1 Август, 2021 14:00 4 308 41

Все по-близка става перспективата за авторитарно развитие на страната

  • българия-
  • политическа перспектива-
  • кирил чуканов-
  • коментар

Ако демократичната общност иска да остане фактор и да се консолидира, трябва окончателно да изостави всякакви илюзии за компромис с останалите "партии на протеста"

Все по-близка става перспективата за авторитарно развитие на страната - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на историка Кирил Чуканов:

В този парламент няма мнозинство за правителство на промяна на модела. Възможни са няколко мимикрии на статуквото, с които да убеждават баламите. Няма да бъде прокарана нито една съществена реформа. Дори да започне процедура за отстраняване на Гешев (съответно промяна на състава на ВСС), това ще е под сериозен външен натиск, ако има изобщо такъв. Моделът като такъв ще остане непокътнат, защото устройва десарското мнозинство.

Нещо повече. След евентуални поредни избори през есента няма да бъде излъчено друго мнозинство (разликите в съотношението няма да са големи). При очертаващата се нова ковид вълна темите за разделението на властите, корупцията и свободата на словото ще отидат в трета глуха.

Ако демократичната общност иска да остане фактор и да се консолидира, трябва окончателно да изостави всякакви илюзии за компромис с останалите "партии на протеста". Те не са нещо друго от подмяна, режисирана от статуквото. Ще трябва да се отстоява твърда линия на категорична опозиция. Това няма да е популярно. Изисква и готовност да се понасят удари. Не само пропагандни. Да се провежда просвещение, което да привлече значително повече активни граждани и избиратели за промяна на модела. Това ще е отговорна мисия и тежък път. По-тежък от досегашния. Ще изисква много издръжливост и нравствена сила. Както и вяра, че критично голяма част от населението ще прогледне и ще си възвърне достойнството. Това би дало възможност (не гаранция) за промяна в рамките на либералната демокрация, колкото и да е дефицитна.

Откровено казано обаче съм твърде скептичен. Както по отношение на нравствените сили в самата демократична общност, така и за потенциала населението да се просвещава. Все по-близка става перспективата за авторитарно развитие на страната. Под една или друга форма. Разбира се, зад фасадата на разпалено говорене за защита на демокрацията. Докато свършените факти натежат. Поради това е разумно да приемем, че по всяка вероятност ще трябва да променим цялостния подход и методите. Либералната демокрация, особено по тези географски ширини, не е даденост. Утре може и вече да я няма. Ще се наложи да отстояваме свободата си и без нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 101010

    31 10 Отговор
    Някой разбра ли нещо?????

    Коментиран от #9, #27, #28, #34

  • 3 българин

    14 39 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последният софиянец да си ходи на село, какъв референдум, пРезидентчето е в основата на ситуацията днес и ти ще да си последния софиянец, който не го знае, хайде, на село.

    Коментиран от #8

  • 4 Panzerkorps

    28 12 Отговор
    Либералната демокрация този тумор трябва да се ликвидира!

    Коментиран от #21

  • 5 Анонимен

    29 2 Отговор
    Да, либералната демокрация не е даденост у нас и българският избирател го знае. За това имаме фрагментарен парламент. И друго каза суверенът. Искаме еволюция, а не революция. Чуйте го.
  • 6 Здравко Думанов

    27 13 Отговор
    Тъжната истина за България е описал този господин. Но, как да е, г-н Чуканов, като България няма никакви конституционни и парламентарни традиции? Все робства. Този народ е обречен на това. Ние сме едни около 400 000, които искаме да живеем нормално. Другите са консуматори, комунистически и посткомунистически с'ине.

    Коментиран от #7, #10, #23

  • 7 Последния Софиянец

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "Здравко Думанов":

    Много ратаи има в България.Свободните граждани сме малцинство.
  • 8 смерш

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    В основата на ситуацията са кукловодите на подставените лица-напр.последното такова управлявало лице е един твърде простоват човек с незаслужено генералско звание зад което наднича Цв.Бориславова,зад която наднича ЦК на БКП в лицето на съпруга на бившата съпруга на измисления генерал и т.н. и т.н

    Коментиран от #22

  • 9 щраус йохан

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "101010":

    Да. Поредният добре платен пр0дажник кротко ни обясни за новата "вълна". Всичко друго беше да плънка.
  • 10 смерш

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Здравко Думанов":

    И над 2000000 /два милиона/небългарски етноси, вождовете на които твърде успешно изпълняват задачата за обезбългаряване на територията!
  • 11 ха ха

    4 13 Отговор
    Скоро няма да става, като изхвърлим вмирисания руски чехъл.
  • 12 XYZ

    16 6 Отговор
    Стига сте хленчили - линията на служебното правителство е подкрепена от народа и трябва да продължи1 Всичко друго е измама!
  • 13 Активист на БКП

    17 2 Отговор
    Щото досега при Тиквата беше велика демокрация 🎃😍
  • 14 Бойко Доганов

    19 3 Отговор
    Слави Трифонов се е продал на Бойко и Доган . Взел е 150 милиона еврака за да провали опитите за съставяне на правителство на протестните партии .

