Last news in Fakti

25 Юли, 2021 16:00 5 275 18

Паричен пир в чумаво време

  • международни финанси-
  • фондови пазари-
  • криптовалути

Характерна особеност на възникващата нова конструкция на глобалните финанси е нарастващото присъствие на непрофесионални инвеститори

Паричен пир в чумаво време - 1
Снимка: 24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Васил Сивов

Трилионите долари, изразходвани за борба с коронавируса, подкопават основите на международните финанси. Анализаторите предупреждават за невероятно прегряване на всички пазари – от фондовите до криптовалутните. Проявяват се всички признаци на невиждана по мащаби финансова криза. Обзор на мощния финансов конгломерат JPMorgan Chase констатира, че световната икономика е пред прага на инфлационен шок. Инвестиционните мениджъри никога не са се сблъсквали с подобен растеж на котировките на ценни книжа, цените на стоковите пазари и инфлацията.

Като една от главните причини за новата инфлационна вълна се посочва рязката промяна на подхода към монетарната политика от ключовите централни банки в света. Има се предвид комплекса от мерки, известен като количествени облекчения – изкупуване от финансовите регулатори на ценни книжа, главно облигации, когато основният лихвен процент е около минимума. Средствата, изразходвани за покупка на облигации от търговските банки, се включват в техните баланси като допълнителни резерви, съхранявани в централната банка, която им изплаща процент по тях.

Този механизъм, показал някакви резултати при изхода от глобалната финансова криза през 2008 г., бе приложен от Федералната Резервна Система (ФРС) на САЩ, Европейската Централна Банка (ЕЦБ) и Банката на Япония веднага след началото на пандемията. Само за миналата година те увеличиха своите баланси с 8 трлн. дол., равняващи се на съвкупния им растеж за предшестващите 8 години. Към тях следва да добавим и средствата за други форми с цел поддържане на икономиките, включващи и така наречените „хеликоптерни“ пари, пакета от антикризисни мерки за 2 трлн. дол. при Тръмп и помощи за 1,9 трлн. дол. при Байдън.

Пирът на евтини пари вече достига своите критични граници. Пускайки печатниците на безпрецедентна в историята мощност и заливайки пазарите с повече от 10 трлн. дол. допълнителна ликвидност, ключовите банки в света се готвят дружно да натиснат спирачките. Според прогнозата на Bank of America ФРС на САЩ, ЕЦБ и още 4 емитенти на резервни валути ще бъдат принудени да прекратят програмите за парично напомпване през 2022 г. Към края на настоящата година общият им баланс ще достигне 28 трлн. дол. с цел да се стабилизира на това равнище.

Гигантските размери на парична емисия провокираха ценово рали на пазарите с рекордно за 40 години поскъпване на суровините и продоволствието до 40% по индекса на ФАО. Спекулативният бум удари реалния сектор с рязко ускоряване на инфлацията. В САЩ темповете на растеж на потребителските цени достигнаха 5,4% годишно – скок невиждан от времето на Роналд Рейгън. През тази година Федералният резерв захранва пазарите със 120 млрд. дол. всеки месец чрез закупуване на държавни и ипотечни облигации, а от началото на юли неговият баланс надхвърли 8 трлн. дол., съставящи 36% от брутния вътрешен продукт (БВП). Председателят на ФРС Джером Пауъл вече заяви, че банките са готови да пристъпят към съкращаване на количествените облекчения, а през второто полугодие към повишаване на лихвения процент.

От началото на миналата година ЕЦБ също увеличи баланса си до 7.926 трлн. евро, съставящи 75% от БВП на еврозоната. Банката изкупува активи със скорост 18 млрд. евро на седмица, но вече съкращава екстрената си програма за закупуване на облигации до пълното ѝ прекратяване през март 2022 г. Според управителя Кристин Лагард само нови щамове на КОВИД-19 могат да предизвикат продължаване на печатането на пари без покритие.

По този начин миналата година световната икономика бе сполетяна от паричен потоп. Това не можеше да не доведе до форсиране на инфлацията след като горещите пари нахлуха на спекулативните пазари – от традиционните фондови до излезлите на мода криптовалутни. Ситуацията стана още по-проблематична защото лихвите на водещите централни банки оставаха на минимални равнища. Никога в историята на световната икономика парите не са били толкова достъпни. От миналата година централните банки както на развитите, така и на развиващите се страни започнаха да провеждат мека и свръхмека парично-кредитна политика. Водещият аналитик на руската инвестиционна компания QBF Олег Богданов отбелязва: „Количествените облекчения играят положителна роля само на етапа на изкупуване на лошите активи.“ Когато на централните банки се налага да изкупуват добри активи, това създава деформации на паричните пазари. Цените на акции, суровини и други активи се устремяват към исторически максимум и решаваща роля в спекулативния растеж играе нулевият лихвен процент. Това принуждава консервативните инвеститори да се оттеглят от дългосрочните банкови депозити и да прехвърлят средства на фондовия пазар.

