25 Юни, 2021 21:30 6 578 51

Замислете се само как изглежда България отвън

  • върховенство на закона-
  • закон магнитски-
  • българия-
  • сащ-
  • корупция-
  • иван гешев-
  • северна македония-
  • бойко борисов

Най-тежката задача пред едно бъдещо управление е да изчисти петното от лицето на страната

Замислете се само как изглежда България отвън - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-тежката задача пред едно бъдещо правителство е да изчисти петното от лицето на България. Не казвам, че ще е лесно да се разгради сегашният партиен феодализъм, нито да се преориентира икономиката към пост-ковидния свят. Но, струва ми се, все по-малко се замисляме как изглеждаме отвън - отдаваме се на патриотичен нарцисизъм, повтаряме колко важно е стратегическото ни място на Балканите, каква велика история имаме и колко неоценима за НАТО е военната ни мощ (да не стигаме до дупката в космоса над Рилските езера и магическото значение на хорото). Разбира се, важно е една страна да вярва в собствените си сили, но дали не се разминахме твърде много с реалността?

Грозните петна по лицето на България

Очаквах, че ударът на закона "Магнитски" ще подейства отрезвяващо. Още повече, че той дойде не само след унищожителната критика на двама американски сенатори, установили „ендемична корупция“ в България, но и след резолюцията на Европарламента за липсата на върховенство на закона в страната ни. Според наблюдатели следва още по-тежкият закон „Рико“, по който могат да закъсат тези и други бизнесмени, а и банки.

Не знам какво по-страшно може да се случи на една слаба икономика, която е толкова зависима от инвестиции и външни пазари. Не само бедни, но и крадливи. Неспособни да се управляват и да спазват закони. Какво се очаква от нас? Бързо и радикално очистване, каквото извършиха в Румъния и каквото преди това сме виждали в Италия, Мексико и другаде. Ако имаше отношение към България, г-н Гешев щеше да си е подал оставката. А Висшият съдебен съвет щеше да е анализирал проблемите и да е излязъл със становище за преодоляване на кризата. Справедливост искаха и всички онези българи, които излязоха по площадите миналата година. Това, макар и късно, опитва да започне в краткия си мандат служебното правителство, но истински сериозните промени могат да дойдат едва след 11 юли.

Боя се обаче, че една много голяма част от нашето общество не разбира защо трябва да се направи това. Не сме ние най-корумпираните - я виж италианската мафия, я виж банките в Люксембург. И какво ще ми дадат на мен тия присъди - те ядат ли се, пият ли се? Айде де, западняците ще ни се месят - ние нямаме ли си суверенитет, институции, конституция. И прочие патриотични аргументи.

Вярно, излиза, че малко ни управляват отвън. Но никой не ни пречи да си дивеем по нашенски, инвеститорите да ни заобикалят отдалеч и гордо да се откажем от разплащането в долари. Дето се казва - утре ако ни спрат американците интернета, ще си комуникираме с пощенски гълъби. Само че ако искаме да сме част от големия свят, трябва не да слушаме домораслите суверенисти, а да се захванем със сериозно разчистване. Без присъди това няма да мине, както и да се нарича - реваншизъм, репресия, сталински процеси... Остава да се молим една реформирана съдебна система да действа максимално справедливо. Макар че няма какво да се лъжем - в правосъдието от хилядолетия има ритуален момент. Не всички виновни ще бъдат наказани, разобличените ще служат за назидание, но и за успокоение на външните ни партньори.

С какво се занимаваме наместо това? С шантажа над Северна Македония, представян на сънародниците ни като защита на българския интерес. Позицията ни е неразбираема за света, но не защото не я пропагандираме, а защото е глупава - обричаме региона и самите себе си насред него на хаос и упадък, та като седнем на чашка да се самооблащаваме колко сме велики, защото виж, има едни по-слаби от нас. Само си представете как изглежда отвън нашата позиция, по която сме съвършено изолирани: обвиняваме братята македонци, че не спазват човешки права. Ние, страната с толкова много присъди тъкмо по човешките права. Ние, които неотдавна преименувахме стотици хиляди български турци и ги принудихме да се изселят. Ние, хомофоби, а нерядко и расисти.

