно погрешно. Конфликтът може да бъде решен само ако големите световни сили предприемат конкретни стъпки за това. През 1948-а имаше възможност за постигане на мир, защото ООН беше обявила година по-рано, че трябва да има две отделни държави в Светите земи - палестинска и еврейска. Британската империя избра да не приложи този план - от регионални геополитически съображения“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 8 Отговор
    Сега, кой на какви субстанции е, за да се стигне до това бе? Не е 112 място, а Последно.

    Коментиран от #5, #36

  • 2 честен ционист

    25 63 Отговор
    Ако сте против Израел, то значи сте с Османската империя.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 "приказката" продължава

    32 10 Отговор
    ...след това дойде проект Covid и дори държави, като напр. Гърция с изконно православие водени от ционистките си ръководители го загърбват и унищожават наред с демокрацията и свободата си ?
  • 4 По-честен

    24 14 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Мирът, ще дойде, когато тези двете се самоунищожат взаимно и изчезнат!
  • 5 Този сайт

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Копае дъното! Скоро ще го стигне.С марийки Ангелинки и всякакви некадърници които даже не могат да преписват правилно...толкова!
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    33 8 Отговор
    Кога е създадена еврейската държава, кога се разпада османската империя🤔 Със същия успех може да набедят и Византия, и Путин ‼

    Коментиран от #13

  • 7 Тъй , тъй !

    27 4 Отговор
    Сгромолясването на Османската империя превърна и Балканите в "Барутния погреб на Европа ".
  • 8 До тъпия професор

    16 12 Отговор
    Кога се разпада Османската империя и кога е създадена страната Израел?
  • 9 Реалист 2

    11 18 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ако не си наясно - краварите търпят азиатските дивотии на турската държава защото тя, Турция би била единствената опора на Израел, ако арабите в един момент са единни срещу евреите.

    Коментиран от #11

  • 10 прочетете

    5 7 Отговор
    За пророчеството на Юда Бен Самуел
  • 11 Българин

    8 23 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист 2":

    Между другото, това възпира и риснаците да ошамарят турците, когато последните правят щуротии, като да свалят руски самолети или да наричат съединението на Крим с Русия "анексия".
    Нито краварите, нито братушките си представят как ще реагират на обединени араби. Затова търпят Турция. "😜
  • 12 Монгола

    26 4 Отговор
    И не само там, ами в целия близък изток! След като Лирънс Арабски разбишква на юго - изток Османска империя се създават едни държави където никога не ги е имало с малки изключения! Събират шииити и сунити на едно място и казват вие ще сте държва. Конфликта в новосъздадения Израел апочва след 1948г когато евреите започват да се събират там и 7000 кв. км се оказват изкл. малко за толкова много народ.

    Коментиран от #24

  • 13 Българин

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Прав си. Но за да да ти обясня как подобни теории намират почва, ще ти напомня, че според англо-американската гледна точка "множество еврейски племена" изобщо не били напускали библейските земи и си живеели в Палестина.😜 Е, поне този автор признава, че няма никакво значимо еврейско присъствие преди ангажирането на Лондон и договорките Ссср - Саш.
  • 14 Земя не се продава,

    18 1 Отговор
    На чужденци! Защо палестинците са си продали земите на евреите? Част от българите продават също.

    Коментиран от #17

  • 15 Геополитически съобръжения

    14 2 Отговор
    Докато съществува Суецкият канал, Великите Мутри ; някога британците, днес американците, ще имат нужда от здрава и "вярна" "Кучешка колиба" да го охранява.
  • 16 Посетител

    8 21 Отговор
    Рядко съм виждал по-невярна статия – Османската империя я създадоха Евреите от Венеция и от Галата – Еврейския квартал на Константинопол, Турците са Юдеи не Сунити. От БНР да питат Oxford.

    Коментиран от #26

  • 17 Летописец

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Земя не се продава,":

    До 300 дка българска земя на човек. Това е бил закона на Стамболийски (не на лекето Ст Стамболов). Но чуждите васали бързо свалили Стамболийски..
  • 18 Велика Империя

    13 13 Отговор
    Османлиите вадеха "Кутията на Пандора ". Половин хилядолетие поданиците и живяха в мир и сговор. Кръстоносното Зло я отвори ; и вот тебе що тварится в Близкия Изток, Кавказ и Балканите.

