Last news in Fakti

8 Юни, 2021 16:00 9 219 37

Методи Андреев: Има интересни бизнес връзки между фирмите на Пеевски и Борисовата ”Ипон”

  • методи андреев-
  • фирми-
  • пеевски-
  • бойко борисов-
  • ипон

Тримата санкционирани от САЩ са само връхчето на айсберга. Ако няма лустрация, тези хора ще се прегрупират, казва Андреев

 Методи Андреев: Има интересни бизнес връзки между фирмите на Пеевски и Борисовата ”Ипон” - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов бяга от горещата тема с Пеевски. Твърди, че имал само политически контакти, но има много интересни бизнес връзки между фирми на Пеевски и Борисовата ”Ипон”. На България е необходим Закон за лустрация против корупцията. Тримата санкционирани от САЩ са само връхчето на айсберга. Ако няма лустрация, тези хора ще се прегрупират. Такъв е нужен, ако искаме да се измъкнем от блатото, в което сме затънали.
Това заяви пред ФрогНюз Методи Андреев.

Ето и целия му коментар:

Много коментари бяха направени, но в крайна сметка всички се обединяват около една теза - че това, което САЩ искат да направят, няма да бъде резултатно, ако ние сами не решим и не поискаме всички заедно това зло - ендемичната корупция, да бъде изкоренена.

Артур Шопенхауер е казал, че истината минава през три етапа. Първо се приема за абсурд. Спомняте си, в началото на управлението на Борисов се смяташе за немислимо, че у нас има държавна мафия и държавна корупция. Истината е спирана насила и ролята за изпълнението на този втори етап в България играеха бухалките - ДАНС, НАП, ДАТО, прокуратурата. После истината се приема за очевидност. Сега сме тук.

От цялата тази сага с доклада на САЩ на преден план излизат разликите в позициите на двете велики сили.

В продължение на няколко месеца САЩ градираше своето предупреждение към корумпирания политически елит у нас. Това започна с изказване на Джесика Ким, след това премина през позицията на двама от първите сенатори в Комисията по външна политика на САЩ, дойде доклада на Държавния департамент и последното бе доклада по “Магнитски”.

Тези четири стъпки на нашите американски съюзници да ни кажат истината в очите, не срещна разбиране в Путинова Русия. Тя на два пъти чрез своя посланик Митрофанова открито застана зад корупционното статукво в България. Не може да не отделим двете ценностни системи.

Каквито и да са причините за оповестяването на фактите, че България е корумпирана държава от страна на САЩ, това е много по-добре, защото помага на честните и почтени хора да вземат връх в политико-корупционна ситуация. Русия открито налива вода в мелницата на корупционерите. Явно на Москва допада по всякакъв начин България да бъде слаба, корумпирана и лесно завладявана.

Не видях някой да е засегнал причината за сегашната тотална корупция у нас. Защо сме като грозното пате в ЕС? Защо всички нас сочат, защо световни агенции и медии ни посочват като най-корумпирана в ЕС. Отговорът е ясен - навремето, когато трябваше и можехме, не направихме лустрация. Липсата ѝ спрямо политическия и стопанския елит на бившата БКП и свързаните с нея служби, е в основата на сегашната ендемична корупция.

Има знак за тъждественост между ендемичната корупция и “Библиотекарите”. Зад тях се крият кукловодите от Прехода.

САЩ посочи като корумпирани Делян Славчев Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

Пеевски е младо момче, но ако се вгледаме в историята му, ще видим, че негов дядо е бил полковник от ДС. Той индиректно е свързан чрез майка си с род, в който е имало офицер от ДС. Самата Ирена Кръстева има една странна дружба с един известен гръцки милиардер - Сократис Кокалис. Той бе оповестен като агент “Роко” на Щази (ДС на бившата ГДР).

Илко Желязков е обявяван два пъти от комисия като офицер на Второ главно управление на ДС.

Странно защо Божков и неговите колеги по бизнес създадоха бизнес клуб “Възраждане” - това намигване към покровителите на Прехода ли е, или е използване на една дума, зад която стои сериозен оперативен смисъл?

Излиза на преден план ролята на ДС в корупционната ситуация в България.
Виждам нашия бивш премиер Борисов как бяга от горещата тема с Пеевски. Той твърди, че с него имал само политически контакти, но ако се разтърсим, ще видим, че има журналистически разследвания, които са изкарвали интересни контакти, които не са политически - между фирми на Пеевски и фирмата на Борисов “Ипон”.

