Last news in Fakti

9 Юли, 2021 16:29 6 844 118

Защо изостанахме толкова много и как ще ги стигнем румънците - Мартин Димитров за ФАКТИ

  • мартин димитров-
  • доходи-
  • изоставане-
  • румъния-
  • българия

"Изоставането дойде, защото в България реформите зациклиха", категоричен бе икономистът, който е кандидат за народен представител от "Демократична България"

Защо изостанахме толкова много и как ще ги стигнем румънците - Мартин Димитров за ФАКТИ - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди всички избори в България се говори за това, че доходите в страната са ниски и че изоставаме сериозно от абсолютно всички държави в Европейския съюз. Малцина обаче са тези, които посочват точните причини това да е така, а още по-малко са тези, които с политическите си действия се борят това да се промени. Икономистът Мартин Димитров е от изключенията и в двата случая.

От ФАКТИ днес разговаряхме с него как стана така, че румънците, а и не само те, толкова много ни изпревариха в икономическо отношение, и как българите можем да ги догоним във времето.

Мартин Димитров е кандидат за народен представител от гражданската квота на "Демократична България" в 24 МИР София, като преференцията му е 104.

Ето какво каза той пред медията ни:

"Въпросът за драматичното ни икономическо изоставане е много важен. Когато влизахме в Европейския съюз искахме да бъдем разделени от Румъния, защото тя ни забавяше. Беше по-назад и във възприемането на европейското право, и икономически беше след България. Сега нетният годишен доход на един работещ в Румъния е с около 33% по-висок от този в България. Между двама е същото. Това показва сериозно изоставане, а изоставането ни спрямо централноевропейските и балтийските страни е още по-голямо - то е близо двойно. Близо два пъти по-назад са доходите в България спрямо тези страни. Изоставането дойде, защото в България реформите зациклиха. Последната голяма успешна вълна на реформи беше около първите мигове на членството ни в Европейския съюз и преди него. След това реформите зациклиха, не се направиха важните неща, започвайки от реформата в правосъдието. У нас започна системен тормоз над малкия бизнес, което спира развитието. Тоест в България се толерират избрани големи компании, приятели на властта, а се тормози малкият бизнес, което като комбинация има много лоши последствия за развитието. Също така се толерират монополи и картели и не се взимат мерки за защита на конкуренцията, което също спира развитието", отговори Мартин Димитров.

"Друго много важно нещо е, че заради общата среда, случаи като "Осемте джуджета", за това, че не се защитават правата на собственост, имаме проблеми да привличаме инвеститори в България. Особено след санкциите по закона "Магнитски", ако бързо не бъдат предприети мерки, аз не виждам кой инвеститор ще дойде в тази среда. Ако бързо бъдат възприети мерки за решаване на тези въпроси и се покаже, че има воля за важните дълбоки реформи, а аз видях някои положителни неща в действията на служебния кабинет, който незабавно реагира по закона "Магнитски" и ограничи действията на държавата с тези свързани компании, това може да бъде преодоляно. България може да достигне Румъния първо, а след това и централноевропейските, и балтийски страни, но това минава през тези дълбоки реформи. Напълно е възможно - въпросът е дали ще стигнем до такова мнозинство. Между другото, сега за първи път от много години има шанс да има едно силно мнозинство на промяната", смята икономистът, кандидат за народен представител.

Попитахме г-н Димитров - какво друго трябва да се реформира, освен правосъдната система в Родината ни, а той отговори така:

"Ще ги подредя така: правосъдна реформа, въвеждане на истинско електронно правителство, на трето място силни регулатори, които едновременно да защитават потребителите, но и да предприемат мерки в защита на конкуренцията срещу картели и монополи. В този контекст много хора питат защо поскъпват цените. Те поскъпват първо заради международни фактори, на които ние не можем да влияем, но също така и заради наличието на картели и монополи в редица сектори. Например в сектора на горивата не бяха предприети необходимите мерки за това да има по-добър достъп до данъчно-акцизните складове - нещо което с Петър Славов и други колеги много години го обясняваме и настояваме за него. Това влиза в графата силни регулатори, които да защитават потребителите и да защитават и конкуренцията. На следващо място бих споменал обръщане на парадигмата - а именно, че държавата трябва да защитава малкия бизнес на първо място, а не да се сдружава с монополистите и картелите срещу малките фирми. Често в България определени, близки до властта големи монополисти използват държавата, за да си разчистят терена от малкия бизнес. Това трябва да престане категорично. Държавата трябва да защитава малкия бизнес, а не да го тормози. Това е една много фундаментална, дълбока реформа, която трябва да бъде направена. Следващото много важно нещо е достъпът до обществени поръчки, пълна електронизация и равен достъп, за да не се оказва, че само фирми близки до властта печелят, което е ужасна практика. Всички проблеми, които изброих, те пречат на развитието и растежа".

Логично бе да попитаме Мартин Димитров какви ще бъдат първите му законодателни инициативи като народен представител в 46-тото Народно събрание, които се отнасят именно до реформи, помагащи за това догонване.

Част от въпросните инициативи ще са вече започнати от Димитров и колегите му в 45-тото Народно събрание.

Ето какво заяви той:

"В миналия парламент внесохме един много важен закон за намаляване на лихвата за забавено плащане. Това касае всички хора, които закъснеят със своите плащания за парно, ток, вода. Касае също редица плащания към държавата. В България лихвата за забавено плащане е на практика наказателна и е най-високата в Европейския съюз. Размерът ѝ е ОЛП (б.р. основен лихвен процент) +10% за гражданите и за бизнеса. Предложихме драстичното ѝ намаляване до ОЛП 4% за гражданите и ОЛП 8% за фирмите, защото за фирмите има европейска директива, която посочва минималното ниво. Това би довело до едно средно ниво за Европейския съюз. Така няма да бъде наказателно, няма да бъде затормозяващо, няма зорлем да фалират хората. Това е една много важна мярка, особено в кризисна ситуация, в която много хора закъсняват с плащанията си. Така те няма да бъдат докарвани до фалит, а ще има едно по-справедливо решение.

