27 Май, 2021 19:00 7 538 88

Не, преврат в България няма. Трите фронта на ГЕРБ и Борисов

  • герб-
  • бойко борисов-
  • избори

ГЕРБ добре разбират, че изходът от изборите на 11 юли зависи от интерпретацията на тези казуси - ако загубят обяснителната война за подслушването, електоралната им ерозия сигурно ще се ускори

Не, преврат в България няма. Трите фронта на ГЕРБ и Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента ГЕРБ и Борисов се отбраняват на цели три фронта - идеологически, руски и деветосептемврийски. Но не, преврат няма. И на трите фронта позициите им са слаби и те ще трябва да отстъпят. Имат само една надежда.

Коментар от Даниел Смилов:

Вече сме на прага на предизборната кампания, а разположението на силите, според социолозите, е в момента следното. ГЕРБ и "Има такъв народ" (ИТН) са с малко над 20% и си оспорват лидерството, като по прогнози ГЕРБ има малка преднина. БСП е с около 15-18%, а четвърта сила вече е "Демократична България" (ДБ) с около 12% - ДБ не само изпреварва ДПС с процент-два, но и е във възходящ тренд. "Изправи се! Мутри вън!" вероятно влиза в следващия парламент, а “Патриотите” - наново обединени - по-скоро пак не влизат (за тях кампанията ще е от екзистенциално значение). Общо взето, големи размествания спрямо резултатите от 4 април няма.

Да поговорим за скандала с подслушването

Скандалът с подслушването, който е част от бавното разграждане на управленския модел “Борисов”, не само ще бъде важен елемент от кампанията, но и е способен да повлияе на крайния резултат. Все още няма окончателни доказателства и подробности по този скандал, но и изнесеното дотук е достатъчно притеснително. Генерал Атанасов от ДБ оповести, че 32-ма политици от опозицията са били подслушвани преди последните парламентарни избори. Вътрешният министър Рашков и премиерът Янев потвърдиха тази информация. Сега остава да се разбере дали става дума за незаконно подслушване или за законно и “случайно” прихващане на телефоните на опозиционерите през разговори с “оперативно интересни лица”, за които има съответните съдебни разрешения. И в двата случая обаче политическият проблем е сериозен: имаме масово подслушване на политици от опозицията. Тезата, че службите работят за определени политически партии - бившите управляващи и техните патерици и неофициални партньори - получава солидно потвърждение.

Този скандал е в състояние да улови въображението на хората, защото не е изолиран случай, а идва на гърба на други разкрития за начина на управление на ГЕРБ - използване на държавата за частни и партийни цели. Първо: бързо стана ясно, че ГЕРБ и ДПС са си направили банка, чрез която да раздават големи кредити на приближени бизнесмени - 1 милиард лева, което е около половината от портфейла на ББР, са отишли при осем фирми, зад които може да се окажат четири добре познати лица. Дали това е законно или незаконно е интересен въпрос, но политическият проблем е ясен - това е откровено правителствено фаворизиране и пример за структурна корупция, при която държавни институции се използват в частен интерес.

Втори скандал от вчера, който мина малко незабелязано, е, че и последният арест на хората на президента по скандалите от юли миналата година падна в съда като незаконен. Както при Пламен Узунов, така и при Илия Милушев съдът не установи законови причини за техния арест. Законови причини може да няма, но политически причини за арестуването им определено имаше. Неслучайно мнозинството от българите видяха в действията на прокуратурата политическа пристрастност и преднамереност и излязоха да протестират без разлика между ляво и дясно (което при нас рядко се случва). На такъв фон, когато човек може да бъде арестуван без правно основание, скандалът с подслушването не изглежда толкова извънреден - защо пък да не бъдат подслушвани хора, без да са извършили престъпления?

ГЕРБ добре разбират, че изходът от изборите на 11 юли зависи от интерпретацията на тези казуси - ако загубят обяснителната война за подслушването, електоралната им ерозия сигурно ще се ускори. И всички дружно, начело с Борисов, се втурнаха да се защитават на следните фронтове:

Първи идеологически фронт

Тук ГЕРБ поставиха под съмнение доказателствата за подслушването. Даниел Митов и Тома Биков излязоха с разпалени тиради срещу генерал Атанасов и Бойко Рашков - идеологически опоненти на ГЕРБ от различни краища на политическия спектър. Смисълът на тирадите беше, че на тези хора не може да се вярва.

