Last news in Fakti

7 Август, 2021 11:40 4 943 54

Защо изобщо се правят избори?

  • избори-
  • политика

"Фейсбук" прелива от коментари "Харесвам", "Не харесвам", "Искам", "Не искам"...Все пак, не сме на "Златния Орфей" или на "Мис Мокра фланелка"!

Защо изобщо се правят избори? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е въпрос, на който всички журналисти, политолози и обикновени коментатори трябва да отговорят! Пред очите ни, победата на една партия, различна от всички други, втръснали на избирателите, се краде!

"Статуквото" ръка за ръка със "Задкулисието" се опитват да наложат на българското общество избор, който не държи сметка за резултата, който урните показаха. Вместо политическият елит да се обедини зад победителите и премахне окончателно системата "герб", се правят опити за "извиване на ръце".

"Фейсбук" прелива от коментари "Харесвам", "Не харесвам", "Искам", "Не искам"...Все пак, не сме на "Златния Орфей" или на "Мис Мокра фланелка"! Къде остана волята за промяна?

Телевизионните водещи също се позовават на "Фейсбук". Сондажите - и те.

Отклонява се вниманието със "Жълти" партенки. Е-е-е народе, вярно, че "демокрация" в България никога не е имало, но този факт не означава, че "Фейсбук" е по-важен от УРНИТЕ!

Рови се до девето коляно в личния живот на членовете на ИТН! Последната гадост, която прочетох е името на една госпожа кандидат министър, чийто съпруг е във, или е бил в затвора.

Подобни аргументи в една истинска демокрация, нямат абсолютно никаква тежест. Ето един пример. В някакъв Бар, брат на министър Жак Ланг убил с нож някакъв посетител. На другия ден журналистите нахлуха в бюрото на президента Франсоа Митеран, със злонамерено любопитство да присъстват на уволнението на министъра. Френският президент показа лист хартия, на лично написаната от Жак Ланг оставка. След това спокойно я скъса на няколко парчета и също така спокойно ги хвърли в кошчето. "Имате ли други въпроси"? попита Митеран сконфузените журналисти, които безмълвно се изнизаха от бюрото му.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чаплов

    28 15 Отговор
    Така е, направо да се запише в конституцията че управлява ГЕРБ и Тиквата да стои до 90г.😥
  • 2 Да изокаме

    40 5 Отговор
    За съжаление при тези партии, които не са на гражданите, а на задкулисието, изборите започнаха да не решават проблемите на Отечеството.
    Борбата за бъдещето ни е в ръцете на две олигархически групи с излъчените от тях партии. Спасението на България за тези, които я носят в сърцата си, се крие единствено в масовото гражданско патриотично неподчинение, което ще върне предишното ни достойнство и възможността сами да определяме бъднините си.
  • 3 XYZ

    37 18 Отговор
    Ей, старчок, народът си иска правото да живее човешки!
    Ти какво искаш ???
    И за колко си се продал ???
  • 4 сила

    18 3 Отговор
    ЗА ДА МОЖЕ СКОТОВЕТЕ МНОГОКРАТНО ДА ДЕМОНСТРИРАТ МАЛОУМИЕТО СИ.....
  • 5 честен ционист

    14 1 Отговор
    Да пързаляме стадото. Ако зависеше нещо от плануваното мероприятие избори, отдавна да сме ги забранили.
  • 6 1618

    38 21 Отговор
    Хиляди хора гласуваха доверие на Станислав Трифонов и ИТН! А,те какво направиха-нищо! По- зле от нищото е предателството и подмяната на вота! За Станислав Трифонов не е приоритет отстраняването на Гешев от Прокуратурата,спирането на кражбите и корупцията, което успешно направиха от Служебното правителство! За Станислав Трифонов приоритет и комфорт е да си стои в къщи и да управлява задкулисно протежетата си от ИТН в Парламента!За него е приоритет да отстрани Служебното правителство, за да върне в ръцете на олигарсите от ДПС и ГЕРБ спрените милиони от кражби!За него е приоритет в синхрон и в дует заедно с Борисов да търсят компромати и сипят лъжи срещу Демократична България и Изправи се! За него политиката е самоцел, колкото и да се кълне в обратното!

