Last news in Fakti

13 Юни, 2021 08:00 7 991 69

Случаят Кантарджиев и неравенството

  • анко иванов-
  • проф.кантарджиев

Министър Кацаров запази достойнството на професора, не го упрекна за нищо, макар че имаше за какво

Случаят Кантарджиев и неравенството - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни не стихват пропагандните действия по повод навременното пенсиониране на проф. Кантарджиев – телевизионно известна фигура от последните година и половина, запомнящ се телевизионен образ. Безспорно проф. Кантарджиев е ерудит в своят област, международно признат специалист. И преди пандемията на Ковид-19 той, макар и рядко, довеждаше до знанието на българската общественост кога се очаква поредния грип, какъв щам и т.н. Малцина познават пряката му работа като административен и научен ръководител. Безспорно той е уважаван и като такъв.

Но в пандемичната обстановка, той, иска ли не иска това, стана притурка на ГЕРБ и лично на Борисов. В предаванията на пресконференциите на Националния щаб той се изразяваше интересно, но винаги подкрепяше личното мнение и налаганата от авторитарния вожд Борисов (със самомнението на спец в епидемиологията). Проф. Кантарджиев и доц. Кунчев почти винаги приклекваха пред мнението на Борисов и неговите властови тоталитарни методи на ръководство. И се завърташе един безкраен процес на почти ежедневна промяна на заповедите на здравния министър. Със своето поведение те искат, или не искат това, станаха съучастници в може би целевото допълнително развихряне на втората и третата вълна на кризата. Те стана ревностни почитатели на икономическата загриженост за ресторантьорите, хотелиерите, нощните клубове, барове, фитнесите и т.н. Здравето за тях остана на втори план пред социалните и икономически проблеми на бизнеса, осигуряващ кефа на хайлайфа.

В България, както в повечето европейски страни с пазарно здравеопазване срещнахме пандемията напълно неподготвени научно-теоретически, материално-технически и управленско-политически. Да си припомним само, че в първия етап на пандемията имаше седмици, в които тестове имаше само във Военно-медицинска академия и то ограничен брой (ок. 2000). Кой трябваше да е отговорен за осигуряването на такива тестове, поне на равнището на другите европейски страни? И кой, ако не Кантарджиев трябваше да алармира и инициира своевременната доставка на тестовете? По чия вина бе забавено признаването на антигенните тестове? Разбира се на специалистите от медицинския антураж на Б.Б.

Защо Кантарджиев се съгласи в края на лятото на 2020 г. и началото на есента да бъдат масово разхлабени мерките и у нас избухна мощна втора вълна от заразявания и боледувания, от умирания на медици и педагози. От какъв зор само в България и още две-три страни имаше масови посещения на футболни мачове, започна нормално учебната година и продължи така до края на ноември месец? И защо дори когато се разгаряше втория етап на кризата се закъсня с въвеждането на необходимите ограничения? И да си спомним месец март, когато в Европа се надигаше третата вълна. Тогава у нас започна значително разхлабване на ограничителните марки така, че пикът на вълната да съвпадне с провеждането на парламентарните избори. Защо тогава Кантарджиев си мълча, а по телевизиите ни уверяваше, че това е плод на по-заразния английски вариант на Ковид-19. Да, ГЕРБ спечели изборите, но хиляди хора умряха предсрочно. Носи ли някой отговорност за това?

В целия Европейски съюз само в България бе приета наредба за ваксиниране, в която бяха изпуснати хронично болните, възрастните хора бяха оставени чак на четвърто място, след гледачите на норки, след полицаите (здрави по статус, иначе са уволнявани), университетите, чиновниците (гласоподавателите на ГЕРБ) в министерствата и централните ведомства, но не само те, а и членове на техните семейства и т.н. А на проф. Кантарджиев му е добре известно като един от най-големите специалисти в България, че жертвите на Ковид-19 са предимно хронично болните и възрастните хора – над 80% от смъртните случаи. Забавянето на ваксинирането на възрастните хора и хронично болните доведе до голяма за размерите на България смъртност, но освен това и пренатовареност на държавните болници и неимоверни усилия и изтощение на медицинския персонал.

