29 Юли, 2021 18:50 8 058 58

Иван-Асен Иванов за ФАКТИ: ИТН отново поемат по някаква своя неразбираема траектория

  • иван-асен иванов-
  • има такъв народ-
  • 46-то народно събрание-
  • избори-
  • гражданското общество

"Трифонов се чувства изключително некомфортно в традиционните рамки за демократичността в България", смята политологът

Иван-Асен Иванов за ФАКТИ: ИТН отново поемат по някаква своя неразбираема траектория - 1
Иван-Асен Иванов; Кадър: NOVA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Когато контрастите между хора, които се очаква да работят заедно в Парламента, са толкова големи, е нормално нещата да буксуват“.

Това каза политологът Иван-Асен Иванов в интервю за ФАКТИ.

Той обясни този контраст с желанието на Трифонов за „нововъведения, които са меко казано радикални“, докато останалите партии искат да постигнат промяна „чрез добрата работа на институциите, чрез системни и правилни реформи, които не да рушат вече изградените модели, а да ги коригират и напаснат в нов режим на работа, без да се включват кардинални решения“.

Разговаряхме с г-н Иванов относно възможностите за сформиране на редовно правителство, за приоритетите пред следващото управление и за вероятността за трети поред парламентарни избори тази година.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Иванов, как смятате – ще се намери ли начин за сформиране на правителство или ще вървим към нови парламентарни избори?

- За съжаление, след първия опит за съставяне на правителство, след вторите избори, когато видяхме проектокабинета на Слави Трифонов, сега отново виждаме сигнали, че нещата вървят в посока избори. Макар и желанието на повечето политически участници към момента – на партиите на протеста, плюс БСП, можем да включим дори ДПС, да е сформиране на правителство, изглежда, че „Има такъв народ“ отново поемат по някаква своя собствена траектория, която за останалите участници в българския политически процес сякаш изглежда неразбираема. Тя е неразбираема и за повечето граждани.

„Има такъв народ“ по същество притежават едно политическо волеизявление, което няма аналог в българската политика по своята антисистемност като характерна черта. Това, което знаем за Слави Трифонов, още години преди той да започне да се занимава с политика в степен на активност да има собствена партия, е, че той винаги залагаше на решения, които да променят коренно политическата система. Още от референдума – въпросите за мажоритарната избирателна система, за рестарта на политиката, такава, каквато я познаваме в момента. Сега изведнъж, когато той се намира в ситуация неговата партия да е първа политическа сила и да трябва да сформира правителство, виждаме, че той се чувства изключително некомфортно в тези традиционни рамки за демократичността в България.

Когато си дошъл в политиката с желанието да разбиеш системата и начина, по който тя функционира, изведнъж да седнеш в една зала с всички тези хора, които идентифицираш като политическо статукво – макар нови партии, макар партии на протеста, те са съставени и от хора, които ние вече много добре познаваме, виждаме, че всичко, което Трифонов иска да направи, не съвпада с визиите на останалите политици, от които той очаква подкрепа. Затова възниква и целият този дисонанс, който е проблемен и пречи на едно по-адекватно функциониране на един евентуален бъдещ кабинет.

- Това обаче е някакъв „бъг“ в демокрацията ли или проблемът по-скоро е в партията на Трифонов?

- Възможните варианти за анализ са много. Това, което Трифонов вкарва като модел на разбиране е, че българската политика изначално е счупена, че тези 30 години Преход са вървели в една тотално грешна посока, която той иска да преформатира изцяло, въвеждайки нововъведения, които са меко казано радикални. Когато разсъждаваш по този начин, това означава, че виждаш някакви невъзможни пречки пред това да се идентифицираш заедно с хора, които отъждествяваш с тази система и които твърдиш, че са създали тази система.

Въпросът е, че останалите партии на протеста, а дори и БСП, които се опитват да се причислят към тях, желаят по-скоро промяна в страната ни, отвеждането ѝ отвъд това, което предишният модел на управление предлагаше, пълна алтернатива на корупцията, на беззаконието, на злоупотребите, на овладяването на държавата, но чрез използване на методи, които вече са ни познати, чрез работа с инструментите, които демокрацията вече ни е дала. Те искат това да стане чрез добрата работа на институциите, чрез системни и правилни реформи, които не да рушат вече изградените модели, а да ги коригират и напаснат в нов режим на работа, без да се включват кардинални решения. В „Има такъв народ“ виждаме някакъв екстравагантен подход, например с отчетността на главния прокурор.