От всичките неща, в които обвиняваме съседите, някакъв резон има единствено в спора около историята, към която комшиите искат да се приобщят. Но погледнете го пак отвън - наместо да строят железници, да правят общи университети, да усвояват еврофондове, тия се хванали да се карат какъв бил етническият произход на един от героите им с трудно произносимо име. Ами те са си такива, загубени - нали знаеш, балканизация... Парадоксът е, че братоубийствената окопна война ни се представя като висш пилотаж в международната политика. А всъщност тя буди само досада, раздразнение, подигравки.

С такива геройства няма да се прочуем. Както не се прочухме с глупостите около Истанбулската конвенция, със скандала „Батак“, с бетонирането на крайбрежието, с патриотичните атракции и бутафорни крепости. Едно ново управление трябва да намери посока, в която България да се покаже на глобалната сцена. Говорим за малка страна с брутен вътрешен продукт едва ли не колкото Глазгоу, последна в ЕС по всички показатели. Страна, която се гордее предимно със срамно ниската цена на работната си ръка. Страна без нито една известна марка, нито една индустрия, за която някой да е чувал. А основният ни недостатък, както знаем, е неспособността да изберем едно приоритетно направление и да подкрепим най-талантливите в него - останалите неминуемо ще се изпокарат и накрая нищо няма да излезе.

Да напомним на света, че ни има

Няма да е лошо новите политически лидери да започнат най-малкото мислене по този въпрос - къде можем да се пласираме, как да възникнем? Едни казват: дигитализация. Добре, но дали сме конкурентоспособни точно тук? Като гледам начина, по който се похарчиха едни пари за електронно правителство и рецепти, все си мисля, че нямаме шанс пред братята естонци и китайци. Ядрена централа, износ на електричество? Няма лошо, само че този руски реактор не е ли технология от миналия век? Или да тръгнем в посока на зелената сделка, с еко-енергия, природен начин на живот, уелнес центрове, био-зеленчуци. Само че това означава война на живот и смърт с едрите зърнопроизводители, химическите заводи, търговците на отпадъци. Надявам се новите управляващи да започнат поне мисленето по тези теми. Като стъпят на разбирането, че не може всичко едновременно - трябва специализация, концентрация на скромните ни сили.

Най-невидимото (но според мен най-важното) измерение от петното върху България е от порядъка на ценностите. От евроатлантическото пространство ли сме част или от руския мир? От една страна строим руски газопровод, от друга купуваме на честна дума американски самолети. Ще кажете: няма вечни приятели, има вечни интереси. Но тази приказка е подходяща за големи страни, които имат възможност да водят самостоятелна политика. Нашата липса на лоялност е просто нагаждачество и предизвиква само презрение: и на запад, и още по-ледено в Москва. Разгаряме хомофобски страсти, но не ни щат във Вишеградската група, защото когато ходим в Брюксел, гледаме и там да се харесаме. Забележете как отказахме солидарност, дори символична, във времето на бежанската криза - и как сега тичахме да се молим за ваксини.

От новите лидери очаквам не само да прекратят това измекярско поведение, но и да ангажират страната ни в морални каузи, които да я поставят върху картата на развития свят. Не можем само да се оплакваме и да крънкаме помощи - трябва и да даваме. Това е единственият начин да си набавим престижа, който ни липсва. Тук пак трябва да се правят избори, защото не може да участваме във всичко - здраве, доброволчество, култура, права… Но ще е много добре нашата страна да си намери една голяма кауза, която ѝ е естествено близка и в която щедро да инвестира - белким да напомни на света, че съществува. Защото, пак да кажа, положението е критично - не само за г-н Пеевски.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патолог

