Last news in Fakti

23 Юни, 2021 16:00 3 656 46

Ден на скръб и отговорност

  • втора световна война-
  • отечествена война-
  • ссср-
  • третия райх

Врагът е силен и жесток. Но народът устоява и побеждава

Ден на скръб и отговорност - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Думи не са нужни... А и как да изговориш това, което не подлежи на обяснение? Много болка, страдание и ярост е събрал този ден. Днес може само да се вслушаме в сърцата си и да помълчим за минутка в памет на жертвите... Те са работели, творили, учили. Имали са мечти и любов. Строили са своята родина. После за миг всичко се променя.

На 22 юни 1941 год. Германия напада вероломно Съветския съюз. Промишлеността на цяла Европа работи за Хитлер. Рамо до рамо с немците воюват италианци, унгарци, австрийци, румънци, испанци, французи, белгийци, холандци, датчани, шведи, норвежци, финландци, хървати, чехи, словаци, поляци, люксенбургци... Считащите се за свръхчовеци ламтят за богатства и роби. В джобовете си държат карти, на които били отбелязани бъдещите им владения в чуждата държава. Старателно изпълняват поставената директива: местното население да бъде безжалостно унищожавано.

По официални данни на Министерството на отбраната на Руската федерация безвъзвратните военни загуби на СССР във Великата Отечествена война съставляват 11 444 100 човека. В окупираните територии загиват 13 684 700 цивилни: от тях 7 420 400 са целенасочено убити от немците и техните съюзници, 2 164 300 намират смъртта си в Германия, където ги изпращат на принудителни работи, 4 100 000 умират от глад, болести и липса на медицинска помощ. Мирните жители – жени, старци, деца, болни, не са имали никаква възможност да се спасят от убийците.

Материалният ущърб на страната възлиза на почти 30% от националното богатство. А колко майстори, поети и писатели, учени и инженери не са проявили своя талант или остават неродени?...

Врагът е силен и жесток. Но народът устоява и побеждава.

В наши дни изродчетата на недоубитите свръхчовеци пак надигат глава. Подпалиха Югославия, Близкия изток и Северна Африка. Кроят планове за завладяването на Украйна, Белорусия и Русия. Не се налочиха на кръв – ни на чужда, ни на своя. И те ще горят като своите дядовци в ада, никой няма да жали за тях. Само че сега възпирането на тяхната лудост е наша отговорност.

Вечна памет на падналите съветски хора!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Tутанкамон

    37 17 Отговор
    Най отвратителната нация е германската, всички войни и злини в Европа са сътворени от германците

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 5 Вечна Слава

    51 15 Отговор
    На всички антифашисти паднали в борбата с тази чума
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не всичките

    34 9 Отговор

    До коментар #4 от "Tутанкамон":

    Стогодишната война, 30-годишната война, седемгодишната война, 14 кръстоносни походи и безброй други войни от средновековието насам са предизвикани и от други народи предимно запад ни
  • 8 ЗАТОВА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ Е

    17 34 Отговор

    До коментар #4 от "Tутанкамон":

    ГАСТАРБАЙТЕР В ГЕРМАНИЯ!!!!И ЦЯЛА ЕВРОПА И НАЙ ВЕЧЕ СССР КАРАТ НЕМСКИ АВТОМОБИЛИ🔝
  • 9 КОЙТО

    46 11 Отговор
    СЕ Е ЗАИГРАЛ С РУСНАЦИТЕ Е ЯЛ ГОЛОТО ОПАШЛЕ МНОГО ПОСДРАВИ НА МОНИ ПАСИ ОТ БАТКО ВОВА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хисторик

    41 11 Отговор

    До коментар #4 от "Tутанкамон":

    България страда от дружбата с Германия на няколко пъти като се почне от Берлинския конгре и се мине през 1СВ и ВСВ и се стигне до наши дни!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ,, Защитник,

    6 1 Отговор
    Закъснях с ден.
  • 15 Отряд,, Чавдар "

    16 10 Отговор
    На остров Щурчето и Персин ще ви репатрираме фашистчета бг!
  • 16 Генрих Ягода

    24 9 Отговор
    За пропагандата на фашизъм и нацизъм наказанието е смърт!
  • 17 калинка

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "АБЕ МЛАД МЕРИ ДЖЕРИ":

    Доста ограничено и елементарно! Спестявам ти другите определения. Сети се сам...
  • 18 Калмук

    22 34 Отговор
    Г-н Николов, преди 22 Юни 1941-ва има още две дати: 17 Сеп 1939-а и 30 Ноември 1939. И в двата случая "миролюбивият" СССР напада Полша и Финландия - разбира се не "вероломно" - това е запазено определение само за 22 Юни 1941. ... Само от състрадание няма да Ви питам и за още една дата - 18 Сеп 1939 (общият парад на Вермахта и Червената армия) - ще Ви спестя конфуза и пелтеченето.

