25 Юни, 2021 12:00 4 309 22

Върхът на раздора

  • сеща-
  • европийски лидери-
  • брюксел-
  • макрон-
  • меркел-
  • провал

Срещата на европейските лидери в Брюксел претърпя шумен провал

Върхът на раздора - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е единственото име, което подхожда най-добре на завършилата в 2 часа сутринта среща на европейските лидери в Брюксел. В дневния ред бяха записани две теми. Първата - зад дипломатическия шперц "диалог с Русия", Ангела Меркел и Еманюел Макрон се опитаха да приспят неизличимата полска ненавист към Москва. Затоплянето на отношенията между Вашингтон и Москва, благодарение на внука на руски емигранти и настоящ шеф на Държавния департамент Антъни Блинкен от една страна и роденият в Кавказ руския арменец Сергей Лавров от друга страна, не оставиха европейците безразлични.

Показателите за икономически растеж на Франция и Германия варират в зависимост от различните статистически проучвания, между 7 и 10% към края на годината. Чрез "диалога" с Русия, европейците се надяваха да намалят икономическите санкции и отново да се завърнат на пазара на страната-континент, ако е възможно преди американците. Номерът не мина! Полша, която вероятно никога няма да преглътне рогата, които ѝ заби Германия със "Северен поток 2", се изпречи срещу нов "диалог" с Путин. Полското противопоставяне изглежда насърчи другите участници, всеки да каже с какво не е съгласен, вместо обратното.

Така втората тема - Борбата с COVID-19 и възстановяването на икономическия просперитет, направо бе избутана на заден план, от желанието на всеки участник да каже с какво не е съгласен. В центъра на критиките по силата на обстоятелствата бе поставен Виктор Орбан. Първият унгарец току-що бе измислил закон, който никой не беше чел, но всички считаха за дискриминационен спрямо гражданите с обратна сексуална ориентация. На първо място с непримирими към Орбан упреци застанаха скандинавските страни. Шведският министър председател Стефан Льофен заяви, че Унгария няма да получи нито едно евро шведски пари. Холандският министър председател Марк Рюте отиде по-далеч като поиска към Унгария да се задейства член 50, който води до изключване на страната от Съюза. Същият член бе приложен в случая "Брекзит". Министърката на унгарското правосъдие - Джудита Варга - отвърна на атаките, декларирайки, че Унгария не съжалява за нищо, че няма намерение да напуска Европейския съюз, а да го спаси.

В общият хор от противоречиви реплики прозвуча и отказът на българският президент Румен Радев за преговори със Северна Македония. Той поне произнесе правилно името на новата балканска държава. Ако беше постъпил, както постъпи скопската федерация по футбол, да даде на националния си отбор името "Македония", гърците щяха да затворят всички гранични пунктове между Петрич и Промахон, между Гоце Делчев и Неврокопи, и между Флорина и Битоля.

Този публичен провал на "Върха" повдига множество въпроси. Кой е организаторът? Не беше ли много по-логично парещите въпроси, несъгласието и противопоставянето да бъдат обсъдени и изгладени предварително. За рестарта на икономиката Макрон и Меркел измислиха план, който би могъл да бъде сравнен с пускането на акции на името на Европейския съюз на финансовите пазари. За да привлекат бъдещите инвеститори, членовете на съюза с неговите 450 милиона потребители трябва да изглеждат не само обединени, но и сплотени. Лидерите им - единодушни. Успехът на идеята зависи от доверието на пазара. Колкото и брутално да звучи, става въпрос за продажба на ценни книжа с подписа на двадесет и седемте. След срещата на "Върха" в Брюксел от 24 юни 2021 г., вие бихте ли заложили и колко, на картата "Евросъюз".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъх

    49 7 Отговор
    ЕС да покаже гъвкавост и всички европейски лидери без тези на русофобските Полша и Балтика да организират среща с Путин.
  • 2 пешо

    29 1 Отговор
    чини ми се, последният трябва да изгаси лампата...
    само се чудя - ние ли ще сме, или т.н. република северна македония? за по-достоверни кандидати не се сещам.
  • 3 dron

    7 35 Отговор
    И какво точно да си говорят с Убиеца?

    Коментиран от #22

  • 4 мародер

    48 2 Отговор
    Враг на ЕС не е Русия, нито Китай, най голями врагове са управниците И! С настоящите си лидери и евродепутати отишли в Брюксел само за заплати, вързани на синджир от САЩ - ЕС върви твърдо към разпад!
  • 5 Тези са

    32 2 Отговор
    Закрилниците на мафиота Борисов и корупцията в БГ.
  • 6 Рррт

    43 1 Отговор
    На всички стана ясно каква картонена пирамидка е ЕС !!!
    Всеки дърпа чергата към себе си, собствения интерес над всичко !!! Основен девиз !!!
    Поздравления за Радев, отстоява авторитета на държавата ни, с точните думи!
  • 7 Дългият

    27 0 Отговор
    С новите Европеиски лидери лъсна все повече нарастващото разцепление на ЕС. В този контекс нашите комшийски кавги с РСеверна Македония не интересуват големите началници
  • 8 Гал

