6 080 61

Защо е толкова трудно да бъде отстранен Иван Гешев

Има много основания за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Но той остава непоклатим. Дори и ако ДПС реши да "отхапе опашката си". И все пак: Гешев да не бърза да си отдъхва.

Защо е толкова трудно да бъде отстранен Иван Гешев
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Правосъдният министър Янаки Стоилов поиска от ВСС да започне процедура за уволнението на главния прокурор. Въпреки че то е подплатено със солидни аргументи, ще бъде изненада, ако Иван Гешев действително бъде отстранен. Когато в развитите, добре работещи демокрации, изпълнителната власт пожелае да смени обвинител No.1, обикновено, това е тревожен сигнал. Той може да бъде разглеждан дори като опит за политическа чистка. У нас случаят не е такъв: моделът ГЕРБ-ДПС "изработи" на България печалния етикет "превзета държава", в която принципът на върховенството на правото се прилага избирателно. Множество факти сочат, че съдебната система е овладяна от кадри на този модел.

Главният прокурор Гешев даде основание с поведението си на мнозина - както обикновени граждани, така и изявени юристи - да се съмняват в неговия професионализъм и безпристрастност. Изнасянето на данни по текущи производства в медиите, създаването и разпространяването на внушения, в крещящо противоречие с принципа за невиновност, както и ред други обстоятелства дават основания за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Този главен прокурор попада в хипотезата на чл. 129 от КРБ и чл. 307 от ЗСВ: може аргументирано да се твърди, че системно не изпълнява задълженията си и уронва престижа на съдебната власт.

Ако ВСС "ревизира" решението си

Малко вероятно обаче е този състав на ВСС да уволни Гешев. Особеният му "стил" пролича още докато той бе зам.-главен прокурор и породи критики; въпреки това мнозинството във ВСС (с 20 гласа "за" и само 4 "против") застана зад него през октомври 2019, а малко по-късно, след "ветото" на президента Радев, потвърди избора си.

Ако две години по-късно мнозинството във ВСС "ревизира" решението си, това би означавало да признае, че е допуснало тежка професионална грешка. Този обрат обаче би имал и друг прочит, още по-неприятен за ВСС, но пък може би по-близо до фактите: пленумът на институцията всъщност изобщо не е "сбъркал", а сервилно е изпълнил политическа поръчка, взимайки "единственото правилно решение", продиктувано от силните на деня. Съмнявам се, че очакваните попълнения в състава на ВСС и изтичащият след малко повече от година мандат на органа могат да доведат до обрат и закъсняло разкаяние.

Въпреки че едва ли ще успее, искането на Янаки Стоилов все пак не е безсмислена, донкихотовска постъпка. Ходът на Стоилов и Рашков е принципен и, в този смисъл, задължителен. Тези, които убедено смятат, че това ръководство на прокуратурата е извършило престъпления, не могат да стоят безучастно. Не само констелацията от интересите във ВСС, която едва ли е претърпяла дълбока промяна през изминалите години, а и новото 46-то НС едва ли сериозно може да застраши безконтролната власт на главния прокурор.

Механизмът за контрол върху обвинител No.1 може да бъде обект на конституционни промени, направени и от обикновено народно събрание. За това обаче е нужно голямо мнозинство от 180 гласа (чл. 155, КРБ). Както трите протестни партии ИТН, ДБ и ИСМВ (общо 112 депутати), така и БСП (36 депутата) са за съдебна реформа и смяната на Гешев. Те обаче имат различни визии относно характера и обхвата на промените в тази сфера: ИТН искат например пряк избор на главния прокурор, а ДБ са за нови правила за избор от съдебния съвет и редуциране на мандата му. Освен това: още първата седмица след изборите на 11 юли постави под въпрос изобщо възможността за съвместни действия между трите протестни партии дори за реализирането на по-лесната - от промяната на конституцията - задача по сформирането на парламентарно мнозинство за излъчването на правителство. Но и изправен срещу 148-те депутата на ИТН, БСП, ДБ и ИСМВ, Гешев ще остане непоклатим. Дори ако, например, ДПС (29 депутата) реши да "отхапе опашката си", и, демонстрирайки изненадващ катарзис, подпомогне раздялата с Главния, сметката пак няма да излезе, защото за достигането до заветните ¾ от народните представители ще е нужна благословията още на поне 3 депутати от ГЕРБ.

