Last news in Fakti

22 Юни, 2021 21:30 4 151 58

Има ли българин, който да не знае, че живее в корумпирана държава?

  • корупция-
  • българия-
  • българи-
  • закони-
  • борба срещу корупцията

Защо българинът е безсилен срещу корупцията?

Има ли българин, който да не знае, че живее в корумпирана държава? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

България е най-корумпираната страна в Европейския съюз - това е клише, което всички в Европа знаят. И което ние мазохистично обичаме да повтаряме. „Най“ обаче не звучи съвсем вярно, защото не сме сами. Според Индекса за възприятие на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“ за 2020 година България е наравно с Унгария и Румъния. Да, 19% от българите са платили подкуп в последните 12 месеца, но делът на румънците е по-голям. А за разлика от западноевропейските, скандинавските и някои централноевропейски страни, южняци като испанците и италианците по-често се страхуват от негативни за себе си последици, ако докладват случаи на корупция. Ние, балканците, се боим още повече. 65% от българите се страхуват да подадат сигнал за корупция, но и 66% от словенците, които може и да не се смятат за балканци, но техният премиер Янез Янша е на път да се превърне в европейския Лукашенко.

Правителствено дирижирана корупция

Българите също са пределно наясно с премиера си, управлявал три мандата. Огласените тези дни подробни данни от социологическо проучване, извършено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 сред голяма извадка от 3000 души по поръчка на „Трансперънси интернешънъл“, показват картина на една правителствено дирижирана корупция. В последната година от мандата на кабинета "Борисов 3" цели 56% от пълнолетните българи са смятали, че премиерът Борисов и най-близките му сътрудници участват в корупция, а половината са били убедени, че корумпирани са и почти всички министри. 90% са изразили мнение, че проблемът с корупцията в правителството е много голям, а близо половината са смятали, че през 2020 корупционните практики са се увеличили.

Защо тогава при това почти пълно единодушие по отношение на корупцията не следва гражданско действие? Много малка част от хората, които смятаха премиера за корумпиран, излязоха на протест миналата година с искане за оставката му.

Едно от обясненията е, че корупцията поражда невидима власт, която здраво я охранява. Затова хората не само се страхуват да подават сигнали за корупция, но и ги намират за безсмислени. А за да се заявиш открито като неин противник и да търсиш политическа сметка от корумпираните, трябва да не си икономически зависим от мрежите ѝ. В по-малките градове, включително областни центрове, това е почти невъзможно, доколкото корупционно-властовите мрежи контролират пряко или косвено почти всички източници на доход. Положението на местните медии е още по-тежко от това на националните и те не могат ефективно да осигуряват публичност на корупционни практики и на граждански действия срещу тях.

Друго обяснение за гражданското безсилие срещу корупцията са масовите опростенчески нагласи за възприятие на проблема. Едни са заложници на схващането, че корупцията е неизбежна, че само се сменят лицата по върховете на мрежите ѝ - и затова смятат, че е невъзможно нещо да се промени. Други се втурват към революционни решения и искат главите на „лошите”, а гаранцията, че корупционните мрежи са разсечени, е единствено в това, че на власт са вече „добрите”.

Антикорупционният завой: кой и как

Разбирането, че са необходими реформи, които да осигурят независима съдебна система и независими медии като постоянно действащи оръжия срещу корупцията, остава елитарно в същината си. За масовия гражданин то звучи плакатно и трудно може да мотивира гражданско действие. Рядко политиците от партиите на промяната успяват да обяснят „по-надолу” защо правовата държава засяга пряко всички, а не само тези „по-нагоре”.