С колегите внесохме още законопроект за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС, който пак ще внесем. Тук моля да не се греши, тъй като доброволната регистрация е друг режим, всеки може да се регистрира доброволно по ДДС, когато желае. Говорим за прага за задължителна регистрация. Предложихме той да бъде увеличен на 166 хиляди лева, каквато европейска директива също има. Това ще помогне отново на малките и средни фирми да имат по-добра среда и да работят в по-благоприятни условия.

На трето място с колегите Петър Славов и Георги Ганев планираме да внесем необлагаем минимум за данък общ доход. Тоест запазва се ставката от 10%, но се предлага необлагаем минимум. Това има за цел да направи плоския данък по-социален, да бъде още по-приемлив за хората, така че тези с ниски доходи да имат един необлагаем минимум от 500 лева. Това, първо, е инструмент за намаляване на данъците, второ е инструмент точно най-уязвимите групи да получат данъчни стимули и да разберат, че третирането към тях е по-благоприятно и съответно да има стимули за полагане на допълнителен труд от тези хора, виждайки, че средата за тях се подобрява".

Това са едни от първите мерки, които трябва да се направят. Има и нещо четвърто, много важно - да се запушат пробойните в бюджета. Виждате през in house поръчки какво се случва - близо 9 млрд. лева... Това е огромна неефективност. Ние трябва да запушим пробойните в бюджета, за да има пари за нормалните неща".

Напоследък отново става актуална темата за приемането на еврото в България, а вероятно и в бъдеще време ще си говорим много за нашето приемане в еврозоната. Разглеждайки тази тема, попитахме Мартин Димитров ще спомогне ли приемането ни в еврозоната за евентуалното икономическо догонване на партньорите ни от Европейския съюз, като той отговори по следния начин:

"Първо, 2024 година приемете като най-ранната възможна дата. Тя трудно би могла да се случи. Беше по-коректно да се каже на хората, че България може да бъде приета в еврозоната между 2024 и 2030 година. Така беше по-коректно да се каже примерно, защото не се лъжете - ако не бъдат направени необходимите дълбоки реформи, за които говорихме, включително борбата с корупцията, това с членството в еврозоната е много сложен въпрос.

На следващо място, благодарение на това, че България има валутен борд, влизането в еврозоната ще бъде с много по-малко сътресения. Ако се види примера на Естония, това е точно така. Хората не трябва да се притесняват.

И да, влизането в еврозоната ще има и благоприятно влияние върху икономическия растеж.

Имайте предвид, че перспективата е по-далечна и самото участие в чакалнята на еврозоната, която се нарича ERM II, също има благоприятно влияние върху икономиката. Неслучайно Дания е избрала повече от 20 години да стои в същата тази чакалня, защото тя също има благоприятния ефекти - като достъп до финансиране, подобряване на кредитния рейтинг в резултат на това и т.н.

Така че, първо трябва хората да са наясно, че това няма да стане утре, твърде е вероятно да не стане и 2024 година. Ще имаме достатъчно време да се подготвим.

Второто важно нещо е, че, за да влезем в еврозоната, ние трябва да направим ключовите дълбоки реформи. А и между другото, няма никакви причини да бързаме да влизаме в еврозоната. Дали ще стане 2024, 2026 или 2028 година, няма голямо значение. Няма смисъл от бързане".


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мутри вън

    78 13 Отговор
    Изостанахме заради крадливи некадърници , които управляваха държавата. Бойко срама нямаш ли??!

    Коментиран от #67, #112

  • 2 Пламен

    49 49 Отговор
    Изостанахме защото за разлика от Румъния тук има руска пета колона и данък русия.

    Коментиран от #13, #23, #27, #32, #72, #100

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ти да видиш

    32 30 Отговор
    Щом и тоя започна акъл да дава!? РЕФОРМИТЕ ЗАЦИКЛИХА - вярно ли бре, не може да бъде!? Товарете портокалите в бурета - щял бил да има законодателни инициативи!? Да взима една мотика и да се връща на село, може и с лопата! Най ги мразя тия мижитурки - непрекъснато се правят на света вода ненапита. Къде беше до сега, Мартинчо мамин?

    Коментиран от #103

  • 5 БълГаранция Франция е Галант

    23 10 Отговор
    В Румъния са 20-25 млн хора и имат хора за всичко

    Коментиран от #78

  • 6 ай де бе

    30 24 Отговор
    Защото, русофобията в днешно време се възнаграждава. Ние не сме толкова тъпи като румънците, та да ставаме пушечно месо за американските интереси, както мамалигите през ВСВ за германците
  • 7 Бомбето

    19 6 Отговор
    Да , Мартинчо е голям сладур и набелязал добри дела. Преференциално за него.
  • 8 ПЕНКО

    12 17 Отговор
    ТОЗИ СЕ Е ПРЕРАБОТИЛ УМСТВЕННО В ПОЛЗА НА " Да е ба Бъл " / ДБ/ ---НО В ПОЛЗА НА КОГО И НА КОИ СИЛИ ОТ ЗАПААААД !?!?
  • 9 Ив Костов

    24 4 Отговор
    "Мартине колко пъти да ти казвам че не остана железо за резане и затова изостанахме " из записките по българските подскачания .
  • 10 Заимов Димитров

    10 3 Отговор
    Генерал и Другар
    За разлика от Цар и Генерал
  • 11 Правилно Мартине!!! Как ще ги стигнеме

