Last news in Fakti

4 Юли, 2021 13:00 9 238 74

Стив Ханке: Идеята за влизането на България в Еврозоната намирисва на измама

  • стив ханке-
  • валутен борд-
  • еврозона

Според професора от Университета „Джон Хопкинс“ Валутният борд работи идеално

Стив Ханке: Идеята за влизането на България в Еврозоната намирисва на измама - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наричат го “баща” на българския Валутен борд, бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, а през 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine. Днес той е професор по приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Гост в „Събуди се“ по "Нова телевизия" е професор Стив Ханке.

Професор Ханке, как бихте обяснили на един средностатически българин как ще се промени живота му, ако страната ни приеме еврото?

- Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към Еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.

И все пак, много икономисти тук твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви: стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи.

– Никога не е имало официален доклад за това. Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите.

Заговорихте за отклоняване на вниманието от същественото, но в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи.

– Това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за Еврозоната в играта.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    143 16 Отговор
    Това е много повече от ясно, че е измама!
  • 2 Правилно каза

    145 19 Отговор
    НИКАКВО ЕВРО , СЛЕД КАТО ВАЛУТНИЯ БОРТД РАБОТИ ПЕРФЕКТНО ЗА КАКВО НИ Е ДА СИ УСЛОЖНЯВАМЕ НЕЩАТА ???

    Коментиран от #25

  • 3 Ханкемайдухай

    60 4 Отговор
    Скоро няма да има kеш пара
  • 4 Гост

    92 11 Отговор
    Ми …. Прав е! Германците не сменят нищо, което работи и върши работа! Ам, затова са напред.
  • 5 А дали е така

    23 38 Отговор
    Дали го е казал наистина или някой в Бг то си го измисли
  • 6 Пич

    36 74 Отговор
    Горките кравари... позеленяват от яд , когато някой се измъкне от тяхната сфера на влияние... Ханке изговори толкова много глупости , сякаш е на конкурс по простотия... Приемането на еврото , ще ни премести в европейската част на влияние , което автоматично значи , че се спасяваме от американската... Не случайно , всички наши политици , поне за това имат консенсус... Колкото по далече от САЩ , толкова по добре... Нека да ядосват зад океана...

    Коментиран от #12, #23

  • 7 Гладен брокер

    21 55 Отговор
    Тоя борд ни върна 50г назад.
  • 8 5ко

    72 15 Отговор
    Казаното от професора е абсолютната истина. Всичко друго е долна измама. Тепърва трябва да се направи равносметка на вредите от управлението на полЮтиците от1990г. до наши дни. Без изключение, особено на тиквата
  • 9 Жан

    30 17 Отговор
    Най добре да махнем валутния борд ,и всички ще станем милионери
  • 10 Българка

    82 10 Отговор
    България е много далече от средноевропейските доходи и стандарти. За да се присъединим към Еврозоната е нормално да бъдем равностойни или поне догонващи. Но това не е така. Ето защо аз съм КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ НАСИЛСТВЕНО И АДМИНИСТРАТИВНО България да се откаже от националната си валута и приеме еврото. Според мен нищо не пречи да сме в Еврозоната, но да запазим лева и фиксирания курс на лева спрямо еврото. Другото е още по-голямо облагодетелстване на малко и сега богати хора и още повече бедни и по-бедни
  • 11 МАФИЯ НА ББ

    57 7 Отговор
    ИЗМАМАТА Е БОЙКО БОРИСОВ,ХАМПАРЦУМЯН, БАНКЕРИТЕ, ОЛИГАРСИТЕ, ШИШО МАГНИТСКИ,МАФИОТСКАТА ПАРТИЯ ГРОБ.
  • 12 Рушляк

    13 33 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Ами те и товаришите почервиняват от глад ,затова е голем рев
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Божков

    15 4 Отговор
    Най добре е да минем към дирхама
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    40 4 Отговор
    ВСЯКА БГ МУТРА ИЛИ БЕЙ СИ МЕЧТАЯТ ДА ПРЕВЪРТЯТ ЛЕВОВЕТЕ В ЕВРА .......... .............. И ЛЬО РАЙХА ДА ИМ ПАЗИ ИМАНЕТО
  • 16 Тоалетна хартия

    48 13 Отговор
    Няма държава в света да се е развила под валутен борд. България е най бедната държава в европа....по зле сме от албания и македония даже. Но и мантрата, че еврото ще ни помогне е пълна измама!!!!