    24 2 Отговор
    Отвън - като отвън.А за отвътре ще ви разкажа след манипулацията..
  • 2 Изглежда

    44 4 Отговор
    Грозно, като трета страна, с огромна корупция и грабежи
  • 3 asd

    22 6 Отговор
    Трафиканти и търговци на органи такива!
  • 4 закривай

    19 5 Отговор
    Бие на Баце на зайчарника.
  • 5 Хммм

    28 6 Отговор
    Пълен кенеф.
  • 6 Брендиманска

    30 28 Отговор
    Отдавна не бях чела нещо толкова смислено издържано. Не съм политичка, но ти казвам - туризъмът. Природата е нашето богатство ! Балнелогията може да донесе мечтани резултати. В България има толкова лечебни минерални води колкото никъде другаде. Нека се стартира реклама, но също толкова убедителна както това, което прочетох в статията.
  • 7 честен ционист

    35 8 Отговор
    София прилича на Самара и Саратов, а последните 2 имат многократно по-малък бюджет от българската столица. За провинцията не ми се коментира - Третия свят.
  • 8 !!!?

    16 73 Отговор
    Нашите възрожденци сигурно щяха да се обърнат гроба, ако можеха да чуят Радев с какъв патос възвести на Андрешковците, че блокирал преговорите за приемането на братска Македония в ЕС и с това доказа, че е най-голямият предател на българският род за всички времена !!!?

    Коментиран от #10, #47

  • 9 Майна

    71 10 Отговор
    Не мога да разбера автора ,, Да напомним на света, че ни има...,, И на кой точно свят, на ония в Брюксел ли, които чрез ЕНП подкрепят Борисов, щото са същите ...,или на ония от САЩ, от които светът не е видял нищо добро...Ако българите искаме да оцелем като нация, трябва яростно да отвоюваме ПРАВОТО СИ НА НАРОД И ДЪРЖАВА...НИКАКВО ПРИМИРЕНЧЕСТВО ПОВЕЧЕ!
    ,,
  • 10 Хмм

    49 7 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Що, аз па мисля че македонците не заслужават братско отношение

    Коментиран от #14

  • 11 Тошето

    44 7 Отговор
    Този дето е писал статията 10 години подкрепяше Джипко и се подиграваше с градската десница, че била нищо и никакво, а сега обърна плочата.
  • 12 антрашпиц

    27 4 Отговор
    Трудно ми е да си помисля как БГ изглежда отвътре,камо ли отвън.Всъщност,откъдето и да я погледнеш,все си е КОЧИНА !!!
  • 13 Дядото

    12 1 Отговор
    Зле много зле чеда мои!!!
  • 14 !!!?

    6 20 Отговор

    До коментар #10 от "Хмм":

    Обявяваш ги за българи пък ги упреквааш, че са ти откраднали историята ! Затова ли не заслужават братско отношение !? Затова в статията пише, че сте смешни, та вредни за себе си !!!?

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    37 3 Отговор
    Не е лошо да се мисли така, но подобно мислене е повече популистко. Не може да се решат проблеми трупани още отпреди 1989 и после покрай кражбите - потулвани. Казвам го, защото гледам страната и отвън и отвътре. Не може да имаш 10% данък и да искаш да пълниш хазната. Не може ресторанти и туристически бранш (които и без това не плащат данъци) да плащат по-малко ДДС. НЕ може да не взимаш много от богатите, че и да не ги питаш защо са богати. Проблемът е в държавата, която е направена за да я крадат. Пари има, не са много, но и населението не е голямо, пък и 60% от населението живее в пълна бедност. Те нямат мечти, а само сметки. Умиращи хора, без надежди. Оправете си тротоарите, тревата, районите около вас. И после ще бистрим световната политика- явно сега имаме прекалено много време. Защото никой не работи с прословутата българска работливост. ТОва е отминало понятие.
  • 16 Перо