    Коментиран от #28, #36, #46

  • 19 ПСР

    16 21 Отговор
    Да,съгласен съм с автора.Нацисткият режим винаги ми е бил противен.
    11444 хиляди,загинали съветски войници по фронтовете.Защо са толкова много е друга тема.Издевателствата на СС и пр.,всред цивилното население-престъпления срещу човечеството.Факт.
    А малко преди това?!За него,този автор не споменава,камо ли с този патос.Над 10553 хиляди избити от НКВД от 1935 до 1941 г.Над 32218 "изчезнали"в лагерите.Над 25441 хиляди умряли от глад-Голодомор.Отделно са изселванията на етнически немци,прибалтийци,чеченци,татари,съпроводени със стотици хиляди"косвени"жертви.За тях,кой ще напише?Същият автор ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хайде пак

    22 8 Отговор

    До коментар #6 от "АБЕ МЛАД МЕРИ ДЖЕРИ":

    Много са малко приятелите на Запада в Бг .....Ти , политиците и милионерите около тях . А руснаците ще бъдат посрещнати с цветя.

    Коментиран от #43

  • 22 ИНЖ

    10 26 Отговор
    СССР започва веднага след Революцията да се военизира и подготвя за инвазия в Европа. ВСВ е трябвало да доведе до тотална победа на комунизма върху нашия континент.
    Просто в надлъгването между два безчовечни режима се пръква една война, която е трагедия за цяла Европа.
    Недостатъчно се споменават съпротивителните и партизански движения в почти всички държави, които отнемат много сили и средства от хитлеристите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Илиан

    24 7 Отговор
    Хвала на автора за смелата и истинска статия.
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    32 8 Отговор
    Статията е много добра. Няма друг случай в историята, държава да е понесла такава голямомащабна загуба на живи хора и такова разрушение, освен СССР. Но Русия си е взела поука. Тя никога повече няма да позволи някой да посегне на суверенитета й! Русия е критикувана, че с приоритет развива военната си промишленост и отделя много средства за армията си, но това е разбираемо и оправдано. Критикувана е, че струпва войски до границата си на своята територия, когато НАТО прави учения и дрънка оръжия възможно най-близо до Русия и в Черно море. Но и това е ясно като бял ден. В наши дни глутницата отново скърца със зъби. На вълчия вой пригласят и малки пуделчета. Време е да се замислим дали сме на правилното място! Поклон пред героичния руски народ!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ВСВотСАЩ

    27 7 Отговор
    И cухaтa фaктoлoгия е стряскаща:
    "Чeрвeнaтa Aрмия кoятo рaзгрoми 507 нeмcкo-фaшиcтки и 100 cъюзничecки дивизии, пoчти 3,5 пъти пoвeчe, oткoлкoтo cъюзницитe пo вcички фрoнтoвe нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. Нa cъвeтcкo-гeрмaнcкия фрoнт въoръжeнитe cили нa Гeрмaния пoнecoхa пoвeчe oт 73% oт зaгубитe. В Cъвeтcкият Cъюз бeшe унищoжeнa ocнoвнaтa мaca oт вoeннaтa тeхникa нa вeрмaхтa: нaд 75% oт caмoлeтитe (нaд 70000), дo 75% oт тaнкoвe и щурмoвитe oръдия (oкoлo 50000), 74% oт aртилeрийcкитe oръдия (167000);..........Oт 1418 дни aктивни бoeвe ce вoдeхa 1320. Нa ceвeрнo-aфрикaнcкия фрoнт cъoтвeтнo ca oт 1 068 – 309; нa итaлиaнcкия oт 663 – 49. Прocтрaнcтвeният рaзмaх бeшe: пo фрoнтa 4 – 6 хиляди км., кoeтo e 4 пъти пoвeчe oт ceвeрнo-aфрикaнcкия, итaлиaнcкия и зaпaднoeврoпeйcкия фрoнтoвe, взeти зaeднo...В CCCР ca рaзрушeни 1710 грaдa, пoвeчe oт 70 хиляди ceлa, 32 хиляди зaвoди и фaбрики, рaзгрaбeни ca 98 хиляди кoлхoзa и 2890 МТC....Прeки рaзхoди зa вoдeнe нa вoйнaтa нa вcички учacтвaли в нeя cтрaни cъcтaвлявa 1117 млрд. дoлaрa. Cтoйнocттa нa рaзрушeниятa cъcтaвлявa 260 млрд. дoлaрa, oт кoитo в CCCР - 128 млрд.(брутaлнa cумa зa oнoвa врeмe), в Гeрмaния -48 млрд., във Фрaнция - 21 млрд., в Пoлшa - 20 млрд., в Aнглия - 6.8 млрд.......Вceки чeтвърти бeлoруcин e зaгинaл във вoйнaтa."Зaрaди тях днec Eврoпa e тaкaвa кaквaтo e. Тoчкa.
  • 28 Патето Яки

    17 8 Отговор

    До коментар #18 от "Калмук":

    Слава на съветската армия . Какъв парад те гони насън.