Оценката за действията в кризисна ситуация се определя не от чувството за хумор, нравоучителния и спокоен тон, добрият образ пред телевизионния екран. Оценка се прави по резултатите, а главният резултат от пандемичната криза е смъртността. Да си припомним, че по обща смъртност по време на пандемията България се нареди на второ място в света след Перу. А да видим последните данни за смъртността само от Ковид-19 към 11.06.2021 г. На 100 000 население рекордьор в света е Перу (584.85), страна, в която държавата не признаваше съществуването на Ковид-19. Следват Унгария (306.09) и Чехия (282.58). България (257.40) е на седмо място, „изпреварена“ с почти същия резултат от малките държавици Босна и Херцеговина (269.95), Северна Македония (263.34) и Сан Марино (260.19). Само в ЕС България е рекордьор, на първо място по обща смъртност, дължаща се на ликвидиране в болниците на множество отделения заради формиране на Ковид-отделения и ограничаване на достъпа до медицинска помощ на хронично болните и възрастните хора. Изключително показателни са данните за това на НСИ за 2020 г. Всеки може да ги види и анализира.

По смъртност само от регистрираните от Ковид-19 България е на трето място в ЕК с починали 17 893 или 257.40 на сто хиляди. Оценката да управляващите пандемичната криза трябва да се прави както от общите резултати, така и чрез сравнение, предимно със съседните страни. Най-лесно е сравнението със Сърбия, понеже страните ни са с почти еднакъв брой население, еднаква религия, сходни бит и начин на живот. В Сърбия са починали почти два пъти по-малко хора от Ковид-19 – 9 303 души или само 97.65 на сто хиляди. И естествения въпрос: „Къде управлението на кризата е било по-качествено и къде почти провалено?“ Подобно е сравнението с Гърция, в която делът в БВП на туризма е 24%, а в България само 12%. Там смъртността е 115.27 или почти два пъти и половина по-малка от тази в България. Да не говорим за Турция, където смъртността е 58.44 или почти пет пъти по-малко от България. В националния щаб, с изключение на ген. Мутафчийски (създал най-качествено в страната лечение от Ковид-19) останалите, включително и Кантарджиев, се страхуваха да назоват истинската опасност и да изразяват тревога от високата смъртност. С мълчанието си те подкрепяха лъжовната теза на Борисов, че сме най-добри в света, най-добри в Европа, че другите трябва да се учат от нас. С това те заемаха лъжовната позиция на СМИ, че в другите страни е много страшно. И на 12 юни медиите ни лъжеха, играейки си с абсолютните цифри, колко е гигантска смъртността в Индия, САЩ и Бразилия. В тях тя на сто хиляди население е значително по-ниска от тази в България – САЩ (181.59), Бразилия (227.87) и Индия (26.26).

Не е известно, кой е най-виновен за грешния избор на ваксини за ваксинацията - Борисов, Ангелов, Кунчев или Кантарджиев. Доколкото си спомняме Кантарджиев е главният специалист по ваксините. Дали той ги е предложил, дали е мълчал, когато Борисов ги е предложил и утвърдил?

Когато човек участва в държавна дейност със своето действие или бездействие той носи отговорност за резултатите. Така стои въпросът с проф. Кантарджиев. Провалът в управлението на кризата в България е драстичен. И никой ли в България не е виновен за хилядите излишно преждевременно загубени животи. Това от една страна.

А от друга страна е реакцията срещу решението на министър Кацаров. Реакция на ОПГ (организирана пропагандно-герберастка група) е показателна. Министър Кацаров не е нарушил закона. И започват протестите на ГЕРБ, на ИТН, на НФСБ, на БСП и множество други партии, политици, журналисти и лекари. Създава се пропагандна кампания срещу министър Кацаров, срещу служебното правителство и срещу президента Радев.

Разбираема е позицията на ГЕРБ и Борисов, НФСБ, ВМРО – Кантарджиев служеше като обществено прикритие под маската на експертност за безобразното държавно управление на кризата. Разбираема е и позицията на ИТБ, които са противници на грижата за пенсионерите (начело с Буквоядката).

