Last news in Fakti

25 Юни, 2021 18:30 8 026 155

Как България се превърна в страна на професионални русофоби

  • русия-
  • българия-
  • съветски съюз-
  • русофоби

Материал на специалния кореспондент на "Комсомольская правда" Дария Асламова

Как България се превърна в страна на професионални русофоби - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вставай, страна огромная! Вставай на смертный бой!" - избухна от говорителите директно пред американското посолство в София. Група демонстранти с плакати "САЩ и НАТО са убийци" скандира: "Янки, прибирайте се у дома!" Двама американци наблюдават с интерес.

„Много малък протест“, подигравателно отбелязва един от тях.

Тук наистина няма повече от двадесет души. Има много повече полицаи, отколкото протестиращи. И това е в седеммилионната България, където вече има три бази на НАТО! Нещо повече, това се случва на фона на голям скандал в село Чешнегирово. Там, на 11 май, американски войници, въоръжени до зъби, нахлуха на територията на малък завод за преработка на зехтин, казаха на работниците да седят неподвижни и претърсиха помещенията. По-късно американското командване се извини: заяви, че ученията продължавали и имало грешка.

България обаче отдавна е портал за чуждестранен военни части. Преди месец в планините на България се изгуби турски конвой от камиони на НАТО. Техният навигатор отказал. Турците влязоха в отдалечено планинско село и изплашиха до смърт селяните. А преди няколко години френски парашутисти се приземиха с парашути на земеделска земя край Плевен, казаха "Бонжур" и бяха бити от местни мъже, след което ги откараха в болница.

„Не се учудвайте, че протестът срещу НАТО е толкова малък“, иронично отбелязва моят сръбски приятел Альоша Миленкович, известен журналист и експерт по балканска история. - Ние сърбите добре познаваме нашите съседи българите. Имаме израза „българска политика“ - това е политика на постоянно страстно присъединяване към победителя, към този, който е по-силен. Политиката на ножа, забит отзад. Ако утре балансът в света се промени и НАТО бъде победен, хиляди българи ще стоят по улиците на София през нощта и ще крещят, че са вкарани в НАТО със сила. Българите винаги държат носа си на вятъра.

Ракия вече не се сервира в барове в София. Не е модерно.

- Защо не искате уиски? - изненадан е сервитьорът.

- Защото съм в България.

„Ракия вече се пие само в селските кафенета“, отбелязва той снизходително.

Местната младеж се стреми да бъде като своите западни връстници във всичко. Европейският съюз вече изсмука почти цялата млада работна сила като прахосмукачка и два милиона души напуснаха страната в търсене на по-добър живот.

Как се третират руснаците тук? Учтиво. Ако попитате обикновения българин какво мисли за Русия, ще чуете: „Прекрасна държава. Ние много обичаме руснаците". И какво да отговори? Българите са прагматични, а туристите са пари. Но популярната приумица, че според тях 70 процента от българите са русофили, това е пълна глупост. Всички русофилски партии губят на избори с изненадваща последователност и дори скандално се провалиха на последните, като получиха по 0,3 или 0,4% всяка. Не повече от статистическа грешка.

"Защото вие, руснаците, не искате да правите нищо! И това ме ядосва! - войнствено възкликва Велиана Христова, журналист от вестник „Дума“. - Вижте американците. САЩ са навсякъде, а къде е Русия? В продължение на тридесет години американците прогресивно правят всичко, за да настроят обществото ни срещу Русия. Има такава фондация - "Америка за България". Сега Фондацията прави проекти във всички училища, обучава учители и работи съвместно с нашето Министерство на образованието. Всъщност това е паралелна образователна система! По-младото поколение не се интересува кое е вярно и кое не. Те знаят само, че нашите партизани по време на Втората световна война са били терористи. Че комунизмът е признат за престъпен режим в България. Ние дори отменихме присъдите на Народния съд! (Военният трибунал в България от декември 1944 до април 1945 г. е издал 11 хиляди присъди на военни престъпници, идеолози на фашизма, членове на националистически организации, военния и политическия елит на нацистка България. /бел.ред на Комсомолская правда/.Сега имаме убийци и фашисти - герои, чисти като стъкло. България е единствената държава в света, която отрича антифашистката съпротива!"

Ако това продължи, ще стане както на Запад, където според социологическите проучвания само 17% знаят какво е Втората световна война.

Работейки в различни страни, постоянно се натъквам на всякакви русофоби. Понякога те са ядосани, слюноотделящи хора, които са на път да ви ухапят. Тази порода бесни кучета се среща в Полша, балтийските държави и Украйна. Те са носители на искрена, сляпа омраза, която засенчва здравия разум и логиката. България е страна на професионални русофоби, живеещи от западни грантове. Те пищят най-силно в медиите, имат влияние върху правителството и сами застават на власт. Много от тях, колкото и да е странно, са учили в СССР и все още говорят отлично руски. Както например капитанът 1-ви ранг и военен журналист Васил Данов, завършил военното училище в Лвов.

Наскоро той предложи план от 12 точки за пълната дерусификация на България. Ето най-фрапиращите от тях: прекратяването на всички контакти с Русия за „санитарен период“ от 10-12 години, изгонването на Русия от ООН, забраната за всякакъв внос от Русия, преименуването на всички населени места и улици, носещи имената на "ненавистници и национални предатели" (сред тях граф Игнатиев, на когото България дължи своята свобода и държавност!) ... И черешата на тортата - точка 12, която ще цитирам изцяло: тотеми на "червената" армия, знаци и намеци за "подводничари", "парашутисти", "партизани" и други съветски терористи) ".

Този план беше предложен на Атлантическия съвет на България - куп клинични русофоби. И прекрасен детайл от този план: „стриктно спазване на предишни споразумения с Руската федерация“. Все пак! Балканският газов поток, свързан с турския поток, минаваше през България. Гориво за "бившите братя", о, как им трябва!

- Защо сред прословутите русофоби има толкова много бивши партийни кадри и съветски възпитаници? - питам главния редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков, опитен и ироничен човек.

„Ще ви разкажа история“, усмихва се той. - Баба ми беше жена от заможно семейство и не обичаше комунистите. И след влизането на съветската армия в България на 9 септември 1944 г., БКП (Българска комунистическа партия) идва на власт. Веднъж баба ми слушаше новините за следващия конгрес на БКП и с изненада отбеляза: „Откъде се взеха толкова много комунисти? Нямаше толкова!". Спомних си думите ѝ след 10 ноември 1989 г., нашата българска перестройка. На 11 ноември всички станаха демократи и влюбени в Америка. А истерията с разрушаването на съветските паметници е желание да се подмажем новите си приятели. Тези борци наистина искат американските им другари да ги потупат по рамото и да кажат „браво“. Примитивно мислене и евтини трикове. И има платени пропагандисти-агитатори, които търсят начини да компрометират Русия на българска земя. Вече тридесет години основна фигура за събарянето на паметници е някакъв Иво Инжев. Това е истински предател. Отличен съветски кадър. Завършва Московския държавен университет, където учи арабски. Той се завръща в България и БТА (Българска телеграфна агенция, аналог на нашия ТАСС - б.а.) изпраща Инджев като кореспондент в Бейрут, столицата на шпионажа. Всички кореспонденти, които БТА изпрати след това в чужбина и още повече в Ливан, бяха разузнавачи и, разбира се, комунисти. Аз самият бях комунистически журналист и го знам много добре. След перестройката Инджев моментално се „преобу“ и се превърна в главния хейтър на Русия".

Когато се обадих на г-н Инджев с молба за интервю, чух почти змийско съскане в слушалката:

- Презирам ви! Четох статиите ви за България. Написахте, че България е бедна страна и в нея има много цигани.

- Имате ли различна представа - попитах. - Можете ли да ми я нарисувате?

- Никога! Не можете да ме принудите да се срещам с вас!

- Пази Боже! - възкликнах и се откъснах, задавяйки се от смях.

„Имаме неофашисти и неонацисти, за които паметниците на съветската армия са обект на постоянна агресия“, обяснява ръководителят на антифашисткото движение в България Борис Цветков. - Деца и внуци на нацистите живеят в България, техните наследници и те жадуват за отмъщение. Те казват: ние бяхме добри по време на Втората световна война, а съветската армия е окупатор, те са завоеватели и убийци. Всяка година "Походът на Луков"се провежда в България с факли. Христо Луков е като Бандера, само че по-лош. Бандера беше просто екзекутор, а Луков е идеолог на българския фашизъм, получил добро финансиране от Хитлер. Фашизмът вдига глава в Европа - в Украйна, в балтийските страни и в България.

