26 Юни, 2021 10:00 5 744 147

Игри на нерви в Черно море: руската агресия може само да ожесточи НАТО

  • русия-
  • нато-
  • черно море-
  • крим

САЩ и съюзниците им са в състояние ефективно да използват военноморската си мощ и да демонстрират присъствие из целия световен океан

Игри на нерви в Черно море: руската агресия може само да ожесточи НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инцидентът с британския ескадрен миноносец край бреговете на Крим потвърждава: НАТО все по-често ще демонстрира, че смята полуострова за украински, а Украйна - за свой съюзник, пише в коментара си Константин Егерт.

Британският кораб бил на не повече от 100 метра от руските. По радиото излъчвали предупреждения за откриване на огън. В небето кръжели двайсет бойни самолета на руските военно-космически сили. Надалеч отеквали гърмежи.

Така описва инцидента с ескадрения миноносец на кралските военноморски сили „Дифендър" кореспондентът на БиБиСи Джонатан Бил, който се намирал на борда на британския кораб във водите на Черно море недалеч от кримския нос Фиолент.

В съобщението на руското министерство на отбраната всичко изглежда още по-драматично: руските военни откриха предупредителен огън в непосредствена близост до „Дифендър". БиБиСи не потвърждава това, но както обичайно при подобни случаи, инцидентът би могъл да има и значително по-тежки последствия, ако дори един офицер от ВМС или пилот на самолет сгреши - независимо от коя от страните.

НАТО: Крим е Украйна

Британците се намирали в пределите на 12-милната крайбрежна зона, която от гледна точка на международното морско право е в украински териториални води. Руските власти редовно съобщават за провеждането на продължителни учения в акваторията на Крим, за да сплашат военноморските сили на държавите от НАТО, които напоследък все по-често влизат там.

Демонстрацията на непризнаването на анексията на полуострова от Москва е ключова част от черноморската стратегия на Алианса, разработена след 2014-а година. Тя предвижда на практика постоянно присъствие в региона на натовски кораби, при това не само на черноморските страни членки на Алианса. Други акценти в тази стратегия са едва ли не целогодишни съвместни учения на различни нива, модернизация на военните флотове на страните членки и активно сътрудничество с Украйна и Грузия - без участието им обаче в съюзническите учения. Между другото, присъствието на кореспондента на БиБиСи на британския кораб не е случайно - военното министерство кани журналисти да отразяват само истински важните мисии.

Точно това предизвиква особено голямо раздразнение в Кремъл. Украйна вече е много близо до статута на „глобален партньор" на Алианса, какъвто имат например страни като Австралия, Южна Корея и Йордания. Нещо повече - Киев започна мащабна програма по модернизацията на флота. „Дифендър" плавал към Грузия след посещение в Одеса, която след загубата на Севастопол след анексията на Крим стана главна база на военноморските сили на Украйна.

На борда на британския разрушител заместник-министърът на отбраната на Украйна, министърът, отговарящ за доставките на отбранителна техника за британската армия, Първият лорд на Адмиралтейството (командващият британския военно-морски флот) и представители на военния концерн Babcock подписаха меморандум за намерения - предпоследната стъпка към договор за закупуването от Украйна на съвременни бойни кораби от Великобритания. Сделката ще включва още обучение на персонал и модернизация на ремонтните докове.

Не е изключено да става дума за превръщането им, ако не в пълноценни военни бази, то поне в центрове за логистика и ремонт на корабите на държавите от НАТО. Ако тези планове се осъществят, може да се окаже, че анексията на Крим е станала отправна точка за превръщането на Черно море в ключов регион тотално военно възпиране на Путинова Русия от страна на САЩ и техните съюзници.

Путин вече не плаши Алианса

Независимо от показната акция, Кремъл е разтревожен. Това, че Русия сложи ръка на Крим и военната база в Севастопол, не компенсира изоставането на руския флот от американския. САЩ са в състояние ефективно да използват военноморската си мощ и да демонстрират присъствие из целия световен океан. А Русия няма никакви шансове да промени това дори в средносрочен план.

Путин и военният министър Шойгу знаят добре, че НАТО не признава Крим за руски и че Алиансът няма да се откаже да изпраща свои кораби в 12-милната зона на полуострова. А това означава, че всеки опит да бъдат прогонени оттам натовците може да прерасне в реални бойни действия и да причини жертви. Но руското ръководство не може да спре, тъй като - както винаги - се безпокои да не демонстрира слабост.

Както неведнъж се е случвало - руските власти се опитват да плашат американците и европейците с неадекватното си поведение, което обаче все по-рядко ще им се разминава. Агресивните действия на Кремъл ще доведат само до ожесточаването на НАТО, включително в района на Черно море. Алиансът вече е престанал да се плаши от любимата игра на Путин "Кой ще мигне пръв".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 92 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    75 5 Отговор
    ние да си гледаме нашата агресия

    Коментиран от #119

  • 2 Верно ли

    185 17 Отговор
    Пффф, абе я си взимайте корабите и ходете да си "играете" някъде другаде, а?

    Коментиран от #28

  • 3 КОТарАК

    184 20 Отговор
    и ако им думнат 1 кораб , което е много вероятно вече, интересно какво ще направят-ядрена война ли?:))) най-много ожесточено да обикалят по-надалече от морските граници на Русия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АнтиДиктатуров

    38 191 Отговор
    на ушанките само войни са им е в главите, понеже народа мизерства, дават им зрелище на гладен стомах, гьобелсовски пропаганди-основно лъжи и самохвалство .......

    Коментиран от #12, #89

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 шумчо

    31 183 Отговор

    До коментар #4 от "САНДОКАН":

    Те са наши съюзници. Черно море си натовско - България, Румъния, Турция, Украйна. Бившия СССР трябва малко повече да се съобразява с фактите.

