Last news in Fakti

14 Юли, 2021 14:00 6 758 28

Трябва ли да се ваксинират прекаралите COVID

  • коронавирус-
  • себастиан рашуорт-
  • ваксини

Предлагаме ви материал на Себастиан Рашуорт, публикуван в личния му блог sebastianrushworth. Авторът е лекар от Стокхолм, станал известен с книгата си "COVID: Защо повечето от това, което знаем, е погрешно"

Трябва ли да се ваксинират прекаралите COVID - 1
Снимка: БГНЕС

Едно от най-странните неща, които се случват през последните няколко месеца на планетата Земя е безмилостният стремеж да се ваксинират абсолютно всички, независимо от това какъв е индивидуалният им риск при среща с вируса и дали те вече са го преболедували или не. Дълго преди появата на covid беше добре известно, че хората, които са прекарали една инфекция, обикновено са поне толкова добре защитени, колкото тези, които са ваксинирани срещу нея. Целият смисъл на ваксинацията в крайна сметка е в това да имитира тази инфекция, така че да стимулира имунитета. Ако сте изкарали морбили, не е необходимо да си поставяте ваксина срещу морбили. Ако сте имали преди хепатит А, не е необходимо да си слагате ваксина срещу хепатит А. Ако сте имали варицела, не е необходимо да приемате ваксината срещу варицела. И все пак, ако сте преболедували covid, независимо от този факт, вие все пак сте длъжен да се имунизирате срещу covid.

Странно. Манията за ваксиниране на всички е особено странна в ситуацията, при която достъпът до ваксини е ограничен, а посочената цел е да се постигне възможно най-бързо групов имунитет, тъй като губенето на време за ваксиниране на хора, които вече са изкарали инфекцията, неизбежно ще забави времето, необходимо за населението за постигането на този стаден имунитет. Въпреки това, много от хората, които би трябвало да са наясно с всичко казано дотук, в един глас припяват мантрата „всеки трябва да се ваксинира“, въпреки факта, че това противоречи на заявената цел на правителствата и агенциите по обществено здравеопазване. Много лекари, които са преболедували covid през 2020 г., въпреки този факг, демонстрираха публично особен вид щастие с това, да излязат на предна линия и да си поставят ваксината в края на 2020 г. или в началото на 2021 г., въпреки че принципно знаеха (или би трябвало да знаят), че почти сигурно вече са максимално защитени и че приемането на ваксината неизбежно би означавало забавянето на ваксинацията на тези, които все още не са прекарали инфекцията.

Преди няколко месеца публикувах материал за едно проучване, който бе поместен в The Lancet през април, което показва 93% намален риск от повторна инфекция при хората, които вече са изкарали covid. Имунитетът, придобит чрез прекараната инфекция, е еквивалентен на придобития след имунизация с най-ефективните ваксини по отношение на способността им да предпазват от covid (което е точно това, което е редно да се очаква). За тези, които продължават да проявяват скептицизъм по отношение на факта, че предишната инфекция е поне еквивалентна на ваксинацията, наскоро беше публикувано много интересно проучване на MedRxiv. То представлява ретроспективно кохортно изследване на 52 238 служители в клиниката в Кливланд, които са били проследени от16 декември 2020 г. (когато клиниката в Кливланд започна да ваксинира персонала си) до 15 май 2021 г. Целта на проучването беше да се сравнят относителните нива на инфектиране при четири групи служители: Tези, които са прекарали covid и са били ваксинирани; тези, които са имали covid, но все още не са били ваксинирани; тези, които не са изкарали covid, но са били ваксинирани и накрая тези, които нито са били преболедували covid, нито са били ваксинирани.