    Коментиран от #21

  • 19 Super

    21 3 Отговор
    Къде е Ямбол, къде е Станбул? Защо Великобритания и Франция ще казват какво трябва да става в Арабския полуостров? Да не би от Арабския полуостров казват или разпределят територии в Европа?
  • 20 Знайко

    31 5 Отговор
    "Конфликтът може да бъде решен само, ако големите световни сили предприемат конкретни стъпки за това." Така както са го направили през Първата световна и Втората световна война ли. Османската империя се е "сгромолясала" защото Великобритания, Франция, Италия, Австроунгария и Русия са и "помогнали". А са и "помогнали", не за да освободят поробените народи, а за да завземат бившите османски територии. Франция, Италия и Великобритания завземат Северна Африка и Близкия Изток. Великобритания взима Египет, Палестина ... Франция взима Алжир ... Австроунгария, Италия и Русия имат апетити към Балканите. Италия завзема Албания и части от Гърция. Австроунгария завзема Хърватия, Босна и Херцеговина, Трансилвания и части от Сърбия... Като компенсира Сърбия за сметка на територии на България с Македония и Западните покрайнини. Русия завзема Кавказ, Крим и Молдова. Като компенсира Румъния за загубата на Молдова. Като им дава българска Южна добруджа. Стремежа на Русия е бил да завземе Цариград и проливите Босфора и дарданелите. "Освобождаването" на Българие от османците не била целта на Русия, това е било средството да завземе Цариград и проливите.
  • 21 Велика Империя

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Велика Империя":

    Османлиите пазеха "Кутията на Пандора"....
  • 22 Хасан

    17 2 Отговор
    Типично колониално ..когато колониалните сили се оттеглят оставят зад себе си неразрешени проблеми ..не в Палестина и в Кашмир е така ..с Индия и Пакистан
  • 23 Рошко

    13 2 Отговор
    Та да си дойдем на думата кой създаде Израел, и защо войните не спират
  • 24 Рошко

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Монгола":

    Та да си дойдем на думата за индианския вожд, дето казал че където стъпи англичанин и рибите започвали да се бият
  • 25 Интерес

    8 17 Отговор
    Този какво се суче , върти и обикаля, исината е , че преди хилядолетия е имало държава Израел и една област Палестина . Римляните за наказание изселват евреите и палрстинците се настаняват в в Израел . Сега евреите с благословията на Великите сили се върнаха в собствената си държава . Палестинците са като македонците ,правят се ,че историята не съществува , защото не им изнася .Ако СМакедония не беше толкова малка и слаба държава , с тази наглост, омраза и претенции за присвояване на каквото се сетиш , де що е българско ....щяхме вече да сме се хванали гуша за гуша .

    Коментиран от #29

  • 26 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Посетител":

    Сигурно, тогава и ти си евреин
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 горски

    16 1 Отговор

    До коментар #25 от "Интерес":

    Преди държавата Израел от древноста да се създаде,там е имало друга такава/на Финикийците/.Дай да ги намерим и да си ги върнем..Ако се тръгне по тази пътека,почти всички държави в света,трябва да си сменят населението и границите....
    За едни може,за други не може.....

    Коментиран от #31

  • 30 Чичо Тони

    21 3 Отговор
    Каква османска империя, какъв хаос, какви пет лева. Можете ли дададете пример където британците да не са създали конфликт по света. А що се отнася до "еврейския народ" това изобретение на ционистите и преди и сега няма определение що е то. Така наречените евреи по света са хора приели юдеизма като вяра и толкоз. След завладяването на юдея (палестина) от арабите през VII век юдеите не са били прогонени от тези земи (никой не завладява за да гони). Те приемат арабите като освободители от римляните и приемат тяхната вяра за да неплащат данъци. Така че населението по тези земи са наследници на юдеите от преди VII век, а така наречените евреи по широкия свят са хора приели юдеизма като религия - самите юдеи ги наричат прозелити (приели вярата). Другото е ционистка идеология (пропаганда) с мъгляви претенции за раса, евгеника, народ, етнос и т.н., като в основата на всичко това е претенцията, че са богоизбран народ. Тук макетата изостават с тяхната претенция, че са наследници на Филип и Александър Македонски. Нерде Сашо, нерде господ!
  • 31 интерес

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "горски":

    Ако финикийците са оцеляли нямаше да съществува Израел хиляди години . За лош късмет на палестинците евреите ооцеляха като нация .

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Чичо Тони

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "интерес":

    Израел съществува точно 73 години.

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Чичо Тони

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "интерес":

    Освен това евреите от юдейското царство са прадеди на палестинците, така че кой щастлив, кой нещастен - трябва да се чете повече.
  • 34 интерес

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо Тони":

    И "стената на плача " и Божи гроб ли съществуват 73 г . или те са палестински свети места ?
  • 35 интерес

    4 8 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо Тони":

    И "стената на плача " и Божи гроб ли съществуват 73 г . или те са палестински свети места ? Не защитавам евреите , но такава е историята и е безмислено да се преиначава .
  • 36 ПРЕДАТЕЛИ

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Клетата ми скъпа България... Какво сторихме с теб?!

    Под флага с полумесеца турски военни колони прекосяват страната. Техниката и личният състав можеше да бъдат натоварени на влакове или на баржи, но ние ги пуснахме да газят родната земя, почернена от петвековното робство... Съседите никога не са криели, че приемат нашата независимост за недоразумение и само чакаха сгодния момент да поправят тази грешка. Тях още не ги посрещат по градове и паланки с хляб, сол и цветя, но и това ще стане скоро. Тук под благосклонния поглед на властта петата колона разширява анклавите си. Българското самосъзнание изчезва.