    Коментиран от #17, #64

  • 17 Сомалиец

    7 18 Отговор

    До коментар #16 от "Тоалетна хартия":

    Стига сте ревали че сте бедни

    Коментиран от #20

  • 18 БББ

    31 6 Отговор
    Измислен професор. Точно България поема по-голям риск с влизането в еврозоната, поради все още ниската конкурентноспособност. А всъщност от еврото най-много спечелиха германците и съсипаха износът на държави като Италия, Испания и дори Франция. Май те ни натискат да влизаме по-бързо с резервите, които гарантират борда.
  • 19 нннн

    40 7 Отговор
    Тоя казал, оня казал... Трябва да направим референдум за еврото и да приключим със споровете. Глас народен - глас Божий!
  • 20 ...

    24 2 Отговор

    До коментар #17 от "Сомалиец":

    Ти може да си богат, но ние, драги, не сме, така че млъкни.
  • 21 Димов

    50 5 Отговор
    Когато големите те канят на масата си, обикновено е за да платиш ти сметката.

    Коментиран от #35

  • 22 ...

    30 11 Отговор
    Ако приемем еврото ще има огромна криза, ще има и протести, може и до гражданска война да ни докарат, правителството (било то сегашното или следващото) да организира референдум доброволно, докато не ни е свършило търпението.
  • 23 бойчо

    26 8 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Говориш фантасмагории. Професорът може да преследва лични интереси в някои случаи, но за еврото е много прав. Задайте си въпроса как ни натресе темата измамника Горанов и как уж "новите" управляващи си я приеха без възражения. Та какви лустации чакаме, съдилища за крадливи политици и т.н. Едни продажници заместват други крадци.

    Коментиран от #27

  • 24 124

    34 1 Отговор
    Никакви икономисти не говорят в защита на еврото. В негова защита са банкери, финансисти и олигарси . Моля, не приравнявайте неподкупни икономисти към горните три гилдий. Решението за еврото явно ще бъде политичиско, подгряването на населението се поддържа непрекъснато.Не им се сърдете, има хора, които са заложили цялата си кариера и са поели ангажименти да свършат тази работа. Въпросът е дали ще успеят.
  • 25 kkk

    33 2 Отговор

    До коментар #2 от "Правилно каза":

    Защото има няколко милиарда златен резерв който сега не може да се пипа, а като падне валутният борд с ограниченията му ще го откраднат за нула време
  • 26 неразбрал

    9 19 Отговор
    Аз пък мисля, че Еврозоната е измислена много преди Бойко да дойде на власт. Темата за Еврозоната не е патент на Борисов!
    Какъв е тоя неистов стремеж за всичко Бойко да е виновен? Това не е реалистично и няма да помогне за решаване на проблемите ни!
    Освен това, питам: след като валутния борд бе въведен защо падна Костов, къде е Симеон, Станишев - що не останаха на власт?
  • 27 Пич

    20 16 Отговор

    До коментар #23 от "бойчо":