Този аргумент има една скрита предпоставка - а именно, че на Митов и Биков може да се вярва. Тази предпоставка не беше добре обговорена, но дори да я оставим настрана, впечатление направи липсата на директно и категорично отрицание от страна на ГЕРБ, че подслушване е имало. Напротив, патосът беше срещу липсата на доказателства за подслушването. С този фокус вратата се оставя отворена за отстъпление - подслушване е имало, но то е било законно. А дори и да е било незаконно, ГЕРБ и премиерът Борисов не са знаели за него.

Втори руски фронт

Най-куриозният аргумент извади самият Борисов, който заяви, че скандалите с подслушването са опит да се овладеят службите, които за пръв път хванали руски шпиони. И отсега нататък вече нямало да има хванати руски шпиони. Тоест, правителството (а незнайно защо и генерал Атанасов) действа в полза на Русия. Аргументът е куриозен по много причини, но най-вече поради това, че едва ли някой на мястото на Борисов би се хвалил с противодействието на българските служби спрямо Русия.

Все пак хората помнят, че по казуса “Скрипал” правителството зае руската позиция - и то при положение, че в България по това време вече сме имали подобно отравяне на бизнесмена Гебрев. Вместо нашите служби да съберат две и две, трябваше британците да скръцнат със зъби и неправителствени организации да установят руските шпиони, действали в България, за да има някакво раздвижване. Този сюжет се повтори след разкритията в Чехия за взривове в складове с боеприпаси - едва тогава и нашите органи се сетиха, че в България също са се случвали такива неща (и то не веднъж). И пак неправителствени организации, а не съответните служби, откриха съвпадения между взривовете и влизането в страната на руски агенти.

Основната слабост на позицията на ГЕРБ на руския фронт е свързана с това, че руските интереси така или иначе бяха добре защитени при управлението на Борисов. За “Турски поток” дори Румен Радев (който стартира кариерата си като голям ентусиаст на тема Русия) каза, че загубите за България ще са за милиарди, които трудно ще се възстановят. Истината е, че ние ударно и за кратко време дадохме пари на руската страна да си построи (и то на практика с нейни фирми) втора паралелна тръба на тази, която имаме. А за капак се отказахме от милиардна неустойка по валидни договори. Сега ще чакаме десетилетия, за да си избием “инвестициите” чрез транзитните такси (ако камилата или камиларят доживеят заветния момент). На какво да противодействат нашите служби, ако официалните политически решения са такива?

Трети деветосептемврийски фронт

ГЕРБ твърди, че служебното правителство няма политическата легитимност да сменя шефовете на служби - трябва да се дочака редовно правителство, както самият Борисов развъртя метлата след 2009 година. В по-драматичен вариант на този аргумент бившият премиер заяви, че едва ли не ГЕРБ са жертва на преврат от рода на този от 9 септември 1944. На този деветосептемврийски фронт ГЕРБ се държи като легитимния управляващ, който временно е излязъл в неплатен отпуск, но ще се върне на власт след 11 юли.

И тук обаче аргументите са кухи, а позицията - слаба. Първо: вече имаше редовен парламент, който даде ясно да се разбере, че срещу ГЕРБ има значително политическо мнозинство. Дори от това мнозинство по разбираеми причини да извадим ДПС, то пак си е около 60% от избирателите в страната и техните представители. По последни проучвания това мнозинство дори се е увеличило. Така че: ако тезата е, че е необходимо политическо мнозинство за смяна на шефовете на службите, такова безспорно има в обществото, имаше го в 45-ия парламент и ще го има (най-вероятно) и в следващия. Преврат няма - такъв е демократичният резултат.

Ако пък аргументът е, че службите са деполитизирани и техните лидери трябва да си изкарат мандатите, ГЕРБ биха били лицемерни. Един от големите проблеми на тяхното управление беше именно назначаването на хора на ключови позиции, чиято основна характеристика е политическата лоялност. Така те опорочиха и ВСС, и независимите регулатори, и службите. Та се стигна дотам шефовете на най-важните служби дружно и координирано да излязат в неплатен отпуск при съставянето на служебно правителство. Посланието на този ход беше ясно - ние, началниците, не искаме да работим за новото правителство и ще чакаме “нашите” пак да се върнат. Само за това политизирано поведение шефовете на ДАНС и други служби би трябвало да си ходят.

