Last news in Fakti

14 Юни, 2021 16:00 2 880 38

Кьовеши дойде, видя и не ни освободи

  • лаура кьовеши

Ние трябва да свършим работата

Кьовеши дойде, видя и не ни освободи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев

Дойде, видя и не ни освободи. А толкова ни се искаше европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поне да изиграе ролята на арменския поп, на когото да се оплачем от нашия главен прокурор Иван Гешев. Но колкото и пъти журналистите да я питаха дали му има доверие и какво мисли за дейността на българската прокуратура, тя отговоряше вежливо, че не ѝ е работа да дава оценки или да се доверява на някого, който е извън юрисдикцията ѝ. Знаем си го, ама все пак... А и нали самият Гешев не си поплюва и коментира всякакви теми.

Какво каза Кьовеши

Все пак ние ще си употребим визитата на Кьовеши всекиму според потребностите. Бившите управляващи и подопечните им медии ще изкарат, че едва ли не румънката е подкрепила Гешев - щом грам критика не е отправила срещу него. Останалите ще търсят знаци - че първото ѝ посещение като европейски главен прокурор е тъкмо при нас, в най-корумпираната страна от ЕС. И че постоянно говори за независимостта на прокурорите - та нали нашите са под казармения каскет на Гешев.

Всъщност Кьовеши дойде да си свърши работата. Да ни натисне да си изпълним квотата от 10 делегирани прокурори за новата Европейска прокуратура (ЕП), понеже засега са назначени само четирима, след като шестима бяха отхвърлени. Размотаването приключи тъкмо след нейната визита: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започва идната седмица процедура за избор на шестима нови европейски спецпрокурори. Кьовеши освен това дебело подчерта, че стои зад независимостта на десетимата и ще огласи веднага пред медиите всеки опит за политическо влияние върху тях.

Но предупреди и да не очакваме чудеса - сложните дела, с които се занимава ЕП, няма да се увенчаят бързо с присъди. Насърчи обаче подаването на сигнали от медии и граждани - директно в централата на ЕП в Люксембург или в българския ѝ офис, включително на български език. И почти помоли да не затлачваме европейското обвинение с дребни случаи от рода на: земеделски производител откраднал 10 000 евро.

Меката европейска сила Кьовеши

А нашият голям прокурорски проблем продължава да е институционално всевластната фигура на главния прокурор и настоящата му персонификация Иван Гешев. И най-обнадеждените си знаеха, че след твърдата американска сила „Магнитски” европейската ще е мека, дори и Кьовеши да е с ореола на смел и непобедим рицар. Но мощта на меката сила е тъкмо в това - не да те принуди да действаш правилно (понеже няма правомощия), а да те убеди сам да го направиш. Или по-точно - да насърчи онези, които могат да принуждават. Защото тъмните сили в българската прокуратура вероятно само леко ще се приведат и ще пуснат вятъра по темето си. Но гражданите могат да притискат партиите, които все още си правят оглушки, да подкрепят прокурорска реформа. Няма нужда да чакат светлия пример как Европейската прокуратура разследва ефективно тежки престъпления. За разлика от нашата.

Няма нужда и да блокират Съдебната палата, за да не пускат Гешев на работа, който и без това работи предимно върху пиара си. По-добре да протестират пред Висшия съдебен съвет и пред партийните централи, които чрез него пазят статуквото, чиято черешка е Гешев. Да отидат пред централите на ГЕРБ, ДПС и "Патриотите", за да покажат на всички, че Гешев значи Борисов, Гешев значи Доган, Гешев значи Каракачанов. Но Гешев значи и Нинова и граждански натиск над „Позитано” 20 вероятно би помогнал на БСП да се откъсне от хлъзгавите си позиции и решително да застане в отбора на реформаторите на съдебната система.

