Last news in Fakti

12 Юни, 2021 10:00 9 404 67

Турция на Ердоган не е доволна от земите, които владее

  • реджеп ердоган-
  • мехмед юмер-
  • турция-
  • земи-
  • османска империя-
  • неоосманизъм-
  • кемалисти

Ердоган няма напълно да се откаже от амбицията си за влияние върху турската малцинствена общност у нас

Турция на Ердоган не е доволна от земите, които владее - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Мехмед Юмер:

От създаването на Република Турция до наши дни темата за османското минало винаги е била съществен елемент от турската политическа мисъл.

В последно време е с още по-засилващи се функции. Кемалистка Турция оценява османското си минало предимно по два критерия: приобщаването на нови земи и загуба на земи. За кемалистка Турция Османската империя, която приобщава нови земи, е еталон за успешен модел, а периодите на застой и загуба на територии се дължат на личните неуспехи на султаните, които ги губят. Затова кемалистите не обичат неуспешните султани. А успешните монарси са втъкани в историческата доктрина и се изучават в училище като исторически величия. Особено след идването на ислямистите на власт, начело с Реджеп Тайип Ердоган, през последните две десетилетия османското минало се превръща в основна тема, ислямистите прославят периода на възход на империята и развиват тезата за „ислямски джихад“, „ислямски халифат“, „превъзходството на исляма“. Докато ислямистите се смятат за преки наследници на османците, то десните националисти, които сега са коалиционен партньор на Ердоган (условно казано пантюркистите) възприемат Османската империя като своеобразна турско-ислямска държава. Според този възглед империята на турците мюсюлмани е имала определяща роля в световните дела, имали са военно превъзходство и са владеели широки територии.

Днес Турция на Ердоган не е доволна от земите, които владее. Тя не е доволна и от факта, че не е определящ фактор в световната политика. И когато се съюзят ислямистите с националистите в управлението, тези комплекси избиват навън. Днес това схващане за османското наследство е залегнало в основите на политическата мисъл на управляващите в Турция. Тези управници създадоха една Нова Турция, която се опира на турско-ислямския синтез и се превръща в дестабилизиращ фактор както във вътрешната, така и във външната политика. Те искат да са силни като османците, да властват над широки земи като тях и да се реваншират на Запада. Затова смятам, че и видеообръщението на турския президент, изпратено до Десетата Национална конференция на ДПС през миналия декември беше по-скоро израз на разбирането на Реджеп Тайип Ердоган за широките му душевни граници, отколкото отказ от амбицията му за влияние и примиреност пред водещата роля на ДПС сред турската малцинствена група в България.

Ердоган няма напълно да се откаже от амбицията си за влияние върху турската малцинствена общност у нас, каквото към момента няма. Част от мюсюлманската общност в Западните Родопи го уважава по линия на исляма, смятайки го за “голям” лидер в ислямския свят, който се държи смело и не отстъпва пред Запада. Но в огромната си част българските турци имат напълно светски възгледи, поради което доктрината на ислямизма, последовател на която е и турският президент Ердоган не прониква сред тях. Това са принципни различия, които няма как да бъдат изгладени. Поканата на Ердоган към лидерите на Движението е ясно послание, че той иска да маркира своето влияние върху турската и мюсюлманската общност в България.

Един от основните акценти в българските медии от посещението на делегацията на ДПС в Турция бяха думите на г-н Мустафа Карадайъ, който е говорил за прародината или майката родина „анаватан“, за отстояването на турската идентичност, за турската малцинствена група, която е останала по тези земи след рухването на Османската империя. Все неща, които нежно галят ухото на султана от Босфора. Говорил е неща, които той иска да чуе.

Обикновено винаги така става - тук се говори едно, а там – друго. Интересът клати феса.

