12 Юни, 2021 13:07 4 302 44

Огнян Стефанов: Ами ако теманетата на Карадайъ са съгласувани с Борисов, Пеевски и Доган?

  • карадайъ-
  • ердоган-
  • турция-
  • мустафа карадайъ-
  • реджеп ердоган

Приятелството на Борисов с Ердоган и Путин, с което той обича да се хвали, може да се изроди в неприятни събития

Огнян Стефанов: Ами ако теманетата на Карадайъ са съгласувани с Борисов, Пеевски и Доган? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Карадайъ бе нападнат заради това дали казал „родина“ или „прародина“ при посещението си в Турция. Анадолската агенция се захвана да ни обяснява, че в бТВ превели думата неправилно. Не това обаче е главното. Други са опасностите. Представете си, че утре в Кърджалийско се проведе референдум и 64% от участниците посочат, че желаят да се присъединят към Турция? Това написа Огнян Стефанов за ФрогНюз.
В Крим вече се случи. Нещо подобно стана и в Косово. Как ви звучи? Ще научим в последния момент, защото ДАНС е била превърната пред последните 10-12 години в персонална служба на Борисов и Пеевски.

В Делиормана от доста време пълзи възродителен процес, но с обратен знак. За него не се говори. Още бившият премиер на Турция Бюлент Еджевит, преди смъртта си през 2007 г. неведнъж бе заявявал, че турското знаме ще се вее отново в Атина и… Варна. Именно той издаде заповедта турските войски да влязат в Северен Кипър. Това за Варна го повтарят негови наследници на поста и министри до ден днешен.

Обясненията, че става дума за политически и предизборни изказвания са неубедителни.

Когато стане дума за намеренията на Анкара, може да се очаква всичко. А в момента властта в Турция е в лоши отношения с ЕС, САЩ и НАТО, което я поставя в лоша икономическа ситуация. Ердоган потърси алтернативен съюзник и го намери в лицето на руския президент Владимир Путин. Или Путин намери Ердоган – все едно. Две държави, воювали в 14 войни една срещу друга, днес показват братски отношения, строят атомни централи, Турски поток, а турската армия закупи руски ракетни комплекси С-400.

Всичко това, без да навлизаме в детайлите, ни засяга сериозно. Помним и сме признателни за стореното от руските войски през 1877-1878 година, увенчало се с паметния Санстефански мирен договор от 3 март 1878 г. В момента в България са регистрирани немалко проруски партии, изповядващи евразийския проект на Кремъл. Проект, който е противостоящ на Евросъюза и НАТО. Ще спомена „Възраждане на отечеството“ на Николай Малинов от русофилското движение, „Възраждане“, „Атака“, „Воля“, АБВ, „Лява алтернатива“ на Жан Виденов, зад която наднича Георги Гергов, генералния консул на Русия за Пловдив и още поне 5-6 формации, акумулиращи предимно комунистически идеи от времето на Благоев, Ленин, Сталин и Димитров. Те заявяват, че са патриотични партии, които отстояват националните интереси. Русофилството им е фасада, зад която се крие подкрепа за режима на Путин.

Отношения на Москва с Брюксел и Вашингтон се влошават, особено след „случая Крим“, проблемите с Украйна и закрилата на беларуския диктатор Лукашенко от Москва. Да не забравяме и скандалите около руското ГРУ и действията на негови служители в европейски страни, в това число и в България. Санкциите по отношение на Русия допълват напрежението, както и ответните санкции на Кремъл срещу страни и лица от ЕС и САЩ.

България е на границата с Турция и Русия чрез Черно море, което я прави особено важна за партньорите ни от НАТО и Евросъюза.

На 2 юни от Вашингтон получихме решението по закона „Магнитски“, подписано от президента Джо Байдън. Това е истинска атомна бомба не само за лицата, цитирани в списъка за санкциониране, но и за съдебната ни система, в частност за прокуратурата, за доскорошното управление на Борисов и за страната въобще. Мафиотизираните кръгове, за които някои медии пишат от години и заради това писане са подложени на репресии и натиск по всякакъв начин, са не просто разтревожени, те губят власт и достъп до бюджета на страната, който източват от години. Това за тях е катастрофа.

Чрез Пеевски ударът се проектира и върху ръководството на ДПС – ръководството, не обикновените членове и симпатизанти. Моделът на Доган за обръчите от фирми и раздаването на парчета от баницата, както той сам се е изразявал неведнъж, е застрашен драматично.

