13 06283

Партията "Има такъв народ" е психологически експеримент

 • слави трифонов-
 • има такъв народ-
 • избори-
 • популизъм-
 • експеримент-
 • ивайло дичев-
 • проф. ивайло дичев-
 • дпс-
 • герб-
 • бойко борисов-
 • парламентарни избори

Телевизията на Трифонов е с платен абонамент, тоест не е отворена за хората

Партията "Има такъв народ" е психологически експеримент - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Създаването и позиционирането на партията на телевизионния водещ Слави Трифонов "Има такъв народ" е социално-психологически експеримент. Такова мнение изрази пред Свободна Европа културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Според него "политиката вече не е достатъчна. Борбата за внимание на пазара за внимание вече е огромна". Дичев смята, че привличането на аудитория и използването на партийна телевизия като платформа за комуникация с хората е учудващо за 21 век. "Но по-общият проблем е, че става въпрос за затворени, приватизирани публични пространства. Телевизията на г-н Трифонов е негов частен проект и той не иска да ходи по другите телевизии. Той иска да си седи в своята. Публичното пространство вече е фрагментирано на частни пространства."

- Как бихте обяснили възхода на партията "Има такъв народ" – наскоро създадена, без никаква кампания към този момент, само с партийната телевизия и се нарежда трета политическа сила според някои социологически проучвания?

- Това, което стана, е един удивителен социално-психологически експеримент. Аз с голямо любопитство наблюдавам какво ще стане. Партия, която се отказва изобщо да участва. Кампанията ѝ тече в едно частно пространство. Неговата телевизия е с платен абонамент, т.е. тя не е отворена за хората. Фейсбук сайтът, с който той си служи, пак е управляван от него. Не е публичен. Това ме навежда на мисълта, че за него се готвят да гласуват хора с един двойно протестен вот – от една страна отвратени от политиката, против всички политици, от друга страна - от медиите и изобщо от публичната среда и от правенето на политика. Ще видим до каква степен това ще успее. В момента никой не знае. Такова нещо не сме виждали.

По-общата тема тук е, че не само у нас, а и по света, популярната култура започва да навлиза в политиката. В САЩ най-големият популист Доналд Тръмп дойде в политиката и в Белия дом от риалити формата "Стажантите". Той беше известен с какво ли не. Накрая оглави християнските фундаменталисти, което е малко странно. В Украйна - Зеленски, който изигра ролята на човек от народа, който внезапно става президент, след което внезапно стана президент. Той повтори сюжета. В Италия всичко започна с един сайт, който Касаледжио направи през 1999 година. Пак едно частно пространство с подбрани хора, които влизат вътре. Касаледжио в един момент разбра, че трябва да намери лице за тази работа и си извика един комик – Пепе Грило, известен със смешките си. Навсякъде имаме едно и също нещо. И трябва да си зададем въпроса защо политиката вече не е достатъчна. Може би на хората вече им стана скучно да им се говори за политика. Може би конкуренцията стана много тежка на пазара за вниманието. Толкова неща ни заливат отвсякъде и, за да ни привлече някой вниманието, трябва да измисли нещо повече, нещо по-интересно.

- Това, което виждаме и в Съединените щати, и в Италия е, че тези модели не са успешни. Моделите на популистите. Смятате ли, че просто трябва да си го изживеем това нещо и да изконсумираме това, което ни се предлага в момента?

- Боя се, че става дума за по-сериозен обрат. Отделните популисти ще си отиват, но ще идват други... Борис Джонсън забравихме, който влезе със смешки. Всеки политик трябва да си измисли нещо, с което да го запомним. Бойко Борисов какво прави в момента? Той влезе в съзнанието на хората със своя джип. Каквото и да казваме за този джип, той е нещо, което се запомня.

- Ние в случая имаме джип и партийна телевизия. Къде е разликата между тези две затворени пространства, откъдето върви само еднопосочна комуникация?

- Това са две теми и двете са важни. Политикът трябва да се запомня с някаква особеност. Борис Джонсън си разрошвал косата преди интервюта, защото това му било част от бранда – разрошената прическа. Борбата за внимание на пазара за внимание вече е огромна. Друг проблем е партийната телевизия. Аз не вярвах, че в 21-и век ще има партийна телевизия, че ще се върнем към партийни телевизии. БСП имат партийна телевизия, Слави Трифонов и "Атака" също. Но по-общият проблем е, че става въпрос за затворени, приватизирани публични пространства. Телевизията на г-н Трифонов е негов частен проект и той не иска да ходи по другите телевизии. Той иска да си седи в своята. Ние правим същото със страниците си във Фейсбук. Подбирам кой влиза вътре, блокирам някакви хора, които не ми харесват. Там си управлявам дискусиите. Това вече е моят двор. Публичното пространство вече е фрагментирано на частни пространства.

Това е тенденция, която води до радикализация, защото тези частни пространства са като ехо стаи - всеки чува собствения си глас. Вътре се радикализират предубеждения, мнения и няма никаква комуникация със съседната ехо стая. Тази радикализация я видяхме в Америка, където има публичност, разпадната на две части между които няма никакви мостове. Ние сме в едно подобно положение сега. Предизборна кампания тече, управляващите не излизат да говорят със своите опоненти. Виждаме или един блок само от управляващи политици, или един блок от опозиционни. Що за дискусия е това? Вероятно се дължи донякъде на дигиталните технологии, но може би става нещо по-дълбоко. Може би не искаме да живеем заедно.