    Коментиран от #21, #23, #52

  • 7 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    За да могат олигарсите да си напазаруват депутати.
  • 8 37377383

    8 13 Отговор
    Аре много приказвате, нови избори или служебния кабинет си остава редовно и така 4 години да минат, вие всичките пак ще си работите в фабрики, цехове, заводи и няма никога да се прекласифицирате, щото няма ниной желание вие да сте добре.
  • 9 Българка

    24 15 Отговор
    Избирателите решиха, че не дават право на никоя партия да управлява самостоятелно с извиване на ръце! Слави и ИТН могат да смятат. Явно задкулисно те имат подкрепата на задкулисието ДПС и са сключили договорки с ГЕРБ. Явно ИТН искат да спрат подетат от служебия кабинет борба с корупцията и очакват от ЕС милиардите за чекмеджетата на мафията

    Коментиран от #19

  • 10 element 05

    11 9 Отговор
    Много точен анализ. Я отвън как хубаво се виждат нещата които стават у нас.
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    22 5 Отговор
    "Защо изобщо се правят избори?" --- ЗА ДА БЪДЕ ЗАБЛУДЕН НАРОДЪТ , ЧЕ ТОЙ ИЗБИРА И , ЧЕ ОТ НЕГО НЕЩО ЗАВИСИ !!!!
  • 12 kuku

    20 8 Отговор
    ЧЕКОВ , на миналите избори спечелиха ГЕРБ , не успяха да намерят подкрепа за съставяне на правителство , на тези избори спечелиха ИТН и също е възможно да не намерят подкрепа за правителство. Къде е трагедията, че нещо не я виждам? Сяда се на масата за преговори, постига се съгласие за политики и личности и се заявява подкрепа. Иначе имаме налице просташко и казармено желание да определяме личности и политики, ок но недей да ревеш , че никой не те подкрепя. Изащо да го прави, след като не му зачиташ мнението?! Жалко, че живееш във Франция, нищо не не си научил, нищо не си разбрал, що е това отговорно отношение към колега или партньор.
  • 13 РЕАЛИСТ

    16 4 Отговор
    Прав е човекът. Критикуваха и комунистите, че проучват до девето коляно някой за работа, пък при демокрацията ровят по роднини също. Не може да си отговорен за членове на семейството. На Филип Боков му съсипаха кариерата , заради сина. Бербатов , като се гласи за президент на БФС, някой спомена ли , брат му колко пъти е арестуван
  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    19 3 Отговор
    А може ли статия " Защо да ти обещаят 50лв и да ти ги дадат е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а да ти обещаят 1000лв ( заплата) и да те измамят е ЗАКОННО ?"
  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    9 1 Отговор
    Може ли статия " Защо думата МЕРИТОКРАЦИЯ е табу ?"
  • 16 67778

    10 12 Отговор
    ДБ са контролирана опозиция на ГЕРБ и ДПС - затова саботират ИТН. А Мая и Татяна те са кухи лейки и просто се водят по акъла на ДБ.
    Ще отнеме известно време на празноглавите избиратели на ДБ да проумеят истината, но и това ще стане
  • 17 Има значение

    6 5 Отговор
    От изборите, само ако са направени по справедлив закон и са организирани без манипулации-купуване на гласове и измами. И двете условия не са спазени, нито законите за избори са качествени, нито организирането им. Но първо е законът и после спазването на правилата. Следователно причината за лошия избор е в лошия закон. 30 години лоши закони, водят до мизерията в България. Нищо че някой ви говори и омагьосва от телевизионния екран.......че всичко е добро и ще бъде направено по най-добрия начин.
  • 18 Данко

    23 5 Отговор
    Демокрация ли е при 40% гласували това да е власт на народа. Партията победителка в последните избори е спечелила доверието на 10% от общия брой на имащите право на глас. Няма ли кой да извика, че суверенът стачкува и не ходи на избори, защото не вярва в досегашната провалила се политческа система. В същото време партиите, които изразяват мнението на спонсорите си продължават най -нагло да ни лъжат. Демокрацията е застрашена от страшната клептокрация, която е яхнала партиите у нас. Всъщност избор няма, защото няма истински представители на народа. Суверенът е в правото си да ги излъчи непосредствено, след като досега го будалкат с подставени лица.

