16 Юни, 2021 20:30 8 337 46

Кой лъже за източените язовири

  • язовир-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • кирил петков

Ако тази дилема може да се разреши с неманипулирана информация, значително по-трудно ще е да се разбере как са усвоени тези над половин милиард лева

Кой лъже за източените язовири - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В ГЕРБ си мълчат за милионите, раздадени в различни схеми. Те си намериха друг коз - служебната власт източвала язовири, за да ги набеждава в золуми. Сателитни снимки на язовирите обаче ясно показват истината.

Панта рей. Всичко изтече и дори служебният министър на икономиката Кирил Петков не знае останали ли са някакви средства в държавната фирма “Монтажи” от 630-те милиона лева, отпуснати през 2018 г. за ремонт на над 400 опасни язовира. От ГЕРБ избягват да възразяват за милионите, раздадени чрез директно възлагане, като при схемата в “Автомагистрали”. Със същия успех можеха да ги насипят с черпаци във фирмените банкови сметки. Те са си намерили друг коз - че служебната власт точи язовири, за да набеждава ГЕРБ в зулуми.

Дума срещу дума

В защита на отишлата си власт бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов използва мантрата, така обичана и от бившия премиер Борисов - как ГЕРБ и само ГЕРБ се е погрижил за инфраструктурата, особено за опасната за живота на хората. Лъчезар Борисов не спира да повтаря как язовир “Пазар дере” е бил източен на 31 май, а за другите два - “Злати войвода” 3 и 4 твърди същото, но не знае кога, тъй като не разполагал с документи за тях. В предаването “Лице в лице” на bTV вчера Лъчезар Борисов съобщи още, че макар да се изисква уведомление на Басейнова дирекция, на МВР и община за изпускането на язовир, “за “Пазар дере” такова уведомление няма”.

Тези три язовира са от десетте, чиито ремонти са приключени - това е реалният резултат от сключените 266 договора с шест фирми. Според Борисов, няма как, когато фирмата-изпълнител е предавала работата по ремонта, язовирите да не са били пълни - иначе комисията не би могла да провери системата на съоръжението. Разбира се, винаги съществува и хипотезата комисията силно да е мижала… Но в този случай не ѝ се е наложило, тъй като, противно на Лъчезар Борисов, служебният министър Кирил Петков твърди обратното - причината трите язовира да са празни е, че не са влезли в експлоатация. Приемно-предавателните протоколи за язовирите “Злати войвода” 3 и 4 са били готови на 31 декември 2020 г., платени са и парите - 1.9 млн. лева за единия и 547 000 лева за другия. Но така и не са предадени.

След като това стане, Петков е разпоредил да бъдат предадени на държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите”, чийто принципал е Министерството на икономиката. “Всеки договор (за ремонт и възстановяване на язовири – бел. а.) ще бъде предаден на комисията за прозрачност и контрол, за да нямаме разходи за материали и услуги от два до пет пъти над нормалните”, заяви Кирил Петков на пресконференцията, на която служебният кабинет отчете първия месец от работата си.

От сателит се вижда най-добре

Изображения от системата от сателити Sentinel на Европейската космическа агенция обаче показват, че язовирите са били… празни. Те бяха изпратени до Дойче Веле от експерт, пожелал да остане неназован. За целта той е ползвал данни, които са публични - събират се в портала, известен като Научен център за данни на Sentinel. Това е Центърът за отворен достъп по програмата “Коперник”.

Изображенията са обработени чрез алгоритъм NDWI, за да бъде визуализирано наличието на вода в дадено изображение (в синьо). На база на изпратените 18 изображения, най-ранното от които е от ноември 2019 г., експертът, с когото Дойче Веле разговаря, заключава, че язовир “Пазар дере” е празен от началото на 2020 г. Към 31 януари 2020 г. изображенията показват, че в него е имало вода.

