Last news in Fakti

2 Август, 2021 10:00 4 595 75

Може ли антиваксърството да стане държавна политика?

  • има такъв народ-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Докога ще разчитаме на индивидуалната съзнателност и отговорност?

Може ли антиваксърството да стане държавна политика? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си правителство на ИТН, в което антиваксърството стане държавна политика: катастрофата за туризма и отношенията ни със света ще е неизмерима.

След сянката, хвърлена върху бъдещата управляваща коалиция в България от царската партия, все по-сериозна ми се вижда заплахата от една друга корона - тази на вируса.

Отричането на вируса и ваксините е част от политическия дебат

Голяма част от протестната енергия през миналата година беше насочена срещу антипандемичните мерки: като водач на листа проф. Андрей Чорбанов успя да влезе в парламента с цели 80% преференции, доц. Мангъров се задоволи със статута на медийна мегазвезда, а партията ИТН онзи ден съвсем открито застана зад някои конспиративни теории, ако съдим по изказването на Тошко Йорданов в парламента. Нямало смисъл от ваксините, защото случаите нараствали дори там, където над половината от населението било имунизирано, докато ето на - България, макар последна по ваксинирани, все още е в зелената зона.

Само мимоходом да споделя лаишкото си обяснение на този феномен. Всеки, който е ходил в чужбина, знае колко рядко населени са българските градове, забелязал е, че ние по-малко общуваме извън семейния кръг, не се целуваме и дори рядко подаваме ръка. А че наесен Делта вариантът ще дойде и тук и смъртността ни ще подскочи отново до първите места в света - в това няма никакво съмнение. Но разсъждението ми е само социологическо.

Реториката се променя, когато се сблъскаш с реалността и политическата отговорност

Какво става с динайърската енергия, когато се добере до властта? Видяхме как Стойчо Кацаров от скептик плавно премина към едни по-разумни позиции по темата с коронавируса и дори призовава да се ваксинираме. Дали защото прекара коварната болест, дали защото стана министър?

Можем да си представим едно правителство на ИТН, което превръща антиваксърството в държавна политика. Отказваме зелените европейски паспорти, оставяме вируса на самотек и всеки да се спасява поединично. Катастрофата за българския туризъм и изобщо за контактите ни със света ще бъде неизмерима. И пред заплахата България да се превърне в здравно гето, най-вероятно г-н Чорбанов, или който поеме ресора, също като д-р Кацаров, ще намери начин елегантно да пренасочи критиките си от пандемията към конкретните мерки на предишните управляващи. С което ще разочарова онези предпочели го избиратели, които се боят от налагането на нов световен ред посредством ваксините, облъчването ни от 5G мрежите и пръскането ни с отрови от самолетите на НАТО.

Големият въпрос е има ли право едно управление да налага задължителни мерки на населението си? От безобидните маски и дезинфекцията на ръцете през осигурените безплатни ваксини до карантината и пълния локдаун. Новите популисти ги наричат "биофашизъм", отричайки правото на политическата власт да налага извънредни мерки по какъвто и да било повод, тъй като отделният индивид за тях е по-важен от групата.

Впрочем същия дебат, макар в по-мека форма, помним, когато налагаха задължителните колани в автомобилите и когато забраняваха пушенето в затворени пространства. Да продължавам ли нататък? Дебати за наркотиците, за секса с малолетни, за допинга в спорта, за търговията с органи... С една дума - всеки път, когато общественият интерес влезе в противоречие с личните желания на индивида. Енергията, генерирана от подобни раздразнения, има сериозен разрушителен потенциал.

Какъв е профилът на Ковид скептиците и антиваксърите?

Интересното в случая на Ковид кризата е, че именно либерално настроените хора по-скоро приемат мерките срещу епидемията. В Америка например около 90 на сто от демократите са се ваксинирали, срещу само 50 и нещо републиканци. Как става така, че либералите са на страната на обществения интерес, а консерваторите - на индивидуалните свободи?

Вероятно трябва да разграничим два типа либерали - едните светски, вярващи в науката, другите - подозрителни не само към политиците и медиите, но и към модерната рационалност като такава. Тия вторите са контингентът на антиваксърското войнство.

