Last news in Fakti

1 Юни, 2021 14:27 3 637 73

Михаил Паргов, ДБ за ФАКТИ: Над 12 хиляди деца остават без място - някой трябва да поеме политическа отговорност

  • михаил паргов-
  • столичен общински съвет-
  • общински съветник-
  • демократична българия-
  • софия-
  • детски градини-
  • фандъкова

"Мога да "похваля" г-жа Фандъкова, че рязко започна да изпълнява нашата предизборна програма", каза Паргов

Михаил Паргов, ДБ за ФАКТИ: Над 12 хиляди деца остават без място - някой трябва да поеме политическа отговорност - 1
Снимка: Facebook, "Михаил Паргов - столичен общински съветник"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Несправянето с проблема, който продължава от поне 15 години, е очевидно. Очевидно е още, че самият недостиг е на достатъчно детски градини и ясли“.

Това каза столичният общински съветник от „Демократична България“ Михаил Паргов пред ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим относно дългогодишния проблем с недостига на места в държавните детски градини в София – за причините, решенията и политическата отговорност.

Припомняме, че общо 12 314 деца останаха неприети в детски градини и ясли в София след второто класиране, което приключи на 29 май. След първото класиране по-рано през май места нямаше за 10 252 деца. Във вторник (25 май) пред Столична община десетки родители излязоха на протест, за да изразят недоволството си от политиката на местната власт. От „Демократична България“ пък поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Целият процес на записване в детска градина беше съпроводен от проблеми в онлайн системата за кандидатстване.

„Дългосрочното решение на проблема е строежът на нови детски градини и ясли, но там, където има нужда от тях. Ако живееш в „Триадица“, а има свободни места в „Кремиковци“, това не е решение на проблема, защото значи, че родителите трябва да пътуват 15 километра, за да оставят децата си. Дългосрочните мерки са единствено в строежи на нови сгради“, коментира Паргов.

„Относно краткосрочните решения мога да "похваля" г-жа Фандъкова, че рязко започна да изпълнява нашата предизборна програма - тези краткосрочни решения, които ние предлагахме още 2019 година в предизборната кампания като ваучери, компенсации за неприети деца, намаляване на отстоянията от сградите, помещения за детски градини в партерните етажи на новостроящите се сгради. Вече се обсъжда дори вариантът за легализирането на родителските кооперативи като алтернатива на посещенията в детските градини. Предлагаме всички тези мерки от 2019 година. Миналата година ги предложихме и в Общинския съвет. Единственото, което получихме насреща е подигравки и подсмихвания от тяхна страна, че тези неща са невъзможни.

Сега видяхме, че намалиха отстоянията, предприеха мерки за компенсациите на държавно ниво. Измислили са го половинчато, разбира се, но поне са предприети някакви стъпки. Друго нещо, което лично аз съм предлагал в Комисията по култура и образование беше да се извади списък с всички сгради, които навремето са били детски градини и ясни и в момента се ползват от администрацията с друго предназначение. Такива сгради има и в „Люлин“, и в „Младост“. Интересното, което научих преди седмица е, че конкретно за обекта в „Младост“ през 2008 година Йорданка Фандъкова е предлагала да се върне предназначението му - тоест да се превърне пак в детска градина. Продължаваме да чакаме явно“, каза още общинският съветник.

Михаил Паргов коментира и проблемите в електронната система за кандидатстване за детски градини и ясли. „Поисках оставката на заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов, защото той всъщност се гордее с въпросната система. Реално обаче, когато през 2008 година Фандъкова подаде оставка, беше именно заради тази система. Новият критерий, който е задължителен, е местоживеенето. Системата обаче е направена така, че можеш да направиш регистрацията и да подредиш желанията за класиране без да въведеш този задължителен критерий. Чисто правно не можаха да ми отговорят и защо, след като има разписани срокове кога се отваря системата, кога се осъществява класирането и кога тегленето на жребий, защо те решиха изведнъж да променят сроковете. Според мен сега ще последват негативни реакции от родителите и много от родителите, чиито деца не са приети, ще обжалват по съдебен ред“, каза той.

