10 Юни, 2021 16:03 6 847 81

Христо Николов за ФАКТИ: Ромският въпрос е изключително важен за изграждането на държавата ни

  • христо николов-
  • демократична българия-
  • листи

„Аз като гражданин на тази държава съм доказал, че имам място между всички други български граждани. Произходът ми е личен и социален, преди всичко съм гражданин на тази държава“, заяви ромският активист, който ще бъде кандидат за депутат от „Демократична България“

Христо Николов за ФАКТИ: Ромският въпрос е изключително важен за изграждането на държавата ни - 1
Христо Николов, снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С обявяването на листите на коалиция „Демократична България“ стана ясно, че една забележителна личност от гражданските протести в България - ромският активист Христо Николов, ще бъде кандидат за народен представител. Николов от много години се бори за по-успешна интеграция на ромите в българското общество, но далеч не само за това. В годините назад, а и сега той може да бъде забелязан на всяка една демонстрация и акция за съдебна реформа в България.

Христо Николов ще бъде под номер 114 в 25 МИР в листата на „Демократична България“, чийто номер за изборите е 23, и под номер 108 в 26 МИР София област.

От ФАКТИ се свързахме с него, за да го попитаме защо е приел поканата на „Демократична България“ и за какво смята да се бори, ако стане народен представител.

„Аз като гражданин на тази държава съм доказал, че имам място между всички други български граждани. Произходът ми е личен и социален, преди всичко съм гражданин на тази държава. Считайки се за такъв, редно е да дам от себе си, да искам да се развива по някакъв начин държавата и народът. На мен не ми е проблем, аз мога и отвън, без да съм народен представител, да си прокарвам моите идеи и кауза, която имам, но искам да покажа на обществото, че в края на краищата съм бил рамо до рамо всички тези мои съратници от улицата през годините. От 2012 г. много вода изтече, ние се познаваме поименно всички, без изключение. Беше редно да тропна по масата и да кажа: „Аз съм редом до вас. Какво ще се случи, как ще се случи, ние заедно сме тръгнали в тази битка за промяна и заедно ще я довършим, каквато и да е тя“.

На въпроса дали е имал покани и от други партии и коалиции, Николов отговори така: „Не. Никой не ме потърси, даже включително и от „Демократична България“, докато не „тропнах по масата“ и не казах, че съм готов, решен съм този път да им подам ръка и да покажем на обществото, че ние сме заедно. Аз постоянно това тръбя, да не се делим, че когато сме обединени, тогава сме по-силни. Това е реалността, за която аз многократно говоря – да не бъде разделено обществото. Това е един подход към моите събратя – когато ти си наистина гражданин и държиш на гражданството си, даваш от себе си за това гражданство, никой по никакъв начин не те дели. Това е мотивацията ми – да имат алтернатива моите събратя, да не се лутат, чудят и да казват, че не виждат свой представител“.

По отношение на бъдещите му борби, ако стане народен представител, Христо Николов заяви следното:

„Откакто съм активист в ромското движение си имам моя кауза. Тя се нарича Ромски въпрос. Това е въпрос, който е изключително важен за изграждането на нашата държава, защото пълноцветната картина не се състои само от един цвят на дадени цветя, тя е с палитра от много цветове. На база на това искам да създадем това мислене у моите събратя, че те са граждани, че произходът им е важен, но той е социален и личен и касае само тях. Това е интегритетът, за който аз няма да спря да се боря. Всеки да запази идентичност, но в същото време да са граждани, което значи да се направи така, че да не са социално изолирани, а да са социално живи. Както и документално всичко да им е уредено, да не се борят за оцеляването си всеки час“

„Целта е обществото да забележи не мен, а тези хора, които са дали от себе си, изградили са се, само че стоят някъде в сянка, в ъгъла. Основното е да изкарам от ромската общност на повърхността каймака, хубавината, за да заразя и останалата част и да покажа, че е важно да се бориш, че е важно да се изграждаш, че е важно да си част от общото и не трябва да се капсулираш и делиш“, добави кандидатът на „Демократична България“ за народен представител.

„Това за мен е кауза, това е начин на живот. Не е нещо, с което се заигравам, нося си го в душата. Когато чувстваш дискриминацията, когато чувстваш отчуждаването, разделението, няма как да не предприемеш ход, при условие, че го носиш в душата си и го чувстваш“, каза още Христо Николов по отношение на интеграцията на малцинствата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    37 31 Отговор
    Това е бъдещият ви президент.

