2 Юли, 2021 16:00 8 907 66

България след 11 юли: това са възможните сценарии

  • герб-
  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • бойко борисов-
  • бсп

Има вариант с вероятност за съставяне на правителство от ИТН, ДБ и ИСМВ: било то мнозинство на промяната или малцинствено управление на промяната

България след 11 юли: това са възможните сценарии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само три месеца делят изборите на 4 април от предстоящия вот на 11 юли. Но вече има една коренна разлика: ГЕРБ нямат никакъв шанс да управляват. Ето кои са възможните варианти след изборите на 11 юли.

Коментар от Даниел Смилов:

В настоящата предизборна ситуация има една коренна разлика от положението преди 4 април. Тогава големият въпрос беше дали ГЕРБ заедно със своите помагачи (и патерици) от ДПС и “Патриотите” ще имат мнозинство и шанс да управляват. Такава вероятност сега няма - подобно мнозинство вече изглежда математически невъзможно, дори и временно скрилите лидерите си “Патриоти” да успеят да се доберат до новото НС.

Вариантите за следващото управление зависят от това дали партиите на промяната - ИТН, ДБ и ИСМВ - ще имат самостоятелно парламентарно мнозинство. След 4 април те имаха 92-ма депутати, а сега са във възходящ тренд, което означава, че преминаването на границата от 121 не е нещо непостижимо.

Вариант 1: самостоятелно мнозинство на промяната

Ако трите “протестни” партии имат заедно над 121 места, те най-вероятно ще съставят самостоятелно управление на коалиционен принцип. Дали и как техни лидери ще участват в правителството - това е технологичен въпрос, който ще се обсъжда след изборите. Възможен е например и по-експертен вариант на правителство, при който кабинетът използва структурата на служебния, като подменя част от състава му. Много вероятно е икономическият екип на сегашното управление да бъде запазен.

Важни съдържателни нюанси в управлението ще зависят от съотношението на силите между "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ). ИТН ще опитват да налагат своя дневен ред, който ще е свързан с промяна на избирателната система и други реформи от референдума на Слави. Освен това ИТН ще действа в тесен синхрон с президента Румен Радев.

Силно присъствие на ДБ в парламента след 11 юли ще означава на свой ред изразен акцент върху промени в прокуратурата и специализираното правосъдие, ограничено влияние на Радев върху изпълнителната власт и запазване на пропорционалността в избирателната система.

Това са важни нюанси и различия, заради които партиите на промяната ще трябва да намерят работещ модел на коалиционна комуникация и постигане на разумни компромиси. Засега такъв модел няма.

Хубавото на този сценарий е, че въпреки възхода на ИТН изглежда не сме в ситуация, в която една партия се превръща в доминираща, а Слави Трифонов става нов Бойко Борисов. След персоналисткото управление на лидера на ГЕРБ това ще е шанс за възраждане на българския парламентаризъм, а и за справяне с безконтролността на властта. В крайна сметка корупцията е пряк резултат от тази безконтролност на центъра на властта, която беше наложена през последните 12 години.

Вариант 2: управляващо малцинство на промяната

Много сходен вариант би се реализирал, ако трите партии на промяната имат между 110 и 120 места в парламента. Тогава те ще могат спокойно да предложат правителство на малцинството и да разчитат на подкрепа от другите партии. Тук има множество вариации:

- Подкрепа от БСП: най-логичен изглежда този вариант, при който малцинството на промяната разчита на “столетницата” за своето оцеляване. За да се стигне до такъв вариант, би трябвало да са ясни червените линии, отвъд които компромиси с левицата не биха били допустими. Тези червени линии трябва да се прокарат както по отношение на съдебната реформа, така и за големите инфраструктурни проекти с руско участие (“Белене” и т.н.). Приобщаването на БСП към властта би засилило и влиянието на президента Радев върху правителството. Което ще е негатив за ДБ;

