30 Юни, 2021 21:30 9 360 22

Сега се дистанцират от Пеевски. Но няма да им помогне.

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • дистанция-
  • политика-
  • герб-
  • мустафа карадайъ-
  • бойко борисов-
  • санкции-
  • бизнес

Всички, които са правили "бизнес" с Пеевски, попадат под съмнение за участие в корупционни схеми. Това не може да бъде заличено с евтини фрази. Пожарът на санкциите рано или късно ще подпали и тяхната черга.

Сега се дистанцират от Пеевски. Но няма да им помогне. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да му дожалее на човек за Делян Пеевски! Протестите през 2013 срещу избора му за председател на ДАНС го превърнаха за мнозина в аватар на българското задкулисие. След като олигархът бе санкциониран по глобалния закон „Магнитски” през юни 2021, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се „дистанцира” от Пеевски, а собствената му майка Ирена Кръстева писа до министерството на финансите, че „няма нищо общо” с него (по думите на министър Асен Василев). Днес никой "не обича" Делян Пеевски, ала мнозина работиха чудесно с него в продължение на години. Опитите на същите тези лица сега да се „разграничат” от дискредитирания политик и бизнесмен трудно ще сполучат.

Стремителна кариера

Цели две десетилетия Пеевски бе „дяланият камък“ на българската политическа система. Възходът му започна през далечната 2001, когато, като член на НДСВ, стана парламентарен секретар на царската партия и оглави най-голямото пристанище у нас - „Варна” ЕАД. Тогава Пеевски бе едва на 21 години. След НДСВ Пеевски премина в ДПС, стана и заместник-министър в правителството „Станишев”. Дългогодишен депутат, състоятелен бизнесмен с интереси в различни сектори – дълги години кариерата на Пеевски вървеше стремително нагоре.

Въпреки протестите, въпреки настойчивите питания към прокуратурата, винаги около него имаше хора, които му се доверяваха и при нужда грижовно му подаваха ръка. Още през 2007 срещу него бе отправено обвинение в изнудване от тогавашния изпълнителен директор на „Булгартабак”; прокуратурата обаче преустанови разследването поради липса на доказателства, а ВСС го възстанови като следовател. С оглед на „добрите практики” от миналото, не би било чудно, ако настоящият главен прокурор г-н Гешев направи изненадващ „прочит” на законите и се съгласи с г-жа Кръстева, че със сина ѝ всъщност не се „свързани лица”. Все пак вятърът рязко смени посоката си и прокуратурата сега е принудена „от обстоятелствата” да се придържа по-стриктно към задълженията си.

Влияние и власт в ДПС

Г-н Карадайъ бърза да ни напомни, че Пеевски винаги е бил „само” от гражданската квота на движението, но никога не е бил негов член. Фактите обаче показват, че влиянието и властта на Пеевски в ДПС са били много по-големи от тези, които се полагат на редови депутат и „външен наблюдател”.

„Приятелят на ДПС” Пеевски работеше в синхрон със сегашните зам.-председатели на партията Й. Цонев и Х. Летифов; конкретно с г-н Цонев бяха съавтори на няколко важни законопроекта. В контраст с репутацията на Пеевски в страната в самото ДПС той бе популярен и получаваше рекорден брой депутатски номинации. Разбира се, „популярността” в дисциплинирана, йерархична партия, тип корпорация като ДПС, всъщност означава само едно: Пеевски е бил много харесван от висшите функционери, ползвал се е с благословията на самия Ахмед Доган . Бойко Борисов винаги категорично е отхвърлял твърденията за общи политически интереси между него и Пеевски. Но според нов запис с гласа на Яне Янев, разпространен от Антикорупционния фонд, Пеевски си е партнирал с Борисов/ГЕРБ. Според записа, през 2021 Пеевски вече играе в „отбора” на Борисов и на изборите на 4.04. последният му „дал” 11 депутатски места. Според Янев (от записа) сега Пеевски е 100% на подчинение на Борисов, „с Доган всичко приключило”.

Интересен свидетел

Но тук трябва да попитаме: дали Борисов сам не е зависим от Пеевски? Знаел ли е Борисов за схемата за продажба на българско гражданство, която според американските мотиви за санкции по закона „Магнитски“, била ръководена от Пеевски? Ако да, защо си е затварял очите за нейното съществуване? Ако Борисов и ГЕРБ са бенефициери от общи проекти с Пеевски, осъществени в нарушение на законите, „приятелят на ДПС” може да се окаже много интересен свидетел в едно разследване срещу бившия премиер. Съмненията за участие в корупционни схеми падат неумолимо върху всички, които са правили „бизнес” с Пеевски. Те не могат да бъдат заличени с евтини фрази. Пожарът на санкциите рано или късно ще подпали и домовете на съратниците-аркадаши на Пеевски.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жжжжжж

    21 32 Отговор
    ...но пък тн партии на протеста искат дпс !? ха сега де ??