- Чуждоезичните медии определят Слави Трифонов, цитирам Дойче Веле, като "винтил за гнева на хората". Това ли е част от онези много фактори, за които вие говорите, които водят до тази популярност, която виждаме в момента?

- Това наричаме протестен вот. Той протестира до крайност. Той протестира дори и срещу самите пространства, в които трябва да се бори. Не иска да говори дори със своите опоненти. Между другото нещо такова направи навремето и Симеон Сакскобургготски. Той също беше над нещата, не искаше да влиза в дискусии, казваше само: "Вервайте, вервайте". Но все пак той се появяваше в медиите. Докато г-н Трифонов изобщо отказва. Той е още едно ниво нататък. От другата страна пък имаме Бойко Борисов, който също отказва да участва. Не го видяхме някъде да отиде, да си говори с някого. Ролята на божеството, което седи някъде над мелето и не иска да пада на тяхното ниво.

- Телевизията на Слави Трифонов отразяваше много активно протестите през лятото и на практика подкрепяше хората, които са на площада, но той не беше част от протеста. В същото време яхва именно този протест, от който другите партии на практика не могат да се възползват на този етап. Защо се случва това?

- Те заложиха на това да усилят залога на популизма. Протестите хората ги разпознаха като алтернатива – някакви други политици, които ще дойдат и ще управляват. И в един момент, благодарение на правителствените медии, това се преобърна. Хората си казаха, че други искат да им вземат мястото. Г-н Трифонов седи и чака това да се разрази и да дойде той и да каже, че е против партиите и изобщо цялата тази работа. Този гняв е от още един порядък по-висок.

- Основна цел в програмата на Слави Трифонов е гражданите да се включат в управлението на държавата. От четирите изброени приоритета единият е "пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР". След това е "пряк избор от гражданите на главния прокурор на Републиката", "пряк избор на омбудсмана". Това реалистични идеи ли са?

- Нека да започна първо с хубави думи на г-н Трифонов. Първо това е един от най-известните хора в България. Няма човек в България, който да не знае името Слави Трифонов. Той има огромен багаж от популярност. Лесно е да го наричаме шоумен, но той има политическа биография. Той отдавна прави политически жестове. От една страна като всяка звезда се занимава с благотворителност, спасява хора и деца, ангажира се с благотворителност. Това е нормално за всяка една звезда. Но през 1996 и 1997 година той беше начело на протестите, които тогава събориха правителството на Виденов. Не само това, но и той беше човекът, който иззе от БСП националистическата символика.

Тогава започнахме да пеем патриотични песни на тези протести. Преди това тези песни бяха от ресурса на БСП. Това обръщане е свързано с много неща. Тези песни съдържат и фолклорни моменти, и патриотични моменти, и протестни моменти. Това е употребата на патриотизма за протестни цели. Това докосва хората дълбоко. Не сме забравили и референдума, който той направи. Все пак той мобилизира почти 50% от гражданите да гласуват за нещата, които той поиска. Политическата класа отказа това нещо. Това стана повод за него да протестира, да мобилизира гняв и в крайна сметка да създаде тази партия. Т.е. не бива да го подценяваме като политически фактор. Той има своя нагласа, идеи и хора, които са след него. Не знаем колко са.

Конкретните теми, за които попитахте се въртят около едно и също нещо, което може да наречем гражданско участие. Принципът на референдума е хората да решават директно. Доколко това е грешно или правилно, можем много да спорим. Но много хора вярват в това. Преди Слави Трифонов имаше референдум на БСП за АЕЦ “Белене”, след което имаше референдум на президента Плевнелиев. Т.е. във въздуха има такова нещо. Слави Трифонов успя да мобилизира тази енергия. Моето мнение е, че референдумите са хлъзгава плоскост. Има опасност в тях, защото много зависи как ще се зададе въпроса, кой ще го зададе. Референдумите служат в ситуации, в които политиците не могат да се разберат по някаква тема, по която има разделение в политическата класа.

Да се допитат до народа и мнението да натежи в едната или в другата посока. Това е инструмент на управлението. Това не е народовластие. Малко наивно е да го мислим така. Слави Трифонов умее да създава това усещане на хората, че той се грижи за тези хора и ги пита. Видяхме как той отговаряше на хората. Някои са глупави, някои са умни, някои питат едно и също втори път. Той ги изслушваше с голямо внимание, с голямо уважение. Той умее да работи с публиката. Умее да ѝ създава усещането, че са хората са важни, че ги слуша, че има значение. Мисля, че това е част от неговия успех.

- Непосредствено преди активната предизборна кампания няколко областни координатори напуснаха партията със скандали и обвинения, че няма диалог и като водачи на листите са спуснати други хора, а не от структурите. Как да си обясним – със стила на работа в партията ли или с факта, че и там са влезли “троянски коне”, които в този момент трябва да направят точно това?

