Last news in Fakti

30 Юни, 2021 13:00 5 807 27

За "мисирките" и истинската журналистика

  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • мисирки-
  • журналистика

Омисирчването на журналистиката води не само до верноподаничество, но и до спад на качеството под санитарния минимум

За "мисирките" и истинската журналистика - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисово-Пеевският медиен модел сведе журналистиката до Горно и Долно Мисиркино: верноподаничество и спад на качеството под санитарния минимум. Но българинът сякаш пет пари не дава. И в буквалния смисъл. От В. Стойнев.

"Мисирка" се утвърди като пейоративното название на "журналист" в България. Кръстителят на "мисирките" Бойко Борисов с едната ръка им ръсеше зърно, с друга им затваряше човките, за да се радва дълги години на любовното им "гулю-гулю". "Мисирката" не е просто впуйчена журналистка с голям ищях да се положи на властта. Това е системно явление на Борисово-Пеевския медиен модел, който сведе журналистиката в България до Горно и Долно Мисиркино. А между тях като за разкош оцелява малка "вилна зона" за свободна и елитарна журналистика.

Несправедливо бе тогавашният премиер да внушава, че журналистиката е като паднала жена, която сама се предлага за удоволствие. Не, журналистиката бе превърната по негово време в такава. И тя продължава да "мисирства", защото още е в ръцете на господарите си. Публиката обаче не дава пет пари за всичко това и гледа на медийно-властовите оргии къде воайорски, къде с погнуса.

Българинът не иска да плаща за качествена журналистика

И проблемът е тъкмо, че пет пари не дава, в буквалния смисъл. Гражданите, дори и по-заможните, слабо подкрепяха независимите и високо професионални медии - като се абонират за тях, като плащат за отделни издания или като даряват. С хода на дигитализацията и превръщането на социалните мрежи в канали за всякаква информация масово се затвърди представата, че всичко в мрежата е без пари, освен когато си поръчваш за вкъщи парцалки и пица. А и нали си има реклама, от която медиите се издържат. Поради което 75% от анкетираните в България, според изследване на института на "Ройтерс" за изследване на журналистиката, смятат, че частните медии нямат никакъв проблем с финансирането.

Уви, при тези 75% се постига колективен имунитет за пълна самозаблуда. Че къде сте видели чиста журналистика да се издържа само с реклама!? А и рекламният пазар в България е тесен като суецки канал, запушен от големите телевизии. Затова масата от информационните сайтове претакват от пусто в празно едно и също, като често някоя недопроверена глупост се мултиплицира за отрицателно време и заживява свой живот по форумите за майки с деца и татковци с автомобили. В тези сайтове обикновено работят шепа хора за малко пари и създават минимално собствено съдържание.

Но пък и потребителите отвръщат с недоверие и недопито и недоплатено се уравновесяват. България е в челото на страните с нетно недоверие към новините. В същото време българите вярват най-много на БНР и БНТ. Които пък се финансират от държавния бюджет.

Според изследването на института на "Ройтерс", хората в България не искат държавно финансиране за частните медии. 56% в България са "против" да им се помага и по това сме първенци в класацията. Едва 22% са "за". Първите вероятно не знаят или не се сещат, че държавата и сега финансира редица частни медии от тяхно име, и особено от името на европейския данъкоплатец. Избрани телевизии, радиа, вестници и сайтове получават милиони, уж да се изкомуникира някоя европрограма, а реално, за да се олигави имиджът на съответния министър, който е "насочил" парите. Но най-вече едрото и ритмично финансиране представлява стратегическа инвестиция за цялостно послушание. И ако трябва някога, някъде да се поизпусне малко парата, инвеститорът сам посочва къде да се търси малката правда. Най-често - за да се нарита някой ортак с апетитен за прилапване бизнес.

Омисирчването на журналистиката води не само до верноподаничество, но и до спад на качеството под санитарния минимум. Дори за най-елементарни неща - като кадрите за покритие.

Добрата тясна специализация на журналистите по ресори - от здравеопазване до правосъдие и от финанси до отбрана, пък се стеснява все повече до оазисните медии с ограничена аудитория. А по широките екрани се вихрят поливалентни дръжки на микрофони, които в ефир сричат от телефоните си институционални прессъобщения "от мястото на събитието", героично изтипосани в дъжд и пек пред сградата на случването му половин ден по-късно.

Евтиното излиза скъпо. И в журналистиката.

Преди да е станало съвсем късно, българите е добре да проумеят, че им излиза скъпо да имат безплатни медии, на които не вярват. Добре знаят, че безплатни неща няма и че евтиното винаги излиза скъпо. И вместо някой да плаща от тяхно име в своя полза и да им оставя боклучава продукция, по-добре публичните средства за медии наистина да се разходват публично и ефективно.