Неразбираема е позицията на ръководството на БСП, на изявленията на Нинова и върхът – позицията на ГС на БСП, позициите на Нинова и ГС на БСП би следвало да са по-други. Тази партия в програмата и в устава си е записала, че е за равенство в обществото. И веднага възникват въпросите:

Първо, по-равен ли е от другите пенсионирани след навършване на пенсионна възраст проф. Кантарджиев? Ако е призната за по-равен, то има място за протести. По-равни ли са пред закона обслужвалите грешното управление от Борисов, Ананиев, Ангелов и компания на здравната криза?

Второ, защо всички протестиращи срещу пенсионирането на проф. Кантарджиев не протестираха срещу пенсионирането на стотици професори от университетите, които след навършване на пенсионната възраст почти моментално са пенсионирани. Те са по-малко ценни от Кантарджиев ли? Те са по-малко професори ли? Защо градското ръководство в София мълча по време на пенсионирането на знаменитият български хирург акад. Дамянов от ИСУЛ? Защо вини проф. Кацаров, че уволненият от Ангелов знаменит хирург от ИСУЛ Бойко Коруев – председател на българското хирургично дружество, не е възстановен като директор на ИСУЛ)? Ами нали трябва да уволни настоящият директор и това да бъде оценено като реваншизъм от герберастите. А зощо обществеността не протестира когато ГЕРБ масово уволни стотици прекрасни директори на училища чрез пенсиониране заради навършена възраст? Образованието е по-малко важно от ли?

Трето, а как да израстват по-младите лекари, когато някои на пенсионна възраст продължават да работят до дълбоки старини. Младите нямат ли право на равни възможности? При 33 години стаж на ръководна длъжност (колкото Тодор Живков) на Кантарджиев, нямат ли право по-млади и способни да поработят на такава позиция.

Четвърто, и може би най-важното в случая е, че на мястото на Кантарджиев е назначен подготвен от него по-млад кадър с не по-лоша експертиза. Това е естественият ход на развитието на кадрите.

Няма безгрешен човек и навярно министър Кацаров не е безгрешен. И може и трябва да бъде критикуван, когато нарушава основни принципи. В дадения случай той спазва закона и принципа за равенство и равни възможности за развитие и израстване на кадрите. Кацаров още преди да е министър остро критикуваше управлението на кризата и най-вече пренебрегването на ваксинирането на хронично болните и възрастните хора. И сега критикът на ГЕРБ и Борисов е критикуван навярно по инерция от БСП. А дали с тази критика към министър Кацаров БСП не подкрепя ГЕРБ и Борисов, тъй като Кантарджиев влезе в политическа екранна поддържаща роля на Борисов. Министър Кацаров запази достойнството на проф. Кантарджиев, не го упрекна за нищо, макар че имаше за какво. В личен план имам някои резерви към Кацаров, но в случая с проф. Кантарджиев е прав.

Може би президентът Радев не избра най-добрия вариант за здравен министър!? Навярно има и други експерти в сферата на здравето, които можеха да са министри на здравеопазването, но някои от тях се отказаха, защото не искаха да се противопоставят на хората на ГЕРБ и Борисов, защото се страхуваха. Стана в БСП нещо подобно на ИТН – ние сме за „изчегъртването“ на ГЕРБ, но да запазим хората, работили за проваленото управление на здравната криза.

Автор: Анко Иванов

Източник: Политкомент


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 135 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 оле ле

    120 9 Отговор
    малеее повече се говори и пише за бай Шиле отколкото ударените гербаджии по закона Магнитски

    Коментиран от #22

  • 3 Будалата

    142 16 Отговор
    Направил си години за пенсия а не се наял на пари. Тиквата ще ти дава 50 лева добавка към пенсията да гласуваш за ГЕРБ.
  • 4 СТИГА

    120 15 Отговор
    С ТОЗИ КАНТАР. ПОДЛИЗУРКО.
    ПЪНИШЕ СЕ И ВСЕ УГАЖДАШЕ
    НА БИБИТКО. ПЛАШЕХА НИ ЗАТВАРЯХА НИ ОЧИТЕ УШИТЕ
    ЗА ДА НЕ ИМ ПРЕЧИМ ДА КРАДАТ.
  • 5 Ева