Единствената им надежда

В обобщение: и на трите фронта позициите на ГЕРБ са слаби и те ще трябва да отстъпват. Единствената им надежда е служебното управление да допуска грешки от два вида. Първо: да се увлече в кадруването и да започне да сменя професионалисти без достатъчно основания. Такава опасност винаги има във всяка една администрация, но сегашният момент е особено благоприятен за подобно самозабравяне. Второ: новите назначения могат да се окажат спорни и с нелицеприятен багаж. Именно тук е голямото изпитание при смяната на модела. Да се назначават не нови лоялисти, а хора с интегритет и самостоятелно мислене. В България такива има достатъчно, но дали служебното правителство ще попадне точно на тях, предстои да видим.

Скандалът с подслушването и промените в службите по-скоро ще доведат до електорални негативи за ГЕРБ. Но и опонентите им трябва да са много внимателни - ако преиграят с персоналните промени и направят спорни назначения, в очите на хората те могат да превърнат ГЕРБ в “жертва”. Нещо, което хората на Борисов безспорно не са.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    115 9 Отговор
    РАШКОВ ТРЯБВА ДА ИЗНЕСЕ ИСТИНАТА ЗА СРСтата, да видим тия с кои ще се явяват на избори.НЕЗАБАВНО РАЗСЛЕДВАНЕ !

    Коментиран от #32, #67, #70

  • 2 МАША

    90 9 Отговор
    И НА ТОЗИ МУ ПРЕЧАТ РУСНАЦИТЕ БОЖЕ БОЖЕ
  • 3 Обречени са

    76 5 Отговор
    И куцащите,и патериците им.Глас Народен,глас Божи..
  • 4 Руски шпионин

    65 4 Отговор
    Хванали са на Марко чадъра.
  • 5 МАША

    59 14 Отговор
    АМА ТОВА БИЛИ ДОИЧЕ ВЕЛЕ , НЕ ИМ ВЯРВАИТЕ
  • 6 Цанков

    81 6 Отговор
    Бившият шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков, познат в средите на МВР като Стефчо, случайно или не се оказа „натиснат“ от медиите. Доскорошният началник се възползва от „неудобната“ ситуация, за да разгърне артистичня си потенцииал и да ни съобщи с уплашен поглед и пресъхнала уста, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е насилник и терорист, защото върху него бил упражнен натиск да напусне поста си. „Бомба!“, би написала със сигурност някоя „пиклива“ медия.
  • 7 Вицове

    85 5 Отговор
    Б. Б. и Цв. Цв. отишли на сафари в Африка. Преди да се приберат, Цветан получил информация, че се готви атентат срещу тях по пътя на връщане. Затова двамата с Бойко останали в Африка, а в самолета качили един негър и една маймуна.
    На летището в София Цецка Цачева посрещнала самолета. Като видяла от самолета да слизат негърът и маймуната, тя се обърнала към негъра:
    - Божичкооо, г-н Борисов, колко сте почернял. Ако не беше Цв. Цв., нямаше да ви позная!
  • 8 Пръц

    19 32 Отговор
    Следващото правителство ще бъде точно копие като тези в Прибалтика,Полша и Румъния.Никой мама да ни остави необвързани с твърдият курс на НАТО за въоражени борба с Русия.
  • 9 Минискуса

    66 14 Отговор
    Си отива. Прост и алчен винету
  • 10 Чета какво става в БЪЛГАРИЯ. ...

    55 14 Отговор
    Това е пълна порнография,кражби, беззаконие, корупция,феодализъм,престъпност....Да се върна в БЪЛГАРИЯ? ??????НИКОГА!Дори прахът не искам да ми се връща там.Това не е държава а джунгла на хаоса.БОРИСОВ е тотален БОКЛУК.Мястото му е в затвора а най добре в гробищата.ГРОБ на поголовен съд.Но там и БСП. ...Вие там-роби ли сте или граждани?

    Коментиран от #38, #40

  • 11 Истината

    54 4 Отговор
    Съдбата на КТБ била решена на ТАЙНА СРЕЩА по време НА ДОМАКИНСТВОТО на СЛАМЕНОТО човече Роско Листчето с Цацата и гуверньора на БНБ.

