Last news in Fakti

3 Юли, 2021 13:00 6 445 64

Всички с Хитлер

  • промишленост-
  • европа-
  • хитлер-
  • германия-
  • авиация

Промишлеността на Европа през 1940 – 1944 год. Авиация

Всички с Хитлер - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа попада под пълна зависимост от Хитлер в резултат на безразсъдното си заиграване с него (например, Мюнхенското съглашение и полско – германските споразумения от 1935 – 38 год.). И докато «стене под ботуша на агресора», тя добросъвестно се труди за процъфтяването на Третия райх: осигурява му суровини, резервни части и техника, работници и доброволци за частите на Вермахта и СС. В този контекст красноречива е ситуацията с «меката окупация» на Дания, чиято икономика работи за Германия официално на кредит - той трябвало да се погаси след победния завършек на войната.

Европейските и американските промишлени магнати, банкери и политици създават и отхранват нацизма, за да го насъскат срещу СССР. Ненавистта им срещу младата социалистическа държава е по-голяма от инстинкта за самосъхранение и впоследствие техните народи биват набутани в касапницата на Втората световна война. По зла ирония на съдбата сред големите спомоществователи на «орднунга» има немалко евреи.

Франция, Чехия и Холандия разполагат с развита военна промишленост, която след идването на немците е задействана за нуждите на Източния фронт. Местните специалисти доброволно и активно сътрудничат с новата власт, не само ремонтират и произвеждат оръжие, но и го проектират. Настоящият кратък обзор е посветен на техния принос за усилването на фашистките военновъздушни сили.

Arado Ar 196 е сред известните хидросамолети в периода на Втората световна война. Негови модификации се произвеждат от «Фокер» («Fokker») в Холандия и от SNCASO във Франция. Първоначално тези машини са били проектирани като леки бомбардировачи, но хитлеристите ги използват в своята палубна авиация и за патрулиране на крайбрежието.

През 1942 год. българските военноморски сили получават дванадесет Ar 196 (у нас ги наричат «акули»). От тях край Варна е сформирана ескадрила, която е на оперативно подчинение на началника на немското въздушното разузнаване в западната част на Черно море.

«Юнкерс» Ju 52 е основният военно – транспортен самолет на «Луфтвафе». Използван е на всички фронтове на Втората световна война и в тила. В производството му е включен и френският концерн «Амио». Благодарение на сделката шефът Феликс Амио печели по официални данни 1,2 милиарда франка. Разбира се, че той взима трудното решение да сътрудничи с окупаторите воден от най-чисти подбуди – желаел е да спаси работниците от репресии и да им даде работа. Нима някой се съмнява в искреността му?

Ju 52 е използван в най-голямата немска въздушно – десантна операция – завладяването на остров Крит.

През януари 1942 год. Червената армия обкръжава в района на град Демянск стохилядна групировка на Вермахта. За да осигури снабдяването ѝ, германското командване изземва даже транспортните самолети на Африканския корпус на фелдмаршал Ромел. От 21 февруари до 18 май са извършени 14445 полета, на блокираните части са доставени 24303 тона товари, 3142 тона гориво - смазочни материали, 15445 човека, евакуирани са 22093 ранени. Съветските войници свалят 265 самолета, но въздушният мост изпълнява целта си - след тежки боеве немците се измъкват.

Съветското командване прави необходимите организационни изводи и през зимата на 1942 – 43 год. пресича опита на хитлеристите да снабдят по подобен начин заседналата в Сталинград Шеста армия на фелдмаршал Паулус. Изтребителната авиация взима вревес във въздуха, системата на ПВО е добре изградена, а летищата на противника са разгромени (да си спомним знаменития рейд на 24 танков корпус на генерал Василий Баданов през декември 1942 год!). В резултат Луфтвафе губи около 500 самолета, от тях 266 са Ju 52/3m (3m обозначава тримоторната версия). Такъв удар се превъзмогва трудно.

В онзи преломен за войната момент на помощ на немските самолетостроители притичват техните френските колеги, за които стана дума по-горе. През 1943 год. са построени 900 броя Ju 52/3m, като 321 от тях са събрани във Франция и 30 – в Унгария.

