Last news in Fakti

24 Август, 2021 19:00 3 840 54

Реконкистата на Путин

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Или как руският президент консолидира украинската нация

Реконкистата на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2005 г. руският президент Владимир Путин каза, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век. С действията си в следващите 16 години той изглежда се опитва да минимизира щетите от тази катастрофа и да завърти колелото на историята назад, връщайки под скиптъра на Кремъл поне част от постсъветското пространство.

Като един истински авторитарен лидер, за Путин първа точка в политическата му програма е да успее да задържи властта колкото се може по-дълго. По възможност – до края на дните си. Разкритията за суперлуксозния дворец край морския курорт Геленджик, както и упоритите слухове за несметното богатство на руския президент показват, че той не е безразличен към материалните блага. Но Путин не е някой африкански диктатор, който мечтае единствено да управлява безкрайно дълго, трупайки планини от долари и водейки луксозен живот. Стопанинът на Кремъл се държи като човек с геополитическа мисия.

Когато пое властта в последния ден на 1999 г. той завари държавата в състояние на полуразпад. Част от правомощията на централната власт в Москва бяха завзети от могъщи олигарси, от амбициозни президенти на автономни републики и дори от кмета на столичния град. През първия си президентски мандат Путин успя да консолидира властта и да ликвидира конкурентните центрове на влияние. Това му даде възможност да погледне отвъд границите на Русия и да се превърне в геополитик.

Макар че определено не е философ и мислител, Путин си има своя концепция за историческата мисия на руснаците и за териториалния обхват на руската идея. През януари 2012 г. той пише статия, в която очертава границите на „историческа Русия“. В тях влизат земите, които в края на XVIII век са били в състава на Руската империя, в които населението или значителна част от него е рускоезично, и в които доминира православната религия. Според тази концепция „историческа Русия“ обхваща Беларус и по-голяма част от Украйна плюс Приднестровието в Молдова, както и големи части от северен Казахстан.
Реализацията на руските геополитически амбиции зависи от ресурсите, с които страната разполага. Към днешна дата руската икономика е около 13 пъти по-малка от тази на САЩ, а ако добавим и страните от ЕС и Великобритания, предимството на Запада става още по-голямо.

Русия е сред петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, което я прави влиятелен политически играч в глобален план. Но най-големият коз на Москва е военната сила. Русия разработва и притежава модерни изтребители, ракетни системи за противовъздушна отбрана и приблизително равен брой ядрени оръжия със САЩ. Всичко това я прави военна сила номер две в света, като в някои отношения тя не отстъпва на американците. Не по-малко важна от наличната военна мощ обаче е и решимостта тя да бъде използвана в реални бойни действия. Ако в самото начало на управлението на Путин тази мощ бе хвърлена за смазване на чеченските сепаратисти вътре на територията на Русия, то в следващите години Кремъл трупаше самочувствие да я насочи и към бившите съветски републики.

Руското военно присъствие в Армения, Беларус, Таджикистан, Киргизстан, Приднестровието, Южна Осетия и Крим е наследство, което Путин получи от предшественика си Борис Елцин. От 2003 съществува и Организацията на договора за колективна сигурност – нещо като постсъветско НАТО, в което водеща роля има Русия, а нейни партньори са Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Първото ярко доказателство за решимостта на Русия да разрешава спорове в постсъветското пространство с военна сила дойде през август 2008 г. Тогава опитът на грузинските власти да си върнат контрола над сепаратистката област Южна Осетия бе посрещнат с масирано руско нападение, довело до кратка окупация на голяма част от територията на Грузия и до потопяването на грузинския военен флот в пристанището Поти. В резултат от тази война Южна Осетия и Абхазия бяха признати от Москва за независими държави и властите в Тбилиси трайно загубиха контрола над тях. Така половината от черноморското крайбрежие на Грузия премина под контрола на Русия, тъй като руснаците разположиха военни сили на абхазка територия.