И все пак: Гешев да не бърза да си отдъхва

Защо обаче от ГЕРБ или ДПС да са заинтересувани от смяната на Гешев? Едва ли с този ход ще успеят да хвърлят прах в очите на обществото, да изперат имиджа си. Ако 46-тото НС не излъчи редовно правителство, следващия служебен кабинет най-вероятно ще продължи с ревизията на модела ГЕРБ-ДПС. Ако в този кризисен за тях момент тези партии се разделят с главния прокурор, когото по-рано поставиха начело на държавното обвинение, това означава да оставят тила си незащитен.

И все пак: не всичко в следващите седмици е предрешено. Иван Гешев не бива да бърза да си отдъхва.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Анджело

  49 12 Отговор
  Кака Сийка е много силна... Но както цитирам и ако не гласува за оставка, ВСС ще настъпи мотиката

  Коментиран от #17, #60

 • 2 Фетко

  35 9 Отговор
  Сийка прави ли фетки.
 • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  23 7 Отговор
  ИМА ЛОБИ ЯК ГРЪБ пазят го големите( акули мафиоти

  Коментиран от #38

 • 4 Що за

  8 7 Отговор
  настройване , че било трудно ?
 • 5 Последния Софиянец

  40 13 Отговор
  Тези 300 000 които се разписаха срещу Гешев пред Съдебната палата да дойдат утре пред ВСС и ви обещавам оставка.Полицията и жандармерията са разколебани, а еничарите на Гешеф са малко.Влизаме и ги караме да гласуват оставка на Гешеф.

  Коментиран от #10, #11, #20, #46

 • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  37 7 Отговор
  мястото на ГЕШЕВ БОРИСОВ и подобни е съд присъда ПАЗАРДЖИШКИЯ ЗАТВОР

 • 7 А защо пък ?????

  13 31 Отговор
  Трябва да бъде отстранен ?????

  Коментиран от #9, #42, #43

 • 8 Гост затворник

  20 7 Отговор
  Нема трудно сичко ше се подреди... Скоро

  Коментиран от #15

 • 9 Последния Софиянец

  29 12 Отговор

  До коментар #7 от "А защо пък ?????":

  Защото прикрива крадците.

  Коментиран от #23

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Емил

  12 28 Отговор

  До коментар #5 от "Последния Софиянец":

  Как не поумня, бе?! Утре ако се съберете трима - ще черпите! 300 000 - това са русофилистични мечти! За толкова даже милиардите на Божков, Домусчиеви и компания няма да стигнат!!!

  Коментиран от #48, #55

 • 12 5577

  9 2 Отговор
  Ми много просто. Защото е прокурор.
 • 13 Помакинята

  5 2 Отговор
  Мойте съселяни са нагли опг ора.. сойка -ши-што, и г все наши ора од пазаржиик... Честит баирам съселяни мои
 • 14 Как защо

  18 7 Отговор
  Защото е удобен .Корумпиран и нечестен.

  Коментиран от #29

 • 15 Емил

  9 11 Отговор

  До коментар #8 от "Гост затворник":

  Скоро де - има няма след 5 години - като му изтече мандата!!!

  Коментиран от #26

 • 16 ГРАД ДУЛОВО

  10 12 Отговор
  Не могат да му го отстранят на Гешев,щото много му голям!🥳👍

  Коментиран от #22

 • 17 Мдааа

  25 10 Отговор

  До коментар #1 от "Анджело":

  Тоя рапунзел трябва да бъде съден за предателство с/у българския народ! Това е прокурор на мафията и на тиквата , чагъртане до дупка докато не се изчисти тая герберастия!!!
 • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  19 7 Отговор
  БОРИСОВ е слуга на ЕРДОГАН

  Коментиран от #27

 • 19 jorj

  14 14 Отговор
  Хард комунистите завзеха почти всичко! Гешев ги компрометира истински, показвайки грозната им физиономия на престъпници - убийци !!!!!! Газ пикаят!!!!!
 • 20 Мими Кучева

  5 7 Отговор

  До коментар #5 от "Последния Софиянец":

  И слагаме Бойкикията ,а?А?🤡👍
 • 21 Защо просто не бъде застрелян?

