Last news in Fakti

10 Август, 2021 06:00 10 443 61

Посланик д-р Елена Кирчева за ФАКТИ: Позицията ни за Северна Македония не е държавнически мъдра

  • vef-
  • елена кирчева-
  • конституция-
  • македония-
  • посланически мандат

Какво демонстрира България с тази позиция- недоумява Генералният секретар на Виенския икономически форум

Посланик д-р Елена Кирчева за ФАКТИ:  Позицията ни за Северна Македония не е държавнически мъдра - 1
Снимка: VEF
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посланик д-р Елена Кирчева е депутат от БЗНС в 7-то Велико Народно събрание и посланик с мандати в Швейцария, Лихтенщайн, Финландия и Австрия. От 2005 г. е член на управителния съвет и Генерален секретар на Виенския икономически форум, създаден през 2004 година във Виена по нейна инициатива и съгласно австрийското законодателство.

Доктор Кирчева, нека се върнем 30 години назад. Вие сте един от създателите на днешната Конституция. Защо три десетилетия по-късно тя постоянно изниква като причина за проблемите ни?

Не знам дали всички, които твърдят, че Конституцията на България от 1991 година не е добра, наистина задълбочено са я чели.

Да, имаше и още има отделни текстове които би трябвало да дават друга правна уредба, и неслучайно най-многото последващи изменения са в Глава Шеста „Съдебна власт“. Но демокрацията като понятие инкорпорира и предполага постигане на мнозинство на гласовете в парламента. През 1991 година това беше възможният тогава консенсус, за да има държавата ни модерна и съответна на европейското развитие на правото Конституция, каквато тя е и днес, 30 години по-късно. С нея се премахна безсрамната и арогантна формулировка на член 1 от комунистическата конституция, който закрепваше безапелационно монопола на една партия върху цялата власт в държавата и обществото: т.е.- диктатурата. Съгласно чл. 8 от Конституцията „Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна“. Ако някой твърди, че не признава това класическо и от векове постулирано разделение на властите, вината, и то съзнателна вина, лежи в лицето, а не в Конституцията.

Готова съм да посоча за пример и „малкия, вътрешен баланс“, който се съдържа в чл. 5, ал. 4 на Конституцията и който крие едно „разковниче“- възможност да се противодейства на недоизкусурените тогава от ВНС, поради липса на мнозинство, правни норми. Той гласи: „Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат“. Тази смела разпоредба на българската Конституция, и то в 1991 година, предизвика още тогава позитивно учудване сред много от представителите на западноевропейски държави. Тя е приложима и в момента по отношение на вътрешноправни спорове, станали за жалост, почти ежедневие в българската действителност. Завършвам с това, че българската Конституция стои на добър постамент на доказали се в столетията правни норми. Пожелавам на тези, които имат честта да бъдат законотворци, да намерят точните знания само за наложителните промени и се справят с тежката задача за необходимото им за това мнозинство.

Намираме се на няколкостотин метра от площад “Хелзинки”. Малцина обаче знаят защо се казва така…

Позволете ми една кратка предисторията на Площад „Хелзинки“, и също да кажа, че аз се смятам за щастлив човек, защото е щастие да правиш това, което ти доставя удоволствие. С удоволствие преподавах право на студенти-икономисти, с удоволствие се обръщах на „Кръглата маса“ с „госпожо“, когато все още доминираше обръщението „другарко“, с удоволствие се стараех да съм полезна със знанията си и работата си във ВНС.

Д-р Желев беше новоизбран президент на Републиката и направи публично известна фразата, която в разговор насаме му казала тогава Маргарет Тачър: „Сменете без забавяне лицата в българската дипломация. Ние знаем кои са старите лица“.