    20 6 Отговор
    Дрън,дрън,дрън…. . Ако БГ социализма беше свършил като в Румъния,но до стената да беше цялата номенклатура,не само първия,нямаше да имаме тези проблеми. В мутренското правителство бяха 90% трето-ешелонни селски номенклатури,като Плевенлиев,настоящи престъпници,чиито родители са били от провинциалната червена буржоазия,фиктивни комунисти!
  • 17 Аз Негодника

    21 5 Отговор
    ПЛАТЕНИТЕ СОРОСИДНИ СТАТАИИ. СА НАЙ ГОЛЯМАТА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НАМЕСАТА НА САЩ В БЪЛГАРИЯ...
  • 18 не ме вълнува

    22 3 Отговор
    как изглежда родината ми за западните хомосексуалисти
  • 19 Хмм

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Къде прочете че ги обявявам за българи? Как се отнасят към българите там, коя е тая територия македония и от кога съществува. Прочети малко история. Против фалшифицирането на историята съм.

    Коментиран от #21

  • 20 Матей

    8 2 Отговор
    Как изглеждаме ли,като американски ДОМИНИОН,и в резултат--държава със затихващи функции.И без да ни го казва ДВ и да ни похулва ,все едно съдия да осъди жертвата,а да оправдае престъпника,такъв един натуралистичен подход.
  • 21 !!!?

    10 13 Отговор

    До коментар #19 от "Хмм":

    Историята си пишат самите македонци, а това си е тяхна вътрешна работа ! Ние също я пишеме и бришеме - когато шумкарите взеха властта писаха, че "вожда" Г. Димитров е бащата на нацията и му издигнаха мавзолей, а 40 години по-късно го взривиха. Същите шамари обявиха, че съветския окупатор ги е освободил от фашзма, а сега упрекват македонците, че наричали българите фашисти. Същите шамари превърнаха България в съветско гробище, а обвиняват македонците, че им крадат Историята....!!!?

    Коментиран от #22

  • 22 Я па тоя

    19 3 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    Ах, така ли, а защо гърците не позволиха на сърбоманите да си пишат сами историята??
    Те по-смотани ли са и тъпи от българите?
    И кога през ВСВ българите в македонско са наричали българите фашисти??
    Това не е ли след 1945, и най-вече след 1990 когато Великите им правят измислената държава?
    Днес ЕС заклеймява и осъжда комунистическия тоталитаризъм.
    Ако след 1945 комунистите имат вина в македонско, защо днес ЕС потдържа всичко комунистическо сторено преди??
    Как така ЕС осъжда една идеология, но прави изключение само за една област-С. Македония?
    Защо??

    Коментиран от #28

  • 23 Дойче Лъже

    19 3 Отговор
    Абе, дичев, не сме през 90-те. Кой ще ти се върже на либераст сороспийските писаници?
  • 24 яяяяя

    20 5 Отговор
    Тоя Ивайло , професор по празни приказки, като изявен хомосексуалист върти суче и пак до конвенцията стига! Много му се иска на стария педофил, да педофилства за сметка на държавния бюджет!
  • 25 Същия ген

    13 1 Отговор
    Важното е да не се изложим пред чужденците.

    След толкова години това все още работи, а и е една от любимите карти, разигравани от "веле"-то.

    Далеч сме от Унгария. Не бройте километрите, по-далече сме.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Страна на греховете

    8 2 Отговор
    След BBC и DW направиха репортаж за родната ни действителност.
  • 28 !!!!

    0 17 Отговор

    До коментар #22 от "Я па тоя":

    Абе къде сравняваш българите с гърците...?? Има много факти и доказателства, че не само в македонско са наричали българите окупатори и фашисти през ВСВ и че македонците са оказвали военно партизанска съпротива и борба срещу нахлулата българска армия , но също и за гърците българите са били фашисти, затова когато България е окупирана от руснаците и след 09.09.44г войските им достигат до гръцката граница, руснаците не обявяват война на Гърция и не влизат там за да я освобождават от фашизма, а я подминават !!!!