В тях се преплита политическото и нещо, което напомня сектантство. В английския възникна думата conspirituality - от "коспирация" + "духовност". От една страна, те подозират всеки авторитет в злонамерени конспиративни действия, от друга, развиват своеобразен личен култ към тялото, природността, някакви нови и древни религии, алтернативна медицина и т. н. Наместо като източник на сигурност, тези парадоксални консерватори индивидуалисти виждат общността като заплаха за най-скъпото: здравето, децата, сексуалността. Остава само недоверието да се облече в подходяща форма - заговор на илюминатите или пък ваксини срещу Ковид-19.

Подхранването на това недоверие е свързано с дигиталната джунгла, където се чува само онзи, който вика най-силно и за всяка хипотеза можете да намерите доказателства, качени кой знае кога от кой знае кого. Немалка роля играе и злонамерената пропаганда, например на руските тролове, на които се плаща да внушават, че всичко е много по-лошо отколкото изглежда (впрочем собственото им население се оказа жертва на тази пропаганда, защото недоверието към ваксините в Русия е дори по-високо от това в България).

Докога ще разчитаме на индивидуалната съзнателност и отговорност?

Трудно е да се спори с подобна нагласа, защото срещу аргументи за това, че над този тип ваксини се работи от 20 години или че те предпазват над 90% от ваксинираните, винаги се намира контрааргументът на някаква случка, изровена от мрежата, където някой се разболял или му пораснали рога. Защото, ако перифразирам: смъртта на един е трагедия, а спасяването на милиони – статистика.

Голяма грешка допусна нашето както българско, така и европейско общество с това говорене за доброволно ваксиниране. Създаде се очакване, че с тази беда наистина може да се справим като разчитаме на индивидуалната съзнателност. Утре, не дай боже, ще почне война - ще ни повтарят - ако обичате, моля, вървете на фронта, ще дават награди за който се запише в армията, ще разиграват лотарии.

Надявам се, че започва да става ясно, че либералното търпение към пандемията почва да се изчерпва. Който не се ваксинира, няма да може да пътува в чужбина. Той ще има правото да продължи да си вярва в своя личен параноичен култ, но вкъщи. Няма да може да работи в сферата на медицината, образованието, туризма.

Във Франция решиха да връщат неваксинираните деца за обучение онлайн вкъщи, ако има установена зараза в класа. Фейсбук, Гугъл и Нетфликс вече обявиха, че ще назначават в офисите си само ваксинирани служители. Заговориха дори за това да се лишават от грижи хора, отказали да се лекуват, което може би е прекалено. Но пък аз бих добавил още една нелиберална мярка - нашата държава да почне сериозно да санкционира медии, които канят отричащи опасността от вируса и им позволяват публично да развиват безотговорните си тези за "грипчето" и "чайчетата", с които то се лекува.

Дали Ковид темата ще се окаже проблем за едно бъдещо управление, ако то е подкрепено както от Ковид скептиците в ИТН, така и от по-отговорните им партньори - остава да видим.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЕВРО НЮЗ

    120 7 Отговор
    СМЪРТ НА ФАШИЗМА 💣💣💣💣💣💣 ... СВОБОДА НА НАРОДИТЕ 💝🌷💝🌷💝🌷💝🌷
  • 3 CoV TV

    110 7 Отговор
    Всеки има право да избира!
  • 4 Един

    71 6 Отговор
    "Антиваксърското" не може дая стане държавна политика: зад това не стоят пари - следователно НЯМА държавен служител койдо да я прокара!
  • 5 жабата

    137 6 Отговор
    Авторът на пасквила дори не си е оставил името, но сигурно е получил съответния грант. Сигурно повече хора биха се ваксинирали, ако не беше тази истерия и принуда, както и подписването на протокол, който те превръща в обикновен тестър и никой не носи отговорност ако ти се случи нещо.
  • 6 гост

    74 6 Отговор
    Само като видях от кого е статията, не я четох !

    Коментиран от #29

  • 7 сила

    101 4 Отговор
    МАСКИТЕ НЕ СА БЕЗОБИДНИ,ТОВА Е ПЛАНОМЕРНО УНИЖЕНИЕ И СИМВОЛ НА РОБСКО ПОДЧИНЕНИЕ......освен това доказано разболяват от бактериални инфекции
  • 8 Бай Манол

    78 5 Отговор
    Оставете го тоя народ на мира бе .Ами не щет хората да се ваксинират.Какви партии какво дивиденти какъв рейтинг.Едното няма нищо общо с другото.Как да го разбирам...ако твойта жена ходи се е*е значи и мойта трябва да го прави .
  • 9 Рошко

