1 Юни, 2021 12:00 7 024 59

Как Рашков вади меч на Борисов

  • бойко рашков-
  • меч-
  • политика-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • служебно правителство-
  • подслушване

Давам Борисов на прокуратурата, не давам Борисов на прокуратурата

Как Рашков вади меч на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако живеехме в библейски времена, действията на силовия вицепремиер Бойко Рашков щяха да бъдат оправдани с думите на Йов 19:29: “Тогава бойте се от меча; защото гневни са наказанията, нанесени от меча, за да познаете, че има съд”.

Но през 2021 година в България, страна-член на ЕС, не това очаква обществото от един министър на вътрешните работи, бил той и служебен. Още повече, когато неговата и на колегите му дейност е под президентския слоган за “връщане на държавността” в една страна, управлявана повече от десетилетие от ГЕРБ и Бойко Борисов. Макар че “правова държавност” би бил по-добър надслов.

Какво свърши Рашков досега? Подписа n-брой заповеди за уволнения и пенсиониране на началници от МВР. Даде n-брой интервюта, в които обеща факти (ама по-късно) и нагруби журналисти, чиито въпроси не хареса. Разпореди и дисциплинарно производство срещу преназначения на нова длъжност бивш шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР Стефан Банков, оплакал се публично от “безпрецедентен натиск” от страна на министъра и обявил, че ще търси правата си в съда.

Какво се случи дотук в скандала с подслушването

След като съпредседателят на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов оповести публично, че 32-ма политици от опозицията са били подслушвани от МВР, ГДБОП и ДАНС, Рашков го потвърди още на следващия ден и заяви, че има информация за унищожаване на материали в ДАНС. В следващи интервюта отново натъртваше колко усилено работят шредерите, а после съобщи, че и служебният премиер Стефан Янев е бил сред подслушваните (в качеството му на съветник на президента). Анонсът дойде преди да са приключили разпоредените от самия него проверки във връзка с използваните специални разузнавателни средства.

Самият Янев не беше така категоричен: по БНТ той заяви, че “когато фактите са неоспорими, когато има доказателства, когато мине съдебна фаза - тогава може да се коментира всичко”. В следващи интервюта и Рашков зае същата позиция: “Ще дойде време, когато ще съм по-конкретен за подслушването”.

От една страна служебното правителство иска да разкрие какви са ги вършили МВР и службите срещу политическите опоненти на ГЕРБ. От друга страна май не са убедени, че ще намерят следи, тъй като вече са заличени. Но ако има политическа воля, доказателства би следвало да се открият - протоколи от записи, заповеди за подслушване със съответните подписи. Освен това могат да бъдат разпитани служителите, осъществявали записите - което значи дадени под клетва показания, данни от телекомите и пр.

Давам Борисов на прокуратурата, не давам Борисов на прокуратурата

Вътрешният министър смени за 36 часа и позицията си относно това дали ще дава или няма да дава Борисов на прокуратурата. В предаването на Сашо Диков по телевизия “Евроком” той разказа за среща с анонимен свидетел, според когото бившият премиер го заплашил с думите, че “има жена и деца, които няма да разберат дали не ядат неговото месо”. Запитан с какви доказателства разполага, Бойко Рашков отговори, че “както се казва в литературата, следите остават”. И обяви, че до седмица ще внесе сигнал срещу Борисов в прокуратурата и ще му даде публичност.

В неделя по БНР вече беше на друга позиция. “Обмислям има ли смисъл да подавам сигнал до прокуратурата - или вие като медии да упражните функциите на обвинителна власт, като ви дам възможност да се запознаете с това, което пристига при мен ежедневно”, каза вицепремиерът, пояснявайки, че му е необходимо още малко време, за да реши как да реагира в този конкретен случай.

Основният довод на Рашков е, че прокуратурата се е превърнала в политическо оръжие на предишните управляващи и едва ли има смисъл да бъде сезирана за техни действия. Борисов “притежава” главния прокурор, който се обръща към него с “шефе”, каза вътрешният министър, добавяйки, че е известно кои две банки в България продават златни кюлчета и затова е редно прокуратурата да провери показаните на снимките от спалнята на Борисов.

Като меч или като следовател ще действа?