Главната цел на путинската реконкиста обаче винаги е била Украйна. Тя е най-голямата бивша съветска република след Русия, населена е със славянско население, за поне половината от което езикът на всекидневното общуване е руски. Збигнев Бжежински казваше, че без Украйна Русия никога вече не може да бъде империя, но ако Москва вкара украинците в своята орбита, нещата се променят. Историята на двете държави е силно преплетена, съвсем доскоро и икономиките им бяха свързани като сиамски близнаци. В стратегически план съществуването на руския Черноморски флот зависеше от запазването на неговата база в кримското пристанище Севастопол. За руснаците Украйна е това, което е Македония за българите – исторически сантимент, несподелена любов, блуден син. След т. нар. Оранжева революция от 2004-2005 г. и особено след свалянето на президента Янукович през февруари 2014 г. стана ясно, че украинците избират Запада, загърбвайки Москва. Това се превърна в сигнал за действие за Путин. Крим бе окупиран от руски войски, а бърз референдум, дирижиран от Москва, подпечата анексията на полуострова от страна на Русия. Всичко това стана безкръвно, защото армията на Украйна не оказа съпротива, а по-голяма част от нейния флот, начело с главнокомандващия, премина на страната на руснаците. През пролетта на 2014 г. Украйна понесе нов удар – сепаратистки бунт, инспириран, насърчаван и подпомаган военно от Москва, откъсна части от Донецка и Луганска област от контрола на властите в Киев.

Сега Русия и Украйна са смъртни врагове. Предвид неравностойното съотношение на силите всички се питат ще продължи ли започналата през 2014 г. руска агресия. Москва построи мост през Керченския пролив и свърза транспортната система на Русия с Крим. Земеделието на полуострова обаче загива, защото е зависимо от напояването, а каналът, който довеждаше вода от река Днепър, остава под контрола на Украйна. Русия превърна Крим в истинска военна крепост, а армията ѝ периодично струпва големи сили по общата граница с Украйна под предлог провеждането на учения. Преди месец Путин написа програмна статия с красноречивото заглавие „За историческото единство на руснаците и украинците“. В нея той твърди, че руснаци и украинци са един народ, а голяма част от днешните територии на Украйна са получени несправедливо по съветско време. Всичко това изглежда като подготовка за по-нататъшна агресия, но според мен тя е малко вероятна. За Русия двете сепаратистки републики в Донецк и Луганск са като куфар без дръжка – тя не може да ги изостави, защото ще загуби геополитически престиж, но не би искала и да ги анексира като Крим, защото това ще я постави в тотална международна изолация. Нови такива територии не ѝ трябват. Така че демонстрацията на военни мускули и историческите опуси на Путин целят по-скоро да сплашат украинците и да ги откажат от всякакви опити да си връщат Крим и Донбас.

След заграбването на Крим и част от Донбас мнозинството украинци вече не хранят никакви илюзии по отношение на руснаците и техния президент. В този смисъл Путин е направил много повече за формирането и консолидирането на украинската нация, отколкото Тарас Шевченко и Степан Бандера, взети заедно.

Към другата голяма славянска република – Беларус, Русия има различен подход. Нея Путин се надява да погълне чрез създаването на т. нар. Съюзна държава Русия-Беларус. За разлика от Киев, в Минск никога не е имало антируски настроения, а беларуската държава е до голяма степен русифицирана. Въпреки това Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., никога не е имал намерение да ликвидира страната си и така да се прости с президентския пост. Така че на беларуското направление Путин ще трябва да се задоволи с пълното подчинение, което обаче не води до поглъщането на съседната славянска държава.

В останалата част на постъветското пространство амбициите на Русия са да има доминиращо влияние и да поддържа военно присъствие, но не и да търси териториално разширение. Москва има интерес от запазването на острия арменско-азербайджански конфликт, в който да играе ролята на незаобиколим брокер. След поредната война между Армения и Азербайджан от есента на миналата година, руснаците успяха да настанят свой миротворчески военен контингент в спорната област Нагорни Карабах. На Централна Азия пък в Москва гледат като на буфер, който да предпазва Русия от проникването на ислямския радикализъм и наркотиците, идващи от Афганистан. Затова таджикистанско-афганистанската граница се охранява от руски войски.

Истинските непосредствени геополитически интереси на Русия са насочени към бившите съветски републики, неслучайно в Москва ги обозначават с термина „близката чужбина“, т. е. – чужбина, но не съвсем. В глобален план Путин има само една амбиция – най-могъщите световни лидери да го приемат като равен. Най-важният въпрос, който руският президент държи да зададе на своя американски колега и да получи утвърдителен отговор е „Ти мен уважаваш ли ме?“

В РЕЗЮМЕ: Путин си има своя концепция за историческата мисия на руснаците и за териториалния обхват на руската идея и се стреми да я осъществи, като управлява до края на дните си.