  20 6 Отговор
  Защо божтов не поръча тиквата доган шиши и каскета?а се остави да баде рекетиран?аз ако съм на парите на божков щях да ги елиминирам сичките при първия намек за рекет

  Коментиран от #24

 • 22 Сийка кайсийка

  4 3 Отговор

  До коментар #16 от "ГРАД ДУЛОВО":

  Верно е!Аз знам.
 • 23 Ха ха ха ха ха

  5 3 Отговор

  До коментар #9 от "Последния Софиянец":

  Ха ха ха ха
 • 24 Ха ха ха ха ха

  6 3 Отговор

  До коментар #21 от "Защо просто не бъде застрелян?":

  Ха ха ха ха ха
 • 25 Без Негри в БГ

  12 5 Отговор
  Защото не протестираме пред посолствата на УСА и Германия. Те подкрепяха мафията ГЕРБ и мафиота Борисов.
 • 26 Добре

  6 3 Отговор

  До коментар #15 от "Емил":

  Така да е... Защитаеай го.. с 5 млн евро в чужда ска, мислиш ли за децата си и внуците.. Колко живота тр да живееш за да спечелиш Кеш! 5 000 000 евро!
 • 27 Ха ха ха ха ха

  2 2 Отговор

  До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Ха ха ха ха ха
 • 28 Матей

  11 6 Отговор
  Как,герб и дпс да се отрекат от гешев за да се оневинят,ми по тази логика да се откажат от боко и цялото му политбюро!?Неее,тия мерзавци разсъждават по друг начин,те са сговорна дружина--планина повдига,мафиотска задруга,викат си братиньо и тям подобни ласкателства.Трябва да намерят начин да го уволнят тоя гешев,срещу него се опълчиха мнозина от висшите фактори,от служебното управление.За президент има импийчмънт, а за главен прокурор няма,такова не може да бъде.първо избора му беше дълбоко порочен,лично боко го назначи,както и цацаров по-рано.Съдебния министър не го ще,вътрешния също,премиера също,еее,какво повече?
 • 29 Ха ха ха ха ха

  3 2 Отговор

  До коментар #14 от "Как защо":

  Ха ха ха ха ха
 • 30 Страх лозе пази

  6 6 Отговор
  Страх ги е да го свалят,защото Божков това чака.Още на следващия ден ще хване въртолета и ще започне да вади компромати.
 • 31 Перо

  9 2 Отговор
  Каква правосъдна система може да има,когато е изградена на партийна,квотна система,без професионализъм и конкурсно начало. Във ВСС са селяндури-парашутисти и мястото на прокуратурата не е там!
 • 32 ПК инк

  10 12 Отговор
  Защо пък, трябва да бъде отстранен? Дайте факти. Не робувайте на ината си. И не слушайте дъртите комуняги.

  Коментиран от #41

 • 33 Behemoth

  7 7 Отговор
  Гешев е изпята песен ....дано да е напълнил някой шкаф ,че дупи да му е яко...
 • 34 Анонимен

  9 13 Отговор
  Главният прокурор няма да бъде отстранен защото аргументите са безумни. Рашков сочи прес съобщения на прокуратурата като доказателство, а не лични изявления на Гешев. Дисциплинарката отговорност е за лични действие, също като наказателната.

  Коментиран от #36

 • 35 Фффффф

  9 5 Отговор
  В държавата мафия не можеш отстраниш и най дребният чиновник
 • 36 Верно ли

  10 5 Отговор

  До коментар #34 от "Анонимен":

  Ми те и от Прокуратурата днес са изпратили прес съобщения в защита на ГешеФта. Интересното е, че техните са с дата до февруари 2020, което кво ще рече - откак се карантинира завалията май даже хич не е работил :))) Спряха разходките по селата за издирване на кокошкари :)))
 • 37 Запознат приятел

  10 7 Отговор
  И. гешев има възможността утре, да се оттегли с минимални поражения и да се скатае .. Останели за по късно 99% ще е арестант и от там ще тр да се защитаеа
 • 38 Надуй го Козлодуй

  3 1 Отговор

  До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Хахайааа,мутант
 • 39 баба Пена

  7 4 Отговор
  Абе скоро ще му пернат каскета. Има да се ослушва, като глуха баба на гарата, дали влака не дойде.
 • 40 ЕВРО НЮЗ

  8 3 Отговор
  Трудно е за тия къде си чешат езиците и баламосват публиката... Някой може ли да ми каже защо от 30 години всеки встъпил в длъжност президент, министър председател, главен прокурор, главен секретар на МВР първата работа която вършат е да хванат пътя за Вашингтон
 • 41 Перо

  10 8 Отговор

  До коментар #32 от "ПК инк":

  Рашков даде документирани факти!
 • 42 Pilot

  8 3 Отговор

  До коментар #7 от "А защо пък ?????":

  Трябва защото за нищо не става ! Защото крепи корупцията и ЗАЩОТО ЕС ГО ИСКА !!!
 • 43 Суха съчка

  5 8 Отговор

  До коментар #7 от "А защо пък ?????":