Мехмед Юмер е е журналист, външнополитически анализатор със задълбочени познания в турския и близкоизточния обществено-политически живот и издател на сайтовете http://www.obzornews.bg и bakis.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    79 15 Отговор
    Ми да си върнат земите на кюрдите да си направят държава и готово

    Коментиран от #7

  • 2 Дедо ви

    101 15 Отговор
    Колко прав беше Бай Тошо... Великите демокрации заедно с СДС и Жельо им създадоха партия...

    Коментиран от #29

  • 3 ПатрЕотът

    112 9 Отговор
    и Ние сме с отнети територии, да вземем да нападнем съседите ли ?? а простия карадайъ ако беше в русия щеше да е заточен отдавна в сибир за предателствата !!!

    Коментиран от #14

  • 4 БОЛШЕВИК

    98 29 Отговор
    Турците винаги са ни гледали като роби, бяхме наистина свободни и откъснати от тая сган, само през периода от 1944г. до 1989г. Сега как се държим спрямо Русия, няма да има кой да ни помогне.

    Коментиран от #42

  • 5 Сократ

    88 16 Отговор
    Всеки помни любимата част от историята. И ние помним Константинопол Цариград. Ердоган, като му е тясно, да хваща пътя за Азия.
  • 6 И ОТНОВО

    42 4 Отговор
    плашене,сметки,уидурми,извличане на политически дивиденти и пр.
  • 7 Бай ганю

    36 14 Отговор

    До коментар #1 от "Хммм":

    И кюрди арменци евреи кога са имали държава, питам аз и отговор не искам

    Коментиран от #8, #11, #33

  • 8 БОЛШЕВИК

    28 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бай ганю":

    имали са Византия!!!

    Коментиран от #22

  • 9 Супер

    70 10 Отговор
    Турците няма как да завземат България, защото ние отдавна сме завладени от руснаците, после преминахме в ръцете американците. Това е ясно и на децата от яслата. Интересно защо българина е навел глава и мълчи пред господаря си дошъл отвъд океана, изнасяйки му всичките богатства, а се хваща на стръвта, че видите ли турците ще ни завладеят. Интересно защо българина не усеща, че възползвайки се интимно от него го плашат, че турчина го желаел. Патриотите и те се наредиха да плашат българина с турците, естествено видяха шанс за да влязат в парламента. А в същото време са безмълвни за загиналия пилот, а именно патриот беше министър на отбраната, а нищо патриотично не се случи в Българската армия, нито летателните часове се увеличиха, нито отбраната ни се подобри

    Коментиран от #15

  • 10 Кокорчо🙄

    38 6 Отговор
    Мемееед пий си апчетата преди да пишеш простотии, тебе като бг гражданин не те ли интересуват българите в Македония Сърбия Молдова, егати иронията бг амуджа да дава акъл на турчин

    Коментиран от #17

  • 11 Най старите държави в Света са...

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бай ганю":

    Техните!Но на куха тарамбука какво да обесняваш?То и затова исляма е намерил пристанище при тарамбуките!
  • 12 Последния Софиянец

    37 7 Отговор
    80 млн ,а Мала Азия става пустиня.Трябват им нови територии с плодородна земя иначе загиват.
  • 13 Мария

    65 22 Отговор
    В България няма турци и турско малцинство, има потурчени българи български граждани.
    Това, че турция определя мюсюлманите в други на нея страни за турци, е проблем за всички държави около нея.