Д-р Пламен Димитров
Българско геополитическо дружество


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава на Русия

    82 11 Отговор
    Вечна слава на освободителя спасиба братушки

    Коментиран от #11, #30

  • 2 ТаУмВзе

    59 4 Отговор
    Защо някой изобщо се опитва да тълкува мечката?
  • 3 Супер експерт

    61 5 Отговор
    Буахахаааа. Ембемти.експерта!
  • 4 Калитко

    6 74 Отговор
    Жужето ще го обесят като Чаушеско.
    Някой ден

    Коментиран от #8, #9, #28

  • 5 Смъртнафашизма

    65 2 Отговор
    Прекалено дълго има,допустими са 16 символа

    Поклон пред освободителката на България от 5 вековния Османски гнет и Турцизация
  • 6 Циркус Шорош.Представя :

    41 5 Отговор
    Др Димитров от българското гейполитическо дружество,го хапе кучето май.Гей куче имам предвид,нежно и с любов !
  • 7 академик

    47 3 Отговор
    Едно е вярно, до края на 2024 година всички планове на Путин ще бъдат факт!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Овчарче

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Калитко":

    ще си останеш.
  • 10 ужас

    26 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:---- Най-важният въпрос, който руският президент държи да зададе на своя американски колега и да получи утвърдителен отговор е „ТИ УВАЖАВАШ ЛИ МОИТЕ АВАНГАРД, ПОСЕЙДОН, ЦИРКОН И КИНЖАЛ"?“
  • 11 Чудно

    39 6 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Русия":

    как някой може да напише толкова много глупости в една единствена статия ?

    Коментиран от #16

  • 12 Съмнения

    30 9 Отговор
    Най-голямата грешка на Путин бе, че не влезе с танковете 2015 г. в О краина, тепърва Русия ще бере ядове с тази измислена територия и не само, плацдарм на агресия срещу Русия.
    Да те определят за враг и да позволяваш да граничиш с нацисти, не е нормално. Същото важи и за руснаците в Литва, Латвия, Естония и нацистките маршове.
    Западът се подиграва с тях.
    Путин за мен е слаб президент, да приятен за слушане, образован, но дотам, позволи на джуджета като България, Литва, да се подиграват с Русия.
    Което означава, че е зависим, прави опити за валутна независимост и информационна, но късно, прекалено късно.

    Коментиран от #20

  • 13 Георгиев

    44 8 Отговор
    В тази статия всичко е лъжа. Автора няма никаква представа за същността на Путин. Путин няма равен на себе след ВСВ. Де Гол, Вили Бранд, Валери Жискар д'Естен и Хелмут Кол са под неговото ниво.

    Коментиран от #18, #22

  • 14 Монгола

    29 3 Отговор
    Приблизително равен брой ядрени оръжия попти 8000 ядрени ракети и авио бомби vs на 5500 на, Гиведария приблизително равни???!!! Да не мери икономиките, а да измери външните задължения на Руската Федерация =на 250$ милиарда vs 27 $ трилиона на Говедария!!! Всеки един руснак дължи по 2000 долара, а всеки един
    говедар по 70 000 долара.
  • 15 Коритаров

    8 41 Отговор
    Не знам какво е реконкистат на Путин,но знам какво означава аншлусът на Крим от руските империалисти.Нещо подобно на Хитлер в Австрия,което няма да свърши добре за карлика.
  • 16 ужас

    36 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чудно":

    Изявяващият се тук Джамбазов вчера написа статия с повече лъжи. Той каза , че 38% от Кримчани искали да се върнат в Украйна.
  • 17 Kazah

    22 0 Отговор
    Тя е най-голямата бивша съветска република след Русия. Abe idiot kade zabravi kazahstan
  • 18 бечев

    8 30 Отговор

    До коментар #13 от "Георгиев":

    Угоднико как се осмеляваш да поставяш Путин до тези политици?По добре го сравни със Коба.Всъщност за пари всичко ще напишеш за този изверг.
  • 19 извод

    6 22 Отговор
    русия има само оръжие и няма как да прилъже,или приобщи други територии,а както знаем насила хубост не става!
  • 20 1234

    32 1 Отговор

    До коментар #12 от "Съмнения":

    Огромната грешка на Путин е, че 2 пъти спря настъплението на Опълченците на Донбас. Сега всичко на изток от Днестър щеше да е част от Русия. Нямаше нужда да влиза с танкове.