    СРЕЩА, осъществена 10 ДНИ ПРЕДИ НЕЖНАТА акция / АТАКАТА на Банката от цацаратурата.
  • 12 Хахаха

    27 12 Отговор
    1. Налице - увлякоха се в кадруването е меко казано.
    2. Самостоятелното мислене на новите е сведено до ЕДИНОМИСЛИЕ - това на мунчо.
  • 13 Констатация

    55 7 Отговор
    Забравил си още два фронта?

    Първо САЩ, не са нито слепи, нито глухи,
    както си ги представя, Бойко Борисов?
    А и им, е ял дървото ,то от там тръгна и цялата тази
    Илиада и Одисея на кражби , взети заедно?
    Когато те му прибраха 3 милиарда от сметка ,от Арабите?



    Второ, Европейската Общност е съюз, който
    задължително трябва да обяви ,
    Хунтата в България за факт,
    защото боклук заметен под килима,
    винаги мирише отвратително?
    В името на мира в Евро Съюза!?

    Коментиран от #45, #79

  • 14 МУТРИ ВЪН

    69 9 Отговор
    Очаквам една две седмици преди изборите да ви изкарат всички кирливи герберски ризи. Той Радев направо ви разчекна. Ева ви маата

    Коментиран от #35, #37, #49

  • 15 ГЕРБ=СИК=МАФИЯ

    48 7 Отговор
    = ТОЛУП=КОЧИНА !!!
  • 16 ТаУмВзе

    47 7 Отговор
    Патологията на шизофренясалата мутра трябва да се лекува в Белене.!
  • 17 Цанков

    38 4 Отговор
    Управителят на фалиралата КТБ Цветан Василев (сега в Сърбия) се е срещал с политици и това се коментираше много след фалита - с кои и защо. Знаменателно за нивото на нашата журналистика беше това как се коментира срещата му с Бойко Борисов. Достатъчно беше Бойко да им каже, че Цветан Василев, когато дошъл във вилата му минал през гаража. О, ужас! МИНАЛ ПРЕЗ ГАРАЖА! И всичкото журналист забрави да попита за какво изобщо е ходил при него, а се коментираше само защо е минал през гаража.
  • 18 НОВО ПЕТ

    13 39 Отговор
    ТРЕСНИ БСП И ЧАЛГАРИТЕ НА ИЗБОРИТЕ И НЕЩАТА ЩЕ СИ ДОЙДАТ НА МЯСТОТО.......
  • 19 Hoho Boho

    53 9 Отговор
    Тия от ГЕРБ не разбраха ли, че си отиват?
    Заложиха на куц кон - Бойко Методиев Борисов.
    Тиквата ще ги сгромоляса напълно!
    ...и не вярвайте на социологическите проучвания

    Коментиран от #74

  • 20 ГОРСКИ

    42 5 Отговор
    Крадец и лъжец по какво се познават, че се хвали много!!!!! Диктатора се прави на хитра сврака и ще попадне във капана със двата крака!!!!!!
  • 21 Той

    44 5 Отговор
    Може всичко да е? но е голям кеф, че този и обкръжението му от министри не ги виждаме вече. Голямо облекчение е.
  • 22 БСП.... НОВАТА СТАРА ОПОЗИЦИЯ

    15 33 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СКАЧАТЕ ДРУГАРИ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ГУБИТЕ ИЗБОРИ.......СЕГА И МАШИННО ЩЕ ГИ ЗАГУБИТЕ

    Коментиран от #75

  • 23 БСП ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    13 30 Отговор
    СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ....ДРУГАРКАТА НИНОВА Е...АУТ
  • 24 Здравей

    16 6 Отговор
    В този коментар дълбочина на мисленето не забелязах, както и фактология. Иначе медийните клюки са прилежно разгледани. Де да бяха от значение... Ама не са. За щастие, според мен.
  • 25 Го4о

    10 11 Отговор
    Аз пък изобщо не вярвам на пер. кен. де. , като Даниел Смилов, защото е в конфликт на интереси като путинист!
  • 26 Тошко

    8 26 Отговор
    Стефан Банков каза по БТВ, че Бойко Рашков е насилник и терорист! Като имам в предвид, че е от БСП/БКП съм склонен да му повярвам!
  • 27 ДАААААА....