- Партийното строителство е сложна и дълга работа. Популисткият ход на хора като Слави Трифонов, на Симеон Сакскобургготски преди това, е отгоре един човек, със супер авторитет, просто казва какво да става по места и взаимодействието между лидер и народ, така да се каже, е без посредници. Партийното строителство е да направиш тези междинни етажи, тези посредници, които да завъртят машината. Цар на това нещо беше Цветан Цветанов. Той създаде партия ГЕРБ, ходейки из провинцията. Не знам колко бързо една партия като "Има такъв народ" може да си създаде тази машина. Малко нямам доверие на сценаристите, които ще го направят. Сценаристите имат талант за друго нещо. Освен това, чисто идеологически, една група или един човек – Слави Трифонов, които критикуват самата същност на партията, която като явление за тях е нещо лошо. Пък се хващат да правят партия... Има парадокс в това нещо. Резултатите ще бъдат изненада. Никой не знае какво ще стане, защото хората, които го подкрепят, не знам дали са мотивирани по този начин, по който са мотивирани държавните служители на ГЕРБ или хората със семейна традиция в БСП. Там има по-ясна мотивация. Тук става дума за емоция, за музика. Може би на този концерт, който той обяви, може би на него ще се вдигне някаква емоция. Стратегията е интересна и непредвидима. Това е като социален експеримент.

- Успяхте ли да се запознаете с програмата и приоритетите на “Има такъв народ”?

- Те представиха експертите си с по две думи. Не се влезе много на дълбоко в това, което казват. Има леви хора, като Мика Зайкова, после малко по-десни. Не мога да идентифицирам идеологически. Заявяват, че ще намалят броя на университетите. Съгласен съм, че те са много и трябва да се намалят, защото няма студенти. Но оттук нататък започват проблемите. Не разбрах дали те знаят какви ще бъдат проблемите, които ще възникнат в тази посока. Има някаква причина за това, че университетите се разрастват и никой не може да ги спре. Не знам дали го разбират и как ще го направят, с какъв механизъм. Т.е. имаме пожелания, които звучат хубаво, но това го чуваме от всички партии. Не можах да се ориентирам в дълбочината на темите, които ни се предлагат. Нито една тема не стигна до край. Има няколко теми, които са по-видими. Едното е мажоритарното гласуване в два тура по френски модел. По този модел първо отпадат малките партии, на втори тур отиват две до три партии. Така функционира този модел. Смисълът на това е, че държавата трябва да бъде добре управлявана, трябва да има здрава власт. Ако това беше приложено в сегашната ситуация, щяхме да имаме само ГЕРБ и тук там БСП и ДПС. Това следва от такъв модел. Не знам при такъв модел дали партията на Слави Трифонов щеше да влезе.

Мажоритарната система има предимството да стабилизира управлението. Да направи излишни тези противоестествени коалиции като тази, която ни управлява в момента. Но в никакъв случай нямаше да се случи и това, което те казват, а именно – да бъдат избирани добрите и честни хора. Вторият популистки момент е изборът на главен прокурор. Знаем, че изборът на главен прокурор е голям проблем. Но така ли ще се реши той? Дълбоко се съмнявам. Но с подобен всеобщ избор се рискува дейността на главния прокурор да се превърне в театър. Какъвто прокуратурата започна. Защо го прави? За да се хареса на хората. Ако той ще бъде въпрос на избор, това ще се засили още повече. В САЩ има такава система на избор на главен прокурор, но тя е на щатско ниво, над тях стои главен прокурор, който не се избира, а се назначава и е министър на правосъдието. Избор на полицейски началници? Може би е възможно. В едно село, където хората познават човека. Но такива избори на национално ниво изглеждат опасни.

- Възможна ли е партийна субсидия от 1 лев?

- Минахме през този дебат. Очевидно е, че трябва да има субсидии за партиите. Един лев може би е малко. Въпрос на договорка е. Въпросът тук е: за какво ще се дават субсидиите? Да се разпише точно и ясно – медийно участие, за концерти и т.н. В момента тези пари се харчат по един малко странен начин. Това е едно популистко искане – дай да им вземем парите. Но този популизъм е навсякъде.

- Каква е прогнозата ви за това какво би могло да се случи след изборите?

- Слави Трифонов представлява някакви хора. Зад “Демократична България” стоят други хора. Много хора харесват шегите и музиката му, това ги хваща, това ги мотивира. Тези хора вървят след него. Както има други хора, които вървят след Мая Манолова. Когато се сглобяват тези бъдещи коалиции трябва да се мисли за това. Лесната версия е да се сглобят с “Изправи се! Мутри вън!” и с “Демократична България” като протестни партии и партии, които са против статуквото. За съжаление няма да се мине без договорка с другите две парламентарни опозиционни партии. Поне една от тях – БСП или ДПС. Това никой не смее да го каже. Няма да се мине без това. Надявам се да има разум и да намерят общо пространство, върху което да разговарят. Например – какво да се прави с главния прокурор. Прогнозата ми е някакво служебно или програмно правителство.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Последния Софиянец

  34 35 Отговор
  Хубавите телевизии са платени.За Домус тв,БНТ и БТВ фалшиви новини не давам и пет стотинки.

  Коментиран от #18, #30, #35, #58

 • 2 караконджул

  55 8 Отговор
  Абе спрете да слагате такива изцъклени снимки, че плашите децата бе еееййй.....