В нормите на правотворчеството съществуват хиляди варианти, по които да се направи съдебна реформа, така че главният прокурор да подлежи на отчетност, а дефектите, които виждаме в момента, да бъдат изчистени. „Има такъв народ“ от своя страна предлагаха нещо съвсем радикално, което е главният прокурор да бъде избиран от цялата нация на едни мажоритарни избори. Не зная това да се прави където и да е другаде по света.

Когато контрастите между хора, които се очаква да работят заедно в Парламента, са толкова големи, е нормално нещата да буксуват.

- Доста балансиран звучи анализът Ви, но какво е Вашето лично мнение за „Има такъв народ“?

- „Има такъв народ“, желано или не, е единствената партия, която в момента разполага с демократичната легитимност да бъде първа политическа сила и да промени модела на ГЕРБ и ДПС, който познаваме от последните 12 години. Намираме се в ситуация, в която гражданското общество, което протестираше и е най-бурният двигател за промени и реформи у нас, в голямата си част се разочарова от това, което „Има такъв народ“ представлява. Те, макар и единствена възможност за алтернатива, която притежава мандат за съставяне на нов кабинет, който да промени политиката в България през последното десетилетие, имат своите собствени дефекти.

Точно тук е това раздвояване. От една страна, изключително много се желае една промяна, една алтернатива, един нов модел, но в същото време това, което идва, предлага промени, които не се знае накъде ще отведат страната ни.

В момента страната ни има нужда от много систематизирани, много точни, много ясни промени, които трябва да се случат. Това са промените, които ни посочва и Венецианската комисия, и Европейската комисия с всеки един свой доклад. Това е пътят на консолидиране на демокрацията ни, който ние трябва да извървим. През последните 30 години, докъде по-бавно, по-бързо, по-вярно или по-грешно, в крайна сметка се върви по този път. Ако изведнъж решим, преди да сме извървели този път, да променяме тотално начина, по който сме се развивали, с идеята, че това, което се случва до момента не ни харесва и определено не е достатъчно, според мен не е правилният подход.

Искрено се надявам, че когато „Има такъв народ“ влязат в една реална политическа среда, постепенно ще видят, че такива решения като промяна към мажоритарна система и мажоритарен избор на главен прокурор са екстравагантни политически решения, които, макар да звучат интересно, няма да имат толкова голяма добавена стойност. Когато се опитваш да изменяш проблеми в системи, които са проблематични из основи, с някакви нестандартни кардинални решения, които не са изпробвани и нямат реално приложение, си обречен на провал. Ако у нас се опитаме да направим съдебна реформа, ограничавайки се в това да избираме главния прокурор мажоритарно или да коригираме дефекта на политическата ни система като въведем мажоритарен вот, това е обречено на провал. Не са това дефектите, които трябва да коригираме.

- В хипотезата на мажоритарен вот е много е важно да се вземе предвид и нивото на гражданското общество, все пак ние имахме една много ниска избирателна активност на изборите на 11 юли.

- От политологична гледна точка мажоритарни избори в два тура при парламентарни избори в България са безспорна грешка. Това означава, че представителността на българската демокрация ще се намали изключително много. В тази парламентарна система, която ние имаме, въвеждането на подобен тип гласуване е нелогично, защото всички останали елементи от тази система водят към едни избори от друг тип - не мажоритарни. Мажоритарното гласуване няма как да се впише в тази концепция за демокрация, която ние градим.

Доколкото гражданското общество и неговата активност, то беше достатъчно активно, когато трябваше да изрази своите ясни желания за промяна - за оставка на правителството на Бойко Борисов, за оставката на Гешев от поста на главен прокурор. Гражданското общество продължава да стои зад тези свои искания, но в същото време е нормално да има умора заради тази свръхполитизация на всичко, което се случва в обществото ни. Виждаме обаче, че колкото и да е голям зарядът на хората да гласуват, да действат в една по-различна алтернативна посока, да избират на първа позиция нова партия, да осигурят почти пълно мнозинство на новите партии, все пак от политическа гледна точка нещата не се развиват толкова бързо. Например в момента сформирането на правителство е твърде бавно, възможно е да се стигне и до трети избори и това отегчава хората. Този непрестанен разговор за политика, без да се постига нещо истинско, изморява и ще изморява, докато не се състави едно правителство, макар и да е трудно, макар и партиите на протеста да нямат пълно мнозинство.