Ако сега погледнете назад- почти всички от първите нови посланици на България бяхме от университетските среди. Аз приех поста в Швейцария с мисълта, че ставам посланик за сравнително кратко време, преподаването в университета беше за мен призвание, а и до днес смятам, че така е и трябва да бъде за всички, които имат мисията да предават знания. Но Финландия пое председателството на ЕС във време, когато 87 % от българите искрено и сърдечно желаеха членството на България в ЕС и аз получих задачата да работя за това като посланик в Хелзинки. Поканата към България да започне преговорите за членство в ЕС беше единодушно отправена от всички тогавашни държави-членки на 10-ти декември 1999 г., по време на Финландското председателство на ЕС, аз бях много щастлива и съм горда с този факт и днес. Исках по някакъв начин това да остане в историята – площадът, за който споменахте, беше, и е, малко, триъгълно, тогава безименно, площадно пространство в центъра на София, в квартал Лозенец. Една година по-късно направих официално предложение пред Столична община площадът да бъде наименуван на финландската столица. Помня с усмивка реакцията на тогавашния кмет Стефан Софиянски: „Моля ти се, ще ме убият! Не мога повече да сменям имена!” и как си отдъхна, като разбра, че смяна не се налага. С „Български пощи“ издадохме и пощенска марка по повода. Приятно ми е и днес, че го има „Площад „Хелзинки“!

Била сте посланик в Берн, Лихтенщайн, Хелзинки и Виена. Кой от мандатите ви е най-запомнящ се?

Всеки посланически мандат крие много предизвикателства и оставя още повече знания и разбира се, спомени. Незабравимо е чувството на гордост, с което отидох в Швейцария- че съм посланик от „новата генерация“. Този факт много улесни работата ми, бях посрещана изключително дружелюбно и с голяма готовност за съвместна работа на всички нива на федерацията, кантоните, общините. В този период се осъществиха 16 междудържавни спогодби. Такава активност е мислима само при изключителни обстоятелства, каквото беше тогава смяната на комунистическия режим с демократично управление. Няма да забравя разговорите ни с тогавашния шведски посланик в Берн, писателя Ян Мартенсон, който твърдеше, че ми завижда, защото каква нова спогодба би могла да бъде сключена между Швеция и Швейцария, между които всичко е отдавна уредено. С моите колеги посланици от това време действително имахме шанса, като част от новата българска дипломация да прокарваме пътища там, където комунизмът беше създал здрави бариери.

Няколко факти: По време на Световния икономически форум в Давос, на втори февруари 1992 година, по българска инициатива се установиха дипломатическите отношения на България с ЮАР на равнище извънредни и пълномощни посланици - и то на територията на трета държава, Швейцария.

Инициирани от българското Посолство в Берн, на 26-ти април 1994 бяха установени за първи път директни дипломатически отношения с Княжество Лихтенщайн и връчени на княз Ханс-Адам II във Вадуц акредитивните писма на българския посланик.

Финландия ще остане завинаги в сърцето ми с друг факт: c датата 10-ти декември 1999 година. И до днес като на филм виждам виртуозното приземяване, в непрогледна тъмнина и северна виелица в два часа след обяд, на българския държавен самолет с Министър-председателя Иван Костов на борда, по повод официалното начало на преговорите ни за членство в ЕС.

Посланическият мандат в Австрия ми даде възможността да преосмисля неудовлетвореността си от това, че като посвещаваше темите си на наистина глобални проблеми на световната икономика, Световния икономически Форум в Давос като че ли не отделяше достатъчно внимание на нашия регион. Убедих се, че Виена е мястото, в което може да съществува аналог на форумa в Давос, не глобален, а регионален, посветен предимно на икономическото развитие на държавите от нашия регион, от Югоизточна Европа.

Идеята всъщност е толкова близка до ума и сърцето: да събереш на едно място компетентни хора с добро име, добри идеи, общи интереси и решимост за осъществяването им. Трите компонента на формулата на успеха: точните хора - по точното време - на точното място – и трите бяха налични във Виена. След целенасочени разговори с отговорни представители на икономиката и политиката идеята се възприе много добре и през 2004 г. учредихме Vienna Economic Forum (VEF) - (Виенски икономически форум- ВЕФ). В края на моя мандат като посланик през 2005 г. бях поканена да поема ръководството на Vienna Economic Forum (VEF). Разговарях с компетентните по това време органи на българската държава с молба да бъда освободена от дипломатическа служба. Смятах, че е време да докажа на себе си това, което дълги години пледирах пред студентите ми: „Бъдете активни, активните хора са тези, които движат света!“.