    Не съм съгласен. Валутният борд ни беше натресен от сините , но благодарение на БСП , които ни обраха с хиперинфлацията... Ако беше по умен , щеше да се сетиш , че и СДС , и БСП , бяха притиснати от американците , за да го направят. Или си малък , и не знаеш , че това е плана Ран - Ът , при който крайната цел беше , след като ни вземат парите , да се принудиме да си продадем имотите и жилищата. Защото това най много дразнеше САЩ , че всички имаме наши жилища , че дори и вили... Не успяха заради прословутата любов на българина към дома му . И прословутия му имат... Коприва ще яде , но къщата няма да си даде... А щом искаме да сме част от Европа , еврото е съвсем нормален избор. Само простите ги е страх , а ако ги питаш , не знаят защо . Или селския тарикатлък - ще сме с тези , но няма да участваме наистина. Само ще вземаме... Да , ама балъци няма . Или играеш , или марш... Така че - седи мирен. Не може да дадеш акъл за нищо...

    Коментиран от #70

  • 28 Хе я да видим

    9 6 Отговор
    Вие какво очаквате от Ханке? Да почне да скимти от радост, че ще приемем еврото? Ми, той ако е прав, кво толкова му завиждате на Баце, за пачките в евро? Че той е на пълна загуба, нъл тъй?
  • 29 Ал Капоне

    19 4 Отговор
    Заврете си Еврозоната на майка у п.тката, да сте сигурни че няма да има измама.
  • 30 Българин

    13 3 Отговор
    Спрете Земята ,искам да сляза!
  • 31 Чичко- Паричко

    9 9 Отговор
    Аз мечтая за еврозоната.Аз сънувам еврото от двадесет години.Аз не мога да заспя,щом си представя огромните купища пари в мойте сметки.Защото са купища от левчета.Аз плащам пачки от същите левчета,на други,който да ви убеждават през час,че като махнем лева,и вкараме еврото,и Вие ще станете като мен!" ВЕРВАЙТЕ МИ!" Днес е трудничко и доста скъпичко,а може да ми излезе и " соленичко" ако започна да ги обменям,за да купя имения,бизнеси, имоти в цяла Европа,и извън нея.Много хора са се втренчили в мен.Единствено ме пази банковата тайна! Но като влезе еврото( ох,дай Боже по скоро) ,ах,като влезе! Днес лягам мултимилионер в лева- събуждам се мултимилионер но в Евро.Без един лев разходи.Напълно законно.И целия свят е пред мен,и семейство ми.Затова,моля Ви,умолявам Ви! Не се бунтувайте срещу еврото! Не ни тласкайте към Референдум ( да ме опази Господ и мойте събратя - Чичко паричковци) . Ще живеем всички добре.И най вече- Вие!.. ВЕРВАЙТЕ МИ!"
  • 32 Шок

    16 1 Отговор
    Какъв шок само!
    1. Всичко се връзва прекрасно с "шоковата доктрина". По време на криза (ковид в случая) прокарваме тихом-мълком икономически идеи засягащи всички. Шепа ще се облагодетелстват, болшинството ще бъдат отновонадупени.
    2. Американски професор икономист, "гъст" с властта, пряко назовава ББ като, цитирам "кукловод" на това.
    А сега някой може ли да ми каже кой е този действащ политически лидер, който е в дълбоки корупционни схеми според Магнитски?
    Па, то да беше само 1 и 2, ми то има 3, 4, 5, че ако съберем всичко не знам до колко яе стигнем в изброяването.
  • 33 Бащата

    33 4 Отговор
    Приемем ли еврото, край на златния резерв, край на валутната самостоятелност на България. Тогава каквото ни кажат от Франфуркт - ЕЦБ това ще става. Ей на тогава ще скачаме кат шибеци както по времето на Иван Костовия режим "Кой не скача е червен". Бананова държава сме отвсякъде.
    Стив Ханке ни предупреди още в края на 2019 год., че нещо се мъти когато МенТа Стоянова внесе промяна в Закона за валутния борд. Професора предупреди за задкулисни манипулации, които след време ще се стоварят върху народа за плащане.
  • 34 Kой ще ми каже

    28 1 Отговор
    Защо Великобритания не прие еврото, Дания и Швеция също?
  • 35 митака

