Last news in Fakti

5 Юли, 2021 16:00 8 306 56

Има ли очила за безочието?!

  • николай нанков-
  • ин хаус-
  • мррб-
  • авансови плащания

Раздаването на милиарди на приятелски фирми без конкурс и разрешителни, а дори без чертеж, изобщо не пречи

Има ли очила за безочието?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти всеки ден бившият министър на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков обяснява, че процедурата "Ин Хаус"(на закрити врата) е напълно законна. Следователно провеждането на търгове е губене на време. Раздаването на милиарди на приятелски фирми, без конкурс, разрешителни, дори без чертеж, изобщо не пречи. Сключването на договори с авансово плащане, според него, е средство, чрез което държавата печели милиони!

По този начин се "замразявали" цените. Като пример той дава повишаването на цената на цимента и всички суровини от времето когато е сключен договора и сега. Ако приемем тези думи за истина, това означава, че разликата в цените между деня на подписване и плащане и днес, държавата си е сложила в джоба, ако не милиарди, то поне милиони! Най-лесното обяснение за спирането на работата по магистрала "Хемус" според Нанков е ревизията на договорите от Временното правителство.

Има обаче един факт, който Нанков упорито отказва да види! Фирмите подизпълнителки са спрели работа, защото парите ги няма и хората не получават заплати! И причината е именно измисления от него начин на договаряне. Същата финансова пробойна откри министър Виолета Комитова при свлачищата и язовирите. Наследничката на Николай Нанков не само рови и иска обяснение за раздадените милиони. Тя дори показа "стаи за първа помощ", които приличат повече на гарсониери за компаньонки, отколкото на пунктове за първа помощ.

От министерството на финансите Асен Василев не остана по-назад от нея. Той размаха заповед за уволнение на директора на Държавната финансова инспекция - Георги Начев, но не успя да му я връчи. Начев се е скрил в отпуска по болест. В очакването на неговото завръщане той ще бъде подведен под отговорност, не за стаи за "първа помощ", а за строежа на курортна база с парите на данъкоплатците в курорта Албена и предоставянето ѝ на летовници на пазарни цени. Финансовите инспектори си намерили ново призвание. Отдали се на хотелиерство!

С управници като Нанков и Начев - нищо не се губи! Парите се въртят без значение откъде идват и къде отиват. Благодарение на схемите измислени от тях, всички са "печеливши". Някои - повече, други по-малко. За третите, които са губещи само защото са се родили в България за сега изобщо не става дума. Или както каза Костов - всеки да се оправя!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Томи

    109 5 Отговор
    Белене им е малко!!!
  • 2 ПСР

    112 4 Отговор
    Както и да се нарече-безочие,гьонсуратлък,наглост,все тая.Не,няма очила.За тези типични гербаджийски"качества".11.07.-това е изходът и решението.
  • 3 честен ционист

    3 49 Отговор
    Най-обичам да плюя по темите, и да обиждам ганчовците, щото съм потомък на татарин и слбанка, доведена от Казабланка!

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Доказателства трябват, а не интриги

    13 81 Отговор
    Асен Василев да си разпита любимия приятел, къде е клошаря на който е прехвърлил дългове за милиони от фалиралите му фирми и тогава да търси кусурите на другите! А иначе казано най- големите корумпета, вдигат врява до небето Дръжте крадеца😂😂😂😂
  • 7 !!!?

    6 35 Отговор
    Този си си мисли, че писател означава само да редиш думи и препинателни знаци !!!?
  • 8 Рад

    55 5 Отговор
    Отвратителен живот! Такава простащината и наглост царят навсякъде, че не се учудвам на думите на другия НАГЛЕЦ от близкото минало Костов, всеки да се оправя сам. Всеки се чуди как да прецака другия.
  • 9 Бойко Разбойко

    55 4 Отговор
    Забравих да върна ключа от стаята за секс в Автомагистрали.

    Коментиран от #14

  • 10 На тоя куфар...

