Last news in Fakti

5 Август, 2021 14:05 19 289 69

Мартин Димитров за ФАКТИ: Въпрос на време е да видим защо пътната карта е сред най-големите тайни на държавата

  • мартин димитров-
  • демократична българия-
  • балкански поток-
  • пътна карта-
  • турски поток

"Съществува обосновано съмнение, че в пътната карта „Балкански поток“ e наречен по друг начин", смята Димитров

Мартин Димитров за ФАКТИ: Въпрос на време е да видим защо пътната карта е сред най-големите тайни на държавата - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По времето на Борисов България е вложила в изграждането на "Балкански поток" 2 540 661 575,67 лева без ДДС. Изтеглили сме заем на обща стойност 535 500 000 евро от общо 10 банки. Очакваните приходи за 2021 година са в размер на 215 085 лева, а за 2022 година - 382 282 лева. Най-оптимистичният сценарий за възвращаемост на инвестицията е от над 15 години.

Това става ясно от отговор на служебния министър на енергетиката Андрей Живков на въпрос на народния представител от „Демократична България“ Мартин Димитров. Отговорът е постъпил на 28 юли.

Следва въпрос на Мартин Димитров, с който той иска информация за загубената пътна карта за развитие газопреносната мрежа, подписана с „Газпром“. Въпросът е постъпил на 27 юли.

За да говорим по темата, от ФАКТИ се свързахме с Мартин Димитров.

Разговорът започна от значението на въпросната пътна карта. „Този документ има огромно значение, защото съществува обосновано съмнение да смятаме, че в тази пътна карта „Турски поток“ и „Балкански поток“ са наречени по друг начин, различен от това, което ни е представило правителството. Има сериозна възможност, когато са подписвали този документ с Москва, да са използвали едни термини, а когато са представяли нещата пред българските граждани, терминологията да е била друга. Това би показало интегритета на предишното правителство в областта на енергетиката“, коментира Димитров.

„Моето мнение е, че това е причината пътната карта да не бъде открита до момента. Задал съм въпрос към министъра на енергетиката дали е намерена до момента тази карта и ако не е намерена, ще предложа „национално издирване“ – с лека ирония го казвам“, каза още той.

„Очаквам от министъра на енергетиката, ако не може да намери българския документ, да поиска копие от загубената пътна карта от Москва, от „Газпром“. Въпрос на време е да получим копие и да видим защо това е една от най-големите тайни на държавата в момента“, смята още Мартин Димитров.

На въпроса какво е неговото съмнение по отношение на това, което може да е подписано, той отговори: „Възможно е в този документ например всичко да е „Турски поток“, а само за българските потребители някой да е решил да нарича част от този проект „Балкански поток“. Бих искал да проверя дали това мое съмнение е основателно и съответно да го докажа, или да не го докажа“.

„Ако това се окаже вярно, ще означава, че правителството предприема едни действия с Москва, а зад пред българските граждани създава една невярна представа за събитията. Това би разкрило целия начин на работа в енергетиката в предишната власт“, каза още той.

Мартин Димитров коментира и отговора на министър Живков на предходния му въпрос за "направените разходи и очакваните приходи от "Балкански поток": „Във въпроса аз питам за колко години ще се възвърне тази инвестиция. Предишното правителство на ГЕРБ твърдеше, че срокът е под 10 години. В този отговор се казва, че минималният възможен срок е над 15 години. Тоест дори не е 15 години, а повече от 15. При такива срокове съществува въпросът дали въобще тази инвестиция ще бъде върната. В този отговор са описани също заемите, взети от „Булгартрансгаз“, които никой от гражданското общество не беше виждал и чувал преди това. Те са за около 535 милиона евро и са от различни банки“.

България подписа въпросната пътна карта с „Газпром“ през 2017 година. От българска страна под нея се подписа тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова. В началото на мандата на служебното правителство министър Живков заяви, че във Министерството на енергетиката картата не е налична. Дори след търсене, тя не беше открита. „Оттогава обаче мина време. Във въпроса си аз питам дали все пак е открита. Не виждам причина този документ да не е публичен“, коментира Димитров.