По света има най-различни модели за публично и публично-частно финансиране на медиите. Да си го представим най-просто - като обществена поръчка. Кандидатстват медии, отделни рубрики, предавания, групи журналисти пред обществен фонд за грантове. Този фонд не е на нечие политическо и административно подчинение, а функционира на широка обществено-професионална основа, напълно прозрачно. Той се подпомага от звена, следящи за фалшиви новини и оценяващи добрите журналистически практики - който лъже често или е некадърен, получава минимални точки и остава без шансове да спечели грант. Във фонда могат да се набират средства и от европрограми и частни дарители. И в тази конкурентна битка за финансиране, която обаче осигурява среда за свободна и качествена журналистика (както по-тежка, така и по-лайт), "мисирките" ще бъдат изтикани да работят в медийните бордеи, където се плаща от защипана пачка с неясен произход.

Струва си да се замислим: ако ще живеем заедно като хората, как това ще стане без медии като за хора?

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Крумов Божков

    22 14 Отговор
    ✅ Гласувайте умно, за да не осъмнем с нов Бойко и нов Шиши.
    ⬆️ Българско лято спокойно ще влезе в парламента.
    ❓Имам опасения, че партията на Слави вече не принадлежи на Слави.
    ❗️Всички ги е страх от нас, защото сме единствените, които ще донесем промяна.
    👍Ще се приеме закон за физическия фалит на гражданите, за да не бъдат преследвани от банки и ЧСИ-та.
    🚨 Полицаите трябва да спазват най-строго законите. Ще направим заплащането им по-високо, но наказанията при нарушаване на закона по-тежки.
    💀Мафията в България знам коя е и ще я унищожа като се върна.
    ✊ Който спазва законите, ще бъде недосегаем.
    #СправедливостЗаВсеки
    1️⃣5️⃣

    Коментиран от #4

  • 2 Крис51

    35 5 Отговор
    Топ впуйчени журналистки - Ива Николова и Илиана Беновска. И двете преди години бяха критикарки на властта, но много бързо се преквалифицираха в отявлени нейни подлоги. Няма да забравя как Беновска, докато цял свят се смееше нескрито на бисера на Борисов как президентът го следи с дрон, тя притеснено заяви: "За това трябва да се свика Съветът за национална сигурност".
  • 3 Интелектуалец

    10 1 Отговор
    Мисирки!

  • 4 Има

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Крумов Божков":

    сделка !!!
  • 5 Смешен плач

    7 17 Отговор
    И за какво е целият плач на Стойнев?! Не, не се заблуждавайте, че се възмущава от отразяването на новините от"мисирките"! Другаде му е болката- иска всички да са частни, хората да плащат за новините, както за тока, но и думица няма за това, че първо трябва най- после на светло да излязат Собствениците на медиите.Защо ли, защото така ще се знае, кой всъщност манипулира или не новините и в чия полза.А Стойнев много добре знае, че която и да е мисирка, даже и Бенатова, не смее да зададе никакъв въпрос на някой политик, различен от линията на шефа й!😂😂😂Показателно е, че напр.в т.нар кръг Капитал и думица няма да прочетем за странно забогателия вътрешен министър, за пликчета на Узунов, за срещите на Славчо с Черепа и т.н. Само едно нещо се повтаря всеки ден-Борисов и колко лошо сме живяли през тези 10 години, нищо, че фактите говорят точно обратното😂😂😂😂

    Коментиран от #19

  • 6 Българка

    27 6 Отговор
    За да е независима БНТ, първо трябва да бъде уволнен Емил Кошлуков. СЕМ в този вид да подаде оставка
    Аз гледам често Евроком и TV1. Има много добри предавания. Ризова също прави добри интерчюта по БТВ в "Лице в лице"

    Коментиран от #9

  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    19 1 Отговор
    "Журналистите трябва да показват това, което властта иска да скрие! Другото е ПиАр!"
  • 8 5577

    13 3 Отговор
    Ейй, ама страшна гилдия това журналистите сте. Само ако имаш волята да изчетеш статията до край, ще разбереш колко долни мисли може да прозре журналист за колега. Туй цялата дарба на писателстване да вложиш за оплюване и омаскаряване, на своите колеги, нито едно същество на земята не съществува. Сташна работа. Туй с тия ръце хляб ще яде довечера.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТРОПЧО

    3 3 Отговор
    ТО НЯМА ЖУ.НА
    ИСТИ В БЪЛГАРИЯ ХЕ СА ПОДЛОГИ КАТО ТЕЗИ ОТ САИХА В КОИТО ВСИЧКИ ДРАЩИМ ХЕ ТРИЯТ ПЕУДОБПИТЕ КОМЕНТАРИ МОГА ДА ПОСОЧА И КОНКРЕТНИ ИМЕНА РАДОСЛАВ СЛАВЧЕВ ОНАА МА.ИЯ КВА БЕШЕ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ТАКА СЕ ПРАВИ ЖУ.НЙЛИСТИКА В БЪ
    ГАРИЯ
  • 11 Най лесно

