10 Юни, 2021 13:00 7 701 55

Стефан Цанев: За каменната брадва

  • стефан цанев-
  • политика-
  • корупция

И така до ден днешен, вече 4000 години, племето продължава да стои на едно място

Стефан Цанев: За каменната брадва - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стефан Цанев


За да не помислят днешните хора на власт, (недай Боже и президента), че пиша специално против тях, предлагам на вниманието ви този мой текст, публикуван преди 7 години, на 24 май 2014 година:

Тончо Жечев разказваше навремето, че в Африка живеело някакво дивашко племе, което имало странна традиция: всяко ново поколение унищожавало всичко, създадено от предишното поколение и започвало отново от нулата - от каменната брадва.
Ако някое поколение успеело да открие, да речем, бронза или, недай Боже, желязото и си направело оръдия и оръжия от бронз или от желязо, следващото поколение ги унищожавало и започвало всичко пак от нулата - от каменната брадва.


И така до ден днешен, вече 4000 години, племето продължава да стои на едно място, продължава да живее в каменната ера, размахвайки победоносно каменната брадва.

Мисля, че баснята е прекалено ясна.
Защото, какво правят нашите правителства?
Всяко новодошло правителство яростно отрича всичко създадено от предишното и докато е на власт не се занимава с нищо друго, освен да "поправя грешките и пораженията", нанесени на нещастния български народ от предишното правителство.

Така постъпваме ние не само днес, така постъпихме и със социализма. Има една приказка за умния и за глупавия турчин. Глупавият турчин, като види купола на някоя църква, вика: “Съборете храма на гяурите, камък върху камък да не остане!” И събарят църквата. А умният турчин влиза на бял кон в нея и казва: “Превърнете таз хубава църква в джамия!”

Унгарците и чехите постъпиха като умния турчин, запазиха всичко добро, построено при социализма, стъпиха върху него и продължиха нататък. Ний постъпихме като глупавия турчин. Унищожихме всичко добро и сега пъшкаме под развалините на социализма.

Трябва да си много тъп и много зъл, за да не виждаш и да не признаваш доброто, създадено от съперника ти, от противника ти, дори от врага ти.

Ожидам да чуя някой лидер да каже сега преди изборите: ако успеем да вземем властта, първото, което ще направим, е да запазим създаденото от нашите предшественици; второ, ще продължим и ще завършим започнатото от нашите предшественици и трето, ще започнем и ние нещо, което, ако не успеем да довършим, ще го завещаем да го довършат тези, които ще дойдат след нас.

На прост български език това се нарича приемственост. Не проумеем ли тази дума, не се ли научим да я прилагаме в живота, не се ли научим да виждаме, да оценяваме и да пазим доброто, създадено от другите - ще продължаваме като онова дивашко африканско племе да тъпчем на едно и също място и да размахваме победоносно каменната брадва.

Добавено сега: Докога???


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нещо Стефан

    56 49 Отговор
    Започва все по повече да се излага с явната си подкрепа на тиквеният, жалко ,само губи от това.

    Коментиран от #36

  • 3 античалгар

    41 16 Отговор
    Изберете шута - той "води ада след себе си"! каква ти тук приемственост?

    Коментиран от #5, #37

  • 4 Крис51

    66 23 Отговор
    За наследството от социализма биха могли да се кажат и положителни неща, например за селското стопанство, докато управлението на ГЕРБ е свързано изцяло и само с кражби и разруха, срутища, свлачища и пълно опростачване на поне едно поколение българи. Не мога да повярвам, че това не е видимо за човек на словото и духа като Цанев.

    Коментиран от #33

  • 5 И за

    29 7 Отговор

    До коментар #3 от "античалгар":

    шут не става ! Липсва му интелигентност за хумор и е самовлюбен !
  • 6 Българка

    75 21 Отговор
    Уважавам Стефан Цанев, но питам кое точно е доброто, оставено в наследство от ГЕРБ? Корупцията? Срастването на мафията с властта? Пълненето на чекмеджета с пачки и злато? Шуробаджинащината? Калинките, инсталирани навсякъде в държавната и общинска администрация? Превзетите правосъдие, следствие, прокуратура и всички силови институции от мафията? Некачественото строителство, което убива? Широко затворените очи и уши на правораздаващите? Рекета? Мога да задам още десетки въпроси
    По-скоро питам кое е читавото, върху което може следващо управление да стъпи, за да надгради? И коя е институцията, министерството, в което няма груби нарушения, граничещи с престъпления?

