Last news in Fakti

9 Юли, 2021 14:45 12 311 35

Aдв. Екимджиев пред ФАКТИ: Ще се стигне дотам обществото да не признава актовете на Прокуратурата заради ината на Гешев

  • адв. екимджиев-
  • михаил екимджиев-
  • съдебна система-
  • правосъдие-
  • главен прокурор

"Гешев и хората като него делегитимират самата държавна власт и силата на държавната принуда", смята адв. Екимджиев

Aдв. Екимджиев пред ФАКТИ: Ще се стигне дотам обществото да не признава актовете на Прокуратурата заради ината на Гешев - 1
Адв. Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Необходима е дълбинна реформа в цялата система на правоохранителните органи. Несъмнено ядро в тази реформа трябва да бъдат статутът на главния прокурор, статутът на Висшия съдебен съвет, отговорността на магистратите, разширяването на съдебния контрол върху актовете на Прокуратурата“.

Това каза пред ФАКТИ адв. Михаил Екимджиев. Преди деня за размисъл, разговаряме с адв. Екимджиев както за реформите, които следващото Народно събрание би следвало да проведе, така и за конкретните позитивни последици от тези промени.

„За да се случи, каквото и да е било в съдебната система, на първо място е необходимо обикновено парламентарно мнозинство, което да може да променя законите. Трябва да има един политически консенсус между партиите в бъдещето 46-то Народно събрание, за да се формира обикновено мнозинство от 121 депутата и да бъде приета каквато и да законодателна промяна. Засега, поне на думи, се очертава консенсус между „Демократична България“, „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“, а в някои аспекти – и от БСП.

На законодателно ниво промените могат да се случат сравнително бързо. Според мен това може да стане буквално за няколко седмици след формирането на новия парламент, като се има предвид, че законопроекти в тази насока бяха внесени в предходното 45-то НС, но заради липса на време не можаха да бъдат обсъдени в детайли и да бъдат изчистени. Законодателната техника е нещо изключително важно и аз съм съгласен, че не биваше толкова важни закони да бъдат приемани „на юруш“, в цялото това бързане, припряност и бламиране на 45-тото НС главно от страна на ГЕРБ. Добре е, че тези законопроекти останаха за следващото 46-то НС.

Темите със закриването на специализираните съдилища и прокуратури, закриването и трансформирането на КПКОНПИ, променянето на правомощията на главния прокурор - някои от тези промени могат да бъдат извършени със закони“, коментира адв. Екимджиев.

„С промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт могат да бъдат преформулирани тези правомощия на главния прокурор, с които той може да дава задължителни указания на подчинените му прокурори, свързани с воденето на конкретни дела. С една добра законодателна техника, ако тези промени са разумни и балансирани, дори без бърза конституционна промяна, главният прокурор може да бъде превърнат в един обикновен административен координатор, вместо да бъде всемогъща фигура, която може да дава задължителни указания за задържане на всекиго, за образуване на дело срещу всекиго, за прекратяване на досъдебно производство срещу всекиго. Главният прокурор може да бъде частично вразумен. Неговият статус, който сега наподобява статуса на някои монарси от ранното Средновековие, може да придобие известна европеидност с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт“, обясни адв. Екимджиев.

„Пак с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, без да се пипа Конституцията, могат да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури. Там обаче трябва много внимателно да се помисли какво се случва с висящите дела, за да не се стигне до прекомерно забавяне при връщането им в обичайните съдилища, да не се стигне до започването им отначало. В някои случаи това би могло да доведе до погасяване по давност на наказателната отговорност“, посочи той.

„Пак със законодателни промени може да бъде закрита и преучредена КПКОНПИ, така че първо, да бъде елиминиран г-н Цацаров, което е изключително важно за хигиенизирането на съдебната система и политическия живот в България, и второ, да има ясно разграничени функции в бъдещите две комисии, които, надявам се, ще бъдат учредени след закриването на КПКОНПИ. Едната би следвало да се занимава изключително с предотвратяване и преустановяване на конфликт на интереси, а другата – да бъде ангажирана с отнемането на престъпно придобито имущество. Умишлено подчертавам престъпно придобито, защото в момента КПКОНПИ е комисия, която претендира, че отнема незаконно придобито имущество, но често пъти действа не като държавна институция, а като башибозук и отнема не само незаконно придобитото имущество, а всяко имущество с недоказан произход.