За диагностицирането на covid в проучването бе използван PCR тест. Клиниката в Кливланд не е прилагала никакъв скрининг на асимптоматичения персонал през периода на изследването, така че тестовете в почти всички случаи се били използвани само когато участниците са проявявали симптоми, предполагащи covid. С други думи, методът, използван за диагностициране на covid в това проучване, е еквивалентен на метода, използван в повечето други изследвания, а също и на прийомите, които се използват в реалния свят. И така, какви са били резултатите? Сред 52 238 участници са били отчетени 2139 нови инфекции от covid. С други думи, 4,1% от участниците в изследването са се разболели през тези пет месеца. 99.3% от тези инфекции са били сред участниците, които нито са изкарали инфекцията, нито са били ваксинирани. Останалите 0,7% са били отчетени сред участниците, които не са прекарали covid, но са били ваксинирани. 2 579 участници вече са се били срещали с covid инфекцията в началото на проучването. Нито един от тях не е развил ковид през пет месечния период.

Тук се включват както 1 229 човека, които са преболедували инфекцията и впоследствие са били ваксинирани, така и 1 359 души, които не са били ваксинирани. Това означава, че случаите на предишна инфекция се свързват със 100% намаляване на относителния риск от нова инфекция. Като това е било вярно за всички, независимо дали човекът, който е имал история на covid инфекция е бил ваксиниран или не. Ваксинацията не е предоставила никаква допълнителна полза за тези, които вече са преболедували от covid. Какво можем да заключим? Предшестващата инфекция дава високо ефективна защита срещу covid. Следователно няма нужда хората, които вече са боледували от covid, да се ваксинират. Когато правителствата ваксинират хора, които вече са изкарали covid, те разхищават парите на данъкоплатците и излагат хората на риск от странични ефекти без никаква основателна причина за това.

Източник: sebastianrushworth.com; превод Албена Даракчиева, доктор по История на философията


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стара Манджа

    8 34 Отговор
    За 100000път - пак тази тема........
    И пак същия отговор.
    Е...хай стига де!!!
  • 2 dfu

    98 3 Отговор
    "Кoгaтo прaвитeлcтвaтa вaкcинирaт хoрa, кoитo вeчe ca изкaрaли соvid, тe рaзхищaвaт пaритe нa дaнъкoплaтцитe и излaгaт хoрaтa нa риcк oт cтрaнични eфeкти бeз никaквa ocнoвaтeлнa причинa зa тoвa."

    Съд и затвор за наши и чужди НОЩи и тикви!
  • 3 Точно

    59 1 Отговор
    Кoгaтo прaвитeлcтвaтa вaкcинирaт хoрa, кoитo вeчe ca изкaрaли соvid, тe рaзхищaвaт пaритe нa дaнъкoплaтцитe и излaгaт хoрaтa нa риcк oт cтрaнични eфeкти бeз никaквa ocнoвaтeлнa причинa зa тoвa.
  • 4 Мангъров

    81 2 Отговор
    и Чорбанов твърдят същото.
  • 5 😷😷😷

    66 0 Отговор
    Фактите, гледайте фактите, останалото е геноцид , дискриминация и здравна сегрегация !

    Коментиран от #27

  • 6 Псевдоним

    67 1 Отговор
    То тези неща ги има в учебниците по биология за гимназиите, но специално за ковида се откри нов клон в медицината.
  • 7 Сандо

    13 3 Отговор
    Законът на нашето време гласи:На всички да се бие най-малко по един Боц!
  • 8 Hoho Boho

    16 0 Отговор
    Да, ако са луди..
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    47 1 Отговор
    Ако някой ме задължава да се ваксам в протокола трябва да бъде вписано неговото име че носи отговорност. Не да ме карат да се подписвам.
  • 10 Майна

    15 9 Отговор
    Гуджил отбеляза, че мнозина, които първоначално са били готови да участват, внезапно са променили мнението си, след като са видели магнита да залепва кожата им. Очевидно те нямаха представа, че инжекциите с китайски вируси ще ги накарат да станат магнетични и по този начин се уплашиха или бяха пълни с паника.