    Коментиран от #38, #41

  • 29 Комунист

    7 2 Отговор
    И на този червен боклук Гешев му пречи.Защото подгони самозабравилите се олигарси.
  • 30 5577

    16 5 Отговор
    Често ми се случва да обяснявам на близки и приятели, избягали в чужбина как е в България. Ако се погледнем през техните очи е срам и позор. Необяснимо е как при такива нарушения няма наказани съд и затвор. Ми няма казвам. Ми защо така говорят за България. Ми така е това е една много специфична българска черта на себеотрицание. Еди кой си крадял е централна новина. Ми не е доказано ми казват те. Само съд може да каже това кражба ли е или не. В Румъния как се съдят и има в затвора. И тук има казвам. За първи път от новата история имаме прокурор, който докосна няколко велможи, мутри бе хора впили се като кърлежи в българската гръд. Ми защо му искат оставката ме питат. Ми ти ако си присвоил няколко милиарда. Какво ще правиш ми точно това което става в България. Ми казват те. Единия избягал в Сърбия, друг в Дубай трети няколко доброволно в затвора дори със съпругите си. Ми едно време като студенти викахме Кой не скача е червен. Си спомняме. Сега не е същото идиологията я няма. Защо изскочиха стари крокодили които бяха в забвение. Ми пак лоши мисли споделихме. Ми сега? Ми единствено Слави. Ма той горкия не може да проумее какво му се случва. Излиза само по собствената си медия или фейсбук, всичко по сценарий никакъв диалог (диспут). Ми как ще гласуваме за него? На принципа на Бойко. За най малкото зло пък после ще видим.
  • 31 Sieg

    8 2 Отговор
    Повече мислите как изглежда БГ отвън, а не какво става вътре в БГ и затова сме най - най - назад във всичко.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Панов

    18 2 Отговор
    Тоя е пълен джендър соросоид
  • 34 Го4о

    10 10 Отговор
    България изглежда отвън, като като МАДУРОвска държава, даже и машини за гласуване си купихме от братска Венецуела! Много поздрави за жълтопаветниците от д-р. Мадуро и д-р. Радев!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Читател

    13 1 Отговор
    Подобни статии съм чел хиляди от 1990 г. досега. Резултати няма. Май взеха да преписват стари статии.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Я па тоя

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "!!!!":

    Публикувано във факти.бг: военно партизанска съпротива и борба срещу нахлулата българска армия
    ***
    За военно партизанска съпротива на комунистите ли говориш? Или да?
    Гърция за разлика от България, в пакт с Германия ли бе? Или не?
    Айде сърбомане престани, че се оплете като пате в калчища.
  • 39 8785

    1 1 Отговор
    Какво казахте Факти.бг? Никой не пише нищо за разследването на Анти-корупционния фонд.. Е то вече си е грозно петно! Всеки който не е гледал разследването да потърси в youtube - "Когато по стандартния начин не става": част 3 на "Списък за бърз контрол". Такива неща се говорят за Сотир Цацаров, Гешев, Пеевски и Бойко Борисов, че Магнитски ви е най-малкото петно драги зрители...
  • 40 А бре

    8 1 Отговор
    дойче велета вий как изглеждате с онова гоолямо петно от малкото нацистко мустаче дето ще го носите дордето свят светува, а сегашните ви десни партии и новите ви нацита, а скандалите с ....(Разследващи журналисти на АРД и предаването „Репорт Майнц“ откриха нови детайли около скандала с медикамента контерган. ) и сега КАК СВЕТЪТ ГЛЕДА НА ВАС .... НЕ ни бомбардирайте с такива пасквили целящи да убият самочувствието на българина, какво ме интересува какво ще каже светът, НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ И РАНО ИЛИ КЪСНО САМИ ЩЕ СИ РЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ!!!! С такива статии виждаме колко е вярна поговорката "Господи пази ме от приятелите, от враговете сам ще се опазя"!!!
  • 41 Грешиш