    48 4 Отговор
    ...обаждайки се от задната седалка на жипката- на Борисоффф,трябва да се забрани да говори...!!!
  • 11 Българи бъдете ТОЛЕРАНТНИ....

    34 1 Отговор
    Тези добре са се отправили!Аз мисля ,че вече е крайно време да спрем с тази толератност.По добре е да помислим за украсата на всяко българско село и град.За коледните украси на дърветата по площадите на България!!Това е практика от всички бивши и сегашни проспериращи държави.От време на време се правят публични паради на суетата и самозабравата на управляващите.....
  • 12 Сссс

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Честни ционисти няма. Мърш...
  • 13 Ихи ихи

    34 3 Отговор
    Това нее безочие а тъпизъм заучен от даскала МУТРАТА
  • 14 Бойко-гърмян заек...!

    26 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бойко Разбойко":

    Вече имам едно наум,след като Мата-Хари ме снима и тук много внимавах да върна тайно ключа от стаята за секс в Автомагистрали...😤🙄😔!!!
  • 15 Българка

    47 1 Отговор
    Самата процедура "ин хаус" е законна само тогава, когато се прилага ЗАКОННО. За да се приложи фирмата , която получва директно без конкурс поръчката трябва да е държавна или общинска, да има необходимите активи- персонал от специалисти, техника. Освен това самата поръчка трябва да е СПЕШНА И НЕИЗБЕЖНА. Отделно авансовите плащания в такива размери дори, ако са спазени първите две условия , си е чиста кражба на държавни средства. При ин хаус не се допускат подизпълнители-частни фирми брз конкурс. Та кое от тези задължителни правила е изпълнено от бойковата банда- ОПГ?
  • 16 Българка

    40 3 Отговор
    Да се върнат Крумовите закони и Народния съд. Тези наглеци иначе няма да се спрат. И да им се конфискува всичко! На улицата с два ката дрехи! Да видят какво са причинили на хиляди българи!

    Коментиран от #38

  • 17 Нека

    33 3 Отговор
    Изчегъртването да продължи
  • 18 ФЕЙК

    30 1 Отговор
    "Ин хаус" - много правилно го отбелязва Нанков - означава НОСЕТЕ ПАРИТЕ ДИРЕКТНО В КЪЩИ , АЗ ИМАМ ЧЕКМЕДЖЕТА!
  • 19 Мишо

    5 32 Отговор
    Да направят пълна проверка и после да обвиняват Нанков или някой друг за нередности. Тая магистрала 30 години стои на Ябланица. Един тръгна да я прави и сега всички обясняват, че той краде. Те пък са честни, щото по тяхно време няма нищо построено. Аман от наглеци.

    Коментиран от #50

  • 20 пенсионер

    19 2 Отговор
    Защо ли не се изненадваме, човекът е оторизиран да говари по тази тема и ще държаи нивото до 12 юли. Ако го прекъсне някоя мисирка с различен въпрос, ще запецне и ще започне да мига като ощипана госпожица.
  • 21 Мишо

    4 17 Отговор
    И друг път сме гледали тоя филм. Предизборно се говорят едни неща за страшни нарушения, а после ще стане ясно, че не е баш тъй.
  • 22 Пешо

    6 26 Отговор
    Когато Николай Нанков беше министър, работа по АМ "Хемус" кипеше постоянно, а сега не. Явно кабинетът на Радев не го късае, кое би улеснило народа.
  • 23 Н. Милев

    6 24 Отговор
    Към автора, не Ви се е получила статията. Хората знаят какво направи ГЕРБ и Нанков като министър. Комитова започна шизофренично да звучи. Откраднати бяха парите, след това раздадени на фирмите, след това се оказа, че парите ги има, но документи няма…
  • 24 Любо

    6 18 Отговор
    Стига с тия внушения бе, това е същата работа като подслушването. Започнаха с 20 човека, след това станаха 35, 70, 90… Едно име не беше казано, едно. Смениха шефовете на всички служби, защо не казват имената? Стига лъгахте народа!
  • 25 Адвокат