Част от мъдростта на гражданите е да поставят тези партии в ситуация, в която взаимно да се контролират. Това е система на контрол и баланс, при която никой няма върховно управление. Според мен може би това е едно от нещата, които са предизвикани от предишното управление, което пък имаше толкова твърди парламентарни мнозинства, че виждахме как Парламентът беше заличен и на практика имахме диктат на изпълнителната власт.

В момента сякаш желанието на гражданите е друго - да има повече плурализъм, да има повече многопластовост. Това не е непременно лошо, защото означава, че всички тези политически фигури ще трябва още по-енергично и убедително да заявяват своите политически намерения и да ги изпълнят с консенсус с всички останали, което със сигурност ще доведе до повече ползи.

Тук възниква проблемът, че когато толкова много хора трябва да съставят правителство, то се случва бавно и отегчава хората. До момента ние не виждаме промяна. Виждаме желание за промяна, възможност за промяна, но не и реален процес на промяна. Докато не се задействат някакви реални механизми, гражданите ще продължават да бъдат отегчени от цялата ситуация. Ако искаме да ги въвлечем във всичко и те да бъдат активни, трябва да им предоставим нещо реално.

Ако към настоящия момент се състави едно правителство, то проведе някои от най-важните реформи, задържи се на власт в продължение на 1 или 2 години и въвлече гражданите в един реален процес на промяна, чак тогава - при нова ситуация в страната, при едни нови избори, би имало заряд. Това би могло да провокира гражданското общество да бъде все по-активно, а не нови избори през месец, които фактически не водят до нищо ново.

- Виждате ли някакъв вариант или конфигурация тази линия от реформи, които споменахте - следване на препоръките на Венецианската комисия и т.н., да се случи в крайна сметка?

- Това е надеждата. Когато няколко партии - „Демократична България“, „Има такъв народ“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, които имат изначално реформаторска насоченост, желание да стабилизират българската демокрация, да променят дефектните системи и това, което толкова години трови българската демокрация и пречи на истинското ни европейско развитие, това е залогът. Ако те не успеят да направят това, ще означава, че те фактически нямат място в Парламента. В момента България се нуждае именно от това - от едно скоростно европейско развитие в най-базовите рамки на прогрес в този съюз.

Ако ние продължаваме да бъдем на дъното по медийна свобода и на върха по ниво на корупция, по нива на бедност, по изостаналост във всички стратегически сектори като зелена енергия, дигитализация, тогава практически България увисва все повече и никога няма да може да се интегрира напълно в Европейския съюз. Това е огромен проблем. Ще ни пречи все повече занапред и ще бъде препъни камък за модернизацията на страна, която наистина е жизнено необходима.

Залогът за тези нови участници е дали те ще бъдат нещо повече от яростна съпротива и опозиция на това, което е било до момента в лицето на правителството на ГЕРБ. До момента видяхме като че ли, че това го умеят. Оттук нататък от тях се иска да продължат напред и да изпълнят същинската роля, която им е поставена от гражданите.

- Очертахте приоритети - смятате ли обаче, че случването им е възможно?

- Политиката е изкуство на възможното. Ако тази медийно заявена воля - заявена както от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, така и от БСП, дори и от ДПС, дори и от ГЕРБ, които по принцип са Граждани за европейско развитие на България, наистина е реалното желание на всички тези политически сили, би трябвало да се случи.

Дори да имаме едно мнозинство, по-реформаторски, прогресивно и дори реваншистки насочено, както някои го определят, върху основните казуси за България - които са както Планът за възстановяване, така и последващите етапи от новото европейско финансиране по зелената сделка, процесът на дигитализация и всички елементи от бъдещите европейски политики, които предстои да се развият, в Парламента трябва да има единен консенсус за този път на България напред. В противен случай не виждам как тези партии могат да оправдаят своите предварителни политически заявления. Доколкото на мен ми е ясно, всички те изказват именно това и се стремят точно натам. Въпросът е доколко те ще могат да надмогнат политическите си различия, политическото боричкане за власт, и да погледнат визионерски за бъдещето на страната.