    Коментиран от #11

  • 2 360

    74 1 Отговор
    ТОВА КОЕТО НАШИТЕ СПЕЦ ПОЛИТОЛОЗИ НЕ СЕ ПИТАТ Е КОГО ОБСЛУЖВА ПЕЕВСКИ. ТОЗИ ДЕБЕЛ МЪРЗЕЛ НЯМА КАК САМ ЗА СЕБЕ СИ ДА ИМА СТРЕМЕЖ ДА ПРИТЕЖАВА ТАКАВА ИМПЕРИЯ, ТОЕСТ В ИНТЕРЕС НА НЯКОГО, МОЖЕ БИ ДРУГА ДЪРЖАВА Е ТОЙ ДА КОНТРОЛИРА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПАЗАРА У НАС
  • 3 Хахаха

    40 0 Отговор
    Дистанцират се като прокажен.
  • 4 яяя

    35 2 Отговор
    Не се заяждайте с най-големия дарител!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 6 Отговор
    Мили ми Петко Чолаков, много сте смешен с тези напъни за някакви големи разкрития...Дилянчо е само връхчето на айсберга КДС.
  • 6 Последния Софиянец

    33 12 Отговор
    Поздрави от Правосъдие за всеки пред Съдебната палата.Докато не махнем Гешеф няма да има справедливост.

    Коментиран от #9

  • 7 Да,да вервсме ви, може би😂

    24 15 Отговор
    След фалшифициране на изборите, ще видите как Славиту и ДБ ще се прегърнат с ДПС и Пеевски ще им стане симпатичен изведнъж😂😂😂
  • 8 среднощен

    27 0 Отговор
    На пръв поглед политическата ситуация у нас изгледа "хаотична", а всъщност е много добре "проектирана"... "Бушоните гърмят", за да се запази "инсталацията" - няма "драма"...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ташо":

    Имам свободно място за мияч в заведението ми.Ще ти давам по 50 лв надница.

    Коментиран от #13

  • 11 цървулан

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "жжжжжж":

    Абе с една дума,овързани са като свински черва.Интересното предстои.
  • 12 Именит

    15 2 Отговор
    Ташо, не се излагай да тролиш за стотинкк!
    На Шиши мерника му е вдигнат и скоро може вместо лека вечер да му кажат лека му пръст!
  • 13 Ако те

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    оправя всеки ден ще трябва да се бръкнеш повече!
  • 14 Цанков

    18 2 Отговор
    Абе тлъстия страхливец защо обикаля само ромските махали и села, които ги няма на картата.
    Защо се страхува да дойде в София.
  • 15 Голям Слон

    15 2 Отговор
    :-))) На 21 си е обикновен сополанко всеи един индивид от мъжки пол. Но пък някои стават началници. И то не на какво друго, а на пристанище. И то не на пристанище Оряхово да кажем, а на Варна. Браво. Бая са го побутнали. А последствия ще има ли или пак само ще пишем...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петров

    11 3 Отговор
    Ама как точно я "работеше" Борисов?Като се шляеше с Джипката през работно време, снимаше се с багеристите и пълнеше Чекмеджето с кюлчета ли?
  • 18 Мата Хари

    15 5 Отговор
    Пеевски беше назначен за олигарх, и сега го съкратиха. Както Боко го играеше премиер и го "изчегъртват" в момента. Само че,първият си знае местото, трае си и гледа да оцелее някак си. Докато Боко драпа със зъби и нокти към властта и във болния си мозък се мисли за по-умен и по-силен от създателите си.
  • 19 статуквото

    4 2 Отговор
    нашата демокрация е осеменена от дс партокрация и докато не се случи пълна лустрация, ще се "радваме" на ялова ситуация!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ицо

    5 1 Отговор
    Карадайъ ,КАРАДАИРЧО ШЕ ЕДИШ И ТИ ДРЯНОВИЦАТА СКОРО ОТ ВСЕНАРОДНАТА ЛЮБОВ
    ГЕРБИ ДПС СААА МАФИЯЯЯ А РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ ПОСЛЕ БЕ
  • 22 ВЪЖЕ

    2 0 Отговор
    КАРАДАЯТА ИЗЛЪГА ЧЕ ПЕЕВСКИ НИКОГА НЕ Е БИЛ В ДПС , А ТОЙ БЕШЕ ДЕПУТАТ КОЙТО КАТО ДОГАН НЕ ХОДЕШЕ НА РАБОТА ............. И ТАКА ДПС ГО ВИЖДАМ ЕДИНСТВЕНО ПО ДЪРВЕТАТА ! НИЙДЕ ДРУГАДЕ !