  Коментиран от #5, #9, #41

 • 3 iuytiu

  25 16 Отговор
  Господин антрополага, кой точно му плаща заплатата и за какво му я плаща?

  Коментиран от #17

 • 4 koko

  49 13 Отговор
  Скоро абонамента за телевизията му ще стане задължителен... който не иска, глоба!

  Коментиран от #8

 • 5 ПИК

  34 1 Отговор

  До коментар #2 от "караконджул":

  Ще турим онази изплезената снимка.
 • 6 АДА НА СЛАВИ

  65 11 Отговор
  И КАКВО ИЗЛИЗА ТО. ЧЕ 25 % ОТ 40% ПРОЦЕНТА ГЛАСУВАЛИ- МНОГО ЛЕСНО СЕ ЛЪЖАТ И МАМЯТ ОТ ТЕЛЕВИЗОРА И ЧРЕЗ ЧАЛГА И БЛЯ,БЛЯ,БЛЯКАНЕ НА СЛАВИ УЧИНДОЛСКИЯ САТАНИСТ. 25% СА ПОДВЛАСТНИ НА ЛЪЖИТЕ НА ДЯВОЛА И СА ЛЕСНО МАНИПУЛИРУЕМИ.

 • 7 От психопати

  32 1 Отговор
  за психопати !
 • 8 Последния Софиянец

  6 41 Отговор

  До коментар #4 от "koko":

  Ти пък за 78 стотинки ли ревеш?!

  Коментиран от #12, #24

 • 9 яко ни лъжат

  36 2 Отговор

  До коментар #2 от "караконджул":

  ЕХА АМИ СПОМНЕТЕ СИ КАШПИРОВСКИ, КАК ВИСЯХТЕ ПРЕД ЕКРАНИТЕ И ПОВТАРЯХТЕ ЗАКЛИНАНИЯТА НА САТАНИСТА КАШПИРОВСКИ.
 • 10 Бичето

  11 49 Отговор
  Всички които сме в Англия сме си платили тия смешни 78 стотинки членски внос и гледаме телевизията на Слави. Гербавите прошляци дето нямат пари да гледат Слави, да си гледат БойкоТВ или Нова телевизия

  Коментиран от #28

 • 11 Пол Пот

  51 2 Отговор
  Ноември месец тази година ще се навършат 31 год. Как почна експеримента в България. Като виждаме къде сме и на какво дередже сме, май тоя експеримент се оказа пагубен за всичко и всички в България!
 • 12 koko

  50 2 Отговор

  До коментар #8 от "Последния Софиянец":

  Не рева за 78 стотинки а за това, че не искам да ми набутват чалга канали! А1 се опитаха да ме абонират, но не им мина номера!

  Коментиран от #14

 • 13 Реалист

  12 30 Отговор
  Защо медиите не казват че над 2 милиона верни последователи на Слави са платили 78 стотинки всеки месец за да се докоснат до идола си? Това са потенциални избиратели и генерират милион и половина лева ВСЕКИ МЕСЕЦ на Слави. С този ресурс дните на Тиквата са преброени. Другите смешни партии нямат думата

  Коментиран от #37

 • 14 Бичето

  7 29 Отговор

  До коментар #12 от "koko":

  Ей гербав, немаш 78 стотинки ли бе? Аз толкова изкарвам тук за секунда

  Коментиран от #27, #48, #52

 • 15 Тодор Живков

  22 7 Отговор
  Или обобщено на кратко както казва един велик простак партията на Слави е Пунта Мара живот и здраве след два три мандата простия народ ще разбере както стана с ГЕРБ.
 • 16 Мнение

  32 2 Отговор
  Защо някои не си седят спокойно на село и да се радват на природата и свободата,ами отиват в София и се изнервят, ...и започват да изнервят и другите....

  Коментиран от #82

 • 17 Реалист

  11 17 Отговор

  До коментар #3 от "iuytiu":

  Слави печели всеки месец само от таксата за телевизията си точно 1 560 000 лв. и то без рекламите, сиреч чиста пара. Може да купи и продаде ВСЕКИ в България

  Коментиран от #32, #62

 • 18 анти ИТН

  46 3 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  А 7/8 ТВ , НЕ ЛЪЖЕ ЛИ ХОРАТА И ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД , защо правят тези избори , след като е невъзможно, да управляват, без ГЕРБ и ДПС. Или и ние ,които коментираме, трябва да се правим на упрели кучета? Няма логика и няма никаква възможност ,ИТН да е партия на недоволството! Напротив тук се вихри Егото на 3-4 ма от задкулисието, които са наели Слави Трифонов и неговото шоу ,за да почистят кражбите от милиарди за неопределен период от време! Докато дойде другото Шоу, на някой друг" Хахо-Слави"? Жалко за протестиращите , които си помислиха, че ИТН е партия на протестите, а тя се оказа , резервния вариянт на "Хунтата "- ДС! - Бойко Борисов и Ахмед Доган , са го играли този" цирк -Шоу", 30 години , за тях това е репетиция за" офшорния живот"! Сега вече и Слави Трифонов , ще се се охранява от 3 джипа и НСО! Мечтата на бедното, селско дете!
 • 19 Христо Божилов