    Коментиран от #19, #70, #90, #109

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кофти

    120 7 Отговор
    Не съм си представял че английските туристи ще се върнат с бойни кораби на слънчака... е ще има интересни подводни обекти за водолази след като свърши войната...
  • 10 Европа

    125 9 Отговор
    "Демокрацията" прави демонстрация на непризнаването ....
    На този журналист следващия път ще му се привидят хиляди самолети над коритото им.
  • 11 Павел пенев

    166 18 Отговор
    Всъщност агресивните действия на НАТО могат да ожесточат Русия и то съвсем основателно. Британските кралски скапани разрушители какво търсят в Черно море?

    Коментиран от #98

  • 12 На теб

    44 6 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиДиктатуров":

    май нещо ти е в долния отвор на храносмилателния тракт.
  • 13 DW=пропаганда

    143 10 Отговор
    Агресията на англосанксонците е на път да предизвикат трета световна война. Международната общност, включително и народите на окупираните от САЩ европейски държави, трябва остро да се противопоставят на доближаването на военна техника до руските граници.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дойче зеле

    107 4 Отговор
    Пак се изходи по въпроса. Все едно гьобелс им пише пропагандата. Демокрацията е в опасност хахаха
  • 17 Дън Бай

    60 3 Отговор
    Ядосахме се! Сутрин няма да се гримираме!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не са съюзници,

    49 3 Отговор

    До коментар #7 от "шумчо":

    Съучастници са.
  • 20 Дърт пее..раст...

    96 9 Отговор
    Може да стане и обратния ефект,,РФ,да обикаля,във водите около Малдивиите, Гибралтар,Китайско море,Япония,Курили,..и т.н..Има 70 подводни лодки..Добре въоръжени....Може и да наобикалят около Румъния и България,,.Без да се съобразяват с морското право..Кой, каквото сее ,това жъне.
  • 21 Търновец

    89 5 Отговор
    НАТО е станал опора на юдейския велик райх, a Украйна e буре с барут
  • 22 Страхов

    101 5 Отговор
    Интересно заглавие на DW "Руската агресия в Черно море ......."?
    Заглавието на DW за нападението на Германия през 1941 г срещу СССР ще бъде "СССР извърши агресивен акт срещу националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия".
  • 23 Манипулативна

    122 7 Отговор
    статия! На Руснаците поведението е "неадекватно", а на тези дошли там от другият край на света "адекватно"! Просто не си заслужаваше четенето на тази безсмислица! Само интриги, от най големият световен интригант САЩ! Включително и медийни!
  • 24 Само въпрос

    74 4 Отговор
    Към кой океан НАТО присъаединява ЧЕРМО МОРЕ, защото САЩ и съюзниците им са в състояние ефективно да използват военноморската си мощ и да демонстрират присъствие из целия световен океан. Както шопа виждайки жираф казва "Те такова животно НЕМА", та и DW

    Коментиран от #60

  • 25 Гнусни

    69 5 Отговор
    Нагли, мръсни англосмради, пожелавам ви, Бог да ви говори на китайски!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Москва не вярва на сълзи

    87 10 Отговор
    Пьрво Крим е Русия и следователно е безумие да навлизаш в чужди териториални води и второ какао търси кореспондентът на ББС на боен кораб? Интересно кьде граничи Британия с Черно море? Пак напълниха изгладените си гащи англичаните!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 mi6osp

    71 7 Отговор
    Още много статии като тази могат да се появят, но провокации край Крим повече няма да има. Защото следва потапяне на кораба-нарушител. А НатО няма полезен ход след това. Няма да обяви самоубийствена война на противник с 10 пъти повече тактически ядрени оръжия от тези на НатО. Санкциите са неефективни срещу тези, които могат просто да затворят газовите и нефтените кранове на потоците и да парализират икономиките на западна и централна Европа. Така че показването на мускули трябва да приключи.
  • 31 ЦСКА

    67 5 Отговор
    Купона ще е пълен!Вие тези руснаци ги имате за балъци,ядат доматите с колите!Аре,на други тези измишльотина!
  • 32 БПФ

    77 8 Отговор
    Авторчето както обикновено смята желаното за действително.
    1. Крим беше и все още е автономна територия, което дава право на населението и само да реши част от коя държава ще бъде, е - то си избра. Има разлика между международно право и между желанията на САЩ и лакеите им.
    2. НАТО-вците утре могат да кажат, че смятат Крим за част от Османската империя, ама това няма да ги спаси, ако на руснаците им писне.
    3. "Изоставането" на руския флот е само формално.
    А) Реконструкцията на "Адмирал Нахимов" завършва до една година. Въоръжението му - и отбранително и нападателно ще бъде такова - че битка срещу американските самолетоносачи за него ще бъде все едно битка с дървени гемии от времето на Христофор Колумб. Този кораб сам ще бъде равностоен на половината американски флот.
    Б) Русия доминира в подводният флот, руските подводници са много по-мощни и силно въоръжени... отделно НАТО-вските държави, разположени основно по крайбрежията, са много по-уязвими от Русия. 2-3 "Посейдон" - а и САЩ отиват по дяволите.

    Коментиран от #128

  • 33 Антициник

    73 7 Отговор
    Цинизъм е да наречеш действията на Русия агресия в случая! Типична двойно стандартна и цинична съпричастност от ДВ към колегите си миротворци от Британия.
  • 34 Деймос

    64 4 Отговор
    Интересни са коментарите на самите англичани :)) В 60% те искат Русия да потопи този кораб ... :)

    Коментиран от #37

  • 35 Дърт пее..раст...