    29 0 Отговор
    За англичани и американци е удоволствие да настройват един срещу друг ЕС,като чуха за среща с Путин. Англичаните от вчера правят провокации покрай Крим. Русия е тук,в Европа,е какво да дигнем стена,да ги изкопаем, те са съседи. От съседа винаги можеш поискаш шепичка сол,или нещо друго. САЩ и англичаните не искат интеграция взаимоизгодна между ЕС и Русия. А Китай за тях е чума,защото Китай ще ги прати в трета глуха. Дано не предизвикат война англосаксонците.
  • 9 Калмук

    11 4 Отговор
    Прилагането на двойни стандарти, рано или късно ерозира т.н. "общи ценности". Хем не признаваш анексията на Крим, хем въртиш бизнес с агресора ... Хем бъркаш в солидарните (общи) фондовете, хем се дърпаш от солидарното разселване на мигрантите ... Хем всички в ЕС трябва да имат безвизови отношения със САЩ, хем не искаш солидарно да жертваш сбствените си привилегии ...

    Коментиран от #14

  • 10 Монгола

    22 1 Отговор
    Полската икономика умре от момета в който почна да работи със скъп втечнен газ внос от господарите им говедари!
  • 11 Трезво мислещ българин

    3 15 Отговор
    Радев произнесъл правилно името Северна Македония. Браво ,голям напредък ,че е успял сам.

    Коментиран от #13

  • 12 СССРБарета

    18 0 Отговор
    Ха-ха-ха краят на Европейския съюз започна тогава когато Европейския съюз започна да се въоръжава и да надига ръка срещу Русия под заповедите на САЩ! Бог да прости Европейския съюз Амин!
  • 13 Рад

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трезво мислещ българин":

    Е, не е толкова ентелигентен като толупа, който яде торта Сахара, а не сахер пък и е "много трезвомислещ" като тебе.
  • 14 Айде, бе

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Калмук":

    Ти за какво солидарност разселване на мигранти говориш, за тези от цветните революции на САЩ или от бившите колонии на западните държави, откъде на къде солидарно с кой с бившите колонизатори и робовладелци или с извратените с 32 та пола
  • 15 не може да бъде

    3 1 Отговор
    Това,което мога да кажа съвършено обективно по повод случилото се на срещатат е,че Полша за пореден път настъпва една и съща мотика и налива вода в мелницата на тия,които считат,че тя трябва да бъде една малка и незабележима държавица,подобна на България и други.И даже,ако може да я няма на картата!Това ,че тази тема за сега е табу,не означава ,че тя не се коментира!?Всички големи нации и дъжвави ,когато дойъде моментът ,веднага се обединяват около тезата ,че именно те правят всичко възможно за доброто на другите народи и държави,а тези които се противопоставт са изостонали ,ретроградни и с други подобни недостатъци и затова трябва да бъдат разпарчелосани ,надялкани ,настъпани и т.н!
  • 16 Бамбука

    6 0 Отговор
    Какво привлекателно и хубаво е видяла Европа от немската политика ?
    Натовариха Ленин заедно с един вагон кинти и го изпратиха в Русия за да и разкаже играта. Брат срещу брата и т.н. После финансираха Хитко и той разказа играта на цяла Европа. Сега с бабата пак играят срещу интересите на ЕС. Няма по-лицемерна политика от немската. Макрон е само придатък към общия фонд, докато се усети, че Германия пак ще му забие нож в гърба.
  • 17 патриот

    1 7 Отговор
    След срещата на "Върха" в Брюксел, от 24 Юни а не Юли 2021г., аз бих заложил всичко на картата на "Евросъюза", защото противоречията, описани тук, са в реда на нещата и не виждам никаква причина някоя страна членка да се отказва от ЕС, както между впрочем е потвърдила и унгарската министърка на правосъдието! Предполагам, че същите противоречия, не биха разколебали и държавите кандидатстващи за влизане в ЕС.
  • 18 Редови Гражданин

    7 0 Отговор
    Евала на Маджарите. Ония, скандинавските п. дали са способни единствено да духат.
  • 19 краси

    0 6 Отговор
    Само глад за въшливите мужици !
  • 20 С ТАКИВА

    3 1 Отговор
    ОТЯВЛЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЪРХА, КАТО ВЕБЕР, ТУСК, МЕРКЕЛ И ЮНКЕР ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ВЪРВИ КЪМ РАЗПАД! ВСИЧКИ ТЕЗИ СЛОВОСЛАВИХА ПРЕСТЪПНИКА И УБИЕЦА НА БЪЛГАРИТЕ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ! ВСИЧКИ ТЕ СЕ ОБЛАЖИХА ОТ ЕВРОПАРИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ! НО БЪЛГАРИТЕ ПОТЪВАТ ЛИ, ПОТЪВАТ ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ!

    Коментиран от #21

  • 21 ДА СТЕ ЧУЛИ МЕРКЕЛАНА

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "С ТАКИВА":

    ДА ГОВОРИ ЗА БОРИСОВ И БЪЛГАРИЯ! НАЛИ ЗНАЕТЕ ЗА МЪРТВЕЦ ИЛИ ХУБАВО ИЛИ ... НИЩО!!!
  • 22 Още малко ви остана

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "dron":

    Нещо не си разбрал. Тук не става въпрос за Тиквата...