  6 43 Отговор
  Давай Слави, накажи ги всичките, до един! Покажи им ада на земята
 • 20 Българка

  33 2 Отговор
  Не знам какъв експеримент е ИТН и дали е моделиран с външна намеса. Но зная, че след огромния гаф с проекто-кабинет, който е неприемлив и с отсъствие на преоритетите на обществото- правосъдна, здравна, пенсионна реформи, растеж на икономиката . Изпращане на македонец в космоса беше брутално изместване на нещата, които очакват хората да чуят от победителя, макал и с крехко предимство. Страшното е, че ИТН отклони гнева към ГЕРБ-ДПС и мафиотското управление, което ни заведе в тресавище. Предлагам да се върнем към основните проблеми и се надявам ИТН да не е един от тях
 • 21 аз съм Веска

  9 10 Отговор
  ВСИЧКО БИ БИЛО ДОБРЕ , НО ПОЩАЛЬОНИ КАТО ТОШКО , ЩЕ ОБЪРКАТ ВСИЧКО . СЛАВИ Е НЕЖНА , МУЗИКАЛНА , КРЕАТИВНА ДУША . ТОШКО Е ГРУБЯН . С ТОВА ПОВЕДЕНИЕ , ЩЕ БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН ОТ ДВОРА НА МИСИРКИТЕ . АЗ ПОВЕЧЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ МЪЖКОТО ОБЩЕСТВО , КОЕТО НЕ РЕАГИРА НА ЖЕНИ .Е КАК КАТО НЕ ТИ СТАВА ХУБАВО ДА ВИДИШ МНОГО ЖЕНИ НА ЕДНО МЯСТО , ЩЕ СИ ПОЩАЛЬОН . ИМА СИ БГ ПОЩИ ЗА " ПОЩАЛЬОНЪТ " . ЕЙ , И НЕГО СА ГО УВЕКОВЕЧИЛИ . ЩО Е БЪЛГАРСКО ,ВСЕ Е ХИТ .
 • 22 БАЦЕ...ИЗЧЕГЪРТА СЛАВУЦА...

  28 7 Отговор
  ПРАЩАХТЕ БАЦЕ ПРИ БАЙ СТАВРИ...НО ЯВНО СЛАВУЦА...СЕ Е ЗАПЪТИЛ КЪМ НЕГО....ЧАЛГА КЛИКАТА...СЕ РАЗПАДА...ПЪТУВА КЪМ ИСТОРИЯТА...
 • 23 element 05

  3 29 Отговор
  Професоре излез от кабинета си и виж какво става из страната. Партията на Слави не е експеримент а необходимост за да измете всички такива боклуци като теб които величаеха Боко и бяха слуги на всички господари . За да изрине държавата и да я сложи на стабилен фундамент. Това което всички изредили се умници-лапачи политици през последните 30 години не направиха сега ще го направим ние. Защото е ВРЕМЕ ЗА ДРУГО!!!
 • 24 Руски трол

  29 1 Отговор

  До коментар #8 от "Последния Софиянец":

  Мушмули, пълен отврат е този канал . Трябва да си голям дебил за да ти харесва !
 • 25 СЛАВУЦА...Е ИЗЧЕГЪРТАН....

  20 4 Отговор
  БАЦЕ ИЗЧЕГЪРТА ЧАЛГАРА...А УЖ ТОЙ НЕГО ЩЕШЕ ДА ЧЕГЪРТА....РАЗПАДА ПРИ СЛАВУЦА ЗАПОЧНА...НЕОБРАТИМ Е ...СКОРО ДЪЛГИЯ ЧАЛГАР ОТЛИТА...ЗА ОФШОРКИТЕ СИ....ЧЕГЪРТТТТТ....
 • 26 Езикоплезиков

  26 4 Отговор
  Ми те всички гласували за ИТН и ГЕРБ са за психиатър!
 • 27 ИНТЕЛЕКТ

  37 1 Отговор

  До коментар #14 от "Бичето":

  ТЕЛЕНЦЕ ГЛУПАВО- НЕ Е ВЪПРОС НА ПАРИ , И 1 СТОТИНКА НЕ ДАВАМ ЗА ТЕЛЕВИЗИЯТА НА СТАНИСТ , НЕУК И НЕМОЖЕЩ ЧАЛГАР. КАЗАНО Е -УБИЙ ПРОСТАКА С МЪЛЧАНИЕ И БЕЗРАЗЛИЧИЕ!!!
 • 28 Прошляк

  36 3 Отговор

  До коментар #10 от "Бичето":

  Седи си в Англия, бери ягодите, гледай тъпата телевизия на лъжливата учиндолска кратуна и не се обаждай!
 • 29 Факт