Все пак сред тълпата колаборационисти се срещат смели и сърцати хора. В нощта на 16 срещу 17 юли 1944 год. бойци на Съпротивата организират взрив в завода «Латекоер» (Groupe Latécoère). В резултат е частично унищожен планерът на новия стратегически бомбардировач Ju 488, разработван съвместно от немци и французи. Планирало се е самолетът да бъде приет на въоръжение през лятото на 1945 год.

Друг плод на взаимноизгодното сътрудничество е проектът на тежкия бомбардировач He 174/177/277, разработен от «Heinkel» и «Farman» (SAUF).

Има известна разлика между това да работиш на поточната линия под дулото на шмайзера и да правиш оръжие с нацистите и да печелиш.

Поробената Чехия също се старае за новите господари. В заводите «Летов» (Letov) в Прага създават и изпитват Ju 290. Този самолет претърпява любопитна метаморфоза – от транспортна машина и морски патрул до стратегически бомбардировач, който можел да стигне до САЩ и да се върне обратно (за целта немците отработват зареждане с гориво във въздуха).

Ju 290 са използвани под Сталинград (около 45 броя) и в Тунис.

Модификацията Ju.290а-6 е трябвало да замени личния «Кондор» на Хитлер. Първоначалният замисъл е бил той да лети на голяма височина, но в конструкторското бюро в Прага не се справят с разработването на херметизираната кабина. В края на краищата строят петдесет местен пътнически самолет с нехерметизиран салон. Изпращат го във Финстервалде в подразделението за специални операции I/KG.200, откъдето изчезва през април 1945 год... Бордът неочаквано се оказва в Барселона. Остава загадка кого е доставил там.

В края на 1944 год. започва изпълнението на друг проект – Ju.290а-8. с максимална маса на излитане 45000 kg.

Чехите работят и по шестмоторния Ju 390. В литературата се споменава за успешния полет на два опитни образеца до Ню Йорк и обратно през лятото на 1943 год., но до серийно производство не се стига.

Fw 189 е тактически разузнавателен самолет с характерна двутела конструкция. Немците го наричат «Бухал» и «Летящо око», руснаците: «Рама» (рамка), у нас е известен като «Циклоп» и «Око». Произвежда се основно в Чехия до 1945 год. – в заводите «Аеро», «Прага» и ЧКД. До 1944 год. поръчки се изпълняват и във Франция от SNCASO (там разрабоват модификацията Fw 189Е с двигатели «Гном – Рон - 14М 4/5».

Френските и чешките съюзници на Третия райх подготвят документацията за два перспективни модела – Fw 300 и Ta 400, предназначени за борба с корабите на антихитлеристката коалиция в Атлантическия океан и за удари по отдалечени стратегически обекти.

Същевременно те предоставят на Луфтвафе и на сателитите от Оста самолети «собствена марка», преоборудвани под немски стандарти (заменени са оборудването, въоръжението, окраската и т.н.). Няколко стотин единици от тази авиационна техника са изпратени в учебните подразделения и в бойните части. На Източния фронт ги използват за борба срещу партизаните, за нощни бомбардировки и за противодействие на съветските нощни бомбардировачи. В Югославия и Сърбия с тях окупаторите воюват срещу въоръжените групи на съпротивата.

Списъкът не е пълен, в текста са дадени най-характерните примери. Освен това тук не са разгледани въпросите за производството на бронирана техника, стрелково оръжие и боеприпаси и т.н. Ако ви е интересно и редакторите разрешат, темата може да бъде продължена.

Историята трябва да се помни такава, каквато е била.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    28 27 Отговор
    Все едно гледам тиквата на снимката ДИКТАТОР!

    Коментиран от #56

  • 2 много

    62 12 Отговор
    правилен анализ всички са работили в полза на Хитлер сега тези същите се опитват да си изчистят името че са помагали на нацистите даже се опитват да ни обединяват нас че сме нацисти

    Коментиран от #57

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    55 19 Отговор
    Швабите отново си въобразяват че ще експлоатират Европа нахъсвани от краварите и евреите, но ще се сгромолясат отново.

    Коментиран от #13, #16

  • 5 бат Тонка

    42 5 Отговор
    Всички са сътрудничели с нацистите!
  • 6 А.Х.