    20 3 Отговор
    Ако не се измете цялата прокуратура след изборите, няма да има виновни осъдени, задържани, ще си гледаме същата безнадеждност още поне пет години. Нов закон за съдебната власт. Прекратете ВСС. Нов главен. Реподбор на всички над районен прокурор. Лустрация. Няма друг път ако искаме оправия!
  • 26 ГОРСКИ

    15 2 Отговор
    Да има очила на безочието, във момента този гербажия ги рекламира !!!!!
  • 27 Кристян

    6 18 Отговор
    Г-жа Комитова каза толкова различни неща, че е трудно да се изясни кое е истина и кое не е. Първо твърдеше, че са откраднати и за това няма да се довърши строежа на "Хемус".След това парите се намериха на сметката на МРРБ и бяха изтеглени кой знае за какво...Това показва работата на служебния кабинет, хаос.
  • 28 Инженер Чеков

    6 14 Отговор
    Така, така! Ще се оправим щом и треторазредни писатели започнаха да разбират от инфраструктура и финансиране на големи проекти! Чеков какво точно някога през живота си е създал, освен да кеси на партийни помощи, първо на БКП, после на СДС, а сега на ИТН?
  • 29 Демократа

    5 21 Отговор
    Тия от щаба на Радев така безочливо лъжат, че на една дума не им вярвам. За мен друго е важно, Борисов даваше точен срок кога ще стигне до нас в Ловеч магистралата. Сега какво ни дава? Някакви безумни обяснения с предизборна цел.
  • 30 Ивелина

    4 16 Отговор
    Г-н Нанков е професионалист , който на чело на МРРБ е помогнал малко или много да се защити държавният интерс и също така е спомогнал за изработването на един от на-големите инфраструктурни проекти в България от 30г. насам. Това е пример, какво е направил като инистър на регионалното развитие и благоустройство.
  • 31 Хейт фест

    9 14 Отговор
    Хора не ви ли писна да ви литкат така елементарно? З,5 млрд. остави Борисов за магистралите, за да е необратим процеса. В момента се разграбват тези пари, отворете си очите, отпушете си ушите! Ние пътуваме по тези пътища, не някакъв пишман експерт дето е сътворил поредния пасквил.
  • 32 Генадий

    3 16 Отговор
    Фактите са, че цените за материали винаги са били проблем за БСП,Виденов и при сегашното правителство. Винаги се твърди, че парите са взети и че ги няма. Но всъщност както видяхме, парите не са откраднати, а са в сметката на МРРБ в БНБ и бяха изтеглени за "разплащане с фирмите"(след като всичко е предплатено). Ето това е пример как се усвояват професионално 500млн. от "безупречните" БСП
  • 33 Симеон

    6 16 Отговор
    Николай Нанков е безупречен професионалист, по негово време бяха разработени най-големите инфраструктурни проекти в България от 30 години насам.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Теодора

    4 13 Отговор
    Погледнете как са се променили цените на материали като арматурата. Цените винаги са били проблем за БСП при Виденов и сега.
  • 36 Лудия Макс

    23 4 Отговор
    Безочието и лъжите на ГЕРБ вече граничат с трагикомедията. Станаха за смях на цяла България.
  • 37 Гичка

    5 19 Отговор
    "Всъщност няма същинска разлика, между двете парвителства"...В едното се строеше магистралата, стремяха се да облагородят Североизточна България и да развият района.... А сега не било приоритет изграждането на магистралата. Вдигането на цените на парното, тока и храните било неизбежно и туко така се намериха тези 500млн. за магистралата, които бяха изтеглени с кой знае, каква цел. Абе лъжци отвсякъде, иначе пак ГЕРБ са виновни.
  • 38 Инженер Чеков

    4 17 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Направо лагери отваряйте и да взривявате църквите по стар комунистически обичай! Безродници! От парите на Черепа и Русия не можете са видите, колко се промени България последните години и колко се направи!