Българските нечовеци с еднакъв ентусиазъм се борят не само за разрушаването на съветските паметници, но и за инсталирането на нови - за западните си „приятели“. Преди няколко години те издигнаха паметник на 314-те американски пилоти, загинали при варварските бомбардировки над София. Около една четвърт от сградите са унищожени, включително трите най-стари църкви, повредени са храмът "Александър Невски" и Руската църква. Убити са над 4000 цивилни. Паметникът беше благоразумно инсталиран на територията на американското посолство, за да не бъде облян с лайна. Между другото, в резултат на анкетите се оказа, че по-младото поколение българи е сигурно, че София е бомбардирана ... от руснаците!

И още един план - шедьовър на самоунижаването - да се кръсти площад в София на германския канцлер Ото фон Бисмарк, главният враг на независимата българска държава. Изказването му е известно: „Не бих пожертвал живота на нито един немски хусар, заради крадците на овце от долния Дунав!“. Циник и реалист, Бисмарк беше много точен в оценките си.

Тази крехка сивокоса седемдесетгодишна жена просто изумява със своята енергия и харизма. Искра Баева, уважаван професор по история в Софийския университет. Наречена е Искра на вестника на Ленин. Тя наистина прилича на малка светлина. Бащата на Искра отива в планината при партизаните като осемнадесетгодишно момче. Заедно с приятел открадват печатница от училището (за разпространение на листовки) и вземат един пистолет за двамата.

„Партизаните от Втората световна война сега се считат за национални предатели в България“, казва Искра с горчивина. - По-младото поколение се възпитава в изключително русофобска образователна система. Програмите бяха променени, за да не се пише нищо добро за Русия след Великата отечествена война. Те пишат, че през 1944 г. в страната идват съветски ботуши и щикове. Окупационните сили донасят комунизъм и това е най-лошото нещо, което се е случило с България. На учениците се казва, че Третото българско царство било величаво, но нищо не се казва за това, че по това време България е съюзник на Хитлер.

- Но какво ще кажете за процеса в Нюрнберг? - изумена съм.

- И за него няма в учебниците по българска история. Има само в учебника по световна история, който обяснява какво е фашизъм. Но ние като че ли не сме замесени в това.

- Но учениците, надявам се, знаят, че Русия спаси българите от турското иго и им даде държавност?!

- И тук не е лесно. Пишат, че Русия е имперска сила, която е искала да превземе България. И тя освободила българите, само защото искала да стигне до Босфора и Дарданелите.

Между другото, в България вече не е на мода да се казва „османско иго“. Съседите турци можели да са обидят. Сега е политически коректно да се казва"турско присъствие". А руско-турската война от 1877-1878 г. е преименувана от либерални журналисти от освобождение в „поробване“. Оказва се, че „откраднахме“ територията от България! Не е много ясно как е възможно да се „открадне“ територията на държава, която не е била на картата, но „братята“ все още мечтаят за Велика България, изчезнала през 1396 г. (!).

По традиция отивам да запаля свещ в църквата "Александър Невски" и изведнъж инстинктивно спирам. На сергиите пред храма, където обикновено продаваха матрьошки и ушанки, има запалки със свастика, нацистки железни кръстове и наръчник на немски „Как да се бием с партизаните“.

Вторият шок е нова табела на входа на храма. На предишния беше прекрасно написано, че храмът е издигнат за сметка на българския народ в знак на благодарност към руския народ за освобождението му. Имаше трогателни думи за около 200 хиляди загинали руски войници. Сега текстът е следният: „... в знак на памет на хиляди руски, български, украински, молдовски, финландски и румънски войници, загинали през 1877-1878 г.“.

Какво е това?! Тогава не са съществували държавите България, Украйна, Молдова, Финландия! Руската империя е тази, която освобождава българските земи, плащайки за свободата на българите не само с руска кръв, но и с немислима по това време сума. Един милиард и 100 милиона златни рубли - два годишни бюджета на страната за 1878 година!

Обикалям храма, за да намеря две стари мраморни плочи с износена позлата, на които е написано: „Вечна слава на руските войници, паднали за освобождението на България“. И тогава си спомням скандала отпреди четири години. През 2018 г. патриарх Кирил пристигна, за да отпразнува 140-годишнината от освобождението на България. В странната си приветствена реч българският президент Румен Радев заяви:

- На бойните полета на руско-турската освободителна война загиват войници - представители на много народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, беларуси, поляци, литовци, сърби и черногорци.

Патриарх Кирил отговори достойно:

- Още веднъж искам да ви кажа много ясно, че Русия освободи България. Не Полша, не Литва, не други страни, а Русия. И искам да кажа откровено, че ми беше трудно да чуя всички тези препратки към участието на други държави в освобождението на България. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са взели решение за започване на война с османска Турция ... Ние сме за историческата истина, спечелихме я с кръвта си.

Човек може да си представи какъв вой на омраза вдигнаха местните медии! В резултат на това българските власти не само смениха табелата. Започна пропагандата за преименуването на катедралата.

- Мечтая да преименувам катедралата „Александър Невски“. Въпросът е да възстановим националното си достойнство. Този храм е израз на голяма политика.

Пред мен седи един много здравомислещ джентълмен на име Горан Благоев. Това не е просто известен български журналист. Той е историк, доктор, теолог и университетски преподавател.

- И какво ви пречи името на Александър Невски? - питам аз.

- Това е руски светец, когото никой не е познавал в България. Имаме свои светии - Кирил и Методий.

- Но не Кирил и Методий освободиха България - отбелязвам. - Александър Невски е небесен покровител на руската армия и цар Александър Втори Освободител.

- Александър II е имперски култ! - възкликва г-н Благоев. - Цар Александър не освободи България!

Онемях.

- И кой според вас е дал заповедта на руската армия? Кой взе решение за войната?

- Освобождението на България е планът на Русия да получи контрол над проливите.

- Вашите предци мислеха по различен начин - твърдя аз. - Цяла България събра пари за построяването на катедралата „Александър Невски“.

Благоев отхвърля пренебрежително:

- След освобождението на България всички са били русофили. Те не са знаеха какво ни причини Русия по време на Съединението и след това. Но интелигентна България вече разбирала имперските планове на Русия. А руският цар прави всичко, за да предотврати появата на голяма православна държава на Балканите - нито Сърбия, нито България. И България не получава своите територии.

- Имахте ли ги? - питам иронично.

„Разбира се“, гордо казва моят събеседник. - Имахме Българската екзархия, територията на Българската православна църква в рамките на Османската империя.

- Е, тогава всички въпроси са към турците - ухилвам се аз. - Кандидатствайте с молба да ви върнем в Османската империя. Ердоган само ще се радва. В същото време катедралата може да бъде преименувана в джамията Ердоган.

- Не казвам, че с турците сме се чувствали добре. Мнозина в България мечтаят да преименуват катедралата. Дори отворихме страница във Facebook и вече 1266 души са се записали за подкрепа. Трябва по-активно да обясняваме нашата позиция на хората.

Гледам го и вече се присвивам от отвращение. Господи, за кого са умрели нашите предци ?! Но в България е имало героични хора, които вдигат въстание през 1876 г. срещу турците. Били са се със секири и коси в ръце. Селянките са сушиха и счуквали люти чушки, за да ослепят турските войници. Потушаването на въстанието е ужасно: масовото изгаряне на живи жени и деца, стотици отрязани детски глави, разкъсани стомаси на бременни жени, набити на кол мъже. И плачът се разнася из цяла православна Русия! Как така?! Убиват братя, но ние мълчим ?!

И така седя и слушам истории от техния потомък за злата „имперска Русия“, за „съветските окупатори“, чиито паметници трябва да бъдат съборени.

- До септември 1944 г. България беше съюзник на нацистка Германия - припомням. - Освободихме ви от фашизма.

- Какъв фашизъм в България? - г-н Благоев се отмята. - Ние не пипахме нашите евреи.

- Но българите изпратиха 11 000 евреи на смърт в окупираните територии.

- Те бяха евреи на териториите, които нашите съюзници ни дадоха да администрираме.

- Нацистка Германия и фашистка Италия бяха вашите съюзници. Считате ли режима на Третото българско царство за престъпен?

- Не, не мисля така. Нямахме избор.

- Как така? - възразявам. - Сталин предлага пакт за взаимопомощ на България през есента на 1940 г.

- Не искахме да влизаме в прегръдките на Сталин.

- Значи сте предпочели прегръдката на Хитлер?

- Хитлер беше на нашите граници. И това, което е свършила България, това си бяха български проблеми. Това са нюанси.

- Наказателни операции в окупираните територии - това нюанси ли са?

-Това бяха нашите законни територии. И тогава: на война, както на война. Къде бяха цивилните там? Те бяха партизани. Нашите войски контролираха ситуацията.