Според главния аналитик на международната финансова компания TeleTrade Марк Гойхман става дума за глобални слабоконтролируеми емисии на излишъци. От една страна безпрецедентните методи на парично стимулиране на икономиката и пазарното търсене дават някакви резултати в борбата с пандемията, а от друга – нарастването на предлагането на парична маса неизбежно води до преобразуването на тези средства в различни финансови инструменти и откъсването им от обективната стойност на реалните активи. За това свидетелства резкият ръст на фондовите индекси в страните, преживяващи икономически спад.

Друг нагледен резултат от понижаването на лихвите е ускорената поява на така наречените „зомбикомпании“, които не печелят достатъчно за изплащане на дълговете си, но преживяват благодарение на достъпната стойност на обслужването на корпоративни заеми. Аналитикът на американската платформа ТradingView, Inc. Игор Кучма прогнозира, че ФРС ще задейства механизъм за съкращаване програмата за количествени облекчения след възстановяване на равнището на икономиката на САЩ преди пандемията. Обратната страна на този процес е спадането на ликвидността на различните фондове без оказваната им поддръжка. Финансовите пазари не бяха готови за такова изкуствено напомпване с количествени облекчения. От помощно средство в икономическата криза те се превърнаха в нов механизъм за финансова регулация. Ръстът на инфлацията заставя инвеститорите да преминават към рискови активи в стремежа си да компенсират загубите.

Характерна особеност на възникващата нова конструкция на глобалните финанси е нарастващото присъствие на непрофесионални инвеститори. Нашумял пример е бързата капитализация на американската мрежа за видеоигри и игрови приставки Gamestop, финансово поддържана от участниците в популярната социална платформа Reddit. Тези непрофесионални инвеститори се довериха на криптовалутата Dogecoin само защото бе препоръчвана от гуруто на съвременния капитализъм Илон Мъск. Когато той съобщи, че тя е просто едно „разиграване“, нейната стойност изведнъж рухна. Анализаторите видяха в тези събития пряка връзка с раздаването на „хеликоптерни“ пари.

Всеки път когато властите на САЩ отпускат помощи на населението, криптовалутният пазар достига нов максимум. Показателно е как изкушените от примамливи обещания граждани възприемат криптовалутите като средство за бързо обогатяване. Нормална става ситуацията, при която получаваните помощи се обръщат в биткойни – един безкраен порочен кръг, където всяко последващо събитие влошава състоянието на финансовите пазари.

Безпрецедентният приток на частни лица в тези сфери и увеличаващото се въздействие на непрофесионалните играчи върху финансовата динамика дават основания и на професионалните инвеститори да започват да вярват, че е по-евтино и изгодно да влагат средства във финансови инструменти. Такъв подход води до нарастване на потенциалните рискове от паническа разпродажба на активи в случай на внезапни шокове на пазарите, както и от информационни кампании, които могат да манипулират намеренията на инвеститорите.

Налице са всички признаци, че финансовите механизми са проникнали като ракови метастази в организма на реалната икономика и са я подчинили на себе си. През първото тримесечие на тази година производителят на електромобили Tesla – най-известната компания на Илон Мъск декларира печалба от 438 млн. дол., но не от продажба на своите машини, а от финансови манипулации на криптовалутния пазар.

Дисбалансите в световните финанси дават нов тласък на стремително растящите дългове на страните, напомнящ ситуацията през 70-те години. В условията на настъпващата криза много развиващи се страни, включително и нефтодобиващи, започнаха активно да привличат евтини западни кредити за модернизация на своите икономики. Но когато в края на периода новият шеф на ФРС Пол Уолкър рязко повиши лихвения процент, натрупаните в тези страни нефтодолари нахлуха в САЩ и в Третия свят се разрази остра дългова криза, породила серия от дефолти.

Подобен сценарий започна да се реализира на развиващите се пазари като следствие от количествените облекчения в развитите икономики. При рязко ограничаване на стимулирането и скок на лихвените проценти отпусканите средства ще се насочат към по-надеждни финансови инструменти, което ще причини резки сътресения на пазарите на по-слабо развитите страни. Адептите на съвременната монетарна теория считат спекулативните финансови инструменти за безобидни и твърдят, че държавите могат неконтролируемо да нарастват своите дългове. Но дяволът се крие в детайлите: почти всички валути на слабо развитите страни са зависими от долара и суровинните пазари, което може да доведе до критически последствия за техните икономики. Всъщност количествени облекчения могат пълноценно да реализират само страни с традиционните резервни валути – САЩ, по-богатите страни от еврозоната и в по-малка степен Япония. Дори Китай при цялата си икономическа мощ е ограничен във възможностите си за използване на този инструмент.