Антикорупционният завой би могъл да започне „от центъра” - от елитарен по съдържание и обхват гражданско-политически натиск в столицата и големите градове, който заедно с външен натиск да доведе до институционални реформи. По места хората пак ще последват мейнстрийма, като този път ще застанат в редиците на борците срещу корупцията. Но отново няма да имаме траен антикорупционен обществен климат - поне докато институционалните практики не възпитат у хората една култура на нормалността. А в предизборна обстановка и в първите месеци след изборите най-опасно би било антикорупционните очаквания да бъдат тласнати в популистка посока, при която смяната и наказването на предишните да изчерпи смисъла на промяната. И така всъщност да се запази корупционното статукво под нова форма.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    57 11 Отговор
    Има, да- всички ГЕРБеропитеци !

    Коментиран от #48, #52

  • 2 Милярдер

    14 23 Отговор
    Няма коррупция
  • 3 Левски

    58 7 Отговор
    По-лошо е, че всички тези овце наречени народ се примиряват с това да живее в корумпирана държава??!
  • 4 За биби

    38 3 Отговор
    Корупцията е политика
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Има има

    44 7 Отговор
    Има даже двама Лицето Бойко Методиев Борисов и неговия прокурор Каскетий! За тези двамата корупция не съществува даже думата не знаят, какво значи!
  • 7 Има един

    37 5 Отговор
    И аз му знам името казва се Тома Биков
  • 8 Да,бе

    32 5 Отговор
    Има,как да няма,само тулупа си мисли,че няма корупция-цялата държава е негова и той си взима / краде/ от себе си.
  • 9 от дпс

    31 7 Отговор
    Има един,казва се боко методиев борисоглу.
  • 10 Гостот Силистра

    26 3 Отговор
    Мафията и Мутрите продължават да върлуват в държавните и общински учреждения !... съмишлениците ми тук го удариха на уволнение, я футбол, почивка... момчета и момичета работа имаме да вършим, стягаите се!

    Коментиран от #17

  • 11 Ланс Линк

    23 7 Отговор
    Ако слушаме ББ всичко е цветя и рози, но ние си го знаем че той послъгва.

    Коментиран от #21

  • 12 !!!?

    29 3 Отговор
    Българинът е наясно, че живее в корумпирана държава, но той е и нейн съучастник. Паролата "наш човек" не от вчера !!!?
  • 13 ТаУмВзе

    21 7 Отговор
    Само мутрата долна и компания не знаят, просто няма кой да им обясни думата корупция. Защото обяснението е директно ЗАТВОР.
  • 14 Има....

    16 7 Отговор
    И това са Преди всичко живеещи все още там .....в кочината. ...и сега пак му се вързват на тъпотиите вместо да го вкарат на топло....поне да имаше образование и ум и държане....а то завършен оригофрен.
  • 15 🛑🛑🛑

    22 8 Отговор
    Държавата спря да съществува през 1989 година.
  • 16 мдаа

    5 7 Отговор
    Ако има такъв, трябва да го търсим сред ваксърите. Те винаги нищо не знаят и са едни такива вярващи в доброто оптимисти...
  • 17 Гостот Силистра

    6 17 Отговор

    До коментар #10 от "Гостот Силистра":

    Забравих за корупцията.. тя по скоро е срастване на властта с потенциалните облагодетелствани от държавна или общ поръчка фирми.. Ена бутилка вино и луканка или 100 лв незнам каква корупция са, по скоро уважение, има го навсякъде по света
  • 18 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    21 8 Отговор
    Корупция има синоним на Корупцията са Герб и СдС всички помним Иван Костов и сега Бойко Борисов затова са и в коалиция. Въпроса е защо Ганъо е мъж пред телевизора а не на улицата, отговора е че след падането на България под Турско робство сме изгубили борбеноста си с малки изключения, изхода е неупетнени хора в политиката защитаващи суверенитета на България не кланящи се на чужди посолства като Радев Фигуранта ,ДеБъ-Маджо , Мая Галева и тн. МИСЛЕТЕ КАТО ГЛАСУВАТЕ 32 ГОДИНИ СТИГАТ

