15 Юли, 2021 19:00 3 295 63

Защо в Русия продължават да спират топлата вода?

  • русия-
  • икономика-
  • топла вода-
  • режим на водата-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • икономическа криза

Властите твърдят, че друг вариант няма. Така ли е наистина?

Защо в Русия продължават да спират топлата вода? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Московчани се шегуват, че модернизацията в Русия напредва, след като вече и онлайн всеки може да провери графика за спирането на топлата вода в кварталите. След което се захващат да пълнят съдове и да затоплят вода. Истински късмет е, че при сегашните горещини в руската столица хората предпочитат да се къпят със студена вода. Така задължителното спиране на топлата вода става по-поносимо. Но когато отминат горещините и руснаците отново проимат нужда от топъл душ, ще зачестят и проблемите им.

Всяка година без топла вода

Всяко лято в Русия топлата вода спира за между 10 дни и три седмици. Без значение къде живеете - дали в най-отдалеченото кътче на страната, например в Ханти-Мансийск, или в столицата Москва. Това е нещо напълно нормално, руска реалност през 21-ви век, която буди възмущение предимно у чужденците от Запад. Руснаците са свикнали и изтърпяват това лишение безропотно. Те знаят, че няма друг начин. Така ли е наистина? Всичко се дължи на централното отопление, наследено още от съветско време. Централно топлоподаване има във всички градове в бившия Съветски съюз: система от тръби с обща дължина от десетки километри кръстосват населеното място и доставят топла вода от ТЕЦ-овете до всяко отделно жилище. За да може системата да работи надеждно през зимата, се налага извършването профилактика през лятото. По време на тези плановите ремонти се установяват евентуални течове по тръбите, които трябва да бъдат запушени.

Доставчикът - Московската обединена енергийна компания (МОЭК) - дори произведе тази година анимационно филмче, което разяснява на жителите на града защо през лятото временно от чешмите им ще тече само студена вода. От компанията твърдят, че това лято плановият ремонт ще приключи само за 10 дни. Уточнява се, че за съжаление все още не е възможно да бъде съкратено повече времето, през което се спира подаването на топла вода. Няма да е възможно и в близко бъдеще. Независими експерти обаче твърдят друго. "От техническа гледна точка в Москва може да бъде избегнато спирането на топлата вода. Така например новите жилищни микрорайони имат алтернативни системи за топлоподаване, които също биха могли да се използват по време на годишната профилактика на тръбите", уверява Светлана Разворотнева от дружеството с нестопанска цел "ЖКХ Контролъ".

Ново жилище - стара система

Младият московчанин Максим Митненко живее в нов жилищен район и би могъл да се възползва от алтернативно топлоподаване. Преди няколко години той си е купил жилище в по-горния сегмент на пазара на недвижими имоти: с денонощна охрана, подземен гараж, различни магазини, ресторанти и фитнес-център с плувен басейн. Но и при него веднъж в годината топлата вода спира. И за да не се къпе с вода, затоплена с бързовар, той е инвестирал в бойлер. Той признава, че за съжаление цените на жилищата в Русия често не отговарят на качеството на имота. Руските домакинства са принуждавани да изтърпяват спирането на топлата вода, защото тази техническа процедура е вписана в техническите стандарти, казва още Разворотнева. "Имаме технически правила за сигурност за предотвратяването на аварии и според тях всяка година трябва да се провежда профилактика. Тоест няма значение коя година е построено жилището - всички трябва с това неудобство да плащат за сигурността“, посочва тя.

Но централното топлоподаване има и своите предимства: по-евтино е и осигурява едновременно подаването на големи количества топла вода в целия град. За отделния потребител малките локални парни инсталации са по-скъпи като първоначална инвестиция и техническа поддръжка. В навечерието на летните ремонти на тръбите местните медии се надпреварват да дават съвети към потребителите: от старомодното подгряване на вода с нагревател до иновативни методи като използването на пералня машина. Освен това спирането на топлата вода е добър повод да посетите приятели, живеещи в друг квартал, с които да идете на баня - руска сауна. Или пък просто да отидете някъде на почивка.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    14 37 Отговор
    там има ли топла вода?