    Коментиран от #75

  • 2 хаберих

    41 8 Отговор
    Ромският въпрос е изключително важен за изграждането на държавата ни,штото ша ни романайзират скоро. Ща вземат властта и ша дадат някоя пара за чаветата. За наш те чавета. И ние ще ги сменим ромите и ромките у "Чистота"-та. Адии,бабоууу!
  • 3 Чичо Сам...

    62 9 Отговор
    Защото само ромките раждат, а българките се правят на студенти. Все повече ще има "ромски" политици в България.

    Коментиран от #12, #16, #48, #58

  • 4 нннн

    30 2 Отговор
    Ха! Бяла лястовица!
  • 5 Aaaaaa

    35 6 Отговор
    Ужас.

    Коментиран от #15

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 3 Отговор
    БРЕ ТАЯ държавна сигурност и сред цигойнерите е бръкнала........
  • 7 Барман

    52 3 Отговор
    Най-после! Доживях! ДБ си включиха ром в листата!:) Досега караха само на уйски и разни коктейли!:)
  • 8 Нямам срам пред вас

    48 4 Отговор
    Когато им резнат изцяло кранчето за пари колко бързо ще се интегрират....

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Барман

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Сам...":

    Че то това е ясно! То, освен Ром в скоро време други напитки няма да се продават!:) Имам предвид България!
  • 13 Галев

    8 3 Отговор
    Ей пешо като те набарам ще ти обърна носа с хастара на горе не ми трии коментарите подлога на новите измамници
  • 14 хайл

    52 4 Отговор
    Я да чуем какъв е ромският въпрос-колко грамотни и конкурентноспособни са братята ти,колко от тях живеят на помощи без никакви критерии,колко от тях плащат данъци,ток,вода,билетче в транспорта,колко от тях ограбват,бият ,тормозят възрастните хора по селата,колко от тях са се оженили и родили под 14 годишна възраст,колко от тях са престъпници(за чийто престъпления куките и съдът си затварят очите),колко от тях горят боклуци,за да се топлят зимата,колко от тях са в групте с джепчии и просяци???????И най-важният въпрос-дали ще се ингегрират следващият век?Защото повече от 30 години нещо не им се получава интегрирането...А на теб гусупудин Николов целта ти е депутатската заплатка и далаверката!!!
  • 15 Ромлянин

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Aaaaaa":

    Че кво му е ужасното?!:) Ромски десен политик!:)
  • 16 Разказвач

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Сам...":

    Едно време и студентките раждаха!:) Ама, на днешните това звучи ,като приказка!:) "Имало едно време...!:)
  • 17 браво

    49 3 Отговор
    Колкото и да не обръщаме внимание, тази етнос се разраства в България и трябва да се вземат сериозни мерки за интегрирането му, но не със социални помощи и детски, а с образование. Стимули трябва да има единствено за желаещите да се образоват и работещите.
    Това което ГЕРБ правеше 10 години със създаването на все по големи гета закопава държавата - колкото по -прости и бедни, толкова по лесно ги контролират на изборите и такива маргинални общности решеват съдбата на цялата държава.

    Коментиран от #21

  • 18 Либерал

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Нямам срам пред вас":

    Дано се интегрират с щеркати!

    Коментиран от #64

  • 19 111

    10 0 Отговор
    Верно ли бе
  • 20 Истински

    9 0 Отговор
    Я гледай ти
  • 21 хайл

    39 3 Отговор

    До коментар #17 от "браво":

    в грешка си-те не искат да се интегрират.Искат да си стоят в гетата,да си надуват чалгата,да си гледат конете и да си палят огън.Това им е в кръвта и никакви напъни за интеграция няма да го променят!
  • 22 И каква е алтернативата

    41 1 Отговор
    Топящото се българско население, концентрирано в София само мрънка колко е Велико, а остави една тиква го управлява 12 години. Мишоци, на един протест пред прокуратурата днес да се събрали 20 човека, но пък много драскачи-разбирачи по форумите. И все многознайковци. Къде бяхте, когато избираха Гешев и ДБ протестираха? Ами сега много разбирачи, как един циганин станал политик. Че какво друго, ако не интеграция с тези хора? Война ли ще правим или изведнъж българите ще започнат да имат по 4 деца? То от курвалак и комплексари не можеш да се разминеш в България.
    Да, ромският въпрос минава през интеграция. Ама не герберска интеграция с откраднати пари, а инвестиции в целеви политики. И да, българското общество толкова се е изпростачило и чалгализирало, че вече и циганите ни се смеят.