Програмата за количествени облекчения доведе до нова реалност, водеща световната финансова система до задънена улица. Монетарните стимули за икономиката престават да действат. Въпросният механизъм в ЕС така и не успя да доведе до по-висок стопански растеж от 1-1,5%. Какви други чудеса ще ни поднесат откъсналите се от реалността финансови пазари предстои да видим.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    36 6 Отговор
    Съответно, Войната е неизбежна. Което е и целта. Старите фокуси, на нов глас. Или как Черния лебед властва.
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    5 9 Отговор
    5009 лева му нимална заплата и пенсия. Веднага
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    ВОЙНИТЕ са опиат за едни страдание за други
  • 4 Ю тюб

    0 6 Отговор
    Гледайте qBYeLKzWGvQ
  • 5 Емил

    22 5 Отговор
    Стара икономическа теория! Реално количеството пари трябва да надминава предлаганото количество стоки и услуги. Пандемията показа, че дори при намалено количество заети, промишлеността и селското стопанство (разбира се и услугите) продължиха да бълват стока, а тя остава неконсумирана! Това води до много по-голям проблем - дефлация!

    Коментиран от #6

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    печелят олигарси страдат обикновените ХОРА

    Коментиран от #11

  • 7 Blackthorn

    26 3 Отговор
    Васко, еврейче, кажи последиците от всичко написано в този ферман - есента предстои глад. Повсеместен!
  • 8 не може да бъде

    31 0 Отговор
    Много хубава статия,макар че е леко засукана с терминологията- така е по-коректно от гледна точка на експертността и също така ,вероятно, за да не се раздразнят сахибите!?Uакто е казано ,$количествените облегчения могат да се реализират пълноценно само l страните с традиционните валути$-аз биха казал така,само на тях е разрешено да печатат пари до безкрайно ,защото щетите ще ги възстановяват другите .Същото важи и за държавните дългове -последни данни-Япония 234% от БВП,САЩ-160% Великобритания -144%Еврозоната като цяло-121%.И това се нарича пазарна икономика!?Каква ти пазарна икономика -това е икономика тип "болен здрав носи"...по-бедните трябва да осигурят нужното ,та по-богатите да живеят луксозно!?Преди 30-40г.може би е било друго ,но сега е така!

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Айде на новите богаташи и бедняци

    19 0 Отговор
    Ей сега бая нови милионери и милиардери ще се пръкнат, а старите ще увеличат баснословно своите богатства. Апък бедните ще си продават гащите и чорапите, защото няма да има какво да ядат!!! Дето има една поговорка "във вода ще газят, а жадни ще ходят"!!! Колко прост и страхлив трябва да си ,за да бездействаш, когато от небето падат хеликоптерните пари. Вместо бедните да скочат на бунт сега , докато се раздават трилионите НА НАШИ ХОРА, те ще се усетят чак, когато са раздедени и им кажат, че трябва да ги връщат. Ама те ще ги върнат, щот са прости и страхливи!
  • 11 Емил

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много примитивно мислене! Всеки получава толкова, колкото заслужава! Отделен въпрос, че парите не носят щастие, а задължения!
  • 12 Boy.de

    5 0 Отговор
    В БГ няма и не може да има "хеликоптерни" пари, защото БХ не можеше да кара хеликоптер. Ама джипковите пари ще свършат същата работа.
  • 13 Рошко

    18 0 Отговор
    Jp Morgan, е също инструмент на ротшилд ама тези сами си създават "пандемии" и защо ли тях вирус не ги лови нито съд, Кенеди затова беше убит искаше да ги национализира
  • 14 Рошко

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "не може да бъде":

    Ами затова са войните, там са бедните от които крадът 10%командорят останалите, има два начина на поробване, чрез меч или чрез дълг, и то долари печатани без покритие, затова и сигурно са санкциите срещу Русия Турция Иран Китай които се опитват да се отърват от долара
  • 15 Цялата система е измама!!!

    16 0 Отговор
    На едните хора (финансисти, полицити, НПО, псевдо бизнесмени) им раздават напечатани без обезпечение пари, а останалите хора бачкат като волове за къшей хляб. Ако вярвате, че огромна част от милиардерите и милионерите са забогатяли като са продавали стоки и услуги на пазара, значи сте големи балъци. Има едно статукво , което само на ХАРТИЯ има печеливши бизнеси, но всичко му идва наготово от такива печатници и програми (помощи за "бизнеса"). Апък тъпото стадо нека опъва за жълти стотинки и да се чуди как другите карат Ролс-Ройси
  • 16 Абе

    3 0 Отговор
    кой го чете всичко, заглавието е достатъчно.
  • 17 Истината за системата

    5 0 Отговор
    Демократичния капитализъм има само 2 начина да оцелее - като се печатат и раздават пари на народа по подобие на безусловен базов доход, или като се печатат пари и се раздават на НАШИ ХОРА, които да крепят системата и статуквото. В момента е избран втория модел и всяка година се печатат необезпечено и раздават десетки и стотици милиарди на политици, чиновници, НПО, псевдо бизнесмени, които се отблагодаряват на печатарите на пари ,като се превръщат в стражарите на демокрацията ,капитализъма и статуквото. В момента една безделническа шайка живее на гърба на цялото изнемогващо и трудещо се общество
  • 18 до 5 години

    0 0 Отговор
    Трета световна ще има Русия и Китай срещу НАТО (и приятели) и те тогава ще приключат всички кризи и епидемии за победителите разбира се