    118 11 Отговор
    От този лаладжия ми се повдига. Фо кога ще реве? Какво иска. Отрови живота на наивниците, които го слушаха да плямпа по цял ден, стига вече. Всяко нещо има начало и край, дори и алчнотията
  • 6 НЕСТОР МАХНО

    97 11 Отговор
    ТОЗИ ДЪРТ МУСТАКАТ БОКЛУК СИ ИГРАЕ С КЪСМЕТА!
  • 7 А У ЛЕВО

    115 8 Отговор
    АЙДЕ СТИГА НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТОЯ ПРОФЕСОР ,....ПЕНСИОНИРАН Е/дай боже всекиму/ , ДА НЕ Е РАЗСТРЕЛЯН...!
  • 8 324

    118 8 Отговор
    Разбрах, че вече са му осигурили нова работа, защо продължавате да ни занимавате с нормалното пенсиониране на една личност?

    Коментиран от #38

  • 9 Последния Софиянец

    106 9 Отговор
    Мястото на пенсионерите е на пейката в парка и да се радват на внуците а тоя става алчен и злобен

    Коментиран от #49

  • 10 Браво

    114 8 Отговор
    Един смислен коментар! Какво е това екранно "героизиране" на мустакатия професор? Той е по-скоро един палячо, отколкото "професор". Освен с лимони и домати с друго не може да лекува. И как трите национални мисир ТВ се дигнаха на бунт за него. Добре, че министър Кацаров си държи на думата.
  • 11 Гост

    72 7 Отговор
    Писна ми от новини за този . Не интересува . Аз мразя да новини и не гледам за само разбрах от разговори , че това спестил яко кинти от заплати и пак реве , че го изритали в пенсия.
  • 12 Пламен

    22 75 Отговор
    Пуснете видеото как президентския съветник прибира пачки от мафиот в столично заведение.Не ги крийте.

    Коментиран от #24, #40, #44

  • 13 Анко

    17 70 Отговор
    И статията и коментиращите / малко,но с много и различни профили / явно са платени от новите "спасители" на северно азиатска издръжка. Безродници - рубладжии!

    Коментиран от #18, #45

  • 14 Никой не го интересува Катранджиев,

    71 6 Отговор
    Някой политик и някоя журналистка,!! Той е лош спомен за хората, а това, че неговите подчинени "добре са преживявал и" е обаснимо да си го искат!! Дошло е време и да работят!! НОЩ бяха център за Пропаганда и сплашване на Народа, за да остане до края на мандата си Борисов!! За това и Реват ГЕРБ!! Да Реват!!
  • 15 Мата Хари

    54 5 Отговор
    Добро утро, Бойко. Идва 11 юли!
  • 16 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    67 8 Отговор
    Нито ме интересува нито искам да го знам . От няколко дена ни го навират този пенсионер в очите . Спестил от заплата и дарения и реве за още . А когато плаашиха народа с тоя вирус този е трил доволно ръце ,за келепира който ще падне . Да си гледа пенсията и да трае .
  • 17 виското

    52 6 Отговор
    "...довеждаше до знанието на българската общественост кога се очаква поредния грип, какъв щам и т.н."
    Интересно. А защо в последните две години тоя така и не каза нещо за сезонния грип? Да не би грипа да е изчезнал?
    Само за ковид говореше тоя мрачен плашипОтарник.
    СЛагайте го на кладата, че ми омръзна от него!
  • 18 💨💨💨💨

    33 9 Отговор

    До коментар #13 от "Анко":

    Я млък бе Селтик . Знаеш какво имам предвид чалгар . Всеки има право на глас и мнение гербераст задръстен .