    75 6 Отговор
    Не съм гласувал за итн, но ако го кажат открито за чипирането и измисления ковид хеле пък ако потърсят и отговорност за надписаните случаи, по моя преценка 80%,им ставам фен, защото лично познавам 4 случая нищо общо имащи с ковид, но изписани от моргата като такива
  • 10 Сссс

    78 4 Отговор
    Добре дошли в демокрацията! В онова време на соца имаше много по малко забрани и налагане, отколкото сега от демократите. Не може да ми излизаш, че нашето общество по малко се целувало и ръкувало в сравнение с другите, това са глупости, кои се целуват германците, скандинавските страни? Аз изкарах вируса и не мисля, че съм длъжен да се ваксинирам, защото ваксината предпазва от ден до пладне и това го доказват имунизираните от Израел до Гърция, при които ваксинацията върви с пълна сила.
  • 11 тато

    79 2 Отговор
    Хора,БОГ ни е дал свободна воля.Някой иска да ни я отнеме.
  • 12 таке даскалот

    59 2 Отговор
    "Факти" вместо да препечатвате тъпотиите на дойче зеле , им кажете нашенската поговорка за мерудията и най - вече да си гледат в своето канче !!! Още повече , че от известно време , направо си ни плюват заради марсианците, / макетата / ! Да си гледат своята кочина , пълна с
    " мюсли " !!!
  • 13 DW-пропаганден машинен

    58 2 Отговор
    Авторът на тази "статия" пропаганда откровено заплашва! Много ми е интересно дали е готов да даде живота си за тези си твърдения и заплахи или е дал само гъ.а си ? Припомням на боклуци, като този Трети закон на Нютон!
  • 14 бабати

    57 2 Отговор
    Всеки, който пише поръчкови статии, рискува да роди глупости от този род. - "Вceки, кoйтo e хoдил в чужбинa, знae кoлкo рядкo нaceлeни ca бългaрcкитe грaдoвe, зaбeлязaл e, чe ниe пo-мaлкo oбщувaмe извън ceмeйния кръг, нe ce цeлувaмe и дoри рядкo пoдaвaмe ръкa"
  • 15 Ами

    43 3 Отговор
    Да аз като слязох от рейса в Германия всички германци заклещени по двама целувки ,натискане не могат да ги разделят :D
  • 16 Колобър

    62 2 Отговор
    Който е писал тази статия, да е чувал случайно че човек е в правото си да избира, а не насила да му налагат??? Имам и съмнението , че този не българин! Аз съм българин! Древен български закон гласи “ Роб преминал в България повече не е роб! Ние не сме роби на някой си или на задкулисия или световни правителства! Събудете се българи! Българин е призвание, а не само етнос! Който е само етнос, е част от тълпата! Събудете се!
  • 17 стоян георгиев

    2 70 Отговор
    слави трифунов и компанията искаха да наложат идеята за лекото грипче и то в центъра на пандемията.канеха се смехорани като мангъра и първанва да обясняват как нямало проблем.в последстве загинаха около 50000 българи.народа обаче избира да смени борисов с именно тези умнци.после се чудим що имаме пенсии от 100 евро и заплати от 300?с така култура на населението тва дрогари.профила на ваксниращите е ,че първо се ваксинират умните и образованите последни циганите и африканците.нека всеки реши къде е в тази ситуация.лошото е че бая народ ще загинте при новата въна по нашите земи.

    Коментиран от #22

  • 18 Пич

    56 3 Отговор
    На Дойче веле се вижда , че фашизма му е политика , щом си позволява такива статии... Знаеме , че дойчовците си падат по " крайните решения " .

    Коментиран от #20

  • 19 Бай Манол

    50 2 Отговор
    Как спокойно си живяхме преди да започнем да копираме европейския начин на живот.

    Коментиран от #39

  • 20 Махало

    50 3 Отговор

    До коментар #18 от "Пич":

    От Германия никой нищо добро не е видял, само огромни беди за Европа и света!
  • 21 К Георгиев

    50 1 Отговор
    Ако стане ще докаже че разумните хора в тази страна са повече от кретените . Всеки има право да живее така като смята за най-добре стига да не пречи или застрашава останалите . А точно ваксинираните се налагат на голямата част от обществото. Ако те тръгнат с перо в зад..ика и ние ли трябва да бъдем идиоти.
  • 22 Бай Манол

    45 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Пишеш глупости! Ти изкара половин БГ умрели от Ковид.Вервай им още фалшивите проценти.Ако ти са мре ходи се ваксинирай бе младежо.Хората имат инстинкт нема нужда някоя партия да им втълпява нещо си.