Едно от първите действия на Ирена Кръстева като директор на Спортния тотализатор е да смени предишната охрана с фирмата “Ипон”. Според едно разследване на “Скат” от 2013 г., когато още не бяха коалиционни партньори с Борисов, се доказва, че фирмата е охранявала Делян Пеевски. Явно Борисов е коментирал. Казва: “В Народното събрание може да сме врагове, но в бизнеса сме партньори. Политическите идеологии имат своите различия, но бизнес интересите имат една обща цел - печалбата. Стремежът към нея ни сплотява”. Ето я философията на бизнесмена Борисов, станал по-късно премиер на страната.

Днес се разбра от Владо Танев, че фирма “Ипон” е охранявала и онова, което е останало от “София БТ”. Допреди месец-два имотът бе собственост на Делян Пеевски.

“Свободна Европа” установи, че магазините от веригата “Лафка” се охранява от “Ипон”.

Борисов като премиер чрез НСО три мандата охраняваше Ахмед Доган, а парите ги плащахме ние.

Установено е, че в едно село складовете на “Булгартабак” се охраняват от “Ипон”.
Това не са политически контакти. Може би трябваше да запитаме братовчеда Ради. Всичко показва, че “Ипон” е била тясно свързана с фирмите на Пеевски. Не трябва ли тя да бъде разследвана в кръга на тези фирми, имали контакти с обвинените в тотална корупция.

На България е необходим Закон за лустрация против корупцията. Преди години извършихме голям грях, когато не го направихме. Сега политическите партии ще извършат втори такъв, ако в следващия парламент не гласуват с голямо мнозинство за такъв закон. Всичко показва, че целите на един такъв закон трябва да бъдат актуализирани и съобразени с политическата и икономическата ситуация у нас.
Опасна е съществуващата корупционна среда, създадена и подхранвана от икономически структури, свързани с тази номенклатура на БКП, с част от агентурния съвет на ДС или с корупционни руски капитали, особено в енергетиката и търговията с горива и източването на еврофондове.

Трябва да бъдат засегнати физическите и юридическите обекти, които създават, поддържат и подхранват корупционната среда, включително такива с чуждо, предимно руско участие. Това трябва да удари по българската олигархия, създадена по съветски модел и разцъфнала по времето на ГЕРБ. Този закон трябва да изчисти финансово определена група от хора и фирми, които със своите възможности задкулисно влияят върху законодателството и администрацията. Задушават средния и малкия бизнес.

За да бъде ефективен един нов такъв закон, не може да се разчита на резултатна работа от страна на съдебната ни система, особено на прокуратурата. Тя е тежко зависима от “корупционната хидра”, обхванала държавата. Тя е неин продукт.
Ако се приеме такъв закон и започне да работи, ще се окаже, че срещу много от физическите и юридическите лица, няма да започнат никакви производства, както виждаме и в момента. Хората от кръга на Борисов и олигархията, подкрепяща ГЕРБ, са недосегаеми.

Тези три лица са само връхчето на гигантски айсберг на българската корупция. Там не се споменават огромните по своята стойност обществени поръчки, които са видимо корупционни и осигуриха на строителната олигархия огромни печалби. Не се говори за надуването на цените, некачественото строителство. Трябва да се обхванат много фирми. Ако се съсредоточим само върху Пеевски, Божков или Желязков, няма да променим нищо. След няколко години други кандидати за тяхно място ще се появят на политическия ни хоризонт.

Ако няма лустрация, тези хора ще се прегрупират. Предлагам следното - физически лица, за които има достатъчно доказателства, че са свързани с олигархично-мафиотския модел, ако са държавни служители, да бъдат уволнявани и 5 г. да нямат право да заемат такава длъжност. На юридически лица пък да се забранява достъп до обществени поръчки, ако се установи, че са свързани с този модел. Това е нужно, ако искаме да се измъкнем от блатото, в което сме затънали.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 74 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другари

    21 33 Отговор
    А за връзки с БКП кога ще почнете да говорите?
  • 2 Кви интересни

    71 4 Отговор
    връзки бе човек?
    Тия са си живи престъпници, обърнаха България на едно корупционно и престъпно блато което работи само за тях, ти обясняваш че имАло некви интересни връзки.
    Все едно да кажеш че има нещо леко съмнително около Ал Капоне.
  • 3 90%от българите в чужбина

    61 4 Отговор
    От българите, не от българските граждани! Винаги сме смятали че държавата е епидемично болно от корупция! Още от таксито като се качим при слизане от самолета, та чак до родния дом и обратно! И лошото че при заминаване от летището към чужбина, те изпълва чувството че си се измъкнал от вълчата глутница!
  • 4 Светослав

    13 61 Отговор
    А Радев - Божков?... Стига сте търсили под вола теле, вижда се, че ви боли...