    Коментиран от #29

  • 19 пройчо

    38 5 Отговор
    "Накантарджийства " се темата за здравеопазването!.....Иначе ,на тоА--пак комунистите му виновни,че лично не "изчегъртали" Кантарджиев !!!?......а Киро Мошенгията ,а Ботокса ???
  • 20 Баш Шиле

    10 31 Отговор
    Разбрахти ли еее, а ? Разбрахти ли ... нищожества ... щом си заплашен от уволнение, значи си някой !!! А, вий, дет' не сте заплашени от уволнение и сте ми плащали сладката заплатка, като шефчи - сте никои ... нищожества ... аз, съм НЯКОЙ и пак , ще миплащате заплтка като консултант при Данчито в общината ! Благодаря, на всички приятели и познати, че ми подадоха ръка, докато аз бях огорчен и ривах из телевизията ... аз, съм връзкар, бе, нищожества !
  • 21 Счупи тъпомера

    50 6 Отговор
    Горкия, как ще живее с 1400лв пенсия, 580 000 в банка и 4 апартамента? :)

    Коментиран от #36

  • 22 Jacques Yves Moineau

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "оле ле":

    Защо ли?
  • 23 Jacques Yves Moineau

    52 9 Отговор
    Без да съм чел статията, пак ще го кажа: Колкото и голям професор да е бил, вече се е компрометирал като е подг*звал на Боко. Въобще не заслужава такова внимание (с изключение може би на НАП). И д-р Менгеле е бил добър, ама нещо не го тачат.
  • 24 колчо

    28 4 Отговор

    До коментар #12 от "Пламен":

    Ти виде ли ги пачките , колко са , като тези от шкафа ли са,....лилави...........клакьори жалки !!!
  • 25 Гост

    42 9 Отговор
    За каква" мотика" говори в едно от многото си изказвания , този т.н. професор. Това е лексика на каруцари и на пияници по селските кръчми, а не на професор.
  • 26 политкомисари

    42 6 Отговор
    България е пълна с измислени професори! Всеки некадърник, докопал се до политиката, става професор. И получава "европейска" заплата. За член-кореспондентите и академиците, пък, да не говорим... - доживотна държавна заплата! До кога? На кое място сме в Европа по развитие на науката с толкова професори и акадмици?
  • 27 Коментатор

    32 10 Отговор
    Най-после една много обширна но съвсем компетентна и обективна статия
  • 28 Българка

    12 52 Отговор
    Автор: Анко Иванов. Хахахаааа. Страх го тресе фърчилото, страх, че Кантарджиев ще се съгласи да стане президент. Страха идва , защото Професор Кантарджиев е умен, харизматичен и хората го обичат. На всички ни е ясно, че тази болест беше нова и никой не беше подготвен, но Професора УСПЯ да обясни на хората за какво става въпрос. Таксиджията е впрегнал всичко за да очерни професора, никому неизвестни Анковци и 10-на трола във Факти. Малко сте! Кантарджиев президент!

    Коментиран от #30, #34, #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анко

    16 14 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    Голямо Браво! А платените тролове да го .......
  • 31 Доктор Ох Боли

    9 32 Отговор
    Това ли е придворния писач на служебното правителство и Кацаров в частност?!?!
  • 32 До автора

    19 13 Отговор
    "В нaциoнaлния щaб, c изключeниe нa гeн. Мутaфчийcки (cъздaл нaй-кaчecтвeнo в cтрaнaтa лeчeниe oт Кoвид-19) ocтaнaлитe, включитeлнo и Кaнтaрджиeв, ce cтрaхувaхa дa нaзoвaт иcтинcкaтa oпacнocт и дa изрaзявaт трeвoгa oт виcoкaтa cмъртнocт."...пусни си интервюто на престъпника Мутафчийски от 28.02.2020г. пък тогава му се кланяй. Затвор за всички щабаджии!!! П.П. Ад имаше ли миналия Векикден, а пълни площадки с трупове на деца? Думите "яко ще се мре" и "ада настъпва" ли означават най-качественото лечение на Ковид, защото коремния фелдшер друго не е направил?
  • 33 БОЧКО

    33 2 Отговор
    Вижте как решиха въпросът с пенсионерите - избираш, ако искаш да работиш взимаш само заплата, без пенсия, или само пенсия, но си седиш у дома. А тука какво се получава? Хем ограбена и бедна държава, хем и пенсия и заплата години след навършване на необходимата възраст??? Да погледнат навсякъде - МВР, администрация, навсякъде на държавна хранилка. Ако им се работи да отидат в частния сектор.
  • 34 Българин

