Last news in Fakti

10 Юли, 2021 13:00 4 902 46

Възход на талибаните – защо САЩ „изоставиха“ правителството на Афганистан

  • афганистан-
  • талибани

В няколко северни региона афганистанските сили или се предадоха, или отстъпиха

Възход на талибаните – защо САЩ „изоставиха“ правителството на Афганистан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светкавичните успехи, постигнати от талибаните през последните два месеца трябва да притесняват както правителството на Афганистан, така и регионалните сили, които са инвестирали в дългосрочна стабилност в страната. Талибаните започнаха последната си офанзива на 1 май, деня, в който останалите американски войски започнаха да се изтеглят, съгласно плана на президента Джо Байдън, отбелязват в редакцията на изданието The Hindu.

Изтеглянето на САЩ от страната е завършено на 90 процента, а талибаните поеха контрола над 195 от 407-те области на Афганистан и се борят за още 129. При това те постигат победи в северните провинции Бадахшан и Тахар, които устояха на техните нападения през 90-те години на миналия век.

В няколко северни региона афганистанските сили или се предадоха, или отстъпиха. Ако северът, дом на афганистански политически магнати и солидни лидери, бъде изгубен, рискът от пълен крах на правителството в Кабул се увеличава значително. Правителството продължава да контролира повечето провинциални столици и големи градове, но те на практика са обкръжени от талибаните. Като се има предвид темпото на настъплението им, талибаните вероятно ще започнат офанзива срещу населените центрове веднага щом чуждестранните войски напуснат напълно страната.

Все още не е ясна стратегията на талибаните. Техният политически офис, базиран в Доха, който започна мирни преговори с афганистански правителствени служители през септември 2020 г., продължава да поддържа тезата, че са ангажирани с диалога. На бойните полета на Афганистан обаче талибаните продължават безмилостна кампания за завземане на още територия. Част от проблема е пълното отхвърляне на лидерството и отговорността от страна на САЩ, които нахлуха в Афганистан преди 20 години.

Когато започваха преките преговори между Вашингтони талибаните, САЩ се фокусираха не върху намирането на начин за мирно разрешаване на кризата, за която са отчасти виновни, а върху прекратяването на войната. Следователно, вместо да притиснат талибаните да направят отстъпки, САЩ сключиха договор с тях, като напълно игнорираха опасенията на Кабул. Сега талибаните получиха много повече власт в страната и дори ако мирният процес продължи след изтеглянето на американските войски, то те ще преговарят от позицията на силния. Това обаче не трябва да пречи на Кабул и регионалните сили - Китай, Русия, Иран, Пакистан и Индия - да търсят политическо споразумение.

Ако талибаните превземат властта в страната със сила, както през 1996 г., тя няма да обслужват ничии интереси. А ако Кабул падне с кръвопролития, властта им няма да има международна легитимност. Опитът на Афганистан от миналото показа, че еднопартийните системи - комунистическият режим, муджахидините или талибаните - не са в състояние да стабилизират страната или да се задържат дълго време на власт. Сега, когато чуждестранните войски напускат Афганистан, воюващите трябва да се съсредоточат върху разрешаването и изграждането на стабилни структури на властта. В противен случай Афганистан ще се озове в нов цикъл на насилие.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами защото обраха "мака"

    54 4 Отговор
    и сами си казаха "стига" и сами си биха камшика оттам..
  • 2 Бат Бойко дъртия комунист

    54 5 Отговор
    Ще ида в Афганистан да въведа,, Ред в хаоса,,
  • 3 е кво

    26 8 Отговор
    да разрешат химическо оръжие само срещу талибани и готово
  • 4 Абдул от Кабул

    22 1 Отговор
    За да набутат България у Шенген.
  • 5 Ленко Петканин

    8 50 Отговор
    На американците им омръзна да правят услуга на ватенките и прехвърлят горещият картоф на Русия.Афганистан не е Ирак,не е Сирия.Там няма нефт.

    Коментиран от #7, #18

  • 6 Сух

    42 1 Отговор
    За да създадат война в задния двор на Русия. Да източват парите на федерацията индиректно
  • 7 Америкосите правят услуги

    39 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ленко Петканин":

    на Русия,колкото гнусното ви СДС направи на България.Марш оттука!
  • 8 Тоалетна хартия

    38 7 Отговор
    Сащ , НАТО и другите наемници, не са в Афганистан да помагат, а да плячкосват!!! Афганистан ще се оправи, когато тия напуснат....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 реалиста

    14 28 Отговор
    те и ссср влезнаха като аслани но побегнаха окъкани

    Коментиран от #12, #13, #20

  • 11 Не си

    39 3 Отговор
    Помня що американците влязоха в Афганистан. Ами те като не могат да се справят с такава изостанала държава Как си представят все ще се справят примерно с Иран
  • 12 Ми ти?