- Подкрепа от отцепили се депутати от ГЕРБ: този вариант изглежда много вероятен, защото в момента ГЕРБ битуват в неизяснено агрегатно състояние. Лидерът им очевидно е нефункционален, а какво ще стане след неговото оттегляне - това си остава неясно. Натискът на американските санкции тепърва ще започне да се усеща: ако кредите към фирми от списъка “Магнитски” станат изискуеми и ако има и нови лица, добавени към него, управленско-икономическата мрежа на ГЕРБ ще започне да се разплита със страшна сила. Като добавим към това и един изборен резултат, който едва ли ще е впечатляващ, в групата на ГЕРБ определено ще са налице условия за разцепление. Като цяло възможността за такава подкрепа ще намали влиянието на БСП върху едно управление на малцинството;

- Подкрепа от ДПС: такъв вариант е всъщност политически невъзможен. Мнозина се опитват да вкарат ДПС в сметките за бъдещо правителство, но партията на Доган ще трябва да мине през четиригодишен карантинен период заради пряката ѝ връзка с лица от списъка “Магнитски”. Разбира се, ДПС ще се опитат да станат “скрит” коалиционен партньор, но силно присъствие на ДБ в управлението ще е достатъчна гаранция срещу подобно развитие;

- “Плаваща” подкрепа от различни партии: възможен е вариант, при който правителство на малцинството на ИТН, ДБ и ИСМВ не иска подкрепа от определена партия или депутати, а разчита на “плаващи мнозинства”. Такова управление ще има някаква първоначална енергия, която ще се дължи на електоралния успех на “новите партии”. “Старите” ще бъдат принудени да ги подкрепят, особено по популярни за обществото теми. Но този ресурс бързо ще се изчерпи и към края на годината плаващите мнозинства ще започнат да се превръщат в потъващи пясъци. Вероятността от предсрочни избори ще започне да нараства.

Вариант 3: мнозинство на партиите на "статуквото"

Ако ИТН, ДБ и ИСМВ имат около 100-110 места, това би означавало, че ГЕРБ, БСП и ДПС (с подкрепата на възможни “патерици”) имат ясно изразено парламентарно мнозинство. Това е най-лошият вариант от гледна точка на съставяне на правителство. При всички негови вариации шансовете за успех са нищожни:

- Голяма коалиция на ГЕРБ, БСП и ДПС: дори и математически да е възможно, едно такова управление ще изглежда самоубийствено за ГЕРБ и БСП. То ще е с много ниска легитимност в страната и ще се приеме много зле от партньорите ни в ЕС и НАТО. Над него ще висят всички неизяснени скандали около ГЕРБ, както и санкциите на списъка “Магнитски”;

- Голяма коалиция на ГЕРБ, ДПС и БСП плюс подкрепа от някоя от протестните партии: този вариант е още по-малко вероятен, защото нито една от тези протестни партии не би се “жертвала” за съставянето на подобно правителство;

- Голяма коалиция между ГЕРБ и ИТН с подкрепа от други партии: това би било самоубийство за партията на Слави Трифонов, която е давала и продължава да дава ясни индикации, че не е готова на подобен вариант;

- “Експертно” правителство с подкрепа от всички партии, но най-вече от ГЕРБ и ИТН: това е всъщност вариация на по-горния вариант, поради което е невъзможна по същите причини.

Куриозното в този сценарий е, че и в него най-вероятно ще се стигне до обществен натиск за съставяне на правителство на малцинството от ИТН, ДБ и ИСМВ. Но с по-малко от 110 депутати едно такова правителство би било слабо и много зависимо от някоя от другите партии. В такъв сценарий би могло да се реализира малцинствено управление на промяната с помощ от БСП например. Но ИТН са твърдо против такава възможност и думите им трябва да бъдат взимани насериозно: в крайна сметка те отхвърлиха подобен вариант в предходния парламент.

