5 Август, 2021 10:00 2 251 24

Честна надпревара ли е участието на транссексуалните в спорта?

  • олимпиада-
  • лоръл хъбард

Тези граници са определени през 2015-а година, но предстои да бъдат преразгледани след Олимпийските игри в Токио

Честна надпревара ли е участието на транссексуалните в спорта? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Транссексуалните жени остават по-силни и след като са преминали хормонална терапия", казват учени. Но постиженията в спорта зависят и от много други фактори.

Олимпийският дебют на щангистката Лоръл Хъбард, която е транссексуална, предизвика немалко спорове. Критиците твърдят, че участието ѝ в категорията на жените представлява заплаха за честната надпревара. Други пък казват, че трансатлетите не бива да бъдат изключвани, ако за тях не съществуват значими преимущества.

Темата не е достатъчно изследвана

Проучванията за спортните постижения на транссексуалните хора съвсем не са много, а публикувани данни за ситуацията в професионалния спорт изобщо няма. През 2020-а година е направено изследване сред американски военни, подложили се по време на службата си на смяна на пола. То установява, че след едногодишна терапия с женски хормони те постигат по-добри спортни успехи от останалите жени. Две години по-късно обаче различията вече не са толкова големи, но и тогава трансжените бягали 12 процента по-бързо.

Друго изследване на шведския учен Томи Лундберг констатира, че трансжените, подложили се на терапия с женски хормони, след една година като цяло запазват възможностите си.

Имат ли предимства транссексуални жени във високия спорт?

Без хормонална терапия - да. Но и с хормонална терапия, при която по правило нивото на тестостерона пада за сметка на нивото на естрогена, предимствата се запазват. "Каквото и да се говори, транссексуалните жени остават по-силни и след като са преминали хормонална терапия. Това за мен е факт", казва Джоана Харпър от университета в Лъфбъроу. Именно силата - наред с издръжливостта и мускулната маса - е един от ключовите фактори, определящи предимствата на един спортист.

Харпър, чиито проучвания са концентрирани върху трансбегачките като нея самата, отхвърля обаче твърдението, че трансжените в спорта имат "нечестно" предимство. Тя изтъква, че постиженията на спортиста зависят и от много други фактори - като например координацията между очи и ръце и техниката, която е решаваща за спортове като голфа. Един от основните фактори за издръжливостта в спорта е хемоглобинът. Нивата на хемоглобин зависят от тези на тестостерон. Затова и мъжете имат по-висок хемоглобин от жените. Но изследването на Харпър заключва, че потискането на тестостерона при транссексуалните жени намалява и хемоглобина, съответно елинира това предимство. Същевременно и Харпър признава, че наличните данни за трансспортистите са крайно оскъдни.

Откога се проявяват разликите между половете в спорта?

Мускулната маса на момчетата и момичетата е сходна. Американският педиатър Тимъти Робъртс казва: "Преди пубертета няма причини за разделяне на момичетата и момчетата по пол - психологически погледнато те са доста равнопоставени".

Разликите в спортните постижения стават осезаеми едва когато едно дете влезе в пубертета - и то тогава, когато нарасне тестостеронът на момчетата. Според Лундберг, това се случва на около 11-годишна възраст.

Що се отнася до транссексуалните жени, които участват в спортни състезания на най-високо ниво, за нивото на техния тестостерон има определени от Международния олимпийски комитет граници - под десет наномола за литър, които не бива да се надхвърлят 12 месеца преди участието им.

Тези граници са определени през 2015-а година, но предстои да бъдат преразгледани след Олимпийските игри в Токио. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации например промени през 2019-а година своите правила за нивата на тестостерон и определи норма от под пет наномола за литър за 12-те месеца преди състезанието.

А имат ли предимства в спорта транссексуалните мъже?

"Установихме, че транссексуалните мъже наистина доминират", обяснява Робъртс, позовавайки се на изследването за трансхората в американската армия. След едногодишна терапия с мъжки хормони не са установени разлики при лицевите опори или пробега. Но пък трансмъжете се представят по-добре от другите при коремните преси.

Шведският експерт Лундберг отбелязва, че участието на транссексуални мъже в спортните състезания не е толкова деликатна тема като тази за трансжените. "Дори когато те получат тестостерон, не е заплаха за честността на играта, щом преминават в категорията на мъжете", посочва той. Проблем би било, ако биха искали да продължат да участват с жените, макар да са получавали тестостерон - тогава това би било допинг".