Междувременно ВЕФ стана на 17 години, на 22 ноември 2021 предстои 18-тият Vienna Economic Forum, както винаги под мотото „Икономиката среща политиката“. ВЕФ има уникална структурата, с Патронажен комитет, в който членуват действащите Министър-председатели на 13-те държави-членки. Форумите, които организираме в страните-членки под надслов „Vienna Economic Talks (VET)“, се провеждат под патронажа на съответния министър-председател.

Удоволствие е да се констатира икономическото развитие на региона ни като цяло. Докато в началото посоката на инвестиции беше предимно от Австрия и от западноевропейските държави към държавите от региона, днес все повече ме радва движението както в обратната посока, така и между държавите- членки на ВЕФ. Факт е, позволявам си да го твърдя с радост, че „пред очите ми“ са започнали и са се осъществили множество договори, допринесли за активното икономическо израстване и развитие на региона ни.

Правилна ли е позицията ни спрямо Северна Македония?

Позицията на България спрямо Северна Македония не е държавнически мъдра, при това е емоционално, а не рационално аргументирана! Обърнете посоката на мислене: погледнете отстрани цялото земно кълбо, погледнете континентите, спрете погледа си на континента Европа, след това на Балканите, и после на България. Ако зададем провокативния въпрос към всеки българин поотделно какъв е: европеец или например азиатец, мисля, че няма да сгреша ако твърдя, че 100 % ще отговорят гордо: „Европеец“. Е, искаме ли ние, европейците, общо европейско бъдеще? Искаме ли ЕС, от който сме част, да бъде силен съюз, достоен актьор на глобалната геополитическа и икономическа сцена. Ако да- защо пречим на процеса? От геополитическа гледна точка е все едно чрез какво вето и кому пречим- просто пречим, в случая и на Албания. Това е фактът! Защо? Аз не намирам разумен отговор на този въпрос! Може би отговорът се съдържа в неумението на бивши, настоящи и кандидат-управленци да осмислят дългосрочните вреди, които нанасят както на съседските и на регионалните отношения, така и на изграждането на европейското единство. Може би някой от тези български политици ще се замисли за причините и за различните възможни последици от наскоро обявената инициатива от нашите съседи Северна Македония, Албания и Сърбия „ Отворени Балкани“?

Свидетели сме на един период от развитието на човешката история, в който се разместват пластове – в ежедневния живот, в управлението, в икономиката… Дигитализацията промени начина на живот и на комуникация между хората. Наред с многото добри страни, тя даде „глобален шанс“ на много хора, който се считат годни да комуникират и изразяват свободно мнение в различни социални платформи и мрежи, да мислят, че са годни и да управляват. Като че ли не съществува Науката за управлението, като че ли Норберт Винер никога не е писал „Кибернетика“! Ако такъв човек попадне във властови структури, не дай боже и в системата на съдебната власт, където би трябвало да не му е мястото, но каквито примери в България имаме, тенденцията действията или бездействията му да рефлектират пагубно върху държавността е много опасна.

Как се отрази пандемията на инвестиционния климат в Югоизточна Европа?

Думата „криза“ има гръцки произход, но освен негативното усещане, което тя носи, в нея се съдържат и значенията „повратна точка“, „решение“, „резултат“. Общоприето е, че кризите имат прогресивен характер, те в крайна сметка са „предизвикателство за промени“, за елиминиране на пречки за развитието и принос за приемане на нови правила. Според мен пандемичната криза създаде нови възможности за региона (и не само за него). Да вземем за пример транспорта- придвижването на стоки, произведени някъде далеч, стана проблемно. Този проблем подтикна бързомислещите да се ориентират към възстановяване на някои забравени, забавени, загубени производства и дестинации. Започна се с малките фирми, те първи реагираха – започнаха да се произвеждат маски например. После някому хрумна: след като човек носи маска, защо да не се сложи и логото на фирмата, в която той работи, върху маската. Това бяха първите малки знаци за връщане към регионално производство, което носи ползи за местните малки предприятия. А както се знае добре, малките и средни предприятия са гръбнака на икономиката.