    29 5 Отговор
    Румънците?? Водян ни с Няколко обиколки вече!! Имали са късмет да се Роди Кьовеши в Румъния!! А при нас Вранеску!!
  • 12 Сестра Галева

    15 24 Отговор
    Ми отиваите в Румъния като толкова много ви харесва какво чакате границата е отворена
  • 13 отличник

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    си ! Да има и шеста американска зидария нея що пропускаш ....
  • 14 ДЖОТО

    19 14 Отговор
    ИЗОСТАНАХМЕ,ЗАРАДИ ТАКИВА,КАТО ТЕБ И С.Д.С!ОТ ТАМ ЗАПОЧНА ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И НАКРАЯ ТОЗИ ИЗПЕЧЕН КОМУНИСТ-БМБ,Я ДОВЪРШИ ОКОНЧАТЕЛНО И ЗАТОВА ГЕРБ Я ВКЛЮЧИ В СХЕМАТА!
  • 15 Пенсионер

    11 19 Отговор
    Гласувайте смело и масово за промяната с №23 за ДБ
  • 16 пешо

    15 15 Отговор
    заради такива като теб, мавтинчо, затова изостанахне.
    хайде, да не ги стигаме във всяко отношение, ако може! цялата им държавица е на прицел, заради слугинската им политика към кравария. и ти си готов да продадеш територийката, но мерсим!

    Коментиран от #21

  • 17 Друга тема

    2 6 Отговор
    Защо никой не иска да живея добре и никой не иска да ми помогни да живея?
  • 18 Йо Несбьо

    13 5 Отговор
    Липсващите реформи са само част от проблема. Трябва активна реклама на страната навсякъде в чужбина. Редно е да привличаме инвеститори дори с предложения за смесени предприятия. Можем да предложим и изграждане на необходимите инфраструктурни решения за лесен достъп до Западна Европа. Смесено предприятие с няколко автомобилни производителя например за производство или асемблиране на евтини модели, но със законова поправка, че държава и общини няма право да купува други машини и предварително договаряне автомобилите предимно да се изнасят. Представете си покана към няколко китаеца да асемблират в България електромобили. Дори не е нужно да е голяма фирма. Въпросът е това да става тук и да се развиват технологиите. Отварят се работни места, плащат се заплати. Аз все си мисля, че при цена от €5000 за достъпен електромобил, у нас ще се избият, но не това е важното, а достъпът до технологии и инвестиционната активност.

    Коментиран от #25

  • 19 Наблюдател

    16 6 Отговор
    Господин Димитров изтъква като една от големите причини за изоставането на България липсата на реформа в съдебната система. Така е ние в България си нямаме Кьовеши. Господин Димитров нито дума не каза за това че 90 на сто от работещите българи се осигуряват на минималната или близка до нея заплата. Получават нещо допълнително под масата. Не знам дали има друга държава в която тази практика да е така широко разпространен а. Работещият не може да не се съгласи на този начин на заплащане защото В противен случай ще остане без работа. Самият аз 12 години работих по този начин и сега съм с мизерна пенсия. Мизерна в истинския смисъл на думата.
    Всичко останало което казва господин Димитров са много Много общи приказки, които не биха допринесли с нищо за по-доброто развитие на страната
  • 20 Българка

    14 14 Отговор
    Довечера на площада да се отбележи 1 година от гражданското общество!
    На 11.07. всички масово да гласуваме за промяна, а не подмяна!
    Мутри вън от властта, НС, държавната хранилка и вътре в затворите!
    Подкрепете ДБ-23, ИСМВ- 8, ИТН- 22

    Коментиран от #28

  • 21 истината

    13 12 Отговор

    До коментар #16 от "пешо":

    Заради простата Тиква дето ни управлява 10 години, затова изостанахме, да се накрадат хубаво, да бавят важните за страната закони.

    Коментиран от #104

  • 22 JEB

    8 2 Отговор
    господа и дами..време е всеки един от вас да реши защо
    се мотка по планетата земя..победата е близо аз съм се бил за нея 20-30 години..сега е на една ръка разстояние..искам в държавата равни правила за всички..ред и закон това е..20 години сражение стигнахме дотук
  • 23 бай гЪ

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Както казваше Алф в едноименния сериал
    Адски си прав че си прав
  • 24 JEB

    9 2 Отговор
    България е малка държава и може да се управлява много добре защото всеки познава всеки..зависи от вас това да се случи
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 25 Господине

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Йо Несбьо":

    Това което си написал е вярно но ако ни управлява корумпирано правителство няма как да се получи.
  • 26 ГЕРБ

    10 5 Отговор
    Тоя па откъде се пръкна .Мръсен предател
  • 27 Буха ха

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Най високият данък е данък чекмедже.

    Коментиран от #118

  • 28 Опасявам се

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Че към тези за които призоваваш да се гласува ще се присламчи и ДПС и постепенно всичко ще се опошли

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    9 1 Отговор
    Старите мутри са ИСМВ и се пишат за нови и протестъри те са само за кокала в България над 500 000 са на минимална майката му е увеличението до 500÷600евро или поне да се осигуряват на толкова знаем защо ето и пари за пенсионерите ама всички мълчите за кои интереси работите за нашите едва ли

    Коментиран от #35

  • 30 JEB

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Опасявам се":

    на дпс много ще им помогне да слушат химна в 8 в училище
    и после да ходят всичките в армията..честно казано не виждам минуси
    панаира свърши ако искат и те да са добре ще работят с нас
  • 31 JEB

    3 3 Отговор
    дайте да си направим футболен отбор
    българи..помаци..турци..турски цигани..румънски цигани..нашата земя е такава
    и се казва България
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Реалист