„Имаше и още много други недомислени моменти от чисто потребителска гледна точка. Например записваш дете като първо желание за детската градина до дома ви, но всъщност никъде системата не индикира, че там няма никакви свободни места. Тоест точките, които получаваш за първо желание, просто изгарят, защото си избрал на първо желание градина, в която няма свободни места. Можеш да ги проверяваш, но трябва да провериш всяка една детска градина поотделно. Информацията е налична, но не е свързана. Друго нещо, което лично мен много ме подразни, е, че на сайта има опция за обратна връзка - тоест, ако не можеш да се ориентираш, можеш да зададеш въпрос. Родителите не получаваха отговори там обаче. Отговори се получаваха от родителските групи във Facebook. Много по-вероятно беше да получиш отговор там, отколкото от официалния канал, където трябва да го дадат“, обясни Паргов.

На въпроса дали кметът Фандъкова трябваше да подаде оставка, той отговори: „Това би било най-логичния ход за всички хора. Както знаем, тя не го направи. Дори този път не изгоря и поредният бушон. Тя сменя заместник-кметовете, когато стане някакъв гаф - за да не поеме тя политическа отговорност, освобождава някой заместник-кмет. В момента обаче Чобанов, бившият заместник-кмет по култура и образование, беше отстранен само преди месец .Тоест неловко е да се търси отговорност на новопостъпилия зам.-кмет точно по тази тема. Кметът по дигитализация обаче е вече година на тази длъжност. Можеше поне той да направи „жест от добра воля“ и някой да поеме поне някаква политическа отговорност“.

В края на разговора общинският съветник говори за социалния аспект на проблема. „12 314 деца остават неприети след второ класиране. Вчера гледах интервюта, че в „Люлин“ всъщност имало места, само в централните райони нямало. Не зная как са вадили тази статистика, но това не е вярно – там също има недостиг на места. Информацията, която гледах е, че над 600 деца в „Люлин“ остават неприети. Ако смятат като свободни местата за деца с хронични заболявания, които са 1-2 в детска градина, те тепърва ще се запълват. Над 12 хиляди деца остават без място. Надявам се някой да поеме политическа отговорност. Наглостта обаче, изглежда, ще продължи“, каза Михаил Паргов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 13 Отговор
    Йорданка е позор! Оставка и ЗАТВОР!

    Коментиран от #4, #23

  • 2 Е как да има места?

    34 5 Отговор
    То всичкото селяния се натъпкало в София, а циганките раждат като за световно!

    Коментиран от #5, #9, #26

  • 3 Даскалицата

    17 8 Отговор
    отговорност не знае какво е , но виж от грабене разбира !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 асад

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Е как да има места?":

    то като го гледам и тоя не е от белите
  • 6 Майор Майор

    21 1 Отговор
    Села и малки градове се обезлюдяват постепенно. Бягат хората я към голям, я към чужбина. Поемете отговорност за това.
  • 7 Майор Майор

    0 0 Отговор
    Става дума за голям град.
  • 8 Доротея

    6 13 Отговор
    12 хиляди хлапета!!! Ак няма какво да ги правите, раздайте ги в европейските страни да станат хора!

    Коментиран от #34

  • 9 Смешко

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "Е как да има места?":

    Е като са се нанесли нали са се нанесли в жилища, а не в палатки в парка. Като се дават разрешителни за строеж срещу солени такси, защо не се строят градини съобразно дадените разрешителни. Я кажи колко разрешителни се дадоха за Манастирски ливади последните 15 години и колко детски градини се построиха в същия квартал? Николко!

    Коментиран от #22

  • 10 Мъдю

    11 15 Отговор
    Другаря Радев ще ви построи.Спокойно.До края на служебното правителство градини ще има бол.Със съдействието на Импексова даже ще има и свободни места.
  • 11 Врачка

    6 9 Отговор
    Калояне,Люлин е един голям родилен дом.Там от скука се е*бат по цял ден.Трябва да им раздават презервативи на Люлинските нерези.
  • 12 Съдията Дред

    7 3 Отговор
    Паргов шеф на софийските комунисти, друг Паргов от ДБ, добре са се наредили.

    Коментиран от #13

  • 13 Доротея

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Съдията Дред":

    Случва се с най добрите семейства! Дъщерята изтървана, синът джендар и така....
  • 14 Реалист 2

    16 3 Отговор
    Казвал съм го и за съжаление ще го повторя . При американо-турската власт
    ( през последните 30 години ) кучетата и ромите са по-важни от българските деца.
  • 15 Бацо

    0 0 Отговор
    Аз няма да съм

    Коментиран от #16

  • 16 Фандъца

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бацо":

    И аз няма да съм

    Коментиран от #17

  • 17 Бичко

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Фандъца":

    Да натопим сегашното правителство

    Коментиран от #18

  • 18 Бацо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бичко":