Вместо да се внасят маски от Китай- започна местното им и регионално производство. Същата тенденция на връщане към регионалното се забелязва и в Австрия. Големи интернационални фирми вече търсят място за изгодно производство и разпространение не в Азия и Африка, а отново в Европа. Ярък пример е поставянето на силен акцент върху регионалните хранителни продукти. Т.е. промени се вектора на тенденцията за избор на място за организация на различни производства далеч от Европа.

Необходимостта да се напасне икономическото развитие към развитието на пандемията направи печеливши дигиталните браншове, спечелиха фирмите, предоставящи куриерски услуги.

Има много примери за промени на структурите в много и различни браншове. Пощенска банка на Австрия бе наскоро създадена, но вече подпомага най- печелившата по време на пандемията структурна единица на пощите „Логистика и пакети“ в осигуряването на големи транспортни автомобили с иновативното водородно захранване. Ето как се наслагват и развиват различните браншове на икономиката.

Като отговор и последица от пандемията Виенският икономически форум (ВЕФ) също трябваше да реагира бързо и ние преминахме към хибридния формат на форумите ни. Тези промени се наложиха в ежедневната действителност, но те изискват и създаването на бърз адекватен юридически отговор в правовия ред и аз очаквам съответни правни норми както във вътрешното законодателство на всяка отделна държава, така и обща уредба на ниво ЕС.

Очаквате ли европейските средства по Плановете за възстановяване да са стимул и за ново икономическо мислене в Европа?

Всеки план е хубав, когато дава действителна визия за развитие, но от план на хартия той трябва да стане реалност. Преди няколко месеца, на 19-ти май 2021 година Виенския икономически форум (ВЕФ) организира конференция с участието на Комисаря по разширяването на ЕС г-н Оливер Вархели и темата беше фокусирана именно върху въпроса как да се насочат средства на Европейския съюз по „Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани“. Насока за иновативно икономическо мислене по отношение и на производството, и на услугите в цели и големи браншове, са например планираните Декарбонизация (Decarbonasition) и Енергиен преход (Energy Transition). ЕС поставя високи цели пред всички държави – членки, вкл. и до 2030 година, която не е толкова далече. Вече има автомобилни производители, които заявиха, че до 2035 г. ще спрат да произвеждат автомобили с гориво бензин и дизел. Но иновациите се развиват с небивала голяма скорост, това ще променя и ще налага постоянно актуализиране и на плановете.

Така стигаме до въпроса, как един план да стане реалност. възможен ли е той изобщо? Ако да – възможен ли е навсякъде? Съвсем наскоро, на 8-ми януари 2021 г., Европа беше пред непосредствен колапс в общата мрежа на енергоснабдяването, който започна в Хърватска и само общите бързи и адекватни европейски усилия предотвратиха прекъсването на електрозахранването на целия континент. Т.е. нека видим детайлите и реалните проблеми, за решаването на които тези планове се създават. Тук според мен е мястото на активните хора и компании, които да намерят и направят ефективно осъществяването на плановете и на програмите по тях, включително и усвояването на предвидените за това средства. А ролята на правителствата, които в една демократична форма на управление всички ние избираме, е да бъдат на нивото на съвременните управленски знания, умения и отговорности и да създават рамката, само рамката, за активните субекти на икономическия живот.