    Коментиран от #17, #35

  • 7 пери

    31 3 Отговор
    Имаме приемственост, но с обратен знак. Възприемат се най-лошите и порочни практики - корупция и лесно забогатяване като се докопат до властта.
    Приемственост в добрия смисъл ще има, ако управляващите искат да се потрудят за благото на народа си, а не за собствено. За собствено схемите са разработени и тази приемственост много добре работи.
  • 8 пройчо

    23 6 Отговор
    "... Така постъпваме ние не само днес, така постъпихме и със социализма. ..." ******Баш !... И здраво плю , сериозно задълбочено, многопластово ,манипулативно , непрекъснато--------ТИ ....именно ти !
  • 9 ИНЖ

    35 12 Отговор
    Значи да продължим да крадем еврофондове, да направим Правителствена болница световен център за незаконни трансплантации, да продължим да правим бутафорни "магистрали" и т.н., така ли!? Не - благодаря....
  • 10 Капиталист

    31 8 Отговор
    Ние какво можехме да направим? Просто дойдоха и ни наложиха плана "Ран-Ът".
    Един Ж.Виденов се опълчи и дотам- отнесе го като куцо пиле домат!!
  • 11 ИНЖ

    17 8 Отговор
    Значи да продължим да крадем еврофондове, да направим Правителствена болница световен център за незаконни трансплантации, да продължим да правим бутафорни "магистрали" и т.н., така ли!? Не - благодаря....Нека не раздават съвети "мъдреци", назначени за такива по партийна линия от БКП.
  • 12 българка

    35 10 Отговор
    Еха, и какво да приемем от ГЕРБ г-н Цанев - може би как да крадем от народа, без да ни търсят сметка, или да лъжем като разпрани, или да затваряме противниците си в затвори без съд и присъда, да раздаваме безотчетни пари на нашите хора!
    Към морална деградация ли ни призовавате, г-н Цанев!
    А бяхте уважаван човек, но по някакъв начин сте изгубили ориентирите си! Дано причината не е в това, което си мисля!

    Коментиран от #28

  • 13 ХАН КРУМ

    12 1 Отговор
    диалектическото отрицание винаги е било важно за всяко развитие.след 90г. в българия след социализма настъпи бандитизма ,като форма на обществени отношения.бандитите овладяха и икономиката и политиката,а посредственоста и простащината овладяха културата и морала.съсипахме образователната система и тя започна да произвежда функционално неграмотни хора.от къде да дойде развитието,с разграбена икономика ,опростачена политика и неграмотни и не образовани поколения. глупавия турчин вилнее из българия още от 90г до сега.време да го спрем да поумнеем.
  • 14 пройчо

    13 20 Отговор
    Дърто дрънкало,вечно мрънкащо с тънак гласец !!!!....къде беше последните 20 години --в ерата на Тлйстия Бою ????!!!
  • 15 адаша

    27 0 Отговор
    Принципно харесвам творчеството на Стефан Цанев. Но...Тридесет годишно крадене и лъжи от управляващите ни. Няма значение името на партията. Никакво значение. Всичко е плод на народо психология. Ние сме си такива. Сами си копаем...Били сме работливи. Глупости! Страшни мързели сме.А това завист, лицемерие , угодничество... Е тука, няма кой да ни бие в целия свят.
  • 16 Последния Софиянец

    17 17 Отговор
    Този съвсем се е отделил от народа.Явно живее на хранилка при Тиквата.
  • 17 и аз се питам

    20 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Cрacтвaнeтo нa мaфиятa c влacттa. Пълнeнeтo нa чeкмeджeтa c пaчки и злaтo. Шурoбaджинaщинaтa. Кaлинкитe, инcтaлирaни нaвcякъдe в държaвнaтa и oбщинcкa aдминиcтрaция. Прeвзeтитe прaвocъдиe, cлeдcтвиe, прoкурaтурa и вcички cилoви инcтитуции oт мaфиятa. Нeкaчecтвeнoтo cтрoитeлcтвo, кoeтo убивa. Ширoкo зaтвoрeнитe oчи и уши нa прaвoрaздaвaщитe.
    Изброих ги, както си ги написала!
    Всичко това е вярно!
    Само, че не е патент на ГЕРБ! Не, че ги оправдавам! Имало ги е, за жалост ще ги има и за напред! Нямам достатъчно мозък за да кажа как може да се изкорени това! А може и да няма как да стане! Щото развитието на човека е още на никъде! Те и най-големите демокрации още не могат да решат тия проблеми! Пример със закона за лобизма в САЩ! Прикрита корупция и връзкарство.
    Стефан Цанев интелигентно ни дава някакъв акъл! Колко хора ще го възприемат? Особено от съвременните хунвейбини?Страхувам се, че много малко! А пък от сегашните политици едва ли!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Колко

    12 23 Отговор
    е лесно човек да стане за резил,а Стефане? Жалко че толкова лесно омаза името си.