    34 7 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    Ей размя ме яко:)))) Първо да погледнем подписките - за Кантара се подписаха 2000 души, за съд и затвор на НОЩ - 212 000, второ Кантара февруари миналата година обясни по телевизията що е ковид и има ли почва у нас, цитирам: Ковида не е по опасен от грип и аз лично гарантирам, че няма да дойде в България, трето харизматичен е само когато е трезвен, а такъв е бил само в ранната си детска възраст, докато беше затворил гражданите по домовете им той ежедневно обикаляше кръчмите на неговите хора и се напиваше като смок.
  • 35 Българин

    40 5 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    Опс, пропуснах най важното - Кантара е единствения лекар в света без нито един прегледам пациент в кариерата си!
  • 36 Координатор

    9 19 Отговор

    До коментар #21 от "Счупи тъпомера":

    Ти да не си му личен адвокат та знаеш всичките му авоари, включително и точната сума в банката?Координатор
  • 37 Ю.Кортес

    8 26 Отговор
    Добър и международно признат професионалист.Това не се харесва на некадърниците,личи по статията.
  • 38 ПСР

    33 6 Отговор

    До коментар #8 от "324":

    Точно така е.Аха да си го прибере Борисов,та Фандъкова прояви светкавичен рефлекс-взе светилото под крилце,като консултант,да не би Нинова да ги изпревари.
    Цялата история е крайно сълзлива,фалшива и водевилна.И не виждам грам грешка от страна на Стойчо Кацаров.Никога не съм виждал и приносът на Кантарджиев в цялата,вече отминала ситуация.Хайде,стига реване!
  • 39 Браво

    37 5 Отговор
    Скоро не бях чел толкова обективен и компетентен коментар с аналитичен характер. Аз също си задавам въпроса ЗАЩО след като сме най-добри в борбата с пандемията, сме на първите места по смъртност в света. Говорителите от НОЩ не отговориха никога на този въпрос. Няма да забравя студените им безизразни лица пред екрана. А са лекари. Аз съм обикновен човек, но моята констатация е, че българското здравеопазване се провали в управлението на пандемията. Да не ми се оправдават с хронично болните. Колко млади живота бяха изгубени, без да са болни. Заберязал съм, че у нас няма борба за всеки живот. Прави се каквото могат и чакат каквото стане. За случаят с правителствена болница с незаконните трансплантации просто нямам думи. Ще повдигна и един неудобен въпрос, на който зная, че никой няма да ми отговори: ако в спешното постъпи тежко катастрофирал, например млад моторист, гледат ли да го спасят на всяка цена, или с кого е съвместим, като материал за трансплантация. Тук опираме до МОРАЛ. Личен. Затънали сме във вонящо блато като общество. Мнозинството от лекарите са честни хора, но има и алчни, особено началници, които виждат пациентите като касички. Твърде много се изприказва за пенсионирането на Кантарджиев. А кога ще се повдигне завесата от зловещата практика на криминални трансплантации и донорства в правителствена лолница. Това, което е правил началника там е подсъдно. А той се окопал и не пуска кокала. Няма личен морал. Как да имаме доверие в системата? Да прип
  • 40 Тодор

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пламен":

    Какви пачки, бе приятелю? Какъв мафиот? Хайде стига глупости! Пачки имаше в чекмеджето. И кюлчета също.
  • 41 Един от нашите

    6 31 Отговор
    Кой е тоя Анко? Ако е журналист е недопустимо да пише думи като "гербераст". А аз понеже не съм журналист ще напиша, че той е комуняга.