    Коментиран от #18, #43, #55

  • 14 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "ПатрЕотът":

    В Русия има новичок.
  • 15 Булгур

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Супер":

    Самата истина
  • 16 Хасан

    20 15 Отговор
    Фетулахдчията Мехмет ...човек който слуша един имамин да пише така за политически лидер е комично
  • 17 Булгур

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кокорчо🙄":

    Този Мемед е гюленист ве брат знаем си го
  • 18 Булгур

    19 32 Отговор

    До коментар #13 от "Мария":

    Те и макетата не са българи но ги определяте за българи аре на ляво

    Коментиран от #31

  • 19 Deepdown

    32 2 Отговор
    Не знам някога да ли излизала статия в турските медии за българският президент или премиер какво е това сутрен вечер ердоган

    Коментиран от #24

  • 20 Ако у нас

    35 11 Отговор
    Има политици с топки и истински българи, този безумец не би си позволил подобно поведение. А нашето родно ДПС, дето има права и свободи, каквито и българите ги нямат какво прави!? Нали ролята им уж беше да отстояват етническия мир, а изведнъж се оказа, че Турция им била родината. Тази партия трябва да бъде забранена, защото ще ни докара големи беди.
  • 21 фен на сидеров

    20 6 Отговор
    а, не му ли се иска и Крим да си върне !? доста ще се озори......
  • 22 Бай ганю

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "БОЛШЕВИК":

    Ааааа имали са, ми да си я вземат тогава
  • 23 фен на сидеров

    18 4 Отговор
    а, не им ли се иска и Крим !? ще се откажат бързо с по някой и друг счупен зъб !
  • 24 КОЙ

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Deepdown":

    Трябва да се промива мозъка на Българина , че турчина е приятел а той по малко да разрушава България.
  • 25 Пламен

    20 32 Отговор
    Турция никога не е нападала България.
    Русия ни е нападала два пъти,през ПСВ и през ВСВ,като последния път ни е окупирала.

    Коментиран от #34, #38

  • 26 Чочо

    17 13 Отговор
    Искаме всички българи по света да имат България за своя родина или да я помнят като прародина,а за турците не можело да имат Турция за прародина....някак много лицемерно.
  • 27 Тошко

    12 2 Отговор
    Що за глупава статия е това
  • 28 Ако турците не бяха дошли през 14 век

    13 30 Отговор
    Сега българи нямаше да има, нито България.

    Коментиран от #45

  • 29 Стефан

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Смешник, червен, ДПС го регистрира бащата на прокурор Кокинов по заповед на Луканов, постоянно пишеш едно и също, не си на партийно събрание комунист смотан.
  • 30 mhaden

    13 6 Отговор
    Недейте да подклаждате излишно напрежението!!!!
    Изявленията от турска страна винаги са били в оговор на някой ненормалник от съседна дъжава или европейски политик, който го е страх от Турция!!!
  • 31 Ей, булгур

    15 7 Отговор

    До коментар #18 от "Булгур":

    Аз по македонски разбирам всичко, а на турски език знам само баклава. Затова е ясно кой откъде е. Остани си с булгура!

    Коментиран от #46

  • 32 боил

    29 6 Отговор
    Няма какво да се лъжем ...бълг. “турци" въздишат по Османската империя. Ако Ердоган намисли нещо , те ще ни предадат И точно това значат думите на Карадайъ. Тази партия е антибългарскаи политиците да взимат мерки, а да не се правят на не чули и не разбрали.
  • 33 Армен

    29 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бай ганю":

    Ти Армения знаеш ли колко древна държава е?Чети история. Стара Велика България и България на Дунава са много, много по-древни държави от Османската държава.

    Коментиран от #39

  • 34 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    21 16 Отговор

    До коментар #25 от "Пламен":

    Трябва да си много благодарен на Русия, че не сме окупирани от Турция! Тя ни е освободила от турско робство, а ние за благодарност през ПСВ и през ВСВ сме били на страната на врага на Русия. Затова пък СССР ни помогна след ВСВ да изградим съвременна България. Имаше една максима, която не я знаеш: електрификация + съветска власт. И почти цялото ни въоръжение е съветско. А ние за 30 години преход унищожихме по-голямата част от него и с почти нищо ново не сме се сдобили. Сега пак сме врагове на Русия. След измислените шпионски скандали, Русия даже не ни класифицира като вражеска държава! Но такива като теб не могат да го оценят!