В предизборна ситуация разбуждането на обществена нетърпимост към сегашната прокуратура е най-добрата възможност гражданите и медиите да изискат от всички партии ясни позиции за реформирането ѝ. И на тази основа да се състави следизборно реформаторско мнозинство. А и самата тази перспектива поне би омекотила прокуратурата до „Гешев с човешко лице” - ако той няма свободата и способността да се прероди или оттегли.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    12 21 Отговор
    От кой да ни освободи,Гешев вече е купен и е на страната на новите управляващи...честито на наивниците и балъците
  • 2 Все чакаме някой да ни освободи

    26 6 Отговор
    500 г не можахме да свалим феса, колко ли ще ни трябват за каскета ?

    Коментиран от #35

  • 3 Кьовеши

    7 12 Отговор
    нещо се е обркАла да дойде в блатото.
  • 4 Последния Софиянец

    29 10 Отговор
    Все чакаме дядо Иван да ни освободи.Излизайте пред Съдебната палата сами да се освободим.

    Коментиран от #31

  • 5 Кочинката

    8 7 Отговор
    е в терминален стадии на раковите метастази на мафията и корупцията.
  • 6 Еврогейски Съюз

    26 8 Отговор
    Какво искате от една чиновничка? Снимала се с Гешев...не коментирам...не коментирам...Всичко в БГ е ОК? САМИ ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВИМ-НА 11.07.21 ДА МИСЛИМ ДОБРЕ!
  • 7 12345

    6 4 Отговор
    Ние не сме под турско
  • 8 cpv

    4 9 Отговор
    Не ни освободи от комунизма...!
  • 9 мдаа

    11 5 Отговор
    Журналята пак мрънкат. Жални журналя, всяко нещо с времето си.
  • 10 Мнение

    8 7 Отговор
    Ние тепърва отиваме натам, откъдето
    Л. Кьовеши се връща.
  • 11 Реалист

    19 9 Отговор
    Да ви кажа аз пък никога не съм хранил излишни надежди,че Кьовеши ще си мръдне пръста...!След тези очевАдни разкрития за корупция и далавери с евросредства от правителството на ГЕРБ-трябваше веднага да се чува много пъти...-,,Щрак"...-звук от щракане на белезници...!НО!След като тя се прави на ударена с мокър парцал по мамалигарската тиква,ми стана съвсем ясно,че тя си гледа високата заплатка на Европрокурор и хич не я еня за изстрадалият ни народ...!!!

    Коментиран от #15, #37

  • 12 Настоявам

    8 8 Отговор
    Всички български политици и цялата администрация да заминават на стаж в Германия, понеже аматьорщината им е очевидна
  • 13 Ю.Кортес

    6 10 Отговор
    Гешев си направи сделката с новите управляващи,чакайте да видите кога че ви цъфнат налъмите
  • 14 Кой

    9 3 Отговор
    е очаквал , че с магическа пръчка ще го направи?
  • 15 Чекай бе

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Тая прокуратура е започнала дейността си от две седмици, все пак. Бъди сигурен, че всеки злоупотребил с европейски средства, ще си получи заслуженото, а тая г-жа ще техния безкомпромисен палач
  • 16 А бе

    9 8 Отговор
    Тя е изпитала доста повече натиск върху себе си като гл.прокурор в Румъния!
    Да застане на страната на нашите улични протестанти? Това ще е безпринципно от нейна страна!Гамените ни останаха излъгани, че не излъгаха и нея,както бг избирателя..
  • 17 шопа

