Last news in Fakti

5 Август, 2021 11:49 1 848 24

Лукашенко е готов на всичко, за да задържи властта

  • лукашенко-
  • държавен контрол-
  • цимановская-
  • убийство-
  • режим

Позициите на беларуския лидер са разклатени, той няма обществена подкрепа и не може да управлява страната без репресии, казва анализатор

Лукашенко е готов на всичко, за да задържи властта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Година след спорните президентски избори още два инцидента тази седмица напомнят за това докъде може да стигне режимът на Александър Лукашенко в Беларус, за да остане той на власт.

Рано сутринта на 3 август тялото на Виталий Шишов е намерено в парк в Киев, Украйна. Шишов е обесен, а ден по-рано беше съобщено, че е изчезнал, след като не се е върнал от джогинг. Полицията в украинската столица започна разследване за убийство, съобщава Investor.

Шишов ръководеше Беларуския дом в Украйна, неправителствена организация, която помага на хора, потърсили убежище в страната след насилствените репресии срещу опозицията в Беларус след президентските избори през 2020 г., пише Emerging Europe.

През последните 12 месеца Украйна, Полша и Литва се превърнаха в предпочитани от беларусите дестинации за бягство от преследването у дома. Според приятели Шишов е напуснал Беларус през октомври миналата година, след като е участвал в демонстрации срещу президента на страната Александър Лукашенко в град Гомел.

Спортът под държавен контрол Артьом Шрайбман, беларуски политически анализатор и основател на консултантската компания Sense Analytics, който сега също се намира в Киев, казва, че смъртта на Виталий Шишов е шок за общността.

Смъртта му дойде един ден след като беларуска спортистка, участваща на Олимпиадата в Токио, получи хуманитарна виза от Полша, след като отказа да изпълни заповедта на отбора си да се прибере у дома по-рано.

Спринтьорката Кристина Цимановская заяви на 2 август, че е била принудително отведена на летището в Токио, след като е критикувала треньорите за решението им да я включат в надпреварата на 200 м, за която тя не се е подготвяла. Тя изразява опасения за безопасността си, пише Investor.

Цимановская обяснява, че служители са дошли в стаята ѝ и са ѝ дали един час да опакова багажа си, преди да бъде ескортирана до летището. По думите ѝ тя е подложена на натиск да се върне у дома и е помолила за помощ Международния олимпийски комитет (МОК).

Беларус казва, че е отстранена от отбора заради емоционалното ѝ състояние.

След като първоначално получи хуманитарна виза за Полша, Цимановская впоследствие отлетя от Токио за Виена днес.

Хедър Макгил, изследовател на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия, казва, че дори спортът в Беларус е обект на „пряк държавен контрол“ при Лукашенко. „Спортистите са облагодетелствани от държавата и почитани от обществото и не е изненадващо, че спортистите, които говорят, се оказват мишена за репресии“, казва тя.

Година след изборите репресиите продължават. Страната отбелязва една година от масовите национални протести срещу преизбирането на Лукашенко и насилието от силите за сигурност на страната. През последната година са арестувани 35 хил. души, а стотици остават в затвора. Според правозащитната организация "Вясна" в затворите на страната все още се държат "поне" ​​604 политически затворници.

Протестите бяха предизвикани от Лукашенко, който се обяви за победител в изборите малко след приключването на гласуването на 9 август 2020 г. Според официалните данни той получава 80% от гласовете. Според независими оценки той всъщност е изгубил от опонентката си Светлана Тихановска, която се кандидатира за президент, след като съпругът ѝ Сергей Тихановски – известен YouTube блогър, беше арестуван, а кандидатурата му анулирана. В момента срещу него тече процес за измами, които отрича и за които обвинения твърди, че са политически мотивирани.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    33 7 Отговор
    Яко разкешване върви, убеждават с пачки долари беларуските участници в олимпиадата да предадат родината си.