Трябва да бъде прекратена тази порочна практика комисията да изисква от всеки гражданин да доказва произхода на всеки лев и всяка стотинка – понякога 20-30 години назад в контекста на 90-те години и галопиращата инфлация, на икономически преход, на въвеждане на валутен борд, на деноминация на лева и т.н. Изключително трудно е да бъдат проследени трансформациите на валута и имущество за един толкова дълъг период, бих казал – често пъти невъзможно дори, особено след като самата държава не е задължавала гражданите да пазят документи за придобиване на парични средства или друг вид имущество повече от 5 години. Затова е належащо хуманизиране и европеизиране на този Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“, смята още той.

На въпроса защо тези законови промени е нужно да се случат и какво ще доведат след себе си, адв. Екимджиев отговори: „На първо място, ситуацията с недосегаемостта, с липсата на публичен и институционален контрол на главния прокурор, е нетърпима за една правова държава. Виждаме в случаи, в които се изнасят данни за престъпление – историята с кюлчетата, с Мата Хари, „Осемте джуджета“, историята на Ивайла Бакалова, в която са замесени високопоставени прокурори, приближени до Гешев, как той отказва да разследва. Гешев няма право за избор - по Конституция той е длъжен да разследва, независимо от своите политически или лични симпатии или антипатии, независимо от своите разбирания за справедливост, разделение на властите и т.н.

Виждаме как, ако не бъдат извършени тези промени, един абсолютно непригоден човек като него може да нанесе изключително тежки репутационни щети на държавността, на понятието за законност. Ние сме на крачка от това дори истинските престъпници, които има за какво да бъдат съдени, да започнат да заявяват в съдебната зала, че не признават авторитета – разбиран като държавната власт, на този прокурор или тази Прокуратура. С действията си главният прокурор делегитимира не само себе си, не само фигурата на главния прокурор, а цялата Прокуратура и самата държава. Ще се стигне дотам заради ината на Гешев, обществото да не признава актовете на Прокуратурата, с които тя се опитва да ангажира наказателна отговорност дори на закоравели рецидивисти. Когато се вижда как се действа срещу невинни хора, как се крадат бизнеси, всеки престъпник може да каже: „Това е удар срещу мен. Тази Прокуратура, тази институция, тази държава, която е представлявана от такива прокурори, няма моралното право да ме съди, защото няма логика в това престъпници да съдят престъпници“.

„Моралният императив, че държавата трябва да е почтена, че трябва да спазва законите, е подкопан по безобразен начин от сегашния главен прокурор. Затова аз твърдя, че е непоносимо за една правова държава да търпи такава мина, заложена в основите на държавността. За съжаление Гешев не е единствен - такива хора има и във Висшия съдебен съвет, но понеже са безлики и анонимни, вредите, нанесени от тях, не добиват такава публичност. Гешев и хората като него делегитимират самата държавна власт и силата на държавната принуда. Самата концепция, че само държавата може да упражнява монопола на силата от името на суверена спрямо лошите, е базирана на аксиомата, че държавата е добра, че тя действа в името на доброто, на законността, на справедливостта. А ние ежедневно сме затрупвани от примери и доказателства, че Гешев е бандит, обвързан с бандити, че служи на бандити, а не на закона и на държавата.

Тези мерки, тези промени са спешни и животоспасяващи за съхраняване на базисната ценностна ориентация на хората кое е добро, кое е лошо, кое е справедливо, кое не е, кое е законно, кое не е. Етичният фундамент на обществото е застрашен, когато не знаеш дали когато някой намята прокурорска тога, тя олицетворява държавността, авторитета на институциите или е покривало, прикриващо бандитизъм и даващо имунитет срещу тях. Държавата не може да наказва едни престъпници, а други не – само защото "другите" отвреме-навреме намятат прокурорски или съдийски тоги“, категоричен беше адв. Екимджиев.

След като говорихме за промените, до които може да се стигне чрез промени в НПК и Закона за съдебната власт – тоест чрез обикновено мнозинство, разговорът премина към промените, които могат да се извършат, ако се формира конституционно мнозинство. „Конституционното мнозинство може да промени Конституцията така, че да се стигне до съвършено различна уредба на статута на главния прокурор, на състава на Висшия съдебен съвет, защо не и на мястото на Прокуратурата и нещо много важно, което за момента много малко се говори – увеличаване правомощията на Конституционния съд. В една толкова разбъркана държава - ценностно и политически, е необходимо да има един конституционен коректив, който да може да се произнася не само по конституционосъобразността на закони, но и на административни актове и действия на представителите на различни власти.