В заключение

България е изправена пред реален избор. Има вариант с вероятност за съставяне на правителство от ИТН, ДБ и ИСМВ: било то мнозинство на промяната или малцинствено управление на промяната. Има и втори избор: фрагментация на парламента с изразено мнозинство на ГЕРБ, БСП и ДПС, при която съставянето на правителство ще изглежда невъзможна задача. В този негативен сценарий би могло да се стигне до някакво правителство с много кратък живот. И следователно - до нов кръг от парламентарни избори.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    37 4 Отговор
    ИЗПОНАПОСРАХМЕСЕ!!
  • 2 asd

    32 11 Отговор
    Сретен Йосич идва на гости...и Боко Кухото "изчезва безкрайно".
  • 3 Народа иска

    51 15 Отговор
    Бойко и шайката ГЕРБ зад решетките. Заради Бойко изпуснахме 12 години на развитие и просперитет, както направи Румъния.

    Коментиран от #7

  • 4 Варианти

    22 4 Отговор
    - да си късаш главата !
  • 5 Нормален човек

    52 8 Отговор
    Това не е статия, а предизборна пропаганда в полза на Демократична България.

    Коментиран от #51

  • 6 Ла финито

    25 15 Отговор
    Най–добрият и сигурен вариант–НИКОГА повече под игото на гробари и диписери, въпреки че пак кешат с откраднатите от нас пари и са вдигнали мизата. Никой нормален няма да се продаде за жълти стотинки. Край!!!
  • 7 Народе

    12 25 Отговор

    До коментар #3 от "Народа иска":

    Ти ходил ли си в Румъния? Тя е много по-зле от нас. Между 8 и 9 млн. румънци са напуснали родината си, което е равно на повече от 1/3 от населението.

    Коментиран от #11

  • 8 12345

    23 3 Отговор
    30 години чакаме избори след избори да дойде някакво правителство по добро за народа за страната,нали затова останахме тук,много ли искаме?
  • 9 Механик

    28 8 Отговор
    Сценариите не са три. Един е сценарият.
    Ще дойде на власт, този, който обещае повече на Херо Мустафа.
    Ако някой си мисли, че иборите влияят на резултата, то той се заблуждава.
    Ако някой вярва, че ни очкава нещо по-добро, то той е наивник.
    Ако някой се надява на заслужена разплата с крадливата върхушка от близките и не толкова близки години е 98%-тов.
    Е, те така, те!
    п.п.
    Ако някой вярва на дойчевеле, то той е за при д-р Гълъбова.

    Коментиран от #13

  • 10 Българка

    26 28 Отговор
    На 11.07 масово да гласуваме за ДБ-23, ИСМВ- 8, ИТН- 22!
    Това е големия ни шанс за промяна, съдебна реформа , подем в икономиката и справведливо наказание за мутрите, които попиляха държавата

    Коментиран от #18, #37

  • 11 Механик

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Народе":

    Да аз ходя често в Румъния по работа. Да Румъния е в пъти по-добре от нас. Да много румънци са напуснали, но те имат много от тия "румънци". Почти същите "българи" имаме и ние. Приличат си по сините венци.

    Коментиран от #42

  • 12 среднощен

    10 1 Отговор
    ".. Това са важни нюанси и различия, заради които партиите на промяната ще трябва да намерят работещ модел на коалиционна комуникация и постигане на разумни компромиси. Засега такъв модел няма..."; Най-добре е DW да започват анализиране на президентските избори на есен - 46-то НС го пишете при 45-то... Няма шанс за сформиране на кабинет на партии чиито лидери са в "задкулисието"...
  • 13 Бай Шиле

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Те и ДВ са за д-р Гълабова.Мокрите им сънища са партията посочена от Козяк да влезе във властта.Ген.Атанасов премиер!Найс,а?
  • 14 Последния Софиянец

    6 24 Отговор
    Гласувайте за партиите на протеста!

    Коментиран от #21

  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    15 14 Отговор
    Г-н Смилов, ами нови избори?

    Избори до дупка, докато не изчезнат ГЕРБ, БСП и ДПС
  • 16 Империята на Злото - ДПС

    5 16 Отговор
    Ще има касиране на Изборите! БСП ще го направи, защото Тквата ще спечели пак чрез измама...

