25 Юли, 2021 10:00 5 713 28

Кипър: Ердоган отново си играе с огъня

  • турция-
  • кипър-
  • реджеп ердоган-
  • севернокипърска турска република

Днес обединяването на Кипър отново изглежда като абсолютно непостижим мираж

Кипър: Ердоган отново си играе с огъня - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поне три цели преследва Ердоган с изказването си за призрачния град Вароша на разделения остров Кипър. С една от тях турският лидер дори може и да сполучи, пише Райнер Херман в коментара си във ФАЦ.

Колко точно му пука за международното право – това турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстрира нагледно в Кипър. Точно в деня, на който през 1974 година Турция окупира Северен Кипър и така раздели острова на две части, Ердоган обяви, че отново ще отвори и занапред ще развива призрачния град Вароша – онова спорно селище, в което навремето живееха главно кипърски гърци.

Провокация заради политически дивиденти?

С тази своя провокация турският президент нарушава една резолюция на Съвета за сигурност на ООН и подлива вода на онези държави, с които Анкара напоследък, и след доста усилия, успя да си подобри отношенията. Ясно е защо Ердоган действа по този начин: защото Кипър е една от малкото теми, по които в Турция има надпартиен консенсус, а в сегашните трудни времена това може да му донесе политически точки. Но има и още една причина: по този начин Анкара дебело подчертава претенциите си да властва в Източното Средиземноморие.

Ала цената за краткотрайния успех е твърде висока. Първите реакции показват, че Ердоган поставя на карта разведряването, постигнато напоследък с Гърция и с Израел. Тъкмо тези две държави бяха обединили силите си срещу Турция в спора за находищата на земен газ в шелфа. Ердоган рискува още да разпали отново и конфликта с ЕС, с който Турция всъщност иска в момента да преговаря за актуализиране на споразумението за митнически съюз.

Ердоган води много рискована игра

Тоест, турският президент си играе с огъня, но в тази своя игра все пак може да осъществи една от целите си. Защото сега обединяването на Кипър отново изглежда като непостижим мираж. А ако островът остане разделен на две, Турция ще може да запази военната си база в Източно Средиземно море.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 амиии

    33 24 Отговор
    ЕС защо не защити Кипър? Повечето износ на Турция е към ЕС и едни икономически санкции биха добре дошли. Ние можем да спрем да внасяме отровните им домати и нискокачествени бисквити/вафли и т.н

    Коментиран от #7, #9, #14, #18, #19

  • 2 В "призрачния" град Вароша

    30 7 Отговор
    към 1974 "живеели предимно гърци". Същото важи за Косово,същото важи и за Крим. Но явно не и според международното криво..
  • 3 Рошко

    37 12 Отговор
    Дойче зеле, пишете за вашата подарена държава от Англия, а не за остров който 50 на 50 е бил турски и английски, за мен специално той нилога не е бил на гърците, досущ като вашатс измислена държава Израел, която никога не я е имало на картата, по пътя на логиката трябва всяко едно малцинство да си има държава, но вашите господари английската корона девиза е разделяй и владей

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "див сейанин":

    Трай си, ше заболи даже вече е почнало началото на края, не случайно има такива медии дето само плюят по днешна Турция, не ви харесва. Проблема си е ваш и дано така продължава, па и много умен ник си имаш по плюсовете ще разбереш колко си" умен"
  • 6 Наблюдател

    11 7 Отговор
    "Tурският президент си играе с огъня" защото запада заради техни икономически най-вече интереси си затваря очите и му позволява това. Въпрос на време е обаче това да изиграе много лоша "шега" точно на запада!
  • 7 Олга

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "амиии":

    Причем ЕС? Турция не е приета в ЕС и той няма никакви лостове против Турция. Дори обратно - Турция ги държи на изкъсо заради мигрантите. Ако Дойче Веле не знае - Турция е в НАТО, който мълчи като рибка за турската окупация на Кипър, но се отваря за Крим.

    Коментиран от #10

  • 8 Месут

    32 9 Отговор
    Никаква окупация няма в Северн Кипър. Турската операция през 1974 с кодово име Атилла беше проведена за да бъдат спасени кипърските турци от геноцида над който бяха подложени от гръцките банди на ЕОКА с активно участие на Гърция, която се готвеше да присъедини острова . Турската армия влезе там като освободителка.
  • 9 И как ще ти се отразят добре

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "амиии":

    Икономическите санкции на тебе? Корамиянко ли ще ядеш като спреш продуктите от Турция?

    Коментиран от #28

  • 10 Че къде видя окупация на Кипър?