    Коментиран от #27

  • 23 Няма да гласувам за тия тогава

    30 6 Отговор
    Тоя слуша ли се какво говори. Тая интеграция се доказа, като нещо невъзможно. Няма как да интегрираш някой в нещо, когато той не иска и няма капацитета да разбере защо въобще трябва.

    Коментиран от #24

  • 24 Интеграция

    12 11 Отговор

    До коментар #23 от "Няма да гласувам за тия тогава":

    Има много цигани, които искат да живеят нормално. Има цигани с истински професии. Трябва да се работи с децата. Така че не си мисли, че няма смисъл, напротив. Другото е популизъм и задълбочаване на проблемите. Или очакваш Възраждане да оправят нещата, дето само на думи са хубави, но на дела не сме ги видяли.

    Коментиран от #30, #43

  • 25 pbdan

    25 0 Отговор
    Има два основни начина за окончателно решаване на ромският проблем. 1 - социална политика на базата на поговорката "Който не работи не трябва да яде". 2 - Стимулиране на естествените потребности на този етнос да пътуват по света - знамето им е колело на каруца.
  • 26 Ицо Шпека

    11 0 Отговор
    Ееее, само за един ром ли е квотата в американската пария?
  • 27 Работник

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "И каква е алтернативата":

    Аз, не паркирам в синята зона и не гласувам за ДБ! ;0
  • 28 мишо

    10 4 Отговор
    няма добри роми то е в гена
  • 29 Светослав

    13 1 Отговор
    Те ромеите са, които дпс, пускат пипала навсякъде
    Усетил безплатното кебапче и решил да управлява. Защо не е жив......
  • 30 Препатил

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "Интеграция":

    Бегай да работиш с тях! Тогава ще разбереш за какво става въпрос!
  • 31 ХАРИ

    22 1 Отговор
    НАСКОРО ПЪТУВАХ В РЕЙС 83 В СОФИЯ ПРИ НАПРАВЕНА ЗАБЕЛЕЖКА ЗА МАСКА КЪМ ЕДИН РОМ ТОЙ КАЗА СЛЕДНОТО НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЧЕ ВИ БИЕМЕ ЗА ТЯХ НЯМА ПРАВИЛА ТО Е В ГЕНА ИМ
  • 32 оня

    26 1 Отговор
    Доказано е, че ромите е невъзможно да ги интегрираш. Може би има някакъв нищожен процент, но това не променя нищо. Който не плаща данъци, не трябва да гласува:))
  • 33 TTТТ

    11 2 Отговор
    "ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ" Е ИЗХОДА!!!
  • 34 новите Българи

    2 9 Отговор
    Вие ни отричайте и подигравайте,пък Ние ще ставаме много ама мнооого...

    Коментиран от #37, #66

  • 35 суверен

    18 2 Отговор
    А къде беше гражданино, когато герб-сдс купуваше две трети
    от циганския вот. Не желая да ми определят правилата неграмотни,
    агресивни и продажни политици, избрани с гласовете на циганите.
  • 36 Iva

    16 0 Отговор
    За каква България става дума - ромска, турска или българска ? Не можете да си я поделите ? Ще я разсипете тази България и после ще ривете ама ще е късно.
  • 37 Ким Чен Ун

    7 4 Отговор

    До коментар #34 от "новите Българи":

    Вие сте толкова българи, колкото аз кореец!:)
  • 38 булгаристанец

    3 1 Отговор
    А бе я в киреча.......!!!!!
  • 39 7724

    12 4 Отговор
    Новите соросоиди - „Демократична България“Много, много се изложихте щом вече издигате и неграмотни....