    Коментиран от #19

  • 17 Булгар

    16 2 Отговор
    Защо да са това вариантите.Има регистрирани над 20 партии за изборите.Ако българите се опитат да мислят нито една от изброените няма да влезе.Надявам се че не сме мазохисти.

    Коментиран от #46

  • 18 Подкрепа за Борисов

    12 17 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Стига с тези кръвожадни стари Алчници Мутри от 90 год върнаха България 80 год назад САМО НОМЕР 5 НАПРЕД ДА СИ ВЪЗСТАНОВИМ ДЕМОКРАЦИЯТА СТАРИТЕ МУТРИ ВЪН

    Коментиран от #23

  • 19 Подкрепа за Борисов

    11 27 Отговор

    До коментар #16 от "Империята на Злото - ДПС":

    Борисов е Лидер Политик Европеец Тикви сте всички Вие които Му завиждате некадърници само лежат и драскате тъпотии те си Вървете Работете

    Коментиран от #20, #24

  • 20 ПКП

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Подкрепа за Борисов":

    Една торта сахер? Европеецо?

    Коментиран от #22

  • 21 Подкрепа за Борисов

    12 11 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Какъв Протест Бе Селчо Аман от Некадърници Аман от Хора Мразещи България Аман от Агресори Партии на блатото на разрушението на Кръвожадниците на Хаосът
  • 22 Подкрепа за Борисов

    1 12 Отговор

    До коментар #20 от "ПКП":

    Благодаря но предпочитам Шоколад
  • 23 Гост

    12 8 Отговор

    До коментар #18 от "Подкрепа за Борисов":

    Как N5 бе, братиньо! Стига, че ни съдрахте вече бе, направо ни оставихте по кости само, всичко ни свалихте от гърбовете! Ошушкахте ни до край!

    Коментиран от #30, #31

  • 24 Да Прав си

    8 10 Отговор

    До коментар #19 от "Подкрепа за Борисов":

    НИЕ не можеч да крадем като него с ПАЧКИ! С честет труд си вадим хляба с пот и после харчим с кеф! А твоя крадльо ще бере доста негативи...по оня, другия параграф!

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Подкрепа за Борисов

    8 17 Отговор
    Номер5 Напред Сигурност Развитие Успех
  • 26 мироюб бенатов

    11 1 Отговор
    DW, що не напишете Фондация „Конрад Аденауер” какво мисли по въпроса.
  • 27 Подкрепа за Борисов

    7 15 Отговор

    До коментар #24 от "Да Прав си":

    Ти как тава Клеветиш Борисов и Защо постоянно Обвинявате Борисов Обвинявайте себе си за своят а безотговорност Вашите Неуспехи в Живота ви не може да вините Борисов Колко Лесно
  • 28 Подкрепа за Борисов

    10 15 Отговор

    До коментар #24 от "Да Прав си":

    Работи Образовай се и прави пачки Борисов какво ти е Виновен Огромната Омраза Огромната Кал Огромни Клевети Към Борисов Не мислите ли Че Прекалявате
  • 29 Нко

    13 1 Отговор
    Стига с този Даниел Смилов - всеки ден негови едни и същи неща.
  • 30 Подкрепа за Борисов

    10 11 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Кажи ми какво е Взел от Теб Борисов И какво Виждаш Сега Направи Сравнение И Реши Искам Демокрация Демокрация Ане 80 год назад разни назначени Служебни Радевите да Заплашват Лъжат Манипулират Аман от Лъжци А Чалгарите Леле Новите Освободители като какви се явяват Айде стига Лъжи Мен тези Манипулатори не могат да ме излъжат

    Коментиран от #44

  • 31 Подкрепа за Борисов

    9 10 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Действай Млад си ще се стегнеш Напред с Номер 5 Демокрация

    Коментиран от #33

  • 32 Цената

    11 4 Отговор
    Абе най добре е БСП да вземе 121 гласа и да направи правителство сама.,.Тогава да вземат решение и за Белене и за пенсии и заплати с преизчислението.Така народа ще е най добре...
  • 33 Свободен Зидар

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "Подкрепа за Борисов":

    Няма вече Бацо, ПАЧКИ да реди у шкафа...
  • 34 Hoho Boho

    11 3 Отговор
    "Освен това ИТН ще действа в тесен синхрон с президента Румен Радев."
    Голям майтап... само като си представя Славчо до Румен Радев...