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Димов":

    Изключително точен и изчерпваш темата коментар!
  • 36 А тогава

    3 0 Отговор
    До7
    па не можеше да се краде на воля, а?
  • 37 Перо

    21 2 Отговор
    Прав е Стиф Ханке! Тиквата иска да скрие корупцията,зад пушилката за еврозоната. След изчегъртването на мутренската партия може да се правят оценки и анализи за еврозоната,при прозрачен процес!
  • 38 Дмд

    10 3 Отговор
    Против Борда и мръсниците герп!
  • 39 Жан

    5 1 Отговор
    #9
    Ама и такива бяхме, обаче пък нямаше какво да се яде после...
  • 40 Домати с лук

    25 1 Отговор
    И с борд и без борд - с евро и без евро, сме си пълна трагедия отвсякъде. Нямаме никаква икономика. Но имаме продажни български уж политици, готови /и доказали го/ да унищожат род и Родина, но да си припълнят пеликанските гуши. Ни политици, ни държавици.
    Смейте се и подигравайте др.Тодор Живков, колкото си искате, но знайте, че не можете със сянката му да се премерите. Казвам го без да се притесявам от минусите на разните платени тролчета, калинки и калинчовци.
    Господ гледа и не забравя, и дано по скоро ви прибира, че да има мир и оправия в този хаос

    Коментиран от #47

  • 41 Алооо

    23 2 Отговор
    Приемем ли еврото, ще си узаконят другите откраднати милиони, които са в лева. За това драпат толкова много. И защо страни,като Швеция, Дания, Полша, Унгария, Чехия, Словения не са влезли в Евро зоната, защото има за какво.!
  • 42 Учителя по математика

    14 0 Отговор
    БорисоФ е достатъчно тъп да дърпа каквито и да е конци. От 5 години разправям, че от него нищо не зависи, относно политиката на една държава.
  • 43 Батерия

    11 4 Отговор
    Трябва референдум!!!
  • 44 Гост

    27 3 Отговор
    Люде, приемете ли , еврото...жална ви майчица. Отваря се хамбарната врата за яка корупция. По този начин се предават правата на БНБ, и какво се каже от ЕЦБ. Не е случайност че по тулупско време се "роди" идеята за евро влизането. Това ще даде възможност да се взимат кредити без доказан рейтинг, които късно нашите деца ще го плащат. Работя във Франкфурт на Майн, и говоря директно от изворът. Дезинформацията на която сте подложени е масова, по зле и от Скоро облъчване. Ще стане така че за да живеете, ще си продавате и жилищата и къщите. После ще се лижете за сол под мишниците. Мислете не с това на което седите.
  • 45 Аз Негодника

    10 5 Отговор
    МНОГО ДОБЪР ИКОНОМИСТ...ОТ СРЕДНО РАЗВИТА ИКОНОМИКА ГИ ПРАВИ БАНАНОВИ РЕПУБЛИКИ...ЧИСТО И ПРОСТО ЛИКВИДАТОР...ХОДИ СИ ВИЖТЕ ДОЛАРА....ИМАТЕ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ...ЕВРОТО И ЙОАНА СТОЯТ МНОГО ПО ДОБРЕ ОТ ДОЛАРА В БЪДЕЩЕ....А ВИЕ КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ...ВОЙНИ ПАНДЕМИИ...ЗАБАВЯНЕ НА ИКОНОМИКИ...ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ДЪРЖАВИ...ВИЕ СТЕ УМИРАЩ ВИД...ЗАМЕНЯТЕ ТИХОМЪЛКОМ КАПИТАЛИЗМА СЪС СОЦИАЛИЗЪМ...ДИКТАТУРА НА БОГАТИТЕ
  • 46 Пророк

    20 1 Отговор
    Бирисов е патологичен социопат и психопат.Той няма да се спре пред нищо за да унищожи хората,които го унизиха ,свалиха от трона и разкриха същноста му .
    Всички подкрепящи го са съучастници в престъпление срещу Българския народ.
  • 47 КОЙ

