Last news in Fakti

29 Май, 2021 19:00 5 162 36

Как Вернер фон Браун предсказа мисията на Илон Мъск до Марс

  • илон мъск-
  • спейс екс-
  • космос-
  • марс-
  • вернер фон браун

73 години след "Проектът Марс" пилотираният полет до планетата вече не звучи толкова визионерски

Как Вернер фон Браун предсказа мисията на Илон Мъск до Марс - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди повече от 70 години германският ракетен инженер Вернер фон Браун описва в романа си "Проектът Марс" как мъж на име Илон поема управлението на Марс. Предсказание или просто съвпадение?

През 1948 година Вернер фон Браун пише научно-фантастичния роман "Проектът Марс". Същият този Вернер фон Браун, който по време на Втората световна война създава ракетите V2 за нацистите, а по-късно работи и за ракетната програма на САЩ. Книгата му излиза на немски език през 1952 година, а една година по-късно е издадена и на английски.

В нея той описва не само техническите изисквания за успешен пилотиран полет до Марс. Той скицира и как нашата съседна планета ще бъде заселена и управлявана от 10 мъже. Те са избирани от целокупното население на планетата с мандат от пет години. А над всички стои мъж на име Илон.

Кой е този Илон?

За почитателите на американския предприемач Илон Мъск е ясно кого визира Вернер фон Браун преди повече от 70 години. Те са убедени, че става въпрос за основателя на PayPal, Tesla и Space X. Защото и милиардерът Мъск иска да стъпи на Марс и с компанията си Space X разработва ракетни технологии, с които да реализира тази цел.

След като в края на миналата година един журналист напомни в Туитър "пророческия" текст на Вернер фон Браун, Илон Мъск отговори с филмов цитат: "Съдба! Съдба! Няма бягане от нея за мен!".

Името Илон не е широко разпространено. В книгата от Стария завет "Книга Съдии Израилеви" то се появява за първи път и означава дъб или дърво, но също така произход или сила. Може би точно за това фон Браун го избира за централната фигура в романа. В Африка Илон всъщност е женско име и означава "Господ ме обича". В Южна Африка, където са корените на Мъск, името е далеч по-популярно, отколкото в САЩ и Европа.

Делото на Вернер фон Браун

"Проектът Марс" се смята за първото вдъхновено от науката изследване за техническите изисквания на една успешна мисия до Марс. 12 години след публикуването му човешки крак успява да стъпи на Луната. В сравнение с Марс, пътуването до Луната е като разходка до съседния квартал.

Революционните идеи на Вернер фон Браун бързо набират популярност във втората му родина САЩ и попадат в редица научнопопулярни публикации. Заедно с Уолт Дисни той участва в три телевизионни предавания, в които представя своите идеи. Така те пробуждат и интереса на американците към пътуването в Космоса.

Във въведението на книгата Вернер фон Браун изрежда и отворените въпроси и неясноти относно пътуването до Марс - сред тях са проблемите с интерпланетарната навигация, с метеоритните дъждове и марсианската орбита.

Не е ясно и как ще се отрази подобно пътуване върху човешкото тяло. Фактът, че Вернер фон Браун успява да тематизира тези въпроси още тогава, показват в каква перспектива и мащаб е мислел.

Как изглежда пътуването до Марс?

Неговият проект за колонизиране на Марс е трябвало да започне през 1965 година. А той е предвиждал следното: общо десет космически кораба да достигнат Червената планета. Седем от тях с екипаж от 70 души и три - с провизии и материали. С помощта на телескоп от орбитата на Марс мисията да намери подходящо място за кацане в близост до екватора. Една предварителна група да премине през атмосферата на Марс и да се приземи в близост до някои от двата заснежени полюса. След това да се придвижи до отдалечения на около 6500 километра базов лагер и да създаде там писта за останалите космически кораби, които са още в орбита.

Вернер фон Браун, разбира се, не е знаел нищо за космическите лъчи и за характеристиките на атмосферата около Марс. Междувременно сме научили много повече за Червената планета. Последните три мисии до Марс - на Обедините арабски емирства, на САЩ и Китай - бяха много успешни.