    Как ли го измислиха това?
    Евала! Хи хи .:)))

    Коментиран от #40

  • 35 Мим

    7 1 Отговор
    БСП,ще изпревари чалгаджиите и заедно с ДБ,ИМВ, ще направят правителство...
  • 36 Хлъц

    7 4 Отговор
    На 12 Юли,ще имаме римейк на 45 ти парламент.С дребни ,несеъществени разлики в отделните партии.Все повече проличава,че някаква незнайна,но могъща сила предопределя победа за Учиндолеца.Нещо,което стотици хиляди трезвомислещи,дори милиони не могат да си обяснят! Разчита се на психологическия феномен" действия на тълпата". Убеждават те,че този вариант е най добър,и затова ще спечели,и ти първосигнално също го подкрепяш.. Както са казвали предците ни, точно в такива случай- КАТО Е МЕЧКА,ПОНЕ РОШАВА ДА БЪДЕ! " Лично моето виждане е,че ако Учиндолеца има огромен превес в НС, задължително ще състави правителство.А другите от коалицията,ще го подържат, каквото и да прави.Иначе, всички вкупом ще заминат на бунището.Но недай си Боже,да състави Кабинет при абсолютно мнозинство от негови депутати в Парламента.Такъв ще ни го нахендри,че ще ни върне в периода-1993-97 година.Никой не даде смислено обяснение ( от партията му) защо отказа мандата преди. Единствено като претекст:Със Статукво- Не! Но какво ще направи,ако предложи кабинет,и изведнъж получи пълна подкрепа от ГЕРБ? Ще хвърли оставка? Или няма да им признае положителния вот.А за Герб това е абсолютно възможен вариант.Всички успели да влязат,ще правят възможното,да останат в НС. Иначе,при едни последващи ,нови избори ще се стопят и изчезнат както ония- на Царския тарикат.
  • 37 коалиция Козяк

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Как ще се разберете, кой колко да краде? Мустафата трябва да е арбитър.
  • 38 стига с тва ДБ

    6 3 Отговор
    тези смешни варианти са далеч от истината защото първите 3 ще са опоненти и отново няма да сформират Народно събрание и тогава служебното правителство ще извади кирливите ризи на прехода и те тогава който не избягал на време, (както повечето директори направиха) ще си брани дупката редом с Бочко и каскета
  • 39 Споко

    7 0 Отговор
    За нас- народа няма да бъде добре.Но и сега няма да има съставено правителство и работещ Парламент.Славуца е на принципа на Ленин...Вся Власть,советам! Иначе няма да управляваме! За народа е кофти.Кога ще подготвят новия бюджет,кога ще предложат промени в закона за пенсии ,доходи,ако изборите отидат през Октомври- Ноември.Те в 45 тия парламент,започнаха да се дърлят и карат,едва на седмица работа.

    Коментиран от #47

  • 40 Оппа

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Hoho Boho":

    Нали ca баджaнaци
  • 41 Алфа Вълкът

    4 8 Отговор
    И най-логичния вариант, нови избори и Борисов 4!
  • 42 До механик

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Глупости. В Италия и Испания е пълно с Власи, наречени още румънци. Не знам къде ходиш и с кого се виждаш, но коментарът ти е само плюене по България, без никаква реална информация
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тома Неверни

    4 0 Отговор
    "...би трябвало да са ясни червените линии, отвъд които компромиси с левицата не биха били допустими..." Хм? При този вариант ("управляващо малцинство на промяната") е по-вероятно БСП да постави граници, отвъд които не би подкрепила малцинството.
  • 46 Мазохист