Що се отнася до останалите два язовира - “Злати войвода” 3 и 4, сателитните данни във вид на 11 изображения показват, че от ноември м.г. почти до края на януари те са били празни. През пролетните месеци - до началото на април, във водоемите има вода, но на 30 април т.г. отново се виждат празни язовири. Тогава още управляваше третият кабинет на Бойко Борисов - служебното правителство застъпи на 11 май. Така че водният дух, източвал язовири, не ще да е от служебния кабинет.

Как са усвоени парите?

Но ако тази дилема може да се разреши с неманипулирана информация, значително по-трудно ще е да се разбере как са усвоени тези над половин милиард лева, дадени на Държавната консолидационна компания (ДКК), която пък ги прехвърля на “Монтажи” за ремонтите на язовири. Както и за Българската банка за развитие (ББР), и тук Кирил Петков среща съпротива от ръководството на ДКК - изпълнителният ѝ директор Ясен Спасов избягва срещи с него, както и шефът на “Монтажи” Тихомир Димитров.

Както обясни публично служебният министър, законът за публичните предприятия е така направен, че Димитров се отчита пред Спасов, но не и пред министъра - “Монтажи” е дъщерно дружество на ДКК. Освен това ръководството на ДКК се сдоби с увеличен мандат до 2026 г. в последните дни от управлението на ГЕРБ, бетонирани бяха ръководствата и на други ресурсоемки фирми с бързи конкурси. Но и тях прииждащите води ще ги отнесат.

Панта рей.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    124 3 Отговор
    Мутро-мафията през подледмите 4г. крадоха до припадък, мъкнеха торби с пари от всякакви бизнеси.. Това което изнася сл кабинет е върха на л .. то... Ум ще ви зайде.. Стотици мелиони на месец са крадени.. Затвор е малко за хората от гроп/мвро!

    Коментиран от #34

  • 2 Последния Софиянец

    124 5 Отговор
    В тези язовири са поникнали храсти и пасат говеда,а селата седят без вода.Престъпници!Съд и ЗАТВОР!

    Коментиран от #40

  • 3 БиБи

    71 2 Отговор
    Много сложна статия, не е за прости като мен. Няколко чекмеджета имам и от тази схема!
  • 4 ТаУмВзе

    66 3 Отговор
    Без мутропитека, каскета и шиши да са в БЕЛЕНЕ, Нищо няма да се промени. И както е ясно нищо няма да се промени. Просто ще става Още по Зле.
  • 5 Празен язовир пълен шкаф

    63 2 Отговор
    Тече всичко тече, към....шкафа на Бацо !
  • 6 ПОЛИТИЦИТЕ

    43 2 Отговор
    ДА КОПАЯТ УРАН
  • 7 Ха хо

    64 2 Отговор
    Ах как лъжат герберитееее!
  • 8 Леееле,голямо

    68 1 Отговор
    крадене е падало,а формичките пенсионери с 250 лв.пенсия след 35-40 г.работа.Пфуууу!!!Нямам думи.
  • 9 Гост

    49 3 Отговор
    Маймуняка лъчо борисофф лъже та се кине
  • 10 Заглавието на

    52 2 Отговор
    статията е неправилно.Няма съмнение,че ГЕРБ лъжат и крадат и много пошло се оправдават
  • 11 Еееее как кой

    46 2 Отговор
    Разбира се гроб .Те това най го умеят да лъжат и крадат .Измет мръсна айде марш по дупките и да се не показвате повече НИКОГА И НИКЪДЕ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ветропоказател

    45 2 Отговор
    Каскета дреме ли? Дремал ли е? Ще продължава ли да дреме? Колко е прибрал оня "европейския" политик с джипката? В каква кочина живеем? И тримата глупаци ще се хвърлят на амбразурата да бранят статуквото!
  • 15 ФИНЦИ

