Last news in Fakti

18 Август, 2021 11:00 5 411 56

Поредният провал на US Army заплашва България

  • божидар чеков-
  • афганистан-
  • сащ-
  • армия-
  • провал-
  • заплаха-
  • виетнам

Унизителното бягство от Сайгон през 1973 година, бе повторено от още по-унизителното бягство от Кабул.

Поредният провал на US Army заплашва България - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Унизителното бягство от Сайгон през 1973 година, бе повторено от още по-унизителното бягство от Кабул. Американците се прибират в Америка и оставят приятелите си на произвола на варварите. НАТО се оказа организация командвана от "паркетни генерали", които пишат доклади за високи заплати. Опасността се доближава до България. Пълна илюзия е, че с актуализация на бюджета можем да се справим с вълната, която се задава. Нито българската армия, нито полицията притежават капацитета да изградят преградата, която е необходима. На границата с Мароко, испанците издигнаха 6 метрова телена ограда. Европейската привлекателност е толкова силна, че стотици африканци успяват да я изкатерят и да стъпят на испанска територия.

Няма време за губене! Жизненоважно е създаване на тясно сътрудничество с гърците на първо време и зов към Франция и Германия за укрепване на южната ни граница. За всички трябва да бъде ясно: НИЕ НЕ МОЖЕМ САМИ!

В Кабул всички западни посолства евакуират панически освен свои представители, местни служители, шофьори, преводачи и техните семейства. Само руското и китайското посолства не мърдат...

Решението на президента Джо Байдън изненада всички съюзници на САЩ. Те са изключително затруднени и търсят превантивни мерки срещу евентуален емигрантски наплив. На възраженията на съюзниците, Джо Байдън отговори, че американците са дали достатъчно жертви, факт който е обосновал неговото решение да сложи край на военните действия. 4132 са общо американците, които няма да се върнат в САЩ. От тях 2443 военно служещи. По-право ще се върнат, но в метални кутии. Разходите за 20 годишната война надхвърлят 1000 милиарда долара. Въпреки парите, въпреки оръжието и обучението на "новата" местна армия, за американците стана ясно, че афганистанците отказват да се бият с талибаните! Е, ние ли да се бием на тяхно място? - пита Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др на неуките

    73 8 Отговор
    Ами и ние участвахме във войната и като загубили следва да понесем някаква отговорност. За съжаление ще плаща народа, а не политиците, които ни вкараха в тази престъпна и чужда война.

    Коментиран от #24

  • 2 ЧЕСТИТО

    66 11 Отговор
    Доктор по международно право: България може да плати милиони долари репарации на Афганистан

    Макар и с малък контингент, ние сме участници и победени, а нашия контингент остана твърде дълго там, докато други се изтеглиха.

    Коментиран от #14, #29, #49

  • 3 искат да ги спрат, но нямат желание

    63 2 Отговор
    Едно време имаше минирани полоси и огради с ток?

    Коментиран от #21

  • 4 СмЕх

    27 0 Отговор
    Човекът на снимката...в дясно...Ползвахте го в друга статия, на друга снимка...Каквото и са пропагандирате,обръщайте внимание на детайлите:)
  • 5 Обективно

    33 6 Отговор
    Следкато са загубили войната би следвало да им бъдат наложени репарации - обещетение за нанесени щети по време на война. Репарациите се плащат от страната загубила войната.

    Коментиран от #11

  • 6 СмЕх

    6 0 Отговор
    https://m.fakti.bg/world/605527-ne-e-za-varvane-na-kakvo-se-otdadoha-talibanite-sled-kato-prevzeha-kabul


    Ето я и статията със снимката...Добре позира човекът...:)Много е страшен...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Има ли НеБългари

    21 1 Отговор
    Върли защитници Фащ'ерски?
  • 10 Пеко Таков

    19 55 Отговор
    Борислав Чеков е лицемер и има къса памет.Първите които изоставиха своите съюзници в Афганистан бяха руснаците,заради които изобщо съществува проблема.За десет години война разрушиха страната,избиха два милиона и самите те за губиха около 15 000 войници,официално.СССР предаде съюзниците си от Варшавският договор и СИВ в края на 80-те и след това сам се спомина.Русия предаде сърбите през 90-те и Армения преди няколко месеца.Така че,предателството не е приоритет на американците,а по-скоро показва колко лицемерни са големите държави,по отношение на по-малките.