  23 7 Отговор
  Чалжарчето за пореден път доказа, че българина винаги избира грешната страна и после почва да роптае Така руснаците ни дадоха свобода от османската империя, ние ги отсвирихме После в първата световна пак грешната страна и пак на пангара. После втората световна американците ни бобандираха но ние за това паметни и им направихме Ето го и кумонизма имахме си Живков верно селско момче умееше да извлича изгоди за ългария но ние както му е реда бастардисахме и него Появиха се и новите ни демократи от не кадърни комунисти десиденти и т. н После великата ни демокраия от аграрна държава с дишаща икономика над 3800 пиердпиятия стигнахме до новите термини на костовистите като пустеещи земи и ликвидация После прехвалените български политици унищожаването на армията ни и създаване на американски бази и нато и така който не храни своя армия хани чужда Появи се великото ни царче мошенк от класа за 800 дни верно ни е-а майката но ние пак като сега му се радваме достанционно но супата му духахме както си му е реда После ето ги и герберите евала доказаха, че могат най дълго да крадат а ние да им се слагаме, И сега виж ти новото поколение избиратели чешейки по телефоните си без човешко общуване а смо виртуално си избраха чална аватачето Трифонов без контакти без каквато и да е двустранна връзка ей... така еднопосочено Нищо лично до кога ще я караме така не зная но демогравски се топим, исторически изчезване, икономически съществуваме дори макединците ни
 • 30 Вярно е

  16 2 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  ако телевизията не е платена е спонсорирана от някой олигарх
 • 31 Хаах

  11 3 Отговор
  Както винаги гнилата и с фейк дипломи интелигенция продължава да нагнетява и манипулира обществото.Първо тях трябва да изчистим.Я, колко сложно е всичко, що приказки нелогични и празни.Като мълчал някой, какво искал да каже.Добре, че има форуми като факти, защото другаде ги закриха и ни отрязаха.След това се чудим що били изгубили представа за реалността някои.

  Коментиран от #76

 • 32 12345678

  28 1 Отговор

  До коментар #17 от "Реалист":

  И да му завижда ми ли на болния и злобен стар ерген? Като е толкова щястлив защо е толкова злобен? Искаш злобен човек да те управлява? Аз не искам. Отпуснат ли мерките . Заминавам на запад Всеки с малко повече останал акъл трябва да го направи. Животът е един и отказвам една шепа просто чалгари да ми вдигат данъците, тока , водата, транспорта защото кумирът им е най -великия за тях. Болен вожд , болни избиратели. Изобщо няма да ми липсвя простотията, злобата, мизерията и корупцията

  Коментиран от #55, #77

 • 33 333

  18 3 Отговор
  Да се закрие 7/8 или там каквото е.Зомбират се хората с чалга и простотия.Искаме сериозни управляващи, не смешници, командвани от ..... някого.

  Коментиран от #38

 • 34 Чалгата си обучила и

  13 2 Отговор
  възпитала електорат. От експримента ще има положителен ефект, ако след неговия провал народонаселението се научи да не се доверява на фантазмените продукти на масовата култура. Ама едва ли.
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 ПРАВ Е СЛАВИ...НИКАКВИ

  6 11 Отговор
  ПРЕГОВОРИ СЪС СЕГАШНИ И БИВШИ БСП КОМУНДЕТА. С БСП КОМУНДЕТА, ПРОМЕНИ НЕ СЕ ПРАВЯТ...ТЕ САМО СЕ ТРЕСКАТ НА ИЗБОРИ...

  Коментиран от #40

 • 37 Мдааа

  11 1 Отговор

  До коментар #13 от "Реалист":

  Реално клиенти на 7/8тв СА около 10,000 души повечето от чужбина... ТИ ДА ВИДИШ!!!
 • 38 Правилно

  4 5 Отговор

  До коментар #33 от "333":

  Да се гледа само Джипка ТиВи!
 • 39 Отврат

  14 2 Отговор
  Засега са два вариантите.Единия Божков го каза.Нереализирали се, трети ешалон на ГЕРБ си инженериха Слави, който просто си води лична война с Бойко.Затова стъпва на кадрите на НДСВ, защото си няма представа и капацитет как и какво.Хаджигенов също го каза ГЕРБ по 3.14, не по 2 по 3.Проблема е, че в момента на първо и второ място са Бойко-2 и Бойко.Втория вариант оставям на вас.

  Коментиран от #42

 • 40 Да прав е

  3 9 Отговор

  До коментар #36 от "ПРАВ Е СЛАВИ...НИКАКВИ":

  Никакви преговори с никакви партийни гаулайтери! Депутатите да гласуват по съвест, а не по партийни инструкции! Стига от 1944г. и до днес България да бъде Партийна Република!
 • 41 Анти ИТН

  12 3 Отговор

  До коментар #2 от "караконджул":

  Плашило стояло, плашило изляло! От плашило какво друго да излезе? Вижте му джипките и се крие , като Аген от ДС? В ГРИМЬОРНАТА НА ШОУТО?

  Коментиран от #43, #46

 • 42 Хаха хаха ха

  3 15 Отговор

  До коментар #39 от "Отврат":

  Смешен си,комунистически тролчо! Няма първи, няма втори вариант! Има един единствен вариант! И ИТН го казаха просто и ясно! Избори, докато в парламента депутатите гласуват по съвест, а не по партийни инструкции! А ИТН вече са незаобиколим фактор, нали?

  Коментиран от #44

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 БАЦЕ И СЛАВУЦА.. РЕШИ НАРОДА....