„В този документ има и други въпроси. Например предвидени ли са други проекти оттук нататък, поемани ли са ангажименти за други проекти без обществено обсъждане и без да бъдат уведомени българските граждани, което също е много важно“, обясни Мартин Димитров.

„Засега нямам отговор на въпроса за пътната карта. Очаквам в този петък – на парламентарен контрол, той да бъде отговорен“, завърши народният представител.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НикогаВечеСДС-Чума

    42 94 Отговор
    Изчезни , Глу..ак.

    Коментиран от #29

  • 2 БОКО

    28 72 Отговор
    ПЪТНАТА КАРТА ЗАМИНА ПО ПЪТЯ , ЗАТОВА Е ПЪТНА А НЕ СТАЦИОНАРНА ДА СТОИ НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО
  • 3 Българка

    159 22 Отговор
    Няма да се изненадам въпросната пътна карта умишлено да е унищожена от мутренското бойково правителство, за да не разберем за националното предателство спрямо България и българите от Борисов, Теменугата и вся бойкова сволач
  • 4 хаха

    45 105 Отговор
    Г-н Димитров е на хранилка при соросоидите.
  • 5 КОТарАК

    120 14 Отговор
    кво са ни виновни руснаците? всяка държава си гони интереса , тия които не са го направили правилно се изучават в учебниците по история като изчезнали. нашите продават националния интерес за чекмедже с пачки , и всички ни зная какви сме и се възползват
  • 6 гадно

    105 11 Отговор
    На руснаците им е все тая те си постигнаха своето лошото е, че заради тиквата пак сме от страната на булката.

    Коментиран от #20

  • 7 Ю.Кортес

    89 30 Отговор
    Проекта се казва,,данък русия,, и дава отговор защо България е най бедната в ЕС.

    Коментиран от #14, #45

  • 8 BOKO

    29 51 Отговор
    ГОЛЕМИ МРАНКАЛНИЦИ ВСЕ НЕЩО ИМ ПРЕЧИ
  • 9 ПЕНКО

    27 39 Отговор
    НЕ Е ГЕЙ ---САМО СИ Е ПРОАМЕРИКАНСКИ ПЪПЕШ -И НЕ Е ПРОДАЛ БЪЛГАРИЯ ---ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ДА ПРОДАДЕ !!!!!!!!!!!!КАТО СИ НИЩО СИ ,НО ИМАШ ТРИБУНА ОТ "АНЯИЛИ ТФИРШ " -СТАВАШ НЯЩО - И ВСЕКИ ИСКА ДА "ПУСНЕ ВОДАТА " !!!!!!!!!!
  • 10 Бою е сух

    85 15 Отговор
    Работата върви към измама в особено големи размери и теменужка цъфтяща на шарена сянка.
  • 11 сорос

    45 58 Отговор
    Аз изкам Мартин Димитров да осветли връзката си с Иван Костов и Иво Прокопиев.
  • 12 Харалампи

    50 23 Отговор
    Така е и в историята ни, целият ни архив до 1944 г.е в Москва. Като военен трофей. Никой българин не го е виждал, независимо, че руските професори пишеха историята ни заедно с местните червени професори.Така и тази пътна карта подписана с Газпром е там където е архивът ни.
  • 13 ТЕ МАРТИНЕ

    45 13 Отговор
    ВСИЧКО ГУБЯТ. КОЕТО НЕ ИМ ОТЪРВА И ОТ КОЕТО СЕ КРАДЕ
    ТЕ МУ СЛАГАТ КОД. ОДИ ПОСЛЕ
    ГО ТЪРСИ..... КЪТ НЕМА ПАСТИ
    ЩЕ ЯДЕМ ГАЗ И АСФАЛТ.
  • 14 KOKO

    27 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ю.Кортес":

    ще плащаме шом не си държим на думата
  • 15 пешо

    32 26 Отговор
    няма ли кой да попита мавтинчо за биодобавките в горивата? той е хала там, дори лобистки закон си прокара преди години. и като отговори (поне) на този въпрос, тогава да пита.
  • 16 Пацо

    43 15 Отговор
    Руските проекти да по схемата,нещо което струва един милион се прави за три,горницата се разпределя за порции.Такава видяхме в чекмеджето.