За подкрепа на това ми становище искам да дам пример с предългата история на съвременния Транспортен коридор номер 8 на ЕС. Когато започва ерата на железниците, султанът, в границите на чиято империя е и днешна България, издава ферман за построяването на първата железница по нашите днешни земи между Русе и Варна. Първо се свързват водните пътища Дунав и Черно море, после продължава построяването на железнични пътища между други отсечки. В рамките на плановете още във втората половина на 19-ти век е издаден султански ферман за строеж и на ж.п. линия между днешна България и днешна Северна Македония. До ден днешен тази линия не е завършена! Скопие и София са единствените съседни европейски столици, между които не можете да пътувате директно с влак. Теренът бил (и е) труден - планини, баири. Но вече сме 21-ви век. Коридор номер 8 - и по шосе, и по железница, стана приоритет и на Европейския съюз. Защо до ден днешен не е построена докрай железопътната отсечка от около двадесетина километра отсам и оттатък българо-македонската граница? Позволете ми да се върна към необходимостта от компетентност и мъдрост в държавническите дела, все едно за кои и къде управляващи се отнася. Икономиката е мотора на общественото развитието. Ако политиката не помага на икономиката, то поне не трябва да ѝ пречи.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгиев

    120 6 Отговор
    Мръсница, заедно с Виктор Вълков разрушаваха България и намазаха дебело, всичко осребриха, оядоха се когато народа умираше от глад.

    Коментиран от #3, #14, #51

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    96 4 Отговор
    ВЕТО ВТО ВЕТО госпожо КИРЧЕВА брат ви е
    ДИМИТЪР КИРЧЕВ глухоням работихме в тих труд съкратиха ни 1993 година а у нас мафията има ДЪРЖАВА
    СЕНЕРНА МАКЕДОНИЯ изгоря нашия ФЛАГ изгаври се с уудавилите се туристи в ОХРИДСКОТО ЗЕРО
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ краде нашата ИСТОРИЯ

    Коментиран от #53

  • 3 БЪЛГАРИЯ

    31 13 Отговор

    До коментар #1 от "Георгиев":

    тя не е крала а
    ВИКТОР ВЪЛКОВ е от кръга МОНТЕРЕЙ
  • 4 Обективно

    104 2 Отговор
    Не госпожо,повечето хора като ги питаш какви са първо ще отговорят че са българи.
    Надали на някой изобщо ще му хрумне да се нарече европеец.Я попитайте медалистите ни от олимпиадата за кого са спечелените медали,за България или за европа?

    Коментиран от #40

  • 5 Ivan

    94 1 Отговор
    Слаба позиция за РСМ. Без почва. Ще я накарамне тя да преписва учебниците ни по история, и да работи с македонските образователи и преодаватели на майчиния македонски език в Благоевградско и Кюстендилско. Когато всички Илинденци, възрожденци са се наричали Българи. Срамота и неграмотност.

    Вето.
  • 6 Серж

    106 2 Отговор
    Тази госпожа посланик Елена Кирчева не е никакъв посланик а долен предател и държавен изменник!!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Продажница !

    93 3 Отговор
    Цял живот на народна хранилка ! Благодарност НИКАКВА !
  • 8 Фенер

    70 2 Отговор
    Г-жо Кирчева съгласни сме, че ЕУ трябва да се разширява и развива. Искаме ЕС, а и Европа да е мирно и хубаво място за живот. Но това трябва ли да е за нечия сметка. Трябва ли примерно брадви и сестра ви с които живеете в един блок да казват, че майка ви и баща ви не са и ваши. Че общите снимки от миналото ви са само техни, а вие сте на тях по грешка. Че не сте братя или сестри.,а всички знаят, че сте. Трябва ли този вам близък роднина да се държи все едно.......

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тодоров

    89 3 Отговор
    И тази, подобно на Кристалина Георгиева, ако я попитате каква е, ще каже "европейка", но никога българка. Пресилена статия с доста пресилени заслуги на една протежирана по онова време "земеделка". Повръща ми се от такива.