    Коментиран от #52

  • 39 веселяк

    16 3 Отговор
    На тоя Хаясчо, му се свалят цайсите за да не му се строшат и...пляс, пляс по бузките!
  • 40 Георги

    5 18 Отговор
    Няма лошо, явно правителство, в което вътрешният министър си мисли,че е в уестърн, министърът на регионалното развитие си играе на надлъгванка. А да не споменаваме другите, които и те са "цъфнали та вързали". Само не ми се мисли след това, какви ще дойдат. Правителство на чело с един пропаднал шоумен, агент на ДС, партийна секретарка и "демократ". Тогава чак ще оцените, какво са направили ГЕРБ за народа.

    Коментиран от #44

  • 41 Мария

    4 18 Отговор
    Пак ли откриваме топлата вода? Каквото и да се изпише, факт е, че по времето на Нанков магистралата се строеше, а сега се носи вода от 100 кладенеца само и само проектът са се спре. Май има много желаещи да бръкнахте тази кажа и са оближат пръстите, маскирани като новите спасители
  • 42 Теодора

    5 18 Отговор
    И още нещо, Комитова (и не само) каза толкова различни неща, че вече ми е трудно да проследя кое, как и защо. За разкритията на служебното правителство има само едно определени - партенки. Хайде да започнат да се грижат за провеждането на изборите, за което впрочем са наети, и да оставят разследването на всевъзможни злоупотреби на компетентните органи. Вече не знам министри ли са, прокурори ли са, съдии ли са. Това ли е правова държава изобщо?
  • 43 това

    18 2 Отговор
    недомасленото на пръв поглед излезе по-голямо тарикатче от вожда си. Със сигурност го държи с нещо.
  • 44 хихихихихи

    15 2 Отговор

    До коментар #40 от "Георги":

    Вече го оцених! Тъщата реве, че Баце вече не е в политиката! А аз се кефя, че тъщата плаче, и че Баце го нЕма!
  • 45 хаха

    12 2 Отговор
    Каква физиономия!
  • 46 Наглец

    13 2 Отговор
    Фирмата Мони 07, коато "работи" по Хемус е на племенника на Нанков. Коментари мр. Наглост?

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 2013 г. - комунистите

    4 11 Отговор
    спряха строителството на АМ Хемус, 2021 г. - пак комунистите спряха строителството на АМ Хемус! Факт !
  • 49 Marinov

    10 0 Отговор
    “Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!”,
  • 50 Десо

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мишо":

    Щом се възмущаваш,спри да пишеш глупости!
  • 51 Драйфус

    7 0 Отговор
    И този беше министър?Боже,Боже!!!
  • 52 Това което ти бръмчи и вибрира....

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Инженер Чеков":

    От към гърба е време да го спреш!Прекалено емоционално и нереалистично приемаш реалността в България....Ако Грабителската Единна Разбойническа Банда не беше завладяла България,сега с тези пари давани от Европата,трябваше да бъдем поне като Чехия и то при положение ,че имаме и природни богатства,море,планина,ски,минерални извори и още,още много богатства....
  • 53 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Специално този на картинката може успешно да представя за ГЕРБ "Рекламното Лице на Безочието"! В това отношение има напълно завършен вид! Това разбирасе изибщо неможе да е изненада като се има предвид че Бойко Методиев Борисов се обгражда изключително с лица по "собствен образ и подобие"!
  • 54 татунчо

    1 0 Отговор
    тате му опънаха хастара....
  • 55 ЛАПСУС

    0 0 Отговор
    На Нас пък ни направиха мост в Троян,да Ви е яд.!!!!!
  • 56 Тулуп

    1 0 Отговор
    Някой няма ли най-накрая да му напомни на този наглец, че ЛИЧНО той е отговорен за трагедията край Своге, когато загинаха над 20 човека!