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 !!!?

    9 21 Отговор
    ИТН е параван за генералската хунта да установи постсъветски режим в България. Всички висши постове и тези на силовите служби са заети от генирали. Даже един от заместниците на председателя на Парламента е генерал. Дори по време на световните войни и съветско време управлението на България не приличала на бананова република както сега. Срам и позор !!!?

    Коментиран от #22

  • 21 LOSHIA

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "1618":

    Тлъсти мазни лъжи,гарнирани с празни кухи и глуповати опорки!
  • 22 LOSHIA

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Яко,ама много,яко си го закъсал троле,никой не вярва на това което си написал!
  • 23 LOSHIA

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "1618":

    Ако искаха,щяха да го сторят в предишното Народно събрание!!!
  • 24 Пророка !

    8 8 Отговор
    Бойчето си идва с двеста и Славчо ще му е невеста.

    Коментиран от #27, #30

  • 25 Пророка !

    4 15 Отговор
    Монката Паси ще е новия президент.Радев си отива безславно.
  • 26 Марк Твен

    13 0 Отговор
    Ако от изборите имаше смисъл щяха да ги забранят".
  • 27 Тошко африкански

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Пророка !":

    И Славчо ще го туря на Бойчето с двеста.
  • 28 Гост

    8 4 Отговор
    Господинът лъже нагло, защото като платена ститутка трябва да замаже и прикрие истината, че Изборите бяха Фалшифицирани.
  • 29 А бе

    15 1 Отговор
    умник, стига си лъгал хората. Избирателите видяха некомпетентността на чалгарската снирщина, а сега плачете! Избяга и се скри, а щял да носи отговорност - как щя носи! Прави се на мъж, но нищо не става от него. А сега задулисието вече го оплете. Мутри, вън!
  • 30 Subaru STI

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Пророка !":

    Престъпникът Борисов влиза в затвора. Доказателства?
  • 31 КуКу Къш

    6 3 Отговор
    Стига с тази опорни точки за промяна.
    От резултатите от изборите, се вижда, че за паважните партии, самообявили се за партии на промяната, гласуваха по-малко от половината гласоподаватели. Това е истината. Което значи, че те са малцинство и нямат абсолютно никакво право да налагат над другите мераците си. И не бива и да се чудят, че не им вървят нещата.
    Освен това, за ГЕРБ са гласували почти толкова хора, колкото и за кукавите и приказките, че едните трябва да управляват, а другите да бъдат тотално игнорирани, изчегъртани, изтрити от политиката на България и не знам още какви дивотии, имат много по-общо с диктатурата преди 10.11.1989 или времената от възхода на Хитлер, отколкото с демокрацията. Кой и с какво право обявява едните за по-граждани на България от другите? И едните да диктуват какво да се прави, а другите да са абсолютно безправни.
    Да, едните са спечелили изборите, но България не е се състои само от 11% гласоподаватели, гласували за тях. И те не носят отговорност само за тези 11%, а за целия народ.
    Хора, осъзнайте се. Спрете се, преди да е станало безкрайно късно.
    Жалко, че разни журналисти, социолози, политолози и т.н. също пригласят на силните на деня, загърбвайки повече от половината български народ.
  • 32 Хаах

    4 1 Отговор
    Я каква била работата, Да даваме примери със Франция.Що не предложи господина да препишем френските закони, които няма да позволят в България да има криминално поведение във възпитанието и морала на цели семейства, вместо мутри и насилници да ги пишат в България.Що не го пренесе примера в български вариант да видиме защо двама братя ако единия е престъпник и другия е.Ей, ще ги оставяме тези отклонения от човешкия род, като господина и гнилата ни псевдоинтелигенция обхваната от мутренски синдром, да си се управляват помежду си в България, а ние терминал 2.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пророка !