    Коментиран от #16

  • 15 100pera

    14 5 Отговор
    Сега либералната демокрация е като огледален образ на тоталитаризма - кенсъл култура, привилегии на малцинствата пред мнозинствата, недопускане на никакво отклонение от "правата линия" на неолибералите, остаркизиране на всяко мнение различаващо се от собственото, цензура, политически преследвания, чужда намеса във вътрешните работи... По времето на соц-а изнасяхме революция (с оръжие, пари, военна намеса). Сега е същото, само сменихме думата революция с демокрация. Чуканов не прави изключение - никакъв компромис от едно елитарно малцинство с останалите партии, независимо, че зад тях също стоят гласували хора. Водачите, кастата на управляващите и плебса - е не точно с тези думи, но това е смисълът. Да борим авторитаризмът с тоталитаризъм.

    Коментиран от #26

  • 16 оня с коня

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бойко Доганов":

    А ЗАЩО това го казваш ЧАК СЕГА,а Не преди Изборите?Ами защото вървиш СЛЕД Фактите а не Преди тях,което пък значи че Думите ти НЯМАТ СТОЙНОСТ.И си знаете че нямате пипе за 5 Гроша,и пак напирате да си казвате Мнението?!!

    Коментиран от #18

  • 17 България

    11 0 Отговор
    Първо, няма демократична общност, второ няма и авторитаризъм. Има само шепа едни и същи олигархични партии. Закона е само в народа, и неговата промяна на мислене иначе ще ги избират едни и същи до безкрай докато държавата спре да съществува и някой не ни превземе напълно завинаги
  • 18 Бойко Доганов

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    А ти как " мислиш генийче " защо ли го казвам сега ? Дали пък не е защото е станало , сега !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Въпрос

    2 1 Отговор
    Кога са следващите парламентарни избори?
  • 21 Троянски Кон

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Panzerkorps":

    Даа освен либералната демокрация трябва да се ликвидира и социалната демокрация и глобализма .Защото те не нищо друго ,а жив разбойнически капитализъм ламтящ за пари и богатства взети от обикновените хора.
  • 22 Троянски Кон

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "смерш":

    А бе ти да не гледаш тв -999 точно сега там дават сериала смърт на шпионите .
  • 23 Троянски Кон

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Здравко Думанов":

    Значи недей да обиждаш работищите хора ,защото те са нормалните хора и не са 400 хиляди а два милиона дето създават блага.Другите дето са държавни служители и общински във това число са банстунджии и готованци по Атанас Буров .На тези хора държавата и плаща осигуровките със парите взети от работещите Българи .Така че ти не си нормален Българин ,явно си от категорията на готованците наредил се на държавната софра за парчето от баницата .

    Коментиран от #36

  • 24 питам аз

    8 0 Отговор
    Не мога да разбера защо никой от умниците не призовава народа този път да излезе с тоягите на мегдана, че да станат нещата, както при всички отдавна ''бели'' държави?

    Коментиран от #35

  • 25 Перо

    6 3 Отговор
    К.Чуканов е много чукан по главата! Какви ДС-ари,какви 5 лв.? Те с орлите ли живеят,а сегашните мутри са цвете за мирисане!
  • 26 ГруЮ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "100pera":

    За съжаление хората не виждат същината. Дибре си го обяснил, но както каза някой друг тук: Консуматорското общество живее с етикети. Сложи на нещата звучен и “правилен” етикет и можеш да пробуташ на хората, каквото си искаш. И получаваме класическите Оруелови - Министерство на Истината и Министерство на мира. Само, че кой чете вече Оруел?

    Коментиран от #29

  • 27 НАЧуканов

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "101010":

    "Либeрaлнaтa дeмoкрaция, ocoбeнo пo тeзи гeoгрaфcки ширини, нe e дaдeнocт. Утрe мoжe и вeчe дa я нямa. Щe ce нaлoжи дa oтcтoявaмe cвoбoдaтa cи и бeз нeя." е камъчето, което Кирчу Чуканов изплюва накрая.
  • 28 Не е писано

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "101010":

    за ткзс-ари. Не се напъвай, ами оди а ринеш на добитъка.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Делибаши

    10 0 Отговор
    Партия Има такъв народ води България към първото желание за име на партията "Няма такава държава"! Интересна ми е реакцията на българите извън България подкрепящи тази "партия"? Радват ли се за разпада на държавността? На тях не им пука за българите в България! Да въведат врачанския диалект за официален език на има такъв народ в няма такава държава. Простаци сме!!!
  • 31 Вера

