Last news in Fakti

3 Август, 2021 13:00 4 017 58

Аламанов: Гласуваш за месия, получаваш пореден диктатор

  • любомир аламанов-
  • месия-
  • диктатор

Самият факт, че Слави Трифонов като пореден спасител не взе 80, 100, 110 депутати, а взе скромните 65, показва, че все пак хората не са глупави

Аламанов: Гласуваш за месия, получаваш пореден диктатор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората възлагаха едни надежди на ”Има такъв народ”. Получава се нещо леко различно. Но от друга страна това по прекрасен начин показва на хората, че избирайки поредния месия, ще получат поредния диктатор. Това извади за масовата публика и друг ценен урок - няма как да избягаме от собствената си отговорност за собствените си решения. Истинската демокрация не значи да изберем някого и 4 години да му гледаме сеира. Значи всеки ден всеки един от нас да взема решения и да носи отговорност за тях. Това кара и политиците да разберат, че в истинската демокрация могат да бъдат свалени по всяко време.

Това заяви в интервю за ФрогНюз комуникационният експерт Любомир Аламанов.

Думите му идват на фона на бурните събития от обществено-политическия живот у нас през последните 10-тина дни. След като изборите на 11-ти юли бяха спечелени от "Има такъв народ" и стана ясно, че ерата "ГЕРБ" е приключила, надеждите за съставянето на приличен кабинет бяха големи. В момента обаче така наречените партии на протеста са в известен конфликт, а "счупеният" диалог разклаща тези надежди.

Господин Аламанов, вчерашното "интервю" на Слави Трифонов, публикувано във Facebook, предизвика доста бурни реакции. Бяха направени и някои паралели с поведението на бившия премиер Бойко Борисов, който използваше социалната мрежа като единствен канал за комуникация. Вие какво видяхте в това интервю?


Факт е, че интервюто на Слави Трифонов много приличаше на онези режисирани полу монолози на Бойко Борисов, на които се нагледахме и наслушахме за последните 12 години. Господин Трифонов може би не разбира достатъчно добре защо е получил толкова силна подкрепа. Хората просто не искат този модел на полубожества, които да им спускат нещо отгоре, да ги управляват като безмълвни кукли на конци.


Факт е, че на младите формации трябва да се дава някакъв шанс. Но "Има такъв народ" полага всички усилия тези шансове да бъдат опропастени доста бързо с лутане, залитане, високо самочувствие, самомнение. Не се прави така.


В случаи на криза човек трябва да търси съюзници. Да търси какво сближава хората, не какво ги разделя.


В този смисъл - сгрешиха ли в комуникацията си от "Има такъв народ"? И защо мислите, че го правят?


Нямам идея, мога само да предполагам. Политическата комуникация не е лесен процес и изисква учене. Изисква човек да се откаже от личното си его, да погледне по друг начин на ситуацията.


В България все още има една сбъркана идея, че управляващите стоят отгоре като някакви царе, които управляват раята, народа отдолу. Има този леко феодален привкус към идеята за управляващите, които говорят на управляваните. Те не могат да проумеят, че в 21 в. управляващите са назначени администратори, които трябва да говорят с управляваните, не на тях.


Нещо повече - в ерата на социалните мрежи сме и всички сме активни. Хората са променени. Не сме в началото на 90-те години. Не сме в ситуацията "Едно ферари с цвят червен (...) Ако знаех номера на Господ Бог, щях да му звънна". Това остана в началото на 90-те. Днес ситуацията е коренно различна и който политик не го разбере, било то Бойко Борисов, било то Слави Трифонов, няма да бъде начело. Никой няма да му го позволи.


Политиците трябва да разберат, че това е отговорност. Не благословия, която са получили и след която могат да правят каквото си пожелаят. Те носят отговорност за всички нас. ГЕРБ спряха тотално да мислят по тази тема в тяхното самозабравяне.


Заседнали ли сме в онези първи години на 90-те? Живеем ли в един все още неслучил се Преход?


Обществената инерция е много голяма и това е факт. Но това е кораб, който има нужда от огромно усилие, за да се раздвижи. Неизбежно е да има лутане, да има лека умора. Англичаните правят това повече от 800 години, когато е подписана Магна Харта (Великата харта на свободите, бел.ред.). Тогава се събужда идеята за демокрацията. И си избраха Борис Джонсън за премиер.


Какво да кажем за нас? Ние нямаме демократични рефлекси, не са минали поколения. И напълно разбираемо е на част от хората да им писва, да се измарят, да заминават. Изморително е да се блъскаш в стена. Нормално е да има леки връщания. Още повече, че у нас политическата класа не е на нужното ниво. На нея ѝ е много изгодно да представи спасителя "Х", който да обещае реки от мед, за да бъде избран, и после да хвърли вината върху нещо друго.