    50 5 Отговор
    Също може Рф,да бъде принудена да поеме контрола на Одеса,..Това не го слагат в сметките Саксонците. Дотук ,в равносметката,е загуба на Крим,Донбас,за Украйна,..А можеше нещата ,да не отиват дотам ...За къв чеп ,се срещаха Джо и Путин. .
  • 36 TOTO

    20 3 Отговор

    До коментар #26 от "мръсни":

    ТЕ ЗА ТОВА ИДВАТ НА МРЪСНОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ ДА ПОЧИВАТ, И ЗАТОВА СА МРЪСНИ
  • 37 В.В.П.

    27 2 Отговор

    До коментар #34 от "Деймос":

    И не само на англичаните,и на германци,и на франсета и на испаннци.
  • 38 Бамбука

    9 17 Отговор
    Отново и отново бих желал да видя карта на която да присъства сепарационата зона за международен морски трафик на корабите преминаващи от Одеса към източно Черно море покрай Кримския полуостров. Да е покаже на картата и движението на британския кораб. Тогава може да спорим кой, какви закони е нарушил. Международната сепаразионна зона важи за всички кораби независимо покрай кой бряг се намират и кое море. Това е обективна оценка.

    Коментиран от #62, #65

  • 39 БПФ

    63 7 Отговор
    В) Самолетоносачите в съвременният свят, са безнадеждно остарели в тоя си вид. Русия има убийствена доминация в ракетните войски - хиперзвукови ракети, които никой не може да спре. При война, нито един щатски самолетоносач няма да може да се доближи на по-малко от 2000 километра от Русия, без да отиде на дъното. как да воюваш с опонент, до който дори не можеш да се приближиш? - Все едно някой въоръжен с тояга, да си мисли, че може да победи някой, въоръжен с пистолет.
    Г) Да не забравяме системите за радиоелектронна борба - нещастните морячета от "Доналд Кук" надали са забравили какво им се случи.
    Д) Всяка война при що-годе равностойно въоръжение се определя от човешкия фактор. Руснаците ще се бият, за да защитят страната си и ще са пределно мотивирани, те са истински воини и не се страхуват да умрат. Натовските пeдалченца просто ще решат, че не им се иска да си рискуват живота... впрочем тия от "Доналд Кук" хвърлиха оставки именно с тоя мотев... не им се умирало... и това са ВОЙНИЦИ ????

    Не знам дали натовците се страхуват от Путин или не... но ако не се страхуват, значи са си загубили здравият разум.

    Коментиран от #64, #94, #134

  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    46 3 Отговор
    налиЧерноМоре,според Толупа трябваше да бъде за яхти и платноходи!чии го търси англосаксонски миненосец в черно море!добре,че не съм аз на мястото на Путин....Щях да ги обездвижа, арестувам и съдя за навлизане в чужди териториални води!Имаше една провокация в керченския пролив,останала метър и сега пак....На третия път ще счупят гърнето англосаксонците!
  • 41 Реалиста

    35 4 Отговор
    НАТО да се ожесточава демонстрира сила в гранката пред Белия дом.Но и там да внимава за да не я връхлетят руски подводници.
  • 42 100pera

    58 2 Отговор
    Абе добре сте го написали това за ожесточаването, ама само да ви напомня дрогари и дрогарки от ДВ, едно проучване в страните от НАТО. В България (щото сме войнствени) цели над 20% от населението е готова да се бие, ако някой ни нападне. Но предполагам, че това сме ние от по-старото поколение, дето сме ходили войници. В западноевропейските страни - само в Нидерландия са малко повече. А вие - храбрите западноевропейци сте между 10% - 17%... Но това е за собствените ни страни.
    Кой ще се бие, бе дами господа от ДВ за свободата на Украйна?
    Вие както щете. Ама аз за Зеленски и неонацистчетата от новата СС дивизия Галичина няма начин да си мръдна пръста.
  • 43 БПФ

    53 2 Отговор
    Евентуален сблъсък ще протече по очевиден сценарий - следващият път, когато някоя натовска гемия нахлуе в руски води, тя ще бъде потопена. Русия ще предупреди САЩ, че всеки самолетоносач или друг тежък боен кораб, който доближи Русия , ще бъде потопен... и ако трябва ще потопи 1-2. Така ще държи САЩ далече от бойните действия - тука ще останат изоставени само жалките им военни бази, дето руската армия може да ги помете за часове. Британските обратняци може да са най-агресивни, защото все още си вярват, че Ла Манш ще ги спасява завинаги. Германците ще клекнат. Поляци и укри може да тръгнат да се зъбят, но ще бъдат пометени... наскоро поляците бяха напълно разгромени от Русия... в симулацията на полско военно обучение - в действителност ще бъдат още по-жалки. Само от хладнокръвието на руснаците зависи къде ще спрат, защото ако искат, ще прегазят цяла Европа, която не може да се справи дори с едни мигри. В същото време САЩ само ще подскачат отдалеч, защото не им се мре.
  • 44 Бамбука

    2 28 Отговор
    Отново и отново бих желал да видя карта на която да присъства сепарационата зона за международен морски трафик на корабите преминаващи от Одеса към източно Черно море покрай Кримския полуостров. Да е покаже на картата и движението на британския кораб. Тогава може да спорим кой, какви закони е нарушил. Международната сепаразионна зона важи за всички кораби независимо покрай кой бряг се намират и кое море. Това е обективна оценка.
  • 45 един от стадото

    34 2 Отговор
    като се прави провокация я прави за своя сметка. Не въвличай околните в конфликта. По някога кибиците наоколо го отнасят първи
  • 46 Софиянец

    7 41 Отговор
    Голям смях е да четеш болните фантазии на русоробите ;)

    Коментиран от #51

  • 47 Караибрахим

    45 2 Отговор
    Епа я не схващам къф го дири Бритиш гей кораб в черно море и кой е агресорът,да беше в северно море ясно,ама е черно.
  • 48 неутрален

    4 53 Отговор
    В края на краищата, Русия ще отстъпи от Крим, защото вече сме 21 век и е напълно недопустимо завземането на чужди територии! Първо, защото човечеството е на прага да премахне вече границите между държавите и второ, защото ако това остане без последствия, това ще даде основание за много други държави да пребегнат до подобни действия.