    Коментиран от #18, #35

  • 5 КАТЕГОРИЧНО Е ЛЪЖА,

    11 43 Отговор
    ЧЕ ИПОН ОХРАНЯВАХА ЛАВКИ !
  • 6 Този

    34 13 Отговор
    беше в ГЕРБ и като го изгониха от яслата взе да мучи. Преди това пък беше СДС. И той е от новите лица.

    Коментиран от #33

  • 7 ЕленГирджиков

    58 1 Отговор
    ИПОН има дълга история на възход, СЛЕД ИЗБИРАНЕТО на Бойко Борисов за гл.секретар на МВР… фирмата започна да “печели нови клиенти” от сорта на Lukoil, МДК Дебел, ОЦК Кърджали, корабостроителници, кораборемонти, АТЗ, вагонните заводи в Бургас, Септември, Самуил и мн.др. Фактите са лесни за проверка по договори, фактури и платено ДДС. Елементарно - Бойко излиза от управлението на ИПОН и продажбите скачат до небето, а той си кюта на държавна работа, кмет, партиен лидер…
  • 8 Doni Brasko

    16 3 Отговор
    Това действително ще даде резултат.
  • 9 Кодировка

    5 13 Отговор
    Има закон дефиниращ престъпния режим на управление на БКП от 1944 до 1989 Петър Москов 2020 направи предложение в парламента за допълнителни промени в този закон с обръщение до Цвета Караянчева председател на НС
  • 10 1357

    32 9 Отговор
    Всички изказвания на случайни,отдавна , изпаднали от политиката и от порцийките баница,като другаря Методи Андреев и други подобни индивиди,са за отвличане вниманието на българите, които мислят с мозъка си ,а не с други части. Истиският въпрос е: Как да накажем Русия.Всичките тези пируети, маанета, глупости от изхвърлени от политиката бивши комунисти/какъв беше и за коя партия беше Методи Андреев/ упорито говорят против Русия.Упорито искат да ни внушат ,че от РФ идва корупцията.Не, соросоидчета, на платена хранилка на евреин/Сорос/изгонен от цяла Европа, от страните от Балканския полуостров/само България го приема и да сега/,в Гърция не можа дори да стигне да границата й.ЦЕЛТА е да се прикрие най-корумпираната страна в света -САЩ.Затова е законът "Магнитски".Този закон действа само в тъпите сащ и никъде другаде.Потърсете мнение от Франция, Италия, Испания,Монархиите на Скандинавския полуостров, от страните от Латинска Америка, от Куба, от Китай и Малките тигърчета/за непросветените сащ ,това са двете Кореи/.Никой не е дръзнал да скача против Русия и само ние/чрез такъв другар М. Андреев/се набутахме между шамарите.От 10.11.1989 г.Русия не желае да има нищо общо с предатели и подлоги,като България.Мошеникът Иван Костов, Филип Димитров /чест гост на д-р Гълъбова/, СДС / перца и пухчета,с много комунисти от Втория ешелон/,ДПС/позор ,етническа партия/, НДСВ/приключила безславно/,до Крадливите ГЕРБ, ОП, ВОЛЯ и осъдения В. Марешки,НФСБ-всички скачаха по запо
  • 11 ДжафДжаф

    27 4 Отговор
    По едно време акаха в общо гърне с Бочко Тъпото, а пък сега плюе по него!!!! Да корупцията е проблем, но тя до голяма степен е свързана с липсата на елементарен политически морал. Знаеше прекрасно кой е Боци, но това не му попречи та стане депутат, демек калинка на Боци. И докато го играеше калинка, всичко беше ОК. А пък опита да изкара отново за всичко виновни Русия и Путин направо къртят. На този преди да му тиражират глупостите, елементарният журналистически морал предполага да му се поиска удостоверение от психодиспансер.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1357

