Last news in Fakti

17 Юни, 2021 11:50 4 933 18

Андреана Премянова-Янкова за ФАКТИ: Определящ фактор за формиране на политическите системи са партиите като БСП

  • андреана премянова-янкова-
  • бсп-
  • бсп за българия-
  • бургас-
  • 46-то народно събрание-
  • кандидат за народен представител-
  • демографска катастрофа

"Една от конкретните сфери, върху която ще насоча усилията си е борбата с демографската катастрофа", каза Премянова-Янкова

Андреана Премянова-Янкова за ФАКТИ: Определящ фактор за формиране на политическите системи са партиите като БСП - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Подкрепям тезата за справедливо разпределение на социалната тежест и социалните блага".

Това каза в интервю за ФАКТИ кандидатът за народен представител Андреана Премянова-Янкова и заяви личните си каузи в политиката - справяне с демографската криза и реализиране на идеята за социална и правова държава.

Андреана Премянова-Янкова е част от гражданската квота на Коалиция "БСП за България" и е в листата на коалицията във 2 МИР в Бургас. Целия разговор четете в следващите редове:

- Кандидат сте за народен представител от гражданската квота на БСП, не сте член на партията - кое Ви свързва с левите идеи?

- Родово съм свързана от няколко поколения със социалистическата идея. Това, че съм представител на гражданската квота по никакъв начин не означава липса на идентификация с лявата идеология от гледна точка на политики и ценности. Подкрепям тезата за справедливо разпределение на социалната тежест и социалните блага.

- Били сте експерт в парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, след това в Комисията по икономическа политика и туризъм - какъв опит получихте там?

- Като нещатен сътрудник на обществени начала към различни парламентарни комисии в 42-то, 43-то и 44-то НС имах възможността да изготвям становища по различни законопроекти. Част от работата ми беше насочена към проучване на добрите практики в други държави-членки на Европейския съюз и възможността същите да се приложат в нашето законодателство.

- А има ли Ваши тези, идеи, които не успяхте да осъществите в тези комисии?

- Дейността на нещатните експерти не предполага участие в определянето на дневния ред на комисиите. Две от основните инициативи на Комисията по икономическа политика и туризъм, върху които работихме всички: намаляване на административната тежест и формалности по отношения на малкия и среден бизнес и опростяване на визовия режим за туристи от Русия в подкрепа на туризма, за съжаление не срещнаха подкрепата на управляващото мнозинство.

- За какви конкретни политики бихте искали да работите в Народното събрание?

- През последните години в обществения и политическия живот се натрупаха множество проблеми: задълбочиха се социалните различия, покупателната способност на хората спадна, значителна част от територията на България се превърна в т.нар. демографска пустиня, корупцията придоби застрашаващи размери. Ще продължа да надграждам работата си като експерт към парламентарните комисии в 42-то, 43-то и 44-то НС. Ще се ангажирам пряко с проучването на добри и работещи практики в другите европейски държави, както и възможността за прилагането им в нашето законодателство. Убедена съм, че това е една от възможностите, с които можем да преодолеем натрупаното икономическо и социално изоставане спрямо останалите страни членки.

Една от конкретните сфери, върху който ще насоча усилията си е борбата с демографската катастрофа. Това е един многокомпонентен проблем, който предполага повишаване на доходите на младите семейства, социална сигурност, достъп до качествено здравеопазване и образование, включително детски градини и училища, както в големите, така и в малките населени места. Необходимо е държавата да създаде стратегия за справяне с този основен проблем и с него да се ангажират всички партии и коалиции, независимо от политическите възгледи и пристрастия. Народът ни заслужава да разбере, че в името на по-доброто бъдеще, държавниците могат да бъдат единни.

В рамките на ЕС като успешен е посочван френският модел, при който се очаква повишение на населението с 10% за следващите 25 години. Характерно за него е семейното подоходно облагане, което оставя повече средства в младите семейства, но също така директното ежемесечно подпомагане със средства за родителите от страна на държавата, изграждат се детски градини, разширяват се училищните бази, в началото на всяка учебна година се дават средства за закупуване на дрехи и училищни материали за хора с по-ниски доходи. За родителите се предвижда възможността за работа на непълен работен ден с доплащане на разликата от страна на държавата.

По отношение на обезлюдяването на малките населени места, може да се приложи примерът на Италия. Там на практика даряваха къщи, земя и средства срещу определени условия за уседналост в обезлюдени места. Българската диаспора в Украйна и Молдова се състои от хора патриоти, които пазят българския език, дух и култура. Убедена съм, че немалка част от тях биха се възползвали от такава възможност.

