19 Юни, 2021 13:00 4 026 20

Magna Carta Libertatum

  • магна харта-
  • англия-
  • демокрация-
  • служебно правителство-
  • служебен кабинет

Това – в контекста на разговора за демокрацията в Русия и по света

Magna Carta Libertatum - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последната част на сагата си „Земя за прицел“ Свобода Бъчварова разказва за срещата между банкера Борис Скарлатов и неговия състудент от Женева Марат Брезов. Някъде около 40-те години на миналия век.

Това коментира във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Скарлатов е собственик на голяма българска банка, а Брезов – високопоставен функционер на Коминтерна, реално – съветски агент, дошъл в България под прикритие – търговски агент на СССР. Двамата се виждат, след като Брезов се скрива в банката, подгонен от полицията.
И докато чакат полицията да загуби дирите, си говорят.

Марате, казва Борис, помниш, че Magna Carta Libertatum – Великата харта на свободите е подписана в Англия през 1215 година, а през това време в Русия окачвали на пияниците 8-пудови „медальони“ (8 пуда са около 130 кила).

Това – в контекста на разговора за демокрацията в Русия и по света.
Впрочем – в романа и двамата – и Борис, и Марат, свършват живота си смазани от комунистическата Държавна сигурност. Единият – убеден антикомунист, другият убеден комунист.
Това само като отклонение и напомняне към някои хора, които мислят, че съюзът с комунистите е оправдан от гледна точка на целите.

Великата харта на свободите в Англия и след това английският парламент се явяват, понеже поданиците на английската корона не били съвсем съгласни да бъдат облагани с каквито му хрумне на краля данъци и животът им да бъде под постоянна заплаха.

Хартата е суспендирана няколко пъти, но вече е институция, а парламентът продължава да изпълнява основното си предназначение – да брани от властнически произвол.
Като всички демократични държави и България си има парламент, Народно събрание, чиято основна длъжност е като тази на праобраза – да брани от произвол.

С изключение на кратките периоди, когато има служебно правителство.
Служебното правителство в България е творение на Конституцията от 91-а и почти няма аналог по света.
По проста причина. Отсъствието на парламент предполага еднолични и безконтролни решения.

Когато се пишеше тази конституция, бях студент по право и нашите асистенти ходеха в 73-а аудитория да дават акъл на великите депутати. Още тогава, понеже бях чел, си мислех, че това нещо – служебното правителство, е клопка, капан, уйдурма.

Но не бях сигурен.
Сега съм.
Просто БКП си е оставила резервен вариант за контрол в кризисен момент.
И сега се вижда.

Служебните са се развихрили. Връщат БКП на власт, макар на изборите комунистите да се сгромолясаха.
И – разбира се – никакъв контрол.
Отчитат се само на президента Радев.

А той на кого се отчита – не е наша работа, както навремето казваше един другар от ОК на БКП.
Та, искам да кажа.
Нормално е да се сменя властта.

Но е хубаво да се спазват прости принципи.
От 13-и век.
Със здраве.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6A13TT

    55 4 Отговор
    Тая глупост е на нивото на някой форум тип бгмама
  • 2 Ти Добре ли си ?

    48 3 Отговор
    Колкото по често се сменя властта- толкова по голяма демокрация. В Древен Рим консулите са ги избирали всяка година и то двама . Преди нашата ера. Това майче не си го учил.
  • 3 ДЕДО

    39 3 Отговор
    Те пък, щото тези принципи се спазваха до сега от Хунтата бокова?!?
  • 4 Колко ти

    35 4 Отговор
    платиха от гепи ГЕ*РБ за тия щуротии?
  • 5 КОЙ

    34 3 Отговор
    Последни вопли на псевдо демокрация.Но реално няма кой да ги замести, досега имаше един Цар Б.Б и това било демокрация!
  • 6 Ооо КАТО дойде

    6 1 Отговор
    ПЕТИ.........мюсю г......н ШЕ е луна парк
  • 7 Неправидт

    31 2 Отговор
    И тогава, и сега, малко си чел
    Или просто си платен гербераст.
  • 8 А бе

    4 27 Отговор
    Първите 7 коментара са потвърждение, че автора е прав! "Магна харта" не им е нужна, стига им Радев...
  • 9 100pera

    28 1 Отговор
    Ами я да припомним един друг, по-нов документ - Декларацията за независимост на САЩ.
    Там (между другото се казва) се казва:
    ...Според нас, щом една форма на управление се окаже пагубна за посочената цел, народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление, поставяйки основите му на такива принципи и организирайки властта му по такъв начин, каквито му се чинят най-подходящи, за да гарантират неговата сигурност и щастие...
    ... Историята на сегашния крал на Великобритания представлява история на непрестанни противоправни деяния и грабителство, при което пряката цел е да се установи абсолютна тирания над нашите държави...
    Нещо Magna Carta Libertatum не се е прилагала май, щом се е стигнало до война и независимост на САЩ, а г-не Даскалов?
  • 10 Я па ти бе Гоше

