6 Юли, 2021 19:00 3 512 20

Канада: разтърсващата история на децата от коренното население

  • канада-
  • коренно население-
  • деца-
  • насилие-
  • индианци-
  • мъчения-
  • интернат

Над 150 000 деца от коренното население в Канада са преминали през интернатите за превъзпитание, където са били подлагани на нечовешки мъчения. Целта на системата: да бъде убит индианецът в тях.

Канада: разтърсващата история на децата от коренното население - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дъстин Рос Фидлър от дете знае тези истории - чувал ги е от дядо си и баба си, от родителите си, от роднини и съседи: историите за откраднатите деца, които никога не се завръщат вкъщи. „Хората от коренното население винаги са го знаели. За разлика от повечето канадци, които го научиха чак когато бяха направени зловещите разкрития", казва Фидлър, който е в ръководството на коренната общност Уотърхен Лейк в централната канадска провинция Саскачеван.

През май на територията на бивш интернат в град Камлупс в провинция Британска Колумбия бяха открити тленните останки на 215 момчета и момичета. Само няколко седмици по-късно нова зловеща находка в Саскачеван: 751 останки от детски тела, отново на територията на интернат. Съвсем наскоро бяха открити още 182 анонимни гроба в южната част на Британска Колумбия.

Нечовешко

В Канада е имало такива интернати в продължение на 150 години. Преди да бъдат затворени през 1996 година, през тях са преминали над 150 000 деца от коренното население. Те са били отнемани от семействата им, след което са били настанявани в пренаселените интернати, управлявани от църквата. Там децата са били подлагани на нечовешки мъчения, като целта на системата е била да бъде убит "индианецът" в детето.

"Изобщо даже не може да се говори за училища", казва проф. Синди Блексток, която се бори за правата на децата и семействата от коренното население. "Това са били затвори, чиято цел е била да асимилират децата." Специална комисия, създадена през 2008 година, стига до извода, че в тези интернати за превъзпитание е бил провеждан истински "културен геноцид". Много от децата изобщо не се завръщат по домовете си - умират от заболявания или при неизяснени обстоятелства, немалко от тях посягат на живота си. Семействата им не научават подробности за техните съдби. А някои и нищо не научват - децата им просто изчезват. Разследващата комисия установява 4120 случая на изчезнали деца от 150 интерната, но както заяви наскоро председателят на комисията Мъри Синклер, случаите са вероятно "много повече от 10 000".

Синклер разказва за оцелели, които свидетелстват за изчезнали деца. Деца, заровени в масови гробове. Момичета, забременели след изнасилване, чиито бебета били отнемани и умъртвявани. Канадското правителство отхвърли призива на комисията за по-подробен анализ на случилото си. С разследванията се ангажират предимно хора от коренното население, на които правителството обеща финансова помощ.

"Не можем да върнем починалите, но можем да разкрием истината за тези несправедливости и никога да не забравяме за тях", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо, обещавайки подкрепа за хората от коренното население. През 2008 правителството вече поиска веднъж извинение за случилото се в системата от интернати. Но Синди Блексток и други представители на коренното население настояват думите да бъдат последвани от дела. "Искаме справедливост. Цветята и молитвите не са достатъчни."

А Католическата църква?

60 процента от въпросните училища са били управлявани от Католическата църква. Папа Франциск все още не е поднесъл извинение, а Католическата църква и до днес не е осигурила достъп до всички документи, свързани с интернатите. През декември е планирана среща на Папата с оцелели и представители на коренното население. Според Синди Блексток тази глава от историята и до днес не е затворена. Защото расизъм се проявява и в системите, заместили интернатите. От преброяването през 2016 година става ясно, че децата от коренното население представляват едва 7,7 процента от всички деца под 15-годишна възраст в Канада, но същевременно от тази група са 52,2 процента от децата, настанени в приемни семейства. От коренното население са и над 30 процента от затворниците в Канада, макар неговите представители да представляват едва 5 процента от населението.

Автор: Мониша Мартинс


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    48 1 Отговор
    Много християнско и демократично. На който не му го побира акъла.
  • 2 mi6osp

    48 1 Отговор
    Гулаг за деца - индианци.
  • 3 123

    48 2 Отговор
    Демокрация и евроатлантически ценности!

    Коментиран от #20

  • 4 Сссс

    51 3 Отговор
    Та значи комунистическия строй е бил най мракобесническия, а?