    16 2 Отговор

    До коментар #40 от "Домати с лук":

    така е като ни управляват турци те си мислят за родината.Ето и боко отиде вчера при султана.Продажници навсякъде.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Банкера

    21 3 Отговор
    Ще повторя.
    Ocнoвният прoблeм нa eврoтo e мeхaнизмa нa eмиcия, кoятo e caмo кaтo зaeм cрeщу чacтeн крeдит. Зaтoвa цялaтa принaдeнa cтoйнocт ce прeвръщa в дълг към EЦБ, кoeтo прoдaвa вcичкo, ocвeн тoвa кoeтo вeчe e cъщecтвувaлo в Бългaрия нa EЦБ. Имoти, зeмя, чoвeшки рecурc cлeд изтичaнeтo нa първoнaчaлнитe oблигaции cтaвa coбcтвeнocт нa EЦБ. Caмo Гeрмaния имa прaвo нa вeтo в EЦБ, и caмo тя нe e зaceгнaтa.

    Примeр: aкo cтрoим къщa зa 200 хиляди и я прoдaдeм зa 250 х. Тo 50 х трябвa дa дoйдaт кaтo eмиcия, тe трябвa дa ce издaдaт. Купувaчa иcкa крeдит oт бaнкaтa, 50 х ce eмитирaт кaтo дълг, т.e. cрeщу aктиви нa бaнкaтa, дa рeчeм кaтo 50 х идeaлнa чacт нa cъщaтa къщa. Тaкa 50 х ca coбcтвeнocт нa EЦБ. Кoгaтo принaдeнaтa cтoйнocт изрaбoтeнa oт бългaритe cтaнe cъпocтaвимa c нaличнoтo имущecтвo, EЦБ нaлaгa уcлoвия, пoлитичecки включитeлнo, зa рaзпрoдaжбa. Иcпaния e типичeн примeр. Имa рaзбирa ce и лихви. Eдинcтвeният нaчин зa излизaнe e, дa нe ce влизa. Зaтoвa Пoлшa, Чeхия и Унгaрия oткaзaхa зa рaзликa oт Бългaрия, къдeтo виждaмe уcтaнoвявaнe нa вoeнeн рeжим зa дa cтaнe. Рaбoтa ли e нa cлужeбнo прaвитeлcтвo дa пoeмa пoдoбни рeшeния?

    Коментиран от #50, #59

  • 50 А банкера

    4 10 Отговор

    До коментар #49 от "Банкера":