    19 0 Отговор
    ДА ВИ ДОСТИГНЕ НАИ ЛОШОТО ДАНО
  • 16 ГОРСКИ

    48 4 Отговор
    Ако герб не откраднаха тези милиарди жизнения стандарт във България щеше да е много по добър!!!!!!
  • 17 Бацо истината

    36 3 Отговор
    Бацо лъже, гепи лъже, но всички вие това добре си го знаете
  • 18 То е ясно

    5 38 Отговор
    Че рашняшките агенти източват,аз това го писах още при случая с Перник.Некой неразбрал?
  • 19 Мокър

    32 4 Отговор
    А, кой лъжел излишен въпрос, след всичките тия години гербаджииски само дето много късно идва истината те тия мошенници гербаджии вече се налапаха колкото можаха много по отдавна трябваше да бъдат ометени!

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 20 Кога трябваше

    5 37 Отговор

    До коментар #19 от "Мокър":

    Като мутрите на бесепе вилнееха с чукове,кирки и тормозеха народа ?Тогава ли?Много е лесно да леш у форума
  • 21 Кога трябваше

    5 39 Отговор

    До коментар #19 от "Мокър":

    Най-големите убитаци сте на Радев и метвжниците фенове.Неадекватници и убитаци пълни от некви села и паланки

    Коментиран от #23

  • 22 Кога трябваше

    2 31 Отговор

    До коментар #19 от "Мокър":

    Предполагам,че редовно следиш изявите на Киро брейка,оня дето,ако му вържат ръцете няма да може да се изкаже?Признай си!Убитак селски
  • 23 asd

    27 3 Отговор

    До коментар #21 от "Кога трябваше":

    Вместо да плямпаш тъпотиите си, трябва да си събираш багажчето за Белене тиквопитек!
    И по-бързичко, че прасетата нямат търпение!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Ти гледай

    1 26 Отговор

    До коментар #23 от "asd":

    Да не си събереш зъбите преди това

    Коментиран от #27

  • 25 Или си беззъб тигър

    1 21 Отговор

    До коментар #23 от "asd":

    Кога беше на зъболекар последно?89та ли?

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 asd

    17 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ти гледай":

    Като солети ще те хрупат тиквопитек имбецилен!
    И после отиваш за наторяване ...

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 28 Партиец

    1 28 Отговор
    Ако искаме да има ред, правителство трябва да направят Герб и Бсп. Президент трябва да бъде Първанов.
  • 29 Дрогар

    2 16 Отговор

    До коментар #27 от "asd":

    Страхотно ме уплаши.Кажи кога беше последно на стоматолог,ама честно?Сигурно имаш един зъб да пукаш доматите.
  • 30 Братленце

    3 13 Отговор

    До коментар #27 от "asd":

    Теб сигурно в училише са те били много.Инапе не си обяснявам как си изпаднал толкова.Или майка ти е имала инцидент по време на работа на околовръстния и си се пръкнал такъв.
  • 31 Веднъж

    2 15 Отговор

    До коментар #27 от "asd":

    Срещнах майка ти на околовръстния, риташе една консервена кутия.Питам я:кво прайш?А тя ми вика:дрънча си...Сигурнонпо това време те е издрънчала и теб,убитак.
  • 32 Ми то за краткото си

    4 29 Отговор
    управление се видяха хората на радев,то не бяха лъжи,пък то едни прозрачни торби се подмятат из заведения,телефоните се оставят далеч от срещата на мафиотите ! ТОВА ВЕЩАЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА РАДЕФ ,ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИ,ЧЕ ДА НЕ СТАЧКУВАМЕ ПОСРЕД ЗИМА!
  • 33 Фактъ

    17 3 Отговор
    Ако сме мислеща , нормална нация , герб трябва да са под 4 % .
  • 34 Чан Кайшъ