    Коментиран от #50

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Оня с коня

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "Станислав Георгиев Недков -Стъки":

    Здравей шефе! Поздрави от нас! Скоро връщаме Бойко ! Виждам че и твоя номер също е златен! От кой е подарък ? От победителя Бойко или от Дидо Пеевски?

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 10 Отговор
    Никога не е късно Цанев,човек да стане за резил.............От Герб не може нищо да се вземе........Радиацията от Гроб е живото унищожаваща!
  • 25 Аспарух

    15 8 Отговор
    Г- н Цанев, много ви ценя и винаги се възхищавам, когато ви гледам или чета ваши статии! Но как да стане приемственост, когато предишните не оставят нещо качествено, надеждно за следващите- примери много, но магистралите са отврат, законите- измислени само за властоимащите, които облатодетелстват тях, когато са на власт! А следващите, дори и да искат да направят нещо хубаво и надеждно за приемниците след тях- как да стане! Отговора е, че алчността изяжда всичко- ние сме племе, което е единственото, вредящо на себе си!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хуз

    5 11 Отговор
    Лицето СЦ като толкова харесва турците да заминава за Анадола, може би е един от тях? И това самозваните интелектуалци как нямат морални устои, джамии щял да ми прави, гербаджия
  • 28 Който и да съм

    18 8 Отговор

    До коментар #12 от "българка":

    Вий пък що мислите, че всичко в тая държава през последните 10 години е дело на ГЕРБ? Що, нямаме никакъв напредък ли? Имаме, със или без ГЕРБ! Какво ви става бе? Един ред не мога да прочета без "тиквата, гербаджии, арест, съд, затвор, Гешев" и т.н. И всичкото гарнирано с такава злоба и простащина ! Човек да полудее!
    Така не е било и в първите години след 1989г! Тогава имаше голяма конфронтация! Но, имаше някаква вяра и надежда ,че отиваме към добро! Може би, щото бяхме еднакво бедни и ощетени?
    Сега хулите ББ, ама задръствате магистралите към морето и Гърция!И това не са 5-10 хиляди души!
    Постоянно публикации, кой бил на Малдивите, Сейшелите и др. екзотични места. Няма лошо! Е, откъде тия пари? Боко ли ви даде?Сигурно не! Е, щом сте забогатели значи не всичко е черно! Вярно, има и неправди! Ще се борим срещу тях, колкото сили имаме!
    Тръгнали на протести, добре! Протестирайте щом искате!Ако съм на едно мнение с вас, ще ви подкрепя! Но, много моля, не ми пречете да се придвижвам свободно,да ида или се върна от работа,да си купя хляб, да си заведа детето на училище! Вие ми говорите ,че се борите за демокрация , но потъпквате грубо една от основните ѝ ценности!

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дрон беге

    11 8 Отговор

    До коментар #23 от "Оня с коня":

    Няма как да върнеш Боко,паткан.Я по добре пообиколи контейнерите,гюмтериер,да намериш нещо за ядене хабдал герберастки.Боко беше до тука ще гледа парламента като тебе,издалеко .През крив макарон,пропадняк.
  • 31 бай ставри

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Оня с коня":

    Връщаш скоро Бойко,ама напкон!Ти си властелинът на халката,подготви се,кюлхане,дилатация му е майката,гарбидж!!!
  • 32 Ленин

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Оня с коня":

    Абе грязник, конят втиква ли ти го от време на време,цървул подлога на българския Крали Марко Стъки,,само че с подкрепата на Боковата ДАНС!!!Малаумньйик!!!
  • 33 Партиец

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Крис51":

    На мен при социализъма ми беше много добре! Каквото кажех туй ставаше!
  • 34 Читател

    9 5 Отговор
    Стефане! Прав си,както обикновено! Ама, файда йок! ;0 Тия, не са гледали даже " Пътя към София"! Камо ли да са прочели някоя твоя книга! Остави! Няма смисъл!
  • 35 Читател

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Че що го уважаваш?! Сега е момента да го оплюеш по стар български обичай! Давай! Ти,си част от тълпата, която мята всякаква мръсотия! Не се колебай! Почвай!
  • 36 Протестър

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Нещо Стефан":

    Че какво има да губи?! Всички знаят че Стефан е гербераст и подлога на шайката! Писател! Знаем ги що за стока са!
  • 37 Визионер

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "античалгар":

    За нищо не става Славчо! Има да гледаме Тошко Африкаски и разни други маймуняци как ни се плезят по TV!
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор
    Мили ми Цанев, унгарците и чехите се справиха зaщoтo нa тяхнa тeритoрия бяхa рaзпoлoжeни вoйcки нa CCCР, a Бългaрия cи бeшe руcкa губeрния.... Мнoгo труднo ми бeшe дa oбяcня тoгaвa нa чeхи, пoляци, унгaрци и др., кaк тaкa у нac нямa cъвeтcки гaрнизoни...
  • 39 българка