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Булгар":

    Проблема е точно в това. Тук малко мислят, а повечето го карат на симпатии и страх и повтарят като папагали това което са им казали по телевизията и радиото или началниците. Е затова сме мазохисти и един от написаните варианта ще се случи със сигурност. Ако не се сбъдне прогнозата ще го приема за чудо. Бас ловя, че повечето избиратели дори няма да са разгледали колко и кои партии са допуснати до избори, а пък за прочитане на предизборните платформи на всички пък вече е абсурд да са го сторили. Масата ще гласува за този който дават по телевизията и е харесван или този за който ги убедят началници, кредитори или купувачи на гласове да гласуват.
  • 47 Hoho Boho

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Споко":

    Славуца няма идея защо се е впуснал в политиката...
  • 48 Месут

    1 4 Отговор
    Има една подробност. А тя е че ИСМВ няма да преминат 4 процента ,а ДПС ще бъде пред ДБ. Партията на Слави плюс ДБ не могат да сформират правителство. Н предишните избори ДПС наля 5 процента на ИТН от секциите в Европа. Този път това няма да стане. Резултата ще е
    1.Герб
    2.ИТН
    3.БСП
    4.ДБ
    5.Патриоти
  • 49 Месут

    2 1 Отговор
    Имa eднa пoдрoбнocт. A тя e чe ИCМВ нямa дa прeминaт 4 прoцeнтa ,a ДПC щe бъдe прeд ДБ. Пaртиятa нa Cлaви плюc ДБ нe мoгaт дa cфoрмирaт прaвитeлcтвo. Н прeдишнитe избoри ДПC нaля 5 прoцeнтa нa ИТН oт ceкциитe в Eврoпa. Тoзи път тoвa нямa дa cтaнe. Рeзултaтa щe e
    1.Гeрб
    2.ИТН
    3.БCП
    4.ДПС
    5.ДБ
    6.Патриоти
  • 50 Иван

    3 3 Отговор
    1.Герб 22 пр.
    2.ИТН 19 пр.
    3.БСП 14 пр.
    4.ДПС 12 пр.
    5.ДБ 9 пр.
    6.Патриоти 6 пр.
    ИСМВ са аут от парламента
  • 51 7777

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нормален човек":

    Това е самата истина, а не пропаганда. Избираш си един от вариянтите заминаваш до урните.
  • 52 ПРОС НАРОТ

    5 0 Отговор
    пaпa Фрaнциcк
    Глaвaтa нa Римoкaтoличecкaтa църквa c рeцeптa зa прoблeмa c бeзрaбoтицaтa и причинaтa зa нeгo
    ,,Oбщecтвo, кoeтo кaрa възрacтнитe хoрa дa рaбoтят прeкaлeнo дългo и кaрa цялo пoкoлeниe oт млaди хoрa дa нe рaбoти e глупaвo и къcoглeдo"
  • 53 ВНИМАНИЕ

    4 2 Отговор
    КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ЗА БОЙКО , ЩЕ БЪДЕ СПРЯН ДА ПЪТУВА С МЕТРО И ПО МАГИСТРАЛА АКО НЯМА СЕРТИФИКАТ ЛИЧНО ПОДПИСАН ОТ ТЪПОТО КРАДЯЩО ОТ БАНКЯ !
  • 54 ИЗ БО РИ

    7 1 Отговор
    ДОКАТО НЕ ВЛЯЗАТ САМО ПРАВИЛНИТЕ ХОРА - ЧЕСТНИ И ОБРАЗОВАНИ , ДОТОГАВА ЩЕ ИМА ИЗБОРИ ЕДИН СЛЕД ДРУГ .........
  • 55 ДРУГАРИ

    2 6 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОЙКО КРАДЕЦА !
  • 56 БАЙ СТАВРИ