    Коментиран от #50

  • 40 Ей льольо

    12 7 Отговор
    Имам приятели цигани. Супер много се дразнят от думата роми. Истинските цигани са горд народ, които си спазва обичаите повече от нас.
  • 41 Behemoth

    8 0 Отговор
    Ами тя интеграцията работи ....минавам покрай едно училище за шивачки и строителни работяги там са калабалък не може да ги разбереш кои от кои са... еднакво умни ...чалга и рап...скоро освен славяни и прабългари ще вкараме и ромей в етноса...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 pbdan

    26 1 Отговор

    До коментар #24 от "Интеграция":

    Лошото е, че и малкото образовани цигани не искат да работят за етноса си, а все някой друг(българин естествено) да върши тая работа. Образованият циганин бяга от гетото, отива в друг град, жени се за българка и дума не споменава за рода си. Затова нямат интелигенция.

    Коментиран от #46

  • 44 Аз Негодника

    7 1 Отговор
    Много ми прилича на КОСТОВ... Като млад...Бъдещия главен прокурор Христо Иванов Ахмедов веднага да направи ДНК проверка...И ако теста е отрицателен да направи масов протест под надслов ЖИВОТА НА МУРГАВИТЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ.
  • 45 любител

    7 2 Отговор
    само това остана досега в парламента турци а сега и роми.това вече на нищо не прилича.
  • 46 любител

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "pbdan":

    интелегенция и цигани две несъвместими неща като огъня и водата.
  • 47 асдфдс

    7 1 Отговор
    Е нали за пример са ни американците ве хора, що се прайме на глупави - вижте там как са интерирани т.н. афроамериканци и си направете сметката дали може да се случи това нещо. То и в европа се напълни с гета вече, това нещо ИНТЕГРАЦИЯТА е неосъществимо!
  • 48 вън БХК

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Сам...":

    Ами не е така, това е писана политика. През соца когато за всички важаха законите, населението се увеличаваше-циганите и българите се увеличаваха пропорционално. Ако населението намалява би трябвало да намаляват еднакво, уви не е така. Населението на страната намалява-само българското, циганското се увеличава.
  • 49 ай де бе

    11 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Аз като гражданин на тази държава съм доказал...

    Този първо е циганин, после соросоид, протестър и след това безсмислен гражданин на тази държава
  • 50 Бау

    3 10 Отговор

    До коментар #39 от "7724":

    Тоя циганин , със сигурност е по-грамотен от теб ! Пишеш за соросоиди, дори без бегла представа за Сорос . Чети си комиксите и не се занимавай с писане по сериозни теми ! Имаш сериозно бъдеще , като анимационен герой
  • 51 Бау

    3 0 Отговор
    Като гледам , колко му е избираемо мястото , само за парлама ще е
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Домуз Ага

    7 0 Отговор
    На гладен циггайнин вяра да нямаш,и на сит също
  • 56 България

    5 2 Отговор
    Българите намаляват защото отиват в чужбина да мият кенефи само и само да не са в България. Те отпадат като българи. Претопяват се със местните. За това процента им в България намалява. Ще дойдат други хора , няма да остане празно.
  • 57 324

    5 1 Отговор
    Всяко правило имма изключение, което потвърждава правилото. Тези. единични случаи, които се рекламират от време на време са изключение и не може при 99 % потенциални престъпници живеещи на наш гръб да викаме "ура". Доста такива за 32 години ги излъчваха за по един мандат от всички партии, но "ром" при "автентичната" десница си е жива смешка.
  • 58 БПФ

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Сам...":

    Раждат, защото получават 20 вида помощи за всяко чаааве, а за българските майки и децата им няма ни стотинка !!! И тия помощи не се спират, дори ако хъхрещото не може да говори членоразделно, ако не ходи на училище, ако стане малолетен престъпник,дори ако самото то започне да прави чаавета.
    Иначе на всички опити да се прокара проектозакон за помощи за всички деца се разбиват в желязното: "пари нЕма"... "нЕма" само за работещите Българи - за хъхрешките примитиви винаги има и то в пъти повече.
  • 59 БПФ

    14 0 Отговор
    Какъв е тоя ромов въпрос и защо има ромов въпрос а няма турски, арменски, еврейски, китайски въпрос? Защо вечно на това племе трябва да се обръща специално внимание?

    Иначе интеграция е възможна отчасти само ако си припомним, че според Конституцията всички са равни пред закона !!! Премахване незабавно на всички незаконни привилегии за хъхреците, прилагане на законите до последната буква, така както се прилагат спрямо нас. Който не му харесва, да си събира парцалите, да се качва на талигата и да се маха !!!