    32 18 Отговор
    Един ден светът ще разбере, че съм бил прав

    Коментиран от #11, #60

  • 7 пешо

    22 3 Отговор
    авторът - добре.
  • 8 Гьоринг

    38 2 Отговор
    Адолф Хитлер и Боко Борисов,сравнението е просто неуместно.Разлика от небето до земята,около половин милиард километра.
  • 9 гадно

    38 6 Отговор
    Финасирането на Хитлер е от всички замогнали се евреи от двете страни на океана с надеждата да им свърши мръсната работа на изток само, че им обърка сметките и в Европа подпука първо тях.
  • 10 КолевБосия

    15 41 Отговор
    Като повод и идея тази статия няма нищо общо с истината. Явно Николов е чел само кремълския прочит на историята. Но явно не е чел или скрива тайния анекс на СССР и Германия при подписването на Рапалския договор през 1922 г. и последвалото тайно въоръжаване на Германия с тежки оръжия в 14-те съветски машиностроителни комбинати. Не е разбрал и защо е подписан пакта "Молотов-Рибентроп". Не е разбрал и създаването на реваншизма в Германия и кой го е направил.
    Николов се движи по повърхността и не желае да търси и каже истината. Дори не споменава защо СССР съсредоточава 10 млн армия на съветско-германската граница, въоръжена изключително с нападателни оръжия!

    Коментиран от #17, #20

  • 11 А Х

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "А.Х.":

    ... и ще ми вдигне паметник.

    Коментиран от #47, #48

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смотан

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    2 години по късно - пак ли КОПАЕТЕ едно и също.!
  • 14 хайделберг

    19 5 Отговор
    Не Хитлер,а Дьорд Шорош погази германците.В момента около90 процента от тях са нацисти но не смеят да го признаят и им влизам в положението.Те винаги ше бъдат нацисти,до края на времето.
  • 15 гост

    13 27 Отговор
    Всичко това да не е препечетано от "Работническо дело",от времето на соца.Никъде тук не се споменава"Пактът Рибентроп-Молотов"при който "Териториалното разделяне на Полша между СССР и Германия завършва на 28 септември 1939 г. с подписването на Договор за дружба и граници между СССР и Германия. Установена е обща съветско-германска граница."

    Коментиран от #35

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ленин

    16 29 Отговор
    Не съм му фен и никога няма да бъда,но горчивата констатация е ,че политик с по голяма харизма от Адолф Хитлер Европа не е имала и няма да има!Сталин ряпа да яде,човекоубиец и канибал.

    Коментиран от #26

  • 20 Николай

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "КолевБосия":

    Дай яснота какво са нападателни оръжия не разбирам от пушки

    Коментиран от #23

  • 21 Карло

    2 5 Отговор
    Да беше успял с Агарта..всичко това в момента се случва заради пропуска му..владимирович , джендъри , фащи,гащи няма! Всичките са скрита комбина и разиграват цирк…Който ме мисли за луд има го доказано - отворете вижте! Едно откриване на тунелче под алпите за швейцария.Вижте кои са били там и какво е било представлението преди откриването..вижте и сами преценете защо е действал а.х. така !
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    30 2 Отговор
    Днешното време има поразителна прилика с описаното от автора. Днес САЩ изпълнява ролята на тогавашна Германия. Всички работят за САЩ, и под диктата на САЩ и всичко отново е насочено срещу Русия. И заради човешката омраза и алчност и глупост, отново ще има световна война! Тя няма да има име, защото няма да има кой да разказва за нея!
  • 23 Ленин

    13 23 Отговор

    До коментар #20 от "Николай":

    Огнестрелните оръжия на немската армия са били в пъти по добри от руското оръжие .Достатъчно е било ватниците да чуят пукота на МГ40 за да им се изправи косъма на главата.Всичкото немско оръжие е било прекопирано след войната.Единствено,но важно е,че рашките не плениха Вернер фон Браун за да ги отведе до Луната!!!

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Айхман

    20 3 Отговор
    Пак ще се повтори! Вие карайте все така с евро-атлантическите ценности, па гледайте какво ги чака евреите тоя път!
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    18 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ленин":

    И как тогава станаха първа космическа страна?