    Май си ял от онези гъби с халюцинаций
  • 51 копи пейст

    8 0 Отговор
    Бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски обяви в ефира на бТВ, че смятаният у нас за "баща на валутния борд" Стив Ханке всъщност е бил противник на въвеждането на борда у нас. Софиянски е човекът, който в качеството си на министър-председател подписва споразумението с Международния валутен фонд и валутния борд през 1997 г.
    Днес той защити това решение с простото обяснение - "нямахме друг избор". И разказа за първата си среща с Ханке. По думите на бившия премиер, икономистът дошъл в кабинета му и му подал договор да му стане съветник. Срещу 40 000 долара. Освен това казал, че България не трябва да влиза във валутен борд - нещо, с което Софиянски като премиер не е съгласен. Срещата им продължила доста кратко, разказа той.
    На въпрос защо тогава у нас Ханке носи титла "бащата на валутния борд", Софиянски заяви, че след като не станал негов съветник, икономистът станал съветник на президента (1997-2002) Петър Стоянов. И щом видял, че правителството ще подпише с МВФ за въвеждане на борд, станал и най-големият му защитник.
    ...............
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 8 Отговор
    Парите са стока от хиляда години и като всяка стока си имат ЦЕНА, -това е лихвата. Цената-лихва на която банките отпускат пари на държавите зависи от кредитния им рейтинг. В момента на пример, нито една голяма банка не отпуска пари на Гърция и за това се налага намесата на ЕС и МВФ, за да им се налеят капитали. Когато много банки ти предлагат пари на изгодна цена-лихва, е върховна глупост да не вземеш колкото се може повече.
    Всяко нещо което се купува, продава или заменя е СТОКА. ДА, НЕОБИЧАЙНО Е ГЛЕДИЩЕТО, ЧЕ ПАРИТЕ СА СТОКА, но това е факт...=============
    Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. НИТО ЕДНА ГОЛЯМА ФИРМА У НАС НЕ КАПИТАЛИЗИРА ПЕЧАЛБАТА СИ В ЛЕВОВЕ, А В ЧУЖДА ВАЛУТА, ТЪЙ КАТО НЯМА ИНТЕРЕС ДА УВЕЛИЧАВА ЛЕВОВАТА НАЛИЧНОСТ. ЛЕВЪТ, ПОСТАВЕН В ТОВА УНИЗИТЕЛНО ПОЛОЖЕНИЕ Е НАПРАВО ВРЕДЕН ЗА ИКОНОМИКАТА НИ. ИЗХОДЪТ Е САМО ЕДИН, МАКСИМАЛНО БЪРЗО ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО, ДОКАТО НЕ СМЕ СЕ ОБЕЗКЪРВИЛИ СЪВСЕМ.

    Коментиран от #54, #55, #57

  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 8 Отговор
    До поддръжниците на ЛЕВА.
    Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система в България, Лев и Евро. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това,
    честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #56, #58, #60

  • 54 Димов

    10 1 Отговор

    До коментар #52 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Публикувано във факти.бг: Когато много банки ти предлагат пари на изгодна цена-лихва, е върховна глупост да не вземеш колкото се може повече. ------- Бря! Ти да видиш! А мислиш ли как ще ги връщаш, или да се оправят ония тАпАнАри - внуците ни?
  • 55 Димов

    10 1 Отговор

    До коментар #52 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Публикувано във факти.бг: Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. --------- Пробиха я онези, които искат да минем на Евро. Нарязаха ти гумата и сега ти обясняват, че е лудост да не я смениш с друга.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Димов

    9 2 Отговор

    До коментар #52 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Публикувано във факти.бг: ИЗХОДЪТ Е САМО ЕДИН, МАКСИМАЛНО БЪРЗО ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО, ДОКАТО НЕ СМЕ СЕ ОБЕЗКЪРВИЛИ СЪВСЕМ. --------- Това изобщо няма да ни спаси. Обедняването на българинът ще продължи със същите темпове, както досега. Кражбите на високите нива и корупцията ще се задълбочат. Населението на страната ще продължи да се топи със същите темпове. Работната ръка ще продължи да недостига. Това ще е предпоставка за още по-високи данъци към населението. Въвеждането на Евро няма да ни спасят от алчните пипала на крадливите ни "величия". Даже напротив - с евро за национална валута те ще крадат още по-ожесточено.
  • 58 Димов

    11 0 Отговор

    До коментар #53 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Публикувано във факти.бг: Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, --------- Н о!!!! с въвеждане на еврото алчността в очите на продажниците ще изчезне и състрадателна усмивка ще блесне на лицата им. Те ще спрат да отклоняват средства от фондовете за здравеопазване, образование, пенсия и армия, като дори почнат усилено да се надпреварват, кой от кой да си даряват заплатите на бедните и нуждаещите се. Вярваш ли си?
  • 59 Димов

    11 0 Отговор

    До коментар #49 от "Банкера":

    Публикувано във факти.бг: Рaбoтa ли e нa cлужeбнo прaвитeлcтвo дa пoeмa пoдoбни рeшeния? --------- Не му е работа, но пък е идеално за оправдания, да се оправдават после с него.
  • 60 Димов

    11 4 Отговор

    До коментар #53 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Публикувано във факти.бг: единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. --------- Тука вече се отказвам да коментирам. Психолозите да се оправят с теб.

