Last news in Fakti

31 Май, 2021 13:00 3 922 13

Чия е тази революция ...

  • революция-
  • корупция

Моторите на искането за промяна не са бедни. Те просто се чувстват ощетени. Онеправдани

Чия е тази революция ... - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко месеца срещам в София жената на човек, имащ сериозно влияние в българската политика и в медиите през последните 20-30 години. Познаваме се отпреди и се оплака – не се живее вече, ще емигрираме. Това коментира във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Имат къща в София, апартаменти, имение на морето, оцеляването не е проблем. Са тормозени, знам. Запорирани сметки, имоти и имущество, прокурорски и данъчни проверки.

Но знам и как е натрупано имането. Близо, близо да властта. Два милиона – два, кой ти ги дава. Люш-люш. Заедно в люлката.
А понякога – не милиони, милиарди. С едно щракване. С един подпис, понякога и без.

Имам и други познати, приятели може да се каже. Не толкова богати, но също тормозени. Уволнявани, преследвани, не могат да си намерят работа.
И други, дето пък смятат, че не са оценени достатъчно. Например – че са само изпълнителни директори, а вярват, че може да се генерални.

Нагледал съм се. Видял съм.
Всичко това се надига сега.

Е както при Костов навремето.
Мнозина получиха шансове. Но и мнозина загубиха шансове.

И състояние, богатство.
Разбираемо е да искат реванш. На моменти – обективно, на моменти – много субективно.
Тези хора по правило имат пари; имат и влияние.

Както и по-горе рекох, моторите на искането за промяна не са бедни. Те просто се чувстват ощетени. Онеправдани.
Но са съдействали за всяка промяна в България; видял съм го.

А фактите са факти. След 89-а България влезе в нов модел на обществено-икономически (и политически) отношения (по Маркс). Този модел се установи твърде мъчно, но се установи и не е променян почти четвърт век. Западен. Капиталистически.

Не е съвсем справедлив.
Но никой – поне на ниво политически партии - не иска връщане на справедливостта отпреди 89-а. И Слави Трифонов е за НАТО, и Румен Радев, и Корнелия, макар с преглъщане и недомлъвки. За ДПС и дума да не става.

Между другото – последните публикации на сайта на ДПС са изказване на Хасан Адемов за необходимостта от приемане на руската ваксина в България. И нито дума за годишнината от т.нар. Възродителен процес. За това само Нери Терзиева и ней подобни се обаждат.
За мен нещата са прости.

Може да не ви върви в живота. Може да не стават нещата както искате. Непременно.
Но ако се трудите. Ако не ви е страх, че това, което ще кажете – публично или частно, ще ви навреди, ако искате нормални неща от живота – да си отхранвате семейството, да имате свободата, която само преди 30 години нямахме – не давайте на вяра, на вересия.
Още е живо всичко, за което вярвахме, че сме се сбогували.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    20 6 Отговор
    Няма революция. Това което трябваше да стане преди 30 години ще стане сега.
  • 2 Да бе!

    24 1 Отговор
    Даскалов, къде си спал до сега! ?
  • 3 Ами те всичките ти познати и ...

    23 1 Отговор
    Приятели, са от мойте врагове бе Даскалов!Такива които са люш,люш тридесет години( пък и от преди),са ми най любимите, за рестартиране от точка нула.Шели да бягат в чужбина?Ами да бягат,само ,че там има ред и закон и не могат да си разиграват коня!Ще им се случи, случка!Посред бял ден!
  • 4 Behemoth

    19 2 Отговор
    Проблема е ,че всеки иска да се включи в далаверата...а после пищи се...и БАЦЕ сега пищи щот усеща че иде нещо страшно...чипа е сбъркан...
  • 5 Каква е цената на властта

    16 1 Отговор
    Колко според вас струва да се вземе властта? В миналото е имало освен борба за власт и революции и идей, а сега всичко се свежда до пари. Проблема на българина е, че отказва да мисли и го кара на симпатии и клюки(скандали). КОЙ уважаеми сънародници ще извади милиони налични пари, за да ви оправи вас и вашите семейства безвъзмездно или срещу една заплата месечно? За това в развитите страни има общности и гилдии, които тук властта разбива и в тях внедрява или вербува свой кадри от поне век. Трябва да разберем, че нашата най висша цел не трябва да е властта, а изграждане на добри взаимоотношения помежду си в общността и връщане на професионализма на работното място. Тогава без значение кой управлява вдигат ли данъците протест като в Гърция, вземат право при пенсиониране протест като във Франция и натиск над поредния спасител за отстояване на обществения ни интерес. Свърши времето на революциите, но дойде времето на "митингова демокрация" по думите на един бивш преводач, който превеждал овцете от единия хълм на другия.
  • 6 Азим

    19 4 Отговор
    Интересно, каква свобода не е имал авторът преди 30 г.? Може би да ходи в Гърция на почивка! Ако това е пример, че си свободен, много жалко!

    Коментиран от #9

  • 7 Матей

    10 1 Отговор
    Ауууу,те олигарските от низкия ешелон са инициатори на промяната ,живи да ги оревеш.Страх ги хвана от боковските обири,на всичко,туй банки,предприятия,имоти,всичко смита изцяло,мислеха да се откупват с процент.Като няма производство и износ,какво остава,да се претака,каквото е останало,да се прелива от пусто в празно,да се теглят милиардни заеми и после,ако ще и потоп.
  • 8 Факт

    16 0 Отговор
    Ще вярвам когато напълнят затворите с министри олигарси!
  • 9 Б.Х

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Азим":

    Като го гледам , май е роден след тази година.
  • 10 100perа

    11 0 Отговор
    Странно морално поучение, г-н Даскалов.
    Казвате: "Ако не ви е страх, че това, което ще кажете – публично или частно, ще ви навреди..."
    Ама пък как така, вие се изхитрихте да не кажете нито едно име на вашите познати и приятели, за които споменавате? Май ви е страх. Ами тогава - не ни поучавайте!
  • 11 Весела

    8 10 Отговор
    Спомням си живота преди '89 в крайна сметка бях на 20 години когато смениха Тошо от Правец.Винаги съм имала проблеми,винаги имах лично мнение,исках да чета книги,които се криеха,информация която се криеше,исках да пътувам исках да изкрещя мислите си-тогава не можех,но сега мога.Вие всички можете.
    Наричате ББ какво ли не,ако само наречете Тошо тиква щяха да ви обработят много хубаво на ул.Развигор,щяха да ви уволнят и вас и роднините ви,и щяха да ви пратят да чукате камъни.Това беше преди '89!
    Щастлива съм че имам свободата даже да пиша тези редове!
    Заставам с името си!

    Коментиран от #12

  • 12 Защо тогава

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Весела":

    Мой приятели бяха уволнени от работа заради участието им в протеста срещу ББ. Някой бяха привиквани тук там по службите за разговор по един или друг повод, така да им светне къде не трябва да ходят. По онова време вярно по Тато можеш да викаш на воля само в лудницата или ще си в затвора в най добрия случай, но от твоя коментар излиза, че само благодарение на ББ хората не ги .... на ул. Развигор и са свободни под името си, например Веселина, да го наричат Тиква, без да споменаваш как обикновено това се случва само в коментарите, които биват допуснати за писане и без автоматичното изтриване заради вкарване на думата Тиква в речника, под статии допуснати за публикуване и без последващото им бързо премахване или редактиране.
  • 13 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    Малко не съм съгласен,че щяло да стане това,не станало,преди30г.Как,с ТЕЗИ,СЪЩИТЕ МУТРИ,ВИКАЙКИ,,мутри вън''стига смешки.