    1 0 Отговор
    Ако искате да се запознаете с някой, не се вслушвайте в хорски думи, а на себе си и отидете да сезапознаете с него !
  • 34 Стоян Хлебаров

    5 3 Отговор
    Мартине,Мартине-и ти омекна като сюнгер! Преди говорихме,че всичко това,което изброи,като намерения не може да стане,докато навсякъде има ръководна роля на ченгетата-тоест,докато не се извърши дълбока Лустрация! И винаги,когато има шанс демократичните сили да дойдат на власт,Лустрацията отива в най долното чекмедже! А преди това,се съгласявате,даже я записвате мимоходом в някакви документи ,а след изборите,пак я забравяте! Нарочно ли е това,или си мислите,че други неща са по важни! Според мен,причината е,че в полудемократичните партии,има инфилтрирани много агенти,които успяват да изкривят пътя на реформите! И сега всички бягат от темата-само едни Методи Андреев и още няколко лидери,я споменават ,без да я посочват като близка цел! И не осъзнавате,че при преодоляването на капаните на старата власт,ще зациклят някои реформи,а хората ще ви критикуват,че това се дължи на ненаправената Лустрация!
  • 35 ИСТИНАТА

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    "Кaктo пиca "Пoлитикo", тeзи cкaндaли caмo прoдължaвaт дa рaзпaлвaт гнeвa, чe във влacттa ce e цeмeнтирaл eдин eлит, държaл ce кaтo прecтъпнa бaндa и пуcнaл пипaлaтa cи нaвcякъдe кaтo oктoпoд, a вcичкo тoвa c пoмoщтa нa cлужбитe, мeдиитe и прaвocъдиeтo".
    "Рeдaкциoннa мрeжa" - Германия
  • 36 JEB

    10 2 Отговор
    руснаците имат интерес ние да сме зле и тука да има хаос
    съжелявам че русофилите не го разбирате туй им е във военната доктрина на тях..те просто воюват за всеки окоп
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Centurion

    15 5 Отговор
    Мартинчоооооо, Румъния нямаше леквидационни съвети,те не предадоха завидите зя скраб,нямаха такава Бандитска приватизация.Твоят гуро Лилавия Костов продаде активи за 28 милиарда а в бюджета постъпиха 2.5 милиарда.Хирата си запазиха средствата за производство,и ги обновиха.Превлякоха чужди инвестиции,и не на последно място натикаха някой друг министър и президент в затвора,даже и вездесъщият Ливио Драгня и него опандизиха.А вие затворихте блоковете на АЕЦ и Костов подписа престъпният договор с Контур Глобал.За тези неща не трябва да бъдете съдени а разчекнати между два коня.

    Коментиран от #44

  • 39 По сериозно

    5 5 Отговор
    Какво зацикляне, бре МаЛтинчо?
    Та комунистът Борисов дори не се опита да проведе поне една реформа!
    А здравеопазването направо е ужасяващо!
    С все още само една единствена държавна социалистическа НЗОК, нали?

    Коментиран от #40

  • 40 JEB

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "По сериозно":

    в България да освободиш здравната система си е рисковано занимание защото най-многото пари идват от държавата
    на практика невъзможно не знам кой е прокрамирал че ще имаме частна здравна система ама това няма как да стане

    Коментиран от #45, #48

  • 41 Тони

    5 6 Отговор
    Никакъв парламент за пишман-патриотите. Лъжците, обрали протестния вот срещу ГРОБ тогава станаха първа патерица на Бою. Никога повече!!!
  • 42 този пън

    6 6 Отговор
    Е нещо като съргей станишев, на който първия му работен ден беше министър-председател. И този икономист нищо не е работил, да не говорим да е създал някаква стопанска дейност. Изоставаме защото такива хравтутници ни управляват. Ако имаха малко акъл в главата, щяха да настояват поне в Козлодуй да има нови блокове, а те искат да купуваме ток от турция. Как да са конкурентни нашите фирми?
  • 43 JEB

    3 2 Отговор
    направо се радвах че имат човек назначен от малцинствата в спешен център варна..просто трябва там да има човек който говори на техният език..особено с ковид и всичките линейки
  • 44 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #38 от "Centurion":

    Румънците разстреляха комунистическият диктатор Чаушеску!
    А на нас премиер ни е комунистът Борисов, охраната на комунистическият диктатор Живков!
    При това комунистът Борисов е с милиционерско образование за маркучодържател, нали?
    С български пари комунистът Борисов построи транзитен газопровод на руската газ за Сърбия, нали?
    Е, как тогава да ги стигнем румънците?
  • 45 съгласен

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "JEB":

    Както частните болници гледат само да цоцат от скъпите пътеки, така и частните ЗОК щ гледат само да клатят хората. Като има продадохме толкова много държавни монополи нищо хубаво не дойде. Няма и с частните ЗОК да стане.
  • 46 JEB

    3 1 Отговор
    факт е че можем да работим заедно и много добре
    пари в момента има пари за всичко
    просто трябва управление
    до 2 години всичко може да е под контрол

    Коментиран от #49

  • 47 Алексей Сергеев

    8 4 Отговор
    Мартине, започнахме изоставане от Румъния главно за твоя учител и ментор Иван Костов. С бързата и престъпна касова приватизация тои разпродаде активи на България на реална цена 36 милиарда, само за 3 милиарда долара. Попитай го, ЗАЩО ПРОДАДЕ НЕФТОХИМ НА РУСИЯ? ЗАЩО СКЛЮЧИ ДОГОВОРИТЕ ЗА МАРИЦА-ИЗТОК НА ЗАГУБА?
    Много е лесно да замазваш и обвиняваш други

    Коментиран от #50

  • 48 По сериозно

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "JEB":

    Защо бре, дрът комуняго!
    В Германия са над 20 ЗОК, нали?
    В целия демократичен капиталистически свят може, нали?
    Във всички бивши соц.държави, които са в ЕС може, нали?
    Е, защо в България да не може?
    Нали и ние сме в ЕС?