    6 14 Отговор
    АМИ ТЯ И ТЯ Е ОБЛАЖВАЛА ОТ ШЩКАФЧЕТО ЗОТОВА СИ МЪЛЧИ И ТРАЙКА !!!
  • 18 мнение

    10 4 Отговор
    Лаура Кьовеши разочарова почти всички журналисти,особено Сашо Диков.Като опитен журналист,той трябваше да очаква това поведение на Кьовеши.Първо-тя е румънка.Румънците недолюбват българите.Винаги са харесвали Франция. Аз лично не мога да си обесня защо Франция винаги защитава Румъния.Второ, Кьовеши трябва да събере екип ,на който да разчита.Трето тя е новия Прокурор и ще трябва да се доказва,тепърва.Дали за в бъдеще ще предприеме изнасяне на изобличителна информация за корупцията в България е рано да се каже.За сега е важно още 6 юриста да бъдат приети от Кьовеше и да започнат работав пълен състав.За Кьовеши ,ще съдим по-късно.Лично аз имам съмнение,за нея и дано не съм права.
  • 19 Ю.кортес

    4 9 Отговор
    Радев и Гешев вече са ортаци ,айде и чалгата да свири....за льохманите,сори,ама такъв е живота,интереса клати феса
  • 20 Наша работа е

    7 2 Отговор
    Да се освободим.Пак чакате дядо някой си...
  • 21 Искате фурор, след визитата на прокурор

    2 6 Отговор
    Кьовеши не бере череши,чака Гешев да сгреши !

    Коментиран от #29

  • 22 !!!?

    3 7 Отговор
    "Освобождаването" на Задунайская губерния е патент само на "братушката" !!!?
  • 23 Где се пипне :

    7 5 Отговор
    Болници Язовири Магистрали
    Гербавите все са крали.... Абдали !
  • 24 Анжектоплякторчо

    8 3 Отговор
    Ние сме малък,но много крадлив народ!
    Без памет и без род! Просто няма изход!
  • 25 В.В.П.

    4 4 Отговор
    Е,,кой сега чакате да Ви освобождава!!.Дядо Флорин или Чичо Сорин?? .Свободата е за умните и красивите,
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Разум

    6 3 Отговор
    По-добре да протестират пред Американското и Германското посолства срещу Гешев.

    Те подкрепяха Борисов и ГЕРБ, заради тях той и мафията му стояха 11г. на власт.
  • 28 123

    5 2 Отговор
    От кой да ви освободи Кьовеши? И Гешев и Кьовеши са хора на Глобалистите.
  • 29 неразбрал

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Искате фурор, след визитата на прокурор":

    Що бе, до сега не е ли бъркал?
  • 30 €враците

    2 3 Отговор
    Кьовеши е хитра лисица, на гешеф му е спукана работата.
  • 31 не става

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    без оръжие!
  • 32 НЕ НИ ОСВОБОДИ

    3 2 Отговор
    ТЯ, И ДЕМОКРАЦИЯТА ДОЙДЕ - след 45 годишно еднолично-тоталитарно, мракоесническо-комунистическо управление! - ДОЙДЕ, ВЪЗДЪХНА И НЕ НИ ОСВОБОДИ от червения тиранин "другарю" Веселин Стойчев - не ни освободи от червената мафия - казвам го с въздишка! Какво малоумно доверчиво племе сме? - което само си създава проблеми, и после винаги чака някой друг да го освободи! Уникални сме "др." Стойчев - направо сме за "завиждане"! Свобода от византийско иго! Свобода - чакахме братята руси да ни освободят - един път, втория път ни донесоха "прекрасния хуманен" комунизъм! Днес, чакаме г-жа Лаура Кьовеши, да ни освободи, но от кого "др." Стойчев, от комунистите съсипали държавата ни, от създалата се мафия която се шири безнаказано, или от главния прокурор на републиката г-н Гешев - който притисна до стената всички червени корумпирани олигарси - които днес, ние, с лека ръка освобождаваме от арестите и ги вкарваме в парламента да ни управляват! Уникално племе сме "др." Стойчев, няма друго племе на земята като нашето - Днес, глупави, разединени, защото така е удобно на някои алчни политици за пари пристиж и власт - насъскани брат срещу брата се самоизяждаме като озверели кръвожадни хиени "др." Стойчев! Ние сме патологичен случай и никой не е в състояние да ни излекува - освен самите ние! Какво чакаме ? Г-жа Кьовеши, да дойде и да ни оправи малоумната държава - да ни освободи от невежеството и от ганьовския ни, български ГЕН?! Не пишете глупости "др." Стойчев, с които Ви
  • 33 НЕ НИ ОСВОБОДИ