Когато обаче стане въпрос за това кой му е препоръчал началничката на кабинета Елена Фичерова, която не е познавал лично преди това, Рашков съвсем не е толкова словоохотлив. И пред Сашо Диков отново заяви, че “това няма значение, това са детайли”. Както е известно, Фичерова е предложена за кандидат-депутат от листата на БНО (партията, с която формално “Българско лято” на Васил Божков се яви на изборите на 4 април), но е заличена по нейно желание. Освен това е сред учредителите на формацията на избягалия в Дубай хазартен бос, когото в ефира на “Eвроком” Рашков определи “като един бизнесмен, който, видите ли, окрал държавата, пък тя държавата си е окрадена от Комисията по хазарта”. Самият Рашков казва, че "труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели". Той е и политик, и човек от системата. Като меч или като следовател ще действа сега?

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега

    30 91 Отговор
    Не споменавайте свещените текстове във връзка с тези тъмночервени комунисти.

    Коментиран от #5, #15, #51

  • 2 МНОГО ГОЛЯМ

    31 107 Отговор
    БОЛШЕВИШКИ БОКЛУК. КАТО НАЧАЛНИКА СИ.

    Коментиран от #10

  • 3 Счупи тъпомера

    70 6 Отговор
    То меча е като .... , вади се при нужда и се прибира с чест.

    Коментиран от #18

  • 4 hajde

    83 19 Отговор
    мечове камъни и дърве с каквото можем да го изчегъртваме тоя че върна нацията назад повече от комунистите
  • 5 А може и ХИГИЕНИСТ

    89 15 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    Ако Бойко Борисов влезе в затвора, там ще работи като водопроводчик. Това коментира в ефира на 7/8 тв адв. Минчо Спасов. Защото съгласно указа на Тодор Живков за привеждане на школата в Симеоново към гражданските специалности, тези, които са учили Нордна милиция и Национална сигурност, им се приравнява Право. А тези, които са учили Пожарна безопасност им се приравнява ВиК – водоснабдяване и канализация.

    Коментиран от #13, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 2loop

    114 21 Отговор
    Рашков им разказа играта на герберите , имало смели хора в тая държава
  • 8 Бай Курти

    26 81 Отговор
    Какво може да се очаква от бивш милиционер.Нищо подплатено с доказателства,само празни приказки и бръщолевене.Не,че очаквах много от другаря Радев но с избора на това ченге за министър,тотално се изложи.
  • 9 Миризлив пор

    22 66 Отговор
    До сега никакви доказателства, всичко е тип "сигурен източник ама няма да кажа кой". Ако само половината от изнесеното е вярно от Европа щяха да са ни сложили на едно ниво със Беларус.
  • 10 ГОРСКИ

    75 11 Отговор

    До коментар #2 от "МНОГО ГОЛЯМ":

    А вашият диктатор как да го наречем, мафиот от класа лъжец и крадец който трябва да бъде съден за деянията си!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Деквалифициран

    51 9 Отговор

    До коментар #5 от "А може и ХИГИЕНИСТ":

    Съмнявам се, че може да лепи pvc тръби, не че трябва много акъл и умения.
  • 14 Проблема ти

    11 30 Отговор

    До коментар #5 от "А може и ХИГИЕНИСТ":

    Е,че има АКО.Ако баба ми беше мъжка и т.н.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пич

    15 51 Отговор
    Заглавието да се чете като " Умрялото куче лае" Или безмислено хвърляне на парата в свирката . Ако внезапно изтрезнее , ще осъзнае собствената си незначителност , ама на - не спира с пиенето . Тоя еднокнижик е чел единствено " Как се каляваше стоманата " и мечтае да предаде семейството си , за да го похвали партията . " Винету " поне възпитава в честност и благородство , а не да си предадеш семейството на разстрел , и това да ти е идеал. Казвам го , защото знам какво ще кажете за Бойко . Ама и Бойко , и ГЕРБ , се държат възпитано , и са умерени в приказките , за разлика от селяндурите , за които простотията е норма . Ако не ми вярвате , вижте си коментарите .

    Коментиран от #21, #22, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 иво

    6 25 Отговор

    До коментар #3 от "Счупи тъпомера":

    от ТОА ли ТЪРСИШ 4ест ?
  • 19 Доротея

    38 5 Отговор
    Доказателствата ги събират прокурорите! По скоро под техен надзор работят разследващи полицаи и следователи. Знам защо прехвърляте тяпната отговорност на тези, които подават сигнали! Нещо да сте чували за заявителски материал и предварителна проверка при постъпили данни за престъпление и кой има правото и задължението да ги регистрира и работи по тях? И защо винаги се оправдават, че нямало сигнал за едно или друго. Нима някой им забранява сами да се размърдат малко и да събират оперативна информация и се самосезират? Инспектори, оперативни работници, прокурори, специални и още по специални тунеядци!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Счупи тъпомера