Само връщането към Конституцията може да компенсира тежките поражения върху държавността, нанесени от Бойко Борисов, от главния прокурор и от неговото лоби от безлични марионетки във Висшия съдебен съвет. Конституционният съд, чрез повече правомощия, чрез повече публичност на неговите актове, чрез повече говорене за Конституцията, за върховенството на закона и за принципите на правото може да възстанови тези ценностни ориентири“, обясни адв. Екимджиев.

Като друга промяна, която би могла да се случи с промени в Конституцията, адв. Екимджиев посочи въвеждането на отговорност на магистратите „макар и само за случаите на зла умисъл или груба професионална небрежност“. „Вече има ясно становище на европейско ниво, че такъв тип лимитирана отговорност за казусите с умишлени действия, прикрити под формата на съдебни актове или груба професионална небрежност, може да се носи. Тя може да бъде и имуществена, и дисциплинарна, и административна“, посочи той.

„Не може да се случват такива безобразия като тези флагрантни откази от последните дни и седмици за вписване на новите ръководства на държавни дружества и болници, които могат да нанесат огромни, непоправими щети и на бюджета, и на държавното управление и никой да не отговаря за това просто защото е наметнал черна тога, а действа като бандит“, категоричен беше адв. Екимджиев.

За да бъдат направени съответните промени обаче, са необходими определен брой гласове – 121 за промяна за закон и гласовете на 3/4 от депутатите за промяна на Конституцията, тоест 180 гласа. Конституцията обаче казва, че ако промяната получи 2/3 от всички гласове – 160 гласа, предложението се поставя за ново разглеждане и вече може да бъде прието със 160 гласа. За гласуването на каквото и да е било обаче, решаващо е разпределението на мандатите в 46-тото Народно събрание, което разпределяне се случва именно с парламентарен вот, какъвто ни предстои на 11 юли.

В този смисъл, на въпроса какво смята за тезата на анархистите, че ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят, адв. Екимджиев отговори:

„Уважавам някои анархистични теории, но ще отговоря с друго клише – че демокрацията не е съвършена система, но за съжаление нищо по-добро от нея не е измислено. Затова трябва да се опитаме по демократичен път чрез парламентарни избори да променим това състояние, което е нетърпимо“.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    43 3 Отговор
    Имам забрана да публикувам коментари...Успех на всички свободолюбиви и борещи за ПРАВАТА СИ ХОРА
  • 2 Дфрд

    51 9 Отговор
    Главния прокурор да не стане главния подсъдим в мегадело срещу корупцията по магнитски???

    Коментиран от #19

  • 3 Jacques Yves Moineau

    47 8 Отговор
    Браво Екемджиев! Само се пази че мафията не спи.
  • 4 Българка

    43 7 Отговор
    Caмo връщaнeтo към Кoнcтитуциятa мoжe дa кoмпeнcирa тeзи тeжки пoрaжeния върху държaвнocттa, нaнeceни прeди вcичкo oт глaвния прoкурoр и нeгoвoтo лoби oт бeзлични мaриoнeтки във Виcшия cъдeбeн cъвeт "
    Много добра, обективна статия! Без отстраняването на Гешев, Цацаров и присъдружията им, без премахване на безотчетния всевластен главен прокурор, без закриване на извънредното правосъдие, няма да има върховенство на закона.
    Точно преди 1 година започна протестът на гражданското общество с искане оставките на Борисов и Гешев! Нека довечера всеки, който може да се присъедини на площада, за да се отбележи годишнината от тези протести!
    Никога повече ГЕРБ- ДПС на власт!
    Гешев е позор! Оставка и затвор!
  • 5 Тонев

    14 3 Отговор
    ББР наливала пари в „нашите“ медии. Министерства и общини също им пълнили гушите, за да си осигуряват комфорт
  • 6 Аз Негодника

    11 11 Отговор
    КОСТОВ И НЕГОВИТЕ МАРИОНЕТКИ...АХМЕД ДОГАН ЗА КОСТОВ...ТОЙ Е ДИКТАТОР...БАНАНОВАТА РЕПУБЛИКА НА САЩ...
  • 7 кои