Въпреки вледеняващите температури и пустинните пейзажи, Марс продължава да се смята за най-атрактивната цел в слънчевата система. Причината е, че на фона на безкрайните космически разстояния, Марс може да бъде достигнат сравнително бързо. Тъй като е поне частично подобен на Земята, Марс е подходящ за пилотирани мисии, а може би един ден и за заселване.

Илон Мъск реализира визията на Вернер фон Браун

73 години след "Проектът Марс" пилотираният полет до планетата вече не звучи толкова визионерски. Със своя труд Вернер фон Браун със сигурност е налял основите за мисия до Марс. И днес един Илон гарантира, че мнозина продължават да се интересуват от космически пътувания и че не само няколко държави, но и частна компания играе водеща роля в състезанието до Марс.

Ако Илон Мъск успее, космическият му кораб Starship трябва да изведе хората на Марс още преди 2030 година. По-късно един милион души ще се заселят на Червената планета. Визионерът обаче все още не е казал нищо за бъдещата форма на управление на Марс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    34 12 Отговор
    мисия до Марс е възможна само с ресурсите на цялата планета. докато си играем на санкции оръжейна надпревара няма да стане. колкото и да фантазират краварите

    Коментиран от #3, #27, #30

  • 2 Врачка

    35 13 Отговор
    Американците ше се запомнят единствено с масовото убийство с атомно оръжие хвърлено над Хирошима и Нагасаки. Нито едно постижение каквото и да е то не може да заличи спомена за тези изпепелени 360 000 живи същества.

    Коментиран от #31, #32

  • 3 Тези глупости от

    4 20 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    баба ти и дядо ти ли ги научи?а те от техните пра пра пра пра пра баба и дядо които са живеели в пещери но......са рисували по стените хора често навестяващи ги , облечени в странни дрехи и маски и слизащи от небето с техните огнени облаци.Да не забравиш да набиеш в главата и на твоето дете че сме сами в слънчевата система и други

    Коментиран от #5

  • 4 цасфхжгдд

    49 3 Отговор
    Илон Мъск няма никакво понятие от космос и пътуване до други планети. Цялата му компания е създадена за да прикрива дейностите на държавата. Зад "неговите" проекти и ракети стоят НАСА, ДАРПА и какви ли не други агенции използващи частния бизнес за да се избегне обществения контрол върху тях.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чичо

    22 1 Отговор
    С тия скорости ще който отиде трябва да чака две години да се върне, я дочака я не. Двигател трябва да се разработва, пък бай Айлън с тия електрички никаде нема да отиде
  • 7 електротехника

    34 2 Отговор
    Мъск си дрънка някакви глупости и фантазии, а на всеки разумен човек му е ясно, че в близките десетилетия никаква мисия до Марс няма да има.
  • 8 СМЕРШ

    15 2 Отговор
    Русия се интересумя от Юпитер, а не от Марс, защо ли?
  • 9 ахха

    17 1 Отговор
    Представям си как отиват първите хора там, отварят вратата на капсулата и застават на буквата 'Ф" с ръцете на кръста като видят само пясъци
  • 10 tate

    15 4 Отговор
    Имаме два буса ,служебни .Форд и Мерцедес .Тази зима паленето беше следното ФОРД 1-2-3-4 напъна за запали греене въртене след 10 мин запали .МЕРЦЕДЕС 10 сек греене бръммммм и толкова ! Казах на колегите "Вижте кой спечели войната "Форд" и КОЙ ЗАГУБИ Войната "МЕРЦЕДЕС" ...... Та Чичо Вернер ги качи на Луната КРАВАРИТЕ ,,,Сигурно и до Марс е щял да ги закара ! ДОЙЧЛАНД ЮБЕР АЛЛЕС!!!!
  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    24 1 Отговор
    Кой знае какво е родното име на Илон Мъск в ЮАР в Африка: Окоча, Амокачи, Окечуко или друго! Сигурно е чел книгата на Фон Браун и си харесал "Илон".
  • 12 mi6osp

    20 1 Отговор
    Ракетата, с която Мъск смята да колонизира Марс, не става за тази работа. Мъск досега няма нито един сполучлив проект, а този ще е до първата катастрофа с жертви. Космосът не толерира разработки с много компромиси.