Слушам тези чудовищни ​​изказвания и си мисля каква огромна грешка направи СССР. Грешката на щедростта и прошката по отношение на така наречените "братски" държави и "братски" балтийски републики. Не сме им поискали сметка за престъпления срещу човечеството. "Милостта към падналите" обикновено самите "паднали" не ценят.

По съветско време децата им се възпитават в учебници, които разказват само за героични партизани и мощна антифашистка съпротива, което често е много далеч от истината. Но е дошло времето за втори Нюрнбергски процес.

Българската историчка Дарина Григорова написа прекрасна статия за „идеологическия демонтаж на Великата победа“. Той има две цели. Първият е регионален: „Да се ​​прекъсне единствената сакрална връзка в постсъветското пространство - не само пъпната връв между Руската федерация и СССР, но и между Руската федерация и останалите постсъветски републики. Ако се окаже, че демонтира Победата, постсъветското пространство също ще бъде демонтирано. Войната срещу паметниците на победилата Червена армия не е хаотичен варварски порив, а системна и методична политика.

Втората цел е глобална: „Демонтаж на международната система за сигурност, чийто основен гарант е ООН, паралелно с делегитимирането на международния правен ред след Ялта-Потсдам (1945)“.

„Западният свят се върна към езика на Студената война“, казва Дарина Григорова. - Ако забравите за Победата, за онези, които бяха основният двигател на Победата и които понесоха основните жертви, тогава ще забравите и за победените. Това е самата същност: сега победените се опитват да пишат история! А победените са агресивни. Те се опитват да получат реванш покрай избледняващата памет. Това е пряко свързано с варварското отношение към паметниците и всичко, свързано с Русия.

От какво се страхувам? По отношение на паметниците България все още ги защитава. Има хора, които доброволно ги пазят и почистват. Но се страхувам от реакцията на крайния национализъм. Вече го опитахме. Винаги съществува опасност от псевдонационални чувства.

- На какво се надявате?

- Сред младите хора има здравословен корен - само 5 процента, които мислят и четат. Но ги има. И паметта не е от празник до празник. Това е непрекъснат процес. Във всяка българска църква по време на литургията свещениците почитат цар Александър Николаевич, нашия Освободител, и всички войници, загинали за вярата и Отечеството. Това е невидимо за светските хора. Но това е живият спомен за Русия.

Източник: kp.ru


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 86 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    95 30 Отговор
    Глупости!
    Ганчовците просто се оглеждат кой ще им даде 5 лева, че да лижат неговия дирник.
    За лакеи/слуги е нормално. Вместо да работят им е по-добре да лижат.

    Коментиран от #7, #63

  • 2 Елементарно

    85 12 Отговор
    Пазарна икономика, тези които нищо не могат, гладни ли да умират? Хранят ги и те лаят и цапат.
  • 3 Мангол

    56 107 Отговор
    Вмирисаните ботуши надават вой

    Коментиран от #137

  • 4 Русофилите

    109 53 Отговор
    В България сме 80 русофили нишо, че пропагандистите на чичо Сам майцепродавците друго говорят и пишат. Слава СССР слава на Руската Федерация!!!

    Коментиран от #73

  • 5 Комуниста

    110 36 Отговор
    Сороснята налива всяка година милиарди за анти руска пропаганда! Много е гладна сороснята за рускуте полезни изкопаеми!
  • 6 мунтафонова

    46 74 Отговор
    Много писане за нищо. Сега отиди и си вземи купата с леща.
  • 7 Вова император

    92 32 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    В България 80% са русофили, останалите 20% се самозалъгват, че мразят някой друг, освен себе си.

    Коментиран от #29

  • 8 Отечествен Фронт

    67 24 Отговор
    Разни помиииии като Иво Мин шаркат по паметника на Червената армия!
  • 9 честен ционист

    19 31 Отговор
    Щом Последният Софиянец е от русофилите, значи вече и професионално протестиращите са се ориентирали на де дуе ветърът. Истината е в социализма-ционизъм, а за момента само руснаците могат да го доставят безболезнено за Ганьо.
  • 10 Комуниста

    82 32 Отговор
    Република България за 30 години се върна икономически и демографски префи 1944г това заради светлата демокрация на краварите!

    Коментиран от #17

  • 11 Червен Борсук

    13 29 Отговор
    А това, кой го разруши, русофобите ли?

  • 12 пешо

    40 75 Отговор
    Eбете си маиката руска.

    Коментиран от #15, #47, #51, #57

  • 13 😂😂😂😂😂

    63 14 Отговор
    В България не имашо фашисти само убиваха антифашисти и деца на антифашистите без съд и присъда иначе ме е имало фашисти!

    Коментиран от #21

  • 14 Русофоб

    53 77 Отговор
    Аз си признавам, че съм русофоб и американците не ми плащат за това. Просто осъзнавам, че благодарение на руската окупация след 1944г и до ден днешен, няколко поколения българи не разбраха за какво са се родили и за какво са живяли. Без мечти, без свобода, в мизерия.

    Коментиран от #16, #18, #28, #44, #78

  • 15 Дано се отрепеш на пътя marho

    30 10 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Ние не правим като теб да си е* м майката!
  • 16 Психиатъра

    46 16 Отговор

    До коментар #14 от "Русофоб":

    Фобите спадат към трета група психически разтройства на здравето! Що не се лекуваш?

    Коментиран от #20

  • 17 Анти комунист

    24 39 Отговор

    До коментар #10 от "Комуниста":

    А ти какво очакваше? Американците да ти сложат златна лъжичка в устата? Това не ти е комунизъм. Бачкане трябва, а не щракане по клавиатурата.

    Коментиран от #22, #86, #138

  • 18 Отряд,, Чавдар "

    57 27 Отговор

    До коментар #14 от "Русофоб":

    Ако си живял в мизерия преди 1989г значи си бил мързелив!

    Коментиран от #30

  • 19 Анонимен

    43 8 Отговор
    Всичко е много просто. Българите се превръщат в професионални русофоби и много набожни след 1990 година, точно както се превръщат в русофили, атеисти и големи комунисти след 9-ти сент. 1944.
  • 20 Русофоб

    21 30 Отговор

    До коментар #16 от "Психиатъра":

    "филията" като русофилия, педофилия спадат към психични разстройства. Лекувай се.

    Коментиран от #24

  • 21 хах

    11 15 Отговор

    До коментар #13 от "😂😂😂😂😂":

    А тези кой ги изби?

  • 22 Комуниста

    40 13 Отговор

    До коментар #17 от "Анти комунист":

    Очаква хамериканците да се изнесат от РБ заедно с техните незаконни бази и цялата си шпионска тиня която не оставят РБ да се развива като суверена държава!
  • 23 Човека Коза

    26 11 Отговор
    🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА 🇷🇺
  • 24 Психиатъра

    29 5 Отговор

    До коментар #20 от "Русофоб":

    А шекелофилията също е посихично заболяване! Също редовното кланяне ти е размътило мозъка.
  • 25 Ох Баня

    30 7 Отговор
    Какви простотии боже твой. Нямам думи. Естествено че трябва да се пие уиски с нещо си, водка със същото, жинчи с пак такова и да се ходи често на клизма и гей паради. За здраве. Пък тая гадна гроздова с истински градински домат и едно прекрасно българско сиренце да си го ядат на село. Е то за това се изпразват градовете де.
  • 26 Русофил

    25 49 Отговор
    Русофилите в България са не повече от 100 души. Видяхме ги на 9 май пред тотема на руските окупатори. И точно те по цял ден драскат по форумите.
  • 27 Цццц

    24 29 Отговор
    След такива статии после русите да не се питат защо имат все по-малко поддръжка.
  • 28 Браво

    40 11 Отговор

    До коментар #14 от "Русофоб":

    -остана и да изредиш какво се случва с и в България, откакто сме "братя" с американците - напримел - спрян изгоден за нас газопровод, "замразен" проект на АЕЦ /разбира сеу ще го размразим, ако бъде изпълнен от американци/, загуба на българска юрисдикция върх, българска територия /полигонът в Ново село/, унищожена армия /ама пък ще си получим скъпи самолети, след кото остареят още повече.../, сред последните сме не само в ЕС по жизнен стандарт... Чест и гордост е да сме с такива "братя"!

    Коментиран от #36, #40

  • 29 Хахаха

    25 37 Отговор

    До коментар #7 от "Вова император":

    В България сме 100 % русофоби.
    Дори "русофилите" искат левове, евро и долари и през ум не им минава да емигират в руската кочина.
    Дори на Лавров децата избягаха в "гадния" Запад и не искат да чуят за рушлямия.

    Коментиран от #35

  • 30 мързел

    13 14 Отговор

    До коментар #18 от "Отряд,, Чавдар "":

    Верно ли? Този израз "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работЯ" от кога е?