Пред разпад е и икономическата тумба на Борисов. Бившият премиер е получил недвусмислена декларация от американското посолство, че САЩ сваля доверието си от него. Което е съвсем логично, предвид отношенията му с Пеевски и създаването на условия България да се превърне в най-корумпираната държава в ЕС. Изразът на Борисов: „Моят приятел Тайпи“ има ново значение…

Борисов, Доган и Пеевски притежават огромен финансов ресурс и влияние в много институции, силовите структури и специалните служби. Вече опитват да провокират скандали, да саботират работата на служебното правителство, както и да внушат съмнения, че вотът на 11 юли ще е манипулиран. Контролираните от тях медии бълват пропаганда в тази посока на пълни обороти.

След последните събития им е нужно нещо наистина голямо, което да измести фокуса от американските санкции и разследванията на злоупотреби. "Идеалният“ вариант е провокиране на напрежение, улични сблъсъци и в крайна сметка етнически конфликт. Тези хора са отговорни за потъването на десетки милиарди на данъкоплатците. Застрашени са от съдебно разследване и трябва да се спасяват.

Планът вече е в действие. Бяха задействани т.нар. „патриоти“, които реагираха бурно на думите на Мустафа Карадайъ в Турция и спретнаха протест пред централата на ДПС. Заплашиха, че ще блокират границата с южната ни съседка, за да спрат изборен туризъм. Знамената на национализма бяха развети с апломб. Преди изборите това е шанс да консолидират електората си и да попаднат в следващия парламент. Заедно с ГЕРБ и ДПС ще бъдат пречка за така очакваната промяна.

Към подобно втвърдяване върви и движението. Паниката сред върхушката на партията ги подхлъзна да реагират по неадекватен начин на санкциите от САЩ, като заявиха, че ще подкрепят Делян Пеевски, докато Министерство на финансите и Белия дом не им предоставят доказателства за корумпираността на олигарха. Американците направо са се разтреперили от страх… Последиците от подобно перчене ще изненада ДПС-босовете особено неприятно…

Преди ден Съединените щати обявиха, че актуализират санкционната си политика спрямо Западните Балкани. Основно за тях става противодействието на корупцията, нарушенията на човешките права и действията, които застрашават демокрацията в региона.

„САЩ признават, че корупцията заплашва икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и самата демокрация“, посочи държавният секретар Антъни Блинкен в изявление на 8 юни.

Партньорските служби със сигурност имат информация за опасни процеси в Западните Балкани, прикривани с лозунги за мир и стабилност. Борисов, Доган и „патриотите“ отдавна се крият зад фрази за евроатлантизъм и цивилизационни ценности. Заблуждават се, че някой им вярва.

Приятелството на Борисов с Ердоган и Путин, с което той обича да се хвали, може да се изроди в неприятни събития. Властта и гражданите трябва да имат предвид тези неща. Това, че главният прокурор Иван Гешев не реагира на подобни знаци и информация от партньорите, е вид национално предателство.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биби Кинг

    8 7 Отговор
    С две думи-"Ако към един поломесец се добави една звезда, па била и пембена тя, става една......"!
  • 2 мислещ

    30 8 Отговор
    Не се съмнявам, че рано или късно поне Кърджали ще бъде завзето от турците. И Слава Севрюкова го е предрекла, и май не само тя. И логиката говори за същото. Българският народ ще се събуди, когато бъде заплашен истински с изчезване.
  • 3 ПАК ПУТИН Е

    42 4 Отговор
    ВИНОВЕН.А ЧЕ НАШИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД ОБЯВИ ДПС ЗА ЗАКОННА НИТО ДУМА.ОГНЯНЕ НА ГЛУПАВИЯ ВСЕ ДРУГ МУ Е ВИНОВЕН
  • 4 БОЛШЕВИК

    39 6 Отговор
    То голяма разлика няма от Доган,Пеевски и Боко Тиквата - за пари и злато и майка си ще продадат, какво остава за държава и народ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 3.14К

    26 12 Отговор
    Много е интересен Огнян Стефанов (Академика), как все го тресе някаква руска параноя. Като бивш кадър , явно има някакви неуредени сметки и цялата му опозиционност е спорна, припокрвайки тезите на соросоидите.
  • 7 Николай

    21 5 Отговор
    Как точно Кърджали ще се присъедени към Турция. Някога влизали ли сте в час по география?!
  • 8 Бай Вълчан

    20 1 Отговор
    Не зная, дали тая марионетка-папагал на Доган си дава сметка какъв автогол си вкара.
  • 9 Последния Софиянец

    33 4 Отговор
    Преди изборите ВМРО и ДПС винаги се карат за да сплотят електората,а после крадат заедно.