    Коментиран от #22, #38

  • 19 Недев

    17 2 Отговор
    Има корупция,защото има идиоти които искат да заобиколят закона и дават РУШВЕТИТЕ,ако няма такива няма да има и корупция,но българите сме свикнали закона за нас да не важи ! Това не е от сега още от комунистическо е така и тогава се даваха рушвети най вече при строеж на дом или пристройка към дома,а за РУШВЕТИТЕ ЗА АПАРТАМЕНТИ И ПРИДОБИВАНЕ НА ГРАЖДАНСТВО В ДРУГ ГРАД ТАМ СИ БЕШЕ НАПРАВО ПО ДНЕШНО МУ РЕКЕТ ! Така ,че българи честни НЯМА от 46година ,за преди това не зная ,и почтено правителство не чакайте !
  • 20 DW вие и двете ви Фондации подхранвахте

    18 3 Отговор
    Корупцията в България, С създадоха е ДС и Магистратите, прокурори и Съд!! Със щедрото съдействие на Началниците от Брюксел и тези през Окена!! Беше ви Удобен Борисов, и до последно го Подкрепяте!! Народа на малка България не може да се Бори с тези, които подкрепяха Корупцията, за това 12 год е беше Яхнал Борисов!! Знаете го добре!!!
  • 21 !!!?

    10 12 Отговор

    До коментар #11 от "Ланс Линк":

    ББ не казвал, че "всико е цветя и рози", но Радев каза, че ако управлява той "няма да се краде" и всичко ще е "прозрачно", "трансперентно" и без "задкелисие". Сега виждаме точно обратното - потулване на скандала с американската военна чест, която производствен цех в учебен полигон, а сега търси безнадеждно "черната кутия" на армията си на дъното на Черно море !!!?
  • 22 А за ИТН нищо не каза !

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    ИЛИ ТИ НЕЗНАЕШ ЗА ТЯХ,ЧЕ БЯХА ЛОЛЬОВЦИТЕ НА МУТРИТЕ,КОИТО СЕ ЗАБАВЛЯВАХА С ТЯХ ,А ПАРИТЕ КОИТО ИМ ДАВАХА ТИЯ НЕ ДЕКЛАРИРАТ,ВСИЧКИ СА ИЗМАМНИЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА!

    Коментиран от #24, #30

  • 23 Верно е

    10 3 Отговор
    Няма Българин , който не знае . Има управляващи дето правят българите на тъпанари , ама пък и те не се сърдят .
  • 24 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    11 7 Отговор

    До коментар #22 от "А за ИТН нищо не каза !":

    Това казах с призива си мислете преди да гласувате , Чалгаря е ясен преди обслужваше Мутрите сега Доган, а и да не забравя Тошко Африкански също беше при Мустафата!!!!!! ЗА протекция може би както ДеБъ- Маджо и Фигуранта с Торбичката

    Коментиран от #29

  • 25 Аман от бедни честни милионери

    8 8 Отговор
    "Честните сини очи" - вътрешният министър, нека да обясни как е придобил 19 имота, да си покаже брачният договор зад който е скрил тези придобивки, платил ли е данъци за тях и т.н.Нали непрекъснато говори за откритост, за борба с корупцията.Ами добре, покажи си договора, за да видим при теб как е и как една нотариуска и един преподавател са собственици на милиони в имоти и пари! Защото иначе много олекваш Рашков, и става точно така-крадеца вика, дръжте крадеца! 😂😂😂

    Коментиран от #47

  • 26 123

    8 1 Отговор
    Законите в България са проектирани да предизвикват корупция, а законите за престъпностра и срещу корупцията предпазват управляващите от наказателно преследване.България е държава със средновековни закони държавно устройстов и управление базирано на подтискане, репресии, дискриминация,ограбване, фажоритизиране на определени икономически кръгове.В България пазарна икономика няма има свързани с държавата и партиите фирми които получават префернциално държавни поръчки и предварителна информация, държавата провежда политика на унищожаване на малки предприатия и всяка бизнес инициативност, която би застрашила иконимическите интереси картели на близките на депутатите в НС.Това е причината в България да се внасят всички храни и суровини от определени лица, унищожавана е частната инициатива чрез държавни региулации, закони и такси, използванае е претъпноста и кражбите срещу малките собственници, а престъпноста е поддържана чрез неработеща полиция , беззаконието , прокуратурата и съда.Много показателно е отношението на граничните служители и отношението им към влизашите в България.Българския паспортен служител стои в гушето си и чака да отидеш до него, говор няма или има само изречено паспорт.На запад ти казват добър ден бихте ли си дали документите за проверка, след проверката то казват добре дошли в еди коя си страна или добре дошли в къщи.Но ако пристигаш от подозрителна и престъпна страна има и други въпроси, като дали смяташ да останеш и работиш
  • 27 Перо