    10 0 Отговор
    Само че, либерализмът и демокрацията са две различни неща. Накратко- демокрация е власт на болшинството, а либерализма облагодетелства малко на брой привилегировани индивиди. Народът, за когото се предполага, че управлява, всъщност е безгласен наблюдател на лицата, изповядващи либерализма. Тоест, живеем в действителност, която не е демократична. Даже никак. Но пък е либерална. Изцяло. Всичко, за което либералите призоваваха през последните десетилетия, отдавна е факт. Пазарът е абсолютен господар. Държавата се е превърнала в безгласна буква. А НПО-тата добре платени точно от либерализма, шътът необезпокоявани из страната и популяризират собствената си политика-Либералната, без демокрация.
  • 32 Искате ли да знаете

    6 0 Отговор
    С какво на10% от населението му взеха акъла, а след това и гласовете? Дива чалга /с музика, даже и с чалга се промиват най-лесно мозъците/,вулгарни текстове на песните, кръшни, разголени мажоретки и довеждане, знаем от кого опростачената публика , до екстаз. За " интелигенцията" пък беше използван цял набор от купешки думи и изрази. Колко изискано: СУВЕРЕН, МЕТАФОРА, КЛИШЕ, ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКА, ОКСИМОРОН И НА КРАЯ КАТО ОРЕОЛ МАЖОРИТАРНИЯТ ВОТ, като не обясниха в детайли значението му и така го опорочиха. Но, изглежда, че тази е успешната рецепта за правене на политика в България.
  • 33 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 9 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ РЕДИ ОТ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП, ЧАЛГАРА Е ПИОНКА В РЪЦЕТЕ НА РЕЗИДЕНТА И РЕШЕТНИКОВ .... КАПАНА Е НАБЛИЖИЛО ДА ЩРАКНЕ .....
  • 34 Даскал

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "101010":

    Да. Човекът ви каза, че всички дето ревахте, пикахте и се дрогирахте по улиците на София сте платени протестъри. Зад цялата дандания стои строго организирана сила с парите и влиянието си. Каквото и да правят в парламента квичащите орди на "влез-излез" , тука има-тука нема", "изправи се-наведи се" на края тоя, дето даваше парите ще извади и ще осребри сметката. А всички ливади, будали и абдали ще смучете въздух. Ето това се опитва да ви обясни човека с по-разбираеми думи. Ама то при тая образователна система, разбирането на текст, вече се признава за успешно взет приемен изпит във ВУЗ.
  • 35 Боцо

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "питам аз":

    Нали си умник. Посочи ми една бяла държава без Румъния където нещата да са станали с тояга. Освен в червената азиатска кочина където от ВОСР не могат да се отърват от тоягата и в главите им още кънти залпът на "Аврора", други няма. Ама ватенките не са бели хора и не са европейци.
  • 36 Здравко Думанов

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Троянски Кон":

    Ами не, работя в частния сектор. Така че не слагай етикети. Има твърде ненормални българи, гласували за партии като "Има такъв народ", БСП, ГЕРБ, Възраждане и т.н....
  • 37 Борисов Ахмет

    1 0 Отговор
    Ние сме доволни, че се намърдахме у Евро Империята. Кон да ни го натресе от ЕС не излизаме. Там е парата, еврофондовете. След кратка 140 г пауза БГ е на мястото си в поредната империя - по добрата версия на Османската империя. Съветската просто не издържа напора на времето
  • 38 К, Чуканов поредния от ГЕРБ!!

    1 1 Отговор
    Друго, не се очаква да кажеш и напишеш!! Гербаджия!!
  • 39 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Тъпоритарно и крадливо!
  • 40 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ТОВА КОЕТО ПРЕДСТОИ СЕ НАРИЧА МОНАРХИЯ .
    ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЛОШО КОНСТРУИРАНА , ТРОМАВА ,МЪРЗЕЛИВА, И БЕЗОТГОВОРНА .
    УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ БЕШЕ КОРАБ ,
    ВЛАЧЕЩ НА БУКСИР ВСЯКАКЪВ РОД ПАРАЗИТИ .
    ПРЕДСТОИ ПАРАЗИТИТЕ КУМА ЛИСА ДА ГИ ОСТАВИ САМИ ДА ПЛУВАТ .
    НА ЩУРВАЛЪТ - КУМЧО ВЪЛЧО .
    Е, КОРАБЪТ ЩЕ ВЪРВИ ЛИ ПО - ЛЕКО ?
  • 41 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ТОВА НЕ Е ЛЪВ А ЛЪВИЦА . И В ПРИРОДАТА ЛЪВИЦАТА ЛОВУВА , ОТГЛЕЖДА МАЛКИ..
    А ЛЪВЪТ И Е САМО ЗА РАЗКОШ ..