Как да се постигне едновременно равнопоставеност и приемане?

Никой от експертите не подкрепя забрана за транссексуални спортисти да участват в състезания. Според Лундберг изискванията трябва да са съобразени с характера на различните видове спорт. "Нямаме лесно решение или лесни регулации, които могат да бъдат наложени", казва той. "В повечето спортове ще бъде проблематично да се включат транссексуални жени и да се запази равнопоставеността", казва той.

Той отхвърля обвиненията в трансфобия и подчертава, че темата е важна, но защитата на жените в спорта също трябва да не се пренебрегва. "Трябва да бъдат взети решения", казва Джоана Харпър. "Да се надяваме, че получаването на повече и по-добри данни ще доведе до по-добри политики".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    52 0 Отговор
    СПОРТЪТ отдавна не е спорт, а бизнес и политика !
  • 2 Хахах

    41 0 Отговор
    Айде стига с тези “хора”
  • 3 Пулю

    17 0 Отговор
    Ще се подложа на терапия да взема некоя титла

    Коментиран от #7

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    24 0 Отговор
    Като се чудят за третополовите - или да ги отделят мъже, жени, ЛГБТИ ; а като искат равенство - да обединят всички : 100метра за всички ; художествена гимнастика за всички, борба за всички ... ! Глупаво е, нали !
  • 5 vvvvv

    30 0 Отговор
    Извращения и в спорта. Гадост. Кой ли го гледа?
  • 6 Да им

    24 0 Отговор
    Направят тяхна олимпиада за и-з-р-о-д-и
  • 7 Какво става

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Пулю":

    Направи един ансамбъл по художествена гимнастика и ги съди, че не те допускат до олимпиада, това си е дискриминация на полов принцип.
  • 8 Жените

    13 0 Отговор
    сами се докараха до това положение с постоянното си жалване, че били третирани като по слаби, а те видите ли били равни! Някои феминистки стигнаха до там да твърдят, че жените били по-силния пол! Ми да махат направо разделението по полове и да се състезават с мъжете на равно! Е, те тогава ще разберат, че срещу природата си безсилен, ама ще е късно...
  • 9 dsсса

    8 0 Отговор
    Ако толкова искат да им защитават правата, да създадат друга група - трансексуални. И само изследването на тестостерона не е достатъчно, трябва да се гледат и половите органи. Карстън Семеня,"която" не можа да се класира за тази олимпиада има съпруга и собствени деца от нея. Броят "я" за жена, защото нивата и на тестостерон били ниски. Вярва,м това може да се управлява, както се управлява и месечният цикъл на жените.
  • 10 Тъпчо

    11 0 Отговор
    Транссексуални не трябва да се допускат до силови спортове. Но няма проблем да участват във спортове като шах ,табла или бридж да речем.
  • 11 Мария

    17 0 Отговор
    Въпросът не е дали е "честно", а дали е нормално, морално и човешко.
  • 12 ттт

    11 0 Отговор
    Не се родих в подходящо време, вече понатрупах годинки. Жалко! Щях да обявя, че се възприемам като жена и да се запиша за състезанията по борба. Щях да мачкам съперничките. Ох, как щях да ги мачкам!
  • 13 Край

    11 0 Отговор
    Да направят отделни състезания за третия пол. Шоуто ще е голямо. Елза Парини в съчетание с лента / да не се бърка с прашка/ или бухалки /не за бейзбол/.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха ха

    11 0 Отговор
    Не естествено, но нали това ви беше целта - да унищожите и хората, и култувата им, и спорта... всичко!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Съдията Дред

    7 0 Отговор
    Научно изследване може да докаже това, за което е платил възложителя.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    5 1 Отговор
    Дегенератите налазиха и спортта.Първи ще пострадат жените,но те си го заслужават,след като не успяха да си укротят фанатичните феминистки.Има и една добра новина:сега се надига движение,което иска жените да имат право да ходят с голи гърди,защо само мъжете ще ползват тая привилегия?
  • 20 Неонацист Дегенерат Арогантен Джендър

    4 0 Отговор
    БГДС ЧРЕД ей такава група трябва да управлява тотал изтрещял свят извратен и похотливи..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Deathstroke

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Съдията Дред":

    Не е баш така, защото има контрол от 3ти независими органи. А ако те липсват, нямаш легитимно изследване, а все едно си писал статия.
  • 24 Нане

    1 0 Отговор
    очаквайте скоро олимпиада за джендъри и кастрирани! Значи!