    Коментиран от #43

  • 42 Браво

    23 1 Отговор
    .... Как да имаме доверие в системата? Да припомня, че перо здравеопазване в бюджета е най-голямо и всяка година се изливат мириарди, а подобряването все не идва. Къде потъват тези пари? Нека хората от тази система повече да не мълчат. Повечето получават мизерни заплати. Къде отиват милиардите от нашите данъци?!
  • 43 Токту

    12 8 Отговор

    До коментар #41 от "Един от нашите":

    Гербераст и комуняга са равнозначни. Всички от ГЕРБ - бивши комуняги. До един!
  • 44 Додо

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пламен":

    Не прибира пачки, а плик. В плика са прегрешения та на Кантарджиев
  • 45 яко ни лъжат

    19 8 Отговор

    До коментар #13 от "Анко":

    А ЗА МАНГЪРОВ НИКАКВА ДУМА НЕ СЕ ОБЕЛВА. ТА ТОЙ БЕШЕ НАЙ-АДЕКВАТЕН И НАЙ-ПРОЗОРЛИВ. КАЗА ВИ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ. ВАКСИНАЦИЯТА С НЕИЗПИТАНА ВАКСИНА Е ВРЕДНА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!!! ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ АМА ЩЕ БЪДЕ КЪСНО ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА И ПИНГВИНИ.
  • 46 Анко Калпазанко

    5 14 Отговор
    Политическа статия с такива наивни внушения!
    Няма никаква самодисциплина в хората, никакво желание за ваксиниране, носене маски и спазване на противоепидемични мерки!
    А Анко си плещи неговото.
  • 47 XXX

    13 4 Отговор
    Абе факти, стига сте ни занимавали със слугите на герб, вече не сте интересни.
  • 48 хахахаххаххаха

    7 6 Отговор
    Кажи на тиквопитеците, че някой взема пенсия и заплата и им гледай сеира!
    Хахахахахахахахахахахаха!
    Направо оцапват гащите от злоба. Безсилие и завист.
    Така най-лесно се вижда на какво еволюционно стъпало са. Някъде под орките тоест.
  • 49 От Село

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    То и на тебе мястото ти е в кухнята ама за някой лев мааш крачоли по софииските улици
  • 50 Госあ

    17 3 Отговор
    Не го знам какъв специалист е този. Не ми се рови за публикации и конкретното му участие, защото масово протежета и калинки се пишат в публикации без никакъв принос. Въпросът е, че управлението на пандемията беше пълен провал. Какво ме интересуват претенциите на простолюдието ? Много добър анализ.
  • 51 Да да

    18 4 Отговор
    И дa cи cпoмним мeceц мaрт, кoгaтo в Eврoпa ce нaдигaшe трeтaтa вълнa. Тoгaвa у нac зaпoчнa знaчитeлнo рaзхлaбвaнe нa oгрaничитeлнитe мaрки тaкa, чe пикът нa вълнaтa дa cъвпaднe c прoвeждaнeтo нa пaрлaмeнтaрнитe избoри. Зaщo тoгaвa Кaнтaрджиeв cи мълчa, a пo тeлeвизиитe ни увeрявaшe, чe тoвa e плoд нa пo-зaрaзния aнглийcки вaриaнт нa Кoвид-19. Дa, ГEРБ cпeчeли избoритe, нo хиляди хoрa умряхa прeдcрoчнo. Нocи ли някoй oтгoвoрнocт зa тoвa?
  • 52 Асан

    11 3 Отговор
    Бай Шиле да връща 600 000 лв дето ги е крал 🎃🤣
  • 53 Тоз стана по токсичен и от COVID 19!

    11 3 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тоз бастун !!!
  • 54 Йорданка

    4 12 Отговор
    То по тая логика и Радев е пенсионер...Всъщност много са...включително кандидат депутати...Та всички пенсионери по пейките, следващият парламент да гласува закон...никакви пенсионери във властта
  • 55 pbdan

    12 1 Отговор
    Държавата трябва да е принципна в това отношение. Ето например шефът на КЕВР проф. Иван Иванов е на 75г. Максимална пенсия и огромна държавна заплата вече 10г. Иначе дъвчи думите,може и деменция да има, да ходи с памперс, но никой не го закача. С такива доходи на тия години едва ли му пука за цената на тока за населението. Има и други - шефът на КОНПИ проф. Стоян Кушлев, пенсиониран на 73г., и не само тия.
  • 56 възпитаник