    Коментиран от #87

  • 31 Цървул с китка

    33 12 Отговор
    Следващата война всички ще разберат на какво хоро са се хванали, руснаците вече знаят как се постъпва с бесни кучета. Жалко че покрай сухото ще гори и суровото, но при война по-силния диктува правилата.
    Европа се закопава за да угоди на негодяите отвъд Атлантика.
  • 32 Хисторик

    22 11 Отговор
    В България периода 1923 - 1927 и периода 1939-1944г са избивани цивилни без съд това са общо 10 години мракобесие от едни и същи хора приближени до Борис 3ти.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Васил Ботев

    17 14 Отговор
    Асламова,
    Защо първа и втора част на световната война Россия е срещу България?
    Пазите ли документа в които Цар Борис казва че подписва с Хитлер НО никога СРЕЩУ Сталин? Пазите ли кореспонденцията с Фердинант и Куропаткин от 1902година?
  • 35 дааа

    13 14 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    За сега само един избяга там по принуда, защото се оказа шпионин. И сигурно няма да се върне.
  • 36 Чети статията

    17 20 Отговор

    До коментар #28 от "Браво":

    Там един сърбин ти казва, че ние българите все търсим някой "брат". Защо не си правим самолети, като шведите например. Аман от тотално затъпели русофили.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    26 14 Отговор
    До тук ни доведоха продажните ни лидери, от последните 31 години демократично управление. Лошото е, че 240 предателя и родоотстъпници клепат лицето на 7 милиона души народ. Политиката на правителствата след прехода никога не е била насочена в интерес на народа. Всяко едно от тях си беше за облагодетелстване на нечии лични интереси, а за народа остава срама. Гласовете, спечелени от русофилски партии не са меродавни. Там не се отчита обезверението на българина да гласува. Не бива да се бърка и колебанието в политическите успехи на подобни партии с русофилско малцинство сред българите. Права е жената да пита, дали ще им е по-добре на русофобите, ако ни върнат на султана. Една част от тях ще кажат ДА, защото една част от тези русофоби са етническите последователи на султана в България. Друга част от русофобите са п0дл0ги на запада, заради финансовата изгода, с която той ги съблазнява, да прежалят род и родина и да хулят всичко българско, славянско и руско, само и само за още и още материални блага от западната политика. Трета част от русофобите са си просто не8€жи люде, нямащи желание да погледнат, помислят и преценят сами. На тях по-лесно им е да приемат нечие чуждо мнение наготово.

    Коментиран от #45, #64

  • 40 Винету

    16 24 Отговор

    До коментар #28 от "Браво":

    Ха, ха, щото преди бяхме много добре с ‘ братушките’, т.е. Вие партийните секретари бяха добре. А авторката на тази статия е доректно за освидетелстване. Такова тъпо и манипулативно интерпретиране на факти и събития трудно може да се срещне, даже Волгин не го може.

    Коментиран от #50

  • 41 Бесен Язовец

    17 8 Отговор
    Оставили един Павиян 45 дни без банани и той в почнал да обижда по адрес на РФ, сметнете за 45 години ако го оставят без банани на какво ще се превърне!
  • 42 Ааааа

    29 6 Отговор
    Очевидно стана в наши дни очернянето на Българо-руските отношения. Най-лошото е, че българските медии с ясно съзнание и самоотверженост поддържат това. За платените агенти в парламента е ясно на цялото общество. Страшна е и пропагандантата, която струи от Министерството на образованието. В учебник за 3-ти клас да определиш "иго" с "присъствие", а Левски да определиш, като случаен партизанин.
    Не знам какви руски шпиони хванаха наскоро, но колко национални предатели има за доживотна....
  • 43 Вълко Червенков

    12 27 Отговор
    Много хубава статия,която независимо че е написана с русофилистичен подтекст,много точно обрисува ситуацията с "русофилията" в България.Иронията е в това,че и на Кремъските демагози им се отвориха очите.Така наречените "русофили" у нас са един файтон хора,основно лумпени,жертва на смесени бракове и наследници на бившата номеклатура.Естествено,демагогските внушения за това че България е длъжна на СССР и РФ,няма как да бъдат приети и Горан Благоев много точно е отговорил на тази постсъветска крава,която е специален кореспондент в вестник името на когото говори само за себе си.Но не трябва да се сърдиме на редовият мужик.Ватенките пребивават в информационна мъгла и наркотичен делириум,постояно облъчвани от Кремълските медии.Потомците на "братушките освободители",не могат да осъзнаят деструктивната роля,която са изиграли техните предци в развитието на споменатите "русофобски" държави.

    Коментиран от #92

  • 44 Гост

    32 12 Отговор

    До коментар #14 от "Русофоб":

    Без Русия нямаше да има днешна България - факт. Веднъж ни върнаха страната, втори път ни отърваха от крахът на третата национална катастрофа, която ни остави голи и боси, и ни задължи да плащаме репарации от 55% годишните ни добиви на Европа, за десетилетия напред.
  • 45 русконеутрален

    11 13 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Как не те домързя да изпишеш толкова глупости???!!!

    Коментиран от #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 митьо пук пук

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Точно така Пешо
  • 48 ще има и още

    16 13 Отговор
    И къде са съборените съветски паметници ? Защото руския читател точно това ще разбере - че в България са съборени стотици съветски и руски паметници. При положение че няма нито един такъв. Независимо че в статията са посочени много истини, то поднасянето им и е крайно изопачено , манипулативно и българофобско - какъвто е съвременния официален путинов курс. Човек ще каже че е писана от някой скопски историчар. Но връзката е налице , школата си е школа !!
  • 49 СТАТИСТИКА

    19 7 Отговор
    Питали 100 бг джендъра какви сте : русофили или русофоби и 100те твърдо отговорили : русофоби!!!!

    Коментиран от #53

  • 50 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #40 от "Винету":

    Що бе, пернат, в САЩ политическите лидери да не би да живеят наравно с работниците? Не бъди толкова лицемерен, ако обичаш.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 I Love USA

    8 22 Отговор
    Точно така мразя Русия обичам Америка .
  • 53 откривател

    3 6 Отговор

    До коментар #49 от "СТАТИСТИКА":

    Много умно, как го измисли???!!!
  • 54 Гост

    13 6 Отговор

    До коментар #45 от "русконеутрален":

    Спокойно, тр0ле, пак ще ти платят и за днешните русофобски коментари.

    Коментиран от #59

  • 55 Tweeg

    18 12 Отговор
    По-големи тъпотии не бях чел. Авторът е напълно изперкал.
  • 56 БПФ

    27 7 Отговор
    Много тужна статия - ето как ни виждат хората в Русия и със сигурност не само в Русия. :(
    Разбира се - това не е съвсем вярно. Русофобите не са мнозинство, просто са кресливи и нагли, защото в огромната си част са или болни с увредена психика или са платени. Знам такива, които копи-пействат едни и същи постове десетки пъти във Фейсбук под всяка статия, която поне косвено е свързана с Русия. Опитите за дискусия с такива са провалени предварително в над 90% от случаите - първо защото те като либерасти не търпят мнение, различно от тяхното и второ, защото - бидейки обикновено изключително нискоинтелигентни, те нямат друг аргумент, освен обидите и повтарянето на едни и същи заучени фрази.
    И не, престъпното русофобско образование НЕ дава ефект. Първо - защото децата, особено по-големите изобщо не са толкова глyпави и имат своя гледна точка, второ, защото родители, баби, дядовци по-често им влияят положително, отколкото отрицателно и трето - огромна част от учителите отказват да участват в козешките козни.

    Иначе да - такива изpoди и дегенерати като иво инджев трябва да се ликвидират, защото са срам не само за Българският народ, но и за човешкият род въобще. А "атлантиците" трябва да се съдят за измяна, защото с дивотиите си рискуват да ни превърнат в мишена при евентуална война.
  • 57 1235

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Нали нецензурното трябва да се изтрива

    Коментиран от #61

  • 58 КОНТРАТА

    19 6 Отговор
    РБ ще строи АЕЦ пристигат американците и казват НЕ! РБ ще строи газопровод пристигат американците и казват НЕ! РБ ще купува самолети пристигат американците и казват ние ще ви продадем по скъпи от Грипен на картинка обаче! РБ ще копае злато пристигат американците казват ние ще ви копаем златото, а за вас 1% от изкопаното!

    Коментиран от #60

  • 59 русконеутрален

    6 14 Отговор

    До коментар #54 от "Гост":

    През онаяработа ми е за руснаците безплатно.
  • 60 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #58 от "КОНТРАТА":

    Ето това е демокрация!