    Коментиран от #31

  • 26 Sieg

    23 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ленин":

    Хитлер безспорно е голям политик, но Сталин печели ВСВ така, че. Много жертви бил дал и тн.... "целта оправдава средствата" това е било нужно за победата. А да сравнявате Хитлер с тиквата е глупост. Тиквата е много, много по назад в каквото и да било. Без война сме в упадък, друго какво да се каже.

    Коментиран от #29

  • 27 ПСР

    9 17 Отговор
    Все едно прочетох статия от в."Правда" от 1949 г.Факти,стига с този промит комунизъм-излагате се!
    Авторът да се прегледа при специалист,има нужда.
  • 28 Въпрос

    14 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ленин":

    Ами след като цял свят не успя да победи Русия какво отново скачате? Бог е с нея и този път вижте какво е писано в Библия:-съберете се птици да ядете плът на юнаци,на велика вечеря Божия
  • 29 Ленин

    6 19 Отговор

    До коментар #26 от "Sieg":

    Сталин но и съюзниците му англия и саш печелят втората св. война.Това някак си забравихте да го маркирате.Аааа,прашу вас,недейте така!!!Ако не бяха съюзниците,Хитлер щеше да прегази ССССР за дни.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Ъъъ

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "Ленин":

    Айде да си полегнеш малце. Напекло те е слънцето, а ти не си добре с главницата. 😀
  • 31 ГУМЕН КРАДЕВ

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Чрез откраднатите чертежи на Вернер Фон Браун !!! Сергей Павлович Корольов е работил с чертежите на Фон Браун , въпреки че е бил наистина гений ! Та и американската и съветската ракетни програми стартират благодарение на ВЕРНЕР ФОН БРАУН !

    Коментиран от #33

  • 32 Sieg

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ленин":

    Да, Англия, САЩ бомбандират България и НИКОГА не трябва да забравяме този факт.

    Коментиран от #34, #39

  • 33 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Е да, ама американците са откраднали направо Фон Браун и той наготово им е направил всичко, докато руснаците са взели идеята от Фау 2 и сами са я доразработили.
  • 34 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 3 Отговор

    До коментар #32 от "Sieg":

    При това България не е участвала във военни действия срещу Съюзническите сили! Много градове в България са бомбардирани от тия гадове!

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ke da

    5 7 Отговор
    Дрън дрън та пляс, аман от русофили промиващи мозъка на "народа" ! Никой не е навредир„л на Руската държава, така както и навреди самият и крепостен народ, случвайки ВОСР и крайния тоталитъризъм , докарал я днес до незавидно цивилизационно състояние, без приятелски страни и със многобройни врагове като никога до сега!

    Коментиран от #55

  • 37 Интересът

    2 0 Отговор
    клати феса на цяла Европа без Англия. Западните държави са окупирани от Германия, но частния капитал на всички работи за Германия - разбира се не без пари. Така се е "воювало" на запад -чакат друг да ги освобождава, не че не е имало съпротива разбира се. Затова сега да не се чудим на взаимоотношевиета на окупирани и окупатори. ИКЕА и тогава и сега си е ИКЕА и т.н.
  • 38 Шаран БГ

    7 2 Отговор
    Последното изречение ми звучи като нашето около-изборно подвикване: " Купуването и продаването.......................................
    Както преди 70-75 години мастити историци "нежно" деформираха историческата истина по различни въпроси, така и сега за много неща от близката / със около 150 годишна давност// история се префасонират според
    изискванията на новите приятели. Смешното е, че много млади хора съвсем тенденциозно повтарят откровени лъжи !!?
    Сега ,надявам се, на мнозина е станало ясно, какви "победители" във ВСВ са били французите. Но благодарение на старото приятелство между френците и янките и хитрата политика на Шарл дьо Гол, "великата" Франция е рамо до рамо със САЩ, Велика Британия и СССР. По време на следвоенните срещи на големите / те не са били много/ " чичо Джо" винаги е гледал със насмешка на генерал де Гол и го е приемал заради хатъра на другите двама бандити - Чърчил и Ф.Д.Рузвелт / Труман/.
    Чехия по него време е била изцяло подчинена на Хитлер и мощната и индустрия е впрегната във фашистката колесница. Няма мърдане !!
    България не е изпратила войски срещу СССР ! Изминали са около 60 години от съоздаването и с помощта на Русия. Това ни най-малко не означава, че като държава със откровено фашистко правителство не е подпомагала / макар и скромно/ мощният Вермахт на Източнияя фронт !! Архивите помнят що храни и кожи са заминали Изток.
  • 39 ke da