    Коментиран от #58, #77, #120, #143

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Матей

    42 3 Отговор
    Ха,сефте булка спасов ден.От какъв зор английския боен кораб минава толкова близо до Крим,не е ли това преднамерено провокативно поведение?И освен това лъжат за броя на руските самолети,били 20,а руснаците заявяват за един боени един военен дрон+1 боен стражеви кораб.Е чие в такъв случай е първото действие на агресивно навлизане в потенциално конфликтна точка?

    Коментиран от #54

  • 51 Пловдивчанин

    6 9 Отговор

    До коментар #46 от "Софиянец":

    Не е смях а трагедия
  • 52 КОЛЬО ПОМЕН

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "ХХХ":

    ЩЕ СМЕ ИЗТРИТИ КАТО САМОЛЕТА
  • 53 баба Пена

    25 4 Отговор
    На какъв адрес мога да изпратя една благословия на DV за тая статия?
  • 54 Помним

    3 47 Отговор

    До коментар #50 от "Матей":

    Минава в украйнски води, и минава защото може. Китайците разбраха това по трудния начин като им беше взет Хонк Конг, Аржентина също испита силата на кралския военен флот

    Коментиран от #66

  • 55 Диверсант

    35 1 Отговор
    Разбрахте ли сега къде ще приключи съществуването си тази паразитна терористична организация.. Ще имаме възможността да наблюдаваме и директен репортаж.
  • 56 Кире

    36 1 Отговор
    Силно пропагандна статия. Както и повечето статии на DW.
  • 57 Мисля си

    43 1 Отговор
    Руска агресия в Черно море?
    Срещу английски и американски кораби и самолети, та и правещи военни учения там?!

    А вземете да си опресните познанията по география, и може би по история, геополитически хиени такива!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Госあ

    7 28 Отговор
    Чорапа с трите морета кога ще праща нашия велик натовски военноморски флот, който половин месец търси черната кутия на самолета, към Крим? М ?

    Коментиран от #71

  • 60 География за пети клас

    4 23 Отговор

    До коментар #24 от "Само въпрос":

    Черно море е част от световния океан!
  • 61 Ха ха ха ха

    35 2 Отговор
    ...може някой ден до бреговете на Флорида и "Великобритания" да изплуват (или изобщо да не изплуват,понеже могат да стрелят и под водата) руските подводници... тогава драги зрители ще свършат памперсите.... отново.
  • 62 Ха ха

    40 2 Отговор

    До коментар #38 от "Бамбука":

    Има една украинска.Там и в Севастопол можеш да акостираш.Ясно е,че не признават Крим,но факта си е факт- бреговата зона е руска и териториалните и водисъщо.Непоканен не влизай.Испания,Русия не признават Косово ,но не летят с бойни самолети отгоре.
  • 63 Ясно

    26 0 Отговор
    От НАТО са решили да продават плаващ скраб и на Украйна, освен на бг-то, а руснаците им пречат, затова са се ожесточили толкова.
  • 64 Набълбучил си се с мурзилска пропаганда

    1 42 Отговор

    До коментар #39 от "БПФ":

    До козирката на ушанката. Истината е, че при една война ватниците ще капитулират до месец.
  • 65 mi6osp

    29 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бамбука":

    Не можеш да спориш. В подобни случаи на преминаване през чужди териториални води се практикува т. нар. мирно преминаване на чужд военен кораб : получава се разрешение за преминаване, всички оръжия с покривала и затворени капаци, екипажът на палубата. В случая нищо от това не е спазено, тръгнали са да преминат като през вражески води във военно време, с екипажът на бойните постове. Единственото обяснение: САЩ / НатО отказват на Украйна приемане в съюза, но я подкрепят, като демонстрират, че не приемат руския Крим. Само че ако това бе истинска подкрепа, а не показана, трябваше да си отстояват правата, че правят мирно преминаване в украински води, а не да бягат с пълни памперси.
  • 66 Ха ха

    36 1 Отговор

    До коментар #54 от "Помним":

    Едва ли си бил роден тогава,но след изтичането на 100 год.окупация от 1997 Хонг Конг е китайски.Англичаните издухаха таратора .Аман от неграмотни тролчета.Сега и Гибралтар върви към независимост и обединение с Испания.

    Коментиран от #68

  • 67 НямакъщавБарцел

    28 2 Отговор
    Гасенето на пожар с бензин не е много добра идея. И въпреки това НАТО продължава опитите„ Няма как мечката да се изплаши от натовската пръчка и да пусне кокала.
    Дрънкането на пищови няма да помогне на Украйна, само може да влоши положението.
    НАТО трябва да сменят корумпираното украинско ръководство, и ако Украйна престане да бъде корупционно блато и въобще по-кофти място за живеене дори от България, тогава кримчани пак ще си направят референдум и ще се върнат в Украйна.

    Коментиран от #117

  • 68 Помним

    7 15 Отговор

    До коментар #66 от "Ха ха":

    Китайски е отново защото Англия го връща след изтичане на договор ,не че Китай си го взема

    Коментиран от #80

  • 69 пешо

    29 3 Отговор
    "Бритaнcкият кoрaб бил нa нe пoвeчe oт 100 мeтрa oт руcкитe. Пo рaдиoтo излъчвaли прeдупрeждeния зa oткривaнe нa oгън. В нeбeтo кръжeли двaйceт бoйни caмoлeтa нa руcкитe вoeннo-кocмичecки cили. Нaдaлeч oтeквaли гърмeжи."

    на страха очите са големи.
  • 70 А ти си болен мозък!