    Коментиран от #14

  • 13 факт

    11 0 Отговор
    ФИЛМЧЕТА ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ!?
  • 14 Лъчо

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    Ракети ли?А защо не ползват под наем от Холивуд кораба на Стар Трек🙄🙄😁
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 1 Отговор
    Защо трябва да ходят хора на Марс? Отиването на хора на Марс, не е както са отишли едно време в Австралия - няма да доведе до заселване на Марс! Могат да пратят хора, но ще е много рисковано и излишно и скъпо! За заселването на Марс е нужно да се създаде атмосфера и чак тогава може да се мисли за заселване. Откъде ще се вземе такова огромно количество азот и кислород за атмосфера на Марс и как ще се закара на Марс? Това е въпрос на дългосрочна стратегия - векове, дори хиляди години. Останалото е бла-бла и реклама за Илон Мъск, че успял да дотътри хора на Марс! Има голяма вероятност да загинат!

    Коментиран от #17

  • 16 Име

    25 3 Отговор
    Може да ползват студиото в което ходиха до Луната :D
  • 17 Чичо

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    То преди атмосфера требва да измислят и магнитно поле, щото инак ще хвръкне в космоса, както се е случило преди мяколко милиарда години, ама бай Айлън слага каруцата пред коня заради инвеститорите, щото те едва ли са чували за туй животно магнитното поле

    Коментиран от #19

  • 18 😂😂😂😂😂

    0 3 Отговор
    Немската гадателка Вернер 😄😄😄😄🙈🙈🙈🙈😂😂😂😂😜😜😜😜😜
  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо":

    Ами как да го измислят магнитното поле? Магнитното поле на Земята е от движението на магмата около ядрото. А магнитното поле + атмосферата предпазват от убийствената слънчева радиация на повърхността на планетата. И за да махнат скафандрите ще трябва и да докарат атмосферното налягане да е около 1 Бар, което сега е 130 пъти по-малко. Човек не може да живее при такова ниско налягане. Като се има впредвид, че гравитацията е 1/3 от земната, това също оказва влияние върху атмосферното налягане и ще трябва доста повече газове за атмосферата,за да натежат достатъчно. И както казваш, като няма магнитосфера, атмосферата лесно ще бъде издухана от Слънцето.

    Коментиран от #20

  • 20 Чичо

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Междо другото този проблем все някога е възможно да възникне и на Земята. Дали може изкуственно да се направи с големи предаватели не съм чел по въпроса. Но както казваш Марс има по-малка плътност и затова ядрото е изстинало много по-бързо, обаче след много години това вероятно може да се случи и при нас

    Коментиран от #34

  • 21 шмръкккк

    3 2 Отговор
    На Марс е имало живот преди около един милион години. Били са доста по-високи от хората на земята но ги е застигнал страхотен катаклизъм който е направил планетата негодна за живот. Те са знаели как се развива ситуацията и какво ще се случи и са започнали да търсят нова планета за заселване.
  • 22 Вълко Червенков

    3 14 Отговор
    Не е важно какво е казал някой някога,дори Вернер фон Браун.Важното е какво е направил.А той е направил нещо,което нито СССР успя да постигне,а още по-малко Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина ще повтори.Същото е и с Илон Мъск.Не е важно какво говори,а какво прави.За момента космическите му проекти се развиват изключително бързо и успешно.Ракетите Фалкон,корабите Дракон са вече на върха на хранителната верига.Старшип тепърва ще се доказва,но като виждаме упорството с което този човек постига целите си,най-вероятно и този проект ще успее.Още повече,че и НАСА заложи на него.