- Тоест според Вас тук няма значение конкретната партия или конкретната политическа сила, която би трябвало да проведе въпросните реформи и да обърне внимание на въпросните приоритети, а по-скоро е важен консенсусът върху тях?

- Консенсусът е изначално заложен при формирането на настоящия Парламент. Този консенсус е електорално подреден. Всички тези партии трябва по някакъв начин да се договорят за всички тези приоритети, защото най-малкото са необходими минимум 4 партии, за да може да се формира някакво мнозинство, което да работи, без значение в каква посока. Останалите две, които по всяка вероятност ще бъдат ДПС и ГЕРБ - така изглежда и така би следвало да е, ако искаме да имаме някаква реална промяна, те също би следвало в някой конкретен момент да осигурят подкрепа за подобни стратегически за страната ни неща. Въпросът е дали те ще имат далновидността да го направят или по-скоро ще разчитат на някакви дребни договорки помежду си.

Според мен ситуацията е назряла до такава степен, че дори и политически противници трябва да надмогнат тези противоречия и да намерят консенсус. Дали това ще се случи, предстои да видим. Дали реално ще постигнем някаква нова ера в българската политика, в която ще работим обединени за благото на страната, или ще продължим по стария път и няма да има практическа промяна, а по-скоро промяна на предложеното съдържание без промяна на същинското под никаква форма.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Къв е този

    52 18 Отговор
    минзухар?

    Коментиран от #33

  • 3 БОЛШЕВИК

    42 12 Отговор
    ИТН тия дни като предложи масон за премиер, ще разбуни кошера и в тия жеги ще напълни улиците с протестиращи!
  • 4 Хахах

    57 17 Отговор
    Тоя още има бело по устата, ама политика тръгнал да анализира.

    Коментиран от #30

  • 5 Пич

    37 13 Отговор
    То да беше само Трифонов , ама този прост народ ще клъвне всяка следваща кукичка , която му подхвърлят ДС... Щом не стоплят , кои са Ристе , Мая и Славчо , при положение че живеят в това време , не очаквам да поумнеят. Да чакаш спасение от тези , и да ги наричаш " нови " значи си истинско доказателство за Дарвиновата теория за маймуните....

    Коментиран от #43

  • 6 Майна

    28 10 Отговор
    Разбираема е...ТРИФОНОВ Е ГОВОРИТЕЛ, НА ТЕЗИ ,КОИТО ИЗПОЛЗВАХА ПРИМИТИВИЗМЪТ МУ...КАКВО СЕ ЧУДИТЕ
  • 7 LOSHIA

    26 23 Отговор
    Ристьо и Мая предадоха протестиращите!Българи помислете кой има интерес да няма кабинет?
  • 8 Гост

    34 13 Отговор
    Ти, сукалче, за какви демократични традиции ми говориш, душко с жълто около устата?! Да не си въобразяваш, че демокрацията започва с твоето раждане?! Къде ти е традицията, като досега ни управляваха бандити? Или те са носителите на традиционни демократични ценности!? Аман от току що проходими социолози със сложни имена...... Иван-Асен Иванов .... Асенов.
  • 9 оня с магарето

    22 7 Отговор
    с чорапи в цвета на дъгата е...
  • 10 Стойко

    23 17 Отговор
    Тази вечер Мони Дянков се включи в предаването по БНТ "Още от деня". Там с много точен анализ работил в СБ и МВФ, преподавал в министерството на икономиката в Руската федерация и бивш финансов министър на Р.България каза интересни неща. И за ББР и за източването й, за кредитния рейтинг на страната и подкрепи перфектните министри според него Петков и Василев. Водещата го попита и за Станислав Трифонов и ИТН и Мони Дянков бе категоричен че това всъщност е лебедовата им песен след като на обществото станаха ясни зависимостите им. Странно, но нарече бившия си шеф Борисов " добавките от 50 лева за пенсионерите бяха милостиня от падишаха, служебното правителство направи това което трябваше да ги актуализира". Много странно че вече нарича Борисов като народа " падишаха". Също така каза че няма нищо лошо в нови избори. Ще има формации които ще бъдат наказани и ги очаква срив и крах като ИТН, но ще имало формации които ще качат сериозно като ДБ и "формацията на Мая Манолова" както я нарече. Приятно съм изненадан от точния анализ на Симеон Дянков за политическата и икономическа ситуация в страната!