    16 4 Отговор
    Само с конституция промяна няма да има. Трябва да се промени из основи цялата държава, т. е. да има нова конституция, на практика нова държавна власт. Да не забравяме кои писаха тази конституция през 1991г. ?
  • 8 Бамбука

    8 10 Отговор
    да благодарим на САЩ и останалите ни партньори в ЕС и НАТО за ВЪЗМОЖНОСТТА ДА си върнем държавата на българския народ ! Бог да пази България !
  • 9 КРОКОДИЛА

    1 8 Отговор
    АЗ ТОВА СМЕ НИЕ МНОГО НАБРОЙ - ЩЕ ПРОВАЛИМ ИЗБОРИТЕ .........................................................
    ..............................................НЕ МОЖЕ БАНДА ПАЛЯЧОВЦИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ - НАШЕПО МНЕНИЕ И ДА НИ ПОДЦЕНЯВАТ .............................
  • 10 Ташо

    6 15 Отговор
    Червените каскети, колкото и да се напъват ,пак ще поемат пожарникарския шланг.Ами вие в пъти сте по крадливи и алчни от Боко.Той може и да краде но и създава нещо,пък вие само крадете и след вас потоп.Заплата 5 и пенсия 2 долара.И всички "благини" в последствие.

    Коментиран от #16

  • 11 АМОН

    18 0 Отговор
    В ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА КАТО НАШАТА В КОЯТО "Факта е нищо. Коментарът е всичко" СЕ РАЖДА И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЖДА БЕЗЗАКОНИЕ.

    Нямате на на представа с какви словоблудста са облечени ПРОКУРОРСКИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ и СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ, които така опаковат фактите, че от тях нищо не се вижда.

    ЗА ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВАЛЕН ИМУНИТЕТА НА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ.
    Задължително е съществуването на СЪДЕБЕН орган, който да СЕ ПРОИЗНАСЯ ПО ПОВДИГНАТИ СРЕЩУ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ОБВИНЕНИЯ, които трябва да носят отговорност съставомерна на тази на всеки един провинил се държавен служител.
  • 12 Живко

    3 3 Отговор
    Може ли хора да ми помогнат да живея добре ? Не е ли редно да живея добре, а не зле ?
  • 13 Аз българинът

    11 2 Отговор
    Много добра статия. Поддържам адв.Екимджиев и в тезата му за увеличаване на правомощията на КС, както и магистратите (съдиите) да започнат да носят най-накрая някаква (може да е ограничена) отговорност защото от 33 г са абсолютно безотговорни. Успех!
  • 14 Емил

    4 13 Отговор
    Това адвокат да призовава към анархия, говори само за юридическата му грамотност! Защо липсата на професионална реализация винаги избива в политически коментари?! Не бяха самозвани лекари, адвокати (чет нямат), застаряли спортисти, некадърни артисти и скулптори...
  • 15 Прокурор

    11 1 Отговор
    Прокурорите от всички нива сладко спят и даже хъркат.
    Приличат си по едно - районните са подвластни на местните феодали, а окръжните и по-нагоре, в т.ч. и в специализираните звена са подвластни на политически кръгове и вариации от лобита, на които местните феодали са подопечни.
    Жалко е и е гнусно.
    С действията си и с умишлените си бездействия прокуратурат обезличава не само държавността, а и философията на т.нар. демокрация.
    Заради техният непукизъм, гражданите започнаха да се саморазправят по между си.
    И това, че абсолютно неефективно пилеят държавен ресурс е най-малката вреда, която нанасят.
    Иначе казано прокуратурата е един голяяяяааам длъжник на нашето общество.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Изродите

    8 4 Отговор
    Борисов, Цацаров, Гешев - в затвора!

    Коментиран от #26

  • 19 ФАКТ Е

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дфрд":

    "Кaктo пиca "Пoлитикo", тeзи cкaндaли caмo прoдължaвaт дa рaзпaлвaт гнeвa, чe във влacттa ce e цeмeнтирaл eдин eлит, държaл ce кaтo прecтъпнa бaндa и пуcнaл пипaлaтa cи нaвcякъдe кaтo oктoпoд, a вcичкo тoвa c пoмoщтa нa cлужбитe, мeдиитe и прaвocъдиeтo".
    "Рeдaкциoннa мрeжa" - Германия

    Коментиран от #27

  • 20 Друга тема

    4 3 Отговор
    Ако искате да се запознаете с някой човек, не се вслушвайте в хорски думи, а на себе си и отидете да се запознаете с него !
  • 21 Цанков