    Сега съюзниците бързат на учения, на които ще отработват нападение срещу Руската федерация. Ние също участваме в тези провокации...
  • 37 Jacques Yves Moineau

    6 3 Отговор
    Доста изкривено разбиране на историята. Първо, заглавието е грешно. От статията излиза че Британската империя е виновна за този конфликт, а не разпада на Османската империя. Второ, излиза че ако Османската империя не се била разпаднала, конфликт няма да има и всички нации ще живеят задружно под османския ботуш.

    Коментиран от #42

  • 38 Ивицата Газа

    3 1 Отговор
    Също и римската империя и фараонът, който ги изгонил от Египет, както и ледниковият период.
  • 39 факт

    2 7 Отговор
    Пълни глупости
    Евреите са суперстар народ много преди османската империя.
    Евреите са се били още с римската империя преди да се пръкне християнството и мухамад.

    Коментиран от #46

  • 40 ттт

    2 3 Отговор
    След ВСВ ООН решава на освободената от Франция територия на Палестина да бъдат образувано две нови държави - Израел за евреите и Палестина за палестинците. мощната подкрепа на САЩ обаче евреите загграбват цялата територия и тя става държавата Израел, а палестинците нямат къде да образуват своята държава. Палистинците само си искат онова, което светът им е отредил!

    Затова е конфликта, никаква Османска империя не трябва да бъде намесвана.
  • 41 Турчин

    7 3 Отговор
    Османците управляваха Ероселим с един старши серджант.Сега и армий не могат да въдворяд мир и спокойствие. Не всеки е кадърен да управлява държава. Особенно тези на които други са им подарили земята на която живеят. Има ги по земното кълбо.И на всякъде където има изкуственно създадени държавици има кръв,сълзи и безредия. Вижте Израел -цели 20 века без държава и после се пръква едно изчадие в Палестина за да се прости на европейците за газовите камери.
    След 3-ти век цели 20 века арменците нямат държава и ето пръква се някакво изчадие на турска земя .Все кръв,сълзи,терор,безумие, лакомия, безчинства...Има и други примери но не е за тука....
    Така,че трябва правилно да се осмисли, оцени и ревизира историческите факти за Османската Импирия и само да се съжелява за нейното унищожение.
  • 42 Турчин

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "Jacques Yves Moineau":

    Правилно си разбрал статията. Ако Османската Империя не беше разтурена сега нямаше да има толкова кръв,терор,несправедливост и сълзи на света. Това важи и за българите.
    Англичаните, французите и сие са виновните за сегашното състояние на света-толкова несправедлив, ужасен и кървав. Където техен крак е стъпил там трева не никне вече. Виж Африка, Южна Америка, Азия...Да имаш нещо на против?

    Коментиран от #44

  • 43 Магелан

    2 0 Отговор
    Винаги британците са се ръководили от свойте интереси.Има ООН където този въпроа признаване на две независими държави може Палестина и Израел могат да се решат много бързо.Както стана с създаване на измислената държава Косово и призната от ООН.В Косово насението е 90% етнически албанци,който трябваше да се заселят в Албания.За кой ли път така набедените велики сили прекрояват границите на Балканите и в света?
  • 44 No Exit

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Турчин":

    Османската империя беше обречена. Бедна, изостанала, зависима от същите тези евреи. През 1878, когато Бенджамин д’Израели заплаши цар Александър II че ще вкара крайцерите в Босфора, за него Османската империя сякаш вече не съществуваше, а само заплахата от Русия. 40 години след това те завладяха Истанбул и туриха пепел върху стария халифат. Кемал беше техния човек, затова се съгласиха да работят с него. Националната държава доведе до много войни, милиони жертви, много верска и етническа омраза, но хората са грешни и слепи къртици, не виждат по-далеч от носа си. Затова ще страдат докато умрат.
  • 45 Ляв плюс

    9 0 Отговор
    Османската Империя била виновна, видиш ли? Западните колониалисти пак се опитват да се излузят по търлици. Ми кой бе джанъм заграби и преразпредели наследството на Османската Империя. Брей, че демагози. Комунистическата идеология "ряпа да яде"
  • 46 самуил

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "факт":

    все още никой не е доказал къде е имало евреи в Израел те затова не могат да си намерят нито една постройка еврейска с която да докажат това.козарското племе не е имало държава там. английското управление, завладяно от евреи използва мощта на Англия, за да направи там държава.както сега американското правителство, завладяно от евреи изпраща американската армия да помага с оръжие срещу палестинския народ.който се интересува нека прочете книгата на Дъглас Рийд Спорът за цион.или напокойния Никола Николов
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.