    Коментиран от #18, #28, #38

  • 11 ИСТИНАТА

    20 13 Отговор
    Днес в парламента единствените които аплодираха в НС станали на крак изказването на Тошко Йорданов от ИТН, бяха народните представители от ГЕРБ и ДПС. Всички останали депутати от ДБ, ИСБНИ,БСП стояха вкаменени. Всичко е ясно - лъсна формацията на чалгаря проектирана в лабораториите на олигархията от ГЕРБ и ДПС. И сега сигурно разбирате колко е бил прав Васил Божков който наистина води битка със статуквото че " партията на Слави вече не е негова ". На скорошните избори гласувалите за ЧАЛГАРЯ ще се ориентират към ДБ , ИСБНИ, БСП,ВЪЗРАЖДАНЕ а най низшите чалгари няма да гласуват . Партията на лицето Станислав Тодоров Трифонов се оказа един от най зловещите проекти на олигархията и мафията наравно с Герб . Страшното е че при идващата най страшна и смъртоносна от всички досега КОВИД вълна и безвремие заслугата за които е на чалгаря,България е обречена ! Но народа мисля си заслужава съдбата след като 1-ви и 2-ри на миналите избори бяха чалгари и мутри!

    Коментиран от #13

  • 12 комсомолец

    18 7 Отговор
    "Неразбираема..."! Да бе!Напълно е разбираема - ще се опитат да върнат Тиквата и тиквеновците отново на власт.
  • 13 Така е

    23 11 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНАТА":

    Борисов днес бе на посещение в Пловдивско за среща с репресирани активисти на ГЕРБ. Той поздрави Слави и ИТН като ги обяви за истински "Държавници и ръководители като мене" и лично поздравява Тошко Йорданов за думите му към министрите на Радев. Борисов каза че е логично с моя "добър познат Слави и ИТН да имаме общи цели"....П.С. Маските паднаха уважаеми дами и господа. Честито на гласувалите за ЧАЛГА месията
  • 14 Методи

    18 6 Отговор
    Коментар на Илиян Василев/ няма да обяснявам кой е защото всеки го познава/: Слаби играчи се оказаха тези от ИТН и ще си съсипят партията, само защото са обещали да дадат на ДПС каквото им се полага. За това и никой от тях не се изказва от трибуната, не участват в дебати, не отстояват позиции, тънат в самоналожена мъгла.   За това им трябва и те да посочат министър на финансите одобрен от ДПС, защото там е НАП, там са Митници, там са бюджетни средства. Баницата и порциите, чрез които се възпроизвеждат статуквото. Мисля, че водят ИТН към ритуално самоубийство, и то не защото някой им пречи да си направят правителсто и нито ДБ нито ИБГНИ се натискат за министерски места.
  • 15 Коментар на друг политолог

    24 8 Отговор
    Има огромна разлика между това да не искаш места /проактивно търсене на участие във властта/ и червени линии /това да не позволиш на ИТН да подмени за пореден път протестите и да обслужи с "коректни" министри ДПС.
     
    Добре е, че и БСП не хвана на играта.

    Аз лично нямам нищо против да си продължаваме с този служебен кабинет. Ама нищо.
    Със слаби карти Слави играе. Разликата между предишните избори и сегашните е че хората видяха зависимостта от ДПС. Избирателите ще ги накажат.
     
    И така ИТН ще танцуват само едно лято.Но това ще е благоприятния вариант за тях! Защото след предателството към гласувалите , ни партия ни телевизия би останала от тях!

    "Демократична България" на следващите избори ще качи и то сериозно.
    И като гледам самоубиха и следващия си премиер и кабинет.

    Както казах много добра вест.

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Гадатели

    14 5 Отговор
    Вестникари, социолози, експерти, политолози, антрополози и прочее ози: представете си, че чалгарят го няма. Каква власт и колко гласа ще получат: ДБ, БСП, Мая, Капон, Хаджигенев, Бабичан, Дочева, и всички от този калибър "политици" и интелектуалци"? Същото, което се случва вече 30 г. И няма да гласуват не 60%, а над 70%!