    Коментиран от #37, #40, #41

  • 35 БХОРТЕИ

    17 6 Отговор
    Турците са като хлебарки могат да налазят България.
  • 36 А нашата

    23 3 Отговор
    А за нашата Велика България, за нашите бивши граници ние какво да кажем. Така добре си живеехме българи, мохамедани. Всяко село беше като оазис. А сега пустош, запостели села, разбити пътища. Крайно богати и крайно бедни българи, с милиарди в чужди банки, с дворци и палати по море и по балкани и другите бедните без пари дори за храна и лекарства, в панелки или в керпичени къщи. Това е сега България, която я направиха политици и упеавници вече 30 години. А Доган, Пеевски, Борисов и тяхната клика как живеят, с кючета злато и валута, с палати, хотели, а нито българите нито нашите мохамедани живеят като хора. А този неграмотник от ДПС дето се кланя в Турция да си отива там да живея, а не да взема и залъка от устата на раята от Родопите. Вън на всички крадливи мутри от България.
  • 37 БХОРТЕИ

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Точен коментар но не всеки може да го разбере.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Древна древна, колко да е древна...

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Армен":

    Кога се разпадна СССР....някъде от тогава е.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да не си меллез

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Между бгдървосекач в Коми и местна руска шллюха?
  • 42 Красний шапкарин

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    Големи ашлаци излязоха тез нащи братушки, ей ; 100 пъти се юрнаха като арслани, да завладяват Проливите и 100 пъти се върнаха тотално на...рани. Ех, ако беше наш Босфорот, товарищ ; наметнали потни ватенки, щяхме да си пием бояршника, край него, да замезваме с болгарскими памидорами и да замерваме с калашник фъркащите птички. А сабахлен, на трезва глава, свежи и бодри като агурчики, щяхме да строим КомунизЪма с Марксиско-Ленинските пролетарски дубинки.
  • 43 Миии..!

    15 11 Отговор

    До коментар #13 от "Мария":

    Да бяхте ги интегрирали тези малцинства и всички щяха да станат настаящие българи. А вие ги наритахте в Трудови войски и КЕЧ, тотално ги изолирахте от управлението на държавата, обрекохте ги на най-черна гастарбайтерщина, през 10 години ги изселвахте в Турция, за да вземете на безценица имуществото им, и след това ми ривете защо тези хора са станали турци, роми и помаци.

    Коментиран от #44

  • 44 ай де бе

    25 8 Отговор

    До коментар #43 от "Миии..!":

    И защо след като сме ги "изселили" половината се върнаха, а нито един от Тракийските българи не посмя след изселването да се върне??!

    Коментиран от #50

  • 45 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ако турците не бяха дошли през 14 век":

    Историята не признава условно наклонение- ''ако''.
    По същата логика, ако османците не бяха ни завладели, в момента щяхме да сме Велика сила. Можеше и Марс да сме колонизирали. :)
  • 46 Булгур

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ей, булгур":

    Булгур=булгар

    Коментиран от #54

  • 47 Реалиста

    7 3 Отговор
    И ДПС в България не е доволно.Иска територията на България да стане Турска.
  • 48 осман паша

    2 15 Отговор
    правилно!турция да завладее българия,нейна исконна територия!ще живеем по добре отколкото при Боко и герб!!!
  • 49 Не съм Хасан

    19 6 Отговор
    Много е просто, за да живеем в мир и разбирателство с нашите съседи трябва да има реципрочност. Т.е. май-малкото да правим тук това, което там прави Турция. А именно:
    Да променим всички турски имена на села,градове, местности с български-както е направила Турция.
    Да задължим със закон побългаряването на турските фамилни имена завършващи на "ов,ва,ев,ски" например-Ахмет Доганов, Лютви Местанов и т.н.- както е в Турция.
    Да нямаме мюсюлмански партии като ДПС , както няма православни партии в Турция.
    Да превърнем джамиите в музеи или църкви-както прави Турция
    ...и т.н. и т.н...
    Така се постига Мир, Сътрудничество , Спокойствие...