    Коментиран от #16, #25, #30, #31, #54

  • 11 100

    6 21 Отговор

    До коментар #5 от "Обективно":

    Чакат първо руснаците да им платят репарации за съветската намеса в Афганистан.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПСР

    34 2 Отговор
    "Варварите",пише Чеков.Дълги години,ФСО във войната Виетнам-САЩ беше ръководен политически от Хо Ши Мин-уникална личност,нямаща нищо общо с варварите.В Афганистан,потънали над 1000 милиарда...голямата част,чисто корупционно.Поставените от САЩ политици,щедро си прехвърлили тлъсти банкови сметки в др.държави.Последният Президент-Ашраф Гани,който се изпокри някъде,изобщо не е бил по-различен.83 милиарда са платили американските данъкоплатци за армията на Афганистан.Същата безумна корупция,безхаберие,липса на мотивация.После,не се били сражавали...за какво да се рискуват?Ако пък,Армито беше останало още година,две,пет...какво щеше радикално да се промени-нищо!Отложена агония.Отново казвам-ние мерим Афганистан и над 20-те му народности,с наш аршин.И искаме всячески да им вменим наши мерки и кройки.Е,видно е,че не става.И е прекалено рано да се говори,какви ще ги вършат талибите и талибаните там.
  • 14 Да да ама не

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТИТО":

    Докторе за да се приложат репарациите трябва да има обявена война на сътветната страна. България също би трябвало да обяви война на Афганистан и да участва в коалиция, но такова нещо няма. Западът учавства в Афганистан, като защитник на международния мир и сигурност.
  • 15 САЩ здраво

    39 1 Отговор
    напълниха Европа след безумията, които извършиха в Сирия и Ирак ,а сега пак ни закопават с Афганистан. Това го правят съвсем умишлено,а уж са съюзници с нас и цялата Европа. С такива съюзници врагове не ни трябват.
  • 16 до Пеко Такования

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пеко Таков":

    Заради това ли се пази Руското посолство от талибананите с картечница? Потърси, чети и тогава пиши. С лицемерсто и къса памет явно ти разполагаш.

    Коментиран от #20, #26

  • 17 Абе не увам

    34 1 Отговор
    Атлантиците. Паси Плевлю Цветанов кажете 2 думи
  • 18 Ъхъъ

    31 0 Отговор
    Какви репарации какви 5 лева бе ???
    Я баста обратно към пустинята им. Армията на оградата и стрелба на всеки които се пробва да пресече нелегално, какви са тези простотии държава се охранява с оръжие а не с прикаски и молене !?!?
  • 19 Sieg

    26 2 Отговор
    САЩ ще приемат рублата след време, Бай Дрън ще целува краката на Путин.
  • 20 Пеко Таков

    4 16 Отговор

    До коментар #16 от "до Пеко Такования":

    И от кого го пазят,талибананите,както си написал?От себе си,най-вероятно.Да не говориме,че навремето СССР подкрепяше режим,който се биеше срещу тези и подобните на тях.Точно това е доказателство за лицемерието на големите държави.В момента руснаците са готови да приемат и да признаят едни примитиви,религиозни фундаменталисти.
  • 21 ФАЩ И ОТАН

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "искат да ги спрат, но нямат желание":

    ДЖАМБАЗИНА КОГА ЩЕ НАПИШЕ ТАКАВА СТАТИЯ???? НИКОГА. ТОВА Е ЦЕЛТА НА САЩ- ГОЛЯМА БЕЖЕНСКА ВЪЛНА И ДЕСАТБИЛИЗАЦИЯ НА ИРАН, ИРАК,ТУРЦИЯ, БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ, МАКЕДОНИЯ, УНГАРИЯ, АВСТРИЯ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ- ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
  • 22 Якем

    3 4 Отговор
    Чеков, ти си пу мияр
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оракула

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "др на неуките":

    След кото плащаме на НАТО,
    ДА ни ОХРАНЯВА,
    и гарантира СИГУРНОСТТА НИ ,
    да отиват войниците от НАТО ,
    и да охраняват външните граници на ЕО,
    от бежанците, които очакваме,
    те друга работа, поне за сега нямат!
    БАЙДЪН Е ДАЛЕЧЕ ,
    АКО НИЕ НЕ ГИ ПУСНЕМ,
    ТЕ ДО САЩ НЕМОГАТ ДА ОТИДАТ.

    Така, че винаги ние " берем плодовете" ,
    на Американската" велика" военна машина??????
  • 25 Вот тебе !

    6 22 Отговор

    До коментар #10 от "Пеко Таков":

    Няма по-противна напаст от Ганьовските Кремльовски Талибани. Само като се разходиш из Северо-Западнала България ти става ясна картинката. А като видиш как "помургавява" нацията, фащаш пътя към "Гнилия Запад".