    Коментиран от #10

  • 2 кравар

    7 26 Отговор
    Путя връща сталинските времена

    Коментиран от #17, #20

  • 3 ДолуШайката

    16 4 Отговор
    Тиквеникът от Банки също.
  • 4 Верно ли

    31 2 Отговор
    Публикувано във Факти:Рaнo cутринтa нa 3 aвгуcт тялoтo нa Витaлий Шишoв e нaмeрeнo в пaрк в Киeв, Укрaйнa. Шишoв e oбeceн, a дeн пo-рaнo бeшe cъoбщeнo, чe e изчeзнaл, cлeд кaтo нe ce e върнaл oт джoгинг. И на какво ни навежда това? Лукашенко лично е отскочил до Украйна (това прекрасно спасително убежище от всякакви "диктатори") и го е обесил???
  • 5 Беларус

    30 3 Отговор
    Отказа да повярва във короноистерията и започнаха да и налагат вето от всички възможни страни.Лукашенко трябва да бъде опозорен по всеки един възможен начин.Когато не се подчиняваш на големия брат-Америка и на неговата сестра ЕС така става.
  • 6 Баба Станка с танка

    30 4 Отговор
    Йоанке, тлва което си написала по принцип не е твое мнение, а западна платена пропаганда. Думичката "режим"може да я използваш, когато пишеш за действия на Вашингтон, Париж, Берлин срещу протестиращите там хора, ограничаване на правата им,арестуването им, съдебното преследване срещу тях, разстрела им, западната медийна пропаганда, филтрирането на неудобните новини, обявявайки ги за фалшиви, блокирането на акаунти в социалните мрежи на неудобните и непослушните.......... . . . .

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чак ти се приисква

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Да си белоруски спортист и да дойдат при тебе с пачките долари.....нали?😉
  • 11 Тази

    13 1 Отговор
    Е лапнала бая пара за да опозори собствената си родина.Театрото беше показано във всички възможни медийни пространства.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    8 0 Отговор
    И защо трябва да сдава властта,спечелена на избори със съкрушителна разлика?Защото на някой не му харесва?Тоя някой нека се оправи със собствените си избори,че там става все по-голям батака.
  • 15 Гост

    9 1 Отговор
    Йоанке! Колко ти плащат за статии, които ти дават готови, да ги пускаш от свое име?
    внимавай със западните терористи, които, като решат, че индивида, който са вербували си и свършил работата, може да получи нещастен случай за благодарност!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "кравар":

    В главата ти.
  • 18 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "русофилска гад":

    Под целия свят кого имаш предвид?
    Един от континентите на този свят е Русия. Китай? Индия? Или по твоят целия свят с размерите на няколко руски области?

    Коментиран от #22

  • 19 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    ЦЯЛАТА ВИНА Е НА АГЕНТА НА ДС БЕЛАРУС -ОТГОВАРЯЩ ЗА ВСЕКИ ОТБОР И ТОЧНО ТОЗИ ЗА ЛА ЕКИПА !!!!ТАПАНАРИКУСЪТ Е ПРИЛОЖИЛ ЗАПЛАХА КЪМ ЦИМАНОВСКАЯ -ДА "ХОДИ ПО ГАЙДАТА НА ТРЕНЬОРА " - ГАДОСТТА НА СЛУЖБИТЕ ТАПАНАРИКУСИ !!! ТЯ НЕ Е ЕМИГРАНТ -ТЯ СИ ОБИЧА РОДИНАТА И НАРОДА -НО ПОРЕДНИЯ ТАПАНАРИКУС НЯМА ДА БЪДЕ ОБЕЗГЛАВЕН !!!!!!!!!1
  • 20 5ко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "кравар":

    Това ако стане, означава като Сталин да ликвидира хазарските окупатори, финансирани от федералното резерв на фащ. Затова го обвиняват в репресии. Щом врагът ти те плюе, карай смело. Това означава, че си на прав път.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абе щом е

    4 0 Отговор
    внук на Щрайбман, е чистокръвен белорус.Отишъл в Киев,за да бъде върла опозиция.Като уличните поми, ари .Лаят от далеч.Като тупнеш с крак по тротоара,уж се зъби,но на верев се изнася тичешком.Но риба са яли,- развалена,ако живеят с миражите за Белоруски Мегдан.Самият народ ще ги помете.Разните репортажи за " масови протести" са операторски трикове.
  • 24 Ако мислиш

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "русофилска гад":

    Че използването на трудовашка лексика срещу колегата от форума,те прави необорим опонент,много грешиш! Да не посочвам, абсолютно алогичната ти мисъл... Само отделен цитат е красноречив пример за това.. Бил русороб, защото бил българофоб и национален предател? Ти вързваш ли нещата изобщо.По твоята извратена логика,аз твърдя,че си върл краварофил,и съответно- национален предател