    13 26 Отговор
    СТАТИЯТА Е ПОВЕЧЕ ОТ.. МАЛО'УМНА!
    ПОДХОДЯЩО НАСТОЛНО ЧЕТИВО ЗА..ИЗВРАТЕНЯЦИ ХОМО-СОЦИАЛИСТИ , ЧАЛГАР-ГЮБЕЦИ И ..ДЕБЕЛ"ОГЪ'ЗИ ЛИБЕРАЛ-ДЖЕ'НДЪ'РЛЯЦИ С МЕКИ КИТКИ!
    БАЦЕ ШЕ ВЕ ЛУПА..КАТ..ШКЕМБЕ У ДУВАР...
    ПА ШЕ ВИЕТЕ .. ПЕД'АЛИ

    Коментиран от #76

  • 28 Дедо Пенс

    26 5 Отговор
    Тиквата е син на комунист.Саният той е комунист.Толкова за тоя мошеник!!!
  • 29 DW наливат вода в Мелницата наБорисов

    34 4 Отговор
    ОТИВА СИ ВАШИЯ къщелник и Храненик с Цялата му партия, колкото да му давате трибуна, Тирана си Отива!!!

    Коментиран от #39

  • 30 Кръщелник

    2 3 Отговор
    Кръщелник
  • 31 Арендел

    22 4 Отговор
    Треперят геберст4етата видовжден дойде и треперят туркофилите герберски!
  • 32 име

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    той няма достъп до тази информация. рашко е пробит.
  • 33 Брендица

    7 10 Отговор
    Борисов в коалиция със сдс, Божков те бие отвсякъде !

    Коментиран от #36

  • 34 Матей

    6 12 Отговор
    Герберските бонзи се заеха да отричат обвиненията,тъй като те контролират информацията,сделките им са тайни със скрити клаузи и анекси и е трудно сега да ги хванат на тясно.На тези избори е от съдбовно значение да се издигнат партии ,които имат непримиримо отношение към герб и присъдружните им партии.Не се заблуждавайте от партии -оксиморони като ИТН и ИМВ,те са готови всеки момент да направят салто-мортале и да се озоват в скута на герб.
  • 35 ДДТ

    4 10 Отговор

    До коментар #14 от "МУТРИ ВЪН":

    Това е невъзможно да стане за толкова кратко време. Където и да се ръчне излизат .....
  • 36 НОВО ПЕТ

    8 19 Отговор

    До коментар #33 от "Брендица":

    ВАЖНО Е ЧЕ БОРИСОВ ТРЕСКА БСП КОМУНДЕТАТА.....ПОКРАЙ ТЯХ И...ЧАЛГАРИТЕ....И БОЖКОВ ЩЕ ГО ОТНЕСЕ....

    Коментиран от #61

  • 37 НАВЕДИ СЕ МУТРИ ВЪТРЕ

    6 17 Отговор

    До коментар #14 от "МУТРИ ВЪН":

    ЩЕ ВИДИМ КОЙ КОГО.......КАТО ГЛЕДАМ КАК ГИ Е ШУБЕ ДА ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО....И РАДЕВ, ГОРКИЯ....КВО МУ ОСТАВА......
  • 38 Не се връщай

    20 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чета какво става в БЪЛГАРИЯ. ...":

    Щом така си решил. Но иди и гласувай срещу тях. Говори с всички други българи около теб, нека и те направят същото. Долу ГЕРБ, долу Мафията! Мутри вън от България!
  • 39 НОВО ПЕТ

    5 16 Отговор

    До коментар #29 от "DW наливат вода в Мелницата наБорисов":

    ТОЙ ДА ТРЕСНЕ И НА ТИЯ ИЗБОРИ БСП КОМУНЯГИТЕ, ПЪК НЕКА СИ....ХОДИ
  • 40 НОВО ПЕТ

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Чета какво става в БЪЛГАРИЯ. ...":