    Констатациите доверяват на продължаващите спекулации, че изстрелите от грип Fauci съдържат вещество, наречено „Магнето“, което е проектирано да пътува в мозъка и да се настанява там, което позволява външен контрол от външен източник.

    Помислете за контрол на ума чрез 5G кули, например, или магнитна операционна система или твърд диск, върху който медицинският „софтуер“ може да бъде „качен“ чрез бъдещи правителствени инжекции.

    За съжаление, много хора, които получават тези инжекции, нямат представа за нищо от това.
  • 11 въх

    13 2 Отговор
    Айде сега пуснете превод на мнения за ивермектин от световно доказали се специалисти. Paul Marik, Pierre Kory, Tess Lawrie и т.н. също имат публикации в медицински журнали(и то за ивм.). Айде, пречупете се.
  • 12 тарикату

    19 1 Отговор
    НЕ, не трябва, всеки знае
  • 13 Вуте

    5 26 Отговор
    Тоя шведец пак не пише за главното: че ваксините са за да не се сблъскваме с вируса със сила, която много от нас не могат да понесат!

    Коментиран от #14, #18

  • 14 пак неразбрали

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вуте":

    Говори за преболедувалите.
  • 15 ррр

    24 0 Отговор
    ае тия не разбраха ли че насила хубост не става, лъжат за всичко,спекулират а сег очакват някой да им довери здравето си. Вярата не се купува с пари и пропаганда, то се усеща по естествен начин нещо дали е искрено
  • 16 мародер

    19 1 Отговор
    За тази година и половина веднъж се бях раскиснал но след порция допинг от греяно вино с люти чушки на другият ден бях напълно здрав! Нямам представа какво е било това но при никакви обстоятелства няма да се ваксинирам ако ще ваксърите до един да се скъсат от яд!
  • 17 ха ха ха

    20 2 Отговор
    Не съм карал ковид, но нямам никакво намерение да се ваксам... ако ще киселец да ям!
  • 18 ЕВРО НЮЗ

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вуте":

    И къде е тая статистика за ваксинирани и сблъскали се..??? Какъв е резултата..??? Досегашната официална статистика в Англия показва че от февруари до юни при починалите над 62% са били ваксани... Затова от 19 отпадат всякакви ограничения.

    Коментиран от #24

  • 19 Рошко

    11 0 Отговор
    То цялата патардия ковид е странен, вие за вакди и ми говорите, разбирам за година да има 20,30% по голяма смъртност демек в едно населено място на 1000 човека 200 ,300 да се гътнат че да се плашат хората, да ама не е така а за кьораео и сакато писано починало от ковид да не говорим и никой не пита защо, лекари и медии се нагушиха с парички
  • 20 Копипасте

    16 0 Отговор
    Cпoрeд мeн Кoрoнa кризaтa им дaвa мaлкo въздух зa дa пeчaтaт пaри кaтo зaмaяни, кaктo oбикнoвeнo прaвят пo врeмe и cлeд вoйнa. В пocлeднитe 30 гoдини дългoвeтe нa EC и CAЩ cпрямo БВП рacтaт и тo c бързи тeмпoвe, кoeтo пoкaзвa, чe икoнoмикитe им ca дaлeч oт eфeктивнocттa зa рaзликa oт прикaзкитe им зa тoвa, кoлкo ca вeлики. Тaкa кaктo cтaнa яcнo, чe cвoбoдният пaзaр ocнoвaн нa чecтни прaвилa и кoнкурeнция ca чиcтa прoбa лaкaрдии, нa кoитo ниe ce вързaхмe. Кризaтa oт 2008 гoдинa нe e cвършилa, a aкo трябвa дa търcим някaквa зaкoнoмeрнocт c кризaтa oт 29 гoдинa и пocлeдвaлaтa cвeтoвнa вoйнa... - Тoгaвa нeщaтa изглeждaт oщe пo- злe пoнe cпoрeд мeн.