    Коментиран от #48

  • 17 ИВан аСЕН

    13 8 Отговор
    Ив Сен недоразбран
  • 18 Стойко

    18 7 Отговор

    До коментар #10 от "Стойко":

    Ти точно МОНИ Дянков ли намери да хвалиш, по - добре Румчо Гечев превъзнасяй! А до преди някой месец робуваше на Божков бе, Стойче!
  • 19 dfu

    15 3 Отговор
    "ИТН отново поемат по някаква своя неразбираема траектория"

    Козякска траектория. :)
  • 20 LOSHIA

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Коментар на друг политолог":

    Няма да качи нищо На Ристьо му заложиха капан и той щракна,а и той не единствен,този е трети
  • 21 ⚜️Илюминат⚜️

    14 9 Отговор
    Къв е тоя пендайко бе? Той не разбирал някви траектории и вие му давате трибуна?! Утре искаме мнението и на стринка Пенка от Модерно предградие !
  • 22 Разлика

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Коментар на друг политолог":

    между изборите няма, общото е, че гладните, освирепяли, така наречени "нови" лица за пореден път се оцапаха изотзад.
  • 23 това на

    16 8 Отговор
    снимката ли е Иванка Асенова? И тя ли е от Харвард?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост от село

    6 11 Отговор
    Бързо забравихме Мутрите на гроп и Мвро.. А за да ги забравим толко бързо е благодарение и на Слави Трифонов.. той ще се справи като преса и със Шапката и копоите му скоро, дайте му време!
  • 27 Оптимист

    9 6 Отговор
    Траекторията е космическа, Славчо ще стане космонавт!Ха ха
  • 28 101010

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Стойко":

    Симеон Дянков направи абсолютно същото впечатление и на мен гледах това предаване
  • 29 Ура

    4 5 Отговор
    Правителство на ИТН.
  • 30 Приятел

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    Май ти си на бело а ,?
  • 31 Иван

    19 5 Отговор
    АБЕ ЩОМ КИРО КАЗА ЧЕ ДАВА НА ПРОКУРОР ББР КРЕДИТИ , ЙОРДАН ЦОНЕВ ОБЕЗУМЯ И СЕ РАЗПИЩЯ НЕТЪРПИМО...... И АЙДЕ ВЕДНАГА ТОШЕТО СЪС ЗАДАЧКА - ПУСКАЙ ПАРТЕНКИ ЗА АСЕН ВАСИЛЕВ.
  • 32 koki

    16 6 Отговор
    Този е минал под дъгата.
  • 33 BigBulgarianBoss

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Къв е този":

    А ти кой си бе сладур????? Чу. Че... Ло
  • 34 moiraine

    17 1 Отговор
    Защо си мислите, че Слави и ко са в парламента, за да управляват? Те са само клапан, през който да излезе общественото недоволство и герберастията да се върне на бял кон.
  • 35 Гената

    12 2 Отговор
    Ако учиндолския политик предизвика трети избори и по накакъв начин докара банкянската Тикво жтнжвж но власт, ще му строшат и другия крак !!! Какво се е запънал за своя Референздум, какво ако избираме мажоритарно ? Ще влязат в НС популярни образи като Слави, Краси Радков, Милко Каладжиев и Луна ! Ха, честито !
  • 36 майката на костов

    12 10 Отговор
    Този Иван-Асен мяза на Гей-Соросоид от ДБ-ЛГБТ !

    Коментиран от #40

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    герб са мутри
  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Стойко":

    СТОЙКО ПРИЯТЕЛ помниме ДЯНКОВАТА постна пица
  • 39 Иван

    8 1 Отговор
    Мутрите от Герб и мутрите на СЛАВУЦА чалгаря нямат разлика! Около първите са мутри осъждани като Стъки Георги Валентинов, Даниел Илиев( вижте снимките им прегърнати) а мутрите около втория са подобни наркопласьори като Емо черния, Миро пашата , Данчо пръча. Напишете в Гyгъл Слави Трифонов Емо черния Миро пашата и ще се ужасите. Едно и също са тиквата и чалгата

    Коментиран от #45

  • 40 Масон

    10 3 Отговор

    До коментар #36 от "майката на костов":

    Прав си! И изобщо на кой му пука за мнението му?
  • 41 Биби Еврокюлчев

    4 6 Отговор
    Сиса Учиндолското понеже не мой сам че ви оправи с на бай Амедя керестето пемберуги изгубени!
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    не забравяйте СИМЕОН ДЯНКОВАТА постна пица
  • 43 СТАЛИН

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    НЕ РАЗБРХТЕ ЛИ ЧЕ, ИТН Е ЗАГУБЕНА РАБОТА .....!?
  • 44 Бгг