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "Sieg":

    Разбира се че ще ни бомбандират след като им обявяваме война и сме в политико военен съюз със враговете на дечокрацията и цивилизованите общества! А ти какво си се разциврил и ли единствената ти гънка може само да чете и пише!
  • 40 Ерих Фон Клинкерхофен

    0 7 Отговор
    Заради недалновидната политика на САЩ и Англия, над Европа и до момента е надвиснала съветската заплаха. Ако бяха малко по-умни сега континента щеше да е рай за всички, включително руснаците.
  • 41 не може да бъде

    14 2 Отговор
    Много неприятна и болезнена статия,истината е такава ,че от нея в повечето пъти боли.Ако погледнем на нещата като в рамка,трябва да кажем ,че не Германия е нападнала СССР,а "обединена"Европа/в която не влизат само някаклоко държави/ под водачеството на Германия е нападнала СССР.А такива държави като Дания,Холандия и Чехиия просто са участвали с най-доброто,което имат!?Ужас...но сега всички те са много принципни ,облечени в бяло и разбира ,са били против Хитлер...но не смеели да кажат,че са против!?
  • 42 ke da

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    "Тия гадове" управляват света, а твоите гадове-спонсори промиха българският мозък със това колко Русия е първа приятелка на България! АМАН ОТ РУСОФИЛИ - ТАЙНИ, СКРИТИ, МАСКИРАНИ И Т.Н. ТОЧНО КАТО БОЙКО БОРИСОВ - ДЪЛБОКО МАСКИРАН РУСОФИЛ - РОБОФИРЛ!

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 2 Отговор

    До коментар #42 от "ke da":

    Твоите гадове-спонсори англичаните и американците ограбиха целия свят, а на България освен с бомбардировки, с нищо друго не ги помним! Камо ли с нещо добро. Няма друг такъв народ по света, освен руския, който е дал жертви над 200 000, за да избави от робство друг народ. Посочи друг такъв пример! Няма идеални приятели, но на Русия дължим това, че днес я има България! И не ме сравнявай с Бойко Борисов. Аз го мразя и няма защо да крия! Мразя го, защото прилича на теб!

    Коментиран от #59

  • 46 хамсал

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Леополд Фон Флокенщофен":

    Изстудявай супата!
  • 47 Яшко

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "А Х":

    За мен този един ден , отдавна се случи.
  • 48 Яшко

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "А Х":

    Само се чудя , от къде знаеш Български ?

    Коментиран от #61

  • 49 СС БОКО

    5 0 Отговор
    СЪЩАТА ЗАЩИТА ПОЛУЧАВА И БОЙКО ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА - ДАДОХА МУ 200 МИЛИАРДА ЗА ДА ГИ ОТКРАДНЕ !

    Коментиран от #52, #54

  • 50 приказки

    1 10 Отговор
    А добричкия Сталин спасявал света през това време...Какви са тия съветски лакърдии,убеждавате ни колко са лоши на Запад и добри на Изток ли?На никой не му пука за нас,от мен да го знаете,лизачи...
  • 51 Pompev 🇧🇬

    2 0 Отговор
    Ей само ви подхвърлят темата и почвате бе,кат кучета сте
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ПИЕР

    7 1 Отговор
    КВОН ТЪ УЧУДВА АНГЛИЧАНИТЕ ОКРАДАХА ИНДИЯ И ПЛОВИНАТА СВЯТ ПОСЛЕ РЕШИХА ДА ОКРАДАТ АМЕРИКА И ГИ НАБИХА СЛЕД ТОВА СТАНАХА ПЪРВИ ДРУЖКИ ,ИСПАНИЯ ОКРАДЕ ЮЖНА АМЕРИКА ФРАНЦИЯ АФРИКА ПОСЛЕ РЕШИ ДА ОКРАДЕ РУСИЯ И И ТЯХ ГИ НАБИХА ТА МИРЯСАХА НЕМЦИТЕ РЕШИХА ДА ОКРАДАТ РУСИЯ БЕЗ ДА ЧЕТАТ ИСТОРИЯ А ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ РЕШИХА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ДАЛАВЕРАТА ЗА НЕМСКА СМЕТКА И ЗАГУБИХА / КАКВО ТЕ УЧУДВА ДА НЕ БИ НАТО ДА ЗАЩИТИ ЦЕЛОСТТА НА КИПЪР/ ИЗВОДА Е ВНИМАВАЙТЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ

    Коментиран от #58

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ПРОСТО

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "ke da":

    ГЕРМАНИЯ Е РЕАЛИЗИРАЛА НАЦИОНАЛНИЯТ ИДЕАЛ НА БЪЛГАРИЯ ТАКА ПОСТЪПВАТ СЪЮЗНИЦИТЕ А НЕ КАТО РУСИЯ АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ КОЙТО НИ Е АХА МАЙКАТА / ТОЛКОВА КОЙ СА ВРАГОВЕ И КОЙ ПРИЯТЕЛИ/
  • 56 Уйке

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Тиквата като визия и маниер прилича по-скоро на Дучето!
  • 57 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "много":

    Поредния опит за пренаписване на историята от поредния руско-съветски роб. И нито дума за съветската помощ за Хитлер или заиграването с Московския договор от 23 август с който започва войната. Нито дума за хилядите тонове нефт, стомана, зърно, алуминии, памук и т.н. които Сталин дава на съюзника си Хитлер само за да продължава войната , нито дума за това къде са обучават на танкова война Майнщаин, Гудериан, Гот и т.н. Много удобно сочим прашинката в окото на другия но се правим че не виждаме гредата в нашето
  • 58 Роко

    1 6 Отговор

    До коментар #53 от "ПИЕР":

    Пешко да си спомним за руските си приятели и съглашението от Райхщад с което Русия търси помощта на Австрия да не допусне създаването на голяма българска държава. После да си припомним воя от страна на Русия при съединението и насъскването на Сърбия да ни нападне (след като Турция и Румъния са отказали на Русия). А Русия не остана по назад в краденето окраде цял Сибир опитате да окраде и Китай ма япончетата имаха свой планове и набързо ги сритаха и им взеха половината от това което бяха откраднали
  • 59 Роко

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    А посмали малко лъжите. Според руските източници в тази война загиват общо 67 000 руски войници повечето на Кавказкия фронт (кво да се прави там е нямало българи и румънци които да им спасяват *адниците). А и още нещо Русия води тази война единствено защото англичаните им дават разрешението си да я водят. Без разрешението на англетата война нямаше да има.
  • 60 Булгарбаши

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "А.Х.":

    Прав си бил но само за едно,което няма да коментирам защото ще се окаже полит некоректно и ще ме изтрият.Сещай се какво.Който го познае халал да му е.
  • 61 "А. Х."

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Яшко":

    А-нтон Х- екимян,
    Как от къде бр'я брат'чет?
    ..учий ази Български книжовен- у колеж.о, да стане виден д.журналист, а пък то каква стана , най по дири му , една ПКП или демек, къкто му каз'уват там -мисирка.
    Е, има и са срещат по някой тулуп, къде кара с 200 , ама тва'а, щот ощи'нка не е чел 'ВинИту'.
    Ай, Сполай ти, и със здраве.
  • 62 ГОСТ

    0 1 Отговор
    МЕЧТАТА НА ХИТЛЕР ЗА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА СЕ СБЪДНА.
  • 63 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    ОСТАВА ДА РАЗБЕРЕМ КОЯ СИЛА СТОИ ЗАД НЕГО .
    ГОРКИТЕ ЕВРЕИ , КОЛАКОСТА Е В РЕЗУЛТАТ, НА ПОГРЕШНО ИЗТЪЛКУВАНИ ПИСАНИЯ .
  • 64 ИНЖ

    0 1 Отговор
    А пък в СССР се подготвят бъдещите летци и танкисти на Луфтвафе и Вермахта, които после ще окупират Европа. Влаковете, пълни със суровини за нациския ВПК, летят един след друг. Хитлер - "Ледоразбивачът на Революцията". Той е надеждата на СССР да предизвика втора световна война, след която комунизмАМО да завладее нашия континент. От край до край.