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "шумчо":

    Прегледай се!
  • 71 Търновец

    23 1 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    Нашата велика фрегата “Cмели” e правена около 1975 като 1800 тонен тренировъчен кораб на Руския флот, a през 1990 e подарен без пари на нашия флот. Съвременните фрегати – 5000 тонни.

    Коментиран от #74, #82

  • 72 Храна за гладни мурзили

    4 34 Отговор
    Британците са си минали по набелязаният маршрут и сигурно от пресата са разбрали, че са били "изгонени". Путин като не може да осигури хляб на чебурашниците им осигурява медийни зрелища.

    Коментиран от #76

  • 73 100pera

    26 1 Отговор
    ВВС не потвърждавала... Ми ОК. Обаче вчера ФСБ (щото в Русия граничарите са към ФСБ) пусна в Ютюб 6-минутно видео - "ФСБ опубликовала видеоматериалы по нарушению госграницы РФ британским эсминцем Defender". Лесно ще го намерите в търсачката на Ютюб.
    И ще видите и чуете предупредителните изстрели на руския кораб по курса на англичаните и разговорите между двата кораба...
    ВВС - лъжем балъци секакви!
  • 74 100pera

    25 1 Отговор

    До коментар #71 от "Търновец":

    Абе кви фрегати бе! Само като пуснеме най-новата придобивка на нашите ВМС - надуваемата лодка, която със специален ритуал и водосвет кръстихме с гордото име "Стрела" и всички рушняци от страх ще се наврат по пристанищата!
    Добре че не искаме да ги плашиме!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 падналия ангел

    26 0 Отговор

    До коментар #72 от "Храна за гладни мурзили":

    Четири минути след изтрелите са напуснали 12 милната зона! При условие,че са навлезли на 2 морски мили (приблизително 3 км.), следва да 6е предположи, че още преди изстрелите са се запътили да се изнасят. Вече има виц: Помощник капитана: Сър ще бягаме ли от руснаците?
    -Глупости Уилям, ще заобиколим земното кълбо и ще ги нападнем в гръб! Командвай на машинното-пълен напред!

    Коментиран от #124

  • 77 пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #48 от "неутрален":

    момше, очевидно обитаваш в паралелна вселена... никой не ти отрича правото, но не пиши такива неща тук, не ставай за смях.
  • 78 7755

    4 0 Отговор
    Този свят е програмиран Ние сме претегляните дали тежим или сме леки.Прочетете Едгар Кейси, Томас Декарт
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 пешо

    11 0 Отговор

    До коментар #68 от "Помним":

    а ти как мислиш, защо малобритания го "връща"? от единия алтруизъм на доказалите се световни пирати?
    смешко.
  • 81 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    19 0 Отговор
    СУПЕР ВОЕННА ПОМОЩ ОКАЗАХА НАТО НА ОКРАИНА- ДОСТАВИХ 70 НАДУВАЕМИ ЛОДКИ С ИЗВЪН БОРДОВ ДВИГАТЕЛ.Публикувано във факти.бг: Игри на нерви в Черно море: натовската агресия може само да ожесточи РУСИЯ.
  • 82 Госあ

    19 2 Отговор

    До коментар #71 от "Търновец":

    Чудесно, Русия ни подарява тренировъчни бойна фрегата, а краварите надуваема гумена лодка покрай едни милиарди бъдева. Не знам какво искаш да кажеш с този коментар.

    Коментиран от #87

  • 83 Госあ

    4 12 Отговор
    Овчиконе сте. Не знам кога ще проумеете, че плешивия цицоман е под прякото ръководство на козяк ??? А служебното му правителство изцяло от козяци. Не че защитавам тиквите. Просто констатирам колко безнадеждно е положението.
  • 84 100pera

    30 0 Отговор
    Какво спорите за Крим бе? Да, бил е окупиран и анексиран. От Украйна.
    На 20 януари 1991 г. в Крим и в Севастопол е проведен референдум с който се възстановява статута на полуострова като самостоятелен субект (република) в състава на СССР. Излиза от състава и юрисдикцията на Украйна. Става самостоятелен субект в състава на СССР. Приема се конституция, парламент се избира, правителство и т.н.
    След разпадането на СССР (26 декември 1991 г.) Украйна окупира с военни сили Крим. Елцин си трае - защо, това е друга тема. Киевската Рада разпуска кримския парламет, обявява конституцията на Крим за невалидна и обявява Крим за част от Украйна. Това е. Окупация и анексиране.
    Станалото през 2014 г. отделяне и присъединяване към Русия е естествено последствие от насилствената окупация на Крим от Украйна през 1992 г.
  • 85 no name no face no number

    21 0 Отговор
    Референдум за нато и ес. Тия изоглавняци ни съсипаха държавата
  • 86 Не ме интересува

    28 0 Отговор
    НО поглеждам картата на света и ..... руснаците агресивни ... ама как!!!??? Та това е английски (натовски) кораб, той не е край калифорнийския бряг, нито край английския или френския!!!?? Сега ако руснаците вземат та проведат учения с Куба, Венецуела в мексиканския залив, с Китай край Тайван, Япония и т.н. да се съглася че е агресия от руска страна, но все не ми се връзва!Толкоз за тъпи ли ни вземат!!! С това дрънчене на оръжие в Черно море ние ще оттесем плувката, а те може дори и да не са солидарни с нас, както случая с натиска върху нас за Македония!! НО така е като превиваме гръб ппеди на Изток сега на Запад! С тази безгръбначна политика сме за никъде, а дойче веле да го .....д ..уха! Българина има глава на раменете си и помни, през 1916 воюва с руснаците в защита националния ни интерес, заради дойчетата и заедно с тях преживяхме две национални катастрофи, а СЕГА те безогледно ни натискат за Македония , по голямо безочие не съм срещал!!! Така че ние виждаме кой, какво и как ...
  • 87 okm

    4 7 Отговор

    До коментар #82 от "Госあ":

    Дядо ти цял живот е бил кравар и е спал върху козяк. И щом драскаш тук и те има му е било добре и не е умрял.