    1 4 Отговор
    Пичове ! Колкото и да е жалко,Бойко се завръща ! Славуца жаби ще повръща.
  • 35 Трябва

    3 0 Отговор
    Те управляват ПРИЗВАНИ а не ИЗБРАНИ. Проверете Какво означава меритокрация!
  • 36 Анализатор

    7 1 Отговор
    Преди 32 години СДС ни И6 грозно. После десетина години ни обработваха с пирамиди и фараони.После полит икономиста Ваньо ни доразпиля и продаде дърважата за жълти стотини. После сами си го избрахме Симо Рулетката и му повЕрвахме за 800 дни да ни набута разни крадливи юпита-ренегати. После за 4 години Симо назначи бодигарда си за гл. секретар, маршала от сухопътните пожарни войски. Който си неутрализира спокойствието с враговете си, на държавни разноски. После същия хубостник 4 години беше и кмет на София. После същия вече полиглот и властелин на КЛЪСТЕРИТЕ ни дои 12 години, без жално и като премиер. Сега пък Радев с неговата СИНЕРГИЯ, ( или без енергия), чрез разни морета и океани, иска да ни довърши окончателно. Утре ще цъфне някой нов Гуро за новото, поредно “спасителното“ довършване на България. Но вече няма да има кого да “спасява“. Защото утре, някъде към 2032 г., вече България няма да я има ! Тия наши политици са точно като вирусите, паразитите, микробите и бацилите! Нападат тялото на България, разяждат го, изсмукват от него всичките му животворни сокове, от които се угояват и живеят. Но не могат да проумеят, че като унищожат ‘тялото’ на дървавата, което го смучат и то загине, заедно с ‘тялото’ на загиващата държава, ще загинат и те, вирусите – политици!
  • 37 Ако си прав

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Чугуна":

    При ширещата се корупция, кражби и жажда за власт, местните феодали и дерибеи ще си вкарат техни протежета без никакъв проблем..и тогава държавата се нуждае от военен преврат

    Коментиран от #40

  • 38 Ако ще

    2 0 Отговор
    Се управляваме с избори поне да се проверява дали съответния гласоподавател може да мисли ето как:Влиза кандидатът за гласуване. На масата пред изборната комисия има 50 картончета с написани задачи на тях. Задачите са елементарни и най-различни: ето един пример-колко трябва да се добави към 67 за да се получи 142. Картончетата са обърнати с гръб така че да не се виждат задачите. Кандидатът се тегли едно листче поглежда задачата и трябва за 30 секунди да даде отговора. Който не отговори или сбърка няма право да гласува. Естествено който не може да реши такава елементарна задача Как може да решава какво да бъде устройството на държавата кои да ни управляват какви да са законите и прочие и прочие

    Коментиран от #39

  • 39 Има и друг начин

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ако ще":

    На грамотните хора трябва да се зачитат повече гласове: на академик 1000 гласа, на професор 750 гласа, на доцент 500 гласа, на научен сътрудник 250 гласа, на висшист 100 гласа, на човек със средно образование 50 гласа, на човек с основно образование 2 гласа на човек който не може да чете или не се яви на изборите минус 100 гласа. Само така ще се създаде справедливост
  • 40 Чугуна

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ако си прав":

    Правилен отговор, но не съвсем. Защото и военните са ни едни, дето да се смееш ли, да плачеш ли...Един само Янев не стига, нужни са още доста като него. Но ме съмнява..имаме си един ерзац генералитет, като почнеш с Пожарникаря, минеш през Атанасов, Бригадирчето и стигнеш до Шивиков...тарикат до тариката, генерал до генерала. Изходът е само един, ама ..едва ли. Бог да прости България.

    Коментиран от #41

  • 41 Така е

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Чугуна":

    Няма кой един свестен преврат да направи и да обяви нов начин на управление на държавата а не точно чрез избори които винаги дават изкривена представа за желанието на целия народ

    Коментиран от #50

  • 42 наблюдател

    1 0 Отговор
    Всеки носи отговорност само за собствените си дела.
  • 43 ХАН КРУМ

    6 2 Отговор
    чеков, избират им 122депутата и управляват. другогто са твои брътвеж повтаряни от т.йорданов по нагъл начин. с 65 броя стигат до тук, а с този състав на мс отиват на нови избори. а там чеков, нещата ще са други. и само за сведение – на4 април и 11юли съм гласувал за итн,но не съм гласувал, за да се махне бойко и да дойдат други наглеци и калинки.два пъти стомна за вода,а третия се чупи.два шанса им се дадоха, трети няма. и както казва твоя човек слави –гледай фактите, не обещанията.просто това правим–гледаме фактите.
  • 44 Матей

    4 1 Отговор
    ИТН ще се опитат да пробутат мажоритарните избори и така да обслужат олигархията,като и подарят пълна диктатура на престъпния капитал--ОЛИГАТУРА.Ще орежат субсидията за партиите и така ще отпаднат народните движения и ако са толкова настоятелни ,ще трябва да почнат нелегална дейност като БРП по време на монархо-фашизма.