    Коментиран от #51

  • 49 А СТИГА ДЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "JEB":

    Да работим заедно?
    С кого заедно?
    С бандити?
    "Кaктo пиca "Пoлитикo", тeзи cкaндaли caмo прoдължaвaт дa рaзпaлвaт гнeвa, чe във влacттa ce e цeмeнтирaл eдин eлит, държaл ce кaтo прecтъпнa бaндa и пуcнaл пипaлaтa cи нaвcякъдe кaтo oктoпoд, a вcичкo тoвa c пoмoщтa нa cлужбитe, мeдиитe и прaвocъдиeтo".
    "Рeдaкциoннa мрeжa" - Германия
  • 50 Как защо

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Алексей Сергеев":

    Защото на Костов жена му беше комунистическа партийна секретарка, нали?
    А за изпълнителен директор на Нефтохим, руският Лукойл назначиха Васил Златев от Правец! Роднина на комуниста Живков и кум на комуниста Борисов!
    Ето , за това!
    Просто е, нали?
  • 51 JEB

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "По сериозно":

    ей сега ще ти обясня защо не може
    защото поне 80 процента от парите идват от българската държава
    и тя трябва да осъществява качествен и морален контрол
    когато хората почнат да се осигуряват в частни фондове тогава правете каквото си искате за сега сме много далече от това ниво
  • 52 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Румънците като заплати бяха преди нас още от 2000 година поне , всеки с малко интерес към икономическа статистика го знае само бай Мартин изглежда не и пропелва баналните глупости с който и без друго е пълно в главите на българското простолюдие. И още Ганчо няма как да настигне румънците защото бяга в грешна посока. Докато румънците продадоха на дураците в Европа и света тяхната разправа с паднали политици като борба с корупцията ( заради което мангауката Кьовещи направи световна кариера) то ние скачаме като маимуняци и се бием в гърдите че сме най корумпираните в позната вселена и ни подминаха важни инвестиции и от там и заплатите изостанаха ОЩЕ. А оня ден изследване показва че 21% от румънците давали подкуп в болница и 19% от българите .... Мда ще настигнем румънците бай Мартине!
  • 53 Високоволтов

    1 0 Отговор
    Загрижени хора, бати Ваньо добре ги е подготвял в час по политикономика
  • 54 JEB

    1 0 Отговор
    така нека бъдем реалисти
    качественото здравеопазване в 21 век е скъпо..но биологията на хората е същата..развитите страни развиват социална здравна система това прави разликата между тях и неразвитите..всеки гражданин на страната трябва да получава навременна и качествена здравна услуга
    ако е богат и има избор нека да има избор
    за мен решението е следното
    солиден анализ на най-модерната фармацевтика
    достъп до модерни машини за диагностика
    и силна система за първа помощ
  • 55 JEB

    1 0 Отговор
    нищо не повдига повече морала на хората от навременно дошла помощ
    според мене трябва да се инвестира в млади доктори тия хора да бъдат обвързани в срочни договори..медицинските ни университети да рекрутират хора с нужните качества..факт е че в момента може би имаме текучество след време стандарта ще се изравни..ние трябва да мислим за напред..
  • 56 гост

    3 0 Отговор
    Празен дърдорко е Мартин Димитров
  • 57 СусБе

    3 1 Отговор
    - Кажете кой повече знае?! Глупака или мъдреца?... Естествено че глупака защото мъдрия се съмнява във всичко и го проверява тройно! Хубаво е да си глупак защото многото мъдрост носи и много мъка! Не обичай парите - те ще те излъжат! Не обичай жените - и те лъжат! От всички вина най опияняващото е свободата! Сутрин ставай рано и помни че залеза идва когато най-малко го очакваш! Пожелавам Ви дълъг живот и нека смъртта Ви дойде навреме!

    Максим Горки - от филма "Таборът отива към небето"!

    Коментиран от #60

  • 58 JEB

    2 1 Отговор
    пример
    във всички махали в България трябва да имат дежурен фелдшер
    туй са зони с растящо население постоянно там стават инциденти
    и постоянно има ангажирани линейки..ако местните знаят че си имат обучен персонал на място ще викат първо него да подържа комуникацията и така ще е по лесно за лекарите по-нататък..туй ще са хора техни ще си имат доверие..стига с тая анархия и непукизъм
    всеки българин е важен

    Коментиран от #61, #63

  • 59 JEB

    2 0 Отговор
    на вас не ви се занимава и казвате:-НЕ МОЖЕ
    аз пък ви казвам че трябва и може
  • 60 Бегай комунде

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "СусБе":

    Цитираш комуниста алкохолик Горки?
    Чието позорно име все още носи 36-то СОУ в София?
    Комунистите Борисов и Фандъкова
    отказаха да възстановят старото име на училището!
    На героят от Добруджа ген. Иван Колев!
    Чийто български орли изклаха руснаци и румънци!
    Вероломно нахлули в свещената земя на Ботев и Левски!
  • 61 ФАКТ Е

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "JEB":

    Комунистът Борисов и кремълските патрЕоте си намериха удобно оправдание за безобразията си с циганите!
    Защо като отидат в ЕС българските цигани са работливи и не крадат?
    Много просто!
    Защото за мъгла на матриала комунистът Гешев се занимава с кокошкарите, а не с бандитската шайка на Борисов и Пеевски!
    Според Гешев, за кокошка няма прошка, за милион няма закон!