    5 4 Отговор
    Никакъв парламент за пишман-патриотите. Лъжците, обрали протестния вот срещу ГРОБ тогава станаха първа патерица на Бою. Никога повече!!!
  • 22 Бивш гербаджия

    5 4 Отговор
    Яко са се окупали калинките и големите крадци и трудно ще се изкорени тази мафия. Такива има от всичките времена на нашата "демокрация".
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    4 4 Отговор
    МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ И АКТОВЕ СРЕЩУ ПРОКУРОРИ ......
    ....... СТИГА ДА ВИ СТИСКА КАТО НА ХАЙДУТИТЕ И НА ПАРТИЗАНИТЕ :))
    .................
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тиквата доган шиши гешев на сапун

    7 4 Отговор
    Иначе нема оправия
  • 26 Го4о

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Изродите":

    А изроди като Божков и Цветан Василев "да ги изберем единия Премиер, а другия Президент и те да променят съдебната система подобна на путиновата, а? Ще настъпи такъв живот!!!!
  • 27 Го4о

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "ФАКТ Е":

    А "Политико" защо ме публикува факта, че в Барцелона са прекратили разследването за връзка на Бойко Борисов с къщата с миската!!!!
  • 28 4INGIZ

    2 3 Отговор
    Ами как да не го харесвам тоя страхотен адвокат Екимджиев,страхотен е!!!
    Ако не се омаломощи ГРОБ-аджиската съдебна система...няма да се отървем от от кардците гроб-аджийски
    А каскета...тоя трябва да се ЗАЛИЧИ!!
  • 29 Грую

    2 2 Отговор
    Засега, поне на думи, се очертава консенсус между „Демократична България“, „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“, а в някои аспекти – и от БСП.##################
    #########################Верно ли бе,червен каскет ми даваш тези мутри за пример?Аре у лево.
  • 30 КОКО

    6 1 Отговор
    АДВОКАТ ЕКИМДЖИЕВ-АДВОКАТА НА МУТРИТЕ И МАФИЯТА,ЩЕ МУ СЕ ГЕШЕВ ДА МАХНЕ,АМА ЯДЕЦ,ТОЛКОВА Е ПРОСТ ТОЗИ НЕСПОЛУЧИЛ АДВОКАТ,С ГЕШЕВ ЩЕ СЕ МЕРИ,АЙ САКЪН!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 РАДЕВИСТИТЕ

    2 1 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ ИНСИНУАЦИИ, ТЪПИЗМИ...СКЪПИ ТОВА НИКОГА НЕМОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ..НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА СЕ ------- НА РАДЕВ..ДЕВИДЕНТИ НЯМА ,РАЗДАДЕНИ СА ВЕЧЕ..ДЕЛИГИТИМИРАТ ДЪРЖАВАТА ТАКИВА ГЪ---ЛИЗЦИ НА РАДЕВ,КАТО ТЕБЕ...А ТЯ ДЪРЖАВАТА ОТДАВНА Е ДЕЛИГИТИМИРАНА ОТ САМИЯ НЕГО..САМО ЮМРУКА МУ БЕШЕ ДОСТАТЪЧЕН,ПРЕВРАТАДЖИЯ,КОНСТИТУЦИЯ ЗАКОНИ ЗА НЕГО НЕ ВАЖАТ..А ТИ СИ ТРЪГНАЛ АКЪЛ НА РЪСИШ..МИШОК..КОЛКО ДРЕБНИ ДУШИЦИ СТЕ,МАНИПУЛАЦИИТЕ ВИ ВЕЧЕ НЕ ВЪРВЯТ.
  • 33 Генчо

    1 1 Отговор
    Изборите показаха че 24% са гласували за ГЕРБ, тук само анонимници с 5% подкрепа се напъват да коментират, 1 година протести—пълни глупости имаше два три дни повече хора другите бяха я дъждовни я бирени
  • 34 5887

    0 0 Отговор
    АДВОКАТИТЕ, като цяло, са отрицание на основната цел на Правото - СПРАВЕДЛИВОСТТА. Те търсят и намират защита на ВСЯКА ТЕЗА. Не трябва те да дават насоки за реформи в съдебна система - те имат силни професионални изкривявания!
  • 35 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Какъв адв. Си ти бе иди...т мръ...н