    Коментиран от #12

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 27 Отговор

    До коментар #6 от "Серж":

    ФАКТИ дай а не плюй то и вола рие на гърбъ му пада
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 46 Отговор

    До коментар #10 от "Тодоров":

    ЕЛЕНА КИРЧЕВА
    не е
    КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА и няма нищо общо със СВЕТОВНАТА банка НИТО СЪС сорос

    Коментиран от #48

  • 13 Любопитен

    63 1 Отговор
    Г-жо Кирчева.ние на никого не пречим!Македония сама със своите действия си пречи.Ние само можем да и пожелаем успех и да очакваме осъзнаване.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 33 Отговор

    До коментар #1 от "Георгиев":

    на теб какво МРЪСНО ти е напраавила
    ГЕОРГИЕВ
  • 15 Ще има и още

    60 3 Отговор
    Еееех, тежко е 30 години да си на тлъста хранилка, и тъй "глобално" да гледаш на нещата, отгоре някак. Мъка мъка
  • 16 Хитрото

    29 4 Отговор
    Малко Ви трепа Драган Цанков 23 г.и той беше проф ама не по политикономия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НАТО

    41 5 Отговор
    Позицията ни към Скопие трябва да е като гръцката - с нож на гърлото, докато проклетите сърбомани отстъпят! Историята е показала, че македонците като всички българи са страхливи и отстъпват на натиск!
  • 19 Marinov

    63 3 Отговор
    Решенията на Народното Събрание са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички Държавни Служители Включително и за Госпожата и БГ Дипломати! След като има Решение на НС по Македоснския Въпрос и Госпожата от Служебната си Позиция на БГ Дипломат Изказва ПУБЛИЧНО ПРОТИВОРЕЧИЕ на това Решение, то НОРМАЛНОТО е да си ПОДАДЕ ОСТАВКАТА като Държавен Служител !
    Трагедия е че ГОЛЯМА час от БГ Дипломацията ОБСЛУЖВА и ЗАЩИТАВА ЧУЖДИ на БГ Интереси и е време тези ПЕРСОНИ да им се потърси ОТГОВОРНОСТ и ИЗХВЪРЛЯТ от Държавния Апарат!

    Коментиран от #31, #42

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 778

    44 2 Отговор
    Тази е за разстрел! Национален предател!
  • 22 Вар

    24 2 Отговор
    И кой направи и подписа калпавия договор преди 3 години.И кой нападаше македонците грубо и агресивно уж в полза на БГ.Все бяха агенти НА ДС.Даже ги избирахте в парламента.И кой допусна македонска партия в БГ.Сега онези просто използват.
  • 23 човек от народа

    43 3 Отговор
    цял живот на пълната държавна хранилка ! оправна жена ! и каква земеделка !? мотика похващала ли е !?
  • 24 Анонимен

    46 3 Отговор
    Тази навремето беше кадър на БЗНС, а БЗНС винаги са имали предателска политика по македонския въпрос, както и комунистите. Вето до дупка и това е. Ако искат да вървят при сърбите и албанците, на нас какво ни пука. И без това отдавна сме изгубили Македония. Поне да защитим паметта на нашите герои и историята си. Това е единственото, което ни остава.
  • 25 Sebastian

    49 3 Отговор
    Факти , един въпрос ? До кога ще давате трибуна на НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ , КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ И ПЕРАЧИ НА ПАРИ ? Хайде малко по отговорно стига сте ламтели и вие за пари ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 5kof

    45 2 Отговор
    След такова изказване Президентът да я отзове въпросната особа. Единственото, с което може да се занимава е да продава картофи и лук на Женския пазар. От такива велики дипломати и политици сме я докарали до тук.
  • 29 Полковник РУМНО

    40 2 Отговор
    Подобни изказвания вредят на България. Тя трябва да бъде незабавно отзовава.
  • 30 Работник