Разбира се, трябва да се работи за създаването на механизми и благоприятна среда за привличане на външни инвеститори, с цел откриване на нови работни места за живеещите в почти обезлюдените населени места.

Задължително усилията ни трябва да бъдат насочени към модернизация и технологично обновление на българската икономика, тъй като на този етап не произвежда достатъчно продукти с висока добавена стойност.

- Казвате, че БСП е единствената алтернатива на досегашното управление - защо?

- Коалиция „БСП за България“ предлага работеща и добре структурирана предизборна платформа като основа за бъдещо управление. В допълнение към нея има изготвена управленска програма. Коалицията разполага с кадрови потенциал - подготвени и достойни личности, които да я реализират и да носят отговорност пред обществото.

- Какво смятате за причисляването на БСП към партиите на статуквото?

- Още когато изучавах политическите системи в различните страни стигнах до категоричния извод, че определящ фактор за тяхното формиране са системните партии. Те са носители на дългосрочни и стабилни идеи за развитието на обществото и държавата. Такава е и БСП със своята близо 130-годишна история. Историята на политическите движения доказва подобна теза. Като примери мога да посоча САЩ, Германия, Великобритания. Разбира се, това не изключва правото да се появяват нови политически формации в ситуации, когато в обществото са натрупани много протестни настроения от статуквото. Но обърнете внимание на съдбата на НДСВ…

В допълнение, не приемам БСП да бъде поставена в категорията партия на статуквото, защото през последните 2 мандата преди 45-ото НС това беше единствената опозиция на това статукво.

Не подценявам протестите от миналото лято. Всеки, който непредубедено оценява процесите ще констатира, че много от симпатизантите на БСП участваха в тях.

- Кои характеристики на досегашното управление смятате, че трябва да бъдат премахнати?

- Професионалният ми и житейски опит през годините са показали, че не трябва да се взираме единствено в историята, защото докато гледаме назад, изпускаме настоящето и бъдещето. В тази връзка характеристиките на досегашното управление са проблем, за който отговорност носят досегашните управляващи. Натрупаният огромен външен дълг, който не доведе до подобрение на живота на хората и подем в българската икономика е най-убедителният пример за резултатите от това управление.

Протестите от миналата година показаха желанието на народа за категорична борба с корупцията, клиентелизма, популизма и спонтанните решения и заявката за прозрачност, достъпност, сигурност и ясна перспектива при управлението на страната. Избирателите поискаха да видят и нови лица. Ролята на нас, кандидатите за народни представители е да се вслушаме в гласа на народа и да реализираме желанието за промяна в модела на управление и развитие на всички сектори в държавата.

- Като юрист, в 46-ото НС бихте ли подкрепили с гласа си реформи в правосъдието?

- По отношение на съдебната система, смятам, че тя трябва да се приведе в дееспособно състояние. От съществено значение е да се преразгледат функциите на главния прокурор, да се предвиди механизъм за съдебен контрол на актовете на главния прокурор, да се премахнат специализираните съдилища, да се намали парламентарната квота при избор на членове на ВСС, да се обмисли целесъобразността от прекрояване на съдебната карта с оглед неограничаване на достъпа до правосъдие на гражданите. В тази връзка бъдещият парламент е необходимо след широк дебат и подкрепа от всички политически сили да внесе и приеме необходимите промени в действащата законова рамка. С това ще отговорим както на критиките на Европейските институции, които през последните години управляващите удобно заобикалят, така и на обикновения гражданин, който усеща липсата на законност в държавата ни.

- Как виждате разпределението на политическите сили в 46-ото Народно събрание?

- Прогнозите на социолозите не са еднозначни. Резултатите от изборите за 45-ото Народно събрание го доказаха. Моите лични очаквания са, че в следващия Парламент няма да има съществени различия по отношение на преминалите бариерата партии. Що се отнася до разпределението, в борбата за първото място, обединеното ляво ще възвърне позициите си на значим фактор при съставяне на правителство, а идеите за лява политика ще останат водещи. Разширяването на Коалиция „БСП за България“ за настоящите избори е ярък пример за израстването на политиците в ляво. Вярвам, че загърбването на личното и намиране на опорни точки за обединение ще доведе до положителен резултат на 11 юли.

- Коя е Вашата лична кауза в политиката?

- Личните ми каузи са няколко. Едната е да реализираме идеята за социална и правова държава и управлението да се опира на активно гражданско общество, което може да бъде истински коректив на управлението.

Не съм предложена от тракийци, но ще отстоявам тракийската кауза, моралните и материалните права на тракийските българи, тъй като кръвта вода не става. По бащина линия съм с тракийски произход и съм уверена, че тракийци трябва да получат справедливост. Има изработен законопроект, който предвижда обезщетение на тракийци, за чието приемане трябва да се търси солидна подкрепа сред народните представители. Въпросът е със стратегическо значение за България, тъй като би ни позволил в условия на добросъседство да отстояваме български интереси пред Турция.