    Може и бай Тошо

    Коментиран от #19

  • 19 Бай Тошо

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бацо":

    А оправяй се, при мен се рабдаха тройно повече деца и пак имаше свободни места
  • 20 Хахахахах

    5 3 Отговор
    Този проблем е в цяла България, няма място за децата особено през лятото, но никой не си мърда пръста от измамниците политич. женски полови органи. Какво сега и капачки за детски градини ли ще събираме? Правят ни всички на тъпаци и маймуни посред бял ден хора които нямат мозък за тези неща, но за да гепят и изнудва и рекетират имат.
  • 21 Светослав

    12 5 Отговор
    Не може годишно да има прираст по няколко хиляди човека в София, като 30%от тях са деца. То трябва нов Слънчев Бряг от детски градини да изникне, че да задоволи всички. Нека тоз умник построи 10 градини за 9 месеца, и ще види, че догодина, пак няма да има места. Не спре ли притока на хора от провинцията, местата никога няма да стигат

    Коментиран от #27, #59

  • 22 От жилищата печелиш пари

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Смешко":

    За детската градина е нужен персонал който да се грижи за новоизлюпените диваци, а на този персонал трябва да се плаща! Една детска градина е просто набутване на средства и загуба на място за строеж!
  • 23 юстаски

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последния комплексиран селянин. Та няма да строим казарми защото селяните с децата си решили да живеят в София. Да ги дават на бабите на село да ги гледат заедно с прасетата. Ти поне знаеш какво е живо прасе.
  • 24 Цецо

    4 3 Отговор
    То много лесно да давате акъл или да сочите някой за виновен. Ама от ДБ това умеят само явно!
  • 25 Любител

    0 0 Отговор
    Пуснете си песента " Колега" на Абсурд!:) Там всичко е казано точно и ясно!:)
  • 26 Коректор

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Е как да има места?":

    Ами нали точно умниците в София
    ( министри и депутати) оставиха хората в провинцията без препитание !?

    Нали точно софиийските строителни босове прибират луди цени от младите семейства за жилища ?!

    Коментиран от #64

  • 27 Реститут

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Светослав":

    Абе, пич?! Що реституирахте детските градини?! Сега щеше да има достатъчно!

    Коментиран от #30

  • 28 Защо

    3 2 Отговор
    не пишете за Системата за прием за първи клас? Алгоритъмът, който ще се приложи противоречи на нея. Ощетени ще са самите деца. Вместо да се подреждат децата по желание в зависимост от групата (както е съгласно правилата), те ще се подреждат само по групи. Системата е пилотна- демек децата ще са опитни мишлета.
  • 29 Лука Мудищевъ

    2 3 Отговор
    И в България, и у нас в Русия - навсякъде е бъркотия. Не можем да живеем нормално.
  • 30 Светослав

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Реститут":

    Изчакай преброяването. То ще ти даде отговор. София сте над 2,5 мил. жители. Всички останали градове обезлюдяваме. А бяхте около 8-900хил към 89г.

    Коментиран от #40, #70

  • 31 Кую

    1 4 Отговор
    Антисоциална политика. При Тиквун и при зелените чорапи ще е така.
  • 32 Димитър

    12 0 Отговор
    Софиянски разпродаде сградите на детските градини и от тогава населението на софия се е вдигнало с поне 40-50% добре е да има виновен ама нека включим всички виновни и/или бездействали по въпроса
  • 33 Gost

    7 3 Отговор
    Кой гледа тези деца, ако р8дотелите работят? Ако даже дядо и баба работят? Нищожни пенсии, няма места в ДГ, народът е тотално ОГРАБЕН. Сещате се какво исторически следва в някой момент.
  • 34 оня

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Доротея":

    Имаш ли мозък в тиквата си или си гербер прост?
  • 35 гошо

    5 0 Отговор
    мишката паргов изпълзя от дупката си и хоп - почна да яде черешки от тия дето са ядени веднъж
  • 36 Гражданин на РБ

    8 5 Отговор
    А бе тулуп като се зачеват тези деца в провинцията и ги докарат в столицата кой е виновен ,че няма места?Комшията даде апартамент под наем преди 2 седмици на семейство с 2 деца дошли от Велинград и сега няма място за децата им в дет. градина Това не са единични случаи.София не е готова за 1милион и 700 х.жители нито с комуникациите, нито с наличието на над 500х.коли, нито с училищата,нито с дет.градини ,нито с офиси/част от които са в жил.сгради/,което е нередно и още проблеми, за които няма виновни за голямата миграция на населението.НЕ трупайте евтини дивиденти с предизборен ефект-синдром на дб