  За да се върне черепа на бял кон 80% умират да търкат билетчета.
 • 44 отговор

  5 3 Отговор
  Жена му е бивша танцьорка на пилон, и познава много хора, как да отстраниш човек , с толкова много връзки и познати.
 • 45 турист

  1 3 Отговор
  Има разлика между Вашингтон и Москва, и тя е такава, каквато е разликата, между Южна и Северна Корея
 • 46 Ташо

  4 10 Отговор

  До коментар #5 от "Последния Софиянец":

  И 500 000 хиляди да се разпишат е без значение.Не е в техните правомощия и компетентност да решават ,кой да е главен прокурор.Не може улицата да казва кой и как.Най малкото пък "пишман " , платен и измислен ресторантьор ,като теб.
 • 47 Опааа

  7 0 Отговор
  Защо е трудно ВСС да смени Гешев ами щото и те са не по малко коручпирани от каскета.
 • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 49 Със сигурност

  2 4 Отговор
  Ще сменят Гешев. След пет години,като му изтече мандата.До ,тогава комунягите имат право да квичат.
 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Docenta

  2 4 Отговор
  Не закачайте Гешев,той е последната защитна линия от престъпници като Божкофф и хунтата от руски шпиони начело с българомразеца Радефф.

  Коментиран от #52

 • 52 Дългият

  2 2 Отговор

  До коментар #51 от "Docenta":

  Интересно защо тогава ходи в Русия. За да арестува Путин ли?
 • 53 Тредстоун

  2 2 Отговор
  Защото няма никакви законови обстоятелства които да налагат това , защото тези които искат оставката му са бегълци от закона , престъпни елементи които Гешев нарита по крадливите задници. С нищо не е подплатено , празни приказки и лакърдии на червената маймуна чашков , стоварени на друга червена маймуна , плява.

 • 54 Копейкин

  1 2 Отговор

  До коментар #50 от "Гледайте в "Референдуми за справедливост":

  Интересно как 5 човека обградиха сградата ....
 • 55 Киркор

  0 1 Отговор

  До коментар #11 от "Емил":

  За тебе нали има,тях какво ги мислиш?
 • 56 Марто ДС

  0 2 Отговор
  Защото е ДС към БКП от там да го избрали и там ще го махнат, доган, аген Буда, шишкото дето ограби търговска банка това са все бандити които трябва да лежат при бай ставри а машата гешев ги пази
 • 57 Наблюдател

  3 1 Отговор
  България просто плаче за Революция
 • 58 ПАРАЗИТИИИИ

  2 1 Отговор
  НЕ Е ТРУДНО АМА НЯМА ЖЕЛАНИЕ В ,,УПРАВЛЯВАЩИТЕ" ИНАЧЕ МЯСТО НЯМА ДА СИ НАМЕРИ ТОЯ БОКЛУК НА БОЙКО И ДОГАН ПЕЕВСКИ
 • 59 КАЛИНКО ГЕШЕВ

  4 1 Отговор
  КAЛИНКИ Това и пропуските в юридическата подготовка на Главния прокурор ме накараха да проверя дипломата му: 1.Влязох в сайта на ВСС, за да видя дали г-н Гешев е завършил магистратура по специалността „Право“. Съгласно НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ "БАКАЛАВЪР", "МАГИСТЪР" И "СПЕЦИАЛИСТ" Приета с ПМС № 162 от 23.07.2002 г. магистратурата изисква 5 годишно обучение. 2.От дипломата е видно, че Г-н Гешев е постъпил в школата през 1989 и е завършил на 15.09. 1994 г. 3.Положил е теоретико практически изпит на 23.02.1995 г., а удостоверението за успешно завършен стаж и практико теоретичен изпит му е издадено на 01.03.1995 г. от което излиза, че стажът му не покрива законово изискуемите 6 месеца, а е по малко от 5 месеца и половина; 4.И дипломата и удостоверенията са без номера, факултетен номер и подпис на издаващо длъжностно лице. Документите са заверени само с надпис „вярно“ без подпис към него; 5.Дипломата е издадена на основание Указ №2415/1987 г. на председателя на Държавния съвет. Но след новата Конституция (1991 г. ) България се управлява според Конституцията и Законите. След 1991 г. укази няма. Има Закон за висшето образование, според който Школата на МВР няма качеството на Висше училище.
 • 60 Няма такава

  1 1 Отговор

  До коментар #1 от "Анджело":

  опасност. ВСС е от независимата съдебна власт.
 • 61 Ти да видиш

  1 1 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Защо е толкова трудно да бъде отстранен Иван Гешев ? ЗАЩОТО Е И ПРОТИВОЗАКОННО, И НЕМОРАЛНО !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.