    Коментиран от #62

  • 61 пешо

    1 5 Отговор

    До коментар #57 от "1235":

    Ти пък, как разбра, че е нецензурно? Докладва ли?
  • 62 КОНТРАТА

    8 4 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Ъхъ обаче краварската колонялната!
  • 63 дончичо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    11+-са от мен имаш 1011 врътипотурковци
  • 64 Васил Ботев

    7 21 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    По време на " Турското робство" са построени двеста църкви и тринадесет манастира. Казвали са ни рая защото сме се роили. В такива "изродски условия" няма как да станат тия неща. Нали? Това са факти за твое съжаление. След това идва страшното. В българия не е имало робство, каквото и да е ЗАЩОТО такива християнски работи и такава ръждаемост се случват в свободни народи и държави. България никога не е изчезвала от картата на света. Не съм мюсюлманин НО не и християнин в този вид.

    Коментиран от #65, #117, #118, #139

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Не мога да съм

    22 11 Отговор
    Русофоб. Не е възможно. Познавам си историята.Зтам кой ни е освободил.Кой е помагал на младата държава да се организира. След 1950 ако някой е помагал да се гради промишленост в БГ това а СССР. Много неща са правени дори безвъзмездно. Давани са лицензии и технологии безвъзмездно. До Горбачов нефт доста безплатно. Военната промишленост?Тежката индустрия?Енергетика,язовири проекти,Химическата? Благодарение на износът заводите работеха.50% бяха за СССР. Знам какво ще кажат някой.Но 1944 БГ бе гола поляна с няколко малки фабрики. А и кому е нужно да мразиш нещо или някого?Да не забравя колко много оръжие е дала напълно безплатно след 1944. От американските ви приятели какво сте получили? НИЩО!

    Коментиран от #132

  • 67 1520

    16 4 Отговор
    българия вече е само териториално понятие благодарение новите братя които ни превръщат във фронтова линия на запада
  • 68 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    18 7 Отговор
    Въпреки всичко, което става сега, повечето българи знаят, че по света няма други два народа освен българския и руския, които са свързани толкова силно исторически и културно. Помислете си - кой народ, освен руския е дал толкова много жертви, за да освободи друг народ? Няма такъв случай, нали? Аз мисля, че въпреки грозните явления на оплюване на Русия, пропагандата против Русия идваща най-много от САЩ, това няма да раздели нашите народи! Няма да успеят! Българската памет е жива!

    Коментиран от #71, #72

  • 69 Ленин и сталин сме

    3 11 Отговор
    Слава на саш и нато и европа
  • 70 име

    10 9 Отговор
    ако ние сме русофоби, руснаците дали са българофили? не са.нещо да кажат за татарстан и това , че са българи! а да ги признаят? трудна работа.тия приказки ги говорете на децата . и вашата " помощ" я знаем. няколко пъти .

    Коментиран от #96

  • 71 Турция българия вечна дружба

    2 15 Отговор

    До коментар #68 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Дружба от векове за векове
  • 72 Турция и бегето са братя

    3 14 Отговор

    До коментар #68 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Колко години са ви траяли турците че после и война водиха с руския окупатор да ви предпазят от него

    Коментиран от #80

  • 73 Чичо ох дай пак

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Русофилите":

    Ако не са били българите и тяхната смелост в бой твоите хора щяха да ядът дюнери и джигер тава. ха ха ха. Алоооо, Бончооооо. Марш от тук.
  • 74 Пацо

    4 8 Отговор
    Усойница...
  • 75 Евгений Дайнов

    2 9 Отговор
    Това са провокативните драсканици на Асен Генов и други прошляци от ДСБ.

    За пари го правят, какво толкова учудва някого?

    Да не би майките от "Системата ни убива" да не излизат да протестират за пари?
  • 76 Васил Ботев

    6 10 Отговор

    До коментар #65 от "Бесен Язовец":

    Прав си. Така е. Съжалявам че съм чел история и знам много защото имам оригинални писания. Съжалявам че съм българин а не рус.

    Коментиран от #84

  • 77 Васил Ботев

    6 8 Отговор

    До коментар #65 от "Бесен Язовец":

    Дори ще спра да ходя с българската народна носия да представям България в Европа заради такива като теб. Ще играя руски танци вече и ще си спомням само за теб.

    Коментиран от #83

  • 78 БКП

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "Русофоб":

    То ако ти плащаха американците щях да те разбера, но така без пари само един завършен идиот може да е русофоб.

    Коментиран от #85

  • 79 м илиев

    5 10 Отговор
    всикчото , дето си написал , мили ми писачо е гнусна лъжа .кое било повредено , я пак ..Алексадър Невски и Руската църква ли я пак виж , дали са повредени ?дали сте окупатори - ми кви сте бе? кой ви кани тук ? кой ви повика ?
  • 80 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    7 3 Отговор

    До коментар #72 от "Турция и бегето са братя":

    Като не ти харесва в България има лесно! Вземай си багажа и пътеката!
  • 81 NNN

    9 10 Отговор
    Тия рускополклонници газ пикаят !!!
  • 82 Човека Коза

    10 6 Отговор
    Козяшкият-истанбулски слугинаж - впрегнат за вербален джихад. Утайки
  • 83 Човека Коза

    10 4 Отговор

    До коментар #77 от "Васил Ботев":

    Като ти чета коментарите повече ще ти ходи фес. Обида за българската носия е да се търка в телесата ти.
  • 84 Бесен Язовец

    9 4 Отговор

    До коментар #76 от "Васил Ботев":

    Тиии ебббааа майккката простттааа
  • 85 ляяя

    5 8 Отговор

    До коментар #78 от "БКП":

    Това Маторафонова ли ти го нашепна? Заработи ли за днес от рублофилията?
  • 86 Анти Кравар

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Анти комунист":

    Очаквам краварите да си гледат кравите, а не да ми пренаписват историята, да спонсорират болни мозъци, да плащат за протести 2014 г, да подкрепят един откровено престъпен режим на тиквата, да точат пари като кърлежи за самолетчета, ток от централите си още от времето на костов и т.н. С две думи, да не се държат като колонизатор. Но това е трудно, щото както 44-та изведнъж са се навъдидли много комунисти, а после 89-та много демократи, краварите винаги ще си намерят слуги. като теб.
  • 87 некадърен си

    14 7 Отговор

    До коментар #30 от "мързел":

    а не само мързел. През комунизма държавата се е опитвала на много индивиди с две леви ръце да даде професия и препитание. Вместо да ровят по кофите или да крадат. Сами сте си виновни че нищо не става от вас, да си бяхте останали на село да работите чобани. Вие, некадърните и мързеливите, които сте гледали да отбиете номера, сте измислили израза "те ме лъжат че ми плащат, аз ги лъжа че работя". Нормалните хора са имали цели и са работели, благодаррение на тяхния труд 20г демокрация се живееше от продаване на строеното през комунизма.

    Коментиран от #105, #115

  • 88 Само вижте

    7 8 Отговор
    кой е автора на статията - "Комсомольская правда" и коментарите са излишни.

    Коментиран от #89

  • 89 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Само вижте":

    Що бе? Виж какви смислени коментари има! Под смислена статия смислени коментари!
  • 90 Посетител

    9 1 Отговор
    Много добра статия!!! Напълно се присъединявам към мнението на г-жа Велияна Христова и понеже има обратна четяемост в руски СМИ, да попитам: - А вие, уважаеми господа - къде бяхте последните 30 години?! Къде бяхте? Натикахте ни в американски ръце и сега ревете защо имало русофоби! Отговор са ви дали и г-жа Христова и проф. Григорова и проф. Баева! Че и Валери Найденов. Не бързайте да ни обвинявате в предателство а вижте и вашита вина за днешното състояние на отношенията ни!

    Коментиран от #95

  • 91 Рублофил

    6 10 Отговор
    Четох и се умирисах на ВОДКА И РУБЛИ а ди смалете товариши от камсамолская бумага
  • 92 т1п трол

    11 4 Отговор

    До коментар #43 от "Вълко Червенков":

    Дори да допуснем, че казаното то теб е вярно, как ще обясниш ненависта към американците след толкова години "демокрация"? Да позная ли че пак Русия, Путин, ДС и комунизма са виновни че демокрацията ни не е истинска?
  • 93 Руснаците

    9 7 Отговор
    са направили за нас много и да се отрича това е неблагодарност. Опасявам се, че родените след 90-те ще бъдат с напълно промити русофобски мозъци.