    25 3 Отговор

    До коментар #10 от "реалиста":

    Къде си влязъл,като не ти стиска и да пръднеш самостоятелно от 1396 година?
  • 13 Дааа

    45 3 Отговор

    До коментар #10 от "реалиста":

    Когато руснаците бяха в Афганистан, краварите ги въоръжаваха безплатно до зъби, и ЦРУ им снасяше спътникова информация ежедневно.
  • 14 Перо

    31 5 Отговор
    Кой трябва да плаща издръжката на афганистанската армия и правоохранителни органи. За 20 г. бяха само в тежест,като багаж! Не възприеха нищо! Авантата е до време! Сега да се оправят сами и да си градят режим,какъв си искат. То не бяха руснаци,то не бяха американци,то не беше НАТО с многонационални сили,нищо не помага за бетонните мюслита. Да се оправят сами! И БГ загуби много милиони и жертви за тоя,дето клати гората,сега последни напускат!

    Коментиран от #40

  • 15 другарят

    40 3 Отговор
    По същият начин през 1991г "десните" талибани в България завзеха властта и започнаха опустошаването на държавата!

    Коментиран от #19

  • 16 mi6osp

    42 1 Отговор
    САЩ се изтеглиха, защото загубиха и тази война. Най-технологичната армия в света не можа да намери решение да проследява пренасянето на минохвъргачки, картечници, РПГ, ПТУРС и подобни оръжия с магарета и бяха често военно изненадани. Освен това САЩ искат да създадат огище на напрежение в Средн Азия, до Русия, далеч от Северна Америка.

    Коментиран от #41

  • 17 Е как защо

    29 3 Отговор
    Защото с оръжие не се налага демокрация. Нито с прокси управляващи, нито с точене на ресурсите на колониите. Америкатците са като скакалци, минават, опоскват каквото има и заминават към средващата жертва.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 демократа

    29 2 Отговор

    До коментар #15 от "другарят":

    Разликата е че тогава в България имаше много за опустошаване, докато Афганистан е опустошен още от времето на американската подкрепа за муджахидините. След 30г демокрация сме намаляли с 3 милиона, опоскани сме индустиално и ако не им бяхме нужни да им обслужваме интересите срещу Русия, и от нас щяха да се изнижат някоя нощ.
  • 20 трола

    28 1 Отговор

    До коментар #10 от "реалиста":

    Снимките от Афганистан по времето на СССР и след това говорят достатъчно ясно кой какво е направил там. Ако краварите не даваха оръжия на мджахидините, няваше да ги има последните и нямаше да има ненужна за СССР война която да ив срува толкова много, вкл. в човешки животи. Докато в случая краварите се изнизват без срещу тах да има руски прокси войни.
  • 21 Дани

    19 0 Отговор
    Няма ресурси ,няма интерес.
  • 22 Матей

    22 2 Отговор
    А какво са се договорили американците и талибаните,не е ли когато талибаните превземат властта ,да пращат диверсантски отряди на север,да насеят радикалния ислям и дружно да ударят Русия?нЕСЛУЧАЙНО пУТИН привика управляващите от Кабул на преговори,зер тия ефекти са били видими още тогава,когато американците почват да се изтеглят.Не ми се вярва да пратят командоси чак в Афганистан,но като нищо ще усилят буферните страни като Таджикистан.Така че американците са си направили криви сметки.
  • 23 Много е просто

    12 8 Отговор
    За да набутат русия в още едно блато...както бутнаха ссср

    Коментиран от #32

  • 24 Васил от Льонеберя

    23 1 Отговор
    Защо САЩ изоставиха талибаните?
    Щото печалбите от трафик на хероин са нищожни, в сравнение с печалбите от ограбване на Източна Европа.
  • 25 РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ....ЗАТОВА

    16 1 Отговор
    СЪЩАТА РАБОТА КАТО В ИРАК...СКАРАЙ ГИ..ВЪТРЕ В ТЯХНАТА ДЪРЖАВА..ДА СЕ ИЗБИВАТ ЕДИН ДРУГ..ФИНАНСОВА ДИКТАТУРА И ГЛАД.....ТЪКА МОГАТ ДА СЕ НАНЕСАТ В ДЪРЖАВАТА И ДА Я КОНТРОЛИРАТ ФИНАНСОВО..😇
  • 26 Наблюдател

    12 1 Отговор
    Да започват войни Щатите много им се отдава, да ги завършват успешно никак!
  • 27 23мк

    1 18 Отговор
    Няма такава нещо, като “избягали”, напуснали. Просто си свършиха работата много добре.Прекрасна разработка на Щатите.няма смисъл вече да пилеят пари на вятъра. Много добре си изиграха картите. Това което трябваше го направиха. Сега да му мислят, всички които са съседи на Афганистан, предимно- държавите на север от тях.