    1 15 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Леко, ще се подрискаш от напъване. Тя и хунтата на зелените чорапи се напъва и какво ? Оказа се, че чистачката на министерството ползвала служебната метла за лични цели. Язовирите били ремонтирани, ама празни. Били давани пари на спортни организации, а ткри били непряко свързани с едно лицесвързанти непряко с определено лице. И как ? Ами лицето редовно гледал състезанията им. Имало нарушения, ама били законни. А бе - хунта на зелените чорапи. Проблемът е , че отдолу им пробива червен цвят и като започне много да личи - ще ги изчовърваме, барабар с комуниста им - говорител.
  • 35 Ван дер Любе

    13 1 Отговор
    Тези дни ходих да си купувам спалня и няма. Борисов ги изкупил заради нощните шкафчета. А също и нощни гърнета си купил - за Централния.
  • 36 Хаха

    12 0 Отговор
    Народа ще ви гледа още малко сеиро.Всички партий сте за стадиона, ако бехте в Китай.
  • 37 Жоро

    12 2 Отговор
    Е та такоз чудо няма. Простотията на Герб от сателит се вижда. Има ли нормален гласоподавател за тая партия?!! Не я! То и галинка да си пак трябва да си пълен кретен да ходиш да гласуваш за тия нещастници.
  • 38 Бамбука

    2 1 Отговор
    Голяма работа че са оставили язовирите празни. Ами защо да бързат с кълненето ? Чакат да видят дали бетона е читав, защото може да се наложи още бетон да полагат, още средства да получат и след 2-3 години ще пуснат и водата. А дотогава - ни чул, ни видял, нито пък крал.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ШАЛТЕТО

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Там ще пасат говедата за европейско развитие на Българиа-клон на Големия говедарник ЕНП.

    Коментиран от #42

  • 41 ЗАПОЗНАТ

    4 0 Отговор
    Да спрем с изчегъртването Да започнат ареститеТиквата Борисов готви още провокации
  • 42 Mишел

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "ШАЛТЕТО":

    Не е нужен никакъв сателит с просто око се разбира че там отдавна не е имало вода ако скоро е източен там ще има тиня,умрели животинки,жаби водни змии,водорасли,рибки а то има трева като по поляните и канавкиоте ,а и наблизо живеещите знаят че не е имало вода,освен кмета им който със сигурност е гербераст и лъже че е имало вода.
  • 43 Осъзнаване

    5 0 Отговор
    Докато този народ не разбере , че държавата е управлявана от мафиот ска структура в продължение на над 10 години няма да се случат нещата. За съжаление се виждат много доволни и усмихнати лица в редовете на държавните служители и учителите. Пази боже от такива просветители. Неразбирането че няма ли престъпно управление , ще има просперитет е повсеместно. И не заплати от 1200 а 2200 ще ни се струват малко. Но .......... пази боже сляпо да прогледне.
  • 44 Борисов

    4 1 Отговор
    е престъпник! Затвор!
  • 45 Мая Трифонова

    0 2 Отговор
    От скоро Доган най - после си намери достоен противник за най - добър хидролог на републиката в лицето на Киро Язовиро. А тази статия е пълна лъжа, за това не е подписана, а е анонимна. Сега като дойде новатая власт, Киро Язовиро ще ги напълни. Интерсното в случая е че от 11.05, слушаме и гледаме едни загрижени министри, които постоянно твърдят, че всичко се е крало. Като им поискат доказателства, ядец. "Много питате". Така беше за ББР, за подслушванията, за кафетат в затворите. Някой видял ли е черно на бяло. Само се оправдават с прокуратурата. Казуса с ББР. Питат Киро Язовиро: Има ли нещо незаконно. Ами не всичко е законно ама е неморално. За това ти трябва да учиш в Харвард? А сега като почнат да отпускат кредити на стартиращи бизнеси, които 90 % фалират и банката отиде в киреча. И тогава пак ще е виновен Гешев. Абе някой ще яде накрая боя ама ще видим кой. Само да допълня: Нали знаете защо в Германия няма никой осъден за холокоста. Защото е била законна по техните закони.

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.