    Коментиран от #93, #99

  • 88 Посетител

    17 1 Отговор
    Хм, един интересен коментар от Яков Кедми (а кой е той, погуглете и ще разберете!) в разговор с Дмитрий Куликов в тубата: Естествено, Русия действа в съответствие със своите разбирания, предупредили сте ги два пъти, всячески, по радио, с изстрели по курса им (пред тях, не по тях!)... Това си е ваше право. Аз ако бях, щях да ги предупредя САМО ВЕДНЪЖ!!! След това, щеше да има огън на поражение! На тяхна отговорност. Да видим дали ще посмеят да извършат тази провокация повторно!

    Коментиран от #122

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ХАН КРУМ

    24 0 Отговор
    ТАКА СА МИСЛИЛИ И НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР.СЪБРАЛИ СЕ ТРИЙСЕТ ХИЕНИ,ОГОЛИЛИ ЗЪБИ И ТЕЧАЩИ ЛИГИ.РЪМЖАТ И СЕ ЗЪБЯТ,НО КОГАТО МЕЧОКА ТРЪГНЕ БЯГАТ. ТЪПОТО ПАРЧЕ ЗЕЛЕНСКИ СИ МИСЛИ,ЧЕ НЯКОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НЕГО ИЛИ ОТ ДЪРЖАВАТА МУ. СЪЩИТЕ МИРОТВОРЦИ НАЧЕЛО С ДЕМЕНЦИОННИЯ МЪЖ ,СЕ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ОТ БЛИЗОСТА НА УКРАЙНА ДО ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ.НИТО ИМ ПУКА ЧИЙ Е КРИМ И ЧИЙ ЩЕ БЪДЕ. ПРОСТО Е ПОВОД ЗА ОЗЪБВАНЕ НА САЩ – КУЧЕТО ВОДАЧ И ПУДЕЛИТЕ ОТ НАТО.НО С РУСИЯ СА КИТАЙ ,ИРАН ,ИНДИЯ. ИЗХОДА –ВОЙНАТА ЩЕ ПОКАЖЕ. РУСИЯ НЕ ЗАПОЧВА ,ТЯ ПРИКЛЮЧВА ВОЙНИТЕ.
  • 93 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #87 от "okm":

    Единия ми дядо е бил инженер, а другия лекар. Имам претенцията да съм трето поколение средна професионална класа.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 МАФИЯ НА ББ

    23 2 Отговор
    НАТО И САЩ ОТЧАЕНО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ВОЙНА НО С ЧУЖДИ РЪЦЕ. С ЧУЖДО ПУШЕЧНО МЕСО. ИКОНОМИКАТА НА САЩ ЗАВИСИ ОТ ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС ТРЯБВАТ ПОРЪЧКИ ОТ КОЛОНИЙТЕ НА САЩ ИНАЧЕ СЛЕДВА ФАЛИТ. САЩ СЕ ХРАНИ И СЪЩЕСТВУВА ОТ ВОЙНИТЕ.
  • 97 Гост

    15 0 Отговор
    То все едно да чукнеш хлебарката по чутурата и тя да се ожесточи, преди да пльокне; та така и с организацията на терористите Нафто, която ще пльокне малко след опита си, да се "ожесточи".
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #87 от "okm":

    Относно простолюдието, в добрата стара Европа и до сега в развита Азия, низшата прослойка се считат най вече търговците и престъпниците. В имперска Япония търговците са под земеделците, а в добрата стара Англия- под въглищарите (ако по някаква много голяма случайност си попадал на Съмърсет Моъм).

    Коментиран от #108

  • 100 Специално

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "Коментатор":

    за теб е ком. 84!
  • 101 сори

    4 4 Отговор
    Алиансът е спрял да се плаши от любимата игра на Путин . .. А преди преди плашеше ли се .
  • 102 Ъхъъ

    15 1 Отговор
    Да не стане само агресията на НАТО може да ожесточи Русия ?!?
    Даже си мисля че в хубаво ако искат да се сбият да го направят на север към ЮК а не в черно море. Мерене на … кой е по по най, дебилщина, като че ли човечеството има малко проблеми застрашаващи всички
  • 103 Черно море

    15 1 Отговор
    Е вътрешно руско който не иска да го разбера по лесния начин ще го разбера по трудния
  • 104 Дон

    19 1 Отговор
    Вова го каза много ясно миналата година:Независимо къде запалят войната нашите опоненти,тя ще бъде пренесена на тяхна територия.Русия повече няма да воюва на своя територия.
  • 105 Русский

    17 2 Отговор
    Сега съм на почивка в Крим. Мога да ви кажа, че съм говорил с много хора. Всички за това, че Крим е с Русия, с изключение на повечето кримски татари. Но самите татари в Крим са малцинство. Всъщност кримските татари са турци. И външно, и по поведение те са подобни на турците. За това, че Крим се присъедини към Русия, руските хора мечтаеха през 2004 г., аз бях тук тогава. Но тогава хората въздъхнаха и казаха, че това е фантастично. Оказа се, че не! И през 2014 г.в Крим беше истински празник, хората излязоха по улиците в Керч, Севастопол, Симферопол със сълзи в очите. Да, Крим е руски и иска да бъде с Русия. И в Крим красиви, спокойни и добри момичета и жени.