    Коментиран от #11

  • 10 Ю.кортес

    13 12 Отговор
    Огнянов,ми ако майка ти беше мъжка...
  • 11 Пацо

    9 9 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Да,така е,обаче последния път беше постановката с лодкаря на плаж росенец
  • 12 Георги Димитров

    7 12 Отговор
    Щом като Америка не може да ги осмири и имат съюза на Путин, не е далеч деня когато Западна Тракия ще бъде добавена към Турция. Така че Хасково, Кърджали както и гръцката и част да са готови за нов и по разкошен живот. Няма да ни сменят имената, ще ходим на църквата, ще се кръстим на Христа. В това не се съмнявайте.
  • 13 Суха съчка

    5 12 Отговор
    Много лесно едно референдумче и готово а какво общо има географията не разбрах.
  • 14 Таника

    17 3 Отговор
    Всяка демокрация минава през трусове, за да израсте и развива. Ние не можем да живеем сковани от страх, че при всяка смяна на властта, Турция ще ни напада. Живи и здрави всички

    Коментиран от #17, #20, #21

  • 15 Има ли ДС почва у нас

    13 10 Отговор
    Г-н Академик, ама моля ви се, защо непрекъснато "пришивате" Доган към Борисов?!От космоса се вижда как Славчо, Нинова, Радев с помощта на Ахмеда си правят н.нар "изчегъртване".Защо в служебното правителство са назначени кадри от ДПС и масово от БСП?! А вие г-н Академик с Черепа имахте ли отношения или ДА😂😂😂😂
  • 16 уиски с лед

    15 2 Отговор
    От една банда негодници са и депесарите и патриотите. Винаги преди избори имитират противоборство за да активират изключително простия си електорат.
  • 17 Защо да ни напада Турция?

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Таника":

    Тя никога не ни е нападала, дори ни е била съюзничка в ПСВ
  • 18 БЪЛГАРИЯ ПОМНИ:

    8 8 Отговор
    ПО-СКОРО СА СЪГЛАСУВАНИ С.. ДРУГИТЕ КОМ-ИЗМ'ЕКЯРЕ ОТ ДС/БКП, ФАТМАКА,"МАЙСТОРА" ХИТЛЕРА И ТЕХНИЯТ БОС-..ЕЛ ЧАПО ДУБАЙСКИ!
    КОМУНЯГА, ДОНОСНИК, РУСО'РОБ И...ТЕ ТАКА....
  • 19 Хихихихии

    11 6 Отговор
    ОГНЯНЧО- ДОНОСНИКА ОТ ДС,..ОТНОВО...УС'РА ..ПЕЙЗАЖА!
    КОЛКО ЖАЛКО Е ДА СИ ДС-ПЕД'ЕР'УГА И КОМУНЕ!
    Хихихихии.....
  • 20 Господарите ви искат страхливи и уплашен

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Таника":

    Нито Турция нито който и да е смята да ви напада
  • 21 фаворит

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Таника":

    То си за страх , като чуваш какво говори Ердоган, как бленуват бълг. турци за Османската империя, как се изказва Карадайъ , да не споменавам и каквио пишат по чатовете тези с турските имена . Кой ще ни защити , НАТО който не защити Гърция , та за нас нямаа да си мръднат пръста .А Русия ще се направи , че не ни познава , заради продажните ни политици , въпреки , че по-голями русофили от българите няма .

    Коментиран от #24

  • 22 журналистиката

    4 5 Отговор
    Крив, прав, така трябва да пише един журналист.Ако няма куража, поне да не цензурира форума.Сега идете да прочетете Дачков какви ги твори.МВРО, спорни тези с които разделя, с две думи опростачаване.Слави опростачавал, а не отделни журналисти.
  • 23 Само питам

    12 6 Отговор
    Абе, Факти, щом публикувате мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчавате конструктивни дебати защо не публикувате как съветника на фигуранта взима подкупи от митничар? Или мненията на доносници от ДС като Огнян Стефанов - Академика, слуга на Черепа са по интересни?
  • 24 Я виж под леглото

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "фаворит":

    Да не се е скрил някой Ердоган 🤣🤣

    Коментиран от #28

  • 25 ПОМИЙНА ЯМА

    5 3 Отговор
    Доказаната журналистическа компаньонкя и кючекиня на мафиотите Огнян Стефанов казала: Ами ако....