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Който и да съм":

    Мисля че си "Господин никой" - от тези, които се задоволяват с малкото постигнато и се страхуват някой да не им го разбута, даже и да е за по-добро!
    И не съм от пътуващите до Гърция и Сейшелите, просто съм българка, която вижда по-далече от носа си!
  • 40 вуйна

    4 10 Отговор
    Прдължаваш ли да го уважаваш след този коментар? По-долно нещо едва ли може да се чуе от уж умен човек
  • 41 язък

    6 4 Отговор
    му за ученоста
  • 42 И най мъдрия си е МНОГО прост

    5 8 Отговор
    Нямам думи как възрастен човек може да пише такива неща,и да замита под килима най-наболелия проблем за България,каквато е корупцията! И тя ли трябва да бъде приемствена?
  • 43 кукумицин

    3 5 Отговор
    интересно,кое е това нещо,което бихме приемствали от гербавите?
  • 44 Бамбука

    4 4 Отговор
    Какво да се приеме от предшествениците ? Програма за бъдещето развитие на България в икономически и финансов план през следващите 20 години ? НЯМА ГО ! Да се приеме и стъпи на беззаконието и грабежа ? Сиреч, да го наследят следващите и да го доразвият ?
  • 45 бай Даньо

    12 4 Отговор
    Стефан Цанев е умен мъж , но става за посмешище сред това море от безморални и зли морони ... Ако това послание не се разбира наистина България няма бъдеще.
  • 46 Павел Пенев

    4 7 Отговор
    Да г–н Цанев,гербаджиите бяха тъпи и зли,макар че получаваха указания от Ердоган за който не може да се каже че е от тъпите турци.
  • 47 Омръзнало

    5 6 Отговор
    Товамрънкало и мянкало отдавна ми е омръзнало.
  • 48 прост

    8 3 Отговор
    Според многоуважаемия поет и писател Стефан Цанев, новите политици, идвайки на власт -трябва да продължат да крадат, опростачват имиджа на страната си, да се гаврят над народа и прочее отвратителни неща...така ли? Нека многоуважаемия да разкаже хубавите неща от управлението на Борисов за да се знаят и да се продължат....едва ли ще ги каже , защото няма такива.....
  • 49 Димитров

    1 0 Отговор
    Скромно мнение:защото политиците ни винаги са били езичници,нямат християнски ценности,нямат срам от хората,нямат страх от закона! (
    И от изказване на
    Б
    Найденов)






    т закона!(
    Б
    Найденов)
  • 50 Костов

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Колко":

    Кой си ти да съдиш големия Стефан Цанев? От коментарите се вижда, колко далече е мъдростта и човечността на този писател и драматург от безобразното поведение на "демократичните" варвари.
  • 51 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    С ПРАВО ПРЯКОРЪТ МУ Е -" СЛЪНЧОГЛЕД " ...- ОД КЪДЕТО ВЛАСТТА ОГРЯВА -- НАТАМ СА МУ НАСОЧЕНИ "ЛИСТЕНЦАТА " -НА СТИИВЪН ЦААНЪФ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 52 казах

    4 3 Отговор
    Приемственост в краденето ли?Точно това не желаем, да станем съпричастни на нещо което размива границите, оневинява виновните и вини невинните.

    Коментиран от #53

  • 53 ксп

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "казах":

    Чети внимателно написаното!Приемственост в добрите неща!
    11 години тъпчем на едно място, ама Кантарджиев защо го махнаха?
    Кажете нещо лошо за него?
    МИЛИ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ ОПРАВЯЙТЕ НЕЩА КОИТО РАБОТЯТ!!!
    ИНАЧЕ ПО НИЩО НЯМА ДА СЕ РАЗЛИЧАВАТЕ ОТ ПРЕДИШНИТЕ....
  • 54 Стефан Цанев - с уважение!!

    1 1 Отговор
    Какво трябва да каже правителство след Борисовото?? НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМЕ ДА КПАДЕМЕ, КАТО ПРЕДИШНОТО??? ТЕ ТОВА ОСНОВНО ПРАВЕХА, 112 Място.?? НАЙ бедната и изчезващи държава в ЕС?? Здравеопазване 000000??Пълни и Препълнени Гробища от без време починали!! Съдебта система, Трибунали?? Това ли ви харесва Господин Цанев, това ли да продължи искате!! НЕ СМЕ В АФРИКА, А В ЕС, ТАМ МОЖЕ ДАЕ ПОУЧИТЕЛНА БАСНЯТА ТИ, НО ТУКА ЖИВЯХМЕ В МАФИОТСКА ДЪРЖАВА 11ГОД
  • 55 Крадеме

    0 0 Отговор
    Да крадеме