    25 9 Отговор

    До коментар #7 от "Олга":

    Според всички резолюции на ООН Турция се намира там съвсем законно като страна гарант срещу гръцките издевателства срещу турците.
  • 11 Бамбука

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Историята за населението на Кипър датира много векове преди да се появят/заселят турците. Колкото до разделянето на две части – гръцка и турска, вина носи военната хунта дошла на власт в Гърция.

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Бамбука

    5 2 Отговор
    Историята за населението на Кипър датира много векове преди да се появят/заселят турците. Колкото до разделянето на две части – гръцка и турска, вина носи военната хунта дошла на власт в Гърция.
  • 13 Ама тя и историята на населението

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    На България датира много векове преди да се появят/заселят българите.

    Коментиран от #21

  • 14 Хамди

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "амиии":

    ти гледай тук дай си ценните идеи за просперира родината ганьо голям специалист .
  • 15 вацев

    6 0 Отговор
    А защо в статията не се споменава,че около остров Кипър има огромни залежи от нефт и природен газ,които неминуемо ще доведат до война между Турция и гърците?
  • 16 Deepdown

    15 3 Отговор
    Dw са дразни от развитието на нова турция ,скоро турция няма да е пазар на немски автомобили
  • 17 Рошко

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    И някой задавал ли си е въпроса защо Турция го окупира, ако не знаете да знаете гурците начело с някакъв си техен духовен лидер са заграждали цели села и са ги унищожавали напълно, аз на това му викам геноцид, положението за турското население е станало не търпимо
  • 18 Кокорчо🙄

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "амиии":

    Ти имаш ли си на представа колко зеленчуци и плодове ходи за Европа, седни и брой тировете които минават само през бг за европа,
  • 19 Айде, доматите ще спреш

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "амиии":

    Ще рупаш коприва пролетта, ами другото? Та ти Ганчо един пирон не можеш да "произведеш", а какво остава за другото 🤣🤣🤣
  • 20 Deepdown

    3 2 Отговор
    когато една държава е обкръжена от всички страни тя са закалява обратното са разпуска ,математическа мисъл
  • 21 Бамбука

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ама тя и историята на населението":

    Така е. Ако говорим за претенции, но римляните могат да претендират за цяла Европа плюс половината северна Африка. Лошото е, че политиците се връщат назад заради собственото си его и амбиции.
  • 22 Хи хи хи

    17 6 Отговор
    През 1974 година, когато убивахте турците в Кипър, въобще не мислихте за Международно право или пък ви касаеше ООН, тогава защо не си живяхте заедно мирно с турците, а сега много ви се иска да сте обединени 😄😆😄. Откак ядохте шамара от турците нещо много заобичахте турците и ви се иска все заедно да живеете. А иначе за България не важи ли международното право, което имаме за излаз на Бяло море? Тук май нещо не ви се чува?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сфгх

    5 0 Отговор
    Ха хааа санкции за Турция а беломорието уж ваше ей че коментари ставате направо смешни и се наричате българи прабългарите на леш са ги правили на времето византийците
  • 26 Турчин

    7 2 Отговор
    До дойче веле, от години следя коментарите на това радио. Още в годините на червения комунизъм се опитвах да ги слушам с надеждате,че ще кажат нещо хубаво за народа който тънеше в мрак и невежество на изток от желязната завеса. Но и тогава дойче веле се заяждаше с Турция. За дойче веле Република Турция е целта на живота и съществуването. Не знам конкретните примери но все намира да каже нещо неприето, недоизяснено,непотвърдено. Рупеблика Турция започва мирната операция през 1974 защото в Гърция управлява хунтата на полкавниците а в Кипър главорезите на ЕОКА начело с Никос Самсон. Същите дни избранията и законен президент на Кипър Макариос избягва със самолет в Лондон и е в изгнание. ЕОКА иска да пресъедини Кипър към Гърция и вижда турския народ там като заплаха за своите планове и започва цялостен геноцид. Република Турция предлага и на Великобритания да направят заедно мирната операция но британците отказват с надеждата Турция да се провали при десанта на острова. Но турският войник, когато му е заповядано винаги е излизал там където трябва да бъде и е изпълнявал заповедите на народа си. И така на 20.07.1974 гърците за пореден път бяха хванати по бели гащи и си получиха заслуженото. А вие що ревете? Какво ви засяга всичко тава?
  • 27 Мехмед

    3 2 Отговор
    В Кипър живеят и турци в обособената държава - СКТР.
    Няма политик в Турция който не бе защитил интересите на нашите сънародници.
  • 28 ЛОГИчно

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "И как ще ти се отразят добре":

    Ами крайно време е да започне производство от Българска страна, за да не ядът Янко!