    11 2 Отговор
    Самият факт,че има гласоподаватели за най-корумпираната и престъпна партия в Европа,създадена за бюджетни кражби и измами,говори,че проф.Христов е прав за 80% население-дебили!
  • 28 1618

    10 9 Отговор
    Бoриcoв e oлицeтвoрeниe нa диктaтoрcкa влacт cвързaнa c мaфиoтcкитe cтруктури нa приближeнитe дo нeгo oлигaрcи! Пoд нeгoвaтa eднoличнa влacт пoлитичecкaтa влacт ce cрacнa c мaфиятa! Вcички инcтитуции включитeлнo и мeдиитe бяхa пoлитизирaни и изпoлзвaни зa нaтиcк към "нeудoбнитe! В цялaтa иcтoрия нa Бългaрия нe e имaлo пo- гoлямa диктaтурa придружeнa c дeзинфoрмaция пo врeмeтo нa Бoриcoв!Тoзи чoвeк e cрaм и пoзoр зa Бългaрия
  • 29 РАШКО БОЙКОВ

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    Я НЕ МИ ПЛЯМПАИ ГЛУПОСТИ , КАЖИ НЕЩО ЗА ТИКВАТА ЕДНОКНИЖНИК , ИНАЧЕ ГИ ЗНАЕШ МНОГО НО ТВОЯ БАНКЯВСКИ ПЛУЖЕК ГО ПАЗИШ , НО НЯМА ДА МОЖЕШ , ОБЕЩАВАМ ТИ И ТО МНОГО СЕРИОЗНО , НЕЩО СПОМЕНИ И ЗА ИВАН КОСТОВ А КАКВИ СА ПАРТИЯ И.Т.Н , ТИ НЕ СИ ОТ ТЕХНИЯ РАНГ !!!🇧🇬♥️🇧🇬!.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахахаха

    5 2 Отговор
    Че то държава има ли
  • 32 DW=пропаганда

    18 4 Отговор
    Има ли Българин, който да не знае, че Дойче Зеле е пропагандна медия на Сорос?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Hess

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Hess":

    Е...подлоги...
  • 35 ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ

    2 7 Отговор
    И да гледат тръвата откъм корените. Само тогава ще се оправим.
  • 36 За корупция

    7 13 Отговор
    питайте фатмака Радев, питайте как е с лимоните, а може да каже и за ГРИПЕН. За най новото откритие на Радев знаете ли, телефони се зареждат от вибрацията на хладилник

    Коментиран от #39

  • 37 Перо

    9 4 Отговор
    Корупцията в БГ е държавна политика! Жалко за хората,които разбират,че сме корумпирана държава и гласуват за доказаната най-корумпирана партия в БГ и ЕС,за кебапче или от страх! Дано се вразумят до 11.07.,иначе отново ги чака мутра и феодализъм!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Има

    0 1 Отговор
    Децата до 10 годишна възраст не може да го разберат
  • 41 дса

    10 5 Отговор
    Това Не е Държава ! -- Това е кочина !! ......
  • 42 Една

    7 6 Отговор
    Щом има и-д-иоти, които пращат пари на Иванчева, нвма да се отървем от корупцията
  • 43 Hoho Boho