    Коментиран от #28

  • 28 падналия ангел

    23 0 Отговор

    До коментар #27 от "23мк":

    Езиковите алабализми да превърнете едно поражение в изключителен стратегически замисъл изобщо не хваща дикиш! Май не сте наясно какво направи Путин с радикалните ислямисти в Чечня през втората война? Беше пълно с уахабисти от всички арабски страни-анхилираха ги! За разлика от вас талибаните са наясно с това какво могат вече рашките! Козяшките опорки за гениалността на краварите-за "Лека нощ деца"!
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    Тамто за кукуригу....Щатите и Русия се разбраха...Каква е договореноста ще видим след време!
  • 30 Даа!,

    15 1 Отговор
    Изтеглят се,за да прекратят харченето на милиарди.За да хвърлят съчки в тлеещото огнище покрай Русия- таджики,киргизи,узбеки.Сега талибите ще унищожат маковите насаждения. И цената на някой стоки ,в световен мащаб ще удари тавана.Та нищо чудно,да са складирали от години ,от стоката- докато са умиротворявали.Това го умеят. Но сега Русия,не е онази- Елциновата Русия.Ако пак опитат предишните заигравки, Шойгу ще ги изпарява,квадрат по квадрат.И никой няма да посмее да се обади.Включително сащисаните.Затова и главатарите им отидоха на крака в Москва.Дадоха и изявление пред медиите.Лсвров им е подсказал,че днес не е вчера! И те със сигурност са го разбрали, съдейки по изявленията им.
  • 31 Сандо

    11 1 Отговор
    Защо ли?Защото такъв им е табиета - отиват някъде и почват да паразитизират,усетят ли дебелия или нещо не им отърва,и айде у дома.А отдавна дресираните СМИ почват да тръбят какви велики дела са извършили янките в името на мира,демокрацията и както става модно напоследък - в насаждането на евроатлантическия джендъризъм.И с нас ще стане същото и затова са ми смешни и жалки всички тия лизачи на американски ботуши,към които се присъедини и нещото,заемащо длъжността президент.
  • 32 Гошо

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Много е просто":

    Да набутат Русия викаш ама обратното стана обратното
  • 33 Матей

    10 0 Отговор
    Русия няма да се набута,Путин не е лаком за чужди земи,само ще си укрепят буферните държави,така ще ги стегнат ,че ислямист да не припари.Пък в Афганистан,каквито са авгиеви обори,и техния кумир не може да ги оправи.Гражданската им война е в кърпа вързана,но Русия няма да пострада ни най малко,както се надяват щатите.
  • 34 Херо Мустака

    7 2 Отговор
    Осигурихме си десет трилиона изкопаеми
    за батерии за коли,... .Отеглят се от аеродрума.
    Не и от рудниците (проверете ) !

    Коментиран от #38

  • 35 янки го хоум

    10 0 Отговор
    смятай краварите, чий са го дирили толкова години там. Окрали са де що има и са развъдили и обучили нова бодра смяна талибани и идили да тръгват към Европа и да колят педалите. А те ни лук яли 0 ни лук мирисали за пореден път
  • 36 Нане

    8 1 Отговор
    20 години ровиха пущинака за изкопаеми ма освен опиум не намериха май нищо друго
  • 37 уиски с лед

    0 7 Отговор
    Краварите влязоха там след като банда негодници атакуваха със самолети от гражданската авиация Световният търговски център на 11 септември 2001г. Имаха ли право и постигнаха ли възмездие са спорни въпроси. Сега с изтеглянето си сащисаните дават възможност на шайгу и нискостеблений ботокс да направят това което сториха на Сирия.

    Коментиран от #42

  • 38 Само питам

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Херо Мустака":

    И като нямат вече аеродром с магарета ли ще карат рудата до Щатите?
  • 39 ема

    8 0 Отговор
    Тези престъпници къде са спечелили война-?- единствено в Панама тъй като тя няма армия и я окупираха безпроблемно.Това "Световно зло" оставя след себе си - хаос,разрушения,хиляди убити ранени осакатени и бездомни и сираци и разрушена инфраструктура .И всичко това е " демократично" оставена от "най-цивилизованата " страна наречена Америка.Само малоумните, предателите и идиотите биха им повярвали но не и нормални хора.
  • 40 карамфила

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Афганистанците са горди,красиви и свободолюбиви хора за разлика от нас.
  • 41 карамфила

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "mi6osp":

    Хамериканците не знаят каква изненада им е приготвил другаря Мадуро в техния заден двор.Те толкова са заети да грабят и да създават интриги другаде по света че забравиха да се грижа за т.н. си държава която е изправена пред гражданска война но не Севера срещу Юг а черни срещу бели.
  • 42 карамфила

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "уиски с лед":

    Май тези които атакуваха СТЦ бяха от Саудитска Арабия и с саудитски паспорти.Ама като нямаш инфо си ГВ.
  • 43 Шердан Българов

    2 3 Отговор
    САЩ с оттеглянето си от Афганистан отвориха нов военен фронт на Русия която помни много добре какъв БОЙ яде СССР там през 80-тте години на миналия век ! Всъщност точно от там започна разпада на СССР и ще стане много интересно когато Путин се намеша!

    Коментиран от #44

  • 44 хихихихихи

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Шердан Българов":

    Явно Козак се "намеша" с едни и същи опорки! Янките се о@к@ха в Авганистан, наШТе пудИли-великите хамериканци откриха нов фронт срещу Русия, предстои разпад!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Геро

    3 0 Отговор
    ВИЕ СЕ МОЛЕТЕ А СЕ ИЗТЕГЛЯТ ОТ БГ ,ЧЕ УМРЕ БЕ ГОВЕДА