    НАРОДА СИ ГО....ИЗБИРА.....НЕ БСП
  • 41 ТОВА Е

    23 5 Отговор
    АКО СЪМ НА МЕСТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА И НА МИНИСТЪР РАШКОВ, ЩЕ ПОПИЛЕЯ ДАНС И БОРИСОВ. ЗАЩО, ЗАЩОТО ПО ЗАКОН ПРИ ОТНЕМАНЕ НА ПРАВО ДО КВАЛИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ НА ДАДЕНО ЛИЦЕ СА ДЛЪЖНИ ДА УВЕДОМЯТ ЛИЦЕТО И СЛУЖБАТА В КОЯТО РАБОТИ - ОБЯСНЕНИЯ НЕ СЕ ДАВА. РАШКОВ И ПРЕЗИДЕНТА КАЗВАТ, ЧЕ НЕ СА БИЛИ УВЕДОМЕНИ, А ДАНС ЗА ДА ДОКАЖТ, ЧЕ СА ГИ УВЕДОМИЛИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ПОДПИСИТЕ НА РАШКОВ И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ЗА ТОВА. ТОВА Е ГОЛЯМО НАРУШЕНИЕ И САМО ЗА ТОВА ШЕФОВЕТЕ НА ДАНС ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СИ ОТИДАТ, А НЕ ДА НАГЛЕЯТ И ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ПРЕСТЪПНОСТТА, КОЯТО СА Я НАПРАВИЛИ. КОГАТО Е ОТНЕТО ПРАВОТО НА РАШКОВ, ТОЙ Е БИЛ ПРЕПОДАВАТЕЛ В УНСС И ТО РЪКОВОДИТЕЛ НА КАТЕДРА ПО НС, СЛЕД ТОВА ОТИВА КАТО СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА И ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ ЗА ТОВА, НО ТО НЕ Е СТОРЕНО, ЗАЩО? РАШКОВ Е МОГЪЛ ДА ОСПОРИ РЕШЕНИЕТО НА ДАНС, НО Е ПРОПУСНАЛ СРОКОВЕТЕ ЗАЩОТО НЕ Е ОЧАКВАЛ ТОВА. УТРЕ ВСЕКИ ОТ НАС МОЖЕ ДА СЕ СЪБУДИ С ПОДОБНА ПРОСТОТИЯ, АКО НЕ Е УДОБЕН НА ЦАРЯ-СЛЪНЦЕ. И ЩОМ КАТО С ТАКИВА ХОРА СИ ПОЗВОЛЯВАТ, ДА ВЪРШАТ ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ, КАКВО ЛИ ДА ОЧАКВА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК ОТ ТАКИВА?
    ОТ СЛУЧАИТЕ, КОИТО СЕ РАЗКРИВАТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БОРИСОВ, ДОКАЗВАТ ЧЕ ЗАКОНИТЕ НЕ СА СЕ СПАЗВАЛИ, А СА ПРАВИЛИ КАКВОТО ИСКАТ, ДАЖЕ И СЕГА СЕ ДЪРАЖАТ КАТО ГАМЕНИ, НЕ КАТО ХОРА УПРАВЛЯВАЛИ ДЪРЖАВА - УПРАВИТЕЛИТЕ НА ББР, ДАНС, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТЕМЕНУЖКА, КОЯТО ДНЕС СЕ ИЗТЪПАНИ И НАРЕЧЕ ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР ЛЪЖЕЦ. ДА, НО ЛЪЖЕЦА НЕ Е ТОЙ, А ТЕМЕНУЖКА ЗАЩОТО ТОЙ ИЗЛЕЗЕ С ФАКТИ, Д

    Коментиран от #43

  • 42 Цецо Цветанов

    18 3 Отговор
    Долу ГЕРБ
  • 43 ПРОДЪЛЖЕНИЕ

    18 4 Отговор

    До коментар #41 от "ТОВА Е":

    ДОКАТО ТЕМЕНУЖКА, ТВЪРДЕШЕ ОБРАТНОТО, ЗАЩОТО БИЛИ НА ПЕЧАЛБА. ДА, АМА НЕ, ЗАЩОТО ПЕЧАЛБАТА Е ЕДНО, А ПЛАЩАНЕТО НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ ДОСТАВЧИКА Е СЪВСЕМ ДРУГО И ТЕМЕНУЖКА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ЗАСПАЛА ГАНА, ЗАЩОТО Е СЧЕТОВОДИТЕЛ И ЛЪЖИТЕ И ЩЕ МИНАТ САМО ПРИ БАБА ВУНА.
  • 44 :))

    7 1 Отговор
    ".... ГЕРБ и "Има такъв народ" (ИТН) са с малко над 20% и си оспорват лидерството, като по прогнози ГЕРБ има малка преднина. БСП е с около 15-18%, а четвърта сила вече е "Демократична България" (ДБ) с около 12%...."********* на Христо чушката е "около" 12-20см. ...ама гуй не гарантира вход в НС ! :))
  • 45 Хаха

    0 8 Отговор

    До коментар #13 от "Констатация":

    Да ти пик, ая на констатацията тъпа.