    38 6 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Тиквата възпитан? Ти сериозно ли?
  • 22 гадно

    42 8 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Ходи се прегледай някъде точно тиквата се държал възпитано ха-ха. Нарече плевела след като го избраха за президент магаре, а председателя на парламента просta кърджалийска знаеш каква и пишеш за възпитание още един път ха-ха.
  • 23 ТАКА Е ХОРА

    13 39 Отговор
    НЕАДЕКВАТЕН ПРЕЗИДЕНТ НАЗНАЧИ НЕАДЕКВАТНИ ХОРА ОТ МИНАЛОТО. СТАВАМЕ НЕАДЕКВАТНА ДЪРЖАВА С НЕАДЕКВАТНИ ХОРА. ПРОСТОТИЯТА ХОДИ ПО ХОРАТА НЕ ПО ГОРАТА.

    Коментиран от #30

  • 24 Пипи Чорапчето

    33 7 Отговор
    Гледам автора - DW;)
    Няма лошо, но искам за момент авторката да си представи всички сцени с пари, кюлчета, Дон Жуани;) и Мата Хари, отнесени към Меркел. И отнесени към германската прокуратура - например, как немският главен прокурор ходи да лови кокошкари по села и паланки, докато Меркел върви гола ТВ-та и социални мрежи...

    Коментиран от #31

  • 25 Доротея

    14 31 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    А Радев е чел само Устав гарнизонна и караулна служба! Възпитава в чест, отговорност и достойнство при охрана и отбрана на поверения му пост, както в извънредни права да употреби оружие, а вие да изпълнявате разпорежданията му, лична неприкосновеност и подчинеността му на строго определени началници! Край! Няма мърдане!

    Коментиран от #27, #47, #58

  • 26 СМЕШЕН

    13 29 Отговор
    ПАЛЯЧО ЗА ТАЗИ РАБОТА ТРЯБВАТ ТОПКИ, НО НИТО ТИ ИМАШ НИТО НАЧАЛНИКА ТИ ГАДЕФ
  • 27 Счупи тъпомера

    30 7 Отговор

    До коментар #25 от "Доротея":

    Не съм убеден, че само с четене на устав, се става пилот, но то за вас жените, кола или самолет, няма разлика.

    Коментиран от #29

  • 28 Комунистически

    9 24 Отговор
    Предизборни кьорфишеци.На снимката Сталин
  • 29 Става и с

    7 13 Отговор

    До коментар #27 от "Счупи тъпомера":

    Козируване.

    Коментиран от #32

  • 30 Доротея

    22 5 Отговор

    До коментар #23 от "ТАКА Е ХОРА":

    Тва намерил - тва назначил! За изчегъртване главочи трябват, а не мислители ! Като искате по пубави - изберете Възраждане! Рашков има заблуда, че вътрешният министър има някаква власт, както едно време! Никаква власт - всички уволнени ще осъдят МВР и ще си получат обезщетения, както винаги, а министъра има право само да търпи хули от мисирки и пуяци! Демокрация! За това се борихме и го постигнахме!
  • 31 На Меркел точно

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "Пипи Чорапчето":

    Има снимки чисто гола в интернет, ама ти отде да знаеш.Нали си папагал

    Коментиран от #42

  • 32 Счупи тъпомера

    20 5 Отговор

    До коментар #29 от "Става и с":

    Дали? Ти може да се научиш да козируваш, но пилот няма да станеш.

    Коментиран от #36

  • 33 Проверено

    20 7 Отговор
    Частни фирми подслушват тези фирми са близки до Борисов и Гешев и дори искат консултации дори на терен от офицери от МВР и ДАНС както и от прокурори как да изтезават жертвата!

    Коментиран от #35

  • 34 Рашков къде си бе Сталинист

    6 15 Отговор
    Сталин го нема вече
  • 35 Айдее

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "Проверено":

    Пак 1001 нощ
  • 36 Хахахаха

    9 23 Отговор

    До коментар #32 от "Счупи тъпомера":

    Моето момче.Дядо ми беше пилот от Табсо още,пионер в българската авиация.Ама ти отде да знаеш,и никога не е бил член на бкп за разлика от Радко.И никога не бил виновен за разбити машини,както Радко.

    Коментиран от #38

  • 37 Bbbbbbbbbbbbbb

    22 7 Отговор
    Еврогейвете се стреснаха. Защо Рашков се замисля дали да даде Борисов на Гешев? Няма доверие в гл прокурор. Да сте чули последните дни тъй наречената градска десница да атакува герб и Борисов. Нещо се уплашиха- от популярността на Радев и служебното правителство или пък да не излязат на яве тяхно далавери- колко години управляваха с герб.