    Коментиран от #8, #23, #31, #56

  • 2 Супер

    14 41 Отговор
    И при нас щеше да е така ако бяха ни взели за 16 република. Явно целувките уста в уста не са били достатъчни, трябвало и език да си пускат

    Коментиран от #9

  • 3 Уеф

    52 9 Отговор
    А при нас няма топла вода от крана. Имаме бойлери. Местния ТЕЦ го фалираха и разрушиха. Демокрация бате!
  • 4 Коч

    48 8 Отговор
    Защо софийски квартали нямат канализация ?

    Коментиран от #47

  • 5 честен ционист

    30 3 Отговор
    При тарифа руб./куб. м 191,72 съм съгласен да я спират и пускат колкото си искат..
  • 6 Дойче зеле

    41 5 Отговор
    Не плачете на чужд гроб.
  • 7 среднощен

    45 4 Отговор
    Като прочетох заглавието и вече бяха убеден, че статията е на DW....

    Коментиран от #22

  • 8 кални бани

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    А у ваше село от герана ли извира топлата вода ?

    Коментиран от #51

  • 9 голямо чудо

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "Супер":

    Във Варна също няма топла вода. Караме на бойлери.
  • 10 Таника

    44 2 Отговор
    В БГ топлата вода и парното са толкова скъпи, че хората се молят да им ги спрат, ама няма отърваване.
  • 11 Само питам

    28 2 Отговор
    Колко % от населението на България има централно топла вода поне веднъж годишно ?
  • 12 Албиона

    32 3 Отговор
    В Англия пък няма смесителни батерии. От единия кран тече само вряла вода , а от другия само студена. Не можеш да си измиеш ръцете.

    Коментиран от #14, #29

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 3 Отговор
    Не сте писали за""""ЧЕРЕН РЕКОРД в РУСИЯ"""""днес са умрели 2милиона...от ковид....Какво чакате....Апропо как е АНГЛИЯТА днес ,ааа факти и ваксиниван 1403.....Май ,като власите...се удавиха...390 ....,а утре....

    Коментиран от #15

  • 14 Гого

    9 9 Отговор

    До коментар #12 от "Албиона":

    Е,е,е..да бе да,и ние сме биле по англията,молим

    Коментиран от #16

  • 15 Джак Спароу

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Англетата са всичките чипирани и с марка на ухото. Обаче нали са си пирати си мислят че е обеца.
  • 16 кажи де

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гого":

    Защо в Англия има два крана с вода?

  • 17 pbdan

    20 0 Отговор
    Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.
  • 18 Караиван

    20 2 Отговор
    А във Факултето топлата вода извира от тротоара и е безплатна.
  • 19 Сандо

    30 2 Отговор
    А защо в европейска и демократична България на места не пускат студената вода?
  • 20 АЙДЕ АЙДЕ СЕГА

    30 3 Отговор
    ДА ГИ МИСЛИМ РУСНАЦИТЕ. .ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЦЪФНАЛА И ВЪРЗАЛА! !ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА ЗА ПАРНО ОТОПЛЕНИЕ И ТОПЛА ВОДА И СТОЙ НА СТУДЕНО 😂😂😂
  • 21 999999

    21 2 Отговор
    каква безсмислена статия
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 9 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    16 август,Русия раздава на учащите и на неучащите деца 9 милиона по 10000 рубли....Помолих ви да ги обърнете в лева....Явно сте нямали голям 12цифрен калкулатор....та при курс 22,2л за 1000 рубли получаваме....19980000000 лева...поне се опитайте да прочетете числото.....

    Коментиран от #28

  • 23 Балъков

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    Руснаците на чешмяната вода викат топла. А краварите като спре топлата вода викат че е хакерска атака.
  • 24 въпрос

    18 2 Отговор
    А в Европа ви защо продължават за застрелват разследващи журналисти???
  • 25 водния

    29 2 Отговор
    То в половината Северна България студена вода няма , седнали сме да мислим за топлата на Руснаците. Миналата година питайте Перничани колко пъти са се къпали.
  • 26 Йозеф

    4 24 Отговор
    Защото е кочина. Където има комунизъм е мизерно.
  • 27 Дурачок

    4 23 Отговор
    щото са диваци, затова.
  • 28 среднощен

    22 2 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "...та при курс 22,2л за 1000 рубли получаваме.."; Курсът е "литри към рубли" ли? Не мога да Ви разбера? Най-често топла вода за домакинствата се доставя от газово котле... Не говорим за големите градове - където също се използва газ за загряване на водата... В Русия газ има достатъчно.... Така че - статията е жива пропаганда...