    Коментиран от #52

  • 50 Хайде, ся.....!

    11 9 Отговор

    До коментар #44 от "ай де бе":

    През 1952 година бяха НАСИЛСТВЕНО изселени в Турция 240 000 мюсюлмани. Причината- ми да се направи мръсно на страната, току що приета в НАТО. Някой върнал ли се е от тях ?! През 1968 и 1978 година "заминаха" в Анадола още стотина хиляди. А тези, които се върнаха от "Голямата екскурзия ", през 1989 година, се сблъскаха с прелестите на "демокрацията" и през следващото десетилетие, кой с виза , кой нелегално, пак хванаха пътя към Босфоро. Та "благодарение" на червените пирени, днес в България, всяко семейство от българските турци, без изключение, има много близки родствени връзки с Турция. И вече трудно различават "ватана" от "анаватана" , както "загатва" Карадайъ. Вот пачему, тих бял Дунав се вълнува в сърцето на Ердоган. А занапред-паживем, увидим. Падишах или Батюшка- Цар ?! Арбитър- щатските братушки и множащите се ромлянски легиони.

    Коментиран от #51, #67

  • 51 ай де бе

    15 7 Отговор

    До коментар #50 от "Хайде, ся.....!":

    Недей да лъжеш баш като потурчен циганин. Няма никакво НАСИЛСТВЕНО изселване, има
    СПОГОДБА МЕЖДУ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЗА ИЗСЕЛВАНЕ ОТ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД, ЧИИТО БЛИЗКИ РОДНИНИ СА СЕ ИЗСЕЛИЛИ В ТУРЦИЯ ДО 1952 ГОДИНА
    и това си го има офицялно с договор.
    В периода 1969-1978 г. близо 114 392 души се изнасят от България в Турция, това е в резултат пак от тая спогодба между двете страни.

    НАСИЛСТВЕНО избити, изселени и заграбени имотите им са Тракийските българи.

    Коментиран от #57

  • 52 Бонго Васил

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Не съм Хасан":

    В Царството Небесно и Ромлянско ще има Мир, Сътрудничество и Спокойствие.
  • 53 гост

    6 8 Отговор
    По всичко изглежда, че Ердоган ще докара война, в която Турция ще бъде ликвидирана от великите сили, за да остане само територията ѝ, населена само с две трети от населението, защото една трета, или 30 000 000 милиона ще бъдат ликвидирани във военните действия за няколко дни.
  • 54 До неграмотния

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Булгур":

    Булгур е зърнена храна, която се приготвя от различни сортове твърда пшеница чрез попарване, изсушаване и натрошаване. Булгурът се използва широко в средиземноморската, близкоизточната и индийската кухня. Вкусът му е лек и приятен.
  • 55 Браво

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мария":

    Пожелавам ти синът ти да докара заврян зет от тези турци, които уж били българи, а мъжът ти да има любовник от Столипиново АМИН
  • 56 Стефан Петров

    6 5 Отговор
    Трябва ясно да се каже истината- България умира. Държавата е неразривно единство от територия, народ и власт. За качеството на нашата власт /изпълнителна, съдебна и др. няма да говоря/ то е отчайващо. Народът ни скоро ще стане 5 милиона а Турция 100 милиона. Освен Турция и Румъния иска да си върне южна Добруджа. И ако някой си мисли, че като членове на ЕС и НАТО ще ни помогнат- много се лъже. Някой помогна ли на Гърция, когато Турция превзе част от Кипър преди толкова години? Помогна ли Нато на Гърция през 2020г., когато тя поиска официално помощ от него- пак не. На нашата територия скоро няма да има българи, нямаме войска, нямаме индустрия- значи на нея ще живеят други хора. Демографията не търпи празно пространство, но дали ще са араби или турци не се знае. Едно е ясно-няма да са българи.
  • 57 Пашшол.........!