    Коментиран от #50

  • 38 Счупи тъпомера

    13 8 Отговор

    До коментар #36 от "Хахахаха":

    Дядо ти с устав и козируване ли стана пилот?

    Коментиран от #39, #40

  • 39 С козируване

    7 18 Отговор

    До коментар #38 от "Счупи тъпомера":

    Стават такива като Радко.Цел живот на държавна хранилка и любовницата на 2 щата.Такива послушковци,които им скриват издънките като за ра,бит миг21 за 18млн лева.Дядо ми е бил и пилот изпитател и не е разбивал машина.Само да знаеш.

    Коментиран от #46

  • 40 Има такива

    2 12 Отговор

    До коментар #38 от "Счупи тъпомера":

    Които стават пилоти благодарение на обстоятелствата и такива,които стават пилоти въпреки обстоятелствата. Ти си отговори от кои е Радко Замфиркьов.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пипи Чорапчето

    14 2 Отговор

    До коментар #31 от "На Меркел точно":

    Не, не е същото - там не е като канцлер!
    И не са ѝ снимали спалнята като канцлер с кюлчета злато и пачки по 500Е!;)
    Така че не папагалствай, а се наслаждавай на Вожда натюрлих!;)
  • 43 Gazoo

    17 8 Отговор
    Мачкай лакеите, г-н Рашков. Смачкай и банкянската мутра.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Анонимен

    6 6 Отговор
    Майкрософт даде отворен код на Уиндоус на МВР и има агенти на ФБР кой ще остави без подслушване НАТОвска България хардисковете с терабайта с какво ще се пълнят кюлчетата в чекмеджето са от месинг а пачките с еврото от 500 са ксерокс копие снимката с Борисов е публикувана за да имат медиите повод за преразказ по картинка което се практикува в началното училище
  • 46 Дядо ти

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "С козируване":

    на кво е летял?
    На Пегас ли?
  • 47 Пич

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Доротея":

    Оправете ми деня. Още се смея . Благодаря.
  • 48 С Горов

    3 6 Отговор
    Той да каже за танковете и Черепа.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Цацата

    7 8 Отговор

    До коментар #37 от "Bbbbbbbbbbbbbb":

    Да сте чули нещо Градската десница да поиска оставката на Рашков , само за танковата афера вече трябваше да е пътник . Трябва да му повдигнат обвинения в конспирация за разрушаване на правовата държава в България и консумация на алкохол в заведението на Божков.
  • 51 Whitestar

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    Нека да се събуди МВР от лената летаргия която го е обзела!!! Ние обикновените хора не можахме да свикнем, че живеем в държава, в която престъпленията срещу личността ги следят, заснемат и ги дават директно по телевизията, а МВР се държи като в дерилиум тременс, без адекватна намеса, при очевидни факти!!! Кога ще ги стигнем американците и европейците, г-да от МВР, кога ще изчегъртате подслушвачите от личния живот на хората?!!!
  • 52 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Дела трябват на тази държа а не приказки, закани и обещания в интервюта по телевизиите !
  • 53 Варг Викернес

    5 5 Отговор
    Никого няма да самчка Рашков! Куче, което лае, не хапе!
  • 54 гост

    8 4 Отговор
    ЕНП-сборище ,подкрелящо безусловно тиквата.Извода е един единствен!
  • 55 Варг Викернес

    3 5 Отговор
    Нали Делян Пеевски-Шиши заплашваше Цветан Цветанов! Нали ДПС бяха подгонили Стефчо Софиянски! Нали Боко обиждаше Костов! Нали Гешев заплашваше Радев! Единственият сериозен човек, дето имаше топки да направи нещо и хвърли милиони за това е Васил Божков-Черепа!!!
  • 56 Варг Викернес

    5 2 Отговор
    Щом може би, най-умният и богат мафиот, като Черепа, не успя да гътне Боко, та тия аниматори и шоумени, ли? Всичко е фарс! А, Боко има поне 4 млрд. заграбени плюс подкрепата на ЕНП! Слезте на земята!
  • 57 Четиримата танкисти и 🐕 - то

    1 0 Отговор
    А ние с гайдите, какво да кажем?
  • 58 Здрав разум

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Доротея":

    Редник Дора, похвала пред строя. Награждава се с три денонощия домашен отпуск и се произвежда в звание ефрейтор от ВВС.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.