  13 1 Отговор

  До коментар #42 от "Хаха хаха ха":

  БАЦО ДАВА 63 ДЕПУТАТА НА СЛАВУЦА....СТАВАТ 128....ВСИЧКИ ДРУГИ ОПОЗИЦИЯ...ПЕАВИТЕЛСТВОТО ЗАВИСИ ОТ БАЦО...ЩЕ КОМАНДВА ЗАД КУЛИСИТЕ...КОГАТО РЕШИ ГО СВАЛЯ....ОТИВА НА ИЗБОРИ И ТРЕСКА МОЩНО...СЛАВУЦА Е РАЗБИТ....ИЗЧЕГЪРТАН И СЪДЕН...КРАЙ....

  Коментиран от #47

 • 45 Тракиец

  20 2 Отговор
  До като има хора да гласуват за такивакато Слави България лесно няма да се оправи.Как гласуваш за човек който не ти предлага нищо,ни програма ни преоритети на развитие на държавата.Трябва да си пълен о.игофрен.Явно доц.Христов беше прав само,че не 80% а вървим към 90% дебили.

  Коментиран от #49, #51

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Можеш ли

  8 2 Отговор

  До коментар #14 от "Бичето":

  Можеш ли да мислиш малко поне?Ами вземи та помисли!
 • 49 Голям майтап

  4 3 Отговор

  До коментар #45 от "Тракиец":

  Уж е Тракиец, а е московски трол!
 • 50 БАЦО ПОДКРЕПЯ СЛАВУЦА ...

  5 3 Отговор

  До коментар #47 от "Хаха хаха ха":

  САМО БАЦО ЩЕ ПОДКРЕПИ СЛАВУЦА...С 63 ДЕПУТАТА...ЗА ДА УПРАВЛЯВА С МНОЗИНСТВО...ОТ 128 ОБЩО...ВСИЧКИ ДРУГИ ОПОЗИЦИЯ....СЛЕД ТОВА БАЦО ЕСЕНТА...БИЕ ШУТА НА СЛАВУЦА...НОВИ ИЗБОРИ...БАЦО ТРЕСКА ЯКО...СЛАВУЦА ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА...И ПРИ БАЙ СТАВРИ...АКО НЕ ИЗБЯГА ПРЕДИ ТОВА...ПРИ ОФШОРКИТЕ СИ...

  Коментиран от #53

 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Ми стой

  10 2 Отговор

  До коментар #14 от "Бичето":

  си в мъгливия албион и чисти тоалетните, та да станеш по - пачкиран. Какво си се наврял в български форум? Такива "българи" не трябва да гласуват и да определят начина на живот на другите. Сами сте се отказали от държавата.
 • 53 Хаха хаха ха

  2 7 Отговор

  До коментар #50 от "БАЦО ПОДКРЕПЯ СЛАВУЦА ...":

  Бацо, Славуца... Джипката вече е в дерето! Депутатите ще гласуват по съвест, а не по инструкции На Бацо, Славуца, Кака Кури, Хаджи Генов и т.н. Ти още ли не разбра , че се свърши с партийната диктатура от 1944г. до сега? Или ще гласуват депутатите по съвест, или нови избори! И всичките досегашни кремълоньони ще отидат при джипката в дерето! Точка! ИТН вече е незаобиколим факор, нали?
 • 54 oxo

  3 2 Отговор
  -Отче, аз съм малко тесничка! -Широки да са манастирските поля, блажени да са мъките ми!
 • 55 Точно това

  9 1 Отговор

  До коментар #32 от "12345678":

  им е целта, да опразним държавата, защото други са й хвърлили око. Нарочно се извършва този геноцид над нас и подържат този нисък стандарт. Едни поклонници на този, който се страхува от светлината изкупуват земи, извори и строят селища от затворен тип. За това ли са измирали дедите ни? Да сътворят втора палестина?
 • 56 Наблюдател

  0 0 Отговор
  СЕ да отворят Историята и да видят /което чудесно го знаят де!/ какво значи и как е измислена Демокрацията! Референдуми това е Демокрацията, така е измислена! Все "забравят" тeзи апологети на либералната врътка наречена "либерална Демокрацията" за Швейцарската конфедерация! "Има опасност в тях...", големи опасности я грозят вече 300 год направо да ги ожалиш! "Големите опасности" всъщност са реални но за партиите които са практически елиминирани с Референдумите при взимане на важни решения! За това е и голямато плюене от такива като СЕ!
 • 57 lupi67

  1 6 Отговор
  Добре де. Въпрос от мен към тук коментиращите и оплюващите ИТН. Ако така или иначе отидем пак на избори след 2-3 месеца, за кого ще гласувате? За ГЕРБ пак или за БСП, или може би за ДПС? Или за ДБ, които като разбраха че ИТН ще правят самостоятелно правителство дигнаха вой до небесата подкрепени от свойте медии който до скоро уважавах (ФАКТИ, ФРОГНЮЗ, ДНЕВНИК). ИТН са нямали и 1 ден управление, а вие вече ги очернихте сякаш са управлявали 12 години като ГЕРБ. Аз пък пак ще гласувам за тях ако има следващи избори.