    Коментиран от #64

  • 62 историята

    2 1 Отговор
    руснаците са имали бастион максим горки в цитаделата на севастопол и германците земали че го праснали с един снаряд 2 тона и взривили и погреба под него
    навсякъде е имало втасали руснаци и германци след 7 месеца битка

    Коментиран от #65

  • 63 Явно е

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "JEB":

    Явно си комунист, нали?
    На комунистите и на националсоциалистите е присъща ксенофобията!
  • 64 JEB

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "ФАКТ Е":

    аз ще ти кажа защо
    определени политически елементи имат интерес определени групи в българското общество да не уважават субекта на българската държава и да се чувстват отритнати за да имат собствен електорат и смисъл на съществуване..аз казвам да им го отнемем и да унифицираме цялата държава до български граждани и правата им

    Коментиран от #70

  • 65 И накрая

    5 0 Отговор

    До коментар #62 от "историята":

    И накрая на историята, демократичните и цивилизовани германци благоденстват, а варварите руснаци все още клечат в миризливите комуналки с турски клекала!
    И реват западът да им отмени санкциите!
    Ами руснаците нали са много велики?
    Да се научат да работят, а не само да дрънкат оръжие!
  • 66 JEB

    2 0 Отговор
    разни политически партии експлоатират определени ниши
    малцинства
    пенсионери
    олигарси
    те нямат интерес всичките да сме доволни и добре нали така
    защото автоматично си губят електората
    за мен е вредно да създаваш огромна маса от хора насочени антисистемно и да се правиш че ги няма
    викам вземете че се интегрирайте най-после достатъчно пари получавате
  • 67 краси

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "мутри вън":

    Изостанахме,защото преобладаващото мнозинство гласува за комунистите от ГЕРБ и БСП!

    Коментиран от #76

  • 68 Гръч

    6 0 Отговор
    Живял съм с румънци в Кипър и ви казвам,че за разлика от нас румънците са по-сплотени и ако някой терикатее,краде и мами го набелязват и яде голям пердах.Ние българите сме прекалено толерантни и жалостиви лесно се палим но бързо гаснем
  • 69 JEB

    2 0 Отговор
    хуу айде стига локуми аз не съм доктор
    знам какво е да си 24 часа на работа
    покажете добра воля да си решим проблемите взаимно ваш
    сънародник

    Коментиран от #71

  • 70 ФАКТ Е

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "JEB":

    От комунисти акъл не ща!

    "Не приемам критики от човек,
    от когото не бих взела съвет!"
    /Маргарет Тачър/

    Коментиран от #74

  • 71 Българин

    9 2 Отговор

    До коментар #69 от "JEB":

    Комунистите не са ми сънародници!
    Те са руски диверсанти!
  • 72 Честито

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Последствията на "НЕРУШИМАТА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКА ДРУЖБА "
  • 73 аманоттролове

    4 2 Отговор
    веднага си личи московската закваска на онези платени разносители на злоба и омраза - ама същите тия мижитурки гласуваха за тези няколко мандата подред по партийна поръчка, поради липса на достойнство и съвест. и въпреки всичко, днес е ясно като бял ден кой направи българите много по-богати от времената с мандати на партията на криминалните милионери. затова аз пак ще подкрепя онези, които правят българите по-богати, а не крадльовците, подскачащи по свирката на кремълските организирани групировки.
  • 74 JEB

    2 3 Отговор

    До коментар #70 от "ФАКТ Е":

    едва ли тачър е отхвърляла мнението на някой разумен британец или индиец
    още повече е добре да знаеш че аз съм по-десен от колкото ти някога едва ли ще бъдеш

    Коментиран от #79, #85

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Заблуждаваш се

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "краси":

    Преобладаващото мнозинство не гласуваше за комунистите от ГЕРБ и БСП!
    Истината е, че Борисов фалшифицираше изборите с "мъртви души" и с "коригирани протоколи".
    Но при машинното гласуване това е невъзможно!
    На 11 юли сам ще се убедиш в това!
  • 77 Доко

    4 1 Отговор
    НЯМА ДА ги стигнем румънците. А защо се стигна до там, защото политическата класа или поне по голямата част от нея КРАДЕ публичен , частен а днес вече и европейски РЕСУРС с цел лично облагодетелстване. Така, че Димитров има няколко стъпки за поправка и те са: Незабавно приемане на закон за лустрация!2. Комисията за незаконно придобито имущество и др. да отнема придобитото. 3. ВРЪЩАНЕ на ЗАКОНА ЛУЧНИКОВ", който отне правото за връщане на имотите на хората през 1991г. Големи тарикати еййййй не се наядоха за 30г. УПРАВЛЕНИЕ!

    Коментиран от #81

  • 78 Качо цигането

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "БълГаранция Франция е Галант":

    в Румъния има политици в затвора , а в Българя -- нанай
  • 79 ФАКТ Е

    2 3 Отговор

    До коментар #74 от "JEB":

    Ами прочети поне автобиографията на Желязната лейди!
    Комунисте JEB,
    явно ФАКТ Е!
    Между мене и тебе има два вагона книги!
    Безсмислено е да обяснявам на комунистически трол, нали?

    Коментиран от #87

  • 80 asd

    5 1 Отговор
    Много е елементарно. Защото сте боклуци.
    Да се сравни "студентски град" с румънския аналог и готово.

    "реформи" били виновни ама друг път.
    Ганьо гледа каквото може да открадне и друго не го интересува.