    Коментиран от #48

  • 45 Бамбука

    0 0 Отговор
    Кой казва че Тоба Миковци били на изчезване ? Има ги, ще ги има докато не разчистим обора.
  • 46 Наблюдател

    5 0 Отговор
    За сведение на автора Истинска Демокрация има само в 1-а държава в Света и това е Швейцарската Конфедерция! Да вземе Историята накрая и да прочете как е измислена изобщо!! На такава дори сянката не и е минавала през България!
  • 47 Хей боклук

    2 1 Отговор
    Толкова си прозД, че се мяташ да целуваш *ЪЗА на Мафията преди тя да си е събула гащите. МЗ предупреждава - стойте на сянка в жегите и не пийте алкохол.
  • 48 Чугуна

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Матей":

    Почвате да се събуждате един по един. ТОЛКОВА ЛИ НЕ РАЗБРАХТЕ КАКВО НИ Е ПРИГОТВИЛ ТОЯ УЧИНДОЛСКИ...ДУМИ НЯМАМ ДА ГО ИЗРЕКА. ДАНО СЕ ОСЪЗНАЕТЕ НА КЪДЕ НИ ВОДИ ТОЯ, ЩОТО ЩЕ БЪДЕ КЪСНО ПОСЛЕ. НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ТИЯ ТРЯБВА ДА ГИ ВЪРНЕМ В ТИНЯТА ОТ КЪДЕТО СА ИЗЛЕЗЛИ. САМО В СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО МИ Е НАДЕЖДАТА ЧЕ НЕЩО МОЖЕ ДА НАПРАВИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ РАШКОВ ПОЧНА ДА ИЗДИША. МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ ЕЕЕЕЕИИИИИЙЙЙЙЙЙ....... БЪЛГАРИИИИИИ!!!
  • 49 Gggg

    0 1 Отговор
    Тодор Живков 34,Борудов 12, още 22 тябва да управлява борисов, искат отсистената, не искат слави, защито бойко бил над вички ви
  • 50 дамократ

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Така е":

    "Преврат" може да се направи по много прост и законов начин, чрез референдуми и в последствие утвърждаване на ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.
    Първата и най-важна задаче е чрез референдуми да се промени закона за референдумите с много по-благоприятни условия за реализиране на референдуми и в последствие да се създаде изцяло нов закон за рефендумите. Задължително трябва в закона за референдумите да се въведе блокиращ механизъм, който да позволява решенията от референдумите да се променят единствено и само с референдуми, за да няма възможност народното събрание или други държавни органи да променят решенията от референдумите. Това е идея за начало на утвърждаване на ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ от народа.
    Утвърждаване на ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ е възможно да се случи само ако мнозинството от народа го поиска.

    Коментиран от #51

  • 51 Чугуна

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "дамократ":

    По принцип е така, ама...тиверваш ли си на фантазиите. Ако да, то разбираемо е защо се появи нещото Слави и Тошкото.
  • 52 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "1618":

    Е хубаво де ,ама какво трябваше да направя
  • 53 Козяк

    0 0 Отговор
    писна ми да ви гледам как оцапахте нещата, докато се опитвате да си играете на демокрация. Има ли значение кого ще си изберете, след като ще му казвам какво трябва и какво не трябва да прави?
  • 54 резервист

    0 0 Отговор
    Значи тактиката -"Избери ме, защото няма къде да мърдаш!" е валидна и днес? Аман от месии! То не беше "цивилизационен избор=НАТО", "Кой не скача е червен"," Вервайте ми"! Не мислиш ли драги, че е по-добре да се водят хората а не да се подкарват?! Да се водят отпред! Ама тредно било, ама не сме узрели като общество ... Дрън дрън! Толкова ли не останаха читави българи та не могат да си изберът свестни кандидати за министри? А Президента откъде ги намери?!