Не на последно място чрез личен пример, честност и резултатна работа искам да дам своя принос за възстановяване на доверието в Народното събрание като институция и авторитета пред българските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другарката

    22 5 Отговор
    Премянова-Янкова дали има нещо с Другаря Премянов или си е кукавелка по рождение?
  • 2 ТаУмВзе

    3 5 Отговор
    Крайно смешната патерица на герберастията се изрезва. Гласуваме уж, кой да ни Краде по малко, видиш ли. Робско мислене и отношение към светчето.
  • 3 Гумен Гадев Пликчев

    10 8 Отговор
    БСП=Гроб мафия
  • 4 Пич

    16 5 Отговор
    Концентрирайте се върху " Премянова " . Наглостта на БСП е такава , че се имат за феодали , които предават властта по наследство... Егати новите...!!!???

    Коментиран от #17, #18

  • 5 700

    15 4 Отговор
    Премянова? Ама от Беленския клон ли? Тракийците като го чуят Премянов и лошо им става. Тъмночервените наследници взеха да се появяват с граждаска квота)). Другаря Премянов действа безотказно

    Коментиран от #14

  • 6 Вируслав

    13 5 Отговор
    Дру'арката Андреана Красимирова Премянова е щерка съвсем случайно на дру'аря Красимир Андреев Премянов известен с галеното Краси Премяната, т.е. роднина - милиционер - ... Како Кури, како Кури, де са младите и необременени социалисти?! "Изчегъртването е жизнено необходимо, като слънцето и въздуха за всяко живо същество"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тази Премянова, да НЕЕ щерка, на оня

    9 3 Отговор
    Премянов??? АКО Е ТАКА, БСП да не се чудат на резултатите, си!!! Има си логика!!
  • 9 ПЕНКО

    1 3 Отговор
    МЪЖЕ БЪЛГАРИ - ОБИЧАЙТЕ -КЬОРАВИТЕ ОЧИЛАТИ БЪЛГАРКИ С ВДИГНАТА ВЕЖДА ---ТЕ СА ВСЕОТДАЙНИ --ПРЕДИ ДА ВИ ИЗПИЯТ КРЪВТА /КРЪВЧИЦАТА / !!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Премянов.Пирински Кашеви

    1 3 Отговор
    Един дол дренки кЮрфишеци
  • 11 Уфффффф

    3 3 Отговор
    45 години ни строиха социалната държава. После 30г строиха демократична. Сега пак социална, но и справедлива.
    А бе как не се изтъркаха за толкова години тези клишета и как все още се намират хора, които да им вярват?!?!
  • 12 Читател

    5 1 Отговор
    Просташката лексика на част от коментиращите във форума издават авторството на едно й съшо лице, което излива неприкрита злоба, характерна за нереализирана персона. Нямам честта да познавам А. Янкова, но интервюто й показва, че е образована и интелигентна жена, която с аргументи защитава позиции. Успех! България има нужда от достойни и интелигентни хора. Не обръщайте внимание на просташки и неграмотни коментатори, за които омразата е начин на съществуване.
  • 13 Здравков

    4 2 Отговор
    Стойностно интервю на достоен човек!
  • 14 Един

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "700":

    Ало, подписалия се като 700 - лошо им става на крадците, които откраднаха тракийска собственост. Честните тракийци знаят какво прави техния председател за тях и го уважават. На другите нали знаеш какво им каза българският съд!
  • 15 Л Стоянова

    3 0 Отговор
    Такива хора са необходими на България, а не примати и необразовани персони.
  • 16 Мустафа паша Ататюрк

    2 0 Отговор
    Един трол ли пише или малък отряд от гербави джендъри против Янкова??? Не духайте по медиите, идете в градинките! В Бургас-бол!!!
  • 17 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Можеш ли да ми кажеш, колко време измина, откакто Красимир Премянов е извън всякакви структури на БСП, а? Или просто така си дращим... и хейтим! Подсказка: след 1997-ма името му повече ни се чу - ни видя в средите на БСП!
  • 18 Айдуци

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Ами зетя на Димитър Благоев - Коста Янков - е шефът на БКП-Воената комисия, организирал и реализирал Атентатът в църквата "Св. Крал" в София 16.04.1925г. ?! И садистът - изверг Атанас Стойков Премянов - върлуващ в Странджа с комунистическа бандитска чета и колещ лично жертвите си и вкарвал отрязаната глава в разпорения корем на жертвата?!