    Коментиран от #34, #35

  • 29 танчо

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "Албиона":

    нарича се традиция, Ганьо.Те май и от ляво карат?
  • 30 Бесен Язовец

    23 3 Отговор
    На запад си плащат тока предварително и ако не си изчислил ти го спират докато не платиш авансово за още. Сороснята не се къпе редовно затова е измислила освежителите за дрехи!!!

    Коментиран от #49

  • 31 6 6666

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    А в България как е лятото с топлофикация? Аз съм от село и си грея водата с бързо вар.
  • 32 Верно ли

    11 1 Отговор
    Хаха, аз ако съм на Зелето по-скоро ще се притеснявам да не им прищрака на руснаците на тях да им врътнат кранчето forever?
  • 33 Професора

    18 1 Отговор
    Нечистоплътниците от запад дето ползват вана и не се плакнат след ваната, а само се забърват!
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "среднощен":

    как ще разбереш,като модераторът ти е изял ВВВВ,А ти имаш мозък на Гробаджия и не можеш да асимилираш,че става въпрос за пари!Иди...останалото си го допиши!
  • 35 Верно ли

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "среднощен":

    Иска да каже, че са раздали по 220 лв. на калпак/дете някаква помощ, ама нещо явно му се е повредил калкулатора :)))
  • 36 Рико

    1 7 Отговор
    Така прави монополистът-прави каквото си иска, когато си иска и на цена каквато му е кеф. И ние за нормално го приемаме - ами "профилактика". Значи на него му е кеф да си прави профилактиката през юли, на мен пък ми е кеф да си правя профилактика на портфейла през януари. Договор - равнопоставени сме, единият прави каквото му е кеф и другият също. Ама не може без профилактика. Като не можеш - марш, да дойде друг който го може.

    Коментиран от #63

  • 37 БСП на Бунището

    12 3 Отговор
    Искрено се развълнувах и съм дълбоко Благодарен,че ме информираха за проблемите с Топлата вода в Руската столица Москва...По този повод мисля да го местим на Три....Еднооо....Двееее....ТРИ!!!!!
  • 38 ДА ПИТАМ ЮРИЙ ЦЕДКА

    3 4 Отговор
    МА ТЕ ТОПЛАТА ВОДА ЗА КАКВО Я ПОЛЗВАТ,Я НЕ ПОНИМАЮ ЧТО ЗА ШТУКУ ЭТО😂

    Коментиран от #40

  • 39 Ленин

    2 12 Отговор
    Към заглавието за топлата вода.Спират я защото им е наредено от Путин,който иска да я открие отново и със това да влезе в историята.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ТръндЮ

    1 6 Отговор
    По важно е водката да не спира щото става революция!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 един от многото

    13 1 Отговор
    А от DW знаят ли , че освен топлата вода могат да спират и газта за Европа?
  • 44 Ленко Петканин

    2 12 Отговор
    Абе там на 100 милиона тоалетните им са на двора,те за топлата вода се загрижили.
  • 45 Чукча

    0 0 Отговор
    Еиии пускай водата че замръзнах бе
  • 46 факти

    4 15 Отговор
    Русия е една скотска държава с неандарталско насление.Русия е с 100 години назад и с 50 в страни от света.Подобни неща не би трябвало да ви учудват.За руснаците пътищата и електричеството все още се считат за лукс,вие за водата се питате.Цяло чудо е ,че въобще имат вода.
  • 47 8546

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Коч":

    Баце не можа да стигне дотам, от много работа на магистралите.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен Язовец":

    На кой Запад плащат така тока? Аз плащам на всеки два/2/месеца,толкова колкото съм консумирал.Ако говориш за остров в Европа, може. Но тук е така.
  • 50 Въпрос с повишена трудност

    4 0 Отговор
    Според Енциклопедия Британика "изостаналите" руснаци ползват баня още от ХVI-ти век. Въпрос към "демократите" - откога в Западна Европа са започнали да ползват баня? Жокер - 19-ти век; 20-ти век.
    Древен Рим не влиза в справката, те са друга боза.