    Коментиран от #23

  • 23 Чичо

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Вълко Червенков":

    Да бе да с Рускиндвигатели са всичките. Кой измисля нови двигатели? Всички апарати към Марс пътуват с около 15 хил км в час. Собствената ни планета обикаля Слънцето с над 100 хил км в час. Да виждаш разлики? Нови технологии трябват инак бай Аилън ще си стои тук да си приказва
  • 24 ⚜️Илюминат⚜️

    4 0 Отговор
    Коя мисия ? Тая дето мина или оная , която ще е след 133 години?
  • 25 rusnak

    5 1 Отговор
    Разбира се че ще предскаже, като заложи основите на тези изостанали в космоса, вместо да виси на въжето като военнопрестъпник. Но това не промени факта, че когато Гагарин беше горе, тези още тренираха смаймуни...
  • 26 SSP Alliance

    2 0 Отговор
    Мнoгo oтдaвнa имa ceкрeтнa кocмичecкa прoгрaмa.
    Пoтърceтe Гaри Мaккинън "Нaй-oпacният хaкeр нa cвeтa" cпoрeд Гaрдиън - "Gаry MсKinnоn – 'wоrld's mоst dаngеrоus hасkеr'" заплашен от присъда до 70 години.

    Мaккинън e oбвинeн зa тoвa, чe в рaмкитe нa пeриoд oт 13 мeceцa (мeжду фeвруaри 2001 и мaрт 2002 г.) e прoникнaл в 97 кoмпютърни cиcтeми нa НACA и aмeрикaнcкитe вoeнни...

    Пoтърceтe кaквo e oткрил!

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ниро

    5 0 Отговор
    Какъв Марс ве,човечеството се развива в обратна посока.Според писателите фантасти отдавна трябваше да сме на Марс и возим на летящи автомобили,но това,че не е станало не е тяхна грешка те просто са следвали логичното развитие и не са допускали,че парите ще прецакат всичко
  • 29 Азззззззззз

    1 0 Отговор
    На надгробната плоча на фон Браун е написано: psalms 19.1(стих 19.1) от Библията.
    King James Version
    The heavens declare the glory of God; and the firmament sheweth his handywork.
  • 30 честен шумкар

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ами откажи се от комунизма, стани добър човек и може да спрат санкциите. Вие сте си виновни. Не виждате ли, че сте изостанали, живеете лошо, никой не иска да емигрира в съветската кочина.
  • 31 1944

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    руснаците правеха същото със собствените си крепостни селяни
  • 32 измет

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    Не би трябвало комунистите да коментират американците, къде се бутате? В Америка никой не ви брои за хора. Гледайте си сесесерето и панелнтите блокове и "високата" култура, цървули.

    Коментиран от #33

  • 33 Комунизма

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "измет":

    Са го измислили и наложили Евреите, точно същите дето управляват в Америка и си имат разни обонговци марионетки
  • 34 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо":

    Друго по-страшно и неизбежно предстои да се случи. Учените казват, че Слънцето понеже не е неизчерпаем на енергия, след около 1 милиард години ще стане червен гигант и ще погълне и Земята. Но аз си мисля, дотогава човечеството, ако не се пресели в друга звездна система вероятно ще загине от друга причина. Ние си мислим, че сме уникални и трябва непременно да оцелеем. Но погледнато глобално от гледна точка на мъдростта на природата, това не е така. Където има условия за живот, тя го създава. После го унищожава. После на друго място в необятната вселена ще възникне живот и след милиарди години ще бъде унищожен. Интересно е дали някоя цивилизация от далечна звездна система е успяла да намери начин за преодоляване на огромните междузвездни разстояния? Дали изобщо е възможно? Това няма как да го знаем.

    Коментиран от #35

  • 35 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Слънцето вероятно ще погълне земята, преди да стане бяло джудже, няма да останат следи от нас, ако не стигнем до Марс за тия милиард години, въпреки че с тези темпове и след 50 хил години никой няма да ни помни

    Коментиран от #36

  • 36 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Чичо":

    Когато Слънцето погълне Земята, тогава и на Марс ще стане твърде горещо. Глобалния проблем е скоростта на светлината. Даже и да постигнем движение на космически кораб с тази скорост, до най-близката звезда Проксима от Кентавър ще пътуваме 4 години, а там вероятно няма подходящи планети. Ако физиката не създаде нов принцип за придвижване при разстояния от много светлинни години, нямаме шанс.