    Коментиран от #26

  • 21 Асамблея Знаме на Мира

    14 2 Отговор
    Лапай на президента Владимир Владимирович Путин Пацо Димитров ПетроФ

    Коментиран от #24

  • 22 ян хус

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Георгиев":

    Особено Де Гол?Хахаха....О,санкта симплицитас!
  • 23 Хипотеза

    31 0 Отговор
    Самото съществуване на Русия и Китай заплашват евроджендърската експанзия.
    Целта на Запада-САЩ е унищожаването на Русия и ресурсите й, за да спасят икономиката си за сто години напред, както направиха с И. Европа - пазарите, ресурсите и евтината работна ръка спасиха Европа от икономически колапс.
    Кризата от 2008 не е свършила, България след влизането в еврозоната я чака кризата в Гърция, имаме същият алчен елит, който ще тегли безобразни заеми, но това е друга тема.
    Ако Русия и ресурсите й не бъдат превзети,световната икономическа системата рухва.
    Тук става въпрос за оцеляване физическо и духовно.
    На Русия й трябва нов Сталин.
  • 24 рон джереми

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Асамблея Знаме на Мира":

    Ма то нямало нищо за лапане на джендъра.
  • 25 Карл Маркс

    23 0 Отговор
    Соросоиден WC що не види как спонсорите му колонизират източна централна Европа и каква мизерия е там?
  • 26 Предполагам

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "1234":

    Там, ако не греша един швейцарец направи посещение в Москва 2015 г. посредник от "глобалните елити", какво са си говорили не знам, мога само да подозирам, но след няколко дни, Путин спря настъплението.
    Може да са се споразумели, че няма да спрат СП2-примерно.
    В Русия има няколко силни лобита-старите имперци, военните, Газпром-финансов капитал, нищо че Газпром вече почти не е руски.
    Най-хубавата му реч беше 2007 г. Мюнхен.

    Коментиран от #32

  • 27 другарят

    22 1 Отговор
    Този писач-американски помияр само пари и несметни богатства са му в празната кратуна! Цървула съдейки по себе си, не може да проумее че има хора за които други неща са много по-важни от парите и дворците!
  • 28 палаузов

    2 14 Отговор

    До коментар #4 от "Калитко":

    Калиткооо,Чаушеско го разстреляха.Виж,оня може да го побият на кол.
  • 29 Сандо

    18 0 Отговор
    И им плащат за такива манипулации,смесвайки истини,полуистини и лъжи,за полуграмотните звучащи като истина от последна инстанция.Пропагандната машина работи на пълни обороти и с нарастваща мощ.
  • 30 уаси Тито

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Русия":

    Братушка,освободиха те за да си вееш байрака по герберастки и да си тъпчеш джобовете,но не и кухата глава.
  • 31 Експерти като този

    19 1 Отговор
    На времето вкараха България за 30 години в 4 войни, всички изгубени.
  • 32 УЖАС

    29 1 Отговор

    До коментар #26 от "Предполагам":

    Мюнхенската реч на Путин е повратна точка в историята на чомечеството. От 2 м разстояние директно им заяви следното: еднополюсен свят няма да има, защото вие нямате необходимия икономически, политически и военен потенциал за това. След тази реч запада започна своя поход срещу Русия и за сега губи. Путин беше разчел много правилно следващите си ходове.
  • 33 хахаха

    18 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Историята на двете държави е силно преплетена...

    драги списувачо, историята на Украйна е част от историята на Русия...
    ако на теб ръкатат ти е преплетена около г.за...това е друго
  • 34 мен

    16 0 Отговор
    Автора на статията....повечето неща са така...но Путин не е сребролюбец а патриот..нямаме такива български политици...напишете нещо за янките които от 60 те години унищожиха демокрацията в десетки държави...
  • 35 може ли

    12 0 Отговор
    толкова убога статия, пълна с лъжи и глупости?
  • 36 hehehe

    14 0 Отговор
    Злоба и пяна тече от устата Ви. Как хем ще управлява до краяна дните си, хем ще трупа несметни богатства. За какво ще са му?? Егаси уркаинската статия!
  • 37 Сатъра на Хана

    2 6 Отговор
    В създаването на Русия участват много Волжки Българи. три града в Русия създадени от Българи . Москва, Казан, Киев. Кати Киев е създаден от брата на Хан Кубрат .... Не си знаем историята. Путин го каза Кузма Минин е волжки българин - татари почва да ги нарича Сталин.
  • 38 Сатъра на Хана

    4 0 Отговор
    Хан Кубрат е погребан в центъра на Велика България - демек в центъра на това дето ми викат Украйна
  • 39 Матей

    14 0 Отговор
    Странно е желанието да се изкара Путин да е властолюбец,най -малкото защото никой не е забелязал в него характерните симптоми,иначе щяха да го подложат на унищожителна критика и нападки.Защо не погледнат от друг ъгъл,лесно ли е да се играе едновременно на 20 шахматни дъски и при такъв залог?Чудно е че руснаците не са го обявили за свой месия,по-велик от Сталин.А да претендира за територията на Украйна и други славянски страни не е отворил и дума,при всичките им поразии.Така че да го одумват и измислят несъстоятелни обвинения,е повече от неуместно.
  • 40 бай Даньо