    10 5 Отговор
    Абе какво ще ми казва тоя сополак ? На кой е син е интересно, че да ни занимавате с него.
  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    МУТРИ олигарси капиталисти са кожодери те добро не ни мислят
  • 46 Дааа, ама Не

    8 4 Отговор
    Като се вижда, щом ИТН започне да бръка в копанката на мафията и веднаха се актевира всякаква измислена паплач да ги оплюва. Лал се оказа, че простесните партиоки пълни с политици от миналото се договориха, да спре промените на ИТН и те да сиктуват парада. Тия протесни паетиики на Мая и Ованов са били на протеста не за промени, а да оберат протесноя вод и да продължат да са в играта на кукловодите на България. Но щпм народа не осъзнава на кой да ги управлява си заслужава да ги крадат и мамят... нека ви са честити пенсииките по 300 лв и заплати по 650 лева. Не ги мислете на ИТН, те и нез да са на власт все заможни и талантливи хора.
  • 47 Гей асенчо

    4 10 Отговор
    Гадев+Гаргамел =Продай България
  • 48 Гадатели

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гадатели":

    Народът ни има една поговорка: Лаком г@з, глава затрива!!!
  • 49 Феро

    8 6 Отговор
    ГЛЕДАТЕ НАЙ-БЪРЗОТО ПАДЕНИЕ НА ЛЪЖЛИВАТА ПАРТИЯ ИТН! ТАКОВА ЧУДО В ИСТОРИЯТА НЕ Е ИМАЛО! НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ-НЯМА И ДА СИ СПОМНИМ ЗА ТЯХ! СРАМ И ПОЗОР!
  • 50 Васил

    12 2 Отговор
    Демократична България са лекета ламтящи за власт
  • 51 Голем смях

    4 4 Отговор
    Накрая Слави и ББ ще въведат мажоритарни избори и ще издухат цялата останала пасмина ...ДПС ще вкара 4-5 депутата ,а останалите ще са от двете най-големи партии.
  • 52 Член 67

    5 4 Отговор
    Нормално ли е политолог като горния,
    да не е чел Конституцията на РБ?

    В старата Живковска конституция беше записана ръководната роля на Партията!
    Чл.67 от новата Конституция отхвърля партийният диктат над депутатите!
    Депутатът вече представлява не партията си,
    а целият народ!
    Дeпутaтът трябва да глacувa cпoрeд coбcтвeните си разбирания и cъвecт!
    А не според договорките на партийните лидери!
    Това му повелява чл.67 от Конституцията!
    В която той се е заклел!
    За да се уверите и вие в истината,
    прочетете и вие чл.67 от Конституцията!
  • 53 цар Крум

    7 6 Отговор
    какъв е тоя жендър,такива ли се готвят да ни управляват ,боже опази

    Коментиран от #55

  • 54 ИТН са аматьори

    4 4 Отговор
    Пак повтарям: поведението на ИТН е неразбираемо, те самите са аматьори и не разбират какво правят, лутат се като муха без глава. Страшно глупаво е да се гласува за такива "политици" и да се очаква да стане чудо, но БГ народът направи точно това. Сега пък разни анализатори се опитват да намерят смисъл в поведението на ИТН, а такъв просто няма!
  • 55 Готин Джендър

    3 6 Отговор

    До коментар #53 от "цар Крум":

    Много ги разбираш джендърите, явно си опитвал.
  • 56 Сульо

    2 4 Отговор
    този е някакъв малoyмeн див reй.
  • 57 Иван - Асен Политолог!! Тази примодона

    3 2 Отговор
    НЕЕ пипала работа през живота си!! А акъл дава!! Това не може да забие, пирон в кисело мляко, ще си оцели ръката, вместо пирона!! И такива дават Съвети как да се управлява държава!!!!
  • 58 Христо ВЕЛКОВ

    1 1 Отговор
    до № 57 Иван- Асен политолог!!!
    Такива като Вас "работници" дето коваха "майсторски" пирони в кисело мляко ни докараха до тук! Неграмотността настъпва - ще дойде време да ковете виртуални пирони във въздуха! Да се присмиваш на млади и образовани хора, посвещаващи живота и кариерата си на обърканата ни политика - в стремеж да я превърнат модерна нормалност , е меко казано дебилност...., а може би е обикновена злоба, завист, лична неудовлетвореност.....