    Коментиран от #116

  • 94 Ну Бери

    7 9 Отговор
    Товарищи от камсомолская неправда ,ние уважаваме руския народ ,но не нравится вашия Путин .Дръж те се миролюбиво и не ни налагайте вашите правди
  • 95 Рус БГ

    4 4 Отговор

    До коментар #90 от "Посетител":

    И си много прав ,самото им държание ме отдръпва от тях.Големия брад не постъпва така
  • 96 Така е

    8 3 Отговор

    До коментар #70 от "име":

    Исторически погледанто Царска Русия, СССР, а сега и Руската Федерация, се държат като нация със самочувствие и благородни подбуди. Когато искат да изградят позиции в някой регон/държава по-скоро правят инвестиции, отварят пазарите си, дават технологии и т.н. Тази политика дава много по-стабилни резултати от колкото колониалното поведение на западните сили, заинтересовани единствено да точат ресурси. Факт е че всички бивши западни колонии или са страдали много, вкл. милиони човеши жертви, или в момента са изключително зле. Но все пак и Русия си гледа първо своя интерес. Затова и ние трябвва да си гледаме на първо място нашия интерес, а после приятеслтвото с този или онзи играч на световната сцена.
  • 97 БатКапутин

    11 2 Отговор
    Статията е написана доста интелегентно, разбиремо че е едносностранчиво.Отношенията на днешна Русия към България и обратното са поливалентни и вълнообразни. Русия днес разглежда своите исторически отношения към българите в уравнението, дадено от Иван Трети и след покоряването от Иван Четвърти на Казанското царство на волжските българи. Оттогава всичко българско в Русия придобива едностранчив вид, клонящ към българофобия и отношения на господар към слуга. Това е първото предателство на руснаците към своите етнически родители българите, които са създали Киевска Рус. С налагането на панславянската идея при Петър І при задкулисните маневри и тласъци на юдеите-талмудисти от Западна Европа се стига до фазата, да се заличава всичко българско в древната история на Европа и в частност на Русия. Това е в интерес на евреите и тяхната глобалистична античовешка талмудическа доктрина.
    Руският цар Александър действително прави много благороден жест към братския народ, за когото се сеща в 1877 г., че може да го освободи и с това да замаскира домогването си до Черноморските проливи на отслабената Османска империя. Царят търси и реванш на имперската чест за пораженията в Кримската война и за отстъплението на Дибич Забалкански преди това през 1829 г., когато оставя българите на турски произвол, и се провокира 200 хилядна имиграция на българи на север от Дунава.
    След Освобождението мисленето на българските политици, пребиваващи на Запад и попаднали в "обгрижването" с пари
  • 98 Другия с коня

    12 10 Отговор
    Тъпа Руска Пропаганда.Руския Цар повежда войната,а вие сте Руската Измет убила Царя си и Децата му....Окупирали България за 45 години,Унищожили Царство България,С Комунизма ни върнахте 100 години назад ,Убихте Народа ни!!!!Няма Прошка за Престъпленията извършени от Руските Комунисти в България!!!!
  • 99 БатКапутин

    12 3 Отговор
    След Освобождението мисленето на българските политици, пребиваващи на Запад и попаднали в "обгрижването" с пари и интереси на Западноевропейските държави и култури, се обръща. Появяват се -фоби и -фили. И така е до днес. Руснаците постоянно ни обвиняват, че сме ги предали 3 пъти. Само че те никога нямат да признаят своите предателства към Средновековна България, към своите създатели от Хазар-Българската империя, предателствата и агресията към Волжска България, преименуването й с издевателския прякор "Татар-стан" на 27 май 1920 г. През ПСВ руската армия навлиза в българска Добруджа, тя е агресорът! През ВСВ България става съюзник на Германия, но е пасивна към Русия и не изстрелва нито един куршум срещу нея, дори след обявяването на война от СССР на 5 септември 1944 г. След това става съюзник на СССР и изпраща два армии във войната срещу Германия. Но на Парижкия договор България е третирана като враг на Антихитлеристката коалиция, приравнявайки я към Унгария и Румъния, които изпращат войски на Източния фронт. Кой предаде България?!
    През комунистическият период имаме много добри отношения, но на СССР като господар с подчинен слуга. При Горбачов, перестройката, в съглашението в Малта, кой изостави България и я пусна в ръцете на САЩ и Запада?!
    Сега американците купуват с тонове продажни българи, давайки им власт, пари, имущество, екстри и помощи и ги настройват срещу Русия, правят всичко възможно да използват страната ни за плацдарм за нападение срещу Русия,

    Коментиран от #106

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 БатКапутин

    9 6 Отговор
    Сега американците купуват с тонове продажни българи, давайки им власт, пари, имущество, екстри и помощи и ги настройват срещу Русия, правят всичко възможно да използват страната ни за плацдарм за нападение срещу Русия, за което мъдрият български народ, с изключение на тия предатели и обърнати с дрога и сладости дебили, не е съгласен. Вкараха ни в НАТО без референдум, с интригите на юдо-масонската банда, която завладя страната ни.
    Но нима през последните 30 г. такава юдейско-олигархична банда не ограби РФ с трилиони долари?! За какво ревете срещу нас, а не си посипете главите с пепел? А нима Русия защитава твърдо своите интереси в Украйна, като позволи да тлее тоя конфликт там вече седма година?!
    Колкото до Александър Невски, той по трьок-български се казва Алак Джан. Той има български корени, син на българския емир Барак и в битката с кръстоносците през 1242 г. край Чудското езеро е спасен от волжско-българския отряд на княз Лаиш, тогава вече от Менгу (Велика) Булгар, васал на Батий, с чиято помощ побеждава кръстоносците. Така че тоя руски символ на военната победа е българин!

    Коментиран от #104

  • 103 Псевдо демократ

    8 4 Отговор
    Към всичко написано в статията, бих добавил че мнозинството от демократите-русофоби, защитават турсктите интереси. И това е факт още от началото на демокрацията. Още веселин методиев отрече че е имало туско робство. За туция се изнесоха на безценица много машини от унищожените заводи в България. Нарязахме си ракетите, които запалшваха Истанбул, съсипахме си цялата армия за да ни набутат в НАТО. За тиквата какво да кажем - търкаше гърба на султана най-редовно, подари им руския газопровод, провали АЕЦ Белене за да може да си построят Акую преди нас.
  • 104 Рубла 0 23 ст

    8 6 Отговор

    До коментар #102 от "БатКапутин":

    Браво за написаното ,има много неща които и не специалист като мен вижда и одобрява правилни истини .Особенно иска ,добри отношения в Украйна ,но подържа конфликта там .За мен руснаците имат много комплекси които избиват над слабите и малки страни .Една държава държаща народа си беден не ми я хвали.
  • 105 А Де

    3 9 Отговор

    До коментар #87 от "некадърен си":

    20 години живеят от вънатите имоти които другарите бяха национализирали

    Коментиран от #107

  • 106 Не е така

    9 5 Отговор

    До коментар #99 от "БатКапутин":

    Мисля, че именно Сталин е договорил да ни третират по-леко след края на ВСВ. Исканията на стари "приятели" като англичаните са били да ни се отнемат територии и да плащаме репарации. А е факт че сме извършвали военнопрестъпления в окупираните от нас територии. Без значение, че фашагите у нас твърдят, че фашизъм и неговите престъпления не ги е имало. А колкото до отношенията ни с СССР, би ли обяснил/дал пример какво визираш под "като господар с подчинен слуга." Аз мисля, че сме имали пазари далеч отвъд СССР, вкл. и западни пазари, взимали сме технологии от капиталиситически страни (Япония) и въобще сме развивали напълно самостоятелно външната си политика.

    Коментиран от #111, #113

  • 107 Айде бе

    11 2 Отговор

    До коментар #105 от "А Де":

    муравей радвев изкупи на безценица цялата Южна промишлена зона на Пловдив. Разпродаде каквото можа като машини, а полсе и сградите. А там пред-та е било кър. Да не би баща му да е строил фабриките. Е това са нашите бизнесмени от демокрацията.

    Коментиран от #112

  • 108 Beroe 76

    4 6 Отговор
    И кой и защо публикува тая гнусотия.
  • 109 Логик

    6 10 Отговор
    Точно статия като горната отвращава младото поколение българи. Всеки смислен човек вижда огромната разлика между путинова Русия, държава без закон и ред и демократичните държави. Прост пример: целият свят видя как съдиите в Америка отхвърлиха нелепите жалби на Тръмп. Това дали може да се случи в Русия, никога. Да не говорим, че днес Русия не предлага нищо. Ами поговорет с руснаци, които работят в западна Европа.
  • 110 Матей

    3 2 Отговор
    Българският русофил не е креслив,настроен е съзерцателно,къта си емоциите,.нищо не се е случило,затова.Я да стане нещо по-така,че да видиш.Например ако руснаците се бяха видели принудени да потопят английския боен кораб,и се почне една,около Крим и в Украйна щеше да ври и кипи,тогава и тука.Особено ако се обяви мобилизация,то пък кой ли е останал тук,и на война пак ще отиват само старците.