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Копипасте

    12 0 Отговор
    A ми в oбщи линии тaкa изглeждa здрaвocлoвнaтa миcъл : Cиcтeмaтa нa нacтoящитe oтнoшeния нe мoжe дa рaзрeши прoблeмa c трупaнeтo нa вce пo- гoлeми пeчaлби oт икoнoмиятa oт труд. Нямa кaк кaпитaлa хeм дa плaщa ниcки зaплaти, хeм дa имa пo- виcoкo пoтрeблeниe зa дa пeчeли пoвeчe и тoвa дa ce cлучи бeз дa пeчaтa нoви пaри пoд фoрмaтa нa зaeми. В игрaтa нa нacтoящaтa икoнoмикa игрaeм рoлятa и нa рaбoтнaтa ръкa и рoлятa нa пoтрeбитeл. - Aкo кaпитaлa нaмaли зaплaтитe cпaдa пoтрeблeниeтo! Aкo увeличи рaзхoдитe зa зaплaти пaдa пeчaлбaтa! - Eдинcтвeнoтo рeшeниe, кoeтo ca измиcлили дo ceгa кaктo кaзвa eдин aмeрикaнcки прoфecoр ca плacтикитe в пoртфeйлитe Ви. - Тoecт крeдитнитe кaрти! Тoecт пeчaтaнeтo нa пaри и cъoтвeтнo зaeми.
  • 22 ЕВРО НЮЗ

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Копипасте":

    Днес ми попадна коментар на Гейца в италианско издание. Репликата му беше, КОВИД ЩЕ БЪДЕТЕ БИЗНЕСЪТ НА ВЕКЪТ.
  • 23 Гост

    6 1 Отговор
    .... което доказва тоталната олигофр.ния преболедувалите, както и боцнатите, както и двойно застрахованите - боцнати и боледували, да спазваме глуповатите, граничещи със сектантство "мерки", като ходене с маски, дистанции и пр. простотии...
  • 24 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЕВРО НЮЗ":

    Кажи къде е тази официална статистика за Англия и починалите вакснати, че ми е интересно да я видя.

    Коментиран от #25

  • 25 ЕВРО НЮЗ

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Преди седмица има доклад на министъра на здравеопазване който обхваща периода февруари, юни и решението за отпадане на ограниченията.. Търси сайта на министерството
  • 26 1520

    6 1 Отговор
    ваксинирането трябва да е доброволно другото е чист ФАШИЗЪМ
  • 27 село

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "😷😷😷":

    Похвално е, че някои специалисти в сайта, се стараят да приложат стари знания за новата болест. А сега само факти без коментари:
    1. Откараха ме в тежко състояние с линейка. Попитах лекарката, която ме придружаваше дали не се страхува от заразата. Тя каза "Да", защото е имала колеги, които са се разболяли повторно.
    2.Жена ми, която беше изкарала Ковид преди година, не се разболя, въпреки, че се грижеше за мен и болната си майка, без да може да се предпазва сериозно.
    3. Всички мои приятели и роднини, които се ваксинираха, се разминаха с болестта.
    5. Дори и аз не го вярвам, но тъщата ми, от два месеца не приема инсулин за диабета си. Стоиности между 4 и 6. Преди да се разболее от Ковит, беше стигала до 34 захарни еденици без инсулин. Естествено спазва желязна диета и физическо натоварване.
    6. След преболедуване, кръвното ми налягане стана близко до нормалното.
    Не агитирам никого, но след изживения кошмар в болницата, след видяните големи черни чували там, няма да рискувам и ще се ваксинирам след половин година.
  • 28 Костова

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Копипасте":

    През 2009 година СЗО променя категоризацията си за Пандемия. До тогава, за да бъде обявена пандемия е било необходимо заболеваемостта в световен мащаб да бъде 40 процента, а смъртността 12.Корононирусът не е причинил още и един процент смъртност, дори и при усърдно приписване.