    Коментиран от #112, #126

  • 106 Русский

    15 1 Отговор
    Дори бившият украински президент Юшченко през 2014 г.каза, че Крим не е Украйна, а Крим никога не е бил и няма абсолютно нищо украински. И е напълно прав. Крим е Русия.
  • 107 Фактолог

    13 1 Отговор
    А никой не пита глутницата НАТО и англичаните –какво правят в Малдивите?
    Скоро ще си тръгват от там, вече от наглост никой не се страхува. Кралския флот е боядисана ламарина.
    А пък НАТО е слел в цехове на мирни граждани да влиза... Треснала се една врата от течението и натовчетата хукнали навън по хеликоптерите да се катерят и да викат авиацията на помощ
  • 108 Ерец

    13 0 Отговор

    До коментар #99 от "Госあ":

    Как мислиш , от 23 юни руснаците започнаха пълномащабни военни учения на два от Курилските острови (Японските острови Кунашири и Еторофу ).В ученията участват над 10хиляди войници, 500 броя сухопътна бойна техника ,30 самолета и 10 бойни плавателни съда.Японското правителство се ограничи само с протестна нота до руското външно министерство.
  • 109 Gost

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "шумчо":

    Супата! СууупатаааА!
  • 110 Олга

    16 1 Отговор
    Тази скотобаза - НАТО загубила чувство за реалност. Гмурнали в аквариум и без да дойдат в съзнание започнали да бъркат Русия с Сев. Корея, но дори и тя им показа среден пръст, а Русия оставена без избор ще ги изтрие. Дебили загубили разум и не осъзнават, че тласкат света към гибел на човечеството. И ще спечелят само едно - място в ада.
  • 111 РусоРоби

    2 13 Отговор
    Руски Памперсииииии !!!!!!!!!!!
  • 112 Ерец

    3 14 Отговор

    До коментар #105 от "Русский":

    Абе Руский ква почивка бе брат !? Преди омколо седмица Полуострова беше ударен от циклон считан за най-тежкото бедствие от 100 години.Положението е бедствено , плажовете са задръстени от боклуци .Моите уважения, но по добре е да хванеш лопатата и да се включиш във въстановяването .Иначе , не ти прави чест ! Держись, не сдавайся!

    Коментиран от #113, #132

  • 113 Хи их хи

    14 0 Отговор

    До коментар #112 от "Ерец":

    Що приказваш глупости! Ударен е района на Ялта, ти знаеш ли колко е Крим ?Нищо по-различно от нашите потопи! Голям уджассс, армагедон и още отгоре! Това хохълите нямате спирка с фентъзито си!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 IVAN 1

    16 0 Отговор
    НИТО УКРАЙНА Е В НАТО , НИТО КРИМ Е УКРАЙНСКИ НЯМАТ ПРАВО ДА СА ТАМ.БЪЛГАРИЯ РАЗГРАДЕН ДВОР НИЩО ЧУДНО ДА НИ ВКАРАТ ВЪВ ВОЙНА
  • 116 споку ва

    0 0 Отговор
    само може да минира ЦМ с 5-10 ракети и уйната свършит!
  • 117 нннн

    8 0 Отговор

    До коментар #67 от "НямакъщавБарцел":

    хяма да се върнат в Украйна До Хрушчов те са си руска територия
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Дойче веле

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    отново с тъпните си.
  • 120 Niki13

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "неутрален":

    Видяхме какво премахване на границите настъпи, даже и шенген затвориха. Освен това Крим не е прецедент и не , не говоря за разделяне на бивша Югославия, и за отделяне на Косово от Сърбия. 1955 провинция СААР прави референдум и от Франция в 1957 преминава към Германия.
  • 121 джатов

    4 0 Отговор
    интересно - кой кого заплашва
  • 122 Правилно

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Посетител":

    Както постъпиха турците студиата тенекия
  • 123 Нане

    11 1 Отговор
    също като войната в Ирак директно предаване от СНН. Както и тука циркаджийските номера и лъжи минаха при арабите ма тука ще седнат гейчетата на надървен че.
  • 124 Ами ще напуснат

    2 10 Отговор

    До коментар #76 от "падналия ангел":

    Нали са тръгнали към Грузия, на място ли да стоят? И нищо да не правят ватниците те ще си продължат по курса

    Коментиран от #127

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Търновец

    1 5 Отговор

    До коментар #105 от "Русский":

    Кримските Татaри са Татaри, a не Турци, и бяха депортирани в Казахстан от НКВД по заповед на Сталин и защото обичат Германия. Руснаците се научиха от Викингите на кораби, a oт Екатерина Велика и сина и Петър идва идеята за достъп до Южните морета.
    Екатерина Велика – дъщеря на Кайзера на Германия.
  • 127 падналия ангел

    4 0 Отговор

    До коментар #124 от "Ами ще напуснат":

    Е да ама са влезли в 12 милната зона към 12 без нещо и 12 и нещо, към 30-тина минути са плавали по използвания от търговски кораби международен маршрут. Само, че той е доста по-дълг! Иначе казано отклонили са се от него преждевременно! И по даден маршрут в други сайтове британеца не е акостирал в Грузия, в Турция е. Не твърдя за достоверност на последното.
  • 128 Deathstroke

    3 13 Отговор

    До коментар #32 от "БПФ":

    Крим бе насилствено заселен с руснаци по време в което те бяха окупирали района. Да кажеш ,че Крим е Руски е като да кажеш ,че Кърджали е Турски. НАТО да мачкат неадекватните ватенки и толкова по темата.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Deathstroke

    0 5 Отговор

    До коментар #129 от "КОЙ":

    Сганта е най-вече руска като гледам.
  • 131 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Правилно ! Натовските провакации в Черно море е възможно да ожесточат руснака, а той недвусмислено заяви - не си играйте с огъня ! И ако го улучат на три водни чаши водка, няма да цепи басма никому !!!Англичаните са покорили целия свят и са доказани прекрасни мореплаватели. Нека не се задяват с Русия - просто няма да има кой да обясни, че са навлезли в руски води погрешно.
    Аз съм за руски Крим точно толкова , колкото и за сръбско Косово !!
  • 132 Русский

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Ерец":

    Аз съм в град Судак, бедствието се случи в Ялта. Разстоянието от Ялта до Судак е 120 км.