    5 3 Отговор
    АКО ЩЕ И 100% БОЙКО ДА СПИЧЕЛИ - ВЕДНАГА ЩЕ ГО СВАЛИМ ! ТОЙ Е САМО ЗА ЗАТВОРА !
  • 57 БРАВО НА БОЙКО

    5 3 Отговор
    Държaвнoтo дружecтвo “Aвтoмaгиcтрaли” EAД ce e oбзaвeлo cъc cтaя зa първa пoмoщ в aдминиcтрaтивнaтa cи cгрaдa. Тaм oбaчe липcвa зaдължитeлният шкaф c мeдикaмeнти и прeвързoчни мaтeриaли. Нямa дoри eдин бинт. Зa cмeткa нa тoвa cтaятa e oбoрудвaнa c вcички aтрибути нa квaртирa зa интимни cрeщи – двoeн крeвaт, caнитaрeн възeл c душ c вoдeн мacaж и инcтaлaция зa пoдмивaнe към тoaлeтнaтa чиния, шкaф c нaпитки и дoри кутия шoкoлaдoви бoнбoни, узнa рaзcлeдвaщият caйт BIRD.bg.

    Cтaятa зa първa пoмoщ ce нaмирa тoчнo cрeщу кaбинeтa нa зaм.-дирeктoрa Кoтeв нa ceдмия eтaж.
  • 58 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ Е НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП , КАТО ЗА МВР -МИНИСТЪР ЩЕ Е НИКОЛАЙ РАДУЛОВ (ДС), ПРЕБОЯДИСЪЛ СЕ ОТ БКП В ИТН (ПРЕДВАРИТЕЛНО)............ НА ПРАКТИКА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ Е НА РЕЗИДЕНТА С ВЕРНИ КАДРИ НА ДС И БКП........ ПАРТИЙТЕ НА ЧАЛГАРА НА МУТРИТЕ И НА ЗООПРИМАТА ЩЕ СА САМО ЗА ВТОРОСТЕПЕНЕН ПЪЛНЕЖ (ЧОРАПА НА ТЯХ НЯМА ВЯРА........
  • 59 xxььььььь

    0 1 Отговор
    а при 121 места на ДПС какво правим?
  • 60 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    РS - НИКОЛАЙ РАДУЛОВ (ДС) Е РЕПЛИКА НА БОЙКО РАШКОВ (ДС).
  • 61 глупости

    1 0 Отговор
    блажени са вярващите
  • 62 123

    2 0 Отговор
    Всяка една партия в България в комбинация със всяка друга партие е самоубибиство за възможноста за грабеж на България.всички партии да Бъдат представени в новото правителство и да се вземе най доброто от на всички програмите за да се приложи.Без разбира се да се вземат неприложимите им популистки лъжи.
  • 63 Българско Лято

    1 1 Отговор
    Номер 15 - БЛ
  • 64 Язе

    2 1 Отговор
    Не, че нещо но по вероятния сценарий е паритет без възможност за съставяне на правителство. Рулетка от кандидати в полза на президента, откази и провал. Следва избори 2 в 1, мечтата на Радев. Повторение на ситуацията като Радев се надява той да е следващия президент и сегашния кабинет да продължи да управлява под ръководството на Радев. Властта е опиат, а Радев е пристрастен властолюбец. Бойко все пак спазване правилата, което не може да се каже за Радев. И така мишки нещастни, наритахме кучето и си взехме вълк да пази стадото. Ще виете от глад и мизерия тая зима. И промяна ще има само с кръв по улиците. Радев не е ББ и оставка няма да даде в никаква случай...
  • 65 Смелов

    1 0 Отговор
    Смилов, на кого се мазниш? На чалгаджията или на мутрите на Радев? Кажи нещо за венецуелските машини! Те ще "изчегъртат " демокрацията до четвъртата национална катастрофа. После сам народът ще измете комунистите и ченгетата като тебе!
  • 66 Сугарев

    1 0 Отговор
    Едвин Сугарев: Който работи срещу Борисов, връща комунистите на власт- т.е. БСП, Радев и ДБ. В момента те взеха властта без избори и Парламент.