    Коментиран от #54

  • 51 един от село

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "кални бани":

    Ами не, пада от небето, и е без пари, слънчев колектор му викат!
  • 52 DW топлата вода ливие проблема!! В София

    4 1 Отговор
    Пез лятото се спира по квартали за по месец, в Германия, като правят профилактика, как е?? Но Открихте, чее спират при профилактика в Русия!Чудите се какво да съчините, че се случва само в Русия?? !
  • 53 боже

    2 0 Отговор
    дойче В ами голямо откритие сте направили! Как не ви домързя да спамите?
  • 54 6662

    0 4 Отговор

    До коментар #50 от "Въпрос с повишена трудност":

    Не питай глупости.Руснаците в ден днешен не ползват бани и нямат елементарни хигиенни навици ,а ти ще ни обясняваш за векове назад...

    Коментиран от #57, #58

  • 55 ДаЗдраПерМа

    0 3 Отговор
    от статията не е ясно тече ли студена вода от кранчето за топла по време на профилактиката. Водомера за топлата вода знае ли че правят профилактика и не върти когато минава студена през него.
  • 56 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    Вчера чета на асансьора в дома ми ( Фуенлабрада,Испания),че от 17 /7до 5/08 няма да имаме топла вода- профилактика.Така е всяка година.Явно автора не е запознат колко много страдаме и в Испания.Аман от соросоиди.
  • 57 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "6662":

    Някой да е чул нещо за ремонти на централата, за замяна на тръби? Лятото го правят и е добре, че зимата ще е по кофти. Аз като ми бачка бойлера 24 часа съм по добре от тях с тяхните централи. А един мой приятел са му спрени всичките радиатори освен 1, затворени и пломбирани. Така го кара в най малката стаичка на тристаен.
  • 58 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "6662":

    Малко история за теб. Френският крал (накой от 15-те Луита - не помня точно кой) е казвал че се е къпел два пъти в живота. През онова просветено време в Европе не е било прието да се къпеш. Било е пълно с въшки и ги наричали благородно "божи перли". Правели прически с вградени капани за въшки и не се миели да не измиват парафюмите и пудрите от лицето. Големите токчета помагали да не се натопиш в л...та когато ходиш по улиците а големите шапки защитавали от помиите дето всеки е изливал през прозореца. И така по улицата е текла река... Перуките носили повечето заради изгубената от сифилис коса. Кнефите!! Кенефите правили така - в стената правили стъпало с дупка направо над рова с водата и просто сядали в дупката и акали. Ама че ти вървиш отвън и му гледаш дупето - дреме му. Като се наведе пред теб в поклон шапката му се сваля и отива далеч назад, щото няколко пъти са му изливали гърнета ношни върху шапката когато се е завръщал от гостето. В тове време когато сме яли пържоли и луканки те са тичали по доловете да сбират охлюви и жаби за ядене - друго нямаше - да правят там градини не беше прието. Така модерната френска лукова супа е била от една глава лук и пет лъжици брашно за десет човека.

    По това среме в Руси баните са били като отделни къщички които още даже нямали комини ми се палила пеща и пушека вървял вътре, после като с е нагрее водата и камъните дето ще дават пара вратата се отваряла, пушека се изкарвал и хората влизали да се мият. Това се казвало

    Коментиран от #60

  • 59 От страни

    2 0 Отговор
    баня "на черно". После започнали да правят комини и банята стана "на бело". Къпели се отначало господарите а след тях работниците, но задължително до полунош да се напусне банята че са вярвали че идват духовете да се къпят и трябва да им се стори ред. Ей па четете бе. То си го има във нета.
  • 60 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "От страни":

    нормалните хора тия неща ги знаят, ти си взел да обясняваш на човек, на когото дедите му се къпели два пъти в годината веднъж пролетта и веднъж есента...:)))

    Коментиран от #61

  • 61 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "хахаха":

    Да. Ами лятото? - ами колко му е това лято.
  • 62 ZZZ

    1 0 Отговор
    Ами същото се правеше допреди 1-2 години в София, вероятно и в момента е така в някои квартали, но друго си е да се надсмееш над някой друг. А възмутените западняци да си спомнят как все още в Лондон има места, където топлата и студената вода не е в смесител, тече от отделни кранове и се мият като запушват мивката и смесват водата там, МНОГО ХИГИЕНИЧНО РЕШЕНИЕ! А газовите бойлери в Германия и Холандия, където не може да си нагласиш водата и е или студена или прекалено гореща ??????
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.