  Коментиран от #60

 • 58 Порнограф

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  Съгласен съм!:) Особено като става въпрос за порно!:)
 • 59 Референдум

  4 5 Отговор
  Единствената причина ИТН да се класира като първа политическа сила е отвращението на народа от партиите които бяха на власт досега !Всяка една със свой "отгледан " антураж , калинки , мутрафони , чиновници , благодарение на което изобщо съществуват ! Трагедията е , че ИТН е тяхна репликация !Изхода е референдум за Президентска република и забрана на антинародните партии !

  Коментиран от #67

 • 60 Политолог

  4 1 Отговор

  До коментар #57 от "lupi67":

  Няма да си само ти!:) Ще има още стотина идиота!:)
 • 61 Баба Тиша

  11 0 Отговор
  Като гледам как Сл. Т. си е изцъклил очите, проблемът е главно психически.
 • 62 Божков

  0 0 Отговор

  До коментар #17 от "Реалист":

  Всеки не може!:)
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 Масово

  12 1 Отговор
  изпростяне и оскотяване. Не е виновен само чалгаря, той е само продукт.

  Коментиран от #80

 • 65 Warrior

  11 0 Отговор
  Партията на Славуца Чалгарова Кокаинова пробва колко е търпението на българския народ.
 • 66 Верно ли

  4 0 Отговор
  Мхм, че ни е малко "психическият експеримент" Ковид, та и тоя!
 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Матей

  4 1 Отговор
  След толкова приказки и накрая най-важното,предполагат служебно или програмно правителство,с това Свободна Европа изразява тежненията на робовладелска Америка.Да ,те ни третират като роби,дирижират ни изборите,правят така,че техния човек Р.Радев да назначи служебно правителство по тяхно усмотрение.За никакъв народен вот не можем да говорим,той е разбит и овладян чрез подставени лица.Слави донякъде подражава на Доган,да се подвизава като духовен гуру,да назначава изпълнители на терен,да бъде проводник на антинародни течения ,внушени от неведоми и потайни кръгове.Отпадането му от политиката минава в ускорен порядък,честите изболи са за това,да се пресява боклука набързо и да се изхвърля.
 • 69 до коко 4

  1 1 Отговор
  В Добрич е вече задължителна,поне за клиентите на Бергон.
 • 70 Истината

  7 3 Отговор
  Мафията плащаше на партии и личности за премахване на демокрацията и Герб.
 • 71 Киров

  5 1 Отговор
  Всеки, който е решил да се изявява като политик, трябва да се преглежда от психолог и психиатър задължително, а резултатите да са публични.

  Коментиран от #72

 • 72 Джандбаз

  3 0 Отговор

  До коментар #71 от "Киров":

  Също и тест за употреба на наркотици и алкохолизъм!
 • 73 бай Даньо

  0 0 Отговор
  Психологическия експеримент се казва "преброяване на глупаците". В България са стабилно мнозинство наивниците който си представят революционно оправяне или изобщо като възможно някакво много по добро управление от това което се видя от ГЕРБ ... знам, знам не може да няма, само въпрос е да изчегъртваме тия за да се види че основата отдолу е все същата ... че бая време мина в илюзии...
 • 74 ДОЛНИЩА

  1 1 Отговор
  ПО СКОРО ИТН СА ПРОЕКТ НА БОЙКО И ДС , ТЕ СА РАЗКЛОНЕНИЕ НА ГЕРБ , КАКТО ГЕРБ СА КЛОН НА БСП И БКП + ВРАГОВЕТЕ НИ ОТ САЩ !

  Коментиран от #79

 • 75 САЛИ

  0 1 Отговор
  ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С ПЕСЕНТА НА СЛАВИ - ЩЕ ВИ СКЪСАМ ГЪ....ЗЪ . МАЙ СТЕ Я ЗАБРАВИЛИ А?

  Коментиран от #78


 • 76 цървули

  0 0 Отговор

  До коментар #31 от "Хаах":

  В проектокабинета ви липсваше и министерство на чалгата.
 • 77 изчезвай

  0 0 Отговор

  До коментар #32 от "12345678":

  После ще пищиш от там, че не ви дават да гласувате. Върви където щеш и не давай акъл, който нямаш!
 • 78 до бат Сали

  0 0 Отговор

  До коментар #75 от "САЛИ":

  Българите те поздравяват с песената "Изтече ти мандата"!
 • 79 неее

  0 0 Отговор

  До коментар #74 от "ДОЛНИЩА":

  ГЕРБ и ИТН са разклонения на проекта НДСВ. А той чий проект беше?

  Коментиран от #81

 • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 81 А БЕЕЕ

  1 0 Отговор

  До коментар #79 от "неее":

  АМЧИ НДСВ НА КОЙ Е ПРОЕКТ ?
 • 82 Чича Пандалийца

  0 0 Отговор

  До коментар #16 от "Мнение":

  "Зaщo някoи нe cи ceдят cпoкoйнo нa ceлo и дa ce рaдвaт нa прирoдaтa и cвoбoдaтa,aми oтивaт в Coфия и ce изнeрвят, ...и зaпoчвaт дa изнeрвят и другитe...." Много жалко, че системата позволява само по един +, 1000 + от мен!!!
 • 83 Свободна Европа?? Не ви допада Слави

  0 0 Отговор
  Трифонов, не ви играе по Свирката??

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.