    20 4 Отговор
    Никой не е дръзнал да скача против Русия и само ние/чрез такъв другар М. Андреев/се набутахме между шамарите.От 10.11.1989 г.Русия не желае да има нищо общо с предатели и подлоги,като България.Мошеникът Иван Костов, Филип Димитров /чест гост на д-р Гълъбова/, СДС / перца и пухчета,с много комунисти от Втория ешелон/,ДПС/позор ,етническа партия/, НДСВ/приключила безславно/,до Крадливите ГЕРБ, ОП, ВОЛЯ и осъдения В. Марешки,НФСБ-всички скачаха по заповед на корумпираните, задлъжнели в трилиони сащ.Това и истината а не олигарсите Пеевски, крадеца Б. Борисов ,Васил Божков.Много плитко кроен номер на който Българското Правителство се върза.Ударът е срещу Русия.Когата Русия отговори, Румен Радев, да не си прави на изненадан.Той заедно с Б. Борисов са виновни за поведението на България спрямо Русия.Русия ни презира.Права е!А ние докато слугуваме на корумпирана страна САЩ,всъщност най-корумпираната в света,никъде няма да ни искат.Русия е приета навсякъде.Затова сащ тупат куйрук.Не ги искат никъде.
  • 14 Работих в лафка,

    8 10 Отговор
    и се е налагало да използвам паник бутон ,но охранителите не бяха на ИПОН.
  • 15 България

    13 15 Отговор
    я унищожи комунизма,внесен от руските окупатори, взехме им всички тъпотии!
  • 16 ВИЕ...

    8 3 Отговор
    САМО БЛЯ БЛЯ. ДАВАЙ ЧЕРНО НА БЯЛО. ЛИСТИ СЪС ДОКАЗАТЕЛСТВА
    САМО ДУМИ И ЧАКАТЕ НЕКОЙ ДРУГ
    ДА СВЪРШИ РАБОТАТА. МЪН МЪН.
  • 17 Го4о

    9 2 Отговор
    Това са перущински приказки от 1,001 нощ! Перущица не се интересува кой подарява България на Турция и кой кляка на Северна Македония и срещу какво, а разказват стари приказки!?!?!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мартин

    13 8 Отговор
    Ако Методи Андреев искаше да е наистина обективен, то щеше да каже за интересните бизнес връзки между фирмите на Пеевски и Борисовата ”Ипон”, но щеше да спомене и за интересните връзки между провален политик като Христо Иванов и подсъдим олигарх като Иво Прокопиев!

    Коментиран от #36

  • 20 гост

    10 9 Отговор
    докога ще ни тормози с безсмислените си брътвежи тозигербаджийски слуга М Андреев?
  • 21 Когато

    1 11 Отговор
    Е имало ИПоН, Пеевски не е бил роден бе!!!!!
  • 22 МАЛКА пенсИЯ

    1 4 Отговор
    То с БКП,не са връзки,а МИНАЛО,НАСТОЯЩЕ,БЪДЕЩЕ.Капиш.Там е заровено,кучето.
  • 23 Дебилчев

    5 2 Отговор
    А ти имаш връзка с неотварянето на досиетата, мушмурок
  • 24 Казуар

    11 1 Отговор
    Гробокопачите на капитализма станаха капиталисти. Дивите комунисти станаха диви капиталисти.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Георги

    7 0 Отговор
    Дано Дано Дано .Всеки ден си викам Дано
  • 28 Защо

    5 6 Отговор
    така се оказва, че най-яростните душмани на Борисов са ония които са захлебвали от него? Като се почне с Христо Иванов, когото бе направил вицепремиер и правосъден министър, мине се през Атанас Атанасов, бил шеф на комисията по сигурност при мнозинството на ГЕРБ и през Мая Манолова, направил я омбудсман и помогнал й да се излекува от тежката болест, та се свърши с тоя Методи Андреев, депутат от гражданската квота на ГЕРБ.

    Коментиран от #31

  • 29 Бойко

    4 3 Отговор
    Хайде стига с претоплени манджи от архивни хора.
  • 30 ЛЕОН

    1 4 Отговор
    КАТО БЕШЕ ГЕРБАДЖИЯ ТИ БЕШЕ ДОБРЕ -НАЛИ ГЛУПАКО?
    ,
  • 31 Казуар

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Защо":

    Другарю, Борисов определи Мая Манолова за омбудсман за да се махне от парламента защото много говореше.
  • 32 Манчо

    4 0 Отговор
    Над 15 г. Булгартабак се охранява от Ипон.
  • 33 Той, само като ми заговори за

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Този":

    Предимствата на американската ценностна система пред руската и ми се доповръща…
  • 34 Георги v.

    1 1 Отговор
    Този беше депутат от ГЕРБ, но явно нещо се е объркало и сега иска да се залепи за други! Да си ходи пак при Б. Б.
  • 35 Костадинов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Светослав":

    От какво да ни боли,от 100% истина.🎃 и 🐷 са за доживотен затвор.
  • 36 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мартин":

    Е хайде кажи ти, нека да знаем!
  • 37 Гражданин

    0 0 Отговор
    Абсолютно съм "за" за кастрацията!