Хората донякъде са в плен на обстоятелствата, на заблудите и лъжите на хитри политици.


Спомням си времето на 90-те. Беше друго. В момента сме се развили много. Хората са наказали политиците, които са ги излъгали. Просто трябва бавно и спокойно да изживеем всичко. Да разберем кой ни лъже и кой не.


Блъснахме ли се в стена с "Има такъв народ"?


По природа съм оптимист. За мен чашата винаги е наполовина пълна. Факт е, че може би хората възлагаха на "Има такъв народ" едни надежди. Получи се нещо леко различно. Но от друга страна това по прекрасен начин показва на хората, че избирайки поредния месия, ще получат поредния диктатор. Разликата между двете е в няколкото дни след изборите, когато се вижда кой какъв е, как приема победата, загубата... Това явно хората трябва да си го изживеят. За мен е много добър урок.


Самият факт, че Слави Трифонов като пореден спасител не взе 80, 100, 110 депутати, а взе скромните 65, показва, че все пак хората не са глупави. Хората искаха да пробват, но усещаха, че има нещо, което не е съвсем окей. Затова предпазливо гласуваха за Слави.


Като ценен урок за масовата публика може да се извади и друго - тя няма как да избяга от собствената си отговорност за собствените си решения. Тоталитарна е идеята, че някой ще взема решенията вместо нас за 4 години. Това е заради 5-те века под падишах и после годините под комунисти. Истинската демокрация обаче не означава да избереш някого и 4 години да му гледаш сеира. Значи всеки ден всеки един от нас да взема решения и да носи отговорност за тях. Това кара и политиците да разберат, че в истинската демокрация могат да бъдат свалени по всяко едно време.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    44 15 Отговор
    ИТН ,ДПС и БСП –пълна подмяна на вота и предателство ръка за ръка! Ще си получат заслуженото! Дори и бабичките вече няма да гласуват за БСП! Главен кукловод и проводник на лъжата и подмяната- Станислав Трифонов от дивана по домашна тениска и анцунг! Честито на избирателите на ИТН!

    Коментиран от #44

  • 2 1618

    40 7 Отговор
    Cтaниcлaв Трифoнoв дa oбяcни прeд цялa Бългaрия,зaщo прeдлaгa фaлшив и зaвиcим нeзнaйнo oт кoгo миниcтър прeдceдaтeл!Вcичкo oт държaвнитe рeгиcтри дo публикaциитe,линковете и уикипeдия e билo прoмeнeнo в пoчивнитe дни!Дoри дaтитe ca прoмeнили на уж направените му дисертации! Oт кoгo e зaвиcим кaндидaт прeмиeрa? Тoвa e бeзoчливa нaглocт и пълнa пoдмянa нa вoтa!
  • 3 конспирация

    6 19 Отговор
    ама още ли има хора които вярват , че видиш ли Доган и шиши изкушили цалото ИТН да им се продаде ХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХА
  • 4 Поредната

    15 9 Отговор
    Тиква която говори глупости.....
    Заслужавате си тиквата да ви пори с 400......
  • 5 ПКП Я

    34 7 Отговор
    Кокловодчо е Славчо чалгаджийчето, излъга избирателите си.
  • 6 Пламен

    29 9 Отговор
    Българите са най лесно мснипулируемия народ.Достатъчно е един клоун да им обещае Ферари с цвят червен
  • 7 Ю.Кортес

    26 6 Отговор
    Царчето барека тиквата чалгарина,всеки който поиска е премятал племето
  • 8 Недоумявам

    39 7 Отговор
    че изобщо е имало хора , гласували за тоя Слави , самовлюбен комплексар , крайно нерешителен и с 99 зависимости !

    Коментиран от #42, #58

  • 9 оле

    10 17 Отговор
    Тоя пък анало-лизатор откъде изпълзя?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Американеца

    16 1 Отговор
    Зайчар , Чалгар и ДПС Свинар - духовните водачи и лидери на Българите ???? ................. "Народе !?" е написал Светия Дякон Левски в тефтерчето
  • 12 Мда

    30 4 Отговор
    За съжаление е абсолютно прав. Гласувах за ИТН, но сега съжалявам стократно. При едни нови избори отиват на бунището на историята.

    Коментиран от #19

  • 13 хасан

    7 17 Отговор
    Аз харесвам Слави - много хубави кючеци има ..
  • 14 Наблюдател

    29 2 Отговор
    Просто Слави Трифонов е поредното политическо недоразумение
  • 15 ...