    Коментиран от #83, #90

  • 81 Брейй

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "Доко":

    Пак го извъртя по комунистически!
    Всички са виновни, само комунистът Борисов и шайката му са ангели!
    Имаше някакъв комунистически филм "Черните ангели".
    Възхваляващ терористите убили "фашиста" ген. Луков!
    Малко преди това, ген. Луков е получил поздравителен адрес от главният равин за приносът му за спасението на българските евреи от депортация.
    В запазеното и съхранявано в Националната библиотека „Кирил и Методий“ тефтерче на генерал Луков, където той си е отбелязвал личните празници на свои приятели, за да не пропусне да ги поздрави, има имена на евреи. Например, виждаме името на професор Йосиф Фаденхехт (евреин), с когото са близки приятели.

    Как този безспорен факт би могъл да се отнесе към един „чудовищен антисемит“? Очевидно няма как.
  • 82 Мишо бирата

    4 2 Отговор
    мене умишлено ме отрепа Бойко
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Комунист от

    2 1 Отговор
    СДС: Защото Румъния се развива, а това тука е на задна скорост поради факта, че 90-те унищожиха всичко и всякакви инвестиции и емигранти/бежанци, отбягват Територията.
  • 85 ФАКТ Е

    3 3 Отговор

    До коментар #74 от "JEB":

    Десен си, колкото е десен комунистът Борисов, нали?

    Защо ме блокирате и ми триете някои от коментарите?
    Които не съдържат никакви цинизми, а само ФАКТИ и констатации за руско-българската комунистическа мафия в България?
  • 86 СДС са

    1 1 Отговор
    деца на номенклатурата:
    Щото корупцията в Румъния е в "нормални" размери.
  • 87 JEB

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "ФАКТ Е":

    бре доста смел излезе тя/той
    ти как мислиш освен наблюдения мой собствени дали не съм и почел доста ??
    имаме вкъщи една книга дето струваше 50 лева 2000 година колко мислиш че струва сега
    и аз после купих целият шекспир на пияна глава за 40

    Коментиран от #92

  • 88 Аналитик плюс

    2 0 Отговор
    Сетила се Мара да се "побара"............
  • 89 ГЕРБ са

    2 2 Отговор
    кланът Живков:
    Защото румънците теглиха куршума на Чаушеско и още през 90-те години и са решили да приключат с комунизьма...
  • 90 Хаха хаха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #80 от "asd":

    Ако имаш предвид комунистът Ганю Борисов, които краде и си пълни спалнята с евраци, не всички българи са ганювци, като него, нали?
  • 91 JEB

    1 2 Отговор
    както са казали едни умни хора преди тачър
    ..много е важна картинката и чувството което поражда
    и вашата картинка сестра ми/брат ми е много сгрешена
    тачър може би е забравила да ви каже но те уличните бандити в англия са ги бесели до 18 век..такива като вас така че едва ли щеше да ви покани на чай

    Коментиран от #93, #94

  • 92 ФАКТ Е

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "JEB":

    Те май не само книги, но нищо не четеш!
    Написвам ти:
    С комунистически тролове е безсмислено да се занимавам!

    Коментиран от #95

  • 93 ФАКТ Е

    4 2 Отговор

    До коментар #91 от "JEB":

    "Социалистите и комунистите са най-безсрамните хора на света. След като създадоха толкова много проблеми,
    те се опитват да прехвърлят върху нас вината за трудностите, възникващи при решаването на същите тези проблеми. Трябва да изтъкваме, че неприятните преживявания, които съпътстват реформите, са грешки на старата система, а не на новата. Но ние не трябва да се отказваме да се изправяме срещу някои от проблемите, които твърде често съпътстват икономическите реформи - най-вече корупцията в държавния апарат и беззаконието."
    /Маргарет Тачър/

    Коментиран от #97

  • 94 Слави

    1 3 Отговор

    До коментар #91 от "JEB":

    Чегърт чегърт...Чегърт чегърт...Чегърт чегърт...
  • 95 JEB

    0 3 Отговор

    До коментар #92 от "ФАКТ Е":

    какво мога да кажа за политическите си възгледи ??
    есе
    около десети клас бях седесар в стил " който не скача е червен"
    беше конфликт на поколенията живял съм с баба ми и дядо ми които дълги години гласуваха автоматично за БКП/БСП
    1999 влязох в армията и малко пораснах..взех да обръщам повече внимание на държавният флаг не на партийният..след време туй настроение ми мина като разбрах НДСВ БСП И ДПС за какво се борят
    после дойде ГЕРБ
    НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ В ПОПУЛИСТИ и знаех че рано или късно ще свърши зле
    ДОЙДЕ 2013 година годината в която БСП възпряха българският народ да промени съдбата си
    после дойде 2014 годината в която меглена кунева превърна реформата в мръсна дума
    после дойде следващото правителство на герб чиято единствена задача беше да занулят колкото се може повече пари преди да спрат да съществуват
    и СЕГА ОТНОВО Е 1997 и КОЙТО НЕ СКАЧА е ЧЕРВЕН
    много ми харесва че президента прояви отговорност за съдбата на нацията и някой ден той ще има паметник
    а вие ще лежите по затворите където ви е мястото
  • 96 JEB

    0 3 Отговор
    финала е добър нали така
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 А може ли да

    2 1 Отговор
    Спрете да крадете от народа ! Няма каца без дъно !
  • 99 Дмитрий

    3 1 Отговор
    Много точен коментар.Освен това ключовите министерства са под контрола на кгб/гру.
  • 100 Дмитрий

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Много точен коментар.Освен това ключовите министерства са под контрола на кгб/гру.
  • 101 Българина

    3 2 Отговор
    изостанахме след 2007, когато влязохме в скапания ЕС!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ти да видиш":

    Искам да кажа на тези,които пращат Г-н Мартин Димитров да си ходи на село,че той е кореняк Софиянец.