    3 1 Отговор
    ...Не пишете глупости "др." Стойчев", с които Вие, и другите като вас, подвеждате вече подведеното ни объркано общество! Малоумниците останаха малко и се броят на пръсти, а Вие, не се правете на голям тарикат!
  • 34 НЕ НИ ОСВОБОДИ

    2 2 Отговор
    " ДОЙДОХ, ВИДЯХ, ПОБЕДИХ! " - Юлий Цезар! "ДОЙДОХ, ВИДЯХ, ИЗБЯГАХ!" - Лаура Кьовеши! Защо всички бягат, от този див и варварски народ?! - "др." Веселин Стойчев!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЛАУРА КЬОВЕШИ

    1 4 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ФАЛШИВИ ПУБЛИКАЦЙИ И ПРОПАГАНДА ПОД ДИКТОВКАТА НА БОРИСОВ , ЩЕ ВИ ОСВОБОДЯ КОГАТО МИ ИЗПРАТИТЕ 10-ТЕ ПРОКУРОРА ЗА ДА РАБОТИМ СЪВМЕСТНО , СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И СЪДЕБНАТА РЕФОРМА , ТОЧКА !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️!!!.
  • 37 ЛАУРА КЬОВЕШИ

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    ДА ДА , ТО НЕ СТАВА ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ ХЕИ ТАКА ГОСПОДИНЕ , ВСИЧКО С ВРЕМЕТО СИ , АЗ НА БРИФИНГА ОБЯСНЯВАХ ПОСТОЯННО КАКВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ , А ГОСПОДАТА ЖУРНАЛИСТИ МИ ЗАДАВАТ ЕДНИ И СЪЩИ ВЪПРОСИ ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА , МОЛЯ ДА НЕ БЪРЗАТЕ ТОЛКОВА , КОЙТО КАКВО ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИ , НАЛИ ВИ КАЗАХ И ПАК КАЗВАМ , ПРАТЕТЕ М ПРОКУРОРИТЕ АЗ ДА ГИ ОДОБРЯ И ЧАС ПО СКОРО ДА ЗАПОЧВАМЕ ДА РАБОТИМ , СРЕЩУ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ , КОЯТО ГАСТРОЛИРА В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВИ СРЕДИ , МОЛЯ ВИ СЕ ИМАЙТЕ МАЛКО ТЪРПЕНИЕ ,ОТ УВАЖЕНИЕ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️!!!.

    Коментиран от #38

  • 38 ХАЙДЕ СТИГА

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "ЛАУРА КЬОВЕШИ":

    СКРИЙ СЕ, изгъзен реалист! Никой не е сляп и всеки вижда, че мафията започва от сградата на президентството. Цяла България видя. Журналистите вече показват по теливизията фото записи, как корумпираните приближени до най-високия връх си подават пликове с пачки. Да, имало уиски, то се вижда, но до уискито дебелата пачка от благодарност без съмнение?! Пунта Мара, оставили телефоните си, три на брой, с много тайнственна благодарност на достатъчно отдаличена маса, за да се зареждат. Хайде бе, тези или са баламурници, или ние сме, опитваки се да ни накарат да им повярваме?! "Реалист" не си въобразявай, че Лаура Кьовеши ще освобождава някой, или ще дели прокурорите на наши и ваши, на комунисти-социалисти, олигарси-мафиози, на бивши управляващи или на новоизлюпени настоящи забъркани с мафията! Истинската мафия с пълна пара се готви да влезе в парламента и от благадарност раздава от крадените пари, наляво и надясно, от твите и мойте, от нашите пари - неосъзнат Реалист!