    Коментиран от #64

  • 46 123456

    2 4 Отговор
    Преврат, разбира се има, просто още не е реализиран. Преврат е когато не е по нормален начин, а с помощ от вън и ръководство, разбира се. Така стават преврати постоянно много години, ръководени и финансирани от СССР и САЩ, а сега Русия, Китай и САЩ.
  • 47 Перо

    10 3 Отговор
    Кога ще се прибере черепа да си оправи нещата?
  • 48 От гилотината

    20 2 Отговор
    ГЕРБ жертва е най-невъзможното словосъчетание. Те може да са мършояди, но жертви ще дадат след изборите, свидни жертви.
  • 49 Изпроси си го

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "МУТРИ ВЪН":

    Кой караше Бою, да го дъвче като суха пица, през цялото си властване, откак Радев е Президент?

    Коментиран от #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 АГЕТНТ 07

    16 1 Отговор
    СУДЖУЦИТЕ В ЗАТВОРА ДО ЕДИН, КАКВО ПРАВИМ С КМЕТОВЕТЕ СТАНАЛИ МИЛИОНЕРИ ПРИ БОРИСОВ ОТ ЕВРОФОНДОВЕ И ОБЩИНСКИ ПОРЪЧКИ
  • 52 адвокат

    4 2 Отговор
    Какво ще правим в бившите членове на БКП деветосептемврийски сега депутати от Герб е тука е заровено кучето
  • 53 руен

    11 2 Отговор
    абе защо сме най пропадналата държава след 10 годишното деветосептемврийско управление на Герб
  • 54 СЕДЕСАР

    15 2 Отговор
    ДА ИЗЧЕГЪРТАМЕ СУДЖУЦИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА 11 ЮЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
  • 55 Истината2

    7 5 Отговор

    До коментар #49 от "Изпроси си го":

    Точно така.Сами си го изпроси ха. Където и да погледнат от служебното правителство все престъпления изскачат.Но важното е ,че ги минаха не с 200,а с 1000.И КАКТО СЕ КАЗВА МУТРИ ВЪН.НО ДА ИМА СЪД И ЗАТВОР ЗА ТЯХ.
  • 56 диагноза

    12 1 Отговор
    от извратения преход на дс и бкп висши номенклатури,се пръкна герб и ще трябва яко изчегъртване на тия токсични метастази!
  • 57 Светослав

    5 16 Отговор
    Запомни си мисълта и на 11.07 пак пиши! ГЕРБ-27%,Слави_16%,БСП_15,16%,ПАТРИОТИ_12%,ДБ _11%,Дпс_13,14%

    Коментиран от #60, #62, #63

  • 58 Някоя

    2 11 Отговор
    Стига с това ,,мутри вън".
    Мутрите вече влезнаха вътре.
    И трябва друго да се припява: И тези по-по- големи мутри вън!
  • 59 КурНишон

    13 2 Отговор
    ГЕРБ+ВМРО=ПОВРЪЩАНО
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Брендица

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "НОВО ПЕТ":

    Борисов😂 и Божков😂. Ако бяха направили коалиция - бетон марка 60℅ от всички гласоподаватели щяха да вземат при нивото на избирателите в България. Аз гласувам за ПРЕЗИДЕНТЪТ Радев
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 опааа

    8 1 Отговор

    До коментар #57 от "Светослав":

    Светли ше вземете 27 срамни буби у Факултето....
  • 64 Констатация

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Хаха":

    А бе тъпа , тъпа ,
    ама отзвука е достатъчно , остър бръснач??
  • 65 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    ееегати и помията!!!квото и да се направи може да е НЕДЕМОКРАТИЧНО!!!!!А бе чл6/чл7 и чл 69 на конституцията както казва Иван Ценов.......Винаги има повод за СЪДЕБЕН ИСК!!!!
  • 66 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    накъде ли духа ПАК ,,вятърът на подмяната,,????????
  • 67 Мордекай

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Какво да изнесе , то ако имаше до сега да го беше развял като деветосептемврийски байрак тоя дърт козел.Само като му слушам пелтеченето с манторски тон по различни телевизии такива нецензурни потоци от словосъчетания искам да споделя че не е истина. Хубавото ее че ГЕРБ отново тръгна нагоре благодарение на олигофрените на прецидента,куци коне/
  • 68 патриот