    Коментиран от #114

  • 111 БатКапутин

    6 5 Отговор

    До коментар #106 от "Не е така":

    "... господар с подчинен слуга" - това е аксиома, няма какво да се доказва, че СССР ни държи в подчинение, като малък слуга. Първите две години 1944-16 г. са ни окупирали, яли пили и се веселили. Изнесли са ни всички секретни държавни архиви и държат историята ни в шах-мат за сега и до днес включително! Чрез продажния Г. Димитров ни объркват кашата с Македонския въпрос, налагат ни признаването на Македония, народа, езика... Тук болшевиките-ционисти прилагат абсолютно същия юдейско-талмудистки качамак, какъвто са сготвили на волжските и всички други българи в целия СССР, които са преименували в "татари", трьок-българския език в "татарски", а страната в "Татарстан". Целта им е да възвеличат собствената си относително млада история, като ликвидират исторически и физически съществуването на древните българи, самите създатели не само на руския народ и държава, религия, но и на техните задкулисни водачи - евреите талмудисти. Имали сме самостоятелност едва при бай Тошо и то поради неговата корбурготска игра, "хитър мужик", както го определя цар Никита. За 20 години Т.Ж. построи три Българии, които вече 30 години ги грабят, какви ли не негодяи. Във Варшавския договор сме им били подчинени, спомни си нахлуването в Чехословакия през 1968 г. В специалните служби не са ни позволявали да навлизаме дълбоко в шпионските игри на Запад, за да не им бъркаме техните интереси. Допускали са да си играем "селски" игри. Натиснаха ни да изтървем всичките си интереси в Егейска
  • 112 А де

    3 6 Отговор

    До коментар #107 от "Айде бе":

    Изкупи ,не национализира ,май не правиш разлика ,никой не може да те накара да продаваш земята си ,това че наследниците са я продали да си купят коли и апартаменти никой не им е виновен

    Коментиран от #119

  • 113 БатКапутин

    6 4 Отговор

    До коментар #106 от "Не е така":

    Допускали са да си играем "селски" игри. Натиснаха ни да изтървем всичките си интереси в Егейска Гърция и ЮСРМакедония. Накрая в Малта Горбачов ни предаде на Рейган ("Вятърът на промяната" по трьок-български) за една чаша шампанско и за два парцала на Раиса, купени в Лондон преди много години.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Човека Коза

    3 1 Отговор

    До коментар #93 от "Руснаците":

    Няма. Голяма част от тях имат мислещи родители. 😉
  • 117 хо ха

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "Васил Ботев":

    щом отричаш ти не си вред с главата нещо.
  • 118 хо ха

    8 2 Отговор

    До коментар #64 от "Васил Ботев":

    а клането в БАТАК според теб какво е
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 дядо ти

    5 5 Отговор
    Само Сръбско мекере, може да сътвори такъв пасквил!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 русофилофоб

    5 8 Отговор
    Ако не ги упрекваш и критикуваш, а само разобличаваш лъжите и внушенията на пропагандата им, за тях ти си "русофоб"; за да станеш "русофил", трябва да безкритично да подкрепяш и да хвалиш всичко руско. С тях не може да си неутрален, защото са на принципа, "ако не си с нас, значи си против нас"! Колкото до симпатиите ни към САЩ, те са породени от това, че това е една прогресивна, демократична и научно ориентирана страна, в която се осъществяват 80 процента от научните открития на света, в която се заделят най много средства за здравеопазване, в която се формират тенденциите за бъдещото развитие на света, която се прави най много за добруването на света и в която цената на човешкия живот е най висока!
  • 126 избирател

    5 9 Отговор
    Ние българите имаме симпатии към САЩ, защото там живеят 300 хиляди наши сънародници, защото тая страна е оказала неоценима помощ на Русия по време на втората световна война, не само с модерно въоръжение, горива, храни и разузнавателна информация, ами и с бойни действия на авиацията си, разрушавайки военни заводи, електроцентрали, петролни рафинерии инфраструктура и други.
  • 127 патриот

    6 8 Отговор
    Според русофилите, ние трябва да мразим Съединените Щати, защото те възпират Русия, от желанието й, да ни превземе отново

    Коментиран от #128

  • 128 Я па тоя

    7 7 Отговор

    До коментар #127 от "патриот":

    То па сащ изобщо не са ни превзели, от как са тук-2 милиона по-малко и 30 места по - назад по жизнен стандарт, в сравнение с гадната окупация на съветска Русия.
    Аре нема нужда!
  • 129 Кърджалията

    2 6 Отговор
    Турския ке ни оправи.
  • 130 гост

    2 5 Отговор
    Пушкин пишe c бългaрcкa aзбукa и c бългaрcкa eзикoвa нoрмa (Руcлaнъ и Людмилa; Кaвкaзcкiй плѣнникъ; Грaфъ Нулинъ; Дoмикъ въ Кoлoмнѣ; Мѣдный вcaдникъ - Издaнie 3, C.-ПEТEРБУРГЪ 1887). Тoвa e oкoлo хилядa гoдини cлeд cъздaвaнeтo нa бългaрcкaтa пиcмeнocт. Имeннo бългaритe при цaр Бoриc (852–889г.) и цaр Cимeoн (893–927г.) cъздaвaт пиcмeнocт и култура, кoятo рaзпрocтрaнявaт в Руcия и ca ocнoвeн фaктoр зa хриcтиянизирaнeтo й. Прeз 968–969 г. руcкия княз Cвeтocлaв I прaви двe вoeнни нaшecтвия в Дунaвcкa Бългaрия, унищoжaвa бългaрcкитe тeритoрии в гръб нa вoйcкитe ни, кoeтo e рeшaвaщo зa пaдaнeтo ни пoд Визaнтийcкo рoбcтвo. За тези факти никой в България не съди и не иска благодарност от Русия.
  • 131 Цензуриран

    5 2 Отговор
    Cрeщу бългaрcкoтo нaрoднoтo cъбрaниe cтoи пaмeтникa нa цaр Ocвoбoдитeл - Aлeкcaндър II. В Руcия (CCCР) избихa цялaтa цaрcкa фaмилия Рoмaнoви, включитeлнo дeцaтa.
    Руcкaтa aрмия - ocвoбoдитeлкa нa Бългaрия, бeшe oбявeнa oт Лeнин зa бeлoгвaрдeйcкa и избивaнa в Руcия, a Бългaрия дaдe нoв живoт нa хиляди oфицeри и вoйници, кaтo им ocигури зaщитa тук.
    Във вcички бългaрcки грaдoвe цeнтрaлнитe булeвaрди ca c имeнa нa руcкитe ocвoбoдитeли. В Бългaрия вcички знaят зa гeн. Гуркo, Тoтлeбeн, Cтoлeтoв, Cкoбeлeв, Рaдeцки... a в Руcия нe e тaкa.
    Прeз втoрaтa cвeтoвнa вoйнa Бългaрия вoювa cрeщу Хитлeр, в cъcтaвa нa 3-ти укрaинcки фрoнт и дaвa oкoлo 30 хиляди жeртви.
  • 132 Как,

    7 2 Отговор

    До коментар #66 от "Не мога да съм":

    Получихме изтребители ! На хартия...
  • 133 Шаран БГ

    7 2 Отговор
    Щом хора учили и дипломирани в СССР, яли руски хляб години наред, пили водка заедно с руснаците или със всички граждани на Съюза, не се посрамиха да хулят по всякакъв начин страната, която възстановява българската държава и е причина сега се бият в гърдите и да казват : " АЗ съм българин ! " ------няма нужда нищо да се добавя или коментира.
    Аз останах силно изненадан от позицията, която демонстрират хора като И.Инджев и Заимов!, от тяхната люта омраза към Русия и руския народ. Какви пари е трябвало да получат, каква съвест трябва да имат такива хора? Примерно Заимов...... Че неговия рода ще се превърти в гроба - как е възможно такова безсрамие. Не е задължително да бъдат русофили, но поне да си мълчат от уважение към своите предци !!
    Към политиката на една страна / независимо коя/ всеки има право на пристрастия и съответното мнение. Но към съответния народ да бълваш порои от мръсотии ....Това не го разбирам !

    Нима всичките тези около 200 000 жертви в тази Война / 1877-1878 г/ са мислили само и единствено да достигнат проливите на Босфора и Дарданелите ?!

