Last news in Fakti

7 Юни, 2021 21:45 3 796 11

Жертва на собствения си успех: Как Тайван не предвиди новата COVID криза

  • ковид криза-
  • тревога-
  • локдаун-
  • граничен контрол-
  • ваксинация

Президентът Цай Ингвен днес даде обръщение от кабинета си, за да съобщи за нова, по-висока степен на тревога

 Жертва на собствения си успех: Как Тайван не предвиди новата COVID криза - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато по-голямата част от света отчете милиони смъртни случаи от Covid-19, жителите на Тайван живееха до голяма степен нормален живот, благодарение на ранна и адекватна реакция, пише в аналитичен материал Гардиън.

Авторът в изданието Хелън Дейвидсън припомня, че за изминалите 250 дни нямаше нито един регистриран местен случай сред близо 24-милионното население. Островът беше даван за пример от Световната здравна организация на фона на неоспоримия си успех и опит под лозунга „Тайван може да помогне“.

Но сега ситуацията се обръща и самият остров се нуждае от помощ, след като огнището, започнало сред пилоти от авиокомпании през април, се разпространи из цялата му територия. До момента са регистрирани над 11 000 заразени и 260 смъртни случая, повече от 90% от които от средата на май.

В резултат от неадекватни поръчки, глобален недостиг на ваксини и геополитически причини, Тайван е ваксинирал по-малко от 3% от своите 23,5 милиона жители. Президентът Цай Ингвен днес даде обръщение от кабинета си, за да съобщи за нова, по-висока степен на тревога, но в същото време увери, че 750 000-те дози ваксини, обещани от САЩ, ще пристигнат скоро.

Множество здравни и социални експерти са споделили пред Гардиън, че тъй като вирусът се разпространява на вълни по целия свят, властите не са били в крак с актуалните научни разработки за вирулентните нови щамове, значението на вентилацията за борба с аерозолното разпространение, ефективността на масовите тестове и ограничителните мерки. Затова вече се смята, че Тайван самодоволно е станал „жертва на собствения си успех“.

Централният команден център на Тайван (CECC) казва, че постоянно се е консултирал с международни експерти и правителства по време на пандемията, за да актуализира своите стратегии и да наблюдава наличните ресурси, но признава: „Въпреки че сме били ефективни в граничния контрол, имаме редица пропуски в домашната превенция."

Проф. Чи Чунхуей, директор на Центъра за глобално здраве на държавния университет в Орегон, казва: „Първоначално правителството беше изненадано не само от самото огнище, но и от неговия мащаб. Друг проблем е, че повечето хора в Тайван са били доста разглезени.“

Чи допълва, че след 11 месеца нормален живот правителството е станало „твърде самоуверено“ в способностите си да съдържа пандемията. Дори и при индикации за разпространение на заразата, хората продължиха да се събират в ресторанти и пътуваха за Деня на майката.

Част от държавите разбраха по трудния начин това, което Тайван се опитва - да се поддържа икономиката отворена, като същевременно се въвеждат „меки“ ограничения, които не водят до блокиране. В Мелбърн например, това завърши с още по-тежък и по-продължителен локдаун. При следващото открито огнище австралийците се затвориха трудно, но по-рано и за кратко.

Но властите в Тайван се противопоставяха на драстичните мерки и многократно настояваха за „публично съответствие“, за да се избегнат прекалено много вреди на обществото.

Министърът на здравеопазването и благосъстоянието Чън Ши-чунг тази седмица разгневи младите хора в страната, като каза, че „самодоволството“ е довело до повишаване на честотата на вируса в тяхната възрастова група. В мрежата мнозина отговориха, че са принудени да работят в непроветрени офиси, тъй като правителството не е въвело дистанционна работа, където е възможно. Нарастващата епидемия сред работници мигранти, които живеят в претъпкани общежития, предизвика обвинения, че правителството реагира твърде бавно, за да защити уязвимите хора.

Много страни, които са постигнаха ранен успех с вируса, също се борят да получат и разпространяват ваксини, но Тайван е изправен пред допълнителни усложнения, включително геополитическа намеса от страна на Китай. Тайван твърди, че Китай е блокирал сделка с германските производители на ваксини BioNTech, което Китай отрича.

Япония достави повече от 1,2 милиона дози, а американските сенатори отлетяха в Тайпе в неделя, за да обявят дарението на САЩ и да подчертаят подкрепата на САЩ за Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    10 10 Отговор
    Дрън дрън, Гардиан е най жалкия левичарски вестник в UK, статията вероятно е преписана от някоя китайска пропагандна медия. Много ги е яд ККП че не можаха да заразят тайванците и да им сринат икономиката.

    Коментиран от #11

  • 2 😷😷😷

    13 4 Отговор
    Изводът, какъв е "никой не може да спре гората да се разлиства"! Интересно е напр. психарите от DW, как ще коментират, те бяха големи фенове на "тайванският модел"!
  • 3 Бацил

    4 8 Отговор
    Абе, Груйо, аре чети малко и после се обаждай. Левичарско е дясното ти ухо. Икономиката на Тайван само печели от онлайн икономиката, но това не променя факта, че и там мрат хора.
  • 4 Мда

    10 2 Отговор
    Доста преекспонирана статия. Нека да видим все пак какво ще стане. В Тайван жертвите на Ковид в момента са 286 за 23 милиона душе, като водещото там е здравеопаването. В България гоним 18 000 ББ жертви, факт...
  • 5 Чичо

    3 4 Отговор
    Аре като сте толкова хитри дайте като Тръмп да пием белина

    Коментиран от #6

  • 6 Да бе

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо":

    Сред най-добрия пример е Нова Зеландия. За повече от година жертвите там са само 26 човека, а заразилите се са 2682 човека при население на Нова Зеландия около 5 милиона.
    За това се мълчи обаче и се коментират останалите страни и техните мерки. Защо ли?

    Коментиран от #8

  • 7 Госあ

    2 1 Отговор
    Уаау 260 смъртни случая....аве по добре да не помагат, че току виж положението станало розово като у Англия
  • 8 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    Сигурно защото Нова Зеландия е доста по изолирана от Китай и Южна Корея например. Но не отричам отличното здравеопазване и мерки взети от Джасинда и лявото правителство.
  • 9 Ленин

    7 5 Отговор
    Тук коментират май предимно комунисти. Което доказва колко антихуманна идеология е това.
  • 10 ККП

    5 6 Отговор
    Ходете в Китай на оризовите плантации, бе орки комунистически
  • 11 Mao

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    Груйо, за твоя вирус няма ваксина