    5 9 Отговор
    Всеки има право на мнение - категорично! Имайте предвид, че отново коментирания въпрос измества най-важният, а именно икономиката на държавата. Тя е, като свещ в момента и най-малкият полъх ще я загаси. Трябва да се работи, всеки един от нас без значение в каква сфера е трябва да изисква от себе си да работи качествено и последователно. А на хората отвън не им гледайте позициите, гледайте им технологиите и иновациите и как може да ги ползваме за нас. Чудесен пример е Полша.
    Резултатите ще дойдат и то много бързо, но..... ние имаме друго мнение по въпроса, както винаги. Успех и бъдете здрави

    Коментиран от #47

  • 31 0000

    26 0 Отговор

    До коментар #19 от "Marinov":

    Поздравления за коментара, вън от въ шни на тази чужда агентка пача...!
  • 32 Механик

    20 2 Отговор
    Никакви отстъпки за македония!
    Соросидите като тая, да бъдат обесни с главата надолу, а после разчекнати с 4 коня на площада!
  • 33 Ха ха ха

    23 1 Отговор
    Долна и продажна жена , един ден ще и бъде потърсена сметка ... до стената .....
  • 34 temerut

    24 1 Отговор
    Това,че г-та е във Виена,не означава,че е по-българка от българите,нали?Или там има кресло по-скъпо от истините в БГ историята?Заради такива ,,авторитетни" предатели си останахме с нереализирана национална идея и позволихме на всички да късат и преиначават нашата идентичност!П.П.Аз съм от Пиринска Македония и знам за какво говоря!Мои роднини и съграждани,за които у нас не се говори,които са били борци за българското единение,са обект на ,,осиновяване" от РСМ като македонисти!
  • 35 Истински

    27 1 Отговор
    Много си живяла на вън,изкривило ти се и мисленето.Върни се да видиш кой ти дава парите 30г.,за да го предадеш накрая.ПРЕДАТЕЛ.
    НЕЗАБАВНА ОСТАВКА
  • 36 Коко

    27 1 Отговор
    Още един предател на България
  • 37 Калмук

    26 1 Отговор
    А какво да каже "Генерален секретар на Виенски икономически форум" (каквото и да означава това образувание) ?!?!?!?! Подобни синекурни длъжности живеят в един розов паралелен свят, и връзката им с действителността е "по документи" ... Истински "интернационалисти", пардон, "глобалисти" те отдавна са забравили в коя махала са играли като деца ... А вие искате да си усложняват живота с ровене и анализ на някакви исторически детайли ?!?!?!
  • 38 919

    26 1 Отговор
    Това платена статия ли е ?
    Прочетох е с отвращение.
    Последното, което чух за тази госпожа е, че се е омъжила за богат мъж,който вероятно финансирал този измислен център.

    Тя е загубила всичко българско и е платен рупор на германо-австрииските интереси. Целите на Германия от Първата световна война са постигнати -икономическо владеене на Европа, независима Украйна, Грузия. Сега се работи по постигане на целите на ВСВ - икономическо владеене на Русия и политическо унищожаване.

    А за позицията и за Македония какво да кажем ?
    За стотиците хиляди загинали за този идеал ? И какво искаме? Да не се краде историята и да се спават копенхагските критерии.

    Жалка личност !
  • 39 Калмук

    18 1 Отговор
    А някой помни ли каква роля играеше БЗНС-то в годинитие преди 89-а ??? Верни слуги на БКП-то и смокинов лист за пред света, че има уж някаква "многопартийна" ситема с псевдо-демократични атрибути ... Та тази госпожа е именно от онези кадри на Петър Танчев, които ревностно вярваха в "развития социализъм" и ръкопляскаха по конгреси и пленуми ... а след 89-та преживяха "катарзис" ... "спомниха" си за лагерите край Белене и Ловеч и започнаха също толкова ревностно да ни обясняват, как само свободният пазар може да поправи грешките на оня, "развития социализъм", в който безрезервно вярваха като ?!
  • 40 Орел

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Обективно":

    Обективно, когато хрупаш шоколад в Швейцария повече от 20 години, пееш вече друга песен.
  • 41 Отговор