    Коментиран от #40, #50, #56

  • 26 Да ти кажа

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "до Пеко Такования":

    Ти ги остави тия локуми..Помним ние, помним. Точно така, както ти го казва беше...само че нихилизма е ясно изразен при такива родоотстъпници като тебе. Дали ще се кланяш на Изток, или на Запад...все същото е. И в двата случая пре..ания си ти. Поне да си взимахте поука от историята..

    Коментиран от #33

  • 27 Казуар

    8 5 Отговор
    Другарю Чеков, минавало ли ти е през главата как 14000 американски войници могат да контролират цялата територия на Афганистан. Беше организирана 300 хилядна правителствена армия която отказа да се сражава с талибаните.

    Коментиран от #47

  • 28 пешо

    18 0 Отговор
    "Само руското и китайското посолства не мърдат..."
    така ще е. краварите и подлогите им да свикват. и да не риват толкова, че са жалки.
    тия дни стана ясно кой кой е в тази игра - афганистан. правителството, оставено след изтеглянето на москва миналия век, се задържа 3 години. правителството на краварите - 3 дена.
  • 29 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТИТО":

    Айде малко да прочетеш нашият контингент кога и по какво направление беше там! Да не би да сме участвали в офназивата срещу талибаните 2001??
  • 30 no name no face no number

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пеко Таков":

    Плиткоумник

    Коментиран от #43

  • 31 пешо

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пеко Таков":

    "заради които изобщо съществува проблема"

    не знам дали заради глупост е написано това, или си е чиста проба цинизъм.
    проблемът съществува заради краварите, които използваха територията на пакистан и други съседи, за да въоръжават и подпомагат логистично ислямистите в борбата им срещу местните власти и съветските войски. тия същите ислямисти, създадени от краварите, които са в основата на радикалните групировки, тероризиращи днес целия свят. ако не беше тая помощ, възможностите на местните власти да изградят нормална държава по онова време биха били значително по-големи.
    чети, преди да пишеш! или просто преписваш от лиШчето?

    Коментиран от #35

  • 32 7473262ъъ2

    8 0 Отговор
    Ей с такива " приятели " и " партньори" даже и на враговете си не пожелавай,нашите да знаят, че на чичко сам не му дреме на дедовия и нашите да си направят изводите и да си вземат поука.
  • 33 Булаир Фружин

    22 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да ти кажа":

    Но е редно и да кажем истината. А тя е: без помощта на Русия България нямаше да може да се освободи от турско робство, поне не и преди началото на 20 век.; американците, де що отидат, оставят след себе си руини и нестабилност; в държавите от т.нар. трети свят живеят многомилионни племена, които са в открити конфликти от много време насам. Ние, като суверенна държава, трябва да опазим границите си.
  • 34 асдасд

    12 1 Отговор
    Защо да не може да се спрар бежанците?
    Горе-долу до края на 90те години на миналия век беше елементарно: просто се стреляше на месо. И нямаше бежанци.
    Сега ако пак стане така - пак няма да има.
  • 35 Пеко Таков

    2 22 Отговор

    До коментар #31 от "пешо":

    Никой не е "канил" Съветската армия в Афганистан.Руснаците нахлуха и опустошиха една сравнително нормална държава със светско управление,без никакви талибани,муджахидини и която по никакъв начин не застрашаваше СССР.А това,че след агресията американците решиха да противодействат на Кремъл и въоръжиха опозицията е друг въпрос.Така че,не слагай каруцата пред коня.Объркал си причинно-следствената връзка.

    Коментиран от #42

  • 36 не може да бъде

    11 0 Отговор
    Присъединявам се към становището ,че това е провал,катастрофа и изисква много сериозен анализ за причините.За мен това е по-сеиозно поражение отколкото във Виетнам,защото става дума за по-слаб военен противник,изповядващ една противна,бих казал нехуманна идеология.Катактрофира цяла държава с непредвидими последствия и за нея и за съседите ,катастрофира най-мощната военна организация в света НАТО и лидерът на организацията САЩ.Катастрофира и либералната идеология,насаждана от САЩ и съюзниците им-и тази катастрофа е най-странната ,защото би трябвало именно тя да бъде движещата сила в противопоставянето на талибаните!?А се оказва,че за по-голямата част от населението на Афганистан тази идеология е по-противна отколкото идеологията на талибаните!?Неразбираемо донякъде...изглежда "има нещо гнило в Дания"...!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бамбука