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    0 54 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Манол":

    баи маноле от такива като теб сме на тоя хал.нали прочете от такива умни като теб!ти завалията от кварталния гараж с домошарката дето налагаш безнаказано мнение доведе до смъртта на 20000 по статистика и още 300000 извън нея.тва са суровите факти.щом си на години имаш бая другари дето са се отправили на оня свят след срещата с вируса ама не ти увира акъла.затова баи маноле щото си многоумен ще имаш 100 евро пенсия за теб ,а внука след като ти набие маините ще избяга в англия или сащ.гласуваи баико за слави ,борисов ,нинова или доган и щото си много умен ще получиш точно според акъла си.дано имаш късмет ама се съмнявам.

    Коментиран от #26, #35, #41

  • 24 стоян георгиев

    1 42 Отговор
    сгреших нулите на втората цифра не 300 хиляди ,а 30 хиляди.имаме около 50 хиляди умрели над средното за времето на кризата с вируса.

    Коментиран от #28, #40

  • 25 334334

    45 1 Отговор
    100 тояги на голо са малко за автора на този текст. Че и за медиите, които го публикуват. Отвратително. Подобни, загрижени за общественото благо, статии по немските медии (съвпадение?..) са предхождали товаренето на евреите по влаковете към концлагерите и - впоследствие - оправдавали правенето им на сапун.
  • 26 Бай Манол

    33 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Глей сега..Бай- ти Манол е на 65 години.Има основно образование.живея на село и е от старата генерация.Па ти младежо имаш зелен акъл.затуй съветът не върви на добре.ако всички бяха като теб жална му майчица.Срамота бе момко!

    Коментиран от #66

  • 27 SPQR

    19 1 Отговор
    ДВ, иди на .... знаеш къде?! :)
  • 28 SPQR

    34 4 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Стояне, ако нямаше мерки, умрелите щяха да са много по-малко.

    Коментиран от #65

  • 29 Грета Тунберг

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ти нали се ваксинира скъпи!Сега защо ти омекна инструмента?
  • 30 Хихата

    30 1 Отговор
    Ах, каква мръсна, гадна, подла душичка се е изплюла по въпроса за свободната воля, пък и дали и медийна гласност, ти да видиш!
  • 31 преболедувал

    16 0 Отговор
    Да се надяваме, че ИТН няма да позволят България да стане като влака във филма Snowpiercer и мнозинството неваксинирани 90% да идем в последния вагон, а може би точно това е целта?

  • 32 no name no face no number

    6 1 Отговор
    DW-Бите клапе цу
  • 33 Хахаха

    37 2 Отговор
    Дойче зеле стигна върха на глупостта:) В България се здрависваме и се целуваме за разлика от Германия където от година и половина се лактосват:) Истината е, че се пръскат от яд, че в България търговията с ваксини не върви, а страната ни е с най малко заразени в цяла Европа. Дойче зеле няма ли да пусне една статия за лишените от всякакви права германци, които дори нямат право да протестират и които след месец ги чака нов домашен арест?
  • 34 СЪДЯ

    33 2 Отговор
    Много обичам, когато некомпетентни хора се изказват. Антиваксър не те прави това, че не искаш доброволно да станеш участник в клинично проучване, прави те това че нямаш нито една ваксина и отричаш ваксините като цяло. До тук автора на статията показва липса на елементарна култура. Второ и хора с медицинско образование не смятат да се ваксинират, тъй като са наясно с фазите на проучване и създаване на лекарствени и биологични продукти. Трето хубаво е да се органични свободата на писане на глупости от неграмотни хора, че да се стига до пиене на метанол и тук.

    Факти да направи ревизия не персонала!!!!
  • 35 Ехааааа

    24 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Общо умрелите в България откакто почнахме да викаме на грипа Ковид са 126 000, но 300 000 са починали само от китайската кашлица, браво бе Стоене:))))) Тия 20 000 дето ги приказваш починаха от т.н. придружаващи заболявания, защото в болници се приемаха само настинали заради едни 1200 лв клинична пътека докато болните от рак умираха вкъщи или пред болниците.