    Коментиран от #135

  • 134 Нполис

    2 2 Отговор
    Ние, българите сме стара нация, която е преживяла доста възходи, но и доста падения. Това ни е направило конформисти. Ние сме геополитически като едно махало, което непрекъснато се люшка между Изтока и Запада. Да се надяваме че ще се появи някога добър български лидер, който най-после ще спре махалото и ще ни поведе по възможно най-независим път.
  • 135 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 2 Отговор

    До коментар #133 от "Шаран БГ":

    Абсолютно точно така! Тези, които хулят Русия, нека да дадат пример - има ли по света други два народа, от които единия да е освободил другия с кървава война, в която да е дал такъв огромен брой жертви? Няма друг такъв пример!
  • 136 ПЛАТАНИТЕ

    1 1 Отговор
    ПлАТАНИТЕ НЕ СЛУЧАЙНО СА НАОКОЛО ИЗ ПАРКА ... НА ТЯХ СЕ ПАДА ЧЕСТТА , ДА ВИСНЕМЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ И ТО СКОРО . МНОГО ПРЕДАТЕЛИ СЕ НАВЪДИХА НО ПЛАТАНИТЕ ЩЕ ГИ УДЪРЖАТ , НИКОЙ НЯМА ДА ПРОПУСНЕМ.
  • 137 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мангол":

    имаш една маааааалка грешчица в ника си...пише се с две "а"... :)))
  • 138 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Анти комунист":

    ами то вашият ше барабойко си каза - не можем да боядисаме това, дето е построено през соца...ама те тогава хората не са бачкали, само са лежали и от небето са падали заводи, язовири, мостове, електростанции...откъде ви намират такива?
  • 139 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Васил Ботев":

    очевидно си плод на рЪждаемостта...:)))
  • 140 Тази

    5 3 Отговор
    Асламова… Най-мръсните русофоби в света живеят не в Полша, а в самото сърце на Русия – в Москва - и го ядат отвътре. Не ни нарочвай за русофоби, руска русофобке!
    Началото на русофобията, естествено, не е положено в Полша, нито в Германия, а в Англия, като част от английската политика в "Голямата игра" на Британската империя срещу Руската империя за средния изток и нефтените находища в Каспийско море.
    Жертва на английската русофобия са не само народите на Полша, Германия и прибалтика, но и вътре в самата разбита Руска империя. А е разбита от руските русофоби - декабристи, либерасти, юдо-болшевики.

    Един Сталин успя да се пребори с юдо-болшевиките (не съвсем, защото те го отровиха) и същите юдо-болшевики ведно с цялата световна олигархия и юдо-масонска мафия го нарочиха за лош и си приписаха собствените си престъпления в Русия на неговата глава.

    Една шепа са платените русофоби в България и българите не заработват от предателство, а единствено – антибългарите.
    Българите има защо да сме по-големи русофили от руснаците – защото от България е църковната книжнина и православие е православна Русия, и защото истинските българи гледат на Русия като на свое творение, създадено с помощта на Първата Българска държава; и защото не само сме една вяра, една кръв и един общ език в миналото, но и защото Русия е била и е съкровищница на пренесената от България книжнина, дух и православна култура. Без България - Русия е без минало; без Русия – България е без бъдеще.
  • 141 Иванов

    4 5 Отговор
    Тая статия е такава долна руска пропаганда, че даже хитлеровата пропаганда бледнее.
    Не се пиело ракия по градовете- само това като прочетеш и ти е ясно за какви долни лъжи става на въпрос.

    Коментиран от #144

  • 142 Сър Пичук

    4 3 Отговор
    Егати бозата от истини, полуистини, лъжи, внушения и злоба!
  • 143 руски роби

    3 5 Отговор
    Толкова дълъг анализ , за да ни се обясни, че просто трябва да обичаме руснаците защото ни били някакви "братя". Ами не, съвсем не е братско да наливаме милиарди за руски интереси , руснаците да се вихрят по цялото черноморие и да ни показват надменно поведение като на висша раса. Последно 3 милиарда им наляхме за тръбата и българите ще я платим, за да обслужим единствено интересите на другаря "император" Путин. И ако се разровим добре в цялата си история назат, ще видим , че руснаците винаги са ни ползвали за собствените си интереси, а не от пропагандираната от комунистите " братска любов".
  • 144 абсолютно

    4 5 Отговор

    До коментар #141 от "Иванов":

    точно, гнусна руска пропаганда, която може да зариби само безмосъчни същества.

    Коментиран от #147

  • 145 отврат

    4 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

    Дали за коструктивни дебети служи тази статия , или си я руска пропаганда, което стана едно от основните занимания на "факти.бг" , може би и твърде добре платено.

    Публикувано във факти.бг: Група демонстранти с плакати "САЩ и НАТО са убийци" скандира: "Янки, прибирайте се у дома!" Двама американци наблюдават с интерес.
    Това коструктивен диалог ли е - факти. бг подкрепя ли такова насъскване на агресия спрямо съюзниците ни от НАТО за допусната грешка по време на съмвестно учение, при която съвсем нямаше агресия и убити- просто хората си свършиха работата по заданието, но са допуснали грешка с обекта.
    Мръсна руска пропаганда е това- тип Хитлер.
  • 146 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    след подобна статия няма как да няма хора не харесващи русия.предвид че статията е писана именно от воюващите с българия хибриди.та дрогари руските партии ще стават все по-малоброини ако еи такива лъжливи юнаци пишат за българия.да обвиняваш българия в предателство след като през 19 ти и 20 век си я предал 100 пъти е мерзко и всеки съветски фен трябва да го знае.евтините номера на сръбите че сме се въртели според интерес показват именно сръбския начин на водене на политика.българия бе наи-лоялния съюзник на ссср.ссср предаде българия многократно и няма никакво извинение в тази посока напротив само обвинения в принципа крадеца вика дръжте крадеца.изтъркания номер с освобождението и как ние уж не сме били благодарни е толкова жалък че няма накъде.в българия има наи-много паметници в знак на благодарност към русия.много повече от сърбия,гърция,черна гора или румъния взети заедно,макар че въпросните също са совободени след руско турски воини.що се отнася до комунистическите символи,нека се сети руснака писал статията колко паметници има в сърбия от тяхното освобождение?що нямат в сърбия альоша в ниш или подобен в белград ?
  • 147 По точно

    2 4 Отговор

    До коментар #144 от "абсолютно":

    Мръсна русофобска и българофобска пропаганда от русофобка с тюркско потекло и руско гражданство, на слугинаж в русофобския юдейски вестник "Комсомольская правда".
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Вера

    5 0 Отговор
    Нашите русофоби с охота влизат в коловоза на Вашингтон и Брюксел, че Русия е виновна със самото си съществуване. Те не се интересуват полезно ли е това за България.
    Трябват ни нормални отношения с всички държави и защита на националните ни интереси. А най-върлите русофоби са защитници предимно на своите интереси, но не винаги на тези на България.
  • 150 резервист

    1 1 Отговор
    А какво направихте вие, за да запазите жива народната любов и благодарност? Как се преборихте за нея? С дребни провокации, и гледане от високо на "вечните длъжници"? И как да разбирам това с "точните оценки" на циника и реалист Бисмарк? Точно такива "ощипани госпожици" като Вас дорогой, наливат вода в мелницата на русофобството! И не само в България. За другото си прав.
  • 151 Alooo

    1 1 Отговор
    И ние БЪЛГАРИТЕ добре познаваме нашите "мили" съседи сърбите.Пратете много здраве на Вашия приятел Альоша Миленкович и му припомнете кой пръв заби нож в гърба на младата Българска Държава в 1885 и после с подвита опашка се прибра в Белград.Винаги Русия е подкрепяла Сърбия за сметка на България и това може да се види в историческите документи.Иначе нищо ново под слънцето и така "моралната" Сърбия точи лиги по Евросъюза и се мъчи да отвори по-голям брой преговорни глави,а не драпа към Евразийския съюз.Така,че по-спокойно и по-премерено с преценките!
  • 152 Димитров

    1 0 Отговор
    Фактите са такива,каквито са!
  • 153 5ut6tyi

    1 2 Отговор
    Чуеш ли руснак да казва нещо,знай,че истината е наобратно! Чудно ми е друго:Самочувствието им,че могат да излъжат някой извън страната им...
  • 154 ИНЖ

    0 3 Отговор
    Много факти и събития в последните години излязоха наяве. Например как на 9 септември съветската армия ни "освобождава" от Държавния фонд в БНБ и от Пенсионния фонд!? Как според тази "мисирка" да го оценяват хората в БГ това събитие!?

    Коментиран от #155

  • 155 Много лъжеш

    0 0 Отговор

    До коментар #154 от "ИНЖ":

    Много лъжеш бе , златен ...кви фондове, кви архиви...да се сещаш накакъв ресурс руснаците да са ни взели, така както Дънди Прешъс Метълс ни изнася златото ?