    Коментиран от #18

  • 17 Балкански паток

    34 13 Отговор
    След 15 години България ще е богата страна пък тия транзитни такси ще отиват за дефицита на БЕХ за да покриват кражбите на едни хора
    Една стотинка няма да отиде за бедния отруден русофил на българска територия
  • 18 пешо

    24 11 Отговор

    До коментар #16 от "Пацо":

    това сигурно звездите ти го говорят. нощното шкаВче на твоя приятел е пълно с евраци от средствата, които се дават на територията по оперативните програми, за да мирува. и до сега всички, включително Бацю, гледат на тия пари не като на държавни, а като на нещо за крадене.
    не дращи глупости, сваляш нивото тролско. а то и без това не е високо.

    Коментиран от #23

  • 19 Начо

    31 13 Отговор
    Тиквун си напълни чекмеджето,пука му кога щял да се изплати проекта.
  • 20 Оракула

    16 19 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Всички руснаци , не са Путин ,?

    Има и някой свободни , но са навънка!

    Всички знаят, какво им е на руснаците в Русия ,

    и на Белорусите в Белорусия?

    Диктатурата е единствения начин,

    да ги държат вързани , с халки на носа?


    --"Свободата Санчо, е Велико нещо..."!

    Мигуел,
    де Сервантес!
  • 21 Балкански паток

    25 11 Отговор
    общо взето дефицита годишно дето го генерира БЕХ е точно толкова колкото таксите и не са американците виновни явно
    просто доган и тиквата предадоха суверенна българска територия за да не излезе някое видео със сексуалните изяви на един добре известен зеленчук
  • 22 ХАН КРУМ

    31 10 Отговор
    колкото по –се рови толкова повече смрад излиза.ама трябва да се изрязва до здраво.32 години най –различни изроди са ни продавали и препродавали, а ние тъпите овце ходим и ги избираме. а освен това ги и защитаваме и се плюем по мужду си . между тези мераклии за власт покажете един, на който може да му се вярва или не си е въртял задника по посока на парите.лицемери ,подлеци ,крадци и измамници.това ни управлява и ни разпродава 32 години.за малко нещо,читаво се случва и сганта бърза да го омаже.радев събуждай се и се оправяй.какво чакаш , някой от шайкаджиите да я свърши вместо теб ли?оставиги две седмици да се наиграят –стига им.пускай булдозера рашков и до корен.до здраво.

    Коментиран от #26

  • 23 Пацо

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "пешо":

    В русия,казваш,въобще не се краде.Олигархията,честно припечелва......
  • 24 ПРЕДАТЕЛИ

    14 8 Отговор
    пътната карта на тебе и на бойко към затвора ни интересува , ВИЕ ДВАМАТА СТЕ НА ЕДИН АКЪЛ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА И СТЕ КРАДЦИ ЗА РАЗСТРЕЛ за стотици кражби за МИЛИАРДИ И ПО - ТОЧНО - 200 МИЛИАРДА ЕВРА !!
  • 25 Пипи Чорапчето

    25 8 Отговор
    Кирету , известен още като Гела, в съдружие с Цветелина Б. само от съхранение на тръбите за "Южен поток" на пристанище Бургас си стана милионер.
    След като ЮП загина безславно, Кирету продължи да трупа пачки от тръбите още две-три години...
    Злите езици тук пък шепнеха за Шиши и руското ресто по този проект в размер на над 600 милиона евро...
    Гледам сега, че държавната Булгартрансгаз е задлъжняла на наш гръб долу-горе със същата сума - 535 млн.
    Дали ще я видим тази сакрална пътна карта не е много ясно - ако Теменужката на Енергетиката Му е единственият министър сложил подпис там, може и вече да я е изяла и ...;)
  • 26 Чочо