    Коментиран от #29, #31, #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Скептика

    16 6 Отговор
    Браво за статията, в днешните смутни времена се иска смелост да напишеш истината такава каквато е била а не каквато ни е натрапват последните години. Само не прочетох за българските фашисти, нищо, че не са се сражавали на Източния фронт, доста народ са погубили в България

    Коментиран от #33

  • 31 Калмук

    8 10 Отговор

    До коментар #28 от "Патето Яки":

    Потърси в ютуб-а "Советско-немецкий парад в Бресте в 1939 году" ...
    ... във Википедията също има ... Естествено, и ти като Вуте можеш да кажеш, "Е па нема такъв парад" ама това не променя фактите.
  • 32 царствобългария

    8 11 Отговор
    Боже, Боже, колко мъка има във факти.

    Коментиран от #45

  • 33 Калмук

    7 14 Отговор

    До коментар #30 от "Скептика":

    Каква смелост, бе другарю ... Смелост беше преди -80-та даже да споменаваш за пакта Рибентроп-Молотов ... и се влизаше в затвора, ако започнеш да разсъждаваш какво, защо и как.

    Коментиран от #37

  • 34 Антон

    11 5 Отговор
    Поздравления на автора!
    Точно и ясно!
  • 35 ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯ

    14 7 Отговор
    Нa 22 юни 1941 гoд. Гeрмaния нaпaдa вeрoлoмнo Cъвeтcкия cъюз. Прoмишлeнocттa нa цялa Eврoпa рaбoти зa Хитлeр. Рaмo дo рaмo c нeмцитe вoювaт итaлиaнци, унгaрци, aвcтрийци, румънци, иcпaнци, фрaнцузи, бeлгийци, хoлaндци, дaтчaни, швeди, нoрвeжци, финлaндци, хървaти, чeхи, cлoвaци, пoляци, люкceнбургци... ..............СЪЩИТЕ СА ЧЛЕНОВЕ НА ЕДИН ДНЕШЕН ПАКТ , А ДА ВНИМАВАТ ДА НЕ ГО ЯДЕМ И НИЕ ЩОТО ПО ТРАДИЦИЯ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ОТ СТРАНАТА НА ....ОНОДЕНАТА МОМА........!!!
  • 36 хахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Калмук":

    какъв парад те гони? немският командващ го нарича форбаймарше, а не параде...защото наистина е марш на немските сили, които малко по инерция стигнали Брест и трябвало да се върнат обратно...под погледите на съветските части...тая опорка за съвместния парад ако щете милион пъти я повтаряйте, има документи и кадри...
  • 37 не е така

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Калмук":

    Пакта Рибентроп- Молотов се изичаваше по история
  • 38 до автора

    6 7 Отговор
    Г?упости на търкалета!Шведи,норвежци,холандци и датчани не са били съюзници на Германия.
  • 39 Тъп Ватник

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Патето Яки":

    Ти си ПУтето Яки и не се крий под миловидното име на герой от детски анимационен филм от омразния ти запад, иначе вероятно приличаш на чебурашка или крокодила Гена съдейки по акъля ти.
  • 40 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Коментарът е излишен !!
  • 41 БРЦК

    3 2 Отговор
    Това е ГОЛЯМ УРОК . ПОУКАТА Е НАЛИЦЕ. НО ВСИЧКО СЕ ОТРИЧА ЗА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ А ТРЯБВА ТИЯ ИНТЕРЕСИ ДА СА ОБЩОЧОВЕШКИ. БЛАГОДАРЯ ЗА СТАТИЯТА.
  • 42 Ха ха ха

    5 5 Отговор
    Дрън дрън и много долна болшевишка пропаганда ....Ако не беше Хитлер да се противопостави на подготвяната от Сталин инвазия в Европа , сега всички европейци щяха да говорят на руски и да величаят най-големия убиец на 20век Сталин . Паметник трябва да му издигнете на Фюрера , че направи всичко възможно да спаси Европа от съветското нашествие и погроми , а за погромите питайте всички онези ограбени , и онези изнасилени жени по пътя на съветската армия в Европа ......
  • 43 100

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "хайде пак":

    То едно време и германците едно време са били посрещани у нас с цветя.
  • 44 уиски с лед

    3 5 Отговор
    Авторът е пропуснал да отбележи, че в крайна сметка победител се оказва Германия. В началото на деветдесете ссср беше изритан от Европа, а германците постигнаха всичко което целяха по друг начин. Сега не е необходимо да товариш руснаци във вагони за принудителна работа. Те сами се натискат.
  • 45 неук трол

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "царствобългария":

    Именно бг фашагите убиха царя, суспендираха конституцията и управляаха години без парламент, незаконно.
  • 46 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Калмук":

    Не си хич на ясно защо се стига до тия дати Ама най важната е 29 септември 1938 Мюнхен