    21 0 Отговор
    Още една чиф@@утка като сталина,желаеща "глобален шанс", "глобално нулиране" и тем подобно глобални идиотии измислени от глобалните "господари" начело със сатанинксата католическа църква.
    И тази иди@@@отка въобще не мисли за българската индетичност,култура,наследство на обичаи...
    Такива извънземни за няколко сребърника са готови да продадат родината си без да се замислят
    За нея думата остория е без никакво значение ,както и за колониалните парвенюта в Брюксел
  • 42 падналия ангел

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Marinov":

    Само че тя в момента не е никакъв посланик! Такава за последно е била през 2005 година! Месирч@@t@, дето пишат статиите така си ги мажат нещата, с баданарката.
  • 43 Агент Ива

    14 1 Отговор
    Какво нещо е суетата ? По-добре да си беше мълчала за да не вижда народът къде благоденстват слугите на стария режим, които до толкова са се самозабравили, че непременно трябва да лъснат като тиган на месечина. Кой е този, който отново активира "агент Ива" ? Или тя самостоятерно е решила да обърне внимание на хората със своите "напредничави идеи", които поставят под съмнение актове на Народното събрание.
  • 44 Каква земеделска е тая

    12 1 Отговор
    Като ходи по чукарите на Алпите дето нищо не вирее вместо да е била посланничка в държави с развито земеделие да споделя опит и да се кооперират български фермери със западни
  • 45 Перо

    11 1 Отговор
    Това пълно недоразумение от ранния преход,сменява посланически постове,като загубен куфар по летищата. До кога ще се търпят такива куфари/туристи с мозък на пиле!
  • 46 Българина

    10 1 Отговор
    типичен само забравил се соросогад, считащ се за европеец не за българин.... гюобалистка. я я върнете тука да бачка като сервитьорка да й дойде акъла
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 уууу

    15 1 Отговор
    Алоооо, Кир4ева, айди у БеЗеНеСеТо, на село с мотиката, намърдала се на добра служба толкова години, и не живее сигурно в България, но евроакъл взела да дава, аман от такива доктори и докторки
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Люси

    9 2 Отговор
    Тя не е посланик от 20 години. Жени се за някакъв дядо в Швейцария. Мръс на отре пка!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Навалний

    8 1 Отговор
    Интересува ме по какво е доктор? По лапите?
  • 55 иванов

    7 1 Отговор
    Г-жо, ТИ отдавна не си българка и сама си го призна!!! ТИ си срам за българската държава, като твърдиш , че трябва да се съгласим със северномакедонците, че българския език на който говорят те и ние е "македонски", че Яне Сандански и Гоце Делчев са северномакедонци, че една част от нашата , българската история е всъщност северномакедонска???!!! Запомнете едно , че народ който не си знае историята не е народ, а сбор от случайности!!! Ние искаме да сме европейци, но да си знаем произхода и историята!!!
  • 56 Коко

    3 1 Отговор
    До номер 5 Иванов . Господине всичко което сте написали е перфектно, но (ние искаме да сме европейци) България е в Европа тя не е в Африка ние българите сме европейци и сме държава много преди разни други
  • 57 Калмук

    5 3 Отговор
    Г-жо Цонева, токова ли сте го закъсали с материала, че опряхте до въпросната госпожа ?
  • 58 Кумчо Вълчо

    2 1 Отговор
    Аххх колко тъпа офцъ, че кой е казал че не са европейци мо, Швейцарците като не са в ЕС не са ли европейци а за Албания казахме няма проблем самия Ес я спира и какво общо има дигитализацията със инатите крадливи на история макета?
  • 59 ПРОТЕЖЕ

    3 1 Отговор
    на ЖЕЛЬО. Много " величия" от онова време изпълзяха от някъде и сметнаха , че народът е забравил " подвизите" им. Единствената полза от изявите им е да видят на колко омраза и презрение могат да издържат.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Радина

    0 1 Отговор
    Като агент Ива каква дейност е имала Кирчева? Някой журналист ще я попита ли?