    8 0 Отговор
    ДАЙТЕ ПЪТ И НА МЛАДИТЕ И ТЕ ДА СТАНАТ ДОЦ.,ПРОФ.СТИГА ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА КАТО В МВР ПЪЛНО Е С ТАКИВА НА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ
  • 57 Гофани Фандъка

    10 1 Отговор
    Хайде стига с тоя вмирисан дядка! Нали даскалицата си го взе. За малко! Сега като излязат и на съпруга и далаверите, ще я изгониме с камъни от Общината, от София, а може би и от България!!!
    А, тоя мустакатия, нека му тежат на съвеста, всички починали от вируса! Да тежат и на Бойко Барцелонски и на онова Годжито с пагоните! Нещо ви се объркаха сметките, герберастки!!!
  • 58 77777

    7 1 Отговор
    Стига ни занимавахте с този кукундрел!!! Това ли е най-големият проблем в страната ни?
  • 59 ива

    6 0 Отговор
    превъзходна статия.всеки пенсионер да си знае мястото.нека младите и талантливи хора да поемат нещата в свои ръце.
  • 60 Буре без

    7 1 Отговор
    Гледах разни интервюта с тоз Андершко и тооо...,излезе,четия институт им е като семейна собственост - та дядото,та бащана,та сега тоя сайбия. Медицината ни е хем лошо организирата,хем пазарна,хем Бочко всяка година налива милиарди в това буре без обръчи. Ковидарите по едно време миналото лято се усетиха ,че епидемията затихва и ще остават без лудите пари които им се наливат. Напълно съзнателно допуснаха втората вълна миналата есен,само и само да пълнят гушите. И на Кацаров,и на тоя кукундрел бих им теглил шута като на крастави пилета без обяснения. Ненаядоха се.
  • 61 ким

    0 4 Отговор
    защо не го обвините и новата вълна заразени в русия,кацара и руменчо през цялото време твърдяха,че няма вирус и ,че било затворено.кажете нещо за тях
  • 62 ГЕРБ ЗАТВОР

    4 1 Отговор
    УТРЕ БОЙКО ЩЕ Е В ЗАТВОРА .... ЧРД МУТРО !
  • 63 МАЛКА пенсИЯ

    0 1 Отговор
    Да се разстреля,АМИ МАНГЪРА,ДЕТО СЕ РИВЕ,ЧЕ НЕМА,ЙОК,ВИРУС.Да му се издигне паметник,у сяка паланка.
  • 64 РАБОТА РАБОТА

    4 0 Отговор
    РАЗНИ ПРОФЕСОРИ СА ЗАЕЛИ РАБОТНИТЕ МЕСТА , А КАЛИНКИТЕ НЯМА КЪДЕ ДА РАБОТЯТ - ДОКОГА ? БОЙКО СЪЩО НЯМА КЪДЕ ДА ГО НАГЛАСИМЕ , ТОЙ НЯМА ЛИ ПРАВО ДА РАБОТИ В НЯКОЙ ИНСТИТУТ ДО РАДИАТОР -- НЯМА ОВЧАР ДА ГО ПРАЩАМЕ Я ! АААА !
  • 65 РАДЕВ

    1 1 Отговор
    Мисля, че всички трябва да пазим авторитета на бившия държавен глава дори когато той самият не знае как да си го опази" КАЗВА РАДЕВ
  • 66 ЗАЙЦИИИ

    4 1 Отговор
    ЗАЙЦИТЕ В ЗАЙЧАРНИКА НА БОЙКО ДНЕС ПИРУВАТ - НАЙ ГОЛЕМИЯ ЗАЕК В БАНКЯ СТАВА НА 62 ГОДИНИ , А УТРЕ ГО ЧАКА ЗАТВОР !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Зайчарка

    2 0 Отговор
    Кантарджиев много се изложи, но какво ли можеше да се очаква от такъв безхарактерен тип... Кампанията около него беше добре организирана, подкрепена от гербавите телевизии, но който глупак мисли да им се връзва - да им се връзва... Браво на министър Кацаров за всичко досега... някой съмнаваше ли се, че е достоен и силен човек...