    2 5 Отговор
    Един журналист трябва да може да прави обективна разлика, между главното и второстепенното а не, като автора на тази статия, да натрапва някакви свои разбирания за процесите в България! Не може да си журналист с претренции и да не схващаш, че става въпрос за революционната подмяна на външнополитическия курс на страната, на нейните интереси и приоритети!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Николай

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    На и аз чакам да изнесе нещо, ама до сега само фишеци в стил Мая Манолова. Искам да знам кои са подслушвани, защо са подслушвани и от коя служба са подслушвани?
  • 71 Николай

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: четвърта сила вече е "Демократична България" (ДБ) с около 12% - ДБ не само изпреварва ДПС с процент-два, но и е във възходящ тренд.

    Коментиран от #72

  • 72 Николай

    2 1 Отговор

    До коментар #71 от "Николай":

    ДПС ако реши да стане първа или втора политическа сила ще стане. В тях е и ножа, и хляба, и сиренето и салама. Пък тия смешници от Мутрите и ДеБъ да не се взимат за фактор в политиката. От тях до сега не съм чул нищо позитивно, освен "да изметем мутрите от властта"
  • 73 АЙДЕЕЕ

    5 1 Отговор
    НАДЕЖДАТА НА БОЙКО Е ЦЕЦО ДА ПОБЕДИ НА ИЗБОРИТЕ И ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ДВАМАТА ТЪПАЦИ !
  • 74 Брадвата

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Едва сега започват с лъжите, ще има "проучвания", които ще добаваят проценти към герб всеки ден, само и само някой да се излъже да гласува за тях. Да се надяваме, че тоя път купуването на гласове ще се пресече
  • 75 ШАЛТЕТО

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "БСП.... НОВАТА СТАРА ОПОЗИЦИЯ":

    Другарю ,а моите 50лв.?
  • 76 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ДАААААА....":

    Мисирко ,готов ли си за свир.и?
  • 77 sotir

    3 1 Отговор
    Преврат се прави срещу законна власт,доколкото зная ГЕРБ вече не е управляваща.
  • 78 Истината е

    2 4 Отговор
    че ГЕРБ са жертва на пуч с пълзящ преврат спретнат от БСП, финансиран от черепа и реализиран от РадЕф с платеното съдействие на чалгарите, мая, оная и двамата от ДБ

    Коментиран от #86

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Със сигурност и в Африка няма главатар на племе който да е сътворил толкова нелепици и лъжи като лицето Бойко Методиев Борисов в неистови напъни да се върне във властта!
  • 81 иванов

    1 1 Отговор
    Манията за власт е безгранична и това е факт... Където и да се надзърне в държавата е пълно с гнилотии..... На въпросните изказвания - КОЕ е В РЕД. Здравеопазването - знаете ли че над 100 болници са ИЗЛИШНИ....Там се краде като за световно..
    Енергетика - същата работа
    Съдебна система -същото
  • 82 Ганев

    3 1 Отговор
    На това мрънкане какво да се каже....Всички държавни структури и не малко общински са с назначени хора от ГЕРБ. Това са структури на държавната и общинска власт. Защо се прави на интересен...Защо не говори за чиските които ТОЙ Е ПРАВИЛ....
    Ало Ваньо - как си ?
  • 83 чонов

    3 2 Отговор
    Наглоста няма граници. Да ти покажат чекмеджето с пачките пари... Когато хората скочиха ти си кри с джипката тук и там...Хората не са прости....Говори за предизборен щаб - ами ти си същия - всички са подвластни на твоите приказки....Това котило около теб безропотно изпълнява волята ти....Стига с тази мания за величие. Държавата тотално отвсякъде е прогнила от твоето управление
  • 84 асен6546

    1 0 Отговор
    болшевики
  • 85 БОКО ПРЕДАТЕЛ

    1 1 Отговор
    Нa 11 мaй рaбoтницитe в цeхa нa фирмa "КИМ Инжeнeринг" в ceлo Чeшнигирoвo ca ce oзoвaли пoд дулaтa нa oръжиятa нa групa чуждecтрaнни вoeнни. Въoръжeнитe дo зъби мъжe им нaрeдили нa ceднaт нa зeмятa, cлeд тoвa "прoчиcтили" пoмeщeниeтo и ce изнecли прeз oгрaдaтa, пoкaзвaйки знaкa нa пoбeдaтa.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Ха ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор
    Троловете заработват ударно копейки.