    30 5 Отговор
    Гогато в Русия за закачали огромните медали на пияниците-в Англия още са жигосвали робите си от Индия...-та каква харта за демокрация-какви пет лева бе Гоше? А когато СССР изпрати първият човек в Космоса-черни и латиноси нямаха право да влизат на обществени места...-каква харта-кви пет лева бе Гоше? ....Явно матерЯла пак е свръх политкоректен-и е тотално тъповатичък....
  • 11 пройчо

    30 1 Отговор
    ".... Но е хубаво да се спазват прости принципи.
    От 13-и век.
    Със здраве..." ***** През 13-и век, Боко Тиквата щяха да го обесят за разбойничество.....Не комунистите !...а съдийте на краля !...Със здраве..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бати тъпанара

    11 0 Отговор
    Авторчето да вземе да се скрие някъде или най-добре да си смени професията. За тази очевидно не става.
  • 14 asd

    7 0 Отговор
    "По проста причина. Отсъствието на парламент предполага еднолични и безконтролни решения."

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Само това ли успя да измислиш, слабоумен геп-офилистик?
  • 15 ХАН КРУМ

    5 0 Отговор
    ИЗБИРАТЕЛНО Г–Н ДАСКАЛОВ!А СПОМНЯТЕ ЛИ СИ РАЗГОВОРА МЕЖДУ БАЩА И СИН СКАРЛАТОВИ,КОГАТО БАЩАТА КАЗВА ,ЧЕ ПРЕНЕБРЕГВАНЕТО И ПОДЦЕНЯВАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА НОСИ ВИНАГИ ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ДЪРЖАВАТА.КОЛКОТО, ПЪТИ ПРЕПРОЧИТАШ И ПЕТТЕ ЧАСТИ ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ВИЖДАШ ,ЧЕ ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ И, ,КАКТО СТАРИЯ СКАРЛАТАВ КАЗВАШЕ–КОГАТО ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СИ УМЕЯТ ЗАНАЯТА ,ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ НАДОЛУ. А СМЕТКАТА Я ПЛАЩАТ НАРОДИТЕ,ЗАЩОТ ПОЛИТИЦИТЕ ЖИВЕЯТ ТВЪРДЕ КРАТКО ,ЗА ДА ПЛАЩАТ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГРЕШНИТЕ СИ РЕШЕНИЯ.30 ГОДИНИ КАКВО СЕ СЛУЧВА? 12 ГОДИНИ ПАРЛАМЕНТ ИМАШЕ ЛИ ?ДЪРЖАВНИЦИ ТЕ КЪДЕ СА?
  • 16 ХАН КРУМ

    7 0 Отговор
    И ОЩЕ НЕЩО Г–Н ДАСКАЛОВ:СРЕЩАТА – БАНКЕТА В ДВОРЕЦА,КОГАТО ФРАНЦУЗИНА ШАРОН ДОШЪЛ ДА ПРОВЕРИ КАК СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ПО БЕЖАНСКИЯ ЗАЕМ И НАШИТЕ ПРОСТАЦИ СА РЪСИЛИ ПРОСТОТИИ ПО НЕГОВ АДРЕС,МИСЛЕЙКИ ,ЧЕ НЕ РАЗБИРА БЪЛГАРСКИ,ТОЙ ПРИ ТОСТА КАЗВА НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК :ГОСПОДА ОТ ЧЕТИРИ ДНИ СЪМ ВАШАТА СТРАНА И ПРИСЪСТВАМ НА ПЕТИ БАНКЕТ! НЕ ПРИЛИЧА НА ЕДНА СТРАНА С ТОЛКОВА ИЗТРАДАЛО НАСЕЛЕНИЕ И ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ, ПОДОБНО РАЗТОЧИТЕЛСТВО. И БЕЗ ДА ОТПИЕ ОТ ЧАШАТА ,Я ОСТАВЯ НА МАСАТА И НАПУСКА. СЕГА КЪДЕ СМЕ,СЛЕД ОКОЛО СТО ГОДИНИ–НЕ СМЕ МРЪДНАЛИ !
  • 17 Не си прав

    1 0 Отговор
    БГмама си е много полезен и смислен форум. Може би имаш предвид форума на ПИК, но пък него го закриха, защото там много псуваха Недялко и Бойко.
  • 18 Гоооуема

    3 0 Отговор
    Абе Мазна ли е Магнали е ама тая харта въобще не е помогнала на хуманиста Томас Мор щото Хенри Осми, 300 години по-късно да му клъцне главата и да уморИ 6 жени. Гоооума велика харта!
  • 19 77777

    2 0 Отговор
    Напротив , по добре , че има служебно правителство та да може да разчиства след такива бандити !
  • 20 Да попитам:

    3 0 Отговор
    Автора на този политически пасквил: Същата ли пълна с помпозност и кухи фрази статия щеше да сътвориш,ако беше другия вариант: Плевнъо - Прецедент който е съставил служебно правителство от Гербаджии и други.Да ви имам евтините и примитивни умения за манипулиране.