    Коментиран от #62

  • 61 Честно казано

    4 3 Отговор
    По-изсмукана от пръстите статия не бях чел до сега. Много изсмукани от пръстите статии съм чел, но точна тази бие всички рекорди.
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #60 от "Димов":

    Разбирам те и ти съчувствам брате...Мъ нидей да съ дразниш ...
  • 63 Влад

    12 1 Отговор
    ЕС в този си вид няма да просъществува още дълго! Първо той дискриминира малките народи,поставяйки ги в подчинено положение спрямо големите икономики.COVOD пандемията ясно показа,че всеки сам се спасява и не го интересува положението на останалите. Европа на нациите,а не този покварен вид на бюрократи,който са алчни капиталисти!

    Коментиран от #73

  • 64 Маde in Bg

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тоалетна хартия":

    Ами така е ,защото валутния борд е направен за гаранция,че убавци управляващи няма да допуснат хиперинфлация,а не можем да се отървем от такива управляващи! Така и другите с валутни бордове!
  • 65 Левон е доказан Наглец!!! Чети какво

    1 0 Отговор
    Пише Стиф Ханке за влизането ни в Еврозоната:една Голяма измама, една голяма Лъжа, много Корупция??? Отнася се и за теб Левон, ти си един от тези които, натискаш, България, да се откаже от Валутния борд е Лева!!! Чакате Хиени отново да има Пир за вас!! Референдум!! Няма да ви, се получи Голямата Далавера!!! Референдум!!
  • 66 Ченчев

    1 2 Отговор
    Щом Жан Виденов изпълзя на хоризонта, а Румбича Гечев се потопи и то в предизборно време, по всичко личи че става въпрос пак за пари! Ехааааа, долари-марки, долари-марки, ченч-менч и т.н. Идат пак славни времена-БСП, БСП, БСП..............
  • 67 Черен Петър

    3 0 Отговор
    Кукловодът бил Борисов?!?! Не може толкова прост човек да е кукловод! Има други зад него, които го командват, а банкянският зайчар се прави на многознайко! Диктуват му какво да каже и той като латерна повтаря ли повтаря, и между другото лъже на поразия!
  • 68 Нане

    1 0 Отговор
    тоя и без джокер позна!
  • 69 Whitestar

    3 1 Отговор
    Г-н Ханке се държи доста по момчешки за годините си! Поведението му, за голямо съжаление е на СТАРИК! Г-н, Ханке, позволявате си да споделяте критично мнение по много въпроси без да прилагате обяснение! Не става ясно по какво съдите, че планът за присъединяване към еврото е пуснат посред нощ!? Това е доста сериозно обвинение! Второ не става ясно как Б.Б. е станал кукловод, след като всички знаят, че за това е нужен много по-голям комфорт! ...Та чак да Ви ядоса! Трето, Г-Н ХАНКЕ, позволявате си да се държите доста критично (да не кажа арогантно), така сякаш сте благодетел на нашата Родина! Бих Ви поправил, че напредъка и раста на България ние дължим на трудът, саможертвата и на вековната култура на нашия народ, а не на "младежките" ви прищявки!
  • 70 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пич":

    Какво му е на лева?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 бай Даньо

    0 2 Отговор
    Нямам търпение да се махне лева !
  • 73 ЕС и аз

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Влад":

    Абсолютно точно, аз намирам тази мръсна мафия в Брюксел и Страсбург за диктатура, която живее на гърба на 27 европейски държави и има нахалството да санкционира тези, които бавно но сигурно осъзнават реално за какво става въпрос
  • 74 гост

    1 0 Отговор
    не професоре ти нищо не разбираш, ние имаме тук един супер експерт хампърцумян той каза че всичко е ок и нема никаква измама с еврото