    Коментиран от #67

  • 36 Ваксъра

    28 0 Отговор
    Що бе, нали е уж демокрация!? Щом проваксърството може да стане държавна политика, защо антиваксърството да не може??
  • 37 Hoho Boho

    24 1 Отговор
    За да се ваксинира някой е еобходимо е информирано съгласие, НАЛИ...
    Моля информИрайте ме!
    КАКЪВ Е ПРОЦЕНТЪТ НА НОВОЗАРАЗЕНИТЕ ВАКСИНИРАНИ СПРЯМО ОБЩИЯ БРОЙ ЗАРАРАЗЕНИ ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ
    В ГЪРЦИЯ, НАБЛЯГАМ - В ГЪРЦИЯ!
    ЗАЩОТО ТУК ИМА МАЛКО ВАКСИНИРАНИ, А ТАМ СА 50 НА 50 И ЩЕ МИ Е ПО-ЛЕСНО ДА НАПРАВЯ СВОЯ ИНФОРМИРАН ИЗБОР

    И не МИ казвайте, че това е държавна тайна, че няма такава информация, или че не можете да я получите от гърците!!!
  • 38 НеВаксиниран

    29 1 Отговор
    Не знам защо тези, които са се боцнали вече, много държат и другите да го направят. Чак стигат до лудост в пропагандата си. Ами утре, авторе на този пасквил, ако те боцнат на другото място, пак ли ще пишеш, че трябва да го направят задължително, защото на теб ти е било много хубаво.
  • 39 Хораа

    0 21 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Манол":

    Как спокойно си живеехме преди да започнем да копираме руския начин на живот.Справка 1878-1944 г

    Коментиран от #53

  • 40 Препатил

    26 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Да, вярно е умряха доста хора, които можеха да са живи, защото почти всеки влязъл с инсулт или инфаркт целенасочено бе лекуван о т коронавирус, ако не беше тази клоунада с коронавируса, тези хора щеше да са живи.

    Коментиран от #55

  • 41 дса

    24 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Ако им спрат субсидиите за тоя ковид и направят една ревизиика на текущите стъкмистики, ще се ходи на съд за измами...

    Коментиран от #68

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 цсгрс йд

    18 0 Отговор
    Пиииииикая на Дойче Веле пишшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш!
  • 44 Който и да е

    22 1 Отговор
    Дойче веле,

    Отношенията ви със света няма как да пострадат от политика, провеждана в България (ако изобщо има такова нещо като самостоятелна българска политика), защото вие сте медия на друга страна.

    Автор на "статията" не е посочен, съответно това е позиция на германската медия. Тя няма нито формалното, нито моралното право да говори за България като за своя страна. Още по-малко да се изживява като носител на истина от първа инстанция.
  • 45 Ептен факт

    1 30 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Напротив, имаш нужда , защото някой от решенията ти , засягат и други хора ! Утре може да решиш , че и да си убиваш е нормално и нямат право да казват . Пушенето ти на закрито , когато има и други , които не са пушачи , убива и тях . Разнасянето на зарази , заразява и убива , и други . Боледуването ти на инат , бърка и в нашите джобове .

    Коментиран от #47, #48, #50, #54, #75

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 хххх

    15 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ептен факт":

    Ходи да се прегледаш при психиатър.
  • 49 Бой в Берлин

    13 1 Отговор
    Веле, велееее - леле, леле.

    Абе що не си прегледате видеото, където вашите "полицей" млатят - ама МЛАТЯТ вашите си анти-ваксъри. И вашите си хора им викат "полицай штадт" и обиждат яко полицията (която, както знаем, е представител на държавата, по-точно нейноя официоз).
  • 50 зьжьф знгсф

    21 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ептен факт":

    Мал0умноко, това че не искаш да се ваксинираш с нещо доказано опасно и вредно не засяга останалите хора. Не прави сравнения с несравними неща и по тази логика аз мога да кажа че ти застрашаваш моето здраве защото си инжектираш вирус и ходиш после по улиците да го разнасяш.
  • 51 Дойче зеле

    9 0 Отговор
    Хай ковид фашизма , това ви генетично зададено
  • 52 Вируслав

    23 1 Отговор
    От сабахлем по новините: в UK могат да влизат ваксиниране от всички цветови зони, но(?!) с тестове освен вакс сертф. До вторият ден същите тези "жигосани" трябва ПАК да си пуснат тест?! Та не е ли прав проф. Чорбанов за боцкането с някакви течности? Прекараха Ви и то подписано, и работят с милиард/месец печалба за гола водица се оказа! В случаят подозрителността на Ганя ще се окаже безценна.
  • 53 Виж ти

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хораа":

    - жив очевидец.
    А знаеш ли песничката:

    Ех, да бях богатско чедо
    Буров да ми беше чичо...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 В информираните съгласия къде е ...