    3 18 Отговор
    Тоя новия диктатор Слави колко време ни управлява, че разбрахме, че е диктатор? За един приАтел питам, мерси!

    Коментиран от #55

  • 16 Много точно казано

    13 1 Отговор
    Много точно казано!
  • 17 Точен анализ

    23 1 Отговор
    Славчо кани деца от олимпиади, с награди и какво ли не. Накрая "селектира" шнорхел. Още едни избори и втората мръсна вода в канала. Младите хора, които излъга, или ще се научат, или пак няма да гласуват. И последния що-годе свестен при него Сиромахов днес е публикувал една глупост, за да не си загуби работата. Ивчоо, присламчихте се към протеста, излъгахте децата, сега активни борци ги изкарвате. Не ви е срам.

    Коментиран от #20

  • 18 мдаа

    16 6 Отговор
    Естествено, че хората не са глупави, интелигенцията в България даде гласа си за ДБ.
  • 19 4444

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мда":

    Тая опорка не я ли слушахме преди тези избори?
  • 20 истината

    16 5 Отговор

    До коментар #17 от "Точен анализ":

    При следващи избори разочарованите ще прелеят гласовете си от ИТН в Демократична България.

    Коментиран от #23, #31

  • 21 Има такъв Толоуп

    4 4 Отговор
    Комуникационен експерт. В Кавички.
  • 22 ВТКПР

    19 1 Отговор
    Да, получаваш пореден диктатор плюс чалга, това избраха по голяма част от задграничнте българи които години му се кефиха на простотиите от екрана.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 23 Хасан Азизов

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "истината":

    Ще има да почакаш.
  • 24 Матей

    13 1 Отговор
    А,именно затова трябва да се иде на нови избори,а пък ако го утвърдят този нефелен кабинет,масови протести.Репресивния апарат донякъде се дезорганизира след отпадането на боко,макар че нямаше масови уволнения,така че протестите могат да се проведат по-спокойно и уверено.
  • 25 Пламен

    16 2 Отговор
    Достатъчно е да видиш профила на избирателите им,нисък социален статус,ниско образование,провинция и кенефочистачите от Англия.
    В София са едва трети.

    Коментиран от #40

  • 26 ТКП

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "ВТКПР":

    Чалгата не е от вчера бръдчед. Сега ли се събуди?
  • 27 Несторов

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "ВТКПР":

    Моите познати завършили престижни университети в Германия и реализирали се там не гласуваха за чалгаджията, а за ДБ. За чалгаджията гласуваха миячите на чинии.

    Коментиран от #35, #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ясен

    14 1 Отговор
    Слави е един зависим от Доган шоумен получавал хонорари и платени телевизионни програми от ДПС патерицата на багабонтите от Позитано.
    Пак умело излъгаха хората и направиха нещо като преврат с подменения вот от измамника Слави.

    Коментиран от #36

  • 30 факт

    11 1 Отговор
    Слави да си гледа чалгата, това от което разбира. За политика не е дорасъл интелектуално.

    Коментиран от #33

  • 31 Корекция

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "истината":

    Исках да ти набутам един минус, но пръстите ми са дебели и ти ръгнах плюс без да искам. Ще извиняваш.
  • 32 Маските паднаха

    13 1 Отговор
    Лековерните имаха някаква надежда в този. Ама, ако нещо прилича на риба, плува като риба и мълчи като риба, значи е риба. Цялата му група и най-вече хората, които са т.нар. специалисти, са хора на Ченгетата. Второ и трето поколение. Отпред са простите и комплексирани сценаристи, начело с Тошко и онзи другия рунтав, които изобщо не знаят на коя земя са.

    Коментиран от #34

  • 33 Погледни себе си първо

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "факт":

    Дали си дорасъл да давал анализи и оценки.

    Коментиран от #43

  • 34 Това което чета в коментара ти

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Маските паднаха":

    Е суха озлобена теория.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Трол реши се вече

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ясен":

    Слави какво е? Че менкаш мнение през 2 минутки :))) Много ти се смея да знаеш.
  • 37 ТОЧНО

    4 0 Отговор
    ЗАЗАНО.... И така до като се затрием
    КАТО държава. КОЙ КРАЛ КРАЛ КОЙ
    ЕБ... Л ЕБ... Л МИМИТО СЕ ОМЪЖИ.
    НАРОДА ПО ПЪРЗАЛКАТА НА МЪЧЕНИЕТО.
  • 38 Американеца

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Несторов":

    ИНТиЛЕКТУАЛЕЦО , МНого деца в Америка завършили престижни Университети работят всяко лятото като Студенти в Кебапчийници , Градинарски фирми, Детски лагери, Строителството или Болници като санитари
    .....................
    .................. Явно не си наясно с "миенето на чинии" ....
  • 39 Така де

    9 0 Отговор
    След 1300 год. съществуване България действително се превърна в страна на неограничените възможности. Всеки уличен търговец на плувки и пояси може да стане министър-председател.