    9 1 Отговор
    Мисирките преди да почнат да си търсят на кого да бъдат верни трябва да излвзан пред телевизията и да кажат хич не съм добре в главата калто мутрата но отнего съм се заразила Вси мисирки вън от журналистиката
  • 12 Борисов си пада по МИСирки

    4 1 Отговор
    Има хроникьори жур на листи и масови мисирки
  • 13 Един

    9 0 Отговор
    Те мисирките са ясни! АМА ПУЯКА? ПУЯКА НИ КАКЪВ Е!!! Да му се ненарадваш! И кат му дойде времето - "деня на благодарността" - шат на пуяка главата ! То какви ли благодарности ще са!?
  • 14 Българин

    9 0 Отговор
    Американо-турската колония България е паднала толкова ниско по свобода на словоти, та чак DW е принудена да пусне тази открехваща проблема статия.
  • 15 Грульо

    14 1 Отговор
    Гулю-гулю-гулю-гулю-гулю. :) Кой ще хвърля царевица на мисирките, когато изгоним Бойко?
  • 16 Не ни занимавайте

    8 1 Отговор
    С глупости дайте подробности от БДЖ пълен провал закривайте закривайте въпрос на време е да загинат невинни хора тука ще се мре не от ко вид а от безхаберието на управата от 10 г. На сам.
  • 17 Лесно е

    5 0 Отговор
    Да отразяваш събитията в английския кралски двор или на фестивала на бирата. Ама я елате на Балканите, и по точно в България. Ти да чуеш новини, то да видиш чудо. Колоритни личности омотани от десетилетия в своебразен тюрлюгювеч, дето никога не са се виждали и чували, все едно са живели Скалистите планини или Голямата австралийска пустош.
  • 18 мироюб бенатов

    7 0 Отговор
    Питайте Миролюба Бенатова - много точно може да разкаже що е български журналист от женски пол.
  • 19 Първо

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Смешен плач":

    Да ти поясна Бенатова ако зависеше от някой нямаше да стане таксиметров шофьор.Второ няма друг журналист освен нея да се разрови в здравната система.Трето тя е достоен журналист както беше МИЛЕН ЦВЕТКОВ БОГ ДА ГО ПРОСТИ.И моля господа Булгари да си отворите очите и ушите защото мъдрите хора са казали.ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ.
  • 20 Бамбука

    2 0 Отговор
    Вестници, телевизия, журналисти, администрация всичко е в ръцете на оня дето раздава баницата, наречен бюджет. Какво да правят журналистите и/или администрацията ? Естествено или питаш / пишеш каквото ти е заповядано или на село.
  • 21 ПСР

    2 0 Отговор
    Много пък си ни е добра журналистиката!Я се огледайте и ослушайте-кипи от разследваща такава.Давам примери.Лято е.Топло.Веднага куп журналисти с големи микрофони,заострят общественото Фнимание."Ама защо е топло?Къде е най-топло?Нормално ли е?Защо Радев и Кабинетът нищо не правят за топлото?"Или,ако е зима-същите велики репортажи за студ,лед и сняг....Е,това мисирковщина ли е?!
  • 22 до Черепчо

    3 2 Отговор
    До Васил Крумов Божков: Черепчо е от пасмината. Черепчо е аверче на Шиши и тиквата - заедно си въртяха далаверките, заедно прецакваха народа. Черепчо е милиционерче от милиционерската пасмина. Черепчо да не се прави на дисидентче, защото е от тях, а не от нас. Черепчо да хваща пътя /знам че е свършил кинтите - на стоп/ и да не ни занимава с глупости.
    ПП. Българско лято ще види парламент на куково лято.
  • 23 истинко

    3 1 Отговор
    Сега да изметем ГЕРБ, ДПС, ВМРО, НФСБ, Магарешки а след това и БСП!

    Коментиран от #24

  • 24 И кои оставате

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "истинко":

    А може ли демокрация без опозиция-не не може, защото на другото му се вика ДИКТАТУРА, само че сега няма да е на пролетариата, а на МУТРИТР😂😂22
  • 25 жжжжжж

    1 0 Отговор
    ...и защото не иска да плаща , то журналистите получават пари от чужбина. голяма журналистика е това . лобисти .
  • 26 трой унция

    0 0 Отговор
    Не разбирате ли , че бат Бойко е едно истинско полуБоОЖЕСТВО-, но е пълен ПРОСТАК !
  • 27 баце нана

    0 0 Отговор
    кой не е с нас е мисирка