    Коментиран от #11

  • 5 демократи сър

    42 1 Отговор
    Това за западните гьонсурати и "демократичните" им "ценности"!!! И тия изруди сега ни учат на толерантност и уважение към различния...
  • 6 българин

    26 11 Отговор
    Четете, четете и вижте какво са правили "цивилизовани те". Османската империя ако беше се държала така, щеше да пречупи всеки още на петия ден. Нека не забравим, че ни има и след 500 години с османците.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Рад

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    Хайде сега и ти? През 500 години турско робство сме живяли в рай? На кого пригласяш, на храненика на соросоидите харалана?

    Коментиран от #9

  • 8 въх

    28 2 Отговор
    Евроатлантиците са по-зле и от османците.....
  • 9 Guru

    8 23 Отговор

    До коментар #7 от "Рад":

    Прав е човека. Едва ли са ни задължавали турците да раждаме по десет деца. Ако е било лошо, защо българина е раждал по десет деца??? Защо сега българина ражда по едно едно дете?
  • 10 Зрящ

    24 0 Отговор
    Това чака и българските деца след 30-40 години. Ще бъдем малцинство в Родината си. А псевдо демократите ще управляват и контролират живота на българите. Който забравя историческите факти и ги изопачава , народ който не помни, кои са истинските му приятели е обречен.
  • 11 някой си

    2 14 Отговор

    До коментар #4 от "Сссс":

    Амиии..я се поинтересувай за Културната революция на Мао. Там да видиш кво става..ум да ти зайде. А тия, които са останали живи в Канада поне са станали хора.

    Коментиран от #16

  • 12 Потресена

    28 0 Отговор
    Ужас. Направо е чудовищно. Това са деца, най-невинните. Деца на своята земя. Господ да ги прости. Милите души. Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Галина колева

    26 1 Отговор
    Да почиват в мир милите... Срам за католическата църква!
  • 15 Гост

    7 2 Отговор
    Абе ДВ вече колко пъти я въртите тая статия. Защо не пишете какво се случва сега с милиони деца дето ги ваксинират с тези "ваксини"? А? След сто години ще пишат медиите и вие ще сте в кюпа заедно с виновниците, вършели ваксинни издевателства над милиони, не няколко стотин, а над милиони деца. И вие ще сте виновни заради ваксинната пропаганда дето разпространявате сега. Вижте си собствените мизерии и тогава показвайте мизериите на другите. Платени сорос о идни чираци
  • 16 Вера

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "някой си":

    Прав си, за това в България не останаха хора. През соца тук нашите индианци-циганите ги образовахме, облагородявахме, интегрирахме, за разлика от Канада.
    Голяма грешка, нали?
    Не направихме като Мао, за това сега Китай са първи в Света.
    Не направихме като Канада,или като Скандинавските и някои западни страни(с най-високия стандарт в света), които в близкото минало кастрираха малцинствата в собствените си страни, защото ги смятаха за ненужни и безполезни.
    България, напротив, даде равен шанс на всички в държавата. За това сега сме последната мизерна дупка на кавала и изчезваме. Безвъзвратно. И жалко...
  • 17 В Австралия

    5 0 Отговор
    са взимали децата на аборигените и са ги давали в бели семейства за да ги асимилират (да ги лишат от аборигенско съзнание). Наричат ги "stolen generation" (откраднатото поколение). От около 4 мнл. аборигени при пристигането на белите, сега се наброяват под 400 хиляди.
    Пуснете си на ютюба "Drums" на Johnny Cash. Има един момент - "in five hundred years of fighting, not one indian turned white".
  • 18 В Германия

    3 0 Отговор
    А през втората световна германците, докато са били в Полша, са подбирали полски деца, които наподобявали "немската раса" и са ги откарвали в Германия, сменяйки имена и заличавайки миналото.

    Покрай кусурите ни, българите са един от най-толерантните народи в света. Затова беше пълна пародия, когато във футбола Англия (точно Англия!) ни обвини в расизъм. Е, сега те коленичат по терените и в щатите.
    Също е пародия, че турците били "жертви" заради смяната на имената. В същия момент влизаха с предимство във ВУЗ-вете, а обществените тоалетни бяха съобразени с техните обичаи. (Даже някакъв чешки "творец" беше изобразил България като сбор от такива тоалетни).
  • 19 Ленин

    1 0 Отговор
    Ами така е, индианецът в тях бил убит, ама пришьол индиецът и афганецът. Те са готЯни.
  • 20 разума

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Когато и както и е изгодно. Колкото до църквата аз премахнах длъжността попове и вече директно говоря с Тангра. Така направи и хан Аспарух като уби главния духовен жрец по време на лов /както е показано във филма/ и каза че няма да назначава нов тъй като той ще говори лично с Тангра.