    А бе това Факти.Бг в голяма помийна яма се е превърнало !

    Коментиран от #27

  • 26 Руските тролове

    5 5 Отговор
    Който иска да излизаме от НАТО, работи за Русия и Ердоган.Помним Кипър, който се направи на интересен и не влезе в Нато.Помним наскоро Гърция, как Тръмп си затвори очите и се наложи Франция да се намесва.Помним Ердоган как се изхвърли по времето на оня нарцис Тръмп, че щатите не знаели с кого си имат работа.Агент бил Стефонов.И да е бил, българси агент е бил, а не РУСКИ или Турски.И също си личи, че няма общо с онези мръсници дантели и антикомунисти фалшиви.

    Коментиран от #35

  • 27 Българин

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "ПОМИЙНА ЯМА":

    Факти винаги са имали слабост към мненията на доносниците от ДС. Предишните им фаворит бяха Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, Пламен Урумов, Васил Проданов, все доносници от класа!
  • 28 фаворит

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Я виж под леглото":

    Весело ти е , че българите ги е страх ? Все пак не забравяй , че руснаците са с широка душа и може да пренебрегмат предателството на политиците заради народа ,който пази своята благодарност към тях .

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сланина и Зурла

    2 0 Отговор
    И с парътидьотите
  • 31 Docenta

    2 8 Отговор
    Незабравяйте,че референдум за присъеденяване на Варна към Крим (русия)също вече може да се случи изненадващо.Това ще е възможно благодарение на руския шпионин и кандидат затворник другаря Румен Гадев.Нима целия му екип не бе изграден от руски шпиони.Нима самия Румен не е двоен агент който въобще не го е грижа за България,но удобно се е покрил под завивката на Патриотизма.Съд и затвор за разеденителя пРезидент
  • 32 За разлика от теб

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "фаворит":

    Мен не ме е страх нито от турци нито от руси
  • 33 Вера

    6 2 Отговор
    борисов е приятел на сащ, не на РУСИЯ, и БЪЛГАРИЯ той и всички управляващи от 90 година до ден днешен, и всеки който получава пари от аглосаконците са предатели на БЪЛГАРИЯ
  • 34 За преса в Рус

    1 1 Отговор
    Малко инфо за руските ботове.70 процента е подкрепата на Байдън в ЕВРОПА.Путин и Ердоган да продържават все така да му дигат процента.

    Коментиран от #36

  • 35 Стига с тия заплахи бе кре т е н

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Руските тролове":

    Докато имаше Варшавски договор, НАТО не смееше да се обади. Сега пак си го натресоха сами след договора на Русия и Китай. Скоро джендърски те войски ще са в поза партер. Първия пленник ще е Йенс защото се репчи.
  • 36 Това сънува ли го?

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "За преса в Рус":

    Или ти ги брои.
  • 37 ivan ti

    3 1 Отговор
    Ами ако не са съгласувани?
  • 38 Ами

    4 1 Отговор
    Ако баба ми беше мъжка?Малко са те били Огнянчо на времето.Само ,като си помисля ,че те подкрепях.А ти се оказа червено ,платено ла . но.
  • 39 Бай Пешо

    3 1 Отговор
    Др.Стефанов, само с ако, ако,ако.......и ако, нищо няма да излезе! Хората искат факти, факти и само факти, др.Стефанов!
  • 40 Матей

    4 2 Отговор
    Особено завързана картина обрисува О.Стефанов,всички тези неща са известни,а ДАНС защо не вземат мерки,има и временно правителство.Могат да оценят рисковете и да изловят сеячите на размирици.Не е работа на Атака и Воля да се разправят с ДПС,НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ и етническата карта не трябва да се допуска размахването и.
  • 41 име

    2 1 Отговор
    ами ако стефанов е агент от дс ? академично , нали?
  • 42 3852

    2 1 Отговор
    Докато руснаците не преминат пак Дунава нищо в колонията нема да се промени към по добро.
  • 43 КОЙ

    1 1 Отговор
    Българските турци подкрепят дпс повече от 30 г. олигархична и етническа партия. Българските турци или са много глупави или целенасочено гласуват за унищожаването на България
  • 44 tomito

    0 0 Отговор
    Всичко е режисирано , на такова ниво никой не си позволява своеволия. Българите трябва да не се връзват на този ЦИРК . И да изметем партиите от статуквото.