    Не да ни карат да се чувстваме като роби в собствената си държава. Реално всяко работещо българско семейство е принудено да храни по един хъхрек !!!
  • 60 Ха ха ха

    6 1 Отговор
    Безплатна ваксина за “бъдещето” на България! До един да се ваксинират с файзер ваксината!
  • 61 Край

    9 0 Отговор
    "Произходът ми е личен и социален"
    Бай ... Ристо що значи това бе
  • 62 ГруЮ

    5 0 Отговор
    Гражданин, та гражданин…ми наречи се веднъж българин, да ти повярваме поне малко.
  • 63 пешо

    2 1 Отговор
    альоу, градските дьесни! да не разправяте след някоя и друга година пак приказки под шипковия храст! боци поне по пеесе льеа им даваше на тия "избиратели", вие искате метър да минете, само да включите тартора им в листата. ваш'то много мяза на сиганска раб'та, шъ знайти!
    е, и да се докарате на спонсорите искате, същите известни като носители на едни... ценности, де!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Асен

    5 2 Отговор
    За Демократична България няма да гласува нито един ром, даже и да получи 50 лева!
  • 66 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "новите Българи":

    Когато започнете да ставате много, моментално се разселвате по други области или държави. Трябва да има глупаци да работят и да ви изхранват. Когато глупаците намалеят (т.е. вие ставате много) вие се разселвате моментално. За съжаление системата у нас позволява и стимулира това, но и това ще е до време. Не случайно нямате ваша държава. Единствено в Бангладеш е единствениет ви нещастен опит.
  • 67 Gen Gurko

    6 1 Отговор
    Този НПО-шки мингян е пълен празноглавец и досадник. Кошмар.
  • 68 на море

    4 1 Отговор
    Естествено, че ще изберат ром за кандидат-депутат, няма да изберат някой професор или писател, я. Търкулнала се тенджерата, па си намерила похлупака. Предишния път- на 4 април- гласувах за тях- и мои приятели, колеги, роднини, сега ще ходим всички на море в Гърция и Италия.
  • 69 Рабфак

    3 0 Отговор
    Тъкмо с Атанасов от Рабфак ще си говорят на важни интелектуални теми.
  • 70 безпартиен

    4 0 Отговор
    Интеграция на този етнос е имало само по времето на Османската империя!Свързан е с много б.ой и много е...ане!Така,че развити западни"демокрации" не са го направили това интегриране,та ние ли?Всичко е много примамливо казано от този ц.и.ганин,но как ще накара останалите да спазват законите?
  • 71 7777

    2 0 Отговор
    Целият Факултето ще гласуват против герб!
  • 72 Ледарски

    2 0 Отговор
    Този ром как ще се яви на изборите за депутат- с лед или с Кока-Кола, или като коктейл Маргарита? Това е от съществено значение.
  • 73 Терминал 2

    3 0 Отговор
    Затова бягат читавите българи оттук, стягат си багажа и към Терминал 2.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ало

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Честен комунист ли си?
  • 76 има право

    2 0 Отговор
    много достойна позиция и кауза.
  • 77 ПАТЛАДЖАН

    1 1 Отговор
    УБАВА РАБОТА , АМА ЦИГАНСКА --- ЩЯЛ ДА СЕ БОРИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ ............................... НЯМА ДА СТАНЕ НО ЩЕ СЕ БОРИ ДА КРАДЕ И ТОЙ !
  • 78 СЪДИСТ

    0 0 Отговор
    КОЙТО СЪДИ НЯКОГО СЕ КАЗВА СЪДИСТ !
  • 79 МИНАЛ ТЕСТА

    0 0 Отговор
    ДАЛИ Е ОТ ГЕРБ ИЛИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ИЛИ ОТ БСП ИЛИ ОТ ДРУГА ПАРТИЯ ............... СЕ ТАЯ , ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ Е МИНАЛ ТЕСТА ДАЛИ Е КРАДЕЦ , ЛЪЖЕЦ И МОШЕННИК ! ОПГ.
  • 80 БиБи Кинг

    0 1 Отговор
    Тоа ми прелича да е од Зайковина деа! Треба да е некой роднина на Сашо Македонковски, ако не и прек потомак-престолоседател?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.