    Коментиран от #140

  • 133 Бай Шиле

    0 2 Отговор
    А бе НАТО да ги нападява сега,че е топло времето.През зимата на никой не му се е получило.

    Коментиран от #137

  • 134 Пацифист

    0 9 Отговор

    До коментар #39 от "БПФ":

    Не е никак лесно да си комунопитек! Въобще имаш ли представа за превъзходството на САЩ и на САЩ + НАТО по вода и въздух?! Не само с/у Русия, а въобще. Става въпрос за в пъти! Става въпрос дори за това, че кокпита на руските "съвременни" хвърчила са, като салон на лада ока съпоставен със съвременен мерцедес! Само на САЩ в бройки въздушното превъзходство е 3:1. Франция + UK са горе-долу на нивото на рашките. По отношение на флота руснаците са в прощъпулник дори съпоставени с Англия и Франция: нали не си мислиш (пък, като ти гледам пионерския ентусиазъм може и да си), че съюзниците НИ се разхождат из черно море ей така, като сомалийски пирати?! Много е жалко да си комунопитек, много. Че и не съзнаваш, че държава на ниво м/у втория и третия свят се опитва да се репчи на златния милиард?! Хайде по-сериозно - Рейгън "ги уби с "хартиени самолетчета" за няма и 8 години, а тогава уж бяха къде-къде по-така...

    Коментиран от #136, #141

  • 135 Рико

    0 13 Отговор
    Ще повярвам че нещо реално се прави, тогава когато взривят моста. Първо изграден е без разрешението на Украйна, а по международно право Крим е Украйна. И второ, пречи на корабоплаването.
  • 136 Рико

    2 7 Отговор

    До коментар #134 от "Пацифист":

    Днес мерилото са самолетоносачите-кой колко има. Както преди са били линейните кораби. Колко силни единици имаш за да упражняваш контрол над сектор някакъв. На море това е важното,там нещата не са като на сушата.
  • 137 Рико

    2 9 Отговор

    До коментар #133 от "Бай Шиле":

    Може ли НАТО да наложи блокада,имат ли съдове? Имат, разбира се,а в гьола Черно море няма да е трудно. Дърпаш се зад морската граница и обяваваш по международните правила че ще правиш учения. И си оставш там-обстоятелствата са наложили. Чайка няма да може да прелети откъм руско.

    Коментиран от #139

  • 138 Йо Несбьо

    6 0 Отговор
    Едно подобно "ожесточаване" спокойно може да свърши с потопен кораб или група от плавателни съдове, защото Москва реално няма как да се защити по друг начин. За връщане на Крим Путин няма и да помисли. Дали НАТО ще поеме отговорност за започване на пълномащабна война, имайки предвид, че корабът е край руското крайбрежие, а не край натовско? Какво трябва да направи Путин според Вас? НАТО не се съобразяват, взривихме им кораба. Друг вариант е невъзможен.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "Русский":

    коментарът ми засяга морал и лична съвест .
  • 141 С тези доводи

    7 0 Отговор

    До коментар #134 от "Пацифист":

    Приличаш на един готин герой от комедия.Един чалмареска му размахваше ятаган.Свиреп,нахъсан, готов да го разфасова.Е,нашият го гледаше спокойно,и раз- бръкна в гащите и извади пищова.Дуум,и онзи- свирепия опъна петалата.Та стига с тези плаващи,огромни ковчези.Тяхното време изтече отдавна.Те ще си размахват " ятагани" докато на Шойгу му писне,и от брега,или още по навътре ги надупчи,като швейцарско сирене."С новия " пищов"- ракетния.Завърти ли се някоя мътна кървава,изобщо няма да ги чакат да влязат в Черно море. Имат си достатъчно" доставчици " на полови изненади,дори до Атлантика,а и ,отвъд Атлантика.А пропускаш в уравнението Дракона.Вярваш ли,че хитрия и потаен азиатец,ще покрепи тях? Знаейки прекрасно,че тогава следващия ще бъде Той.Пак по същста схема,но с разликата,че хиените ще са още по многобройни.
  • 142 Румен

    6 1 Отговор
    Руснаците даже са прекалено търпеливи. Следващият път да направят един мощен залп от ракети по кораба и това е какво се занимават с провокациите на англичаните. Докато не потопят кораб на НАТО край Крим провокациите на НАТО няма да спрат. Просто трябва като стрелят за са сигурни че натовските кораб отива 100% на дъното тоест не с една ракета а с 10 .На всички е ясно че война няма да има защото Русия е ядрена държава. И после ще има мир и спокойствие в Черно море а руснаците ще се извинят щото провеждат учебни стрелби и този кораб не трябва да е там. Просто моряците го взели за учебна цел.

    Коментиран от #144

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Враво

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Румен":

    Най-точен коментар.
  • 145 usa

    0 4 Отговор
    Англия ги е била и пак ще бие тези ушанки изостанали
  • 146 Тодоров

    2 0 Отговор
    Пак ДОЙЧЕ ВЕЛЕ. Местя го......
  • 147 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДВА КАТЕРА МИНОДЪРПАЧИ МОГАТ ДО МИНИРАТ ЗОНАТА ЗА ПРОВОКАЦИИ И ДА ДЪРПАТ МИННИТЕ ЗАГРАЖДЕНИЯ ПРЕД ПРОВОКАТОРИТЕ ПОД МУЗИКАТА НА КАТЕРИ С МУЗИКАЛНИ УРЕДБИ !!! НО И НАПРЕД И НАЗАД !!!!!!!!!!!