    17 16 Отговор

    До коментар #22 от "ХАН КРУМ":

    Хане,стоял си на слънце,че нали Рашков от покровителство на мафията стана имотен крал....тия дворци от какво мислиш че са

    Коментиран от #47

  • 27 очевидец

    9 7 Отговор
    проекта беше спрян и продължаваха да разтоварват кораби с тръби
    не знам дали не са имали намерение изобщо
    само че отрудените бг русофили се простиха с едни 15 години от живота си и много декари
  • 28 реалист

    18 11 Отговор
    Доказа се че Петкова е на страната на мутрите и работи за тях още при опита за продажба на ЧЕЗ на нейната добра приятелка. Тази счетоводителка беше преквалифицирана на "енергетичка" много бързо от Толупа, за да замазва една от най-голямата далавера на неговото правителство -енергетиката.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 СМЕРШ

    7 7 Отговор
    Пътната карта вече е в Москва, тук е останала само ушанката!
  • 31 Щирлиц

    11 12 Отговор
    Въпрос на време е да лъснат всички айдушки далавери за последните 12години.
  • 32 внимание

    14 9 Отговор
    Това е важно, както е важно крадците от ГЕПИ, барабар с простия си вожд да влязат в килиите, а не да им плащаме и заплати от данъците си. Едвам вързваме 2 та края, а тези крадливи калинки не стига че грабиха, а сега и заплати по 10 хиляди лева на месец ще вземат. Прочее, какво стана със служебните коли и субсидиите и безотчетните пари? Внимавайте да не ни лъжете, че ще гледате парламента по телевизията. Искаме действия срещу изедниците от мафията ГЕПИ.
  • 33 КРОКОДИЛА

    8 0 Отговор
    ВНИМАНИ ДЖЕБЧИЯ - ПАЗЕТЕ СЕ .................
  • 34 Емо

    27 12 Отговор
    Много им объркаха сметките на гербажийте с това служебно правителство.

    Не слуайно Бибитко го беше толкова страх.
  • 35 Излъган

    7 8 Отговор
    Борисов, Слави Вън от България!

    Коментиран от #42

  • 36 Бамбука

    16 7 Отговор
    Няма как в мин.финасите, или в банката отпуснала кредита да няма копие от оригинала. Щом Петкова не го дава, прокуратурата да се самосецира, ДАНС да започнат проверка на архива в мин. на енергетика, разпит на началника на кабинета и т.н. Максимум за 3 работни дни органите ще открият заверено копие на оригиналния документ.

    Коментиран от #46

  • 37 Ю.Кортес

    14 6 Отговор
    При всички е едно и също.Служебното правителство назначиха синове и дъщери на дебели заплати в БЕХ и Булгаргаз.
  • 38 Павел пенев

    12 8 Отговор
    Въпроса е глуповат и не се състои в наименованието. Друга е причината и тя се корени в указанието на САЩ в тази насока - да се тушира общественото мнение,че те блокираха Южен поток,като много по рентабилен за нас. Не си наясно г-н Димитров както повечето седесари, които се прехранват от русофобия.
  • 39 Бойко

    3 8 Отговор
    ДС ДЪРЖИ ГЕРБ, ДБ, БКП, ДПС И МЕДИИТЕ ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БЪДЕЩЕТО...
  • 40 ПЕШО

    3 6 Отговор
    Как мистериозно изчезват важни документи в БГ то.
  • 41 Матей

    5 9 Отговор
    Абе ,тия бойковски магартии ,затрити десетки милиарди,няма ли най-после да се разследват от служебното правителство?Ккаво се надува като пуяк и повтаря сърдито-не ги е срам! и тям подобни глупости.Много го задиряли,Рашков се канел да го тикне в затвора и той от своя страна му се заканва и предизвиква.това да не е дивия запад и да си устройват каубойски срещи?
  • 42 отвратен