    7 0 Отговор
    Ха ха ха. Глей сега г-н мисирков. Виетнам и войната на севера и юга се изучава задълбочено. Тя не е за всяка мисирка. Що се отнася до Афганистан, то след като си опитал, създал си последователи, армия, образование и защита на всичките права, оставаш на американците и другите съюзници, а сам не си способен и/или не желаеш да защитаваш, оставаш сам на себе си. Никой не ти е виновен. А що се отнася до България, там съвсем си закъсал. Дано да изкараш някой и друг лев за да си починеш на морето.
  • 39 Калмук

    4 0 Отговор
    Има едно изпитано решение при което няма нужда да се молим или зависим от други - миниране на границата ... И не приемам пишман-аргументи за човешки права и т.н. ... Пресичането на границата извън установените за това места е НЕЗАКОННО - който го прави си поема риска.
  • 40 Няма

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Вот тебе !":

    по - противни от подлогите на ФАЩ и либерастията. Те нямат лице, защото на негово място е огромен, ненаситен, широкоотворен guz.
    Няма по - гнусно от ционистските роби.
  • 41 Дедо

    3 4 Отговор
    Ако властоимащите по света бяха прочели историята, много неща нямаше да се случат. Провалът на съветската армия в авганистанската война доведе до сриване на власта в България през 1989 г..
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пеко Таков

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "no name no face no number":

    Е,ти нали си "гигант на мисълта".
  • 44 един от многото

    5 0 Отговор
    Стрелба и минни полета по границата , и ще има тихналък! Иначе са като гъсениците и скакалците, ще омуцат всичко по пътя си!
  • 45 Васил

    7 0 Отговор
    Излиза че няма по силна армия от Талибаните на света
  • 46 Матей

    2 0 Отговор
    Ами байдън да прати част своя контингент тук и да завардят границата,все пак те са причинители на емигрантските нашествия.Ккаво ли ще настане ,когато рекат да си опразнят и тукашните бази,не знаем ще се радваме ли или ще ревем за тях ,някои де.
  • 47 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Казуар":

    ,,контролират,, като си ПЛАЩАТ!!!!!!!Откупуваха си патрулиранията от база до база!!!!!!!А какво става встрани от пътят/НЕ ГИ ИНТЕРИСУВА......може да се запиташ КАКВО ИМА НАСРЕЩА след като са похарчили 1 ТРИЛИОН гущера!!!!!!!!!!какво има---магистрали,болници,училища,нови къщи,заводи,земеделие,продукти ,,маде ин афганистан,,........или май Афганистан е ,,оръжие,, срещу ЕСъто.....

    Коментиран от #48

  • 48 Казуар

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "ТОЧКАТА":

    Има построена инфраструктура от американците и страните от НАТО.
  • 49 от нас

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТИТО":

    Само ще платим `сапуна и банята`...
  • 50 КОЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Вот тебе !":

    Ела в северозапада турч.н скапан

    Коментиран от #52

  • 51 Хаха

    1 0 Отговор
    Руснаците разбраха това още пез 89-та, когато си изтеглха от Афганистан - че самите афганци си харесват талибаните и няма смисъл да се жертват повече за чужда кауза пердута! На краварите, като мнооого бавно загряващи им трябваха още 30 години да проумеят същото, като преди това бяха дори съюзници а тези талибани и обявиха СССР за "агресори"....
  • 52 Мани Мани !

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "КОЙ":

    "И днес йощ в Балкана щом буря зафаща", афганците преминаващи през България, питат ужасени: "И от тук ли е минал Джихадист"?! Тихо каналджията казва: " Не, КОМУНИСТ".
  • 53 Aйша

    1 0 Отговор
    Винаги сме от страната на булката .Ето пак
    за мигранти с отпор за емигранти.Мигрантите
    ша са доставят по въздух. Няма да са емигранти
    по суша и море !
  • 54 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пеко Таков":

    Така де руснаците ,ама тая беше ,а сега точно руснаците получиха средна Азия увита в целофан В английския парламент пеня на устата им излезе оня ден от "възмущение " в щатите ошашавени от загубата приказки всякакви от рев до закани -паника с една дума,а тия от Киргизия най пъргави се оказаха ,веднага опънаха червения килим за Мишустин Почна записване за аудиенции при Путин за уточняване на цена сигурност
  • 55 митака

    1 0 Отговор
    Както обикновено и винаги българските политице пак вкараха България в грешната, губещата коалиция. За голямо съжаление.
  • 56 Большой

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Вот тебе !":

    вонючий мусор.