    9 1 Отговор

    До коментар #51 от "ай де бе":

    Въпросното изселване беше натрапено от Сталин. Задунайските "Кучета на Павлов " прилежно го изпълниха. Кремльовските кьопеци щяха да се развихрят по времето на Възродителния процес и "Голямата екскурзия ".Тези извращения са обилна храна за турските националисти и Ердоган. Кой знае колко от тях горят от желание да асвабаждават "поробените си братя". А част от тракийските българи ги разселиха в Кърджалийско. В Балканската война българската армия освободи града от "турско робство", макар там да не живееха българи. Останалите ги разритаха гърците, завладели Западна Тракия и Беломорието. След Балканските войни и Световната война, повече от един милион мюсюлмани бяха принудени да се изселят в Анадола. Стотици хиляди от тези бежанци бяха от България.

    Коментиран от #58

  • 58 ай де бе

    15 3 Отговор

    До коментар #57 от "Пашшол.........!":

    Значи, мюсюлманина като стъпи (14-15 век)на Балканите - изсели, изби, пороби, потурчи, отвлече милиони, попиля и разбута до основи всичко, и следствие на това после ми ревеш, колко много мюсюлмани били принудени и изселени в Анадола!??!

    Ти..,добре ли си??

    Коментиран от #61

  • 59 Истината

    8 5 Отговор
    Туй което мислиш, един ден ти се случва.
    През 2033'та ще има референдум. Ще гласуваме и ние двойните граждани. Изобщо намасте шанс. Кърджали, Хасковсо ще се присъединят с голям възторг към майката прародина. Купувайте имоти и се гответе за по разкошен живот. Бъдете спокойни, няма да ви променят нито имената нито вярата.
  • 60 Философ

    3 3 Отговор
    Мехмет Юмер, наистина сте "голям" журналист и с "дълбоки" анализаторски способности. Само дето ъгълът под който гледате нещата е със секунди.
  • 61 Аман аман, таварищи !

    6 3 Отговор

    До коментар #58 от "ай де бе":

    То 14 - 15 век нищо не е ! Глей само що натвори "омразният поробител" през последните 30 години ! Що народ - " изсели, изби, пороби, потурчи, отвлече милиони, ПОПИЛЯ И РАЗБУТА ДО ОСНОВИ ВСИЧКО. Ой, какой балшой трагедия - днес май сме малцинство в държавата, поднесена ни на "асвабадителните" рашки щикове. Е Ердо се кани да ни поразмножи.....земите.

    Коментиран от #62

  • 62 ай де бе

    2 3 Отговор

    До коментар #61 от "Аман аман, таварищи !":

    Е тук вече си прав, от 30 години сме под опеката на САЩ и Турция
  • 63 Нане

    12 5 Отговор
    преди да дойде башибозука по тия земи векове са живели траки, римляни, славяни , прабългари и са имали държави и империи с ко тоя фес е повече от тия народи? Ако не бяха ингилизите в армията им след Одрин да бяхме взели Константинопол! Е затова ги мразим!
  • 64 агенция фикус

    4 2 Отговор
    не го слушайте тоя е руски агент и не е турчин кавказец е внедрен е в турция за да ни провокира
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    УСЕЩАНЕТО МИ Е ПОЗНАТО ... ВЛАДЕЕШ НЕЩО , КОЕТО НЕ Е ТВОЕ .
  • 67 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хайде, ся.....!":

    ТИ НЕ СИ С РАЗУМНО МИСЛЕЩТИТЕ ХОРА!! А БЕ ИМА ИМА ЛЕКАРИ ЗА ТАЯ РАБОТА ЛЕКУВАЙ СЕ!ХАПЧЕТА УСПОКОЯВАТ АЙДЕ КЪМ ПОЛИКЛИНИКАТА