    19 0 Отговор
    ..информацията за химическия и нуклеотидния състав на инжектираните иРНК-и!? Това е все така дни да скриеш химическата формула на едно лекарство!!!. На нЕкъв сайт на СЗО без авторство или референции към цитирани експериментални научни статии е публикувана нуклеотидна последователност на ГМО- и химически модиформацирана РМК от над 4200 нуклеотидна, която има три тревожни модификации, говорещи за безкраен живот на тази иРНК , а именно 1) химическа модификация на урацил, криеща иРНК от клетъчните никлеази; и 2) към тази иРНК е пришит 3' некодиращ участък взет от гена на 12 S риборозмата РНК, която е с много дълъг живот именно заради този свой 3' некодиращ участък..
    Това означава безкраен живот на спайъ иРНК с които са инфектирани всякакви клетки в телата на инжектираните...Друг детайл на ГМО РНКите за спайка на Пфайзер са две точкови мутации, за които никой не знае как точно променят пространствената структура на този опасен спайк токсин, който блокира всички ACE2 рецептори в телата на инжектираните, а И В ТЕЛАТА на неинжектираните , затворени над час и повече в помещения с инжектирани...Последиците от блокирането на АСЕ2 рецепторите са смъртоносни, особено върху клетките на сърдечния мускул ..

    Коментиран от #57

  • 57 Да добавя още опасни ГМО характеристики.

    18 0 Отговор

    До коментар #56 от "В информираните съгласия къде е ...":

    ...на ГМО РНКите , за която РНК, пак да повторя, има информация, но без име на човек за авторство и без цитирания на каквито и да е научни публикации с експериментални доказателства....Та на СЗО сайта е публикувана дълга нуклеотидна писледователностст на иРНК, за която се твърди че е тази , която се инжектира в хората от Пфайзер в концентрация 30мгр ....В нуклеотидната последователност на тази и РНК поли А опашката на 3'края на иРНК има никлеотидни килъри, които прекъсват полиА мономерните единици, което е още един знак , че животът на тази иРНК няма да се определя от скъсяването на нейната полиА опашка....тоест това осигурява безкраен живот на тази вирусна ГМО модифицирана РНКа, кодираща опасен токсин, отравящ важен рецептор по повърхността на клетките на важни човешки органи - сърце, бял дроб, кръвоносни съдове...Тази информация защо я няма в информираното съгласие у защо не се коментира от купеноте фашисти , налагащи задължителна ваксинация!?

    Коментиран от #59

  • 58 Др. Хаус

    17 0 Отговор
    Спазването на елементарна хигиена включва и предпазването от контактуване с DW.
  • 59 Поправка ....

    14 0 Отговор

    До коментар #57 от "Да добавя още опасни ГМО характеристики.":

    "линкъри" в полиА опашката, не килъри...но грешката е вярна...такива ГМО модифицирани РНК-и са си направо " килъри"
  • 60 ooo

    16 0 Отговор
    Лекар към пациент:
    - Пушите? А на колко години сте?
    - На 79...
    - Много сте запазен.
    - Това е от пиенето...
  • 61 Дойче зеле

    9 0 Отговор
    Хай ковид фашизма , това ви генетично зададено
  • 62 Дойче зеле

    4 0 Отговор
    Хай ковид фашизма , това ви генетично зададено
  • 63 ха ха ха

    25 0 Отговор
    Българите не са антиваксъри, българите знаят какво е ваксина и не се дупчат зорлем с респираторен патоген 😆

    Намерете си другаде опитни зайчета, тук няма такива!
  • 64 Матей

    17 0 Отговор
    Що думат тия от ДВ,в любимите им щати се ваксинирали 90% от едните и 50% от другите,средно аритметично 70.Ми значи те трябва да имат стаден имунитет и да обявят приключване на мерки и теглилки и всякакви напасти.И антиваксър-ковидстовото не би станало държавна политика,по скоро народен почин и негласно споразумение--те така,а ние онака.
  • 65 стоян георгиев

    0 10 Отговор

    До коментар #28 от "SPQR":

    хахахаха хохоххоххо!така е дрогар те държавите по света си нямат работа и затова налагат мерки.без тях щели да умрат по-малко.смях!
  • 66 стоян георгиев