    Коментиран от #47

  • 40 Какъв е проблема

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Пламен":

    Аз съм инженер с 4 езика и пак си мия чиниите и тоалетната. Ти сигурно на мръсно стоиш. Гнусутия..🤮
  • 41 Ние сме си виновни

    8 2 Отговор
    Близо 130 човека в този парламент на Буци и Спиртосания са резултат от мечтата на народа някой да го оправи. 25 човека брокери на ДПСто и всичко останало нормални хора. Каквото и да се говори за Корнелия, проблемите там са заради купените от ГРОБ олигарси, които изгони. Затова събира се ляво, дясно, протест, махат ги тези душмани за 2 години и после ще се делим.
  • 42 Чугуна

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Недоумявам":

    Право думаш . Ама пък от друга страна браво на Чалгаря- майсторски ги намета по черешите. Сега избирателите Му гледат от високо ко'стаа, мигат на парцали и се чудят как така един учиндолски бек ги отпра с 200..мухахахаха..всеко стадо си заслужава овчаря.
  • 43 вятърът на промяната

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Погледни себе си първо":

    То като го видиш как се крие като Борисов от журналистите, за да не отговаря пряко на неудобни въпроси и ти става ясно колко разбира от политика. Един политик излиза пред народните маси и говори открито, също така изисква умения за водене на преговори, за да може да реализира идеите си, както и да приема и понася критика. А тоз нашия се скрил като вампир от слънчева светлина и от бърлогата си дава някакви заучени и режисирани изявления. Това е несериозно.
  • 44 мдаааа

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    Зор ша видите, много месии ще смените докато се убедите, че истината е само БСП ... никой нви насилва сами ще се убедите!!!

    Коментиран от #49, #51

  • 45 666

    4 7 Отговор
    Защо всички са вторачени в полуграмотния Сатанист. Този който му нарежда е важния. Това е др.Радев който се прави на умряла лисица. Никой не смее да пише по този въпрос.Защо ли????!!!
  • 46 Лейка

    3 5 Отговор
    Аламанов, бих т и го сложиш някъде'. Явно си поредния. ... и такъв ще си останеш цял живот.
  • 47 трябва!

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Така де":

    Така е. Освен това един политик трябва да бъде в крак с професионалните дискусии, трябва винаги да бъде много добре ИНФОРМИРАН и да е наясно с най - новите развития в политиката не само в своята страна.
  • 48 Тиква

    1 2 Отговор
    Нещастник. Аман от акъл като твоя.
  • 49 мдаа

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "мдаааа":

    Прояви малко въображение и си измисли собствен ник.
  • 50 Няма да е все така

    2 6 Отговор
    Истината е в пряката демокрация ,референдуми по всички въпроси,механизъм за отзоваване на политици!Тогава няма да има голямо значение кой те управлява!
  • 51 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "мдаааа":

    Хахахахахахахаха... Бсп била.. истината, Бсп е партията, която вкара България направо в устата на сатаната.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 хахаха

    7 0 Отговор
    Гласуваш за месия, получаваш хамелеон, който се мени.
  • 54 Аламанов, Аламанов стандарта физиономия

    3 3 Отговор
    На Ченге!! Какъв Експерт, какви Експертизи, дрънчиш като празна тенекия от сирене!!! Експерт на Хранилка!!
  • 55 ТИР

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Прав си,Така като си седи на Диванчето и За Диктатор не Става,,,По друго си беше в Шоуто,,,,
  • 56 Нови избори

    10 0 Отговор
    Приключи цирка. Болнавия облекчен си изпълни си ролята да приватизира протеста и да излъже хората. Трети път за стомна или за късмет. В крайна сметка хората решават. Или мафията, или шоуто, или напред.
  • 57 101010

    2 1 Отговор
    Цитат от статията:. " Това кара и политиците да разберат, че в истинската демокрация могат да бъдат свалени по всяко време.'. Някой може ли да даде пример за такова нещо
  • 58 Славка Трифонова

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Недоумявам":

    Слави се подиграваше,че Радев има големи уши а сега Пламен Николов има по големи уши и вид на Телетъбис.