    3 13 Отговор
    Путин не е прав. Най голямата геополитическа грешка беше допусната от САЩ след победата в студената война трябваше да разпарчатяват тая територия на руската империя да ги хвърлят в братоубийствени войни и така запада щеше да се отърве от Русия завинаги. Тая грешка беше допусната защото интересните на американските компании бяха да има корумпираната но все пак централна власт с която да крадат заедно от ресурсите на Русия. Е това вече е история , руснаците си върнаха ресурсите за крадене вътре между собствената олигархия и американските компании са с пръст в уста. Сега е късно да се реагира на това защото Путин възстанови до някъде икономиката ( до колкото е възможно в такава изостанала технологично държава) и армията . Днес запада за нищо не става вече и ако някой трябва сложи точката на Русия това е Китай.

    Коментиран от #41

  • 41 Паринакоча

    11 0 Отговор

    До коментар #40 от "бай Даньо":

    И как Китай ще сложи точка на Путин?Чрез Алиекспрес?

    Коментиран от #42

  • 42 бай Даньо

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "Паринакоча":

    Стой и гледай. Вземи си и пуканки. Ако пък смяташ че Русия и Китай играят в един отбор ще ти е най интересно ...
  • 43 Сталин

    10 1 Отговор
    Путин е най-великия политик на Русия след мен! Братята ви Руси устояват на цялата англосаксонска глутница вече няколко стотин години! Гордейте се с общия си корен с Русия, това ще ви спаси държавата в идващата буря! Много други ще изчезнат!
  • 44 Мушморок

    4 0 Отговор
    Искал бил Украйна Колко е смешен
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ннн

    1 8 Отговор
    По-образованите и мислещи руснаци като Гари Каспаров наричат путин "педя човек лакът вреда"! От комплекси той успя да разруши създадените още от Екатерина исторически връзки със САЩ! От младши партньор на американците с ранг на заместник шериф сега упорито се стреми да стане слуга на китайците, а те имат и териториални претенции към руснаците все пак Владивосток се е наричал Юнчинмън. През 2007 г. с благословията и финансовата подкрепа на световния полицай руснаците имаха зелена светлина за две тихоокеански военни бази за да се оправят както те си знаят със сомалийските пирати, проблема им беше надводния флот защото военоморски бази без кораби беше комично и затова направиха голямата поръчка за мистралите. Ден преди руското нахлуване в Грузия Путин си пиеше с Буш в Пекин и никой не направи нищо да спре руснаците даже англичаните злорадстваха че американците са сбъркали с кой заден двор да се заиграват.
    Но след Крим нещата станаха неприятни защото гаранти на териториална цялост на Украйна в ззамяна на отказа от ядрено оръжие са Русия, САЩ и Обединеното кралство!
  • 53 не може да бъде

    6 0 Отговор
    Не знам какъв доктор е авторът на статията,но ми се струва ,че трябва да помисли и за диагноза на себе си,не само на Путин.Нямам представа какви са познанията му,образованието му,но в статията не е обсъден главният проблем -борбата за мозъците,ума на хората ,на тяхното мислене.Първо на статията липса здравият разум и затова авторът обяснява различни събития с едни изсмукани от пръстите умствени конструкции.Всички приказват за това как Украйна ще се откъсне от Русия и бъде враг на Русия за дълги години -но бих искал да кажа на тези хора,че човек не може да избяга от себе си.Ако има вражда в едно семейство ,тя може да прерстне в нещо по-голямо ,но това няма да промени факта ,че са братя и сестри -едно семейство.А също така много важна е духовната същност на руската нация-Карл Густав Юнг обръща специално внимание на руснаците и казва ,че те са интуитивно-етични интроверти.Който има желание да прочете нещо повъпроса.моето мнение е че точно това качество на руснака ще погребе западните ,как да кажа ... попълзновения!Затова и рускоезичните украинци,т.е.руснаци с
    украински паспорти няма да станат евроатлантици! А Украйна няма бъдеще като държава в този вид,разпадът на 2,по-скоро на 3 части е неизбежен-давам не повече от 15 г!
  • 54 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Бих искал също така да кажа -не слушайте хора като Гари Каспаров ,когато се изказва по чисто руски въпроси-един полуевреин, полуарменец с азербайджанско гражданство!Когато говори за шах -да,но за политика - също категорично не,защото е превъртял 2-3 деления!