    0 13 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Манол":

    баико не може такива като теб дето ги ловят с бастуни да давате акъл бе красавец.имаш самочувствие да даваш акъл затова и го правиш както и много такива като теб наследство от комунизма.после се чудиш що те обират цигани или комунисти.няма как да е друго баино.цели институти по света се занимават с вируса ама ти знаеш по -добре от тях.затова и циганите те карат да си хвърляш парите от балкона или те обират пред ченжбюрото ,щото имаш самочувствието на много умен ама нещата са далеч далеч...само че като ръсиш щуротии и хоп в гаража дето си пиете шльокавицата ви натръшка вируса и после пак ривете че докторите виновни ама е късно !

    Коментиран от #70

  • 67 стоян георгиев

    0 11 Отговор

    До коментар #35 от "Ехааааа":

    така, така дрогар,еи тва е мантрата заради 1200 лева умряха за година и половина 50000повече от средно умиращите за същия период.ти да не живееш на марс бе красавчик?покраи мен умряха поне 20 човека от вируса ,а няколко пъти по толкова едвам оттърваха кожуха и само да ти кажа че ще имаш големи проблеми ако ги трескаш тия тъпотии на хора дето го преболедуваха тежко или такива дето изгубиха близки!
  • 68 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #41 от "дса":

    ти кво си мислиш че тия дето крадат в болниците могат да го правят само при коронавирус????хахахахахахаха,хохохохох!от къде ви намират толкова големи веселяци незнам?като няма коронавирус не се краде нали дрогар?или е по-малко ,а?и внимаваи като ти звъннат ония загрижените хора ,като им хвърляш спестяванията от балкона!
  • 69 дънди

    2 5 Отговор
    България е страната на простите хора и техният избор доказва това! Вързаха се на едно шоу! За съжаление ще теглят интелигентните и работливите.
  • 70 КОКО

    13 0 Отговор

    До коментар #66 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, Фармацията е една от най-мощните индустрии!
    И на ПЪРВО МЯСТО Е БИЗНЕС - ИНТЕРЕС!!!
    А в големия бизнес няма хуманност и сантименти!!!
    Сещаш ли се? Колкото повече, толкова повече!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 потресен

    3 0 Отговор
    Този който е написал тези глупости не е посмял да си напише името. Българите не се ръкували виждаш ли западняците го правили- глупости, първо не е вярно и второ не обяснява бума в страни където над 50% са ваксинирани. Този бум може да се обясни само със съмнителната ефективност на ваксината. Задължителна може да бъде само сертифицирана ваксина, а не ваксина с временно разрешително и пълна липса на отговорност от производителя. Как така хем ще ме задължат ама се подписвам че аз нося отговорността ако нещо се случи с мен. Никой не отрича опасността от вируса, но няма доказателство, че ваксината е ефективна. А това че се работи по тези ваксини повече от 20 год е дори смешно.
  • 73 адвокат

    4 0 Отговор
    аз виждам опасността най-вече в началото на приказки, с които започват да внушават от разни казионни медии като DW, NYT и пр. клоаки, че видиш ли, неваксинираните били инкубатор за пораждане и разпространение на нови вариации на предполагаемия вирус. Един вид - неваксинираните може и да не са болни, а може и изобщо никога да не се разболеят - ням азначение, трябва задължително да ги отровим и тях с неизвестното вещество във ваксината, защото иначе те ще са причина да се разпространяват нови версии на предполагаемия вирус. Нещо като лечението на вещиците и еретиците от периода на разцвета на католишката и протестантстата култури през средновековието. Май отиваме на скъсване с проекта ЕС и ОТАН ?
  • 74 1122

    1 0 Отговор
    Като стана реч за война....,ако някой ни нападне,без някой наш политик да е сгафил по отношение на държавата която ни напада....ще отида на фронта,НО,ако има вина наш политик или правителство,няма да си мръдна пръста ,по скоро цялото виновно правителство пред мене на фронта с пушки и раници,да си оправят бакиите които са ЗАБЪРКАЛИ. За това да си отварят очите тия които се заемат с управлението на ДЪРЖАВААААААААААААААА! Никой не си е намерил живота на пътя,че да го губи заради глупоста на някой политик!
  • 75 ккк

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ептен факт":

    каун!!!!Не знаеш ли че ваксинираните също разнасят вирусите???