    8 10 Отговор

    До коментар #35 от "Излъган":

    Не,не в затвора в затвора му е мястото на тиквата.Никакво навън.
  • 43 ИВАН

    16 3 Отговор
    Този е една от неприятните мишки, не е българин ... брей, как се изроди това могъщо племе, страшилище за цяла Европа преди векове, от турците ли прихванахме коварство и подлост, от гърците ли, или евреите .... многото смесване не води до добро
  • 44 висок

    14 6 Отговор
    Преди седмица Газпром колко плати за ползване на тръбата за две години до юни 2023 г???? Кажи Мартинчо, колко млн. лв плати Газпром?

    Коментиран от #59

  • 45 оня

    8 9 Отговор

    До коментар #7 от "Ю.Кортес":

    Не е данък Русия, а данък шкафове:))
  • 46 оня

    2 7 Отговор

    До коментар #36 от "Бамбука":

    Така е, но гешефт-каскетов не ще:))
  • 47 ХАН КРУМ

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "Чочо":

    НЕ СЪМ НА СЛЪНЦЕ,НА СЯНКА СЪМ.ТИ МАЙ САМО СЛУШАШ ,АМА НЕ ЧУВАШ.АКО ИМАШЕ НЕЩО НЕ РЕДНО ЦАЦИ ДА ГО Е ПОЧНАЛ.45МИН. РЕПОРТАЖ С ДОКУМЕНТИ ,СНИМКИ И ПОСЕЩЕНИЕ НА МЯСТО.ЗА 47 Г ТРУДОВ СТАЖ.ТАКА ,ЧЕ ХАЙДЕ И ДРУГИТЕ ДА СА КАТО НЕГО,НА РЪЦЕ ЩЕ ГИ НОСИМ.
  • 48 Пътната карта е показана в 3Д вариант

    4 7 Отговор
    Отдавна в сграда на ЕС
    и е Ентропа на чеха Давид Черни и всички я знаем сини и червени тръби и клекала за тоалетни така БиБи от ГЕРБ я реализира в действителност
  • 49 Who you bol 2

    2 7 Отговор
    ДС ДЪРЖИ ГЕРБ, ДБ, БКП, ДПС И МЕДИИТЕ ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БЪДЕЩЕТО... Много е прав да не ходи по мисирски медии. ХЕЙТЪРИ настъпете...

    Коментиран от #52, #53

  • 50 Jacques Yves Moineau

    8 5 Отговор
    Ивет Горанова- златен медал за България в каратето. Пет победи в пет мача.
  • 51 Всички

    8 7 Отговор
    Уволнения, на “ кило”, от служебното правителство, ще бъдат обжалвани! Кой ще плати обезщетенията?! Рашков, примерно?! Не! Всички ние !
  • 52 Глупости!

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Who you bol 2":

    ДС, са изпълнители, не те командват …
  • 53 Работническата класа

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "Who you bol 2":

    И нейният авангард- БКП, командват! А , ДС, е щитът и мечът, авангардът на Партията! Факт!
  • 54 Много болно,

    9 2 Отговор
    Е това човече! Наследствено нещо…
  • 55 Професора

    9 9 Отговор
    И 3 000 000 000 подариха на краварите. От Газовия поток българската хазна ще има съзвращаемост от амерските фърчила ще има разходи за подръжка!
  • 56 5577

    6 0 Отговор
    Абе многознайковци. Никога нищо не сте направили нещо за хората. Този тон беше многозначително премахнат от политическата карта. От къде се пръкнахте. Няма как да плюеш другите като не предлагаш по добър вариант, само че в полза на обществото.
  • 57 Кирилов