    6 3 Отговор
    Акценти:
    Цели 56% от пълнолетните българи са смятали, че премиерът Борисов и най-близките му сътрудници участват в корупция
    А 90% са изразили мнение, че проблемът с корупцията в правителството е много голям

    Борисоф, не бягай по горите!
    Ела!
  • 44 оня с коня

    2 3 Отговор
    И го питам Аз туй ДВ ЩО не си гледа неговата си работа,а си вре носа в БГ?И така:подредили сме си Къщичката,извоювали сме си и Екстрата "Корупция",която предоставя възможност на ВСЕКИ който плати на "когото трябва",да ПРОСПЕРИРА "с 200".Да,ама Дойче веле са порядъчно Завистливи и не могат да се примирят с Факта че при тях Човек трябва Цял живот да се трепе да постигне нещо и накрая се оказва,че не е постигнал НИЩО.И всичко това - защото НЯМАТ КОРУПЦИЯ!Та това са в общи линии ГАДОВЕТЕ от ДВ- "Щом ние не можем да се корумпираме,и вие няма да го правите".
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 5577

    6 3 Отговор
    Хайде стига претоплени манджи. Който е натикан в ъгъла за дълго или сега се отърсва от черупката си за глътка въздух се хваща за тази тема. Най глупавото в разсъжденията на този автор че само констатира пък изводите на нас. Една нова власт никога не може да промени показателя корупция. Тя само променя схемите. При нови схеми трудно може да се води някаква борба. Най малкото времето което се губи във безвремие както сега е умел ход на подземни крокодили които ползват този автор да се домогнат отново до властта за създаване на нови схеми. Когато прочете един млад човек тази статия мислите му ще бъдат окъпани и лесно манипулирани от тия с черупката. Трябва да се чете между редовете драги. Корупция е имало и ще има ФАКТ. Но тия с дългата власт от ДВ манипулативно говорят и създават впечатление че при тях няма. Хайде стига с глупавото ни предизборно говорене. Или избори до дупка докато не дойде един Сталин и ни оправи.
  • 47 перничанин

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "Аман от бедни честни милионери":

    И аз това питам, от къде бре Рашков, нали си чист. Тоя удари в земята Цветанов.
  • 48 перничанин

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    Те сега не са на власт, а корупцията се увелеличава. Сега виновен е фърчилото и неговите подлоги. Импийчмънт на корумпирания фатмак.

    Коментиран от #53

  • 49 Митко

    7 1 Отговор
    Алцхаймера не прощава! Тая корупция да не е от вчера? От както се помня все с "почерпка" пликче под масата и нашия човек става всичко.
    Сега се сетихте да ревете, че има корупция....
  • 50 Начо

    3 4 Отговор
    Корумпиране е защото е руска колония.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 СойкаПрисмех

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    Неееее, и те го знаят много добре. Нали точно това правят - корупция.
  • 53 SAAB

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "перничанин":

    А.....прибирай се , че тЪ търсят вашите да тЪ бият !
  • 54 пак ли

    4 3 Отговор
    най корумпирана е Чехия. престанете да наливате фалшиви новини !

    и нека новото правителство на шапкаря докаже корумпираните и да ги вкара в затвора!
    да ама не !
    само приказки от комунисти !
  • 55 прах в очите

    3 1 Отговор
    Да, България има проблем с корупцията, но е дразнещ начина по-който се поднася информацията!!!!!!!!!!!!!
    От написаното се вменява вина, че само и единствено по време на управлението на Герб и Бойко е имало корупция, което просто смехотворно.
    Корупция винаги е имало и винаги ще има, в България при всички партии корупцията е една и съща, защото ядрото е едно, БКП!
  • 56 Петров

    1 6 Отговор
    Герберастките пом ияри превзели София ще създават непрекъснато напрежение до Изборите.После - при бай Ставри, начело с Тиквата.
  • 57 дабродушко

    1 1 Отговор
    Понеделник сутрин, шефът пита:
    - Очите ти са зачервени, пил си до сутринта, нали?
    - Глупости, липсваше ми работата, плаках!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.