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "!!!!":

    удбашче, я погледни вашите, сръбски документи ... тогава съпротива е имало но сте биле южни сърби, може и славяни, чак след 1945г. ставате българи ренегати, демек макета ири по точно северомакедонци ...затова за назлобване пусни си едно нашенско северняшко хоро и прави каквото прави вятъра!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Поради що 2

    10 2 Отговор
    Да не говорим за българите....... ,гробно мълчание.Горанците живеещи в Косово,Албания и Македония също не са споменати.Май ги броят за бошняци,щото иначе ще трабва до ги броят за българи. Нерде Босна,нерде бошняци в Македония.Лъжа.Пълна лъжа! Нека направим сравнение с българската Конституция: Чл.6.(1)Всички хора се раждатсвободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждани
    са равни пред закона.Не се допускат никакви ограничения на
    правата и липривилегии,основани на раса,народност,етническа принадлежност,пол,произход,
    религия,образование,убеждения,политическа принадлежност,лично и обществено положение
    или имуществено състояние. В заключение: още първото изречение на македонската конституция е изключващо,отделящо и етнически сепариращо. Поради що Ивайло Дичев ще ми вменява вина,след като насреща си имаме шизофренични шовинисти със сепариращаи сегрегираща конституция?
  • 44 Поради що 1

    11 0 Отговор
    Единствената "заслуга" на Ивайло Дичев е,че е син на баща си.Дa cи бeшe нaпрaвил трудa дa cрaвни нaчaлAтa нa мaкeдoнcкaтa и бългaрcкaтa кoнcтитуции. Мaкeдoнcкaтa кoнcтитуция oщe в първoтo cи изрeчeниe e ceпaрирaщa,oтдeлaщa,изключвaщa и ceгрeгaциoннa. Към мaкeдoнcкия нaрoд ca caмo cлaвoмaкeдoнцитe. Cлaвoмaкeдoнци зaщoтo тия шизoфрeници бългaри нe признaвaт. Aлбaнци,турци,влacи ca cпoмeнaтa кaтo cъжитeлcтвaщи,нoooo нe и чacт oт мaкeдoнcкия нaрoд. Интeрecнo зaщo ca cпoмeнaти влacитe кaтo ca 0,48% oт пoпулaциятa,a cърбитe и бoшняцитe,рaзбирaй гoрaнцитe нe ca cпoмeнaти кaтo cъжитeлcтвaщи c мaкeдoнcкия нaрoд ,a ca 2-3 пъти пoвeчe oт влacитe? В cтaтиcтикитe пoнe ги cпoмeнaвaт кaтo мaлцинcтвa,нo oт Кoнcтитуциятa ca изключeни.Бългaритe въoбщeнe ca cпoмeнaти никъдe. Зa рaзликa oт мaкeдoнcкaтa Кoнcтитуция ,бългaрcкaтa импeрaтивнo изключвa ceгрeгaция пo рacoв,eтничecки,рeлигиoзeн и и мущecтвeн признaк. Пoрaди щo Ивaйлo Дичeв щe ми вмeнявa винa cлeд кaтo нacрeщa cи имaмe шoвиншcти и ceгрeгaтoри нa coбcтвeнoтo cи нaceлeниe? Мнoгo лицeмeрнo вeee Дичев? Типично за теб,нали си адепт на Истанбулската конвенция и отричаш клането в Батак.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 волен сидеров

    5 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ -ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН -КАКТО И СЗО
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 50 Карлово

    0 0 Отговор
    Ти,който си писал тази статия- Я си е.и пу....а ма.на!!!!
  • 51 Ахаааа

    2 0 Отговор
    Автор: Ивайло Дичев отгоре DW ... май са му написали статията на тоя.