    Коментиран от #110

  • 104 пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "истината":

    това момше, мавтинчо - то е върл лобист! от хора, занимаващи се с тия проблеми съм чувал, че има връзка с бизнеса с биокомпонентите за горивата. и че лично е лобирал за промени в законодателството, които са в тяхна полза.
    тоест, момшето вече е било веднъж продажно, макар и преди десетина години. кой ще гарантира, че няма да се повтори? аз съм последният.
    това е.
  • 105 Nostradamus

    4 3 Отговор
    Защо изостанахме толкова много и как ще ги стигнем румънците!
    Защото ни управляваше повече от 10 год. един Престъпник, Крадец и Убиец - боса на Групировката ГЕРБ Мутрата борисоФФФ!
  • 106 Гришата

    2 3 Отговор
    България ще дръпне ако се отстрани веднъж и то завинаги частната партия на боко -герб или ГРОБ за България,да се отстранят големи феодали в бетонираната партия ДПС и о чудо ,България не само ще спринтира а ще догони и ще изпревари доста Европейски държави
  • 107 ганев

    3 0 Отговор
    Ами много просто бе мартинчо МНОГО КРАДЯХТЕ БЕ ЧИЧОВОТО И СЕГА ИСАТЕ О Щ Е О Щ Е нали ти знаеш колко ти стига 1 2
  • 108 достойнство

    4 0 Отговор
    АКО ВСИЧКИ ПРЕДИ ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА Б-Я/ГЕРБ / БЯХА УВЕЛИЧАВАЛИ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ В ПЪТИ/ОТ 50млрд. на 120млрд./ И ЗАПЛАТИТЕ В ПЪТИ ОТДАВНА ДА СМЕ ГИ СТИГНАЛИ СРЕДН.ЕВРОПЕЕЦ.АКО МЕНТОРА НА ДБ ИВАН КОСТОВ НЕ БЕШЕ КРАЛ ТОЛКОВА И НЕ БЕШЕ ПОДАРИЛ ВСИЧКИ АКТИВИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА ТОВА ЩЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ.НЕ ЗНАМ НА КОЙ ДА ВЯРВАМ-ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ СЕГАШНОТО ПРЕСТЪПНО ПРАВИТЕЛСТВО СПРЯ ПАРИТЕ НА СОФИЯ ЗАЩОТО СТАНДАРТА В СОФИЯ БИЛ НАД СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИЯ.КОГАТО ГОВОРИШ САМО ЛЪЖИ ВИНАГИ ИЗПАДАШ В ПРОТИВОРЕЧИЯ.
  • 109 Ташо

    4 0 Отговор
    Изостанахме, защото такива мекерета като теб в България, бол.
  • 110 1235

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "Гост":

    Кореняк от Каспичан.
  • 111 Мноого

    0 2 Отговор
    добър политик, икономист-корифей и скромна личност!
  • 112 Изостанахме

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мутри вън":

    заради такива, като Мартинчо. Аман от тъпанари и джендъри.
  • 113 Аз Негодника

    4 0 Отговор
    ДЕ ДА ЗНАЕМЕ...ДАЛИ НЕ Е ЗАЩОТО НАПРАВИХМЕ КРАДЛИВА ПРИВАТИЗАЦИЯ...УНИЩОЖИХМЕ ЗЕМЕДЕЛИЕТО... ДОГОВИРИТЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ...КОНЦЕСИЯТА НА ЛЕТИЩЕТО...ДОГОВОРА С ЛУКОЙЛ...И ОЩЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ДАЛАВЕРИ НА ИВАН КОСТОВ...ГРОБО КОПАЧАТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА...
  • 114 1234

    2 0 Отговор
    Касиер-счетоводител : изостана Бг, защото по времето на Костов се изнасяха чували с пари, при ндсв продължи, при герб също. Ето, затова. Вие си го знаете. Някои комунисти от дс, доносници, кагебисти преминаха в СДС, станаха Директори и се започна с увилнениятаназначаване на прокуристи, техни любовници. Зажадняли за любовни млади ласки. Борда на директорите и се източваха пари на съкратени служители, но минало свършено, било, сега е важно за подрастващите, но е по окей. Напоследък ги няма надрусаните наркоманчета, явно с бира я замениха, алоизмамите също, но далаверите скоро няма как, от бедняка всичко изкупуват за без пари, късмет имали бейовете. Така ще върви. От 20 г са многоимотни софиянци. На народа 30 пенсии, 500 заплати. Коментари излишни. И връзките изчезнаха. Умре
  • 115 Истината

    0 0 Отговор
    1999 директора път направи, бкп реститутката, но си скъса бкп книжката и премина в СДС. Бялата злата знае, може да потвърди в герб, и замина за Турция, казано от мацето до него прокурист. Изгониха го. Почна бизнес и ревал като малко дете по предпруятието приватизирано, и умре на 60 и след него рака Юл. Г и тя от рак умря на 60, парите не можаха да си ядат, откраднатото. Било хубаво, но от ТЖ фирми, същито е и с бацето, антикомуниста но си иска Народното събрание, зашото се иска ум за бизнесмен или както казваха ни учили преди 20 г, на прост човек не трябва да има пари, защито Той не знае, какво да прави с тях и така Дирейтора дошъл от Гърция, Тракия, с канили я, от богат род, не успя в бизнеса и Фалира, умря. Бог да ги прости.
  • 116 разума

    1 0 Отговор
    Заради СДС. Нали виждате как са се продали само за да са във властта. Сега всички са срещу ГЕРБ-СДС.
  • 117 ДОКО

    0 0 Отговор
    НЕ Е НУЖНО НИКОГО ДА СТИГАМЕ..ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЩЕ ИСКАТ ДА СА КАТО НАС..ЩЕ ВИДИТЕ..
  • 118 Ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Буха ха":

    Муха ха ха