    14 3 Отговор
    Този педал беше против АЕЦ Белене .,Плащайте скъп ток! Този още много глупости сътвори
  • 58 Кинжал

    13 4 Отговор
    Мартино, защо не беше така устат, когато купувахме виртуални изтребители за още по-висока сума от твоите работодатели???Газопровода е най-смисленото нещо, което мафиотите построиха за България. По-добре е да замълчиш, защото си жалък!!!
  • 59 6791

    4 6 Отговор

    До коментар #44 от "висок":

    Плати тъчно 0,00 и повишение на цената на газа с 15% при поискани - 19%. Чети, образовай се, Бойко е фалшива енциклопедия - 500 милрд. км. магистрали, хиляди детски градини ... Той го каза. Герцерастите лъжите като дърти .. хайде да не обиждаме, че ги надминахте.
  • 60 Ender

    11 3 Отговор
    Аз съм за всякакви тръби да минават от тук! Без значение как се казват или кой ги прокарва! Това са огромни приходи за държавата, колкото и да ни лъжат, че все сме на загуба от тях, друг е въпросът кой ги краде парите! Вижте Украйна дет оревя целия свят, че ще спрат преноса от там!
  • 61 М Димитров? Попитайте къде е Газовия

    5 6 Отговор
    Хъб БАЛКН!!! Нищо не се говори за него вече Имали го? Нямали го??? Питайте какво става с евтиния Азерски газ??? Няма го и него!!! Мълчат Мисирки те, мълчат и всички управлявали 12 год от ГЕРБ и Патериците!!! Продъниха ни Ушите всички тези бивши Управници, повтаряше Борисов и сутрин и вечер!! Газовия хъб Балкан??? Къде е??? Азерски евтин газ??? Къде е??
  • 62 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    АКО Е НАРЕЧЕНА С ДРУГО ИМЕ , И ТОВА НИ ЗЛЕПОСТАВЯ , ЗА ТЕБ ЛИ САМО Е УДОБНА , ДА БЪДЕ НАМЕРЕНА .
    ИМА НЕЩА И КОИТО ТИ ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИШ В СЕБЕ СИ - АКО НЕ ГИ ОТКРИЕШ , НЕ ТЪРСИ ДРУГО .
    АКО ПЪК ОТКРИЕШ / ДАЙ БОЖЕ /, СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ , САМ ЩЕ СПРЕШ ДА ПИТАШ .
    РАЗПАДА ЛИ СЕ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ .
  • 63 Даааа,

    1 8 Отговор
    Марто премиер и главен прокурор !
  • 64 По моята сметка ще се изплати за....

    3 7 Отговор
    Сто и петдесет години този ТУРСКО-РУСКИ ПАТОК....,,Очакваните приходи за 2021 година са в размер на 215 085 лева, а за 2022 година - 382 282 лева. Най-оптимистичният сценарий за възвращаемост на инвестицията е от над 15 години.""

    Коментиран от #65

  • 65 Грешка....1500 години...и нагоре...

    0 7 Отговор

    До коментар #64 от "По моята сметка ще се изплати за....":

    Имам грешка в прогнозните резултати!
  • 66 Рейгън

    8 4 Отговор
    Дааа, Бойко сдаде и всички соросоиди налазиха България!
    Бойко - ВЪРНИ СЕ и ни спаси от тази ОТРОВА!
  • 67 gggw

    7 2 Отговор
    и тоя голям енергиен експерт се извъди.. кой го избра това недоразумение? Ако имаше отрицателни преференции на изборите с удоволствие бих го зачеркнал
  • 68 Мемфис

    6 3 Отговор
    Проклятието на българите се казва РУСИЯ!!!!!
    Векове наред само злини от тази сволач! С неоценимото съдействие на продажната пасмина на русофилите.

    Коментиран от #69

  • 69 gggw

    1 8 Отговор

    До коментар #68 от "Мемфис":

    недейте се напряга много, фашуги. Ако е казано, пак че ви намелим канчето