    Коментиран от #38, #41, #48

  • 37 Пешо

    2 3 Отговор
    Нещо в коментарите не пишете за виновника за това положение др. Фандъкова. Не я подминавайте.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сравочник

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Светослав":

    Ако, бяха запазени детските градини от времето на Бай Тодор сега нямаше да има проблем! Колкото до 2,5 милиона вземи и си направи справка!:) Последното преброяване сочи за около 1, 3 милиона! Това включва и братята роми дето не опират до детска градина!:) А, пък колко са без деца и изобщо не се интересуват! Да не ти изброявам другите прослойки дето им e през дедовият ти!:)

    Коментиран от #49

  • 41 Коректор

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гражданин на РБ":

    Ами Точно по избори трябва да се говори !

    Виновни ли са в провинцията, че при "евроатлантизма" ни промишленост, ни селско стопанство оцеля там ?
  • 42 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    12 ДЕЦА -"ЧАСТНА ДЕТСКА ГРЕДИНА" : 680 ЛВ. НА ДЕТЕ -8150ЛВ.--- НАЕМ НА ЧЕТИРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ 700 ЛВ. --- ЗАПЛАТИ НА ДВЕ УЧИТЕЛКИ 3400 ЛВ --ЗАПЛАТА НА ЛЕЛКА -1000 ЛВ. --- ЗАПЛАТА НА ГОТВАЧ/КА/ -2000 ЛВ. -7100ЛВ. - ЕЛИТНА ГРАДИНА - МОЖЕ И 15 ДЕЦА !!!!!!!!!!

    Коментиран от #45, #51

  • 43 Белият вожд

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Вас":

    Кой се интересува?!
  • 44 Комунист

    8 4 Отговор
    Добре, че имаше 45 години социализъм, за да се построят хиляди детски градини в мощна социалистическа България. Костов и Софиянски при приватизацията повече от половината сгради раздадоха за офиси и складове.Добре, че нещо е останало за да има днес градини и за малките.
  • 45 Оплаквач

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "ПЕНКО":

    Идеално!:) Да не се оплакваш!:)
  • 46 десо

    10 1 Отговор
    Интересно ми е, ако ДБ бяха на власт щеше ли да е по-добре и щяха ли да поемат политическата отговорност. Всъщност въпросът е риторичен, отговорът е повече от ясен.

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Оправен

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гражданин на РБ":

    Решението е лесно! Споразумяваш се със семейството от Велинград да гледа децата и приспадаш от наема защото тя няма да работи друго освен да се занимава с децата! Пробвай! Идеята може да се окаже добра!

    Коментиран от #50

  • 49 Комунист

    6 5 Отговор

    До коментар #40 от "Сравочник":

    Добре, че се построиха много неща по времето на др. Т.Живков. Имаше всичко за Народа. Бедни и безработни нямаше. Клошар, беше чуждица:- непозната дума.
  • 50 Софиянка

    9 2 Отговор

    До коментар #48 от "Оправен":

    Мама и тате от село да идват и да гледат малките деца. И това е решение.

    Коментиран от #54

  • 51 Енгелс

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "ПЕНКО":

    При капитализма е така.
  • 52 АМ ЧИ

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "десо":

    ДЕСО,ТЯ ВЛАСТА Е ДА СЕ КРАДЕ ,НЕ ДА СЕ РАБОТИ,ТЕЗИ ДА НЕ ОТИВАТ ДА РАБОТЯТ
  • 53 ужасен

    3 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: намаляване на отстоянията от сградите
    Може ли да изясни мисълта си този субект че като го прочетох и се замислих дали не е време да се вдигнем на въоръжена борба срещу настъпващия комунизъм.

    Коментиран от #61

  • 54 Оправен

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Софиянка":

    Идеално! Стига да има такива!:) Иначе хората с удоволствие ще си отглеждат внуците! Пък и ще са заедно с младите!:)

    Коментиран от #60

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 просто питам

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: намаляване на отстоянията от сградите?
    Този болен ли е? Или не може да се изразява правилно?

    Тази мутричка какъв е на Михаил Паргов?
  • 57 ПСР

    7 3 Отговор
    Хиляди деца без място в ОДЗ-има проблем,така е.
    Политическа отговорност от представител на ГЕРБ-НИКОГА!
    Това да беше.
    Университетска детска болница проси 75 хил.лева за кувьози за недоносени бебета....29.6 милиона лева за километър път!!!Капачки за линейка за бебета,200 хиляди лева-милиарди за чертежи на Ф16.Стотици деца с много тежки болести,имат нужда от скъпо струващи лекарства-дарителски кампании....над 3 милиарда за абсолютно корупционен и безмислен руско-турски поток....Какво се чудите за детските градини?!Същото е.
  • 58 Иван

    7 3 Отговор
    И този е популист като своя шеф от ДБ – Христо Иванов!
  • 59 Китаец

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Светослав":

    Поръчай ги на нас! Ние ще ти ги спретнем за един месец! И то със супер качество на изгодна цена!
  • 60 Софиянка

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Оправен":

    Има, има ама децата им ги нещат.Срамуват се от родителите си, че са селяни. А те самите не си задават въпросът, че по произход са същите.
  • 61 Енгелс

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "ужасен":

    Комунизъм никога не е строен. Я вземи се ограмоти малко.Не пиши глупости. Настъпление има на капитализма, а не на митичният комунизъм, къде дрънка в празната ти глава.
  • 62 Перо

    3 1 Отговор
    Никой не е обещавал да осигурява на селянията от поливин БГ детски градини.

    Коментиран от #63

  • 63 Столичанин

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Перо":

    Абсолютно. Половин България напусняа Прованса и се изнесе в големите градове.София най силно го отнесе от селянията масово заселила се в столицата. Мирише на чесън, та чак вече не се диша от тях. Е, откъде толкова много детски градини? Няма как да стане.
  • 64 прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Коректор":

    но с една неточност - над 50% от политиците са хора, които не са от София. Няма да изброявам, може лесно да провериш. И възниква логичен въпрос: защо са забравили родните си места?
  • 65 момент

    2 0 Отговор
    Много от софийските кметове са от ДБ. Кой лъже - кметицата на София или кметовете на общините?
  • 66 Гого

    0 1 Отговор
    Много интересно ДБ как винаги търсят някой да поеме отговорността. Дали те биха поели отговорност за нещо? Съмнявам се…
  • 67 Калин

    3 0 Отговор
    Районните кметове на ДБ не си мръднаха пръста да подобрят положевието и нямат право да говорят от тази организация.
  • 68 1346

    2 0 Отговор
    Нали сега комундрелите управляват.Да докажат,че наистина са толкова способни,колкото плещят по медиите.Нали Импексова имала план и разчети за всичко и знаела, как да се справи с безработицата,демографската криза и всичко останало.Хайде сега да ги видим,какво могат.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 требе стригане

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Светослав":

    Никой не ти е виновен в Прованса е пълно със заводи земеделски площи институти и тн. Вие търчите в София защото искате министерски кресла и да се окривате от това че сте от сексуалните етническите малцинства или от престъпният контингент и не искате да бъдете забелязвани и посрамвани в малките населени места,
    София се превърна в тотален клзет мръсна пълна с коли и бклуци време е да се въведе отново жителство и да се изчегъртат бклуците оттук.
  • 71 Дарина

    0 0 Отговор
    Ако районните кметове на ДБ не бяха саботирали строежа на детските градини ситуацията в неприетите деца щеше да бъде коренно различна.
  • 72 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    БИБИ ДА ПОЕМЕ ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ , ЧЕ ОРЯЗА ЗАКОНИТЕ ДО СТЕПЕН , ДА НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ИЗХРАНИМ .
    ДО СТЕПЕН , ДА НЕ УСПЯВАМЕ ДА СЕ ОЗДРАВИМ .
    ДО СТЕПЕН , ДА НЕ УСПЯВАМЕ ДА СИ ЗАДЪРЖИМ , МЛАДАТА СИЛА В ДЪРЖАВАТА .
    ГРЕХОВЕТЕ МУ ЧАКАТ ИЗКУПЛЕНИЕ . ХАК МУ Е !
    И КОГАТО МУ СЕ СЛУЧИ , НИКОЙ ДА НЕ МУ СЪЧУВСТВА .
    СЕТИХ СЕ ЗА БОЛИВИЯ .
    ЗДРАВЕЙТЕ БРАТЯ БОЛИВИЙЦИ !?!НЕКА ВИЕ !
    ИМАЛИ СТЕ ЗА ВОДАЧИ , НАШИ ДУХОВНИЦИ !
  • 73 